NFL Scouting Combine 2011

Február 23-tól március 1-ig rendezik meg a draft előtti legfontosabb "felmérőt", az NFL Scouting Combine-t

Az eseményre a Lucas Oil Stadiumban kerül sor. Az idei draft class krémje teszi tiszteletét Indianapolisban, láthatjuk a játékosokat egymás ellen küzdeni, felmérhetjük, ki is lehet nagy tehetség, és azt, hogy ki tudja bizonyítani, hogy hatalmas játékos lehet belőle. Az esemény maga speciális, hiszen még az egyetem során sem találkozhatott ilyen szintű „ellenfelekkel” a játékosok egy része. Azért merem leírni, hogy „ellenfelek”, mert mindenki azért küzd, hogy feljebb srófolja magát 1 körrel, 10 hellyel, ő legyen pozíciója legjobbja, teljesítményével felhívja magára az NFL csapatok figyelmét.

Az idei évben 330 játékost hívtak meg a Combinera. A meghívott játékosok 70-75 %-a kel majd el a draft keretében. A Combinera meg nem hívott játékosoknak nagyon nehéz a draft során elkelni, de erre is volt példa, sőt, voltak olyan játékosok, akik hatalmas karriert futottak be, úgy, hogy nem hívták meg őket az eseményre. Ez azonban mindenképpen az üdítő kivétel esete. A mai kiváló játékosok közül pl. Wes Welker volt ilyen, aki a Combinera nem kapott meghívót.
De megesik az is, hogy egy játékos úgy dönt, mégsem vesz részt a Combine-on a meghívás ellenére. Ennek oka az lehet, hogy a játékos makacson ragaszkodik hozzá, hogy majd eljönnek az NFL scoutok a Pro Day-re, ha érdeklődnek utána, és akarják draftolni… Minden nagyobb iskola tart Pro Day-t március-április folyamán, melynek során tesztelni lehet az egyetem játékosait, illetve azon játékosokat, akiknek kisebb, de a nagy egyetem környékén található egyetemei nem képesek ilyen rangos eseményt lebonyolítani. Két hátránya van a Pro Day-eknek a Combine-nal szemben. Az egyik, hogy nem biztos, hogy minden csapat képviseletét teszi, mint a Combine-on, a másik, hogy a Pro Dayen nincs lehetőség egészségügyi kivizsgálásra. Ezért a nagyobb nevű játékosok, akik úgy gondolják, hogy majd a Pro Dayükön megmutatják, mit tudnak, és nem vesznek részt a Combine felmérőin, legalább az egészségügyi kivizsgáláson részt szoktak venni Indianapolisban. Esetükben nem nagy hátrány a többi dolog mulasztása, hiszen egy jónevű játékos esetében elképzelhető, hogy a Pro Dayen minden csapat megjelenik. A Combine különösen fontos az underclassmenek számára, hisz, míg a Senior Bowl és a többi all-star meccs alkalmat ad a legjobb végzősök felmérésére, nekik ez az első lehetőségük önmaguk megmutatására.

Az egész eseményt végigkövetik a csapatok edzői, scoutjai, és mindjárt kitérünk arra, hogy miket is tudhatnak meg a játékosokról ezalatt. A scoutokon kívül a média is jelen van, de a Lucas Oil Stadiumban rendezett felmérőkön csakis pár kiválasztott újságíró vehet részt. Televíziós közvetítés azonban van, az NFL Network közvetíti az eseményeket. Az nfl.comon ingyenesen követhető lesz az adás stream formájában.

De térjünk rá, hogy mit is végez el ez a több mint 300 játékos ezalatt a hét alatt, és mi történik velük. De mielőtt belekezdenék, kiemelném, hogy mindenki azon vesz részt, amin akar, semmiben sem kötelező a részvétel.

Először az érkezés után a fizikális állapot felmérése történik meg. Ennek több lépcsője van. Először csak a játékosok magasságát, súlyát mérik meg, majd túlesnek a Cybex teszten, amelynek során gépekkel elemzik a játékosok fizikális mutatóit/képességeit. Emellett lehetőségük van a játékosoknak arra, hogy bench pressben (fekvenyomás) bizonyítsanak. A játékosoknak 225 lbst (102 kg-ot) kell kinyomniuk minél többször ennek során. Lényegében ez az első lehetőség arra, hogy másokkal „versenyezhessenek”.

Van úgynevezett egészségügyi felmérés is. Ennek keretében kerül sor a játékosok korábbi sérüléseinek elemzésére, azok következményeinek feltárására. Drogteszten is átesnek a játékosok. Az egész egészségügyi felmérés lényege, hogy megbecsüljék, hogy az adott játékos mennyire lesz sérülékeny a következő szinten, mennyire fogja tudni tűrni a sérüléseket, és mennyire hatnak teljesítményére a korábbi sérülések. Néha előfordul olyan is ezen tesztek keretében, hogy egy játékos új információt tud meg saját testéről. Sajnos ezek inkább negatív, mint pozitív hírek szoktak lenni.

