vik

New England Patriots

vik
Utoljára láttuk
1 napja
Regisztrált
több mint 7 éve
Fórum hozzászólások
33


Utolsó 10 fórum hozzászólás

1 hónapja
vik New England Patriots 33
Mindegy, messzire kanyarodtunk. Jó, hogy indul ilyen képzés, ha mást nem is tud, ingyen van és segíthet elindulni valamerre. Úgyhogy aki kedvet érez hozzá hajrá!
peterk2005
igazából ha néhány szülő ezek után tud segíteni a gyerekének online oktatásban mert nem fél a géptől már megéri
meg ha kicsit tudja követni hogy a gyereke mit csinál
Negritis
Ma jött is az email a linkkel, hogy hétfőn 10 órától lehet belépni
Majd itt a koronavírus/mindenes topicban írok róla 😊

Ha a javascript nem számít programozási nyelvnek, akkor elsőnek a pythonnal szemezek, a gond nálam sajnos a matematikára épülő logikai gondolkodás hiánya
r.baggio
ööö, ide a margóra még hozzátenném, ha érdekel a JS, vagy azt lenne lehetőséged tanulni, ne vegye el a kedved hogy vannak akik 10++ éve megnézték egyszer és azóta nem tartják semmire, mert jó az amúgy. webes vonalon a frontendet egyre inkább a JS, vagyis inkább az arra épülő frameworkök uralják, de a NodeJS eléggé odatette magát már backend vonalon is.
1 hónapja
vik New England Patriots 33
Már közel 40 ezren jelentkeztek (én is), holnap a határidő, hétfőn elméletileg indul is
 m.hvg.hu/kkv/20200521_felnottkepzes_it_informatikai_oktatas
r.baggio
Ne ertsd felre a kerdesem.pozitivan kerdezem, utana merre tovabb, teljese atkepzest tervetel magadnak?
ZoliMP
A teljes átképzéshez inkább egy főiskolát javaslok, estin vagy levelezőn. Ilyen képzésben - a rákövetkezőben sem - nem lesz valaki programozó, ahhoz azért több idő (és képzés) kell. Viszont nagyon jól jöhet egy ilyen a meglevő szakma mellé, mint számítógépes alapismeret. Segíthet az adott (vagy valami rokon) szakmában előbbre jutni.

Szerintem a nemrég linkelt cikkben is többségében ilyesmiről lehet szó azoknál, akik elvégeztek hasonlót, és utána jobb feltételekkel tudtak elhelyezkedni. A saját szakmájukban lett jobb állásuk / keresetük, nem teljesen váltottak szakmát.

Vagy esetleg arra is jó lehet, hogy akinek eddig semmilyen számítógépes előképzettsége nem volt, az elvégez egy ilyent, és utána könnyebb lesz a főiskola.
peterk2005
Isten ments!
Inkább sok otthon tanulást, specializálódást és egyes technológiák otthoni megtanulását ha valaki úgy érzi jó lehet ebben a szakmában.
Nem ad annyit egyik főiskola sem mintha azt az időd / energiát otthoni gyakorlásba fordítod ennyi idősen.
Toca
De lehet hogy ad... csak nem feltétlen a magyar iskolák 😀 Amúgy egyetértek
2 hónapja
vik New England Patriots 33
bocsi ha volt már 😊
2 hónapja
vik New England Patriots 33
Ehhez a van tartalékom, nincs tartalékom, spórolok, nem spórolok részhez nem szólnék hozzá, viszont az biztos, hogy egyetlen feketén dolgozót vagy okosban fizetést kapót sem fogok most sajnálni, hogy nem jogosult munkaügyi támogatásra, ami 3 hónapig megoldaná vagy legalább is könnyítené a problémáját.

