SB50 beharangozó #1: Cam Newton

Írta: Höri — 2016. január 30., 16:12

A következő napok már arról szólnak a Bowl.hu-n, hogy hangulatba hozzuk a drukkereket jövő vasárnapra. Első körben a legvalószínűbb főszereplő kerül középpontba.

SB50 beharangozó #1: Cam Newton

Akármilyen párosításban is rendezik a Super Bowlt, elkerülhetetlen, hogy a két csapat quaterbackjének külön párharcára húzzák fel a médiában az eseményt. Néha indokoltan, néha nem, de ez a mostani felhozatal pont megfelelő táptalaj egy a meccs végéig tartó versengés felfuttatására. Hiába lesz ugyanis ott a pályán az NFL két legjobb védelme Cam Newton és Peyton Manning arcában, a végső konklúzió ismét az lesz, hogy XY győzelemre vezette a csapatát a ____ halálosztó védelme ellen, akik eddig mindenkit lepofoztak. Ennyit arról, hogy a védelem nyeri a bajnokságot.

Peyton Manning és Cam Newton összehasonlítása egyébként is egy rendkívül hálás feladat, hiszen eltérőbb karakterű irányítókat aligha lehetne egymásnak ereszteni, maximum ha valahogy idekeveredne Johnny Manziel. Persze az elhagyhatatlan NFL QB jellemzőkben ugyanaz a két ember: mindkettő alfahím, karizmatikus vezér, kiemelkedően sikeres és eredményes (karrier szinten!) és a legtöbb szurkoló az ő mezükben fog ülni. Talán az se véletlen, hogy mindketten 1/1-esként érkeztek a ligába, márpedig Super Bowlban ilyen párharc még nem volt.

A pikantériát viszont a különbségek szolgáltatják, ezekre lehet felfűzni a sztorit. A csúcson lévő Newton, a veterán Manning ellen, 12 év eltéréssel a ligába érkezve. Old-school vs New(ton)-school, a jelenlegi MVP a kispadra szoruló MVP-rekorder ellen. Egyikőjük a legjobb évét futja, a másik a legrosszabbat. Newton a hátára vette az offense-t miután kedvenc célpontja augusztusban lesérült és feljavította társait, Manningnek pedig átfordult a léc - a társak jobb teljesítményére van szükség, hogy még ő jól nézzen ki a pályán. A múlt a jövő ellen? Ez már talán túl csöpögős.

Mindezzel együtt a Super Bowl 50 nem a stílusok, és nem a korszakok csatája lesz. A 2015-ös Carolina Panthers a 2015-ös Denver Broncos ellen fog játszani, és a jobb csapat fog nyerni összességében. Nem Manning és nem Newton egyedül. Ők is csak egyetlen fogaskerekei a két legeredményesebb gárdának, de az tény, hogy a legfontosabbak. Ismerkedjünk meg velük kicsit bővebben.Az objektivitást rögtön egy kicsit félretéve, leszögezem, hogy a nagy_jelenlegi_cam_newton_vitakör melyik oldalán állok. Kettejük közül én ugyan csak Peyton Manning-mezzel rendelkezem, Cam esetében is le kell szögeznem, hogy Newton szerintem nem paraszt. Nem irritálnak a mozdulatai, az ünneplése, a vigyorgása, a törölköző a fején mikor leül, a dumája, a múltja, a bőre színe. Cam Newton engem szórakoztat, elsősorban a futball tudásával, illetve minden más hozzáadott jó értelemben vett baromságával, ami feldobja a meccseit. Abba speciel nem tudom beleélni magam, hogy milyen lehet egy Panthers csoportellenfél szurkolójaként ezt átélni évi kétszer, de semleges szemmel semmi kivetnivalót se látok benne. Cam Newton egy egyedi jelenség a futballpályán, és ez jó a ligának - főleg ha ilyen eredményekkel párosul.

