11. Washington Redskins

2013. augusztus 25., 12:40

Újra tündökölhet RGIII?

11. Washington Redskins

 Kulcsjátékosok: Robert Griffin III (QB), Alfred Morris (RB), Pierre Garcon (WR), Trent Williams (LT), Ryan Kerrigan (OLB), Brian Orakpo (OLB), Josh Wilson (CB)

Fontos távozók: Lorenzo Alexander (LB -> Cardinals), Madieu Williams (S -> csapat nélkül) Cedric Griffin (CB -> csapat nélkül)

Idén draftoltak:
51. David Amerson, DB (North Carolina State)
85. Jordan Reed, TE (Florida)
119. Phillip Thomas, S (Fresno State)
154. Chris Thompson, RB (Florida State)
162. Brandon Jenkins, OLB (Florida State)
191. Bacarri Rambo, S (Georgia)
228. Jawan Jamison, RB (Rutgers)

Kiemelt meccsek:
Mint regnáló NFC East bajnokok nincsenek könnyű helyzetben, főleg hogy konferencián belül az NFC North csapataival kell találkozniuk. Három-négy meccset leszámítva szinte csak kétesélyes találkozók várnak rájuk, és amennyiben idén is a rájátszásba kerülés a cél különösen keménynek ígérkezik az utolsó három hét: ekkor a Falconshoz és a Giantshez látogatnak, közte pedig fogadják a Cowboyst, de az első 13 héten is 5 (öt!) prime-time meccset kell megvívniuk.

2012 dióhéjban:
Talán a legelvakultabb szurkolók sem vártak ilyen szintű előrelépést a csapattól, a két újoncra, Griffinre és Morrisra épülő read-optionnel szárnyaltak a támadók és a védelem is komoly akadályt jelentett a földön (nem úgy a levegőben). A pihenőhét utáni 7-0, ebből öt csoporton belüli győzelem elég volt hozzá, hogy 1999 után ismét az NFC East trónjáig meneteljenek, a rájátszás wild-card körében viszont megálljt parancsolt a Seahawks, de itt is a leginkább aggasztó dolog RG3 súlyos(nak tűnő) sérülése volt.

Az edzői stáb:
Washingtonban hisznek az összeszokott stábban, a Mike Shanahan (vezetőedző), Kyle Shanahan (támadók), Jim Haslett (védők) trió negyedik közös évére készül a fővárosban és nem is nagyon van miért háborgatni őket a tavalyi szezon után. Az egyedüli csere a speciális csapatrészt érinti, idéntől Keith Burns veszi át a koordinátori posztot Danny Smithtől, aki 8 év után költözik át Pittsburghbe, ugyanilyen pozícióba. A legnagyobb nyomás mindenképp Raheem Morrison van, második évét kezdi a hátvédsor (secondary) edzőjeként, de az egykori tampai HC nem sokat mutatott 2012-ben és idén is fájhat majd a feje a fiai láttán, amennyiben nem javulnak látványosan Hallék.

Támadósor:
Nem szabad azt gondolnunk, hogy Robert Griffin III egyedül hozott megváltást a csapatnak, hisz egy remekül felépített támadósorba, csupa rendszerbe illő játékos közé került, igaz, nélküle nehezen működött volna a read-option séma ilyen sikerrel. Térdsérülése viszont könnyen keresztbe tehet ennek az idilli állapotnak, hisz sok (orvosi) szakértő már nem támogatná a térde ilyen szintű terhelését, így egy konzervatívabb, zsebirányítóvá válás tűnik valószínűnek, amire ő maga alkalmas is, a keret viszont már nem annyira biztos, gondoljunk csak azokra a meccsekre ahol Kirk Cousins játszott helyette. A legfontosabb tehermentesítője továbbra is Alfred Morris lesz, mögötte viszont kérdéses a helyzet, hisz a draftról is szereztek két játékost a meglévő (nem az egészségükről híres) cseréik mellé, a káoszból egyelőre úgy tűnik Roy Helu és Evan Royster jött ki a legjobban, bár Shanahan kezei alatt szinte bárki jó számokat hozhat, amennyiben megfelelően ismeri a rendszert. Az eddigi futásra építő támadósorban fontos blokkolási szerep hárult az elkapókra is, ez idéntől valamelyest enyhül, ami leginkább Leonard Hankersonra lehet jó hatással és megragadhat a 2. WR poszton, de Josh Morgan és Santana Moss is hozhatja a megszokott számait, Pierre Garcon pedig bőven 1000 yard felett termelhet, ha végig egészséges marad, a célpontok tehát szintén adottak. Ami viszont nem, az a biztos támadófal, hisz hiába jó és összeszokott futásblokkolók, négy átlagos, vagy  afeletti játékossal - bár viszonylag sok büntetéssel, sokkal több fegyelem kell Trent Williamstől is - a jobb oldali tackle Tyler Polombus könnyen lehúzhatja őket, minőségi csere ráadásul egyik poszton sincs igazán. Összekötőként (tight end) Fred Davis lehet a kezdő, de mivel öt év alatt egyszer sem tudott egészséges maradni nem valószínű, hogy ez idén fog vele először előfordulni, blokkolásban Logan Paulsen jól helyettesítheti, az elkapásokban pedig az újonc Jordan Reed kaphat jelentősebb szerepet.

