Recruiting 2014

Írta: Habi — 2014. február 4., 00:02

Elérkezett február első szerdája, itt a National Signing Day

Recruiting 2014

A nemzeti döntővel nem ért véget az egyetemi fociszezon. A főedzők és asszisztenseik még korántsem dőlhettek hátra, sőt, szinte minden nap egy más államban, egy más középiskolás játékos otthonában vagy iskolájában bukkantak fel, hogy biztosítsák az egyetem forrásait és megszerezzék a lehető legjobb középiskolás játékosokat.

Aki még viszonylag új a témában, az mindenképpen olvassa el a a toborzás alapja cikket, hiszen így sokkal közelebb kerülhet ezen folyamat lényegi részeihez.

A 2014-es "évfolyam" legfontosabb napja a National Signing Day (továbbiakban NSD), ahol középiskolások ezrei írják alá életük álmának papírjait, azt az ösztöndíjat, ami a későbbiekben megalapozza akadémiai és sportpályafutásukat. Ez a nap egy minimum 2 éves toborzási folyamat fénypontja, amely sokak válláról akaszt le óriási terheket.

Amerikában ez egy nagyon fontos nap, jól jelzi ezt, hogy több tévétársaság egész napos műsort csinál az eseményről, az ESPNU például egy 11 órás maratoni műsorral készül a napra, melynek keretein belül rengeteg játékos jelenti be TV kamerák kereszttüzében döntését. De ne szaladjunk ennyire előre.

Folyamatos fejlesztés:

Az idei évben már egy újítást bevezetett az NCAA. Egy financiális megállapodást írhatott alá bármelyik végzős középiskolás játékos bármelyik egyetemmel, amelyik ösztöndíjat ajánlott számára. Ez a megállapodás biztosította a diákokat, hogy az adott egyetem nem vonhatja meg tőle ösztöndíj ajánlatát. Azonban azt el kell mondani, hogy bármennyire is jól eltervelt dolog volt ez a kezdeményezés, nem túl sok esetben olvashattunk erről a megállapodásról idén és ha igen, akkor is csak a legjobb prospectek esetében. Idén nyáron valószínűleg átvariálják ezt a megállapodást, hogy még nagyobb teret kaphasson a toborzásban.

Véget érhet egy tradicionális folyamat idén

A NSD és a faxmasina egybeolvadt az évek során. Tanulók ezrei írták alá az NLI-t (Nation Letter of Intent) középiskolájukban az aláírási ceremóniák végeztével, majd küldték el faxon az egyetemnek az aláírt dokumentumokat. Az 1986 óta használt technológia mára elavulttá vált, továbbá Amerikában is egyre népszerűbbek a zöld programok, melyek sokszor hangoztatták már, hogy több millió papír használódik el egy ilyen folyamat során, amit máshogy is meg lehetne oldani.

A jelenlegi folyamat szerint az egyetemek január közepe felé elkezdik kiküldeni az NLI-t azoknak a játékosoknak, akikkel szóbeli megállapodásuk van, nemrégiben voltak viziten, vagy csak szimplán ösztöndíjat ajánlottak neki és gondolkodik az adott egyetemen. Többnyire postai úton jutnak el a végzősökhöz ezek a papírok, ám most már több egyetem PDF-ben küldi el a dokumentumot, amit aztán a diákok nyomtatnak ki.

Az aláírás után, el kell faxolni az egyetemeknek a papírokat. Az egyetemnek rendelkeznie kell egy nyomtatott verzióval, a konferenciák irodájába is kell juttatni egy példányt, tovább az NCAA-nek is rendelkeznie kell egy nyomtatott verzióval. Rengeteg papír, rengeteg postázási költség és rengeteg helyfoglalás.

Ezt a folyamatot könnyítené meg és tenné környezetbaráttá az elektronikus aláírási forma. A jövőben is látni fogjuk, hogy egy-egy diák aláírja az NLI-t azonban ez már elektronikusan fog működni. Egyszerűen tárolható lesz különböző felhőkben és a technológia is megvan már hozzá. Az ötlet még nem teljes egészében, de már látható lesz idén, 2 SEC-ben és 2 ACC-ben szereplő egyetem (nem nevezték meg őket) már idén alkalmazni fogja ezt a módszert, mely egy jó tesztje is lesz a folyamatnak. Azt mindenesetre el kell mondani, hogy a folyamat még nincs 100%-ig kész, a fejlesztők azt mondják, hogy 2 év alatt a programot 100%-os pontossággal lehet majd használni.

A közösségi média hatása

A közösségi média fénypontját éli napjainkban. Szinte minden fiatal rendelkezik valamilyen tagsággal, ez alól a középiskolás fiatalok sem lógnak ki. Az ESPN idei 100 legjobbnak tartott játékosából 81-nek is van aktív twitter profilja. A toborzásban pedig a legfelkapottabb közösségi média egyértelműen a twitter. Megfigyelhetjük, hogy egy-egy 16-17 éves elit atlétának, akár 5-6000 követője is van. És manapság már egyre több vezetőedző és koordinátor is rendelkezik twitter profillal, bármennyire is utálják, követni kell a trendet.