A Super Bowlra készülődve 30 csapat már a draftra készül, az egyetemről kikerülő játékosok biztosan. Halljuk az interjúkat a leendő franchise QB-prospectekkel, ahol minden kérdésre tudod, hogy milyen sablon válasz fog jönni. Yes, sir! Newton egyébként nem sokban különbözik, nincs olyan sajtótájékoztató, ahol ne hozná szóba, hogy mennyire szereti a csapattársait, és hogy mennyire keményen dolgoznak, mindent nekik köszönhet. Cam Newton nem egy botrányhős NFL-játékos, nem gengszter. A benne lévő kompetitív szellem a futballpályán sokkal erősebben jelen van, mint azon kívül. A tenyérbemászó ki-ha-én-nem habitusa ahhoz épp elég, hogy az ellenfelet kiidegelje, de még a tiszteletlenség határain egyensúlyozzon. Cam Newton nem reklamál többet, mint az NFL átlag irányító.

Pedig amikor megérkezett a ligába, azt hittük, hogy nem így lesz. Eleve kisebb csoda, hogy minden megszokott, kockázatkerülő scouting metódust zárójelbe téve Cam Newtont 1/1-re ledraftolta a Carolina Panthers. Egy NFL franchise QB ellen nem szokott vesztegetési nyomozás folyni pár hónappal a draft előtt. Nem szokott három év alatt három különböző oktatási intézmény hallgatója lenni. Nem szokott a hatékony futási képesség hasonlóan fontos eleme lenni a játékának, mint a passz pontosság.

Ezek mind olyan red flagnek számítanak, amire a konvenciózus NFL vezetés nemet mond, Cam Newtont mégis elvitték 1/1-re. Hiszen megnyerte a Heismant. Hiszen 100%-os mérleggel lett bajnok az Auburn Tigers-szel, akik nem dúskáltak a tehetségekben. Sajnos nem fog kiderülni, hogy a további QB-hiányos franchise-ok mit gondoltak Newtonról, de az jól dokumentálható, hogy a draft szakik, és a nagynevű NFL újságírók egyre-másra hozták be a közbeszédbe az olyan neveket, mint Jake Locker, Blaine Gabbert vagy Chris Ponder, minddel jobb alternatívát nyújtva a csapatoknak, mint a kiszámíthatatlan Newtonnal. Ez hat szezonnal ezelőtt történt, azóta a Titans, a Jaguars és a Vikings is draftolt magának egy másik első körös irányítót Locker, Gabbert és Ponder helyett – erről ennyit.Megalapozatlannak így se lehetne nevezni a Newtont ért vádakat. A 2009-es idényben azon szerencsés helyzetben volt Magyarország egy része, hogy a tévében tudta követni az NCAA focibajnokság küzdelmeit, főszerepben Cam Newtonnal. Sok mindent lehetett mondani az idényt a top25-ön kívül kezdő Auburnre, csak azt nem, hogy a profi sémához hasonlít, amit csinálnak. Newton átvette a snapet shotgunból, felnézett, hogy az elsődleges célpontja üres-e, és vagy eleresztett neki egy lézert, vagy ha fogták, aki elindult maga. Ehhez jött három potens running back, akikkel remek option és zone-read játékokat lehetett hívni és az SEC után a döntőben az Oregon is kalapot emelt előttük. Azt a csapatot Cam Newton tette naggyá, csak úgy mint azt a jelenlegi Carolina Panthers-szel is teszi. Nézzük a hasonlóságokat: A támadófalra nem lehetett ráfogni, hogy a hallatlan tehetségfölény miatt Newton kedvére rohangálhatott be üres teületre. Lee Ziemba épp Carolinában próbálkozott be profi karrierrel, de neki, mint legnagyobb névnek sem sikerült elhelyezkednie eggyel magasabb szinten. Most ki az LT? Michael Oher, akinek a 2-14-es Titans azt mondta, hogy inkább bevállalják a cap hitet, csak menjen onnan. Most Super Bowlt játszik – nem maga miatt. Volt egy touchdown-mágnes osztrák hegyimentő külsejű tight end, Philip Lutzenkirchen, aki azóta tragikusan elhúnyt és szintén NFL karrier nélkül. Newton megszokta, hogy ha gáz van, az in-line tight endre mindig számíthat, Greg Olsen vállalta át ezt a szerepkört. És ki a top elkapó? Darwin Adams? Csak azért írom fel, hogy villogjak, hogy milyen nevekre emlékszem. Ted Ginn Jr? Idén több TD-t osztott ki neki Newton, mint előtte 2007 óta az összes aktuális irányítója. Jonathan Stewart speciel egy pro-bowl kaliberű futó, de Auburnben Mike Dyer is nagy ász volt – freshmanként lett a döntő MVP-je. Ő elkallódott, Newton nem.

