ender1112

Kansas City Chiefs

ender1112
Utoljára láttuk
56 perce
Regisztrált
több mint 13 éve
Fórum hozzászólások
1 991


Utolsó 10 fórum hozzászólás

1 napja
ender1112 Kansas City Chiefs 1 991 — Víí aaaar dö cseempjönsz.
en most a foundationt kezdtem el az apple tv-n. van vkinek tapasztalata? erdemes belefektetni idot?
csebi
annyit hallottam hogy mint asimov szar
mint sci fi jó
Negritis, a vajda
A "jó" az túlzás, teli van hülyeséggel, Asimovtól függetlenül; de mivel kevés a scifi sorozat, meg lehet nézni.
6 napja
ender1112 Kansas City Chiefs 1 991 — Víí aaaar dö cseempjönsz.
Én, a magam részéről úgy gondolom, hogy a Fidesz kívűlről kikezdhetetlen, az ellenzéknek a leváltására semmilyen esélye nincs, főleg annak tudatában hogy a min 60%-uk be van csatornázva az állampártba.

A végét 2 dolog hozhatja el:

1: Felmegy a tömeg a karmelitához, kirángatják őket az utcára, és irány a sitt - azaz ahogy a románok megtísztították a saját politikai életüket a 10-es években.
Ebben a helyzetben nagyon nagyon fontos, hogy el kell menni az Apró villába is, különben nem csináltunk semmit.

2: Magába roskad mint egy nagy vörös óriás.
Most hogy a fél országot ellopták, egyre inkább csak egymás cégeit tudják ellopni, illetve az a végtelen pénzeső és világpolitikai nihil sincs már, mint 10 és 19 között.
A pénz egyre kevesebb, a kormány megoldandó problémái meg egyre csak sokasodnak, meg a repedések is.

Amíg 10 éven keresztül úgy érezte az egyszeri Fideszes politikus, hogy mindent lehet mert a párt úgyis összezár, ezért mindenki kussolt egymásról, most azért már jól látszódnak a rendszer eresztékei, esnek ki a csontvázak a szekrényből rendesen.

Ui: Magyar Péter remélem tényleg levadássza Gulyást.
akdestroyer
de az a rossz hírem van, hogy Orbánék elzavarásához választást kell nyerni.
nagylaza, főpohárnok
Milyen bájos gondolat, hogy egy autokráciát le lehet győzni választáson.
13 napja
ender1112 Kansas City Chiefs 1 991 — Víí aaaar dö cseempjönsz.


végre elkezdtek hátrébb menni az ukránok, ez így tarthatatlan volt, jó döntés. sajnos ez a jó döntés.
Zsellér van de Vrij
Több baj van ezzel, először is, hogy amíg Bahmut esetében mindenki egyetértett abban, hogy stratégiailag egyáltalán nem fontos hely, az oroszok csak belehergelték magukat, aztán már nem tudtak visszakozni, és szürreális veszteségek árán is el kellett foglalniuk, addig Avdiivka stratégiailag fontos. Elvesztése eléggé szűkíti a a jövőbeli lehetőségeket azon a területen.

Aztán megdől pár elképzelés, amit eddig többé-kevésbé biztosnak gondoltunk. Kezdve azzal, hogy azon a szakaszon (is) az oroszok megnyerték az anyagháborút, már decemberben is azért adtak fel állásokat a védők, mert elfogyott a lőszerük, pár hete és is írtam ide, hogy azonnal kellene lőszer, nem majd valamikor. 2 év alatt semennyire nem pörgött fel a nyugati hadiipar, és ez most közvetlenül vezet Avdiivka elvesztéséhez.

A másik az orosz diplomácia/külpolitika súlytalanná válása, állítólag már senki nem veszi őket komolyan. A valóságban az oroszok a Hamasz felturbózásával ki tudtak robbantani egy olyan konfliktust, ami komolyan megosztja a nyugat (US) figyelmét és erőforrásait. Azt nyíltan megmondták Amerikában, hogy Izrael prioritást élvez Ukrajnával szemben.

Mindeközben a nyugat semmi olyan konfliktust nem tudott generálni, ami az oroszokat a katonai erejük megosztására késztette volna.

Szóval ezen a vonalon is lemeccselték az oroszok a nyugatot, és amivel kezdtem, mióta megoldották az iráni meg é-koreai hadianyag beszerzéseket, azóta a nyugati támogatás nem tudja kompenzálni a fölényüket - hiába erősebb gazdaságilag akár az EU akár az USA. Amikor a valóságban az orosz tüzér kezében van lőszer, az ukránéban meg nincs, akkor nem nagyon számít, hogy kinek milyen GDP mutatói vannak. Azokkal nem lehet védelmi állásokat szétlőni, tüzérséggel meg igen.

Rohadtul fel kéne már ébredni, mert pillanatnyilag az oroszok katonailag, politikailag, és még gazdaságilag is jobban teljesítenek. Gazdaság alatt azt értve, hogy ők meg tudják oldani, hogy ami kell a hadseregnek Avdiivkánál, az ott is legyen. Az ukrán+nyugat kombó meg nem annyira.

