NFL eredménykövetés NFL eredménykövetés - 1 aktív topik

brumi

brumi
Utoljára láttuk
több mint 10 éve
Regisztrált
több mint 10 éve
Fórum hozzászólások
3

Legaktívabb fórum topikok

Topik Hozzászólások
Egyéb témák / Soccer 3

Utolsó 3 fórum hozzászólás

több mint 10 éve
brumi 3
@Stez: annyit még hozzáteszek, és talán ezzel le is zárom a témát, mert csak emiatt tévedtem a bowl.hu-ra, hogy Frank Tomit én is ismerem személyesen (és a futsalban is ismerem a viszonyokat egészen mélyen, és nem minden rózsaszín, jól tudom), jó edzőnek is tartom a Tomit, olyan edzőnek, aki alkalmas szövetségi kapitánynak, de nem egy dilettánst neveztek ki a helyére, és azt gondolom az új bizottságba sem
több mint 10 éve
brumi 3
@Stez: Nem értem az összefüggést a bármilyen oldaliság és a szakmaiság/szakmaiatlanság között...talán azért, mert nincs 😊
több mint 10 éve
brumi 3
Kedves Stez,

Egy korrekt, realista interjú a futsal bizottság új elnökével. Nem beszél mellé, reálisan látja a helyzetet, és ezt azért merem így kijelenteni, mert benne vagyok a sportágban.

Interjú az újjáalakult Futsal Bizottság elnökével
Megtartotta alakuló ülését az újjászerveződött Futsal Bizottság.


Július 30-án megtartotta alakuló ülését az újjászerveződött Futsal Bizottság. Az alakuló ülésről, a tervekről, a feladatokról, és a magyar futsal jelenéről és várható jövőjéről kérdeztük Dr. Drucskó Zoltánt a bizottság elnökét.

Július 9-i hatállyal került kinevezésre az új Futsal Bizottság, mi történt a kinevezésük óta eltelt időszak alatt?

Meg kell nyugtassak mindenkit, nem tétlenkedtünk, munkával telt el a több mint négy hét. Vági Márton főtitkárral és Kozma Mihály szakágvezetővel nagyon sokat egyeztettünk a teendőkről, a bizottság hatásköréről. Miután minden részlet tisztázódott, került összehívásra alakuló ülésünk, ahol megválasztásra kerültek az alelnökök Szikora Levente és Szabó László személyében, és meghatároztuk az előttünk álló feladatokat.


Milyen hatáskörrel rendelkezik a bizottság, milyen feladatokat fog ellátni?

Az újjáalakult Futsal Bizottság az eddigiektől eltérően egy véleményező, tanácsadó, elsősorban javaslattételre felhívott, konzultatív testület, amely a szakág stratégiájáért felelős. Munkája során kiemelten képviseli az egyesületek érdekeit, ám egyben gondoskodik a szövetségi program támogatásáról is. Ennek megfelelően a bizottság maga határozza meg az ügyrendjét, az ülések számát, időpontját, helyszínét, napirendjét. Kérheti és javasolhatja az a Magyar Labdarúgó Szövetség Elnökségnek bármilyen kérdés megtárgyalását, illetőleg köteles minden futsallal kapcsolatos Elnökség elé menő anyag véleményezésére is.

A szövetségi program végrehajtásáért a futsal szakág vezetője Kozma Mihály felel. Ő elsősorban a szövetség oldaláról, a szövetség szempontjai szerint vezeti a szakágat. Gondoskodnia kell a sportág működéséről és működtetéséről 6 évestől egészen a veterán korig. Felelős a versenyrendszerért, a versenyprogramokért, a tömegesítésért, a női futsalért, a futsal edzőképzésért, a pályázati programokért, a válogatottak működési feltételeiért, a szakág pénzügyi feltételeiért illetve mindezek koordinálásáért.

A válogatott csapatok működtetésért szakmailag a szövetségi kapitány a felelős, akinek a felettese, közvetlen munkahelyi vezetője minden szempontból a főtitkár, ugyanakkor munkáját a bizottság és a szakágvezető is értékeli, a főtitkár felkérésére.