Mi a tanulság? Tehetséggondozás. Cam Newton meg tudta nyerni az év újonc támadója díjat, és látszólag gyorsan kialakult a komfortérzete az új csapatában. Eltolódott az arány a játékhívásban persze Carolinában Mike Shula keze alatt a profi sémára - és Cam ezt is tudja – de mindenki fel tud idézni egy-két nagy játékot a koca drukkerek közül is, ami úgy indul, hogy Cam átnyújtja a labdát shotgunból, visszahúzza, mélyre hajol, berogyaszt, kiegyenesedik, beleáll a hosszúba és Ginn/Brown/Funchess végigrohan 70 yardot a passzával. Mert Cam minden passzt meg tud csinálni. Karja van hozzá. És még extraként magasabb mint a DE-k, nehezebb mint a safety-k, és gyorsabb mint a linebackerek. Szereld le!

Mi a másik tanulság? Egy elit irányító jobbá teszi a társait. Tehetségesebbnek látszanak. Az auburni támadók közül többekre mondtuk, hogy közöttük azért könnyű. Már látjuk, hogy másnak nem sikerült volna. Derek Andersonnal nem játszana Super Bowlt a Panthers. Se Lockerrel, se Gabberttel, se Daltonnal.

Az árnyoldalakat persze nem akarom elhallgatni, bár ez eléggé lerágott csont. Régóta nem történt semmi botrányos Cam Newtonnal. Tavaly felborult a kocsijával, amiért meccseket hagyott ki, de nem ő volt a hibás. Az viszont kétségtelen, hogy Auburnbe nem tiszta körülmények között került. Urban Meyer toborozta eredetileg a Florida Gators—be a Tim Tebow utáni időkre gondolva. Cam nem tudott nyugton maradni a kispadozás alatt és egy lopott laptop körüli incidens nyomán inkább búcsút intettek egymásnak a gainsville-i dékánnal. Texas-ba távozott, ahol nem az NCAA, hanem a Junior College ligában szerepelt – és vezette bajnoki címre a csapatát azonnal. Megindult érte újra az érdeklődés az egyetemi ligából, aminek a végén Cecil Newton Sr - Cam apja – kenőpénzt fogadott el az Auburn képviselőitől, hogy a fiát a Tigers csapatához terelje. A hivatalos indoklás szerint Cam erről nem tudott, amit nehéz elhinni. A nyomozás és az ítélethirdetés még az egyetemi szezon vége előtt megtörtént, de Newtont nem tiltották el, pedig benne volt a levegőben, hogy az alapszakasz-záró, Alabama elleni Iron Bowlon már nem lehet ott. A futó események akkora visszhangot kaptak az országos sajtóban, hogy talán még a Friday Night Lights írói is merítettek belőle Vince Howard sztoriszálához.

A lényeg, hogy Cam Newton jövő vasárnap elérheti azt, hogy 8 év alatt három különböző ligában nyer bajnokságot, kombinált 1 vereséggel a három idény alatt. Nem néztem utána, hogy volt-e ilyen korábban, de alapvetően ritka, hogy egy NFL QB mélyről küzdje fel (vissza) magát, ahelyett, hogy egyenes vonalon érkezne a ligába. Aaron Rodgers ugyan játszott community college-ban, de utána a California színeiben elég messze volt a bajnoki döntő lehetőségétől.Cam Newton a draftja előtt azt mondta, hogy egy szórakoztató ikonja lesz a ligának, mindezt 0 snappel a háta mögött. Az lett. Magas lóról lehet nagyot esni, de ő fennmaradt. Roman Harper nyilatkozta róla a tavalyi, Cardinals elleni wild-card meccs előtt (ahová negatív mérleggel jutott be a Carolina), hogy amikor a Saints-ben játszott, senkit se utált annyira, mint Cameron Newtont. Aztán leigazolták, és kiderült, hogy Cam a legjobb csapattárs, akit el tudsz képzelni.