Lehet hogy túl pesszimista vagyok, de szerintem ez a mostani helyzet nagyon gáz.
Jan
A veszteségarányok miatt megéri/megérte az ukránoknak eddig nem kivonulni. Jelenleg ez egy Bahmutnál meg Vuhledárnál is nagyobb hús és vasdaráló az oroszoknak, az ukránok sehol máshol nem tudnak ekkora károkat okozni nekik, mint itt.
...
Zsellér van de Vrij
Pont ezért kellett volna minél tovább tartani. De nem tudják - a felsorolt okok miatt.
Jan
Persze, nincs elég ammo sajnos. De azért ez nem egy 2 hetes cucc volt. És egyelőre még teljesen nem is vonultak ki.
Zsellér van de Vrij
Valahol azt olvastam, hogy a nyugati támogatás (hadianyag) 2023 decemberben 70%-al volt kevesebb, mint egy évvel korábban. És ha most rögtön visszaállna a korábbi állapot (nem fog) akkor is hetek, ha nem hónapok, mire érezhető hatása lenne a fronton. Gyakorlatilag magukra lettek hagyva.

Lehet hogy az európaiak úgy gondolják, már eléggé meggyengült az orosz hadsereg ahhoz, hogy jó ideig ne tudjon gondot okozni a nyugatnak, ezzel elérték a céljukat, és szépen kihátrálnak a projektből, Csak az a baj, hogy ettől az oroszok vérszemet kapnak. Ők nem azt nézik, hogy mennyi embert meg tankot vesztettek el, hanem hogy ők mennek előre, városokat, falvakat foglalnak el, egyszóval győznek.

Ki kellett volna tömni az ukránokat fegyverrel, de olyan szinten, hogy eltakarítsák a megszálló csapatokat a föld szinéről, abból értenének az oroszok is. Helyette megy a számolgatás, a matekozás, hogy adjunk állami garit a lőszergyártónak vagy ne... mit adjunk az ukránoknak mit ne...ha ti adtok akkor mi is adunk, de először ti...

Itt lett volna a történelmi lehetőség, hogy egy a nyugat számára elég kellemetlen és veszélyes szereplőt kiírjanak a világpolitikából, minden feltétel adott volt hozzá és akkor megy ez a sz.rakodás. Lehet hogy aztán nekik lesz igazuk, és az oroszok majd valamikor beleroppannak ebbe, de most, pillanatnyilag nagyon rosszul néz ki a dolog. Nem csak az Avdiivka eleste miatt, hanem az egész trend.
Jan
Sok magasrangú, előkelő poziban lévő emberke orosz pénzen hízott meg, vagy másért van az oroszok zsebében... Sokan gátolták / gátolják az oroszok elleni fellépést, nem könnyű egy olyan ellenfél ellen felvenni a kesztyűt, ami ennyire sok helyre és jó mélyen befészkelte magát.
Go Vikings!
Nyilván vannak ilyenek, de a fő gond az, amit Jan írt, hogy nem álltak bele a nyugatiak teljes erővel a támogatásba. Hol adnak, hol nem, mit adjanak, mennyit, mikor, van elég vagy nincs, stb... ha eldöntötték volna rendesen a dolgot, akkor ez nem így lenne. Nem tudni, hogy ez a nyugati stratégia, vagy csak taktikai bénázás, pl USA-ban jönnek választások.
13 napja
ender1112 Kansas City Chiefs 1 991 — Víí aaaar dö cseempjönsz.
Csák János kirúgta Bús Balázst, a Nemzeti Kulturális Alap alelnökét. Nem említettem már véletlenül, hogy dől a dominó?
nagylaza, főpohárnok
Ezek meg kik?
15 napja
ender1112 Kansas City Chiefs 1 991 — Víí aaaar dö cseempjönsz.

KeyG
Szóval tényleg realizálható pénzben Taylor Swift jelenléte. Amíg együtt van Kelcével, Chiefs Superbowlok lesznek, készüljetek fel lélekben 😀
ender1112
Az NFL kurvára örül ennek, hidd el.
Már anno amikor csak a New Heights podcast futott nagyot, akkor is sztoriztak arról Kelceék, hogy az NFLtől jött a susmus, hogy nagyobb reklámot meg pozitív PRt csinálnak, mint amit több száz millióból tudnának.

Na most gondold el, hogy Swifttel egy olyan célcsoportot sikerült bevonzania az NFL-nek, akik eddig teljesen semlegesek vagy negatívak voltak a ligával szemben - szóval tényleg egy új területre tudtak betörni.
Itt néhányan tényleg nem értik Swift körül mekkora fanbase van, szvsz ha nem is nagyobb, de mérhető közelségben van az NFL-el.
tenorx
Oké, csak eddig általánosságban beszéltek a Swift fanokról, most meg itt vannak a számok. Plusz 10 százalék, az nem kevés.
ender1112
FK szerint 7%, inkább ezzel számolok. Plusz a tavalyi nézettség is rekord volt, felesleges azt hinni hogy a 7% 1:1 bálványimádókból jött. Akkor lenne érdekes foglalkozni ezekkel a számokkal, ha netán szétmennének Kelcevel.
gyeek
És tavaly is 7-10 százalékkal nőtt a nézettség?
Megnéztem magamtól, tavaly is sokat nőtt, de volt egy nagy visszaesés 2015-től, az volt a rekord, és csak mostani adás döntötte azt meg. Legalábbis single networkon.