Tetszett volna bejelentett munkahelyen dolgozni elfogadva azt, hogy kevesebb nettót kap.
Szokol
Tehát csak a 80 IQ-s segédmunkás tehet róla, a főnökének nincs köze hozzá, az adórendszernek nincs köze hozzá.
Én imádom a pénzügyeseket akik ezt ilyen hányaveti módon kijelentik.
Remélem minden döntésük, - nem csak a pénzügyi - ilyen megalapozott.
vpi
és nyilván soha nem fogad fel számla nélkül festőt, mosógépszerelőt, és senki mást sem, pedig csak olyat ért el vasárnap, hogy kijöjjön javítani 😀 igen, szép dolog a fekete-fehér világ
2 hónapja
vik New England Patriots 33
Érdeklődni szeretnék. Nem vagyok nagy társasos. Barátnőm kezd rákapni mostanában. Most lesz szülinapja. Gondoltam meglepem valamivel. 2-3 főre milyen játékot tudnátok ajánlani? Nem túl nagy tapasztalatom szerint a legtöbb társas 4 főnél kezd izgalmas lenni. Nehéz kis társaságra jó játékot találni. Mi leginkább Azult játszunk otthon vagy a the mind-ot vesszük elő. Ezeknél is érzem azért, h jó lenne, ha többen lennénk. Szóval, 2, max 3 főre mit tudtok ajánlani?
😊

Közben visszaolvastam. Vannak érdekesek ajánlások. Mindenesetre, aki tud ajánlani olyan főleg 2 főst, ami max 30-40 perc és nem a gyorsaság számít benne (karácsonyra kapott Magic Maze nagyon nem jött neki be..), azt szívesen fogadom.
dawyd728
Mi kettesben régebben mindenféle absztrakt kétszemélyes játékot játszottunk (lásd őket lentebb is) Amik inkább társasok, párom nagyon imádja a Kingdominot, de ketten elővesszük néha az Aqua romanat, ezek nekünk jól működnek 2-en is amúgy ezek 2-4 fősek, de a társasaink nagy része nekünk is nagyobb társaságra van. Illetve mostanában szemezgetek a Vikingdoms-al, ez direkt két fős. Bár igazából ez is sima absztrakt, csak társasjáték köntösbe van bújva 😉 Azullal és barátaival is szemezgetek egy ideje, pár mondatban leírod esetleg a véleményed?
vik
Köszi az ajánlást.

Mivel nem vagyok nagy társasos, nekem is az ilyen Monopoly és társai voltak korábban a fejemben. Szóval most nekem minden új. Azul is. Azt is kapta barátnőm karácsonyra. Volt Portugáliában barátnő látogatóban és ott játszottak ezzel. Megszerette és ezt kérte karácsonyra. Igazából rövid pörgős. 2-4 fős játék. Csempéket kell gyűjteni. Fent van a játékszabály a neten. Nekem 1 próba kör kellett, mire átláttam. Érdemes a pontozást jól átolvasni, h súlyozni tudjad játék közben is milyen csempét melyik sorba éri meg neked éppen gyűjteni. Mikor a játék véget ér, van, h 1-2 lerakott csempe különbség van mégis 20-30%-al kevesebb pontot érsz el. Ja és végig látod a másik tábláját, h mit gyűjt és az alapján módosíthatsz a stratégiádon. Ezáltal akár keresztbe is tehetsz a játék második felében a többieknek. Nekem nagyon tetszik. Ez a kedvenc játékunk egyelőre. Csak ajánlani tudom. Azért kezeld úgy, h kis minta alapján kedvenc játékunk.
dawyd728
jaa, bocs ha nem pontosan fiogalmaztam, "ismerem" az azult, olvastam a játékszabályát is, tudom mi a lényege, hogy kell játszani, csak szerencsém nem volt még hozzá 😀 és mivel neked meg igen, az érzéseidet, saját tapasztalataidat kérdeztem inkább. vagyis az utolsó négy mondatodra 😊