Az elmúlt néhány playoff-menetelés több új generációs, afro-amerikai fiút is feltett a mainstream térképre, akik nagy kedvenccé váltak országos szinten. A 2015-ös idényben aztán arról jöttek a nézői üzenetek is a Sport Tv stúdiójába, hogy fel lehet-e éleszteni Robert Griffin III vagy Colin Kaepernick karrierjét. Nekik egy-egy nagy sorozatuk volt, amivel sok drukkert szereztek, aztán ki is égtek. Russell Wilson maradt meg állandónak. A jövőre megduzzadó Carolina Panthers főműsoridős meccsek könnyen lehet, hogy a Cam Newton tábort is megsokszorozzák. Vagy az idei bajnoki cím. Mert Cam Newton nem villámlátogatást tesz a ligában, ő itt lesz sokáig, Madden-borítókon és MVP-díjátadón, miközben minden megfutott first down után megmutatja nekünk, hogy merre kell haladni tovább, hogy ő valójában Superman és minden touchdown után leellenőrizheti egy szurkológyerek, hogy kemény-e a labda.

Cam Newton mögött egy elit védelem áll. Így könnyű! Cam Newtonék a legtöbb pontot gyártották idén. Ginnel, Philly Brownnal, Cotchery-vel. Aki szerint Cam Newton egy lufi, annak már nem tudok mit mondani.

*Drop the mic*


Hozzászólások

több mint 5 éve
Azt hiszem már 31 edzői csapat erősen videózik hogy megtalálja Cam Newton ellen az ellenszert és előbb-utóbb meg is fogják találni. Ilyen az NFL - szerencsére és a mi szórakozatásunkra.
El kell ismerni a Panthers sikereit noha nekem ezzel az erőfocival szemben jobban tetszik a - had mondjam így- művészi vagy technikás foci mint például Peyton a fénykorában, Tom Brady, Aaron Rodgers és még sorolhatnám tovább.
több mint 5 éve
iktriad Jacksonville Jaguars 90 — GoT Survivor, GM Game 2018, NBA Fantasy 2020 winner
Remek írás. De semmi említés Cecil Newton Jr.-ről? Ahhh 😊
több mint 5 éve
Köszönet ezért az őszinte, és rendkívül korrekt hangvételű írásért!
...Ricsi, és Sanyi olvasta már? 😊
(annak idején haragudtam Luck-ra, hogy maradt még egy évet, és nem jött Charlotte-ba 1/1 - nek, de pár éve már senkire nem cserélném el a mi "szórakoztató ikonunkat")!
Grat. a cikkhez, és respekt még egyszer, kíváncsian várom a felvezetés további epizódjait!
több mint 5 éve
Chargers LT Los Angeles Chargers Florida State Seminoles 91 — Jedi Master
Jó kis olvasmány!

István bácsi, az a 31 csapat kb 5 éve erősen videózik! 😀 És mire jutottak? Ott tartunk, hogy a Carolina mögött kullog mind a 31... Nem, nem fognak ellenszert találni, mert ha lehetne, az megvan max. 1 év alatt az NFL-ben... Peyton Manningre sem volt soha az életben ellenszer! Aztán most megöregedett. Gyanítom ez lesz Newtonnal is. Majd, ha megöregszik, lelassul, stb... akkor majd elkapják.

"Vicces gyerek vagy Sully, ezt díjazom! Téged nyírlak ki utolsónak." 😀
több mint 5 éve
Negritis Denver Broncos 50 — The Mathematician
Chargers LT
azért elég túlzás hogy 5 éve nincs ellenszer rá, 2012ben pl a denver is igen szépen limitálta

The Stronger you become, the Weaker you really are.

I wanted Champ to be champ!
több mint 5 éve
JUNIOR46 Carolina Panthers 5 — El Tigre Grande
Jó írás!!!
Reméljük meg is nyerjük SB-t!!
Engem az érdekelne hogy miért utálják az emberek Newton-t mert eddig ezt senki sem tudta nekem elmondani...

