Senior Bowl - 1. nap

Kezdődik

Tegnap közhírré tettük, hogy kik kaptak meghívót az idei Senior Bowlra, ma pedig megkezdjük az edzések összefoglalását.

Az első esemény a mérlegelés volt, aminek eredményeit már tegnap is megosztottuk, néhány érdekesebb esetet most ki is emelünk.

Az irányítóknál minden tulajdonságot nagyítóval vizsgálnak, így a felépítést is. Kirk Cousins volt a legimpresszívebb, a legmagasabb pedig Foles, ennél imádnivalóbb tulajdonság kevés van a megfigyelők világában. Kellen Moore úgy néz ki, mint egy átlagos srác, akit behívtak az utcáról. Russell Wilson már sokkal inkább látszik profi sportolónak, de quarterbackként 5'10-es magassággal maximum Doug Flutie boldogulna.

A futók között Doug Martin megvédte a Boise State becsületét, rajta van a legtöbb izom. Isaiah Peadnél aggasztó lehet, hogy gyakorlatilag már most maximalizálva van a rá tehető izom mennyiség, és így is csak 193 font. A fullback Diehl viszont mintha túlsúllyal küzdene.

Marquis Maze 5'7-es magassággal akar NFL elkapó lenni, nem könnyű küldetés. Sokkal boldogabb lehet Juron Criner, akinek a legnagyobb keze van a WR osztagból, éppen csak beelőzve Marvin McNuttot. A szintén fontos kategóriának számító "legtöbb tetoválás" versenyt Patrick Edwards húzta be idén. Lardarius Greent is lehet majd keresni labdákkal gazdagon, a tight end leginkább egy kondorkeselyűre hasonlít ha széttárja karjait.

A támadófalban Mike Adams magasodott ki. Kinézetre már NFL LT, már csak játékban kell bizonyítani. Néhány megfigyelő top15-ös értékről beszélt vele kapcsolatban.
A legnehezebb játékos, ahogy vártuk is, Cordy Glenn, majd meglátjuk, hogy ez mennyire limitálja a fal széli munkáját, valószínűleg nagyon, és már itt elérkezik számára a poszt váltás. Ettől függetlenül, jól van elosztva rajta a súly.
Ellenben a kétszeres bajnok center, Williams Vlachos mintha sörhassal érkezett volna, nem könnyű a címvédő élete.

A védővonalból Andre Branch nem jelent meg, gyanús, hogy neki kimarad ez a hét. Shea McClellin is szót érdemel, mint a Boise State különítmény tagja. Leginkább egy irányítóra hajaz a kinézete, pedig DE-t szeretne játszani. Legalább Moore-nál nagyobb. A legdurvább testépítő Mike Martin, neki bírkózó múltja is van, szóval ha nem jön össze az NFL, még a WWE-ben lehet keresnivalója.

Emmanuel Acho tömören megfogalmazva kicsi, de ezt már a bátyjánál is láttuk, aztán mégis a kezdőcsapatba került a Cardinals-ban. Sean Spence sem nagy, 5'11-gyel kevés linebacker kap komoly játékidőt, de ő legalább magasabbnak tűnik ennél. Ellenben Nigel Bradham keze majdnem a térdéig leér, a Seminoles szereti az ilyen szörnyszülött játékosokat magához édesgetni minden toborzáskor, és mint látható, ki is hozza belőlük a legjobbat néha. Keenan Robinson a legnagybb nyakizom címért lehetne harcban, de van egy komoly kihívója...

... mégpedig Markelle Martin, aki nyak alapján már Roman Harper szinten mozog, innen már csak egy lépés a Super Bowl gyűrű. Casey Hayward és Brandon Boykin ugyancsak szét vannak gyúrva, ami cornereknél nem alapvető elvárás, viszont Dennard inkább hasonlít futóra, Bentley pedig sovány. Bízzunk a változatos étrend erejében. George Iloka is a nem túl népes safety létszámot gyarapítja, ő viszont inkább linebackernek néz ki, ezzel a Boise State impresszív küllem mutatóját sikerült 2-2-re kihoznia.


