NFL Draft 2011 - Hiányposztok: NFC South

Az NFC déli divízió négy csapatának a hiányposztjai, melyek orvoslását a játékosok és tulajdonosok közötti vita miatt szünetelő szabadügynök piac helyett elsődlegesen a draftról lehet megoldani.

Tampa Bay Buccaneers

 
Elsődleges hiányposztok
 
- A passz siettető end
 
Nehéz elképzelni ennél nyilvánvalóbb hiányosságot. Különösen olyan felállásoknál feltűnő a sebesség hiánya, amikor az erős oldalon a futás ellen jeleskedő, inkább alulméretezett DT, mint nagyra nőtt end foglal helyet. A védőfal közepén a minőség és a mennyiség is adott. Egy villámléptű, az irányító vakoldalát fáradhatatlanul rohamozó, premier end azonnal a liga első felébe röpítené ezt az egységet. Amennyiben Tim Crowdernél többre vágynak passzoló downok során, akkor két endet is fel lehet írni a listára.
 
- A támadófal
 
A sérülésektől tizedelt fal elismerésre méltó munkát végzett, mind Josh Freeman megvédésében, mind LaGarrette Blountnak útnyitásban a futójáték során. Jeff Faine center azonban az elmúlt két évben képtelen volt egészséges maradni. A helyén az év második felében Jeremy Zuttah jól játszott, de ezzel az ő posztján maradt üresedés. Mivel a másik kezdő, és remek hírnévnek örvendő guard, Davin Joseph szerződése lejárt, vékony a kínálat. Még azzal együtt is, hogy az újonc Ted Larsen vállalható teljesítményt mutatott a támadófal egyetlen, vitán felül álló posztján állomásozó Donald Penn (LT) mellett. Egy guard vagy center húzása tehát indokolt lehet. A jobb szélre viszont egyértelműen ráfér az erősítés: Jeremy Trueblood, ha kedve van játszani, akkor se több egy középszerű játékosnál, ráadásul nincs szerződése a következő idényre, akárcsak az év közben őt a kezdő poszton váltó James Lee-nek.
 
- A linebackerek
 
Valószínűtlennek tűnik, hogy éppen Mark Dominik GM fogja túlfizetni Barrett Ruudot, akinek a játéka különösen futójáték ellen komoly kritikát kapott az elmúlt év során. A keretben található egyetlen alternatíva a pótlására Tyrone McKenzie, akit Bucs bennfentesek szerint nagyon sokra tartanak az edzők. Mellette két fiatal, korábbi Florida State játékos teszi teljessé a kezdősort. A már két év kezdő tapasztalattal rendelkező Geno Hayes a gyenge oldalon, illetve a tavalyi újonc, Dekoda Watson. Rajtuk kívül azonban semmi értékelhető nem maradt hátra, így minimum a cseresort meg kell erősíteni, mert némi kockázatot jelent két rutintalan kezdő beépítése a csapatrészbe.
 
További kérdőjelek
 
Aqib Talib rendőrségi ügye miatt a jövője tisztázatlan. Ronde Barber visszatér még egy évre, illetve a fiatal E.J. Biggers, Myron Lewis, Elbert Mack hármas kellő potenciált biztosít, de ha Talib pályafutásának vége van Tampában, akkor nem lehet figyelmen kívül hagyni ezt a posztot… A free safety helyén hasonló a probléma. A tehetséges Tanard Jacksonnak csak szeptemberben jár le a felfüggesztése, és bár Corey Lynch és Cody Grimm is jól pótolta, hosszútávra jobb opciót is lehetne keresni… Amennyiben Cadillac Williams nem kap új szerződést, akkor új futó után kell nézni harmadik down helyzetekhez.
 
Draft pickek
 
1/20, 2/19, 3/20, 4/19, 5/20, 6/22, 7/20, 7/37*
 
 
Atlanta Falcons
 
Elsődleges hiányposztok
 
- Az elkapó
 
Roddy White mellett semmilyen minőséggel nem rendelkeznek a külső elkapó pozíciójában. Harry Douglas és Michael Jenkins is inkább a feléjük nem irányuló figyelemből él, nem a tehetségükből. Még egy komolyan vehető külső veszélyforrás új dimenziót nyithatna a támadójátékuknak.
 