Szerkesztette: ender1112
15 napja
ender1112 Kansas City Chiefs 1 991 — Víí aaaar dö cseempjönsz.
1. Várjuk meg a nyilatkozatot...

Nem voltunk ott nem tudjuk mi hangzott el a meghallgatáson bár biztos ki fog derülni, ahogy mostanában áramolnak az információk....

2. Igenis van ártatlanság vèlelme ha tetszik ha nem. Eddig semmilyen tènyleges bizonyítèkot nem tudott senki felmutani, pletykák vannak, feltètelezèsek, semmi több.
Ha pedig ártatlan, akkor nincs is alapja hogy lemondassák, az hogy nem szimpatikus, az kevès...

Ezzel nem őt vèdem, pláne mert nekem sem a "kedvencem" megvannak a fenntartásaim vele kapcsolatban ès semmi fájdalmat nem okozna ha lemondana, sőt.

Csak próbáljátok meg a felháborodáson túl látni kicsit ès úgy megèrteni a helyzetet. Tudom nem könnyű.
dande2
A helyzet világos, Balog Orbán embere, akár lemond, akár nem; innentől kezdve nem értem, miért vársz megértést 😊 Na jó, Sobri biztos nagyon megértő lesz 😀
15 napja
ender1112 Kansas City Chiefs 1 991 — Víí aaaar dö cseempjönsz.
Holnap jön ki a Tomb Raider 1-3 Remastered.
Itt egy videó, amin valaki megkapta early acessben, és kijátssza az első szinteket.Kicsit feljavított grafika, kontroll és gameplay, de fanoknak nyilván kötelező így is. Ha pedig netán moddolni is lehet, akkor már tényleg öröm és boldogság.

Szerkesztette: ender1112
15 napja
ender1112 Kansas City Chiefs 1 991 — Víí aaaar dö cseempjönsz.
 m.hvg.hu/itthon/20240213_Vege_a_meghallgatasnak_Balog_Zoltan_allitolag_este_a_teveben_nyilatkozik
warr_b
 telex.hu/belfold/2024/02/13/novak-katalin-balog-zoltan-elnoki-kegyelem-magyar-reformatus-egyhaz
Eszerint nem kell lemondania, bár lehet Orbán beszél a makacs fejével 😉
ender1112
Nincs itt semmi látnivaló.
Tipikus belsős ügyintézés, ahogy cégeknél is lenni szokott.

A református egyház hazai képviselete is kiállította a bizonyítványt magáról.
Fidesz prostituált az összes aki igennel szavazott.
Lúdas Solymi
Nem volt választásuk, eleve el volt rendelve a szavazás.
Őszentsége Sobri Jóska
Választási lehetőség mindig van, csak a következményeket nem akarták vállalni.
Lúdas Solymi
Állítólag Orbán pont hogy Balog fejét akarja.
15 napja
ender1112 Kansas City Chiefs 1 991 — Víí aaaar dö cseempjönsz.
 m.hvg.hu/itthon/20240213_Vege_a_meghallgatasnak_Balog_Zoltan_allitolag_este_a_teveben_nyilatkozik
warr_b
 telex.hu/belfold/2024/02/13/novak-katalin-balog-zoltan-elnoki-kegyelem-magyar-reformatus-egyhaz
Eszerint nem kell lemondania, bár lehet Orbán beszél a makacs fejével 😉

Szerkesztette: ender1112
15 napja
ender1112 Kansas City Chiefs 1 991 — Víí aaaar dö cseempjönsz.
KeyG
Te magad mit is mondtal a meccs elott? Azt, hogy te tudod biztosra, a niners fog nyerni. El van sikalva. Scriptelt liga.
Es majd a kovektezo SBba nem, de utana is ez a ket csapat jut, es ott a Chiefs nyer.