A déli csapat Fairhope gyepén tréningezett először, a második nap viszont már ők is mennek az alapértelmezett helyszínre. Reggel esett az eső cudarul, így a pálya talaja inkább a védőknek kedvezett. A snap átvétele és a route-ok futása sem volt akadálymentes.

Cordy Glenn kezdett LT-ben a 9vs7 játék folyamán, és meg is oldotta a feladatát, fizikai erejével nem lehet versenyezni. Ugyanakkor számos sebességre építő DE van a keretben, akivel még sok baja meggyűlhet. Talán Shawn Andrews az a játékos, akire Glenn leginkább hasonlít, márpedig az Arkansas korábbi klasszisa annak idején 1. kör közepi választás volt.

Quinton Coples igazolta, hogy miért ő a legesélyesebb rá, hogy az idei keretekből leghamarabb gazdát találjon. Számos mozdulatot ismer és használ, nehezen bírt vele Glenn, a nap legérdekesebb csatározása volt a kettejüké.

Courtney Upshaw-val DE poszton számolnak, mert az Alabamával ellentétben itt nem 3-4 az alapfelállás. Mért ideje nem lesz valami jó, de rövid területen iszonyat gyors és robbanékony, biztos, hogy őt is hamar el fogják majd vinni. Remekül üldöz, terrorizálja a QB-t és a kezeit is jobban használja, mint az átlag. Sokan sémához kötöttnek érzik a játékát, pedig az összes csapatnak erősítést jelentene.

Melvin Ingramre majdnem minden igaz, ami Upshaw-ra. Keményen áll a futás ellen és agresszív pass rusher. Ő sem gyors, de kibújik akármelyik blokk alól és már ott is van a backfielden. Teljes felszereléses edzéseken nagy játékokat várhatunk tőle.

Ami érdekes, hogy Jake Bequette 271 fontos tömege ellenére is linebackerként gyakorol, ennyire biztosra veszik, hogy 3-4-es OLB-ként nézi majd ki valamelyik csapat.

A labdás emberek között Joe Adams bizonyította, hogy nem csak visszahordóként, hanem elkapóként is lehet keresnivalója - főleg a hosszú passzoknál. Igaz, hogy csak 174 font, de a sebessége nagyon elit, érdekes lesz látni, hogy ő vagy TJ Graham dolgozik eredményesebben ebben a szerepkörben.

Jeff Fuller megkezdte a visszakapaszkodást a kiábrándító senior éve után. A sérülésekkel és koncentrációs gondokkal is küzködő WR a leglátványosabb jelenetet szolgáltatta egy vetődő elkapással, és egész nap magabiztos játékot hozott. Egyedül a pálya talaja, amivel nem tudott megbarátkozni, többször is megbotlott, szóval a dome csapatok drukkerei számoljanak vele inkább. (A másik játékos, aki szenvedett a sárban, Terrence Ganaway RB volt).

A leglátványosabb WR-CB párharc Dwight Jones és Brandon Boykin között zajlott. A védő kiváló ösztönökkel és játékintelligenciával bír, amivel ellenpontozni tudja fizikális hátrányait még a Jones szintű elit atlétákkal szemben is. Ráadásul elit returnernek számít, így nem lenne meglepő, ha mindkettejük értéke javulásnak indulna.

Vick Ballardot erőfutóként lehetett elkönyvelni, ehhez képest két bravúros vonal melletti passzt is elkapott, amit nem vártunk volna tőle.

