6. Houston Texans

Újra bajnoki ábrándok.

6. Houston Texans

 Kulcsjátékosok: Matt Schaub (QB), Arian Foster (RB), Andre Johnson (WR), Duane Brown (OT), Brian Cushing (ILB), JJ Watt (DE), Johnathan Joseph (CB)

Fontos távozók: Connor Barwin (OLB -> Eagles), Kevin Walter (WR -> Titans), Glover Quin (S -> Lions)

Idén draftoltak:
27. DeAndre Hopkins (WR)
57. DJ Swearinger (S)
89. Brennan Williams (OT)
95. Sam Montgomery (DE)
124. Trevardo Williams (DE)
176. David Quessenberry (OL)
195. Alan Bonner (WR)
198. Chris Jones (NT)
201. Ryan Griffin (TE)

Kiemelt meccsek:
Október 6. (5. hét): @ San Francisco 49ers (vasárnap esti rangadó)
December 1. (13. hét): vs New England Patriots
December 15. (15. hét): @ Indianapolis Colts

2012 dióhéjban:
Az idény előtt a Texans számított az egyik topfavoritnak a Super Bowl megnyerésére, ennek megfelelően első tizenkét meccsükön egyedül a Green Baytől kaptak ki. A szezon második felében azonban már előjöttek a hibák, előbb nyögvenyelősen sikerült csak legyőzni a Detroitot és a Jacksonville-t, majd az utolsó négy héten három vereséget szenvedtek el, elveszítve a szabadnap lehetőségét a rájátszásban. A playoffban a Bengals legyűrése után súlyos verést kaptak a New England otthonában, így hiába jutottak el sorozatban harmadszorra a korábban elérhetetlennek jutó utószezonba, a Lombardi-trófea ismét álom maradt.

Az edzői stáb:
Gary Kubiak a Texans történetének mindössze második főedzője, 2006 óta dolgozik ebben a minőségben. A támadójáték nagymestere, aki sztárt csinált a korábban csak padozó Matt Schaubból és kipofozta a legendásan szörnyű houstoni támadófalat. Arian Foster feltűnése óta a liga egyik legjobb futójátékát is magáénak tudhatja, láthatóan a szisztematikus, kiegyensúlyozott munka híve. Jobbkeze az a Rick Dennison, aki mind játékos korában, mind segédedzőként rendszerint Kubiak mellett dolgozott, és 2010 óta a támadóegység főnöke Houstonban. Komoly szerepe van abban, hogy a futójáték jelentőset javult, ez az ő igazi szakterülete, de a játékokat Kubiak hívja a meccseken. A védelem vezetésében a nagy öreg Wade Phillips szinte teljhatalommal rendelkezik, és sokkal jobban él vele, mint korábban főedzői lehetőségeivel Denverben (ahol Kubiakot is edzette), Buffalóban és Dallasban. Phillips híres arról, hogy egységei mindig rendkívül jól alkalmazkodnak a legtöbb támadóegység ellen, sokoldalú gondolkodásra képes, így lehet hosszú évtizedek elteltével is az egyik leghatékonyabb védelem vezére.