Azonban a nagy szám is adhatja, de rengeteg negatív hatás éri a fiatalokat nap, mint nap. Tyler Luatua a Notre Dame remek összekötő commitja például elárulta, hogy egy családos apa a twitteren elmondta neki, hogy öngyilkos lesz, hogy ha nem a USC-t választja. Rengeteg dermesztő példát találhatunk még, ahol szitkozódó egyetemek szurkolói küldik melegebb éghajlatra ezeket a 16-17 éves srácokat, miután nem a hőn szeretett egyetemüket választják. Többen is elmondták, hogy felajánlásokat kaptak szurkolóktól, hogy ha az adott egyetemet választják, akkor party-t rendeznek nekik, vagy éppen kérhetnek egyéb dolgokat, ami csak kell, míg sokak esetében családos emberek ígérték meg, hogy a toborzott fiatalok után nevezik majd el születendő gyermeküket. A hülyeség tehát ragályos, s némelyik egyetem már hivatalos twitterén kéri a szurkolókat, hogy ne írjanak a prospecteknek, hagyják csak a munkát az edző stábra. NCAA szabályba ütközik egyébként ez a folyamat, ami egy kicsit képmutató is, hiszen még senkit sem büntettek meg azért, mert egy toborzott fiatallal lépett kapcsolatba twitteren.

A játékosok azonban szeretik a felhajtást, azért azt meg kell hagyni. Sokuk twitteren jelenti be, hogy hova fog járni, melyik egyetemet tartja favoritnak, képeket tesznek fel egy-egy hivatalos viziten történt eseményekről. A sok negatív hatás árnyékában azért azt elmondhatjuk, hogy élvezik, ha rájuk figyel a média. Minden toborzásért felelős médium fent van twitteren, tehát a kommunikációt azért megkönnyíti egy-egy interjúhoz vezető úton. Továbbá melyik ifjú titán ne örülne, egy-egy szép egyetemi lány közeledésének...

Kik állnak egy-egy commit mögött, avagy az egyetemi foci jelenlegi legjobb toborzói

A koordinátoroknak, segédedzőknek sokszor a toborzásban jön el a legnagyobb munkájuk. Rengeteg függ azon, hogy egy szakmai stáb, mennyire jól tud kapcsolatokat kiépíteni középiskolás edzőkkel. Így születnek "pipeline" középiskolák, ami lényegében azt jelenti, hogy az adott iskola jó kapcsolatait kihasználva egy középiskolában, előnyösebb helyzetből indul, mint egy másik intézmény, aki kevésbé tudott jó kapcsolatot kiépíteni az ottani edzőkkel. Ilyen pipeline középiskolája a USC-nek a Junipero Serra, vagy az LSU-nak a John Curtis. A segédedzők tehát nemcsak a fiatalokkal és családjaikkal próbálnak jó kapcsolatot kiépíteni, hanem középiskolai edzőkkel. Ez azért is fontos, mert ha van egy feltörekvő játékos az adott középiskolában, az ottani edző elkezd telefonálgatni azoknak az egyetemeknek, akikkel jó kapcsolatot ápol, így az egyetem gyorsabban tud adott esetben ösztöndíjat ajánlani a fiatal játékosnak, ami bizony sokszor óriási előnyt jelent.

Jelenleg a 2014-es ESPN statisztikáin alapuló koordinátor verseny így áll:

1. Billy Napier, Alabama

Idei top commit: Cameron Robinson

Az Alabama elkapó edzője már évek óta az egyik legjobb toborzó az egész országban. Rengeteget beszél telefonon a fiatalokkal, s nagyon hatásos mentornak tartják.

2. Dameyune Craig, Auburn

Idei top commit: D'Haquille Williams

OC helyettes, egykori remek QB. Nem csak a focit próbálja leerőltetni a fiatalok torkán, hanem egy igazi mentorként funkcionál a toborzás során, saját tapasztalataira hagyatkozva.

3. Frank Wilson, LSU

Idei top commit: Leonard Fournette

Az LSU vezér toborzója és a futók edzője. Mindkét területen elképesztően sikeres, aki az egyetem felé nyújtott teljes elköteleződésével tudja meggyőzni a fiatalokat.

4. Tommy Thigpen, Tennessee

Idei top commit: Josh Malone

Az idei évben 18 játékosa commitolt a Vols-hoz, ami biztosan valamiféle rekord. Remek edzőnek és mintaembernek tartják, aki bármelyik korosztállyal megtalálja a közös hangot.

5. Bryan McLendon, Georgia

Idei top commit: Sony Michel

Az egyik esélyes, aki sokat mozdulhat felfelé a NSD után. Több top toborzottja sem döntött még, sokaknál az ő szókimondása és egyenes beszéde lehet a nyerő.

6. Kirby Smart, Alabama

Idei top commit: Marlon Humphrey

A védőkoordinátor már több évben végzett az első helyen, mint a nemzet legjobb toborzója. Neki beszélnie sem kell nagyjából, az eredmények mindig őt igazolják. Ő leginkább a fociról beszélget a fiatalokkal, szinte minden telefonáláskor próbál valamit tanítani.

7. Jeremy Pruitt, Georgia

Idei top commit: Kain Daub

Az eredmények szintén igazolják. Új állomáshelyén még nagyobb szabadságot kap a remek védő koordinátor, aki leginkább először a toborzott fiatalokat ismeri meg, utána próbálja az iskolát jó helyzetbe hozni.