Büszke vagyok arra hogy ennek a csapatnak a tagja lehetek és hogy egy ilyen defense lehet velünk! (Vasyl Jordan Nyíregyháza Tigers QB)
75
75
több mint 5 éve
gabokocka Carolina Panthers North Carolina Tar Heels 8 — 1/1
Megosztó személyiség, nyilván mi imádjuk mert a mi csapatunkban játszik, az ellenfelek meg ki nem állhatják. Ezt meg is tudom érteni.
Viszont sokan olyan indokokkal utálják, amik nem fedik a valóságot, vagy csak szimplán tájékozatlanok Newton kapcsán. És ez hallható a sporttvben is. Már jó előre fel is baszom az agyam a közvetítéstől.

http://www.youtube.com/watch?v=BwwrLgAuvUE&feature=related
Ron Rivera: We were trying to make them systematically beat us.
több mint 5 éve
makkaim Kansas City Chiefs 1 — mario.makkai@gmail.com
Hogy miért utálják? Mert eddig a kutya sem figyelt oda a Panthers-re és Newtonra. Most meg ők a legjobbak, és ez sokakat bosszant. Ráadásul szinte nincs gyenge pontja a csapatnak, és sorban mossák le a pályáról a mai nagy kedvenceket, és ezt sokan nem tudják feldogozni... És mindemellett olyan látványosan élvezik a játékot hogy az ellenfél drukkereinek ez már tényleg sok.
több mint 5 éve
r.baggio Arizona Cardinals Louisville Cardinals 241 — no es importante
Höri írta pedig a cikkben is, hogy egyetemi évei alatt azért szolgáltatott elég okot a gyűlölködésre, a laptoplopástól kezdve addig, hogy faterja a JuCo-bajnoki cím után tulajdonképp nyíltan árulta játékjogát az SEC-s csapatoknak, és hát a draft előtti nyilvános szereplései se sikerültek a legjobban, pl.:A sikeresség viszont irigyekkel is jár, ez már az auburni one & done-szezonra is igaz volt, ami nyilván az NFL-ben négyzetre emelhetünk, ami viszont elfogadhatatlan, hogy a pályán történő bohóckodáson profiként tényleg semmi rossz nem írható a számlájára, erre sokan úgy kezelik, mintha egy gengszter lenne (míg Ray Lewis meg pajzsra lett emelve ugye).


---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 5 éve
rva Dallas Cowboys 22 — Me for President!
nekem nem lenne vele semmi bajom, ha nem tenné a törölközőt minden esetben a fejére. 😛
több mint 5 éve
Snagal Baltimore Ravens Miami Hurricanes 5
Tényleg kicsit sok tud lenni néha ez a "show" amit Cam művel, de érdekesnek tartom, hogy anno TO vagy Ocho "nagypofája" és cirkuszi showja nem osztotta meg ennyire az embereket, pedig ők szerintem nem voltak ekkora talentek - Cam tudása azért a pályán is elég nagy show. Mondom ezt úgy, hogy én sem vagyok kifejezetten a rajongója, de nincs vele bajom.

(míg Ray Lewis meg pajzsra lett emelve ugye)
elnézést az off-ért, de azt meg hihetetlennek tartom, hogy a Ray téma még most is sokaknak fáj, ráadásul úgy, hogy többnyire szalagcímek alapján hülyeségekből ítélkeznek...
több mint 5 éve
r.baggio Arizona Cardinals Louisville Cardinals 241 — no es importante
Hülyeségekből, aha 😊 de hát egy Ravens drukker mit is írhatna mást, csak azért illene legalább a tényeket fogadni, hogy Lewis emberölés gyanújába keveredett és a nyomozás akadályozásáért JOGERŐSEN el is ítélték, ezt kellene összevetni azzal, hogy Cam a fejére teszi mindig a törölközőt meg hogy egy képen állítólag egy banda jelét mutatta...


---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 5 éve
kittli Pittsburgh Steelers 2 — Steelers fan
Most utálják, plusz egy-két eredményes év után utálattal vegyített elismerés, sorozatos PO meneteléssel, stb... megjön a tisztelet is.
Kedves Panthers szurkolók! Ha így lesz kell nektek, hogy rajtatok kívül más is szeresse ? 😉
több mint 5 éve
Snagal Baltimore Ravens Miami Hurricanes 5
de hát egy Ravens drukker mit is írhatna mást
lehet, hogy egy Ravens drukkerként alaposabban utána néztem mint más? mint mondjuk te? (bár az internet világában neked is karnyújtásnyira van a szükséges infó)
Mind1, nem akarom ezzel offolni a cikket, csak jeleztem, hogy a példa nem túl akkurátus - kivéve ha valaki nem tudja miről beszél😉