Támadósor:
A Houston kiegyensúlyozott, rövid passzokra épülő West Coast támadóegységének vezére immár évek óta Matt Schaub. Schaub higgadtan képes jó, kevés kockázattal járó döntések meghozatalára, időnként egy-egy kiváló meccs is becsúszik neki, és a liga jobb irányítói közé tartozik. Az igazán nagy meccsekkel és sorsdöntő pillanatokkal azonban problémái akadnak, mentális előrelépés kell tőle, ha bajnokságra akarja vezetni a Texanst. Schaub sikereinek legfőbb kovácsa saját maga mellett Andre Johnson volt, aki tavaly lassú kezdés után emberfeletti tempóban termelte az elkapásokat. Erre számítanak idén is Houstonban, de talán végre sikerült valakit találni, aki levesz a válláról némi terhet. Erre a célra draftolták ugyanis DeAndre Hopkinst, aki bár nem tartozik a legrobbanékonyabb elkapók közé, de a karjától egy méterre érkező minden labdát szinte száz százalékos biztonsággal behúzza. Pontosan ilyen ember kell Johnson kiegészítésére, és ott van még a sérülékeny, de egyébként megbízható tight end, Owen Daniels is.
A zónablokkolást alkalmazó támadófal két részre osztható: egyik fele (Duane Brown, Chris Myers) a liga elitjébe tartoznak, míg a másik fél vagy rutintalan (Ben Jones), vagy pedig gyenge közepes (Wade Smith, Derek Newton). A lehetőség persze adott a javulásra, de ha a gyengébbik fél nem zárkózik fel, visszább fog esni a támadósor teljesítménye minden téren. Különösen igaz ez a futásra, ahol Arian Foster neve egyedül nem elég mindenre, már csak azért sem, mert az egészségi állapota nem nevezhető tökéletesnek. Mögötte Ben Tate továbbra is bevetésre kész, egy kiváló előszezon után egyre nagyobb szerepet kanyaríthat ki magának. Mindenesetre meglepő lenne, ha ez a banda minden probléma ellenére nem tartozna az NFL tíz legjobb futóegysége közé.

Védelem:
A már említett gyorsreagálású Phillips-féle védelem kevéssel marad el a támadók szintjétől. Ennek elsőszámú letéteményese a jelenlegi legjobb védőjátékos a bolygón, JJ Watt. Watt dominanciája sokat segített abban, hogy a védőfal másik két tagja, Earl Mitchell és Antonio Smith szintén kiváló idényt hozzanak, és erre minden esély megvan idén is. A várható problémákat inkább a linebacker-sorban kell majd keresni. A másodéves Whitney Mercilus fogja átvenni a távozó OLB, Connor Barwin szerepkörét, és bár ezzel tavaly már időnként sikerrel próbálkozott, nem lesz egyszerű dolga, mivel testalkata és játékstílusa nem emlékeztet a nagydarab Barwinra, a futásokkal szemben gondban lesz. Ez a problémakör az előszezon alapján kisebb változásokat fog hozni a védelem felállásban, hogy megkönnyítsék Mercilus dolgát. A túloldalon valószínűleg Brooks Reed kap szerepet, de ő elég kiegyensúlyozatlan játékos, bár mivel Watt mögött/mellett játszik, talán az egész ligában ő van a legkönnyebb helyzetben. De még ha a külső linebackerek meg is oldják a feladatukat, a belül még akkor is komoly kérdőjelek maradnak. Brian Cushing tavalyi sérülése jelentős mértékben vetette vissza a Houston védelmét, visszatérése jelenti a holtszezon legkomolyabb erősítését, de ilyen hosszú felépülés után mindig kérdéses, mennyire lesz a régi önmaga a sztárjátékos. Párja viszont feltehetően a szintén sérülékeny és egyébként sem túl jó képességű Darryl Sharpton lesz, számos aggasztó jel van tehát ebben a csapatrészben.
Hátrébb már kisebbek a gondok, Johnathan Joseph bár nem volt olyan elit szinten tavaly, mint 2011-ben, de még mindig nagyon jó cornerback, Kareem Jackson pedig kőkemény emberfogóvá nőtt ki mellette. A safety-knél pedig Glover Quin elvesztése problémákat okozott, de Ed Reed érkezése ezeket ha nem is küszöböli ki, jelenléte annyi extra lehetőséget jelent a labdaszerzésekre, hogy nem mondhatjuk, hogy romlott ez a csapatrész. A fő probléma itt a mélység, Shiloh Keo és Brice McCain nem a legideálisabb cserék, így 2012-höz hasonlóan a több defensive backet igénylő formációk (nickel, dime) esetén bajba kerülhet a Texans.