Nyert a Chiefs, es most jossz azzal, te tudtad, hogy nekik fognak csalni.
Ez igy nehezen komolyan veheto.
ulpianus
Veletlenszeru hibak vannak, amik hosszutavon kiegyenlitik egymast. Ide is, oda is mennek tevedesek. Valamiert a kc-nal meg a tuzjelzo sem veri fel a jatekosokat. Ilyen ez a veletlenszeruseg, amiota a majom ott van, valahogy soha nem szivjak meg a jatekvezetest, pont akkor, amikor az elozo dinasztia lehanyatlott teljesen. Hat mik vannak. Swift is hozott 10 szazalek pluszt, biztosan a liga is a veletlenre bizna, hogy ez a szekta marad-e es rak-e penzt a zsebukbe, vagy sem. Januarban irtam groupchatbe, meg lesz nyeretve es tobbet mutatjak majd taylort meg a himringyojat, aki csak oregembereknek tud kemenykedni majd altala a mediaban felmentodni a felelosseg vallalasa alol, es az egyetlen, ahol a joslat felrement, hogy nem volt eljegyzes a palyan. De majd lesz, remelem jovore es vegignezhetjuk, igazabol halas vagyok, hogy egy ilyen szimpatikus, emberi csapat jatszik ennyire hihetetlenul magas szinten, hogy meg a veletleneket is kiiktattak az egyenletbol es emelle meg folyamat termelik az ujabb es ujabb tundermeseket, hat mi mas lenne ez, ha nem tundermese, ahol terhes noket osszevero emberek hatan (meg ugye liftben noket rugdosoken) sikerul elerni a dinasztia kapujaba, majd a sikitozo tiktok szekta atloki oket ezen, es meg utana meltosagot megorizve lehet jonni korrektseget demozva, hogy “well igy alakult de majd legkozelebb”. Ez olyan, mint amikor a kc eljatszotta, nem tudtak semmit kareem huntrol meg bruhuhu hazudott mintha lenne barmi erkolcsi, moralis minimum, amit szamonkernek a jatekosaikon, mikozben az elmult ot evben olyan kivalo, abszolut nem tendenciozusan abuziv arcokat sikerult osszeszedni, mint frank clark, tyreek hill, kareem hunt es most mrs.swift. Kepmutato dolog.
dankodavid
Hinnye 😀

Legkedveltebb fórum hozzászólások

több mint 1 éve
ender1112 Kansas City Chiefs 1 991 — Víí aaaar dö cseempjönsz.
Tegnap veszekedtünk a feleségemmel, és azt mondta, hogy igazam van.
Help, ilyenkor mi van??? 😀
warr_b
Azonnal kérj bocsánatot.
több mint 2 éve
ender1112 Kansas City Chiefs 1 991 — Víí aaaar dö cseempjönsz.
több mint 2 éve
ender1112 Kansas City Chiefs 1 991 — Víí aaaar dö cseempjönsz.
sajnálom, de létezem....
Fungus
Jajjj istenem. Elfogytak az észérvek és jön a martirkodas?
roberto23
Voltak észérvek? 😀
több mint 1 éve
ender1112 Kansas City Chiefs 1 991 — Víí aaaar dö cseempjönsz.
Anonymous hackers leaked Nestle database that refused to leave #Russia

It is 10 GB of data of e-mails, passwords and clients of one of the largest food company in the world.
Amadeus
Unpopular opinion tudom, de nálam ez az ottmaradó cégek vegzálása, is brutál szánalmas.

Persze lehet szopkodni azokat, akik a jó hírverés és marketing miatt IDEIGLENESEN megszüntették az ottani jelenlétüket, de ne basztassuk már azokat, akik nem tolják ezt a képmutató szarságot... Legalábbis remélem senki nem gondolja komolyan, hogy amint elül a vihar, nem lesz egy éven belül újra meki, ikea és lui vuttyon Moszkvában...
Hanni
De hát éppen ez a lényeg, hogy ideiglenesen a lehető legnagyobb gazdasági nyomást gyakoroljanak az oroszokra, ha már fegyveresen senki nem segít. És persze, valamikor mindenki visszatér a szokásos ügymenethez, ez nem egy örökös kiátkozás.
több mint 1 éve
ender1112 Kansas City Chiefs 1 991 — Víí aaaar dö cseempjönsz.
 nepszava.hu/3170752_magyarorszag-europai-unio-tamogatas-kina-panda-kotveny

Izé.
warr_b
Nos, ez illetve ennek az egyre komolyabb eshetősége veszélyesebb, mint bármi, ami ma történt. 10-12 milliárd euró nem tétel Kínának és OV gondolkodás nélkül felveszi, ha az EU visszatart pénzeket.
Ahogy hallottam, most éppen azt akarja elérni, hogy 0 euró legyen amennyit visszatart Brüsszel, vagy felvesszük a kínaikatól - de ezt meg az EU (közvetetten a NATO) nagyon nem akarja és nem akarjàk elhinni, hogy tényleg elmegy a kínaikhoz. Ha eddig azt hittük, hogy az elmúlt hónapok szóltál a “ki rántja el előbb a kormányt”-ról, akkor nézzük csak meg a következő heteket.
MC12
Ha most lenne április, ezeknek az információknak a tudatában is rájuk szavaznál?
Szokol
Ha ma lenne április, és ezeket tudnám, hogy fognak történni, akkor minden forint érdekeltségemet eladnám, vennék dollárt, rájuk szavaznék, és szeptember 29-én egy borzasztóan gazdag ember lennék 😊
MC12
Köszönöm, hogy megtiszteltél a válaszoddal, értékelem. Írhattál volna annyit is, hogy boldog karácsonyt.
Szokol
Egyáltalán minek kérdezted? Aki 2022 elején fideszes, az 2022 végén is az marad. Majd ha Orbán eltűnik valamikor, akkor derül ki, hogy ez csak belülről bomlasztás volt 😊
ender1112
Nagyjából igen. Hasonlóképpen értettem meg azt is, hogy aki még 2022-ben is támogatni tudja a jelenlegi ellenzéket, az se fog már kifarolni mögülük.

