Szabadügynökök 2011: támadófal

Egyetlen csapat sem boldogulhat nélkülük.

A listák a 2009-es szabályok szerinti állapotot tükrözik, amikor négy teljesített év már elég volt a korlátozás nélküli szabadügynök státuszához a 2010-es átmeneti idénnyel ellentetében, amikor ehhez hat évre volt szükség. Az új CBA ugyanis valószínűleg ehhez fog visszatérni. A *-gal jelölt játékosok franchise taget kaptak. A négy illetve öt teljesített évvel rendelkező játékosoknak adott RFA tendereket figyelmen kívül hagytuk. Fogalomtisztázásért a bowl.hu korábbi cikke az ajánlott olvasmány.

 

 

Offensive tackle-ök

 

1. Doug Free, OT – Cowboys (6’6”/320 font/27 magasság/súly/életkor)

 

Bizonyította 2010-ben, hogy képes megvédeni az irányító vakoldalát. Az irányító mellett még mindig ezek a játékosok képviselik a pass rushereken túl a legnagyobb értéket a klubok számára. Hiába draftolták a nagyon tehetségesnek tartott Tyron Smitht az első körben, nagyon kényelmes helyzetben lennének, ha őt csak a jobb oldalon kellene bevetni. Free iránt biztosan nagy lesz a kereslet, és mély pénztárcával fogják őt ostromolni. A Dallasnak sok a visszaigazolásra váró szabadügynöke, de neki prioritást kellene élvezni.

 

2. Willie Colon, RT – Steelers (63/315/28 m/s/é)

 

Az előkelő helyezése a listán azt feltételezi, hogy az Achilles sérülése teljesen rendben jött, és készen áll a játékra. Flozell Adams és Marcus Gilbert rövid-, illetve hosszútávon át tudja venni a posztját, ezért könnyen elképzelhető, hogy más munkaadója lesz Colonnak. A fal jobb szélén minőségi munkát tud végezni. Meghatározó kezdőjátékos.

 

3. Tyson Clabo, RT – Falcons (66/331/29 m/s/é)

 

Élete szerződésére készül harminc-negyven milliós nagyságrendben a kiváló futásblokkoló falember. Tavaly a Pro Bowlra is beválasztották, ami csak növeli az értékét. A legfrissebb hírek szerint az Atlanta hajlandó lesz kifizetni, csak hogy házon belül tartsák nagyszerű játékosukat. Különösen, hogy további két kezdőjüknek (Dahl és Blalock) is lejárt a szerződése.

 

4. Jammal Brown, OT – Redskins (66/313/30 m/s/é)

 

Mivel csere keretében érkezett a Washingtonhoz, így már egy év után az újraszerződtetése okoz problémát. Amint túljutott a csípősérülésén ugyanazt a megbízható játékot nyújtott RT-ként, mint a Saintsnél korábban LT poszton. A gond is ebből adódik, hiszen az egészséges Brownt sok csapat látná örömmel a vakoldalon, és ezért a poszt fontosságának megfelelő összeget is fizetne érte. A Redskinsnél viszont a már most elitnek tartott Trent Williams mellett csak a másik oldalon lenne rá kezdőként szükség.

 

5. Ryan Harris, RT – Broncos (65/300/26 m/s/é)

 

Három évig volt kezdő Denverben a jobb szélen, és ezen idő alatt két idényben összesen 14 meccset volt kénytelen kihagyni sérülés miatt. Zone-blocking sémába ideális, nagyon könnyen korábbi vezetőedzőjének (Mike Shanahan) az útjába sodorhatja az élet, különösen, ha az előző pontban említett Brown távozik a Redskinstől.

 

Még említést érdemel

 

Matt Light kizárólag vakoldali OT-ként jöhet szóba, azonban a poszt által megkívánt sebességéből már nagyon sokat veszített, ezért kérdéses a jövője a Patsnél Sebastian Vollmerral és Nate Solderral a keretben. Jared Gaitherről, ha bizton állítható lenne, hogy hátsérülése a múlté, akkor nincs csapat, amelyik ne állna sorba a szolgálataiért, mint LT. Ez azonban nagy kockázat, amit jó eséllyel a Ravens nem fog vállalni. Sean Locklearnek James Carpenter első körben való választásának pillanatában csengettek a Seattle-nél. Ettől azonban ő még stabil kezdő játékos lehet máshol.

 

Guardok

 

1. Logan Mankins*, OG – Patriots (6’4”/310 font/29 m/s/é)

 

Nagy szerződést akar, amivel a liga egyik legjobban fizetett játékosa lehet posztján. Erősen kérdéses, hogy ezt az összeget a New England hajlandó lenne kifizetni neki. A tag miatt, azonban egyelőre ezzel nem kell foglalkozniuk. A csere természetesen még most is benne van a kalapban, ha Mankins ismét problémázna a hosszútávú megállapodás miatt, de a tíz milliót érő taggel azért ez nem annyira szalonképes. Ráadásul csak olyan híreket olvasni most, hogy Mankins elfogadja a taget, és jelentkezni fog játékra a Pats edzőtáborában.

 

2. Harvey Dahl, OG – Falcons (65/305/30 m/s/é)

 

Nem kizárólag Michael Turner jelenléte miatt dübörög olyan jól az Atlanta futójátéka. Ebben nagy szerepet játszik mindkét, kiemelkedő futásblokkoló guardjuk. Dahl valamivel jobb játékos, de a kora miatt a szintén szabadügynök Justin Blalock visszaigazolása érthetőbb lenne. Azonban mindkettőjük képességét valaki biztosan túl fogja fizetni, licitháborúba viszont nem fog belemenni Thomas Dimitroff. A tavalyi draftról Mike Johnson kézenfekvő utód, illetve a centervénával megáldott Joe Hawley is bevethető lehet.