Nick Foles rutinos vezérként dolgozott a center mögül. Jól meggondolta, hogy mit csinál, szinte semmi felesleges kockázatot sem vállalt, ami nem túl izgalmas, de a megfigyelők inkább ezt szeretik. Amikor viszont passzol, akkor elkapható labdákat oszt ki, ez alapján simán van esélye, hogy odaérjen a 3. QB helyre a bebetonozott Luck/RGIII páros mögé áprilisig. Nem vállalta túl magát, de így is állandó beszédtéma volt a nézők között.

A legjobb QB viszont nem ő, hanem Brandon Weeden volt, más kérdés, hogy neki eddig sem a képességei voltak a hátrányai, hanem a kora. Az Oklahoma State nagy öregje a hosszú passzoknál is pontos volt, szinte az összes WR-t eltalálta, bármilyen route-ot is futott a célpontja.

Ryan Lindley elég pontatlanul játszott, főleg ha Weedenhez mérjük. Kétszer is Fuller lábfejéhez dobta a labdát középhosszú passzkísérlet során, és bár az ereje elég a hosszú passzokhoz, a pontosság hiányzik a játékából.

LaDarius Kondorkeselyű Green megmutatta, hogy tudja használni képességeit a pályán is. Dominált a 7-7 elleni játékban, Keenan Robinson mellett simán szedett le egy labdát, majd hozott extra yardokat. Két túldobott labdát is meg tudott szerezni, ritka agilis játékos, csodás labdaérzékkel.

A legtöbb elkapást zsinórban Juron Criner jegyezte, főként Bentley és Steed szorításában a vonal mellett, és ezen passzok közül számos gyengén megdobott is volt.

Dwight Bentley a legjobb védők egyike az első nap alapján. Fogott egy interceptiont Foles-tól, beelőzve Fullert, és Raheem Morris, a Redskins új DB edzője nagyon elégedett volt vele fizikális játéka, és zónázási ösztönei miatt.

Ryan Steed ellenben rendre kikapott emberétől, nagyon hullámzó volt a játéka. A tehetsége adott hozzá, hogy NFL játékos legyen az FCS-ből érkezve, de ehhez stabilizálni kéne a formáját minél gyorsabban.

Janoris Jenkins pályán kívüli ügyei miatt ellentmondásos prospect, közepes nappal indított. Edwards egy testcsellel csúnyán becsapta, utána viszont egy checkdown passz után szépen kiütközte a pályáról Ganaway-t, pont egy csapatnyi megfigyelő közé. A legfizikálisabb corner itt Jenkins, de még vissza kell nyernie floridai formáját.

Patrick Edwards kissé kilóg a mezőnyből, mert nála a 7. körös kiválasztás se biztos. Nem kapott ösztöndíjat egyik egyetemtől sem, Houstonban azonban walk-onként Case Keenum kedvenc elkapója lett és 1700+ yardot szerzett utolsó évében. Itt számos labda csúszott ki a kezei közül, pedig slotból indulva remekül tisztára tudja magát játszani, tehát a potenciál adott.


 

 