illetve ami mégjobban érdekelne, hogy az azul is szépen családosodik, ha jól tudom három verzió már kint van belőle, de talán érkezik több is (?) és azt olvastam hallottam róla, hogy ezek egymás mellett is elférnek a polcon, tehát akinek egyik másik megvan, annak is új élményeket kínál a többi azul is. na erről tudna még nagyon közvetlen vélemény érdekelni. Esetleg ezen az úton is gondolkodhatsz te is... bár nálunk is egy "fajta" társasból általában egy van, ha újat szerzek, mindig igyekszek másfelé nyitni. Én nagyon bírom mennyire fel van pörögve a modern társasjáték piac mind családi mind diehard gamer vonalon.
2 hónapja
vik New England Patriots 33
Kettesben a táblás játékokon kívül (sakk, backgammon, go, dáma, malom, stb.) a kártyajátékok szórakoztatóak.
A francia-, magyarkártyás (14 lapos römi, snapszer, stb.) játékokon kívül vannak mindenféle poénos direkt 2 főre gyártott/optimalizált egyedi kártyajátékok. Mint amilyenek az autóskártyák voltak. Ilyesmikre gondolok:
 tarsasjatekrendeles.hu/spl/217669/Tarsasjatekok-kartyaval
Sobri Jóska
tényleg, a klasszik játékokról jut eszembe... tudtok ajánlani jó dominó játékokat? Mert a család nagyon megszerette a mexican traint, van is egy jófajta dupla-tizenkettes dominó készlet
2 hónapja
vik New England Patriots 33
Baggio által lentebb említett 7 Csoda: párbajt én is ajánlom. 30 perces gyors móka, de nagyon ki lehet benne szívni egymás vérét 😀 Nem túl bonyolult, gyorsan megérthető.
Hanni
Nekem is egyik kedvenc a ketten is játszható, rövid társasok közül. Másik a Splendor még, illetve az Alhambra-t is megvettem anno, amikor alaposabban utánaolvastam pár éve a társas témának. Ja, és amire még nagyon fáj a fogam, az a Ticket to Ride: Europe, az is nagyon jó szerintem, egyszer próbáltam.
zavi27
Szerintem ezen közül egyik se igazán 2 fős... :S

Még ha lehet is őket 2 fővel játszani, a legtöbb olyan játék, ami 3-6-főre van optimalizálva, nagyon binárissá vagy egyszerűvé válik 2 főnél + illetve gyakran arra kell rámenni, hogy kiszúrj a másikkal... 😊

Lehet, hogy csak én vagyok túl szigorú, de igazából az a véleményem, h nehéz olyat játékot találni ami 2-re is működik, és 3-6 főre is... ez igazából csak complexebb játékoknál működik, de még ott se az igazi.
Igor
talán a coop társasok, nekünk a tiltott sziget meg a pandemic is ugyanolyan jól működik kettő három meg négy személlyel is. (jó, a két játék igazából ugyanaz ha meghámozod, Matt Leacock ezt ügyesen kitalálta 😀) kibaszás ugye itt nem értelmezhető, és ha nincs alfajátékos probléma, akkor nagy baj már nem nagyon érhet. De igen, a klasszikus többfős társasok általában nehezen állják meg a helyüket kettesben, dehát pont ezért is merült fel a kérdés
2 hónapja
vik New England Patriots 33
Baggio által lentebb említett 7 Csoda: párbajt én is ajánlom. 30 perces gyors móka, de nagyon ki lehet benne szívni egymás vérét 😀 Nem túl bonyolult, gyorsan megérthető.
Hanni
Nekem is egyik kedvenc a ketten is játszható, rövid társasok közül. Másik a Splendor még, illetve az Alhambra-t is megvettem anno, amikor alaposabban utánaolvastam pár éve a társas témának. Ja, és amire még nagyon fáj a fogam, az a Ticket to Ride: Europe, az is nagyon jó szerintem, egyszer próbáltam.
zavi27
hmm.. alhambra megvan, sokat is játszunk vele, de eszembe se jutott, mint lehetséges 2 fős játék 😀 szerintem mi 4-nél kevesebben még nem is játszottuk, de sűrűn elő van véve 😊

szerk: meg ahogy nézem sok jó név kipróbálhgató a boardgamearena-n, mielőbb az ember kiad érte pénzt. De amúgy plusz egy tipp: ne egy konkrét társast adj, hanem adj egy társasjáték kupont pl, megadhatsz egy összegkeretet is, hogy ennyiért szeretnél neki konkrétan társast venni/adni, és válasszátok ki közösen hogy nektek/neki mi tetszik a leginkább. Jó, embere is válogatja, van aki szerint ez hülyeség, de pl sógoromnak már régóta csak így veszek whiskyt, mert ő szereti, én nem, egyikőnk se járna jól ha én választanék, még akkor sem ha más ajánlja. Imádja hogy kap egy keretet, és egész este válogat hogy hmm.. melyik legyen az, aztán rábök egyre, és rohadtul várja. Jó, azt nem lehet azonnal kibontani, megkóstolni, kipróbálni, de viszont pont azt kapja amire vágyott, mert vadászik magának valami különlegeset, nem ilyen teszkós cuccot