8. Tim Brewster, FSU

Idei top commit: Dalvin Cook

Az egyik legsokoldalúbb toborzó, aki már csak győzni akarásával is kiemelkedik kollegái közül. Remek mentalitása a fiatalokra is nagyon könnyen átragad.

9. Chip West, Virginia

Idei top commit: Andrew Brown

Virginia idén bővelkedik remek játékosokkal, a top10ben ketten is vannak (Brown és Quin Blanding). Nem véletlenül merték rábízni mindkettejüket, nem is okozott csalódást a CB edző és egyben toborzásért felelős koordinátor.

10. Terry Price, Texas A&M

Idei top commit: Myles Garrett

Price igazán vallásos edző, ami nagyon sok fiatal kellő tiszteletét váltja ki. Igyekszik tanítani a fiatalokat a pályán és a pályán kívül is. Igazi példakép a fiatalok számára.

Hivatalos és nem hivatalos vizitek

Minden fiatal számára 5 db hivatalos vizit van engedélyezve, amit csak végzős évükben használhatnak fel. Ez egy ingyen hétvége az adott egyetemen, ahol körbejárhatják a kampuszt, találkozhatnak jövendőbeli tanáraikkal és pozíciós edzőjükkel. Természetesen a nagyobb egyetemeknél, ez már luxus szinten történik. Az alábbiakban a USC január 24-26 közötti vizitjének a menetrendjét ismerhetjük meg:

Péntek, január 24:

A játékosok és szüleik megérkeznek délután, ahol találkozhatnak a többiekkel és üdvözlik őket az edzők a John McKay Centerben. Itt megismerkednek a vendéglátóikkal (minden srác kap 1-2 egyetemi játékost, akikkel lesznek hétvégén). Svédasztalos fogadás, első osztályú ételekkel (homár, tészták, sütemények). Majd a kampusz körbejárása golfautókkal.

A családok hétvégi szállása JW Marriott 5* hotel Los Angeles belvárosának szívében.

A péntek esti vacsorát a híres Coliseumban tartották, ahol kivilágították az egész stadiont, a fiatalok pedig felpróbálhatták a mezeket, sisakokat és így járhatták körbe az egész létesítményt.

Itt egy beszédet tartott Sarkisian, majd egy közös imádkozás után a vendéglátók a városba veszik az irányt a viziten lévő srácokkal.

Szombat, január 25:

Reggeli a hotelben, majd egy kampusz látogatás, melynek keretein belül a professzorokkal beszéltek a családok a tanulmányaikról és bemutatják a USC utáni kapcsolatrendszert, melynek segítségével elhelyezkedhetnek, ha nem kerülnek be az NFL-be vagy CFL-be.

Ezek után a pozíciós edzők beszélgetnek a játékosokkal, videóznak keveset és a sémákban betöltendő szerepükről beszélnek.

Ebéd a Rock'n Fish-ben

Atlétikai központ körbejárása.

Egy újabb este a vendéglátókkal

Vasárnap, január 26:

Reggeli a Strandhouse-ban, majd a Manhattan Beach körbejárása, melyet egy záró ebéd követett a parton.

A vizit délután véget ér, mindenki hazamegy.

Ezen felül természetesen önköltségen nem hivatalos vizitre is mehetnek a családok, akár edzéseket is megnézhetnek a szezon folyamán, sőt néha még ők is beszállnak pár non-contact gyakorlatba. Ezen felül az egyetemek szinte minden meccsükre küldhetnek belépőjegyet, bár itt elsősorban államon belülre kell koncentrálni, még sem lehet elvárás, hogy valaki átrepülje az országot 1 meccs miatt.

A nagy nap

Február első szerdája idén ötödikére esik, ekkor lesz tehát az év egyik legfelkapottabb napja az egyetemi fociban. Már a kora reggeli órákban elkezdődnek az aláírási ceremóniák, a faxok áramlásai. Meglesznek a nap nyertesei, meglepetései és vesztesei.

Azt azért fontos megjegyezni, hogy már vannak 2014-es classba tartozó játékosok, akik az egyetemen vannak már. Ez úgy lehetséges, hogy középiskolájukban már télen tudtak végezni, így minden adott volt ahhoz, hogy a tavaszi szemesztereken már egyetembe járhassanak, ezzel egyidejűleg a tavaszi edzőtáborokban részt vehessenek. Hatványozottan nagy jelentősége van ennek, hiszen így sokkal előrébb fognak járni azoknál a társaiknál, akik csak július tájékán kapcsolódhatnak be az edzésekbe.