Védelem:
Jim Haslett 2012-ben több kulcsjátékos sérülése ellenére is remek munkát végzett az egységgel, különösen a szezon végén, mikor négyszer is 20 pont alatt tartották az aktuális ellenfelüket. A 3-4-es védelem alapja jól működött futás ellen, idén pedig Adam Carriker is visszatérhet, így némi nyomásgenerálás is várható a védőfaltól. Brian Orakpo külső linebacker poszton szintén újra bevethető, Ryan Kerrigannel összeállva tehát már megvan a minőségi pass-rush alapja, ami tavaly nagyon hiányzott, mögöttük azonban nem nagyon van tapasztalt játékos. Középen London Fletcher már erősen benne van a korban, így a draftról tavaly megszerzett Keenan Robinson előrelépését várhattuk, az edzőtábor elején elszakított bal mellizma azonban keresztülhúzta a számításokat, így hiába van egy Perry Riley, nemhogy cserék, de megfelelő kezdőpárja sem nagyon akad. A legnagyobb gond viszont már említésre került, hogy a hátvédsorban keresendő: cornerback poszton Josh Wilson adott (ha egészséges), DeAngelo Hallt kivágása után egy évre még újraszerződtették, E.J. Biggerst elhozta Tampából Morris (őt legalább jól ismeri) és a drafton beruháztak David Amersonra, ebből a négyesből már jó eséllyel fel tudnak küldeni három kezdőnek való játékost. Az említett Amersonon kívül még két söprögető (safety) újonc is érkezett, ami az előző szezon után nem olyan nagy meglepetés, Phillip Thomas azóta egész évre lesérült és Baccari Rambo sem találja a helyét, de jól jelzi a helyzet súlyosságát, hogy még így is esélyes a kezdő posztra, hisz Brandon Meriweather üvegből van, a Gomes és Doughty féle cseréknek pedig az NFL közelében sem kéne, hogy helyük legyen. Nagy szükség van tehát egy jó formában lévő Tanard Jacksonra, az egy éves eltiltás után szeptemberben visszatérő játékos talán stabilitást adhat az egységnek.

Speciális csapategység:
Kai Forbath év közbeni leigazolása úgy tűnik végre hosszú távon megoldhatja a rúgóproblémákat, a biztos lábú fiatal komoly pozitív meglepetés volt a szurkolók számára, azóta ráadásul már a kezdőrúgások elvégzésében is fejlődött. A punter idén is az egykori ausztrálfoci-játékos Sav Rocca lesz és a long-snapper is marad Nick Sundberg. Az edzőknél már említett Danny Smithtől is van fontosabb távozó, a linebacker/specialista Lorenzo Alexander Arizonába tette át a székhelyét, a saját műfajában pro-bowler játékos komoly érvágás, így itt némi visszaesés várható a Rézbőrűektől, ráadásul szignifikáns visszarhordót sem találunk a keretben.

Summa-summárum és prognózis:
A két Shanahan biztos talál valami ügyes húzást, amivel Griffin és Morris idén is jól szerepelhet, hisz az RT posztot leszámítva kifejezetten erős támadósorral dolgozhatnak, melyet egyelőre sérülések sem hátráltatnak. Annál nagyobb kérdőjel viszont a védelem, hisz a tavalyi problémák idén is megvannak, az NFC Eastből bárki szétpasszolhatja őket egy pontháborúból pedig nem biztos, hogy jól jönnének ki. A Giants és a Cowboys erősebb, mint tavaly és az Eagles is sötét ló, így bravúr lenne megvédeni a csoportelsőségüket, de ha nem lesznek túlságosan hektikusak és behúznak egy két konferencián belüli rangadót, a wild card pozícióba odaérhetnek.