Eléggé megdermedtek a frontvonalak, persze kisebb változások még elképzelhetőek, mint amilyen a mihazánk meglepetésszerű bejutása volt áprilisban.
Kampman
Ez így szvsz nem igaz. Itt Orbán mellett és ellen van a nép. Ezért nem igazán az ellenzék egy meghatározott pártja mögé áll be az, aki Orbán ellen van, hanem szimplán valamelyik Orbán ellenes párt mögé, és ha az a párt netán eltűnik, talál magának másikat. Míg a fideszeseknek csak Orbán van, senki más nem számít.
1 hónapja
ender1112 Kansas City Chiefs 1 991 — Víí aaaar dö cseempjönsz.
Megint nem a teljes kép lett megvizsgálva.

Milyen merítésből nem sikerült neki fr QB találnia? Érteném és elfogadnám a kritikát ha az lett volna, hogy 5-6 top10es picket áldozott volna QBra, amik mind becsődöltek. Az hogy x éven át nem talált fr QB materiat a középső körökben, mikor ott volt a gótQB neki, hát nem tudom ez mennyire reális elvárás. Ennyi erővel minden GM egy kókler...

Egyébként semmi garancia nincs arra hogy BB most jó QBra/megoldást választott volna. Ahogy az életben és a sportban semmire sincs garancia.

A kérdés az, hogy minek a nagyobb a valószínűsége, hogy a futball egyik legnagyobb elméje ezt a kivételes helyzetet (sok cap space+top3pick) jól megoldja, vagy jön egy wannabe ember (mint pl BOB Houstonban) aztán ki tudja mi lesz belőle.

Ettől még lehet mázlink és minden fasza lesz, csak én ennek kisebb esélyét látom.
ZERO_L
Abszolút értem az érvedet és teljesen logikus is.

Azonban szerintem a teljes képhez hozzátartozik, hogy 2024-ben már nagyon más a foci mint mondjuk a 2000-es években.

Ha azt feltételezzük, hogy az a Bill ül a padon aki anno a tudásával és a szakértelmével dinasztiát csinált a Patsből, akkor természetesen egyértelműen igazad van.

Csak én azt gondolom, hogy legkésőbb 2023-ra kicsit elment mellette pár dolog. Pl. a keretösszeállítás, edzői stáb pótlása vagy a támadójáték fejlődése. Ahogy itt a Cowherd videóban is mondták, lehet nem tudott már úgy adaptálódni GM poszton és támadójáték tekintetében.

BTW vicces látni, hogy még egy BB-hez hasonló focielme bicskája is beletört a támadóoldali játékba, de azt gondolták, hogy majd MP megoldja, mert jó (?) védőkoordinátor.
zinedine5
Tudom hogy feleslegesen irok.

adaptalodni mihez? Egyik DC HC sem fogja megoldani az O-t. A fiatalok sem. Persze tudjak segiteni az O-t es a QB-t az ellenfel es a D-ek szempontjabol vizsgalva ( es termeszetesen forditva is ).

Lesz most QB es ahhoz lehet majd jatekot es edzot parositani. Ahhoz a QB-hoz meg gyenge evek vagy merhetetlen szerencse kell. Nezd meg a Vasast. Tomlin egy allat, nulla hozzadott erteke van O-ben, de eselyuk sincs a QB-ra csak az irdatlan szerencsevel, ami mar volt egy mini hisz ok magasabban huztak ki a class 1/1 QB-jat es mar 3 ev kuka. Ha be is jon majd ha lesz OC akkor ez a 3-4 ev lesz megbocsathatatlan, ha nem akkor...Reset totalis tankolas nelkul hosszabb ideig tart. Es ez a mindketto csapat sajat csapdaja. Kraft "nem ehhez van szokva es nem ezt varja" de szukseges volt hogy most kihuzhassatok az uj QB-t. Ezt nem lehet elrontani vagy ismetlodik a dolog csak most mar nem a szerencse dont hanem siman a munka minosege. Azt hogy ezt nem BB-re bizza az elfogadhato Kraft reszerol hisz az uj rezsim sokkal tobb turelmet fog kapni es jo esellyel az uj QB-val sokkal jobb esellyekkel indul igy a felemelkedes is biztosithato ami a dontest megtamasztja. Ez egy win-win szitu neki.

Ahogy a szurkoloknal magyarazva van na annak egy resze felesleges mert egy vicces figura ezeket osszegyujti es par ev mulva visszaonti a feladokra es lesz hapogas.
no
Érti ezt valaki rajtad kívül?
6 hónapja
ender1112 Kansas City Chiefs 1 991 — Víí aaaar dö cseempjönsz.
Elvileg egyetértek, legyen végre tisztulás, váljon el a szar a májtól. De! Ha belegondolok, hogy a tisztulás után marad majd a DK és a Momentum - ráadásul DK-s dominanciával -, akkor már magam se tudom, mit szeretnék. (Oké, lesz egy kutyapárt is, köszönjük.)
Szar az egész.
nagylaza, főpohárnok
Rossz a sorrend. Kábé most azon filozofálunk, hogy a kádár rendszerben épüljön ki egy tiszta, rendes ellenzék amelyik majd leveri a komcsikat és milyen jó lesz akkor nekünk.