Az ESPN sorrendjét követve nézzük, hogy a jelenleg még nem commitolt játékosok közül ki hova mehet és egy tippet is ellőnék mindenkinél:

Játékos, pozíció, ESPN listán elfoglalt hely

Adoree Jackson (ATH) #9 (Florida, LSU, UCLA, USC, Tennessee)

Chicago-i születésű játékos, már több mint 6 éve lakik nővérével Kaliforniában. Az egyik legerősebb középiskolai program (Junipero Serra) meghatározó játékosa az idei toborzás talán legkiismerhetetlenebb játékosa. Nagyon ritkán nyilatkozik, akkor is titokzatosan, edzői és barátai is elmondták, hogy nem is beszél velük a toborzásról. CB/WR/KR poszton is már korán játékhoz fog jutni, bár leginkább úgy tűnik, hogy WR poszton indul el egyetemi karrierje, ettől függetlenül a későbbiekben könnyen CB is lehet, s több szakértő inkább ott játszatná. Elsődleges célja, hogy a 2016-os Olimpián távolugrásban képviselje Amerikát, ezért az atlétikai programok is szóba kerültek nála igen erőteljesen. A napokban hozta nyilvánosságra a top4-t, Florida, LSU, USC, UCLA, s kicsit meglepve kihagyta az akár top suliként is kezelt Tennessee-t. Azt ígérte, hogy nem átlagos módon jelenti be döntését az ESPNU élő adásában, s mi lenne nagyobb meglepetés, mint ha az előzetesen kizárt Vols-hoz írna alá? Utolsó hétvégén nem hivatalos viziten volt a Chicagoban élő szüleivel a két kaliforniai egyetemen.

Tipp: USC. A Trójaiak minden hazai meccsén ott volt, s még a Bowl meccsre is elutazott. A Serra a USC egyik legközelebbi középiskolai programja, az utóbbi időben Robert Woods és Marqise Lee is onnan futott be remek karriert. Ettől függetlenül bármi lehet. Úgy értem bármi.

Lorenzo Carter (DE) #14 (Alabama, Georgia, Florida, FSU, LSU)

Az egyik legtöbbet fejlődött prospect az idei szezonban. Domináns DE, már most remek méretekkel. Többször elmondta, hogy a Florida egyetemen tett látogatásai voltak a legjobbak, ám nem hinném, hogy a Gators mellett tenné le a voksát. Testvére is messzi az otthontól jár egyetemre, s szülei éppen ezért is igyekeznek őt a Georgia felé vinni, s Jeremy Pruitt érkezésével erre nagymértékben megnőtt az esélyük.

Tipp: Georgia. Azért a szülői szó értéke nagy nála. Pruitt érkezése csak tovább erőseítette a Georgia vonalat, nagyon meglepődnék ha nem a Bulldogs mellett tenné le a voksát Carter.

Malachi Dupre (WR) #17 (Alabama, LSU, UCLA)

A John Curtis iskolából érkező játékos az idei szezon egyik legígéretesebb elkapója. A louisianai iskola az utóbbi években 8 játékost is az LSU-ra küldött, s ez a szám idén újabb 3-mal nőhet, ebből Dupre az egyik. Sokszor volt az LSU-n nem hivatalos viziten, a döntős 3 intézményből mindeni kapott egy hivatalos látogatást is. A UCLA-t éppen a hétvégén látogatta meg, véletlenül azért mellette ült a repülőn Cam Cameron az LSU támadó koordinátora és véletlenül egy hotelben is szállnak meg. Nem nevezném etikus lépésnek ezt a z LSU-tól, de hát a toborzások világában láttunk már pár csúnya dolgot. Érdekesség, hogy Dupre már középiskolában is egy futás orientált támadó sorban játszott, s az LSU-n is valószínűleg így lehet Fournette érkezésével.

Tipp: LSU. Sok csapattársa oda fog járni, jó a kapcsolat az edzőkkel. Azt mondjuk nem hinném, hogy tetszett neki a Cam Cameron akció, de meglepetés lenne számomra, ha nem az LSU papírjait írná alá.

Ermon Lane (WR) #22 (Alabama, FSU)

Az egykori Gators commit követni fogja barátja Dalvin Cook példáját és ő is a bajnokhoz ír alá. Remek képességekkel megáldott WR, aki már első évében Jameis Winston egyik fő célpontja lehet.

Tipp: FSU. 100%

John "JuJu" Smith (ATH) #24 (Notre Dame, Oregon, UCLA, USC)

A Polinéz felmenőkkel rendelkező Smith egyetemi szinten WR vagy S poszton játszhat majd. Igazán produktív évei voltak középiskolában, ahol eleinte csak elkapó poszton játszott, ám később kérte, hogy S is lehessen, s ez hozta meg számára a kiteljesedést. Nagyon hasonló játékos, mint Marqise Lee volt végzős évében, valószínűleg eleinte elkapót fog játszani, később eredményessége mértén S is lehet. Pályán kívül is sokra tartják a polinéz közösség egyik legszorgalmasabb tagja.

Tipp: USC. Johnny Nansen nemrégiben lett a USC koordinátora, és ő történetesen Smith nagybátyja. Ez is csak tovább erősítette a Trójaiak helyzetét, továbbá több közeli polinéz barátja is minden jel szerint a USC-t választja, ami további döntő faktor.

Solomon Thomas (DE) #25 (Arkansas, Stanford, UCLA)

Az idei év egyik legjobb tanulója már megkapta az akadémiai elbírálást a Stanfordtól, ami majd hogy nem biztossá tette a Cardinalst. A texasi játékos fő szempontjai közé tartozik az erős üzleti oktatás, és ebben a Stanford kiemelkedik a másik két döntős közül. Viszonylag csendes játékos, aki a tanulmányaival próbál inkább foglalkozni a foci mellett.