Felhős, kicsit hűvös időben és szitáló esőben kezdte meg az első edzését az Északi csapat a Ladd-Peebles stadionban. A Minnesota Vikings edzői stábja úgy döntött, hogy az első gyakorlás alkalmával csak sisakot és vállvédőt viseljenek a játékosok.
Kezdjük az összefoglalót a támadókkal:
- Kellen Moore a Boise State irányítója érdekes játékos a megfigyelők körében, aki közül többen úgy vélik, hogy a draft első három körének valamelyikében el fog kelni. Ez elő is fordulhat, de a mai teljesítménye alapján ehet hiba lenne és felmerülne a kérdés, hogy miért. Moore egy kcisit magasabb, mint azt várták, de a 182 cm-es (5-11 ¾ ) magassága még mindig messze van az ideálistól. A magasságán kívül, Moore karjának ereje is kérdéses. Mindent bele kell adnia a dobásaiba, hogy mélységi passzokat is jól hajtsa végre Az edzés elején a pontosságával voltak gondok és ez az egyik legnagyobb kérdés vele szemben. Az idő teltével jobban teljesített, de ezen a napon ő volt a harmadik legjobb irányító az északi csapatban.
- A Wisconsin-i irányító Russell Wilson dobómozdulatában van egy kis hiba, ami szabad szemmel rosszabbul néz ki, mint a felvételeken. Azonban a labdái erősek és harminc yard feletti távolságban is olyanok a labdái, mintha madzagon húznák. Wilson ó benyomást kelltett a kézzel nem fogható tulajdonságával és azzal, ahogy ösztönözte csapattársait és amíg a többi irányító a pályán gyakorolt, ő a playeket a pálya mellett gyakorolta. Persze hibázott párszor, de a legkiemelkedőbb megmozdulása a 7-7 elleni játékban volt, amikor több védő közötti kis helyre pontos passzt jutatott Marvin Jones kezébe.
- Az északi csapat legkiegyensúlyozottabb irányítója a mai napon a Michigan State -es Kirk Cousins volt. Megfelelő pontossággal passzolt. A szép megmozdulásai közül néhány, mint például a Brian Quick-nek adott átadása Asa Jackson mellet, vagy a szintén hosszú passza Marvin Jones-nak Alfonzo Dennard mellett, vagy Gerell Robinson-nak adott kitűnő passza. A hibái között megemlítendő egy túldobott passz DeVier Posey-nak, aki Trenton Robinson előtt járt egy lépéssel és volt egy fumbleja a 11-11 elleni játék egyik snapjénél.
- Az Északi csapat kétség kívül legjobb futója a Boise State-es Doug Martin volt. Nem a robbanékonyságáról volt ismert, de remek sebességet mutatott a futósávokban és elegendő sebességet a szélső futásoknál. Martin elkapóként is szépen teljesített. A keménységére bizonyíték a 11-11 elleni játékban mutatott futásai. Határozottan a nap egyik sztárja volt.
- Chris Polk (Washington) nem hívta fel magára a figyelmet. Túl magasan futott és nem volt sem robbanékony, sem gyors.
- Isaiah Pead (Cincinnati) nem volt rossz, de nem emelkedett ki semmiben. Alacsonyan futott és mutatott némi ravaszságot, de a 11-11 elleni játéknál az irányváltásai csak átlagosak voltak és a gyakorlások során egy passz elkapásánál voltak gondjai.
- Dan Herron (becenevén Boom), aki az Ohio State-ben játszott jól futott a lyukakban, de gondot okoztak neki a szélső futások, ami a kiegyensúlyozatlanságára és fürgeség hiányának tudható be.
- A Massachusetts-i Emil Igwenagu tight end és fullback is lehet az NFL-ben, de ma utóbbiként használták a legtöbbször. Szép blokkokat osztott ki a linebackereken a 11-11 elleni játék során és erejét is igyekezett megmutatni, hogy képes a nagyfiúk ellen játszani.