Ez a rendszer korrupt, rossz. Mindenestül. Ellenzékestül. Előbb kell rendszert váltani, aztán lehet majd jobb alternatívát keresni. Akkor majd talán sikerül, előtte felesleges is ezen filózni, nem fog menni.

(Hogy miért kell akkor az ellenzékre szavazni? Hát azért, amiért Kádár helyett jobb volt, hogy jött Grósz meg Németh Miklós, majd Horn és Medgyessy. Gyengül a rendszer, jobb az esély rendszert váltani. Gyurcsány például pillanatnyilag csak fél NER lenne, mert ha hatalomra is kerülne, a fidesz maffia ott gyilkolná ahol tudná. Ami nekünk jó. Legalábbis jobb, mintha a felcsúti ücsörög békében a helyén senki által nem b*sztatva.)
peterk2005 udvari bolond
Ha ez elméletben igaz is lenne, az emberek nem így működnek.
Senki se mondta soha, hogy Grósz jobb lesz, mint Kádár, mert hamarabb bedől emiatt a rendszer, csak így alakult külső okok miatt.
És azt se gondolja a népmagyarember, hogy Gyurcsány jobb lesz, mint Orbán, mert ez eleve egy mesterkélt, nem organikus dilemma, aminek te, és még lehet százezer ember tudja a megoldását, de a többi meg nem.
Illetve te is leírtad, hogy úgyse belülről, valamiféle progresszív folyamat hozza el a NER bukását, hanem valami sokkal nagyobb, ellenálhatatlan folyamat. Ebbe csak a te logikáddal illik bele Gyurcsány. 100-ból 99 embernél nagyon nem.
Így teljesen felesleges megideologizálni az Orbántakarodj-szavazatot, mert önellentmondásba torkollik, az bizony egy Orbántakarodj-szavazat lesz csupán, nem egy jobbleszGyurcsánymerthamarabbbedőlarendszer-szavazat.
És ez jól is van így.
Őszentsége Sobri Jóska
Nem ugyanarról beszélünk. Én nem állítottam, hogy Gyurcsány nyerhet. Nem nyerhet. A felesége se, az LMP se, a Momentum se. Jelenleg a fidesz verhetetlen itthon. És jósolgatni sem akarok, hogy mi lehet az a pont, amikor a hazai szavazó úgy gondolja, hogy ebből a nihilből elég, valami mást próbáljunk. Nem tudom, a szavazó tényleg nem úgy működik ahogy te vagy én. De nem erről beszéltem, hanem arról, hogy a ner felszámolása szempontjából jobb lenne, ha Gyurcsány váltaná Orbánt. De mondhattam volna valamelyik Fideszest is. Mert ettől gyengülne a rendszer. Ezzel nem kell, hogy a szavazók többsége egyet értsem, hogy igaz legyen.
peterk2005 udvari bolond
Mert ilyen pont nincs. A szavazók szinte 100%-os többségének eszébe sem jut a nihil-szó, amikor szavaz. Úgyhogy ilyesmire kár várni, ez egy szűk értelmiségi gondolkodás, hogy a “szavazó” az majd rájön valamiféle morális/etikai/összetett gondolkodást érintő dologra, és akkor aszerint szavaz, nincs ilyen vagy nagyon ritka, és akkor ott egyéb átbaszás áll a háttérben.

A szavazók két esetben fogják elküldeni ezt a kormányt: ha annyira bedurvul a rendszer, ami már nem hibrid rezsim, hanem diktatúra annak minden aspektusával - mondjuk akkor nem szavazással, ‘56. Én személy szerint ezt kizárnám.

A másik, jóval egyszerűbb, már idehaza is megtörtént lehetőség: a választók tömegei érzik úgy, hogy a bérük reálértéke szart se ér, emiatt a saját gazdasági helyzetüket szarnak élik meg, és ezért a kormányt hibáztatják. Ez történt 94’ben, 98’ban és 2010ben is. (06’ban konjunktúra volt a világban, ‘02 az egyetlen, mondhatni kötelező anomália, amikor nem zsebbel szavaztak az emberek, azt tegyük félre). És most nem egy közgazdaságtani valóságról beszélünk, hanem az egyén valóságáról. Jelenleg, ma, a választani tudók többség szerint jobb az, ami most van, mint amit a másik oldal kínál. Ez ilyen egyszerű.

Ezért nem bukott - persze sokminden más (propaganda stb.) mellett - a kormány 14-Ben, 18-ban és 22-Ben. Mert az emberek többsége szerint a saját dolga jól ment - de legalábbis jobban annál, mint amit alternatíva kínálhatott.
Megint lényegtelen, hogy egy szűk kör szerint a csok faszság volt, az egykulcsos adó igazságtalan stb. mert a “választó” akire egyébként ugyanez a kör folyton vár, hogy majd “felébred” - nos, ő szerinte meg ezek nem faszságok. Neki lett háza, mehetett nyaralni mert volt munka, meg valami autó is lett.
Ez az, amit az ellenzék és az értelmisége 13 éve nem akar megérteni, hogy a “szavazó” valóságérzetével nem lehet szembemenni, de legalábbis faszság. Ha neki van háza, autója és munkája, és választhat, hogy arra szavazzon aki ezt “adta” vagy arra szerint ezek az eszközök nem jók, ez igazságtalan, más kell stb. Akkor vajon kire szavaz?