Talán a legfontosabb a játékosok egészsége mellett a személyiség, az emberi oldal kérdése. Az elmúlt évek letartóztatásainak, és eltiltásainak következtében egyre óvatosabbak az NFL csapatok ilyen téren. Sok olyan eset történt, amelynek következtében játékosok gyakorlatilag a saját pályafutásukat tették tönkre.
Pszichológiai teszteket végeznek el a játékosokon, és minden csapatnak van lehetősége arra, hogy megismerje kiszemeltjeit. A Combine alatt minden csapat maximum 60 játékossal folytathat maximum 15 perces beszélgetéseket. Ezen általában kiderül, hogy a játékosoktól milyen hozzáállásra számíthatnak, milyen intelligensek, mennyire elszántak és mennyire jó a személyiségük. Sokan mondták már, hogy lehetsz a legnagyobb tehetség az első körben, de ha nincs meg a hozzáállásod, akkor hamar kikopsz a ligából, de ha megvan a hozzáállásod, az akaratod, akkor liga MVP is válhat belőled attól függetlenül, hogy hol draftoltak. Tehát nagyon fontosak ezek az elbeszélgetések, a játékosok megismerése. Kicsit torzul ez már napjainkra, hiszen a játékosok felkészítőkre járnak, és sokan csak a betanult szöveget ismételgetik, nehéz igazán rendes képet kapni a csapatok képviselőinek. Az idei drafton is sok játékos van, akikkel kapcsolatban kérdések merülnek fel emberi oldal terén.Érdekes színfoltja a Combine-nak a Wonderlic teszt. A játékosok intelligenciáját mérő teszt még az IQ teszteknél is könnyebb kategóriát képvisel, ennek ellenére kevesen szerepelnek jól rajta. A legjobb eredményeket általában a támadófal tagjai szokták produkálni. Ennek a tesztnek azonban nem sok jelentősége van, mondhatjuk nyugodtan azt is, hogy túlértékelt. Egy játékos esetében a „futball IQ-nak” sokkal komolyabb jelentősége van, mint annak, hogy mennyire éleseszű más szituációkban.
A játékosok a felsorolt dolgok mellett részt vesznek sajtótájékoztatókon, amikor nem egyszer 300 újságíró előtt kell beszélniük. Ezek mellett részt vesznek egy összevont csoportfoglalkozáson, amelynek keretében az NFLPA-vel ismerkednek meg, és annak előnyeivel, hogy létezik a játékos-szakszervezet.

De most már térjünk rá arra, amit a műsorok nézője is élvezhet. Ezek pedig a felmérők. Speciális gyakorlatokon és a pozícióra jellemző drilleken vesznek részt a játékosok ennek keretében.
A leghíresebb talán a 40 yard dash. Ez 40 yard sprintet jelent speciális állásból indulva. A játékos előrehajol, letámasztja kezeit, majd közelíti testéhez őket. Az egyik kezét oldalához emeli, mintha lendületet készülne venni éppen, a másik kezével viszont a földön támaszkodik. A Combine-on általában minimum két másodpercig tartani kell ezt az indulóállást, különben visszafújják a kísérletet. Szemléltetésként íme egy tökéletes starttechnika (igaz ez csak 10 yard dash). A játékosoknak két lehetőségük van a Combine-on, és a jobb idejüket jegyzik fel a scoutok. Minden posztnál más számít, ezért készítenek 10 és 20 yardnál részeredményeket. Például egy falember esetében, mindegy, hogy támadófalban vagy védőfalban játszik, a 10 yard az a távolság, ami mérkőzésen mérvadó lehet. A 40 yard dash egy nagyon túlértékelt dolog. Ha valaki nagyon kiemelkedik ezen a téren, és megvannak a fizikális adottságai is, akkor hatalmas javulást érhet el ennek következményeként a draftpozícióját tekintve.

Vannak még ezen kívül futógyakorlatok szép számmal. Egyik ilyen a 3 cone drill. Ennek során három bóját helyeznek el a pályán egymástól 5 yardra, L alakban. A játékos elindul az „L betű” egyik végpontjából, megérinti az 5 yardra lévő bója vonalát, visszafordul, fut, és megérinti a startvonalat, aztán megint elkezd szaladni, de most megkerüli az 5 yardra levő bóját, és elindul a harmadik bója felé. A harmadik bóját nyolcas alakban megkerüli, és visszafut a startvonalig a második bója mellett elfordulva. Nézzük meg Mike Richardsonnak az előadásában a gyakorlatot. Míg a 40 yard dash a játékosok hosszirányú gyorsaságát, a 3 cone az irányváltó készséget és a fordulások gyorsaságát méri fel, a 20 és 60 yard shuttle az oldalirányú gyorsaságra helyezi a hangsúlyt. A 20 yard schuttle folyamán a játékos az egyik yardvonalon helyezkedik el, úgy, hogy a vonal a lábai között húzódik. Előbb balra fut 5 yardot, majd jobbra 10 yardot, aztán vissza balra 5 yardot a kiindulóhelyzetig. Közben kétszer megérinti a fordulásakor előtte álló yardvonalakat. A 60 yard shuttle folyamán szintén hasonló a kiindulóhelyzet, de az a különbség, hogy a játékos mindig a kiindulópontra ér vissza. Jobbra fut 5 yardot, aztán vissza, jobbra fut 10 yardot, megint vissza, és végül jobbra fut 15 yardot, és ismét vissza. Ezalatt ötször érinti meg a földet. Természetesen a gyakorlatot lehet bal oldal felé is alkalmazni. Példa mindkettőre: 20 yard shuttle, 60 yard shuttle.
Van ezeken kívül még két elterjedt gyakorlat, amelyek inkább a ruganyosságot tesztelik. Egyik a vertical jump (súlypontemelkedés), másik pedig a broad jump (helyből távolugrás).

