Super Bowl előzetes - Tight endek

Eddig három olyan posztot vettünk górcső alá, amelyek egyébként is szem előtt vannak. Most következnek a kevesebb reflektorfényt kapó Tight endek.

Kezdjük a tight end szempontból egyszerűbb csapattal. Chicagoban teljesen hagyományosan használja Lovie Smith a rendelkezésére álló elkapó-blokkoló játékosokat. Hatalmas rész jut nekik a támadásaik nagyobbik felét kitevő futó akciók kivitelezésénél. A második és harmadik számú tight end, John Gilmore és Gabe Reid szinte csak a blokkolásban vesz részt, illetve Gilmore a goal line szituációknál kerül képbe esetleg elkapóként. Ez jól látszik abból is, hogy az idén elkönyvelt hat elkapásából kettő is az endzone-on belül történt. Nem valószínű. Hogy Lovie Smith pont a Superbowlon erőltetné, hogy olyan emberek kapják el a labdákat, akik sokkal inkább az erejükről, mint sem a csodás kezükről híresek. Bár, ha valamivel meg lephetné Tony Dungy-t, akkor ezzel biztos, de ez egy dolog, akár rosszul is elsülhetne, tehát kicsi az esély rá, hogy rengeteg Reid és Gilmore elkapás miatt nyerné meg a Bears a nagydöntőt. Annál nagyobb szerepük, lesz abban, hogy a gyengécske futás elleni védelmét meg bontsák a Coltsnak. Lehet, hogy sok 2-3 TE-s felállást látunk majd a Bearstől vasárnap. Átlag néző számára sokkal érdekesebb lehet az első számú tight end, Desmond Clark játéka. Már persze, ha lehet érdekes az ő játéka. ő egy igazi megbízható szürke, zongoracipelő. Nem csinál semmi extrát. Jól blokkol, biztos keze van, akár még a hosszabb passzoknál is, keveset hibázik, de viszont kevés bravúros „mutatványa” van. Idén 600 yard fölött kapott el, ami jó teljesítmény egy TE-től, emellé volt 6 TD-je is és vastagon benne van a Bears 1800 yardos idei futó játékában. A playoffban összesen két elkapása volt, de ez inkább a hosszabb passzokra orientálódott játéknak köszönhető, aminek a keretében Berrian az első számú célpontja Grossmanek. A Colts ellen nagy szerepe lesz a 3 tight end játékának amiatt is, hogy meg kell védeniük Qb-jukat Dwight Freeneytől és Robert Mathistől. Freeney-n valószínüleg sokszor láthatunk majd két embert is, amiből az egyik általában valamelyik tight end lesz, ami azt eredményezi, hogy a passzjátékokban elkapóként kevésbé kell majd félni tőlük a Colts védőknek. Az biztos, hogy a Bears győzelem egyik kulcsa lesz, a TE játék.

Ha van csapat, amelyiknél az egyik legfontosabb poszt a tight endeké idén, akkor az a Colts. Fakad ez a csapat alapjátékából, amiben nem szerepel klasszikus full back, inkább a 2 TE-s felállást preferálja Tony Dungy. Idén ezt még megkavarták a sérülések. A néha fullbacket játszó James Mungro már a szezon előtt kidőlt, így aztán szinte teljesen kikerültek az FB játékot igénylő formációk a playbookból. Helyettük jöttek a 2-3 tight endes felállások. Aztán jött a 3. számú WR, Brandon Stockley sérülése, ami szintén felbolygatta a támadó alakzatát a csikóknak. Még szerencse, hogy van egy olyan univerzális játékosuk, mint Dallas Clark. Az indianapolisi 44-es nagyon furcsa szerzet. Teljes mértékben rá lehet sütni a „bravúrjátékos” bélyeget. Stockley kiválásával gyakran játszik a slot WR helyén, sőt néha még a vonal mellé is kimozog. A blokkolás annyira nem az erőssége, viszont nagyon jó keze van. Ami nagy baj nála, hogy néha egészen elképesztő hibákra képes. Hajlamos elejteni a legkönnyebb labdákat, de ami még ennél is furcsább, hogy akár már a következő playben csinál mondjuk egy egykezes elkapást. Kicsit inkonzisztens a játéka, bár a playoffban, ha csak a számait nézzük akkor zseniális. A KC és a Patriots ellen is 100 yard fölé jutott, és nagyon sokszor kereste őt a labdával Manning. Azt persze ne feledjük, hogy a Ravens ellen voltak hajmeresztő hibái is. Igazi erőssége a fordulékonysága és gyorsasága, amivel sokszor le tudja rázni magáról a lassabb linebackereket. Sokkal ésszerűbb őt egy safety gondjaira bízni, bár ezt Lovie Smith biztos, hogy jobban tudja nálam. Érdekes lesz majd, hogy mire megy a szinte mindig passz ellen védekező Brian Urlacherrel. A szezon egyik nagy kiugrója a Coltsnál Ben Utecht. A több tight endes felállások szaporodásával került ő is előtérbe. Az idei szezonig szinte csak blokkolásban mutatta magát, de idén Peyton Manning 4. számú elkapójává lépett elő. TD-t ugyan nem szerzett, de yardokban megközelítette Clarkot. A playoffban ő inkább a régi blokkoló szerepe volt domináns, de keveset blitzelő Chicago ellen ismét előhúzhatja őt Dungy, mint elkapót. Ez függ attól is, hogy a New England ellen elszenvedett térdsérülése mennyire jön rendbe vasárnapra. A harmadik számú elkapó-blokkolója a Coltsnak szintén érdekes. Bryan Fletcherről van szó, akiről első ránézésre kevesen mondanák meg, hogy TE-t játszik. Ugyan nagyon magas, 195 cm, de nem igazán nagy a súlyát tekintve. 104 kg, ami az ő posztján igen csak a pehely kategóriába sorolható. Ennek megfelelően inkább az elkapásokban jeleskedik, a blokkolásban kevesebb részt vállal. Mindhármuknak fontos szerepe lesz a Colts oldalsó futásainál, amiből az erős középső védekezését ismerve a Bearsnek, előreláthatólag sokat fogunk látni. Kérdés, hogy ha Utecht nem lesz 100%-os, akkor Fletcherrel mennyire lesz hatékony a dolog.

Összegezve nagyon sok fog múlni azon, hogy ki nyeri a két D.Clark (Desmond és Dallas) „külön versenyét”, és melyik edző fogja jobban használni a rendelkezésére álló tight endeket. És azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ha Dallas Clark megismétli a Chiefs vagy a New England elleni produkcióját, akkor akár az MVP címre is esélye lehet. Aki teheti, az figyeljen oda az XLI. Super Bowlon ezekre, a néha méltatlanul kevés elismerést kapó játékosokra. Megérdemlik.

Tálosi Tibor (haromt)