Szerkesztette: vik
2 hónapja
vik New England Patriots 33
Érdeklődni szeretnék. Nem vagyok nagy társasos. Barátnőm kezd rákapni mostanában. Most lesz szülinapja. Gondoltam meglepem valamivel. 2-3 főre milyen játékot tudnátok ajánlani? Nem túl nagy tapasztalatom szerint a legtöbb társas 4 főnél kezd izgalmas lenni. Nehéz kis társaságra jó játékot találni. Mi leginkább Azult játszunk otthon vagy a the mind-ot vesszük elő. Ezeknél is érzem azért, h jó lenne, ha többen lennénk. Szóval, 2, max 3 főre mit tudtok ajánlani?
😊

Közben visszaolvastam. Vannak érdekesek ajánlások. Mindenesetre, aki tud ajánlani olyan főleg 2 főst, ami max 30-40 perc és nem a gyorsaság számít benne (karácsonyra kapott Magic Maze nagyon nem jött neki be..), azt szívesen fogadom.
dawyd728
Mi kettesben régebben mindenféle absztrakt kétszemélyes játékot játszottunk (lásd őket lentebb is) Amik inkább társasok, párom nagyon imádja a Kingdominot, de ketten elővesszük néha az Aqua romanat, ezek nekünk jól működnek 2-en is amúgy ezek 2-4 fősek, de a társasaink nagy része nekünk is nagyobb társaságra van. Illetve mostanában szemezgetek a Vikingdoms-al, ez direkt két fős. Bár igazából ez is sima absztrakt, csak társasjáték köntösbe van bújva 😉 Azullal és barátaival is szemezgetek egy ideje, pár mondatban leírod esetleg a véleményed?
3 hónapja
vik New England Patriots 33
A nagytöbbség felfogja, hogy most az összes ovis otthon van, és délben alszik, egyetlen egy mindenkinél okosabb van csak a környéken, aki szerint az egyetlen ideális időpont a fűnyírásra az közvetlen ebédidő után van, és ez nyilván az én közvetlen szomszédom... Nyugdíjas mérnökember, aki mindenkinél mindent is jobban tud. Persze lehet vele beszélni, hogy közölje szerinte az ő fűnyírója tök halk :/ FML

Legkedveltebb fórum hozzászólások

3 hónapja
vik New England Patriots 33
azért remélem a fórumnak nem lesz kampó.
Amadeus
megmarad, de 9-12-ig csak 65 felett lehet kommentelni
3 hónapja
vik New England Patriots 33
Az online oktatást meglepetésemre mi is megtapasztaltuk 😀 Ovis fiam 60++os edzője emailben küldte el az otthon elvégzendő edzéstervet youtube videóval meg mindennel 😊 És pár rövid videót vár vissza, hogy ki az aki megcsinálta 😀 Hatalmas arc az öreg 😀
3 hónapja
vik New England Patriots 33
Nekünk mindkettőnknek itthon kéne laptop előtt dolgozni, úgy hogy már három hete itthon vagyunk két ovis gyerekkel 😊 Ja, naponta kapunk 1-1 ötperces hanganyagot egyik óvónőtől, hogy azt a gyerekkel meghallgathatjuk, ezzel a két gyerek négy óvónőjének munkája ezzel le is van tudva, szerintem a nyári szünet már fel se fog tűnni majd nekünk...FML... persze a mamák meg mondják minden nap, hogy ők szivesen segítenének a gyerekek körül, mi meg (miközben ordít bent egy hang hogy jaj de kéne, munkaidőben kérlek vigyétek el kicsit amíg gyorsan leradálok egy kis melót) szép lassan türelmesen mindig elmondjuk hogy nem, most ezt nem lehet, de jó ez így nekünk, de aggódjanak...