 

3. Marshal Yanda, OG/RT – Ravens (63/315/26 m/s/é)

 

Otthonosabban mozog a fal belsejében, azonban megfelelő szinten képes játszani a fal jobb szélén is. Ez a sokoldalúság csak növeli az értékét, és különösen hasznossá teszi őt a Baltimore számára, ameddig nem lesznek képesek stabilizálni az OT posztot. Amikor éppen RT-ként kell játszani, akkor az a Chris Chester ugrik be a helyére, aki első cseréből szeretne előlépni kezdőjátékossá. Ehhez új csapatot kell találnia szabadügynökként. Egyedül abban az esetben érhet többet a Ravens számára, ha Yandával nem sikerül megállapodniuk.

 

4. Davin Joseph, OG – Buccaneers (63/313/27 m/s/é)

 

Rövid időn belül a második komolyabb lábsérülése ellenére hasonló sorsra juthat ő is, mint Donald Penn a kezdő vakoldali OT Tampában. Hosszútávú szerződés, amellyel együtt tudják tartani a támadófalat, és ezzel állandóságot biztosítani futójáték és az irányító megvédése terén is. Joseph elsősorban az előbbiben tud segíteni. A lábtörése miatti bizonytalanság miatt elkerülheti a többi csapat elsődleges figyelmét a piac nyitása után, amivel megfizethetetlen feltételeket állíthatna a vezetőség felé.

 

5. Deuce Lutui, OG – Cardinals (64/338/28 m/s/é)

 

A szintén szabadügynök Lyle Sendlein center mellett a támadófaluk egyetlen biztos pontja. Visszaigazolásának a szándéka emiatt egy percig sem lehet kérdéses. Különösen, hogy a drafton egyetlen támadó falembert sem választottak.

 

Még említést érdemel

 

Kyle Kosier sérülései ellenére még mindig kezdő tagja a Cowboys támadófalának. Derrick Dockerytől már a Redskins is megszabadult. Ha nullára redukálja az igényeit power-blocking sémát használó csapatok még láthatnak benne fantáziát harmincon túl is. Mike Brisiel amikor egészséges hasznos guardja a Texansnak. Azonban az elmúlt két évben csak kilenc illetve öt találkozón tudott kezdőként játszani. Sérülések sújtották az elmúlt két idényben Robert Galleryt is, és a Raiders készen áll, hogy nélküle folytassák a játékot. Nagyon jó futásblokkolóként sokan látnák szívesen kezdőjükben, ha hiszik, hogy egészséges tud maradni.

 

Centerek

 

1. Ryan Kalil*, OC – Panthers (62/295/26 m/s/é)

 

Vitathatatlanul a legjobb elérhető centert a Carolina nagyon bölcsen kivonta a piacról a franchise taggel.

 

2. Lyle Sendlein, OC – Cardinals (63/308/27 m/s/é)

 

Az Arizona falának üde színfoltja. A pass rush ellen ligaszinten is kiemelkedő munkát végez. Stabil pontja a támadófalnak, komoly hiba lenne az elengedése, amire egyelőre semmilyen jel sem mutat. Újonc szabadügynökök közül a USC korábbi centere Kris O’Dowd azért náluk kötött ki, biztos, ami biztos.

 

3. Jonathan Goodwin, OC – Saints (63/318/32 m/s/é)

 

Matt Tennant személyében már van örököse a fal közepén New Orleansban. Két olyan elit guard közé, mint Carl Nicks és Jahri Evans nincs feltétlenül szükség kiemelkedő center játékra, hogy működjön a fal. Goodwin valószínűleg olyan értéket jelent a piacon, amit a mostani csapata nem lesz kész kifizetni neki.

 

4. Samson Satale, OC – Raiders (63/300/26 m/s/é)

 

2010-ben végre bizonyította, hogy megüti a kezdő szintet a játékának kedvező zone-blocking sémában. Azonban Oaklandben a vezetőedző csere ezen a téren is változást hoz, valamint korán draftolták Stefen Wisniewskit az elit center tehetséget, aki idővel bizonyára a fal tengelyében találja magát. Ha marad Satale, akkor guardként is be tud segíteni.

 

5. Olin Kreutz, OC – Bears (62/292/34 m/s/é)

 

Emberemlékezet (1999) óta a csapat kezdőjátékosa, aki feltétlenül Bearként szeretné befejezni pályafutását. Azonban a Jay Cutler előtt takarító alakulatnál egyetlen csapat támadófala sem kapott több kritikát az elmúlt időszakban. Viszont nem látni, hogy ki léphetne már idén a helyére. Talán a szintén korosodó veterán Garza?

 

Még említést érdemel

 

David Baas a fal belsejében mindhárom poszton tud játszani, nagyon jó futásblokkoló a 49ers egyik prioritása az ő újraszerződtetése. Chris Spencer kapcsán minden forrásban a sérülékeny, megbízhatatlan jelzővel találkozhat az ember. Ráadásul a Seattle rendelkezik kiváló alternatívával a helyére Max Unger személyében. Shaun O’Harat szerződése ellenére leépítette a Giants, ami nem sok jót jelent a számára tekintettel korára és lábsérüléseire. 

 

Dávid László (DoM)