Tipp: Stanford. Minden mellettük szól, egy újabb remek DL prospect érkezik Shaw edzőhöz.

Damien Prince (OT) #26 (Florida, Maryland)

Prince számára sokáig a Maryland volt egyértelműen a top suli, ám közeli barátja Jalen Tabor cifra módon ugyan, de a Gators-ben kötött ki, ez egy komoly érv a floridaiak mellett. Sokáig úgy tűnt, hogy mindketten a Marylandben fognak sátrat verni, ám a jelenlegi hírek inkább a Gators esélyességét emelik ki.

Tipp: Florida. Óriási szüksége van a Floridának a jó támadófal játékosokra. Az utóbbi években láttuk, hogy több meccsen is mekkora csődöt mondott a támadójáték, ez pedig igazán könnyen volt visszavezethető a gyenge támadófalra. További plusz pont, hogy az utolsó hétvégét Gainsville-ben töltötte a családjával, mára már az 50-50 esély inkább 80-20-ra változott.

Rashaan Evans (LB) #52 (Alabama, Auburn, UCLA)

Tavaly már egy hasonló helyzetben bukott a Tigers az ősi riválissal szemben, Evans esetében már valószínűleg ők jönnek ki győztesen. A UCLA eleinte igazán komoly riválisnak tűnt, ám a szezon folyamán folyton folyvást csak nőtt a különbség a top2-vel szemben. Evansnél vendég volt Gus Malzahn és Nick Saban is az utóbbi hetekben. Remek képességű játékos, aki már újonc évében komoly játékidőt harcolhat ki magának.

Tipp: Iskolájából nem hívták meg a diákokat a bejelentésére, csak a média és az igazán közeli barátai fognak jelen lenni és még az sem biztos, hogy az ESPN közvetítheti. Minden jel arra utal, hogy nem az Auburn, hanem az Alabama mellett teszi le voksát.

Malik McDowll (DE/DT) #60 (Alabama, FSU, Michigan, Michigan State, Ohio State)

Végzős éve hozta meg az áttörést. Ezt mondjuk úgy, hogy már junior évében is konszenzus 4* játékos volt, ám ebben az évben sokat jött fel a ranglistákon, és az ESPN-t leszámítva, mindenhol 5*-os besorolást kapott. Junior szezonja után egyértelműen a Michigan volt a favorit nála, ám a pocsék szezon valószínűleg elég volt arra, hogy ne a Wolverinest válassza. Az FSU nagyon komolyan képbe került az utóbbi időben, csak úgy mint az OSU, ahol előző hétvégén volt hivatalos viziten családjával. A Michigan State pedig remek védelmével és Rose Bowl győzelmével hozta magát top pozícióba. A top5 igazából top3.

Tipp: Michigan State. Michigani srácról beszélünk, akinél nagyon fontos a család közelsége, ez pedig egy igazán jó pont a Spartans mellett, ugyanakkor az OSU-t sem zárja ki a képből. Az utolsó heti vizit pedig nagyon jól jött Urban Meyer stábjának, akikre szemmel is láthatóan ráfér a jó védőjátékosok megszerzése. Az FSU is nagy esélyes, ám a távolság miatt, szerintem nem mellettük teszi le a voksát.

Damien Mama (OG) #67 (Alabama, BYU, USC)

A hatalmas mérettel megáldott (370 lbs.) polinéz származású Mama az egyik legkeményebb blokkoló lehet egyetemi szinten. Ellentmondást nem tűrő stílusban játszik, és tömegéhez mérten nagyon jól mozog is. A nemzeti bajnok St. John Bosco középiskolába járt, ahol néha RT poszton is megfordult. Szülei már nagyon régóta USC drukkerek, s kiskora óta jár meccsekre. Kész tény, hogy egyetemi első éve után 2 éves Mormon misszióra fog elmenni (ilyen mormon misszión volt például az idei drafton kiválasztásra kerülő elkelő Xavier Su'a-Filo vagy Trevor Reilly is) ami a BYU esélyeit növeli meg. Az Alabama nagyon nagy long shot, nem is hinném, hogy komolyabb tényezők lennének.

Tipp: USC. A BYU-ra a hétvégén ment volna vizitre, ezt lemondta, ami egyértelmű esélyessé tette a USC-t, ahol már a fontos újonc évében sokat léphet pályára, ha lead versenysúlyából. A családi kötődés, több barátja (Juju Smith, Viane Talamaivao) döntése pedig egyértelmű esélyessé lépteti előre a Trójaiakat. Szó szerint nagy commit lehet.

Michiah Quick (ATH) #75 (Notre Dame, Oklahoma, UCLA)

Igazán jó középiskolai karriert hozott össze Quick magának az elmúlt 2 évben. Eleinte csak elkapó poszton szerepelt, ám utolsó 2 szezonjában, kipróbálták CB poszton is, és nagyon jól helyt állt. Ettől függetlenül általános vélemény, hogy támadó oldalon többet tud hozzáadni csapat teljesítményéhez, és a top3 iskolája közül, mindannyian a támadó oldalra toborozzák. Joe Mixon nagy barátja az idei classból, aki már elígérkezett a Soonerhez. Továbbá elmondhatjuk, hogy Bob Stoops az utóbbi években, nagyon sikeresen toboroz Kaliforniában, idén is több, remek képességekkel megáldott fiatal tudtak megszerezni.