- A támadófal
 
A két kezdő guard, Harvey Dahl és Justin Blalock is nagyszerű éven van túl, ami azért adhat problémára okot, mert nincs érvényes szerződésük az elkövetkező idényre. Különösen előbbi játékost lesz nehéz házon belül tartani. Harminc évesként most kötheti meg élete nagy szerződését pro bowler éve után. Mellettük az évek óta megbízható jobb tackle, Tyson Clabo szerződése is lejárt. A visszatérők között a harmincnégy éves center, Todd McClure a biztos pont, bár a jövőre nézve nem véletlenül draftolták már tavaly Joe Hawley-t. Matt Ryan vakoldalát védő Sam Baker megbízhatóbb lenne a túloldalon, amivel a fal legfontosabb posztjára kellene új embert találni.
 
- A passz siettető end
 
John Abraham még egyszer összekapta magát, és 10 feletti sack számot produkált, de mellette nincsen senki, aki komolyabb veszélyt jelentene az ellenfél irányítójára. Kroy Biermann hasznos munkásember, de semmi több. Lawrence Sidbury a harmadik évét fogja kezdeni, de a másodosztályból draftolt end egyelőre nem mutatott olyat, ami bizakodásra adhatna okot. Jamaal Andersont már említeni sem érdemes. A 2007-es draft nyolcadik választottja éves átlagban egy sacket tud felmutatni, úgy hogy 47 kezdő meccs van már a háta mögött.
 
További kérdőjelek
 
A legendás Tony Gonzalez már nem lesz fiatalabb, utóbbi két idény során pályafutása két leggyengébb elkapott yard átlagát produkálta, azonban a gólterületen belül még mindig hasznos célpont, kérdéses, hogy mennyi ideig lehet rá számítani elsőszámú tight endként… A másodéves William Moore komoly kihívásokkal birkózik strong safety-ként passzjátékok ellen…
 
Draft pickek
 
1/27, 2/27, 3/27, 4/27, 5/27, 6/27, 7/27, 7/28, 7/30
 
 
Carolina Panthers
 
Elsődleges hiányposztok
 
- Az irányító
 
Új vezetőedző az esetek döntő százalékában új irányítót is jelent. Ez teljesen érthető, hiszen az edzőváltás szinte kivétel nélkül eredménytelenség miatt következik be, amely csapatoknál viszont rendezett az irányító helyzete, azok ritkán kerülnek vereségspirálba. A kör bezárul. Így legfeljebb másik csapatnál derül ki, hogy kompetens edzőkkel mire juthat(ott volna) akár Jimmy Clausen, akár Matt Moore.
 
- Az elkapó
 
Abban a pillanatban, hogy megkopik Steve Smith sebessége, rohamosan zuhanni kezd az értéke, és hatékonysága. Amire Ron Rivera (vezetőedző) rendezi a sorokat ez jó eséllyel be is következik. Brandon LaFell és David Gettis fiatal koruk ellenére is legjobb esetben csak másodikszámú elkapónak minősíthető. At idei draft 2/1-es választási jogáért tavaly megszerzett Armanti Edwards talán egyszer hasznos slot elkapó lesz, de nehezen hihető, hogy meghatározó szerepet töltene majd be a pályán.
 
- A védőfal
 
Senkivel és semmivel sem rendelkeznek a fal közepén a két DT helyére. Legyen szó kezdő játékosról, szituációs kiegészítő emberről vagy tartalékokról. Emellett az egyetlen, már bizonyított passz siettető end, Charles Johnson se biztos, hogy ősszel is itt játszik, mert nincs még új szerződése, és 10+ sacket felmutató év után nem lesz olcsó a megtartása. Két olyan fiatal, mint Everette Brown és Greg Hardy még adhat okot a bizakodásra, de ez is azon posztok közé tartozik, ami nem a megengedhető kategória, hogy figyelmen kívül hagyják az erősítések során.
 