Hogy a valóságérzet és a propaganda relációja mekkora, azon lehet vitatkozni. De 19ben Budapestet és egy valag megyei jogú várost visszaszerzett az ellenzék, és 21-Ben az elővasztások közben, után kb. októberig ha nem is volt döntetlen de a nyilvános és kevésbé nyilvános kutatásokban is jelentősen látóhatáron belül volt az ellenzék a fideszhez.
Meg lehet verni a fideszt, de ezzel a politikával ez az ellenzék nem verheti meg - és ez nem a “választó” hibája.
MC12
"Hogy a valóságérzet és a propaganda relációja mekkora, azon lehet vitatkozni."
Pont nem lehet. Csak rá kell nézni Oroszországra, konkrétan százezrek halnak és sebesülnek meg egy számukra értelmetlen háborúban, oszt nincs semmiféle lázadás (mármint a nép részéről). Vagy lehet Törökországra, 80 %-os infláció mellett Erdogan továbbra is hatalmon. Ezek után magyarázni ellenzékről, meg arról, hogy majd bedöntenek szavazatokkal egy ilyen lájtos diktatúrát pont nálunk, szimplán röhejes.
több mint 1 éve
ender1112 Kansas City Chiefs 1 991 — Víí aaaar dö cseempjönsz.
Ha eltekintesz attól, hogy a te ertelmezésed, véleményed szerint az ország számára szarul csináljak
Őszentsége Sobri Jóska
Priceless

Vhogy nem tudok ettől eltekinteni.

Es nyilvan orban nyerne a valasztasokat, hétvégén én is lenyomtam a gyerekemet fociban, pedig full szarul jatszottam.
gabokocka
Persze, emberileg érthető az, hogy csak a szubjektív érzéseiddel tudsz azonosulni, és miattam aztán nem is kell mással, de egy folyamat tényleges értelmezéséhez elengedhetetlen a külső, elfogulatlan, nem bevonódott nézőpont, rátekintés.
Mint a pszichológus, akit szubjektíven bizonyára undorít, taszít egy pszichopata ember, de ha mondjuk kikérik a szakvéleményét, akkor hasznosabb ha tárgyilagos, objektív, tényszerű marad.
De ez nem csak a te "hibád", rengeteg ember nem képes a megélésétől különböző módon szemlélni egy eseménysort, vagy egy másik embert. És tulajdonképpen a legtöbbjüknek nem is kell.
Őszentsége Sobri Jóska
Az a baj, hogy szamadatok vannak arra, hogy szarul csinaljak.
Az meg objektiv.
De nalad ezek a fogalmak keverednek, ezeken parszor mar vegigmentunk.
Azaltal hogy megnyerik a valasztasokat, nalad geniussza valnak.
Nalam nem.
En akkor gondolkodnek hasonloan, ha ezt a valasztasi teljesitmenyt az orszag iranyitasara is at tudnak ultetni.
Sajnos ez eddig nem sikerult.
Akkor leszarnam mennyit lopnak.
gabokocka
Mit csinálnak szarul?
Azt, amiről azt gondolod, hogy neked fontos.
Ja, azt szarul csinálják.
De azt, amiről ők azt gondolják, hogy nekik fontos (választások megnyerése, eu-s pénzek privatizálása, pénzszivattyúk működtetése, stb.) azt meg jól és eredményesen csinálják.
Mintha a szúnyogról értekeznénk.
A te olvasatodban az egy gonosz vérszívó, csíp, viszket, ártalmas, a saját nézőpontjából meg egy hatékonyan táplálkozó élőlény.
Ezért fontos folyamatok elemzésénél a személyes megélés kikapcsolása. Vagy inkább szerencsés ha nem érzelmileg bevonódott, érintett emberek elemeznek.
De igen, ezt már végigvettük párszor.
Te a saját nézőpontod, állításod oldaláról elemzel, ítélsz, miszerint egy kormányzat célja a választói számára hatékony kormányzás, én meg aszerint, hogy a kormányzó elit mennyire éri el a saját maga által ténylegesen kitűzött célt, vagyis mennyire hatékony a maffiaállam működtetése.
Őszentsége Sobri Jóska
Szóval, ha átver az autószerelő, akkor gratulálsz neki objektíven, hiszen csak az egyszerű nép gondolhatja azt, hogy az autószerelő dolga az autószerelés, nem pedig a bevételeinek maximalizálása bármi áron, így nem is aszerint kell jó szakembernek nevezni, hogy mennyire ért az autószereléshez, hanem aszerint, hogy mennyi pénzt tud összeszedni 😊
több mint 1 éve
ender1112 Kansas City Chiefs 1 991 — Víí aaaar dö cseempjönsz.
Ez egy remek összefoglalója a valóságnak, nehéz lenne belekötni. A kérdés inkább az, lehetne-e ez máshogy? Ugyanezért az akkumulátor gyárért versenyzett Szlovákia és Lengyelország is, valamint a Szlovákoknál szintén van már ilyen gyárból kettő.

