NFL Draft 2011 - Hiányposztok: NFC West

A tavaly egyértelműen az NFL leggyengébb csoportjának bizonyult NFC West csapatainak hiányposztjainak bemutatása. Tudván, hogy amíg lockout van érvényben csak a draftra támaszkodhatnak a csapatok.

 

 
Arizona Cardinals
 
Pass Rusher linebacker
 
Minden 3-4-es védelem második legfontosabb posztja az OLB, aki ha kell nyomás gyakorol az ellenfél irányítójára, ha kell a zónázásban is otthonosan mozog. Erre a posztra Clark Haggans és Joey Porter voltak a kezdők az elmúlt szezonban és a teljesítményük finoman fogalmazva is gyenge volt. Mind a ketten benne vannak a korban és ez a játékukon is meglátszik. Mögöttük Will Davis még szép reményeket táplálhat, mivel mutatott jó teljesítményt, de sokszor volt sérült és nem is nevezhető every down játékosnak. Ugyanez a helyzet a tavalyi újonc O'Brien Schofield-el is. Egy térdszalag szakadást követően a szezon utolsó pár meccsén szerephez jutva mutatott reménykeltő dolgokat, de neki is sokat kell még fejlődnie. A Cards által birtokolt korai draft pickkel (1/5) erősen valószínű erre a posztra való választás.
 
 
Támadófal
 
Gyakorlatilag bármelyik posztra érkezhet erősítés, látva a tavalyi teljesítményét ennek az egységnek. Levi Brown az egyetlen, akinek szerződése van a tavalyi kezdő ötösből. Alan Faneca lehet visszavonul, Deuce Lutui erősen úgy néz ki máshol folytatja majd és a kezdő center Lyle Sendlein is szabadon igazolható. Látható tehát, hogy el kell a segítség a drafton is. Ne lepődjünk meg, ha a több újonc is érkezik majd a támadófal megsegítésére.
 
 
Cornerback
 
Dominique Rodgers-Cromartie tavaly nagyon rossz teljesítményt nyújtott, de még mindig ő a legjobb opciója a Cardsnak. Greg Toler tehetséges, de kérdés tud-e még fejlődni. És ezzel kis is merül a szerződéssel rendelkező cornerek száma.
 
 
Irányító
 
Nem maradhat ki a legnépszerűbbnek tartott hiányposzt sem, igaz a tavalyi gyalázatos irányító teljesítményhez nagyban hozzájárult az előbb említett támadófal (nem) munkálkodása. Azért vegyük sorba a lehetőségeket. Adott két tavalyi újonc, John Skelton és Max Hall személyében, akik mind a ketten lehetőséget kaptak már első évükben. Véleményem szerint előbbi mutatott olyan jeleket, ami meggyőzhette Whisenhunt edzőt arról, hogy érdemes vele foglalkozni. Derek Anderson valószínűleg nem marad és a helyére egy tapasztalt QB érkezhet.
 
 
Draft pickek 
 
1/5, 2/6, 3/5, 4/6, 5/5, 6/6, 6/21, 7/48
 
 
San Francisco 49ers
 
Cornerback
 
Nate Clements kezd lassulni, játékában egyre több a hiba és a fizetése is sok lesz, így ha esetleg megszabadul tőle a 49ers nem fognak sokan meglepődni. Ha ez megtörténik, akkor Shawntae Spencer marad az egyetlen valamire való CB. Ebben az esetben a hetedik választással jöhet, mondjuk erre a posztra erősítés, egy olyan játékos, aki már újoncként kezdő lehet (Peterson, Amukamara). Igaz vannak fiatal játékosok a keretben, de belőlük nem sokat láthattunk a tavalyi év során.
 
 
Pass rusher linebacker
 
A futás elleni védekezésük kiemelkedő volt tavaly, de ezt inkább a védekező falnak és a Willis – Spikes páros érdemeinek tekinthetjük. A passz rush-t is inkább a D-Line végezte, ami soha nem jó jel egy 3-4-es védelemnél. Manny Lawson szabadon igazolható és hiába fejlődött tavaly és teljesített elfogadhatóan, nem képes nyomást gyakorolni az ellenfél irányítójára. Ugyanez az állítás igaz Parys Haralsonra is. Ahmad Brooks fiatal reménység, de tavaly megvolt a lehetősége a bizonyításra és nem igazán tudott élni vele. A sérülései után visszatért Travis LaBoy igazi kiegészítő ember lehet visszatér, de tőle nem lehet várni sokat.
 
 
Irányító
 
Nincs mit szépíteni kell legalább két irányító, mivel az egyetlen szerződés alatt lévő QB David Carr. Azt hiszem nem kell ennél többet írnom. A két Smith szabadügynök és mindkettejük maradására nagyon kicsi az esély. Jim Harbaugh aktív pályafutása során QB volt, ismeri a posztot és ismeri a jelenlegi irányító prospecteket is. Ha nem is az első körben, de a második napon biztosan választ majd egy fiatal játékos. Hogy az Ponder, Dalton, Stanzi, Kaepernick vagy más lesz, az attól függ kit tart olyan játékosnak aki bele illlik majd a támadó rendszerébe.
 