További kérdőjelek
 
Ha Jeff Otah újra játékra kész állapotba kerül a sérülése után, akkor csak egy guard fog hiányozni a kezdő támadófalból, aminek nem kellene túlzott problémának lennie, ha van egy megalapozott, jól edzett tartaléksor. Az elmúlt év tapasztalatai azonban azt mutatták, hogy ez hiánycikk, és a bizonytalan irányító poszt miatt is komolyan kell venni ezen csapatrész fejlesztését, használható cseresor kialakítását OT és OG poszton… Thomas Davies sérülékenysége miatt a linebacker sorba is elkelhet egy meghatározó OLB, Jon Beason mellé… DeAngelo Williamsnek lejárt a szerződése, így elsőszámú futónak az a Jonathan Stewart marad, akinek a terhelhetőségéről megoszlanak a vélemények. Mike Goodson és Tyrell Sutton itt a biztosíték, de mindketten inkább kiegészítő szerepet tudnak betölteni harmadik downok során… Ha Richard Marshallt nem sikerül maradásra bírni, akkor a cornerback poszt is komolyabb renoválásra szorul…
 
Draft pickek
 
1/1, 3/1, 3/33*, 4/1, 5/1, 6/1, 6/38*, 7/43
 
 
New Orleans Saints
 
Elsődleges hiányposztok
 
- A védőfal
 
Beszédes adat, hogy a belső falember Sedrick Ellis vezette szerzett sackek (6.0) tekintetében a házi statisztikát, úgy hogy mindkét kezdő end végigjátszotta a teljes évet. A passz siettető részleg feljavítása elsődleges feladat, hiszen ezek az endek még mindig a legfontosabb arculatformázói a 43-as védelmeknek. Belülre a már említett Ellis mellé is érkezhet új játékos, bár Shaun Rogers leigazolásával ez kissé háttérbe szorulhat, bár a veterán sérülékenysége, illetve megkérdőjelezhető hozzáállása miatt ez nem elhanyagolható teljes mértékben.
 
- A linebackerek
 
Jonathan Vilma az egység meghatározó játékosa, aki akár középen, akár kívül a gyenge oldalon is tud minőségi játékot produkálni, ezzel kisebb mozgásteret engedve a csapat döntéshozóinak, hogy a mellette üresen álló két kezdő posztot feltöltsék legalább átlagos tehetségű játékosokkal. Scott Fujita tavalyi távozása okozta hiányt ugyanis nem sikerült igazán pótolni. Az ismét sérülésből való felépülés közepén tartó Kawika Mitchell erősítést jelenthet, ha olyan állapotba kerül, hogy bevethető lesz a pályán, de ezzel is csak átmenetileg sikerülhet orvosolni, az egyik kezdő posztot.
 
- A támadófal
 
Jermon Bushrodnak lejárt a szerződése. A vakoldalon a helyét elvileg a tavaly második körben draftolt Charles Brown veheti át. Ha játéktudásban, és fejben erre kellő érettséget mutat, akkor Bushrod akár visszahozható lehetne a jobb oldalra a teljesen középszerű Jon Stinchcomb helyére, aki így megkímélhetné a Saints szurkolókat a saját látványától kezdőként a pályán. Ha Bushrod távozik, akkor egy viszonylag játékra kész OT megszerzése erősen ajánlott. Az elmúlt három év megbízható centerének, Jonathan Goodwinnak is lejárt a szerződése, de az ő pótlása papíron megoldott Matt Tennant személyével, akinek különösen két olyan elit guard között ideális élete lehet, mint Jahri Evans és Carl Nicks. Az előrelépő tartalékok, illetve a lehetséges távozók által üresen hagyott cseresor azonban gondozásra szorul, hiszen ennek az egységnek a feladata a csapat legértékesebb befektetésének az épségét őrizni, aki nem más, mint az irányító Drew Brees.
 
További kérdőjelek
 
Safety poszton Roman Harper és Darren Sharper szerződése is lejárt, így egyedül Malcolm Jenkins maradt FS-nek. Ha Harper nem ír alá ismét, akkor a kezdő SS helye kiadó lesz… Pierre Thomast a sérülése után újraigazolták, amivel látszólag rendben van a futó kérdés, de a sérülésveszély nem kizárólag Thomasnál áll fenn, hanem Reggie Bushnál is, amit megelőzendő, lehetne biztonsági lépéseket tenni, mert Chris Ivory elsősorban harmadik downok során egyedül kevésnek tűnik…
 
Draft pickek
 
1/24, 2/24, 3/8, 3/27, 7/24, 7/42*
 
A csillaggal megjelölt pickek kompenzációs választási jogok, amelyek semmilyen csereüzletbe nem vonhatók be.
 
Dávid László (DoM)