és persze még mi vagyunk a szerencsések, van munka, lesz fizu, mindenki egészséges, gyerekek jól elvannak. mi is imádjuk őket, de baszki ez megöl, csináld meg a munkád, de közben köss le MINDEN F*CKIN percben két ovist, és persze ne csak úgy lebaszd a TV elé. úgy kell most ez a négy nap munkaszünet mint még soha, miközben valahol hátul belül érzem hogy még így is én vagyok a kivételesen szerencsés. mindegy, megoldjuk... az alvás úgyis a gyengéknek kell, fel a fejjel 😀

szerk: rohadtul meg tudom érteni akik hasonló helyzetben bébisintért fogadnak vagy mégis odaadják a mamáknak néha 1-1 napra, még ha én nem is lépem meg ezt...

Szerkesztette: vik
2 hónapja
vik New England Patriots 33
bocsi ha volt már 😊
3 hónapja
vik New England Patriots 33
A nagytöbbség felfogja, hogy most az összes ovis otthon van, és délben alszik, egyetlen egy mindenkinél okosabb van csak a környéken, aki szerint az egyetlen ideális időpont a fűnyírásra az közvetlen ebédidő után van, és ez nyilván az én közvetlen szomszédom... Nyugdíjas mérnökember, aki mindenkinél mindent is jobban tud. Persze lehet vele beszélni, hogy közölje szerinte az ő fűnyírója tök halk :/ FML
3 hónapja
vik New England Patriots 33
Nekem egy 3 és 6 éves fiú van itthon, és reggel 6-tól este 8-ig teljes figyelmet igényelnek. A mozgásigény a kerttel megvan, meg majdnem minden napra kitalálunk valami új mozgásformát, de hazudnék ha azt mondanám hogy nem fárasztó. Mivel van meló és tudom is itthon csinálni, ezért az éjszaka marad csak arra, plusz még tanulok is 😀 dehát az alvás a gyengéknek való nem? na nem panaszképp írom, csak azért látom, érzem mi ebben a nehéz kicsi gyerekekkel otthon, főleg ha kert sincs. és mivel aludni sem alszom, érzem hogy türelmem sincs annyi. De az biztos hogy most rengeteg élményt kapok és okozok, most minden nap gyűlik annyi kép meg videó a nagyiknak mint máskor egy héten, de kell is, mert most csak így tudjuk megosztani velük az unokákat. Doki, nektek meg kitartást és sok erőt, és köszönünk mindent!
3 hónapja
vik New England Patriots 33
A családi kapcsolatok nagy mértékben fognak felbomlani, miután napi 24 órát kell elviselned a párod, vagy neki téged. kb 10 év alatt láttad annyit, mint most fogod pár hónap alatt...
| a gyerekeseket, csórikat hagyjuk, ott már nincs mozgástér |
ozibozi
Azt hallottam, hogy ha ez sokáig így lesz a gyerekes családok fogják előbb kifejleszteni az Ellenszert, mert nem bírnak a bezárt gyerekikkel!!!😊😊😊
nagir
A hír igaz, én is csak azért haladok ilyen lassan, mert csak fektetés után tudok rajta dolgozni a garázsban. 😉 Amúgy viccet félretéve gyerekekkel itthon homeofficeban rohadt kevés melót lehet letenni az asztalra. nap közben őket kell istápolni, éjszaka megpróbálok haladni a melóval, az alvás meg a gyengéknek való 😀 (és még így is ezerszer jobb helyzetben vagyok mint az eü dolgozók meg a többiek akiknek muszáj tovább melózniuk)

Szerkesztette: vik
2 hónapja
vik New England Patriots 33
Ehhez a van tartalékom, nincs tartalékom, spórolok, nem spórolok részhez nem szólnék hozzá, viszont az biztos, hogy egyetlen feketén dolgozót vagy okosban fizetést kapót sem fogok most sajnálni, hogy nem jogosult munkaügyi támogatásra, ami 3 hónapig megoldaná vagy legalább is könnyítené a problémáját.