 
Védekező fal
 
Hiába az összességében jó teljesítmény tavaly Aubrayo Franklin már az előző szezonban is frannchise tag-el játszott és most is szabadon igazolható. Hiába a megbízható teljesítménye fiatalabb már nem lesz. Mögötte az az Isaac Sopoaga van, aki eddig a szélen játszott, vagy Franklin sérülése esetén húzódott be középre. Justin Smith állandó és megállíthatatlan a legstabilabb teljesítményt nyújtja. Ray McDonald is szépen teljesített, de ő is szabadon igazolható. Mindenképpen kell egy kis mélyítés ezen a poszton és erre alkalmas az idei draft class.
 
 
Draft pickek
 
1/7, 2/13, 3/12, 4/11, 4/18, 5/10, 6/9, 6/25, 7/7, 7/8, 7/38, 7/49
 
 
Seattle Seahawks
 
Támadófal
 
A GM John Schneider kijelentette, hogy a két fal élvez előnyt az idei drafton. El kell a segítség a támadó oldalon, mivel Russel Okung és Max Unger kivételével a többi tavalyi kezdő szabadügynök lesz. A legfontosabb egy belső falember szerzése, aki akár center akár guard poszton bevethető. Azonban egy domináns jobb oldali tackle is elfér.
 
 
Védekező fal
 
A másik fontos poszt a védelem első vonala. Brandon Mebane, aki tavaly nem csak a futások megállításában, hanem az irányító siettetésben is mutatott szép dolgokat, szabadügynök. Mellette még Junior Siavii aki ezen a poszton távozhat, így egyedül Colin Cole maradt mind szerződéssel rendelkező DT. A fal szélén is jöhet erősítés egy fiatal pass rusher személyében, mert Chris Clemons kevésnek bizonyult. Raheem Brock igaz a szezon végén remek munkát végzett, de ő is szabadügynök. Szerencsére a draft bővelkedik jó defensive line játékosokban akár a későbbi körökben is.
 
 
Cornerback
 
Az amúgy sem túl jó kezdő CB Kelly Jennings szabadon igazolható, így Marcus Trufant mellett nincs még egy kezdő kaliberű corner. A tavalyi újonc, Walter Thrumond véleményem szerint nem alkalmas a kezdő posztra.
 
 
Irányító
 
Az egyetlen szerződéssel rendelkező QB Charlie Whitehurst. Egyéb kérdés? Matt Hasselbeck véleményem szerint újraszerződik, de akkor is kell egy fiatal irányító, aki egy-két év múlva akár vezére is lehet a csapatnak.
 
 
Strong Safety
 
Egyedül a tavalyi újonc, Kam Chancellor az egyetlen, akinek van szerződése ezen a poszton. Lawyer Milloy 37 éves és szabadügynök, csak úgy mint Jordan Babineaux. Egyikük valószínűleg visszatér, de akkor is kell egy kis mélység a posztra.
 
 
Draft pickek
 
1/25, 2/25, 4/2, 5/25, 5/26, 6/8, 7/6, 7/25, 7/41
 
 
St. Louis Rams
 
Szélső linebacker
 
Középen James Laurinaitis megoldja a feladatokat, de a két szélen vannak kérdések, nem is kicsik. Az egyedüli erős túlzással kezdőnek nevezhető játékos a 30 felett járó Na’ill Diggs. David Vobora és Larry Grant is megkapták a tendert és valószínűleg visszatérnek, de akkor is kell egy megbízható fiatal akár a gyenge, akár az erős oldalra.
 
 
Defensive Tackle
 
Fred Robbins nem lesz fiatalabb, Gary Gibbson szabadügynök, Darrell Scott cserének megfelelő, de ennél többere szerintem nem képes. Chris Hovan szintén szabadon igazolható és ugye tavaly egy percet sem játszott sérülése miatt. Azt se feledjük, hogy Spagnoulo védekező felfogású edző, fő területe a védekező fal. A mély draft classból érkezik majd a frissítés.
 
 
Free Safety
 
Véget ért az O.J. Attogwe kálvária azzal, hogy a Rams elbocsátotta (aki annak melegében, még a lockout előtt Washingtonba szerződött). Így azonban üresen tátong a helye és igaz, hogy Chraig Dahl képes ezen a poszton is játszani, mindenképpen kell egy fiatal játékos erre a posztra.
 
 
Offensive Guard
 
Adam Goldberg helyére kell találni valakit. A tavaly nem túl jó teljesítményt nyújtó guardként és tackleként is bevethető játékos szabadügynök státuszban van. Egy olyan fiatal érkezése valószínű aki akár ezt a két posztot is ismeri, mivel nem tudni Jason Smith egészségi állapota milyen, mert akkor az ő helyét is át lehet adni az újoncnak.
 
 
Elkapó
 
Ez csak kiegészítésnek szánom, mivel van elég WR a keretben és Sam Bradford megmutatta tavaly, hogy őket is megtalálja. A legnagyobb kérdés az egészségügyi állapota az elkapóknak Donnie Avery ACL szakadásból tér vissza, de nagyon sérülékeny játékos, Danario Alexander térde sem életbiztosítás. Mark Clayton (szintén ACL szakadás) szabadügynök. Danny Amendola tendert kapott, de egyedül kevés elkapónak.
 
 
Draft pickek
 
1/14, 2/15, 3/14, 4/15, 5/14, 6/15, 7/14
 
Kiss Ferenc (Fucu)