- A North Carolina State elkapója T.J. Graham nem kapott eddig nagy figyelmet, de ez hamarosan változni fog, ha folytatja azt a teljesítményt, amit hétfőn mutatott. Graham gyorsasága, fürgesége sebessége irányváltásai teljesen lenyűgöztek mindenkit. Az északi védők számára majdhogynem teljesen levédekezhetetlen volt. Kickoff visszahordásokat is gyakorolt. Graham hétfői teljesítménye Scott Wright-ot (draftcountdown) Mike Wallace-ra emlékeztette.
- A California-i elkapó Marvin Jones meglepetés volt. Sokan nagy reményeket fűztek hozzá és hétfőn be is bizonyította, hogy a legjobbak közé is be tud kerülni akár. Remek atléta, van sebessége és jó a technikája. Rendszeresen nagy játékokat csinált a hosszú labdáknál. Érdemes figyelni rá a héten.
- Ahogy több kisebb egyetemről érkező játékosnál, úgy az Apalachian State elkapójánál Brian Quick-nél is megvoltak a jó és rossz periódusok hétfőn. Voltak remek elkapásai, de többször is a kezei között ment el a labda pár magas átadásnál, amik elkaphatóak voltak.
- DeVier Posey (Ohio State) is kiegyensúlyozatlan volt. Pár egyszerű elkapást vétett el. A következő napokban ezeket kell javítania.
- Michael Egnew (Missouri, TE) bemutatott pár szép elkapást és bizonyítva remek labdaérzékét is.
- Brian Linthicum (Michigan State, TE) nem tűnik ki, de bizonyította, hogy remek célpont a rövid és középtávoli passzoknál.
- Mike Adams (Ohio State, OT) fantasztikus napot tudhatott maga mögött. Nagyon komfortosan mozgott a bal oldali tackle pozícióban. A bal és a jobb oldalon is kapott szerepet és szép munkját végzett az 1-1 elleni gyakorlások során Vinny Curry ellen.
- A másik kiemelkedő falember a Wisconsin-i Kevin Zeitler aki a jobb oldali guard poszton teljesített remekül. Az 1-1 elleni felmérőkön csak egy ember tudta megverni. Első körös teljesítményt nyújtott hétfőn.
- Kelechi Osemele (Iowa State, OL) tackle és guard pozícióban is játszott, de leginkább jobb oldali tackleként használták. A defensive endek elleni (mint például Cam Johnson) voltak gondjai, de a belső falembereket (pl. Mike Martin) jól védekezte le.
- Tony Bergstrom-nek (Utah, OT) voltak gondjai és az edzőknek kellett tanácsokat adnia neki, de a 11-11 elleni játékban voltak szép húzásai és összességben megfelelően teljesített. Jobb volt, mint azt többen várták.
- Ez volt az a nap amit Mike Brewster-nek (Ohio State, C) el kell felejtenie. Többen megverték 1-1 ellen és a 11-11 elleni gyakorlás során sem emelkedett ki. A technikáján is javítania kell.
- Garth Gerhart-nak (Arizona State, C) az ereje a legmegkérdőjelezhetőbb, de a lábmunkája és a technikája sem volt megfelelő hétfőn.
- Johnnie Troutman (Penn State, OT) lassú volt a játékok indításakor A futójátéknál megmutatta erejét, de technikája hagy némi kívánnivalót maga után. A pozitív oldalon van, hogy szép munkát végzett Billy Winn ellenéban 1-1-ben.A védelem következik
- Cam Johnson (Virginia, DE) meglepően robbanékony volt a szélen az 1-1 elleni gyakorlások során Az első lépése túl gyors volt Kelechi Osemele-nek.
- Elég csöndes napja volt Jack Crawford-nak (Penn State, DE), igaz a pass rusher gyakorlatok során jól teljesített.
- Shea McClellin (Boise State, DE) leginkább középső linebacker poszton játszott és tapasztalatlansága meg is látszott. Sokat várt, rossz szögeket választott a szerelésekhez és elveszettnek tűnt. A rossz teljesítménye miatt az edzői stáb többször leparancsolta a pályáról.
- Vinny Curry (Marshall, DE) 110%-on pörgött és néha ugyan kicsit lassú volt, de ezt ellensúlyozta kitartással. Megmutatta, hogy képes a szélről támadni az irányítót.
- A Washington-i Alameda Ta’amu (DT) 341 fontnyi súlyához képest átlag feletti atletikusságot mutatott. Nem lesz sack gyáros, de hétfőn jól mozgott a pass rush gyakorlás során.