A KK meg a DK régió benne van a közepes fejlettség-csapdában. Vannak akik jobban állnak - csehek - meg vannak akik rosszabbul - bulgárok - de beleragadtunk ebbe. Már nem nagyon végzünk olyan szar munkát, mint az afrikai országok szemét-szétválogatása vagy olyan szennyezőket, mint India, de nem is kapjuk meg a magas hozzáadott értékű beruházásokat - 1-2 kivétellel - illetve az innovációnak se ez a térség a melegágya. A művelt, szakképzett, felsőfokú végzettségű fiatalokat elszívja a nyugat mindenhonnan, Románia, mi, a szlovákok elképeszető mértékben szenvedünk ettől. Ennek pedig csak egy részét lehet a helyi politika nyakába varrni, a nyugat akkora előnyből indult, amivel lehetetlen versenyezni. Amikor egy fiatal orvos egy román vagy egy magyar orvos-átlagbért összehasonlít egy münchenivel, akkor röhög egyet és foglalja a repjegyet. De pont azért, mert a magasan fejlett országoknak érdeke, hogy ez a régió ott maradjon ahol, sosem fogjuk elérni a müncheni átlagbért és a kör be is zárult.

Nyilván van az a mantra, hogy fektessünk az oktatásba minél többet, támogassuk az innovatív cégeket stb. De egy politikus nem így működik. Neki a ma munkanélküliségét kell megoldania, meg a ma problémáira kell valamilyen választ adnia. Hogy 10 év múlva mi lesz, az egy másik államtitkár, egy másik miniszter, egy másik kormány problémája lesz. És ez nem csak nálunk van így, szlovák barátaim ugyanúgy köpködik az oktatás meg eü-szinvonalát ott, mint mi itt. A politikusok felmérték, hogy nincs reális módjuk kitörni ebből a csapdából ezért igyekeznek kimaxolni amit itt lehet. Még egy autógyár, még egy aksi gyár, még egy csavar-üzem. Aztán jön majd következő aksi-gyár, ahogy írod is. 40 év múlva is kell valamit gyártani az akkori repülőkhöz meg autókhoz, amihez már több kell, mint afrika, de kevesebb mint ausztria, ez pedig ez a régió.
MC12
Ugyanazt írom neked, amit te írtál Gyurmának: sok tekintetben igazad van, nem is lehet a legtöbb állításba belekötni.

Viszont közben meg az van, hogy ez alatt a 12 év alatt, a fent általad leírt államokkal versengve az történt, hogy akik előttünk voltak még jobban elmentek tőlünk, akik mögöttünk voltak azok vagy beelőztek, vagy felzárkóztak. Mindezt úgy, hogy ebben a 12 évben olyan kormányzása volt az oszágnak, aminek a hazai mözgástere sokkal szélesebb volt, mint bármelyik rivális kelet-európai országban. Azaz a politikusokat kevésbé nyomta a környezet, több lehetőségük lett volna arra, hogy éppenséggel pár jó döntést is hozzanak rájuk nézve hátrányos következmények nélkül.

Szóval nem csak az van, hogy ez a sors van nekünk kiosztva ebben a fejlődési szakaszban, de ezt még szarabbul is csináljuk a környékbeli riválisoknál.
peterk2005 udvari bolond
Viszonylag olcsó lenne belemenni a “ki a hibás” soha véget nem érő folyamába (amocskosorbán, a szocik, a bokros csomag, a rendszerváltás, a kádárrendszer……Rákóczi 😊 ) és meg is töltenénk két-három oldalt ezzel, de inkább hagyjuk ki 😊

Igazad van abban, hogy általában szarabbul csináljuk és csináltuk ezt a fejlődési dolgot, mint a környező országok, de a fő kérdés továbbra sem ez. Hanem hogy lehetne-e más pálya? Vagy meg kell elégedni az aksi gyárral, igyekezni elérni egy lengyel életszínvonalat és ebben a régióban ennyi van. Mert ennek a meghatározása az ellenzéknek például kapásból óriási segítség lenne. Nem szédítünk titeket osztrák élettel mint ov, de fogtok úgy élni mint Prágában Pozsonyban vagy Varsóban. Mindjárt azt hinné az ember, hogy ezek értenek valamit a világban zajló folyamatokból. Az egy másik kérdés, hogy lehet-e ezzel választást nyerni.
MC12
Már hogy lehetne jobban csinálni, mindenki másnak csak mákja van, a románoknak is, hogy utolértek minket, Orbán megtesz mindent, de hát ilyen a a magyar sors, nincs mit tenni.
Atyavilág.
több mint 3 éve
ender1112 Kansas City Chiefs 1 991 — Víí aaaar dö cseempjönsz.
Szomorú elismerni, de igen. Innentől nincs értelme bármiféle vitának, Brady a GOAT, és Brady a rendszer.
Kurva unalmas SB volt, de megérdemelte a Tampa.
tenorx
Ja, hogy micsoda defense-et hozott össze megint, a Pats után 😉