Szabadügynökök 2011: passz siettetők

A sorozat első részében a 43-as illetve a 34-es védelem korlátozás nélküli szabadügynök passz siettetői kerülnek bemutatásra.

 

A listák a 2009-es szabályok szerinti állapotot tükrözik, amikor négy teljesített év már elég volt a korlátozás nélküli szabadügynök státuszához a 2010-es átmeneti idénnyel ellentetében, amikor ehhez hat évre volt szükség. Az új CBA ugyanis valószínűleg ehhez fog visszatérni. A *-gal jelölt játékosok franchise taget kaptak. A négy illetve öt teljesített évvel rendelkező játékosoknak adott RFA tendereket figyelmen kívül hagytuk. Fogalomtisztázásért a bowl.hu korábbi cikke az ajánlott olvasmány.

 

A védelem leginkább szem előtt lévő játékosai, akiknek látványos feladata az ellenfél irányítójának terror alatt tartása, miközben a passzjáték elleni védelem frontvonalában csatáznak a támadófal tagjaival szemben. A sémától függően ők a 43-as védelem endjei illetve a 34-es védelem külső linebackerei. A két poszt között létezik az átjárás, azonban ettől még egy jó 43-as end nem biztos, hogy ugyanolyan jó 34-es OLB lenne és vice versa.

 

43-as védelem passz siettetői

 

1. Ray Edwards, DE – Vikings (6’5”/268 font/26 magasság/súly/életkor)

 

26.5 sack az elmúlt négy évben

 

Saját bevallása szerint érdemei elismeréseként komoly összegről szóló hosszútávú szerződést fog csak aláírni, amit meglepetésre fog csak Minnesotában megkapni. Rendszeresen az erős oldalon játszott. 2007-et leszámítva sosem volt csapatának elsőszámú sackfelelőse.

 

2. Charles Johnson, DE – Panthers (62/275/24 m/s/é)

 

21.5 sack az elmúlt három évben

 

Csak Julius Peppers elcserélése után lett stabil kezdőjátékos a védőfal bal szélén, vagyis az esetek többségében az ellenfelek gyengébbik OT-jával kellett megküzdenie. Jon Beason mellett a Carolina védelmének legértékesebb tagjáról van szó, aki ráadásul borzasztó fiatal is. Még tudott Ron Rivera új vezetőedzővel is beszélni. Azt mondta, a változás jó lesz a csapatnak. Kifejezte szándékát, hogy maradni akar, de ezért meg is kell fizetni. Több forrás évi 10 millió dollár körüli szerződést vizionál.

 

3. Jason Babin, DE – Titans (63/260/31 m/s/é)

 

12.5 sack tavaly

 

Négy év és három különböző csapat után nyújtott ismét értékelhető teljesítményt. Vajon mennyire lehet rá számítani, hogy nem esik játékának a színvonala? Nehezen hihető, hogy össze fogja magát törni a Tennessee az újraigazolásáért. A tavaly korán sérültlistára került, első körben draftolt Derrick Morgantől sokat várnak, és mellette még ott van a szintén szabadügynök Dave Ball is, aki tavaly hét sackig jutott, és az új védőfal edző útmutatásainak megfelelően már tíz fontot szedett fel, hogy jobban passzoljon az új rendszerbe. Az ő újraigazolása inkább kézenfekvőnek tűnik, mint hogy Babint fizessék túl – amit valaki biztosan el fog követni.

 

4. Mathias Kiwanuka, DE/OLB – Giants (65/265/28 m/s/é)

 

23.5 sack az elmúlt öt évben

 

2010-ben három meccs után már négy sacknél tartott, amikor súlyos nyaksérülést szenvedett. Sokáig az is kérdéses volt, hogy az orvosok engedélyezik-e neki a további játékot. Erre még februárban sor került, így a felépülését már semmi nem tartja vissza, hogy újra pályára lépjen. Az más kérdés, hogy a sérülésének természete mennyire tartja vissza a csapatokat egy komolyabb ajánlat tételétől. A komoly konkurencia miatt a Giantsnél (Jason Pierre-Paul, Jason Tuck, Osi Umenyiora) nem először fordulna elő, hogy a linebacker sorban kellene játszania Samként (erős oldali OLB), ahol már bizonyítottan képes a jó játékra. Ezen tapasztalata miatt azonban nagyon vonzócélpont lehet a 34-es sémát használó csapatok számára is. A Giants játékosok által szervezett gyakorlásokon részt vett.