Jól látszik, hogy a feladatok három jól elkülöníthető részre osztódtak, a bizottság elsősorban stratégiailag lesz meghatározó, a szakágvezető, mint MLSZ alkalmazott a szövetség szempontjai szerinti a működtetést biztosítja, a szövetségi kapitány pedig a válogatottak szakmaiságáért, eredményességérét felelős. A három terület nincs hierarchikus viszonyban egymással, egymás mellet, egymást kölcsönösen segítve önállóan végzik munkájukat a saját területükön, törekedve a megfelelő információ áramlásra és a szinergiák előtérbe helyezésére. Remélem ez a működési mód, a feladatok, és a felelősségek megosztása eredményes lesz a működés, és az eredményesség szempontjából is, a három terület úgymond triumvirtusban, harmonikusan együtt fog tudni dolgozni.

Melyek a főbb stratégiai célok? Lehet ezekről már tudni valamit?

Bár még csak az alakuló ülésünkön vagyunk túl, azért már nagy vonalakban be tudok számolni a főbb célkitűzéseinkről. Legfontosabb feladatunknak, az elsődleges prioritásnak a szakág eladhatóságának növelését, financiális helyzetének megerősítést tekintjük. Ha ebben nem sikerül előre lépnünk, akkor a sportágtól botorság lenne előrelépést, fejlődést várni.

Nagyon fontos, hogy az élvonalat alkotó klubok tömegsport egyesületekből versenysport egyesületükké váljanak. Amatőr alapon, eladható, nemzetközi szinten is sikeres, önmagát fenntartani képes sportágat nem lehet működtetni, erre jó példa az elmúlt időszak is.

De hogy olyan dolgot is említsek amely a csapatok számára is viszonylag gyorsan érzékelhető változást hozhat, dolgozunk a szakág egységes arculatának kialakításán, a marketingjogok értékesítésén, névadó szponzor, névadó szponzorok megnyerésén, erőteljesebb média megjelenés megvalósításán is.

Azonban mindezek mellett arra törekszünk, hogy a csapatokkal közösen, a meglévő lehetőségeinket jobban ki tudjuk használni, hiszen az elmúlt időszakban ezen a téren is elég nagy deficitet halmoztunk fel.

Sokan úgy gondolják, hogy az előző bizottság sikereit nehéz lesz túlszárnyalni, gondolok itt elsősorban a sikeres 2010-es budapesti-debreceni rendezésű kontinensviadalra, illetve a sportág bázisában bekövetkezett ugrásszerű robbanásra, mit gondol erről?

Nem lenne szerencsés, ha elődeim munkáját én ítélném meg, erre ott v an a sportági szakszövetség és természetesen megteheti ezt mindenki saját vérmérséklete szerint, mint ahogyan megteheti majd ezt a mi esetünkben is. Azonban ha már felmerült a kérdés, itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy az újjászerveződött bizottság nevében megköszönjem elődeink munkáját, elismerve a sportág felemelkedésért tett közel 13 éves fáradozásukat.

A kontinensviadalra visszatérve pedig úgy gondolom, hogy a rendezés elnyerése, és a sikeres rendezés óriási diplomáciai siker volt, és hatalmas lökést adott a sportág hazai ismertségének is, azonban azt is el kell mondanunk, akár úgy is fogalmazhatnék, hogy végre ki kell mondani, a válogatottunk korai kiesése, kudarca, finoman szólva nem tett jót a sportág eladhatóságának, és valószínűleg sok-sok potenciális szurkolót, szponzort is veszítettünk. Összességében elmondható az is, hogy a 2010-es hazai rendezésű Európa-bajnokság nem hozta meg a sportágnak azt az elismertséget, azt az áttörést, amire réges-régen vártunk, annak ellenére, hogy magyarországi futsal mérkőzésen még nem volt ennyi fizető néző, mint a kontinensviadalon a budapesti Papp László Sportarénában.

Tömegesítés tekintetében pedig kétségtelenek a sikerek, de nem dőlhetünk hátra. Tovább kell folytatnunk az elkezdett munkát, mert a merítési lehetősségek még mindig eléggé korlátozottak, főleg, ha figyelembe vesszük azt a tényt is, hogy a sportágba bekapcsolódók egy része valószínűleg nem elkötelezett a sportágért, hanem csupán a szervezett bajnoki rendszer miatt csatlakozott hozzánk, hasonló 5+1-es bajnokság esetén megítélésem szerint felhagyna a futsallal, és sportágat váltana.

Ha már válogatott, bár csak közvetetten kapcsolódik a bizottság munkájához annak szereplése, eredményessége, a közvélemény mindenképpen figyelembe veszi azt Önök munkájának megítélésénél. Mit gondol, a válogatott eddigi szerepléséről, és mit vár az Ukránok elleni EB pótselejtezőktől?