- Mike Martin (Michigan, DT) nem villogott, de legtöbbször megtalálta a módját, hogy elvégezze a munkáját. Mike Brewster-t négy alkalommal verte meg. Nem túl dinamikus, de kevés játékosnak van erősebb felsőteste nála.
- Kendall Reyes (Connecticut, DT) fegyelmezettségével kiérdemelte a űz edzők dicséretét. Jó atléta, megfelelő testalkattal jó dolgokat csinált a 11-11 elleni gyakorlások során. Reyes előbb fog elkelni, mint azt gondolnánk.
- Középszerű az a jelző, amivel a Boise State DT-jét, Billy Wynn-t meghatározhatjuk a hétfői teljesítménye alapján. Nem mutatott sokat a gyakorlások során. Megmutatta, miért tartják alulteljesítőnek. A tehetség megvan, de a mutatott játékán ez nem látszik.
- Derek Wolfe (Cincinnati, DT) remekül érezte a snap-eket és robbanékonyságával meglepte az őt blokkolókat. Az 1-1-eknél egyszer a szélről megverte Mike Adams-t és az egyetlen volt, aki Kevin Zeitler ellen is jó volt. Wolfe erősebb, mint ahogy kinéz.
- Bobby Wagner (Utah State, LB) majdnem mindig megtalálta a lyukakban a helyét és az edzői utasításokat is teljesítette. Egy igen alulértékelt játékos..
- Lavonte David (Nebraska, OLB) kiváló megérzései elhomályosították a nem éppen ideális méreteit. Mindig a labda közelében tartózkodott, még akkor is ha nem az ő felén volt a labda. El lehet felejteni a méreteit, ő egy igazi football játékos.
- Audie Cole (North Carolina State, ILB) az egész edzés alatt jól teljesített, de ehhez kellett az elején Mike Singletary útmutatása is.
- James Michael-Johnson (Nevada, ILB) jó benyomást tett, hogy nagy területet tud bejátszani és megmutatkozott, hogy vezére tud lenni a csapatának és jól kommunikál a csapattársaival.
- Demario Davis (Arkansas State, OLB) kiemelkedően atletikus és képes oldalvonaltól oldalvonalig játszani. Többször nem ott helyezkedett el ahol kellet volna, de az edzők ellátták tanácsokkal.
- A legrosszabb teljesítményt Alfonzo Dennard (Nebraska, CB) nyújtotta a hétfői nap során. Remekül teljesít, ha az elkapója vele szemben helyezkedik el, de a fordulással gondjai vannak. Pár passzt sikerült elütnie Brian Quick és Gerell Robinson elől, de teljesítmény, amit egy első körös játékosnak kellene.
- Donnie Fletcher (Boston College, CB) engedett pár elkapást és egyszer Gerell Robinson nagyon megverte egy-egyben, de a nap során remekül fogta emberét.
- George Iloka (Boise State, S) kétségtelenül lenyűgöző paraméterekkel rendelkezik a maga 188 cm-es (6-3 5/8) magasságával és 100 kg-jával (222 font), de túl magas és a backpedalt is magasan csinálja.
- Harrison Smith (Notre Dame, S) a futás ellen fizikális a atletikus a passzvédekezésben.
- A kickoff és punt visszahordásokat Asa Jackson (Cal Poly, CB) gyakorolta, de Marvin Jones is kapott pár lehetőséget a punt visszahordásoknál.
- Carson Wiggs (Purdue, K) negyven yard feletről gyakorolt és talált be rendszerint és volt ott még hely hosszabb rúgásokra is.

A nap végén néhány roster változást is bejelentettek. Cyrus Gray edzés közben sérült meg, és hagyta el a pályát. A továbbiakban Lennon Creer, a Louisiana Tech futója veszi át a helyét, aki a Shrine Game-n is jelen volt. Garth Gerhart ujja nem alkalmas rá, hogy eddzen, Joe Looney az új északi center a Wake Forestből. Harmadikként pedig Malik Jackson, Tennessee DE érkezését jelentették be, valószínű, hogy Andre Branch megüresedett szekrényét kapja.

www.rookiedraft.com
www.draftdaddy.com
www.draftcountdown.com

 

Herczeg Ádám (Höri) & Kiss Ferenc (Fucu)