Tetszett volna bejelentett munkahelyen dolgozni elfogadva azt, hogy kevesebb nettót kap.
Szokol
Tehát csak a 80 IQ-s segédmunkás tehet róla, a főnökének nincs köze hozzá, az adórendszernek nincs köze hozzá.
Én imádom a pénzügyeseket akik ezt ilyen hányaveti módon kijelentik.
Remélem minden döntésük, - nem csak a pénzügyi - ilyen megalapozott.
vpi
és nyilván soha nem fogad fel számla nélkül festőt, mosógépszerelőt, és senki mást sem, pedig csak olyat ért el vasárnap, hogy kijöjjön javítani 😀 igen, szép dolog a fekete-fehér világ
3 hónapja
vik New England Patriots 33
Egyre jobban novelik a szamokat. Elkezdtek
Kenny
Egyre jobban? Pont ezen töprengtem, hogy hogyan csinálják, hogy nálunk 2 hét után a napi bejelentések száma nem no hanem csökken.
Persze sejthető a válasz!
Toca
De hogy tényleg ennyi vak, hülye ember él még mindig, hogy nincs ebből botrány, hogy ennyire hazudnak...
Nem értem.
Chargers LT
Te ugye földim vagy, ha jól emlékszem (nyíregyházi)? Szerinted itt most mi a helyzet a kórházban? Csak arra lennék kíváncsi, hogy van-e fertőzött vagy nincs, gyanús van, tesztek hogy alakulnak, stb.
Szokol
Hogyne lenne 😁 Én biztos infóból tudom, hogy van. Már egy hete volt több nyíregyházi fertőzött.
Most még több.
De ez az, hogy ezeknek a hazug retkeknek hála nem tudjuk hányan, honnan, korukat, nemüket, semmit...
Pedig csak az igazság segítene ebben a szar helyzetben.
Chargers LT
Áruld már el, hogy mit?
Erre tegnap se válaszolt senki.
Mondjuk tudod, hogy 25420 fertőzött van Magyarországon. És van hozzá megyék szerinti bontásod.
És? Hogyan tovább? Mi változik?
A hülye nem lesz okosabb tőle.
Aki szerint kamuk az olasz számok, és be akarnak chippelni a zsidók, az ezt se hiszi el.
Aki felelős, már egy hete otthon van.
Legfeljebb még többen veszik tucatjával a vaníliáscukrot. Én más hasznát nem látom.
Sobri Jóska
ez egy ilyen moralizálós felvetés lesz, de mégiscsak egy felelős értelmiséginek - nem is kell értelmiséginek lenni, felelős polgárnak - van annyi felelősségtudata, hogy egy ilyen helyzetben a hülyékre is próbál tekintettel lenni. Nem?
Amadeus
De.
És ezért nem paráztatja be őket. Ez is egy logika. Pl. a svédek.
Sobri Jóska
tehát haljunk meg nyugiban, mint sem éljünk túl beparázva?
Amadeus
Nincs kihatással ez az infó a végkimenetelre.
Nem az infó ismerete miatt halsz meg, éled túl.
Sobri Jóska
egy olyan infón rugóztok ami nincs, nem ismert. nem eltitkolják, hanem nem is tudják. miért? mert teszteket se végzünk el. minden kormány és eüs hozzászólásban ez az egy mindig közös, alig végzünk el teszteket. meg lehet nézni, sok országban naponta több felderített koronás eset van és az vajon hány elvégzett tesztből?) mint amennyi tesztet mi összesen a járvány kitörése óta elvégeztünk. Hogy miért nincs tesztelés? szerintem ez az igazi kérdés. kevés a tesztünk? tartalékolunk, mert lehet nem tudunk többet szerezni?