Először is, ez teljesen természetes, és így van rendjén. Hiszen egy nemzet válogatottjának erősségét, annak bajnoksága, játékosainak, edzőinek képzettsége, felkészültsége határozza meg, így munkánk eredményessége sok más mellett a válogatott szereplésében mérhető le.

Sajnos a 2005-ös csehországi EB óta nem sikerült kvalifikáció útján kiharcolnunk részvételünket egyetlen világversenyre sem, így egy siker mindenképpen rá férne a sportágra.

Sokan úgy gondolják, hogy az elmúlt pár évhez viszonyítva Ukrajna ellen most igazán komoly esélyünk van a kijutásra. Véleményem szerint azonban aki kicsit is tisztában van a nemzetközi erőviszonyokkal tudja, hogy Fortuna istenasszonya nem kedvezett nekünk a sorsolásnál, talán a legerősebb kapható ellenfelet sodorta utunkba. Ukrajna pillanatnyilag 8. helyet foglalja el a világranglistán, míg mi a 25. pozícióban vagyunk. Ellenfelünk válogatottjának összeállításánál több mint száz profi játékos közül választhat Yevgen Ryvkin szövetségi edző, míg nálunk ez a szám nem éri el a húszat sem, és gyakran olyan játékosok tagjai a válogatottunknak, akik a futsal mellett nagypályán is kergetik a labdát.

Az ukrán válogatott erősségét mutatja az is, hogy míg mi kihagytuk a 2012-es világbajnokságot, ott ők a negyeddöntőig jutottak, a nemrég lebonyolított nem hivatalos Club Világbajnokságon Kuvaitban, pedig a válogatottjuk gerincét adó ukrán bajnokcsapat, az MFC Cardinal-Rivne döntőt játszott. Tehát nem mi vagyunk az esélyesek, de ettől függetlenül szeretném, ha végig versenyben lennénk a továbbjutásért, és kis szerencsével mi ünnepelhetnénk a gyöngyösi visszavágót követően. Úgy gondolom, hogy a továbbjutás óriási lökést adhatna a szakágnak. A nemzeti csapatokkal szemben pedig szövetségi szinten, általános jelleggel megfogalmazódott az eredményesebb szereplés igénye, a jövőben megrendezésre kerülő kontinensviadalok több, mint a felére kvalifikálnia kellene magát a válogatottnak.

Az Internetes médiumok már kész tényként kezelik, hogy váltás lesz a Futsal válogatott élén, mi ebből az igazság?

Minden hírnek van valami alapja, de mint pár kérdéssel ezelőtt utaltam már rá, a megalakult bizottság elsősorban tanácsadói, véleményező szerepkört tölt be, így a szövetségi kapitány kinevezése nem tartozik a hatáskörébe. Azonban a mindenkori szövetségi kapitány gyakori vendége lesz a bizottsági üléseknek, hiszen a bizottságnak véleményeznie kell a kapitány stratégiai elképzeléseit, fejlesztési koncepcióját, ide értve már az ukránok elleni pótselejtező felkészülési programját is. A bizottság ezen kötelezettségének eleget tett is. A szövetség kapitány hivatalos bemutatására 2013. augusztus 22. napján Telkiben egy sajtónap keretében fog sor kerülni.

Végezetül, hogyan látja, mikor lesznek kézzelfogható jelei, eredményei a munkájuknak?

Úgy gondolom, hogy az első „fecskék" már a bajnokság kezdete tájékán megérkeznek, azonban a komolyabb eredmények eléréséhez időre és a csapatok összefogására, munkájára van szükség. Történelmi esélyt kaptunk ugyanis a Magyar Labdarúgó Szövetség Elnökségétől, amikor a május 14. napi ülésükön elfogadták a futsal fejlesztési tervet. Azonban az rajtunk és a csapatokon múlik, hogy élni tudunk-e, majd a felkínált lehetőséggel. Az MLSZ, és a Futsal Bizottság csak a kereteket és a feltételeket fogja, tudja biztosítani, a csapatoknak kell ezt munkával, „tartalommal" megtölteni. Természetesen az a célunk, hogy ezek a keretek, ezek a feltételek minél tágasabbak, jobbak legyenek, minél jobban szolgálják a csapatok érdekeit, lehetővé téve számukra az eredményesebb munkavégzést, a minél nagyobb sikerek elérését.