Sor kerül még a positional drillekre. Ezek az adott pozícióra leginkább jellemző gyakorlatokat tartalmazzák, eltérőek attól függően, hogy ki milyen poszton játszik. Ezekből lehet megtudni a legtöbbet a játékosok technikájáról, ösztönösségéről, játéktudásáról, futball intelligenciájáról, döntéshozó készségéről.

A feladatok elemzése után térjünk rá, hogy hogyan is zajlik mindez, hiszen több mint 300 játékost nem lehet egyszerre tesztelni. A Combineon a játékosokat 11 csoportba osztják be, és a felmérőket öt nap alatt tartják meg pozíciónkénti bontásban:
-Február 25-én a kickereké, puntereké és long snappereké a terep, ezt általában nem követi nagyobb figyelem.
-Február 26-én a támadófal játékosoké, a TE-eké a főszerep.
-Február 27-e biztosan a legnépszerűbb nap lesz, hiszen ekkor kerülnek terítékre a QB-k, az RB-k és a WR-ek.
-Február 28-án pályára lépnek a védőjátékosok első egységei is, a falemberek és linebackerek workoutjait láthatjuk.
-Március 1-jén a secondarybe tartozó játékosok zárják a Combinet.

A Combinera meghívott játékosok listája itt megtekinthető.

Pozíciónként pár játékost kiemelünk, akik a Combine előtti megítélésük alapján pozíciójuk legjobbjai közé tartoznak, az ő felmérőiket mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni:

QB: Cameron Newton (Auburn), Blaine Gabbert (Missouri), Jake Locker (Washington), Ryan Mallett (Arkansas), Cristian Ponder (Florida State)
RB: Mark Ingram (Alabama), Mikel LeShoure (Illinois), Ryan Williams (Virginia Tech), Kendall Hunter (Oklahoma State), Jacquizz Rodgers (Oregon State), DeMarco Murray (Oklahoma)
FB: Henry Hynoski (Pittsburgh), Owen Marecic (Stanford)
WR: AJ Green (Georgia), Julio Jones (Alabama), Jonathan Baldwin (Pittsburgh), Titus Young (Boise State), Torrey Smith (Maryland), Leonard Hankerson (Miami Fl.)
TE: Kyle Rudolph (Notre Dame - ő kihagyja a workoutokat), Luke Stocker (Tennessee), DJ Williams (Arkansas)
OT: Anthony Castonzo (Boston College), Nate Solder (Colorado), Tyron Smith (USC), Gabe Carimi (Wisconsin), Derek Sherrod (Mississippi State)
OG: Mike Pouncey (Florida), Rodney Hudson (Florida State), Benjamin Ijalana (Villanova), Danny Watkins (Baylor), John Moffitt (Wisconsin)
C: Stefen Wisniewski (Penn State), Kristofer O'Dowd (USC)
DT: Nick Fairley (Auburn), Marcel Dareus (Alabama), Corey Liuget (Illinois)
DE: Da'Quan Bowers (Clemson), Aldon Smith (Missouri), Cameron Jordan (California), Robert Quinn (North Carolina), Adrian Clayborn (Iowa), JJ Watt (Wisconsin)
OLB: Von Miller (Texas A&M), Akeem Ayers (UCLA), Justin Houston (Goergia), Mark Herzlich (Boston College), Dontay Moch (Nevada)
ILB: Martez Wilson (Illinois), Gerg Jones (Michigan State), Quan Sturdivant (North Carolina)
CB: Patrick Peterson (LSU), Prince Amukamara (Nebraska), Jimmy Smith (Colorado), Brandon Harris (Miami Fl.), Brandon Burton (Utah)
S: Quinton Carter (Oklahoma), Rahim Moore (UCLA), DeAndre McDaniel (Clemson), Ahmad Black (Florida)
K: Alex Henery (Nebraska), Kai Forbath (UCLA)
P: Alex Henery (Nebraska), Chas Henry (Florida)
LS: Danny Aiken (Virginia)

 

Gaál Sándor (gsn)