2000-es QB draft class - Múltidéző QB sz

Rovatom második részében a 2000-ben az NFL világába beválasztott irányítókat mutatom be. Kiderül kik futottak be irigylésreméltó karriert, illetve fény derül arra is, kik tűntek el az NFL bonyolult útvesztőjében.

2000 NFL draft
12 irányítójátékost választottak ki különböző NFL csapatok, közülük mindössze 3-an keltek el a játékosbőrze első napján. Jelenleg öt aktív National Football League játékos van köztük, viszont említésreméltó, hogy 3-an még most is biztos kezdők.

1/18 - Chad Pennington a Marshall kevésbé ismert és elismert egyeteméről robbant be az NFL köztudatába mikor 2000-ben szerződtette a New York Jets gárdája. Három éves várakozást követően lett a Jets kezdő irányítója, azóta egy év kihagyástól (súlyos vállsérülés) eltekintve végig a Nagy Alma büszkeségeinek vezéregyénisége.
6/168 - Marc Bulger késői draft választás volt, így kevesen bíztak benne, hogy valaha is jelentős NFL irányító válhat belőle. A hitetlenkedőknek nem kell sokat várniuk az ellenválaszra. A 2002-es idény közben vált Bulger biztos kezdővé a St. Louis Ramsnél. Mike Martz (már eltávozott a csapattól) vezetőedző egy rászabott playbookkal rukkolt elő, minek következtében Bulger biztos franchise irányítóvá vált. Megfelelően erős karjáhor rendkívüli pontosság párosul, évek óta biztos kiszolgáló a liga egyik legjobb elkapópárosának (Torry Holt és Isaac Bruce).
6/199 - Tom Brady napjaink legtöbbet emlegetett QB-je. Nemcsak azért mert a 6. draftkör végén választotta ki kenyéradója a New England, hanem azért mert Tom 7 éves karrierje alatt 3 Super Bowl győzelmet is letett az asztalra. A siker neki sem rögtön érkezett, hiszen egy évet kénytelen volt kivárni a kispadon míg Bill Belichick kezébe adta az irányítópálcát.
Giovanni Carmazzit a San Franciso együttese draftolta a 3 körben. A Hofstra egyeteméről kikerül játékos egyetelen NFL alapszakasz mérkőzésen sem kapott lehetőséget. 2001-ben kipróbálhatta magát az NFL Europaban a Rhein Fire csapatánál majd Kanadába szerződött a neves BC Lions csapatához.
Chris Redman irigylésreméltó egyetemi karriert futott be a Louisville kötelékében. Tündöklésének meg is lett az eredménye, a Baltimore draftolta. 4 évet játszott a csapatnál, 10 alapszakasz mérkőzésen lépett pályára, azoban ez idő alatt nem sikerült megváltania a világot. 2003-ban távozott a csapattól, a következő 3 évben több NFL csapat edzőtáborában próbálkozott kevés sikerrel. Idén az Atlanta Falcons csapata szerződtette, mint tartalék QB-t. Valószínűleg csak nagyon extrém esetben (többszörös sérüléshullám a QB-k között) léphet pályára alapszakasz mérkőzésen.
Tee Martint a Pittsburgh Steelers választotta ki magának. Az évek során három NFL csapatnál edzett. Európába utazott, ott pedig robbantott. Az NFL Europa sorozatban World Bowl döntőig vezette csapatát, ahol szoros mérkőzésen kikaptak. Ezt követően két 2 sikertelenebb évet töltött el a CFL-ben a Winnipeg Blue Bombers QB-jaként. Aktív karrierjét befejezte, jelenleg egy atlantai egyetemen edzősködik.
Spergon Wynn a 6. körben szintén Brady előtt kapott felkérést, hogy az NFL-ben játszon. Másodévesként a Vikingsnál kapott lehetőséget, 3 alapszakasz mérkőzésen húzhatta magára a sötétlila szerelést. 1 TD-t és 6 IT-t jegyzett, valószínűleg eme gyenge teljesítmény okán megszakadt NFL-es karriere. Wynn igazi világutazó, hiszen 6 év alatt 3 pofi ligában 6 (!) csapatban próbálta ki magát, most a CFL-ben szerepel.
Todd Husakot a fővárosi illetőségű Redskins draftolta a 6. kör legvégén. A futball hazájában nem sikerült maradandót alkotnia, azonban a Berlin Thunder (NFLE csapat) vezéreként 2002-ben elhódította a X. Wordl Bowl trófeát. 2004-ben visszavonult, azóta korábbi egyeteme, a Stanford csapatánál dolgozik,
JuJuan Seidert a San Diego draftolt 2000-ben. Talán előnytelen paramétereinek (6'1" magas) köszönhetően sosem játszott NFL mérkőzésen és eltűnt a süllyesztőben.
Tim Rattay szerencsésnek mondhatja magát, hiszen eddigi 7 éves karriere során végig NFL csapatok szerződése alatt állt. 4 évet töltött a Golden Gate lábánál Friscoban, majd a Tampa Bayhez onnét pedig idén a Tennesseehez igazolt. 36 mérkőzésen lépett pályára, ebből 18 alkalommal kezdőként. 4689 yardot, 28 touchdownt és 20 interceptiont jegyzett ezeken.
Jarious Jacksont a neves Notre Dame egyetemétől érkezett az NFL draftra. Denver választotta ki magának, ahol 4 évet töltött el csereirányítóként. A harmadik esztendőben egy évet Barcelonában vendégszerepelt (akkor még volt NFLE csapata a katalán egyesületnek, Dragons néven futottak). 2004-ben a CFL-es BC Lionshoz igazolt, ahol napjainkban ritkán kap játéklehetőséget.
Joe Hamilton a 2000-es draft utolsó QB-jaként talált magának csapatot. NFL mérkőzésen nem lépett pályára, de 2001-ben Super Bowl gyűrűt nyert a Tampa Bay kiegészítő játékosaként. Az AFL-be (aréna futball liga) szerződött, ahol az Orlando Predators gárdáját bajnoki döntőig vezényelte, A mérkőzést elbukták, esetleges sikerrel Hamilton lett volna az első játékos, aki rendelkezne mindkét futball liga bajnoki címével.

Írta: Benke Márk (Benki)