Tipp: Oklahoma. A tavalyi évből több csapattársa, az idei évből pedig több közeli barátja is a Soonerst választotta, ami csak megszilárdította az amúgy is erős pozíciójukat. Jim Mora és stábja nagyon sokat tett Quick megszerzésért, azonban ez szerintem már nem lesz elég.

Chris Lammons (ATH) #86 (Georgia, Florida, South Carolina, Wisconsin)

Majdnem egy évig bírta Lammons Florida commitként. Aztán a szezon során, az egyre gyengébb produkció és több barátja decommitolása után, ő sem maradt tétlen, és újranyitotta toborzását. Középiskolában támadó oldalon is játszott, ám egyetemre minden csapat kizárólagosan CB posztra toborozta az atletikus képességekkel megáldott floridai srácot.

Tipp: South Carolina. A szezon lezárultával csak a Gamecocks kampuszán volt hivatalos viziten. Ez nagyon sokat elmondó. A Wisconsin viszonylag későn ébredt, ennek is köszönheti, hogy lényegi esélyük már nincs befogni a South Carolinát.

Wesley Green (CB) #120 (Georgia, South Carolina)

Hosszú időn át Camecocks commit volt, ám a szezon folyamán úgy érezte, hogy nem 100%os a döntése, ezért az edzőkkel egyeztetve decommitolt. Ez nem vetette vissza a South Carolina érdeklődését, és igazán komolyan toborozták a későbbiekben is. Georgiai srácról beszélünk, aki végül is a hétvégén hivatalos vizitre ment a Bulldogshoz, ám valószínűleg ez már kevés lesz Green megszerzéséhez.

Tipp: South Carolina. A hétvégi vizitről nagyon kevés hír látott napvilágot, ami nem feltétlenül növeli a Georgia amúgy is kis esélyeit, ezért is maradok a régi favorit mellett.

Bishard "Budda" Baker (ATH) #122 (UCLA, Washington)

Január közepén decommitolt az Oregonról, ugyanis édesanyja megbetegedett, és mindenképpen közelebbi egyetemet szeretne választani a fiatal washingtoni atléta. WR és S poszton is remek ösztönökkel rendelkezik, hétről hétre lett érettebb a játéka a szezon folyamán. Mára már az egyik legsokoldalúbb játékosként kezelik, aki tipikus gamechanger a labda mindkét oldalán.

Tipp: Washington. A UCLA kampusza messzebb van egy kicsivel otthonától mint az Oregoné, szóval kicsit furcsa lenne, ha távolabbi egyetemet választana. Azonban Myles Jack egykori csapattársa a nyakában lóg folyamatosan, hogy a UCLA-t válassza és Jim Mora és stábja is igazán remek munkát végez BB toborzásában. A Washington az utóbbi napokban óriási sebességbe kapcsolt toborzásban, Chris Petersen stábja remek munkát végez és szerintem sikerül megszerezniük az idei szezon egyik legjobb atlétájának aláírását.

Braden Smith (OG) #127 (Auburn, Texas A&M, TCU)

A leginkább kiemelkedő futásblokkolásáról híres fiatal guard prospect volt az idei szezonban egyike azoknak, akik nagyon-nagyon titokzatosak voltak a toborzásukat illetően. Pillanatnyi top suliról nem látott napvilágot információ az egész folyamat alatt, a szakértők is leginkább pénzfeldobásból tippelnek. Ha hinni lehet a pletykáknak, akkor az Auburn és a TCU van az első két helyen.

Tipp: Auburn. Biztosították az edzők, hogy ha fejlődése töretlen marad, akkor már korán számolni fognak játékával, ez pedig Smith számára egy fontos tényező volt. A TCU kapta meg az utolsó vizitet, akik legrégebb ideje toborozzák Smith-t, viszont a szokásoknak megfelelően, a média nem kapott a látogatásról túl sok hírt, ellenben az auburni vizitről sok pozitív szivárgott ki. Én is csak ez miatt tippelem az idei nagydöntős egyetemet.

Donte Thomas-Williams (RB) #138 (West Virginia)

Nem is tudom, hogy melyik egyetem sapkája lehet ott a WVU-é mellett az aláírási ceremónián. Sokat elmond, hogy leginkább ezt találgatják a szakértők, és nem azt, hogy hova fog aláírni DTW.

Tipp: West Virginia. 100%

Steven Parker (S) #129 (Auburn, Oklahoma, Texas A&M)

Junior korában Oklahoma állam legjobbjának választották meg, a végzős szezonjában azonban kissé visszaesett. Ettől függetlenül még mindig remek prospectként tartják számon. Remek érzéke és mérete van a poszthoz, sebességben azonban még biztosan van hova fejlődnie. Tennie kell ezt úgy, hogy némi izom felpakolása nélkülözhetetlen lesz a hosszú és sikeres egyetemi pályafutáshoz.

Tipp: Oklahoma. A Sooners már nagyon régóta toborozza Parkert, aki rengeteg nem hivatalos viziten és meccsen is járt az elmúlt években. Bob Stoops és csapata egy újabb sikeres évet tudhat maguk mögött, mind a pályán, mind a toborzásban. Az Auburn kapott egy egynapos vizitet a hétvégén, ez inkább volt egy ingyenes út, mintsem egy komoly változtató tényező.