A közzétett számok szerintem igazak, de azok nem az összes koronás esetet mutatják, hanem a felderített koronásakat, amik a siralmasan kevés elvégzett tesztből szerintem teljesen reálisak. Ebből pedig világosan következik, hogy nincs tesztelés, és tippünk sincs a valós számokról. Amit mi tehetünk, hogy otthon a seggünkön maradunk amennyire csak lehetséges, megpróbáljuk visszafogni az esetszámokat, és hagyjuk dokiékat dolgozni, vagy ott segítjük ahogy tudjuk.
több mint 1 éve
vik New England Patriots 33
Köszönöm a válaszokat
Cowboykarcsi90
Felületesen olvastam vissza, nem tudom hogy elhangzott vagy sem, pár saját tapasztalatot én is ideírok. Régen voltak a szemműtéteim, lehet hogy azóta változott pár dolog, de amikor én csináltam és utánajártam, akkor az volt az alapállás, hogy egy műtéttel optimálisan 6 dioptriát tudnak javítani, de a műtét alkalmasság esetén megismételhető. Viszont amíg pl az alap dioptria jól javítható, addig pl a cilinder már kevésbé jól javítható, bár ki tudja mennyit fejlődött azóta a tudomány 😊 Érdemes így is utánajárni, hogy kinek milyen baja van, és az mennyire javítható, illetve tényleg érdemes egy alkalmassági vizsgálat, hogy egyáltalán érdemes gondolkodni benne vagy sem.

Illetve ami nekem még fontos volt, hogy mit kap az ember a pénzéért. Nekem a két szem került 300-ba (diákkedvezménnyel egyetemistaként 270-be) úgy, hogy az nem csak a két szemműtétet fedezte, hanem az összes előtte vizsgálatot, a műtétet, és a műtét után minden vizsgálat és esetleges további korrekciót egy éven belül. Én ennek úgy vágtam neki, hogy minusz 9 dioptriás és cilinderes volt a szemem. Első műtét után maradt 3 dioptria és a cilinder, utána minden kontrol rendben, további alkalmassági is rendben, egy év alatt semmit nem romlott vissza, és az egy év leteltekor így neki lehetett menni még egy műtétnek mindkét szemre. Így eltűnt minden dioptria, gyakorlatilag 0-ás lett a szemem, csak megmaradt a cilinder.

Ez gyakorlatban annyit tett, hogy szemüveg nélkül úgy láttam mint egy normál ember, csak lassabb volt a fókuszom. A vezetéshez kötelező maradt a szemüveg (de erre magamtól is igényem volt) de tényleg csak autóban, meg magamtól bringára ülve használtam szemüveget. Nekem teljesen szokatlan volt a szememnél a menetszél, meg ugye nem árt ha nem nyúlik a reakcióidő, főleg a forgalomban. Viszont szemüveg nélkül vissza tudtam menni igazolt sportolóként még pár évre bohóckodni, meg úgy általában sokkal kellemesebb lett az életem, bár engem sose zavart a szemüvegem (mivel azzal együtt nőttem fel eleve)

Annyi hogy a 2. műtét után már szép lassan elkezdtek visszakúszni dioptriák, na nem vészes, ilyen negyed, fél, végül háromnegyed, normál embernek fel se nagyon tűnne. Szóval egyig se jött vissza, de végül sport közben sikerült majdnem kirúgni a szemem, ami miatt gyorsan visszavonultam a csúcson és mire újra visszajött a látásom és stabilizálódott, újra szemüveges maradtam. De így is messze nem az a szenvedés mint 9-es szemmel, Szóval jóság van így is, ha nem akarom, akkor egy csomó minden csinálása közben nyugodtan letehetem a szemüveget, de alapvetően azért rajtam van.

Szóval csak annyit akartam hozzátenni, hogy a szemműtét ismételhető, ha olyan a doki vagy a klinika akár plusz pénz nélkül is, és nagyon érdemes lehet tudni, hogy pontosan milyen bajaid vannak, azokból mi az ami jól/rosszul/sehogy sem korrigálható, és ezek tudatában dönteni és esetleg nekimenni. De szerintem az alap hogy ha gondolkodsz rajta, akkor legalább egy alkalmasságit megnézni.

A 6 dioptriás limit meg nem egy szigorú limit, inkább azt jelenti, hogy hatig elég pontosan be tudják lőni, de fölé is tudnak menni, viszont ha alatta vagy, és elég vastag a szaruhártya, akkor alatta elég jó biztonsággal simán nullára ki tudnak hozni egy 4-es, 5-ös szemet. De minden amit leírtam cca 10 éves infó, szóval fenntartom a jogot hogy azóta sokminden megváltozott 😊 És bár szemüveges maradtam a végére (bár ki tudja mi lett volna ha...) de egy percig se bántam meg, ugyanúgy nekimennék újra ugyanabban a helyzetben.