 

5. Andre Carter, DE (64/255/32 m/s/é)

 

63.5 sack kilenc év alatt 2009-cel bezárólag

 

Egyike volt a Redskins azon játékosainak, akik megszenvedték a védőséma változását. Csak két és fél sackre volt képes tavaly, azok után, hogy egy évvel korábban tizenegy irányítózsákolással csapatelső volt. Jó átmeneti megoldás lehet egy olyan csapat számára, ahol nem akarnak újoncot nagyon korán a kezdőbe állítani, vagy szeretnének egy hiteles veszélyforrást állítani a másik oldalra, hogy mentesüljön a nagy figyelem alól. Ráadásul mindezt bankrobbantás nélkül.

 

Még említést érdemel

 

Raheem Brock karriercsúcsot jelentő kilenc sackig jutott a Seattle színeiben tavaly, plusz még kettőt behúzott a rájátszásban is. Azok után, hogy nyolc évet játszott a Coltsban. A nyilatkozatai alapján arra számít, hogy újraszerződik Pete Carroll csapatához.

 

34-es védelem passz siettetői

 

1. Tamba Hali*, OLB – Chiefs (63/275/27 m/s/é)

 

41.5 sack ötéves pályafutása során

 

Semmi sem indokolja a csapat részéről, hogy ne egyezzen meg sztárjátékosával hosszútávra. A franchise tag csak formalitásnak tűnik, ahogy azt Hali ügynöke is kijelentette. Mindkét fél a maradás mellett van. Nehezen képzelhető el olyan reális forgatókönyv, amely szerint 2011-ben más csapat színeiben lépne pályára.

 

2. LaMarr Woodley*, OLB – Steelers (62/265/26 m/s/é)

 

39 sack négyéves pályafutása során

 

Egyetlen egy sackkel szerzett kevesebbet az elmúlt három évben, mint a nagyközönség számára sokkal inkább ismert James Harrison, a csapat másik kezdő játékosa. Halihoz hasonlóan a hosszútávú szerződés a cél. A franchise taget Woodley sem egy ezt hátráltató akadálynak fogja fel, hanem az ahhoz vezető első lépésnek. Bár 2010-ben draftolták a posztra Jason Worildsot, ő még nem mutatott annyit, hogy teljes értékű helyettese lehetne a kezdő védelemben.

 

3. Manny Lawson, OLB – 49ers (65/240/26 m/s/é)

 

14.5 sack négy év alatt

 

Átlag feletti játékos futás ellen illetve zónázásban, emberfogásban. A sackek alacsony száma és az ezzel párosuló negatív megítélése arra vezethető vissza, hogy egyszerűen az edzők nem tartják a pályán sub-felállásokban (amikor öt vagy több DB van a pályán). Az elit passz-siettetőkhöz képest k. fele annyi lehetőséget kapott. A 9ers ha továbbra is két-down játékosként tekint rá, akkor kizárt, hogy olyan mértékben fizessék túl az első körös játékost, mint amit a szabadügynök-piacon áldozna rá pár kétségbeesett csapat, amelyik rendezni akarja a védelmét, ugyanis tapasztalt 34-es OLB-k terén nagyon szűkös a felhozatal. Másik alternatíva, hogy egy olyan csapat igazolja le, ahol hasonló szerepkörben játszana 43-as védelemben, mint Kamerion Wimbley a Raidersnél.

 

4. Matt Roth, OLB – Browns (64/275/28 m/s/é)

 

7.5 sack 22 meccsen az elmúlt két évben

 

Amikor ő is akarja, meghatározó erőt képvisel az erős oldalon elsősorban a futás ellen, de az irányító üldözésében is ki tudja venni a részét. Csak az elmúlt másfél évben mondható el róla, hogy állandó szereplője tudott lenni egy kezdőcsapatnak. Többször kijelentette, hogy nem akar 43-as sémában játszani, így a Clevelandhez való visszatérése kizárható. Kérdéses, hogy a piac mennyire fogja megbízhatónak ítélni hosszútávra. Másodikszámú passz siettetőnek ideális lehet.

 

Dávid László (DoM)