Roderick Johnson (OT) #158 (FSU, Ohio State)

A leginkább futásblokkolásban domináló Johnson már régóta szemez az FSU-val. Kimondva, kimondatlanul a bajnoki címvédő a legesélyesebb kérője már hónapok óta. Az Ohio State azonban januárban hivatalos vizitre tudta invitálni a fiatal OT prospectet - aki egyébként akár OG posztra is kerülhet egyetemen - és nagyon jól sikerült a kirándulás.

Tipp: FSU. Már régóta ők a favoritok, az idei remek év pedig csak tovább erősíthette a képet. Az OSU kitartó és komoly kérő, nagy versenyre tudták kényszeríteni az esélyesebb FSU-t, ám a versenyt nem fogják tudni megnyerni.

Travonte Valentine (DT) #164 (Kentucky, LSU, Miami)

Az egyik dráma király. Már 3 alkalommal decommitolt az elmúlt 1,5 évben, sorrendben: Louisville, Florida, Miami. A Miami dobása egy kicsit váratlanul is érte a szakmai stábot, de tovább folytatták Valentine toborzását. Egyből a decommit után már hallani lehetett, hogy az LSU komolyan képbe került a tehetséges játékosnál.

Tipp: LSU. A január 24-i vizit nagyon jól sikerült, folyamatosan mentek a pletykák az utóbbi hónapban, hogy előbb-utóbb az LSU mellett teszi le a voksát, s így, hogy nem tette (nincs ideje egy újabb decommitra :D ) én is pozitívan látom az LSU esélyeit. Al Golden azért mindent elkövetett az utóbbi hetekben, hogy visszaszerezze a fiatal játékost, ám stábját a saját játékosok megtartására kellett kiküldeni, mert többükre (elsősorban Chad Thomasra gondolok) igen erőteljesen rárepültek az SEC élcsapatai.

Andrew Williams (DE) #174 (Auburn, Clemson, Georgia, Ole Miss, South Carolina)

A döntőseiből is kiderül, hogy nagyon valószínű, hogy az SEC mellett teszi le a voksát a georgiai DE. Az OleMiss és a Gamecocks igazából longshot, sokkal valószínűbb az első három egyetem. Lévén csak ők kaptak hivatalos vizitet Williamstől.

Tipp: Auburn. Nehéz. A 3 top suli elsőrangú DL képzéssel rendelkezik, tehát nagyon rosszat nem is tud választani Williams. A Bulldogs kapta az utolsó vizitet, és közel is laknak a kampuszhoz, ami nagyon motiváló a család számára, ám Williams többször kijelentette, hogy a távolság nem döntő faktor, és ezért is szerezheti meg őt a Tigers. Mármint az Auburn.

Mattrell McGraw (S) #194 (Oregon, Texas A&M, UCLA)

Nagyon sokáig biztos Oregon játékosnak tűnt, ám a semmiből előbukkant a Texas A&M és ki tudtak csikarni egy hivatalos vizitet az alulméretezett S-től. Egyetemi szintre biztosan pakolni kell rá izmot, hogy ha maradni szeretne jelenlegi posztján, úgy hírlik, hogy az Oregon inkább támadó oldalra toborozza, míg a TAMU inkább védőre.

Tipp: Oregon. Leginkább ide illik a játékstílusa, továbbá nem lehet véletlen, hogy több szakértő is inkább a támadóoldalra gondolja. Legkitartóbb kérője az Oregon, ez is és a kialakult kapcsolat az edzőkkel  erősítik a kacsák esélyeit.

Trevon Lee (WR) #235 (California, Duke, Ole Miss, Stanford, Vanderbilt)

Lee esetében a legfontosabb tényező az oktatás. Ezt láthatjuk is a döntőseiből. A Vandy és a Duke azonba kiemelkedik a többiek közül. A Duke már nagyon régóta kapcsolatban van vele, csak úgy mint a Vandy, ahol az új főedző Derek Mason vélhetően megfelelőképpen tudja értelmezni a tanulmányok fontosságát.

Tipp: Vanderbilt. A többség inkább a Duke mellett teszi le a voksát, én inkább a Vandy mellett. Biztos vagyok benne, hogy Derek Mason sikeresen fogja átvenni James Franklin helyét, és új szintre emelheti az egyetemet. Továbbá a Vandy mellett szól, hogy jelenleg nagyon kevesen alkotják az idei keretüket, s fel tudnak mutatni egy Jordan Matthewst példaként, és a megüresedett helyét. A Vanderbilt nagy napját várom szerdán, Lee lesz az egyik új arc akit meg tudnak szerezni.

Nifae Lealao (DT) #243 (Cal, Oregon State, Utah, Vanderbilt)

A polinéz felmenőkkel rendelkező Lealao januárban decommitolt a Stanfrodtól. Váratlan volt, főleg úgy, hogy elfogadták a tanulmányi eredményeit, tehát be tudott volna iratkozni az egyetemre. Gyorsan tett egy látogatást a Cal-nál január 17-én, ám az utolsó hétvégét már a Commodores-nál töltötte.