 

Washington Redskins
briareos
15.
empty taxi
13.
gabokocka
15.
gabtsi
12.
habi
13.
kristof
11.
rajna
14.
shawnka
13.
vassadi
12.

 

Bowl.hu NFL Visszaszámláló
11. Washington Redskins
12. Indianapolis Colts
13. Minnesota Vikings
14. New Orleans Saints
15. Chicago Bears
16. Miami Dolphins
17. Pittsburgh Steelers
18. Tampa Bay Buccaneers
19. Dallas Cowboys
20. Carolina Panthers
21. St. Louis Rams
22. Kansas City Chiefs
23. Detroit Lions
24. Philadelphia Eagles
25. Buffalo Bills
26. Tennessee Titans
27. Cleveland Browns
28. San Diego Chargers
29. Arizona Cardinals
30. New York Jets
31. Oakland Raiders
32. Jacksonville Jaguars

 

Varga Kristóf (kristof)


Hozzászólások

több mint 10 éve
DeAngelo Hall és Santana Moss is kulcsjátékos szerintem 😊 , én ismét a NFC East élére várom őket megelőzve a Giants-et olyan 11-5 vagy 10-6-os mérleggel 😊
több mint 10 éve
BIG DADDY New York Giants 11 — laszlo.blaskovics@hotmail.com
Igen.
Ezért Luck volt tavaly a jobb pick.
Szerintem Griffin-nek soha nem lesz olyan a játéka többet mint előtte.És ha "zsebirányítót" csinálnak belőle???Túl sok a kérdés!Szerintem az idén az ő szereplése, fel vagy nem felépülése fogja eldönteni , hogy a csapatok ,GM-ek mit kezdenek majd az option foci jövőjével.Sok helyen olvasom már , hogy nagy vízválasztó lesz ,Griffin , hogy ez a nagy robbanás, az új irányítók generációja kifúj-e és maradnak-e a csapatok a biztonságosabb megoldásnál.És ne feledjük.A védelmek is készülnek,készültek a holtszezonba.És aki nálam sokkal-sokkal jóbban ért hozzá:John Madden
https://static.www.nfl.com/image/private/t_editorial_landscape_12_desktop/league/jlswmg99exonmtczsjkg
John Madden: NFL defenses will attack read-option QBs
Defensive coaches have spent the offseason studying the college game for clues on the read option. According to Hall of Fame coach John Madden, they're now convinced they must go after the QB.

Azok az igazi hősök akik törött bordával,betört orral,ezer sebből vérezve visszamennek a pályára és csak azt hallják, hogy Fourth down.I love defence

The sky is blue, the ocean is blue and my heart is blue too. Go Giants.
több mint 10 éve
nexion218 2 — Washington Gyapotkombájnz fan
Igen, csak nagyon sokan hajlamosak szemet hunyni afelett, hogy a sérülés(ei)nek semmi köze nem volt az option-höz... Nekem mondjuk édesmindegy, hogy mi alapján ítélik meg a kinti okosok az option jövőjét (sőt, szinte biztos, hogy jobbaan értenek hozzá, mint én), de lehet félrevezető Griffin sérülése/egészsége alapján pálcát törni egy attól teljesen (legalábbis statisztikai szempontból mindenképpen) független stratégia fölött.

"I'm gonna fuck you 'till you love me, faggot!" - Mike Tyson
több mint 10 éve
Nagyon szerencsétlen egy dolog ami ezzel a griffin gyerekkel történt..ebben a sportban minden benne van bármikor haza lehet vágva valaki....Sajnos úgy látszik beigazolódott az amit a sérülés pillanatában kijelentettem első megérzésből....RG3 sose lesz ezek után a régi és hatalmas bukás lesz a csapatnak ha továbbra is kitartanak mellette...Hatalmas karrier állt előtte és Luck-nál is sokkal jobb képességű emberke volt de ezek után ha én lennék a csapat tulaja más után néznék...egyből robert kubica jutott eszembe róla...SAJNOS!
GO GREEN BAY

Ha eljön az idő a szurkolásra:

___@/°° HomeRun for TouchDown ___@/°° ___@/°°