Speciális csapategység:
Houstonban már tavaly is az akkor draftolt Randy Bullock lett volna a kezdő rúgó, de sérülés miatt egy évvel eltolódott a debütálás. A tehetséges texasival szemben komolyak az elvárások, tavaly Shayne Graham jó beugrónak bizonyult. Új puntert is avatnak a csapatnál, méghozzá az elmúlt évtized legjobbját, az Oaklandből érkező Shane Lechlert, aki bár már túl van pályafutása legjobb időszakán, komoly előrelépést fog jelenteni. Visszahordások esetén tavaly Keshawn Martin közepes volt, de nincs igazán jó alternatívája, így biztosnak tűnik az állása. A visszahordások ellen védekező részleg megfelelőnek számít, ritkán szenvednek el hosszú TD-ket.

Summa-summárum és prognózis:
A Texans immár évek óta az AFC South legerősebb keretével rendelkezik, ez idén sincs másképp. Ha nem történik valami egészen váratlan dolog, vagy nem sújtja a csapatot egy komoly sérüléshullám, meg kell tudják nyerni a divíziót, még ha a Colts közelít is. Évek óta bevált receptet használnak, ami nem megy ki a divatból, rendkívül kiegyensúlyozott csapatról beszélünk, amelynek szekerét egy-két szupersztár bármikor képes megtolni. Az igazi kérdés az, hogy ha sikerül bejutni a rájátszásba, ott mire megy majd a rendszerint széteső gárda. Houstonban nagyjából eddig élvezték ki azt, hogy a hosszú sikertelenség után élcsapattá vált a Texans, most már a Super Bowl az elvárás, ahhoz pedig fel kell nőnie ennek a csapatnak. Ilyen játékosállománnyal erre minden esély megvan, ha a mentalitásbeli gondokat ki tudják küszöbölni.

 

Houston Texans
briareos
5.
empty taxi
9.
gabokocka
5.
gabtsi
10.
habi
6.
kristof
5.
rajna
5.
shawnka
7.
vassadi
8.

 

Bowl.hu NFL Visszaszámláló
6. Houston Texans
7. Baltimore Ravens
8. New England Patriots
9. Cincinnati Bengals
10. New York Giants
11. Washington Redskins
12. Indianapolis Colts
13. Minnesota Vikings
14. New Orleans Saints
15. Chicago Bears
16. Miami Dolphins
17. Pittsburgh Steelers
18. Tampa Bay Buccaneers
19. Dallas Cowboys
20. Carolina Panthers
21. St. Louis Rams
22. Kansas City Chiefs
23. Detroit Lions
24. Philadelphia Eagles
25. Buffalo Bills
26. Tennessee Titans
27. Cleveland Browns
28. San Diego Chargers
29. Arizona Cardinals
30. New York Jets
31. Oakland Raiders
32. Jacksonville Jaguars

 

Rajnai Gergely (Rajna)


Hozzászólások

több mint 10 éve
H_Marko Houston Texans 8 — Póker Champ
Tetszik a cikk, jól áttekinti az egész csapatot. Csak egy kis szőrszálhasogatásként jegyzem meg, hogy sorozatban csak másodszorra jutottak be tavaly az utószezonba. (A harmadik reményeim szerint idén meglesz.)

több mint 10 éve
toxique Las Vegas Raiders 27 — A Cowboys szimpatizáns
Nekem tetszene egy texas-i házidöntő. 😀
több mint 10 éve
gyeek LSU Tigers 57 — Stromfeld Aurél fan
Foster elvtárs már szart sem ér? 😊

blikk.hu : Sajnos ki vagy tiltva 9999-12-31 23:59:00-ig, mert •
Káromkodás, csúnya szavak használata, alapvető beszélgetési normák be nem tartása.
több mint 10 éve
Meg kell mondjam lehet hogy GreeBay párti vagyok és maradok is(mert ugye ettől drukker a drukker)de ez a csapat amit az elmúlt két évben (különösen 2 éve) mutatott nagyon ott volt szeren!
több mint 10 éve
Tetszik a cikk, jól áttekinti az egész