Tipp: Vanderbilt. Derek Mason már nagyon régóta ismeri a családot, várható volt, hogy ha távozik a Stanfrodról, akkor Lealao követheti. Jelen pillanatban erre nagyon nagy az esély, így én is a Commodores mellett teszem le a voksomat.

Kenny Young (LB) (Arkansas, LSU, Texas A&M, UCLA)

Young is a híres louisianai John Curtis középiskola prospectje. Sokáig úgy tűnt, hogy az LSU lesz a befutó nála, ám szezon közben kissé elvesztették a kapcsolatot vele. Több csapattársa is az LSU-t választotta már, azonban nem lepődnék meg, ha nem követné őket, és azt az intézményt és edzői stábot választaná, aki a legkitartóbban csábította.

Tipp: UCLA. Ez pedig Jim Mora és a UCLA. A hétvégén volt viziten több csapattársával. Nagyon jól sikerült látogatás volt, azon sem lepődnék meg, hogy ha az edzőknek már elmondta volna döntésüket. Nagyon jó játékossal gyarapodhat a UCLA, és végre hatékonyan tudnak már toborozni az SEC területén is.

Az ESPNU adásában jelentik be döntésüket:

Time (ET)

ESPN 300 Rank, Player & Position

Hometown

Final Schools

8 a.m.

No. 25 Solomon Thomas* (DE)

Coppell, Texas

Arkansas, Stanford, UCLA

 

No. 127 Braden Smith (OG)

Olathe, Kan.

Auburn, Texas A&M, TCU

10 a.m.

No. 26 Damian Prince* (OT)

Forestville, Md.

Florida, Maryland, South Carolina

 

Terrence Alexander (CB)

River Ridge, La.

Arkansas, Notre Dame, Ole Miss, Stanford

 

Kenny Young (ILB)

River Ridge, La.

Arkansas, LSU, Texas A&M, UCLA

 

No. 194 Mattrell McGraw (S)

River Ridge, La.

Oregon, Texas A&M, UCLA, USC

 

No. 17 Malachi Dupre* (WR)

River Ridge, La.

Alabama, Florida State, LSU, UCLA

11 a.m.

No. 67 Damien Mama (OG)

Bellflower, Calif.

Alabama, BYU, USC

 

No. 52 Rashaan Evans* (OLB)

Auburn, Ala.

Alabama, Auburn, UCLA

2 p.m.

No. 9 Adoree’ Jackson* (CB)

Gardena, Calif.

Florida, LSU, UCLA, USC

3 p.m.

No. 14 Lorenzo Carter* (DE)

Norcross, Ga.

Florida, Florida St, Georgia, LSU

 

No. 249 Myles Autry (ATH)

Norcross, Ga.

Florida State, Georgia Tech, Georgia

4 p.m.

No. 24 John ‘Juju’ Smith* (ATH)

Long Beach, Calif.

Notre Dame, Oregon, USC, UCLA

 

Idén a legnagyobb aláírási ceremónia a Booker T. Washington középiskolában várható, ahol 21! végzős játékos írja alá foci ösztöndíját.

De vajon kiké lesz az 5 legerősebb class?

1. Alabama

Már most is ők vezetik a listákat, az utolsó napra pedig még több nagy nevet is behúzhatnak.

2. FSU

A bajnoki címvédő szokásosan remek a toborzásban, az utolsó napon pedig több célpontjuk is dönt. Jók a kilátások.

3. Texas A&M

Nagyon erős már most a class, túl sok új érkező már nem lesz, a védelem megerősítése úgyfest megvan és a #1 QB is már az övék.

4. LSU

Csalódás. Az idei év mérhetetlenül erős volt Louisiana államban, de több top játékost sem tudtak megszerezni. De azért Fournette meglett.

5. Tennessee

34 commitjuk van már, ami utolsó nap még nőhet. Minőség is van és mennyiség is. Nagyon sikeres ez az év, de vigyázni kell, nehogy túlzásba essenek az ösztöndíjak adásával.

Az eseményhez a megszokott helyeken streamet találhattok, ezenkívül a twitter is remek infóforrás lesz. A felmerülő kérdésekre természetesen szívesen válaszolok a recruiting topikban, illetve az eredménykövetőben létrehozandó NSD topikban.

Király Szabolcs (Habi)


Hozzászólások

több mint 6 éve
Klaci79 Pittsburgh Steelers Penn State Nittany Lions 21
fantasztikus cikk...le a kalappal, nagyon jó volt olvasni ._.
több mint 6 éve
iktriad Jacksonville Jaguars 90 — Game of Thrones Survivor Fantasy + GM Game 2018 Winner
Grat Habi, remek munka!
több mint 6 éve
zavi27 Seattle Seahawks Clemson Tigers 32 — Amerikai sportok rajongója
gartulálok én is, óriási!
több mint 6 éve
Ventura Miami Dolphins Texas Longhorns 2 — Bradynek 10 gyűrűje legyen, ujja egy se
nagyon f*sza. jól fel van építve. nagyon tetszett, hogy hogyan néz is ki egy látogatás. ha nem ismerném az egyetemi football-t több, mint valószínű, nagy lökést adna ez a cikk, hogy megismerkedjek ezzel a szinttel is.

#19 Jakeem Grant & #15 Albert Wilson /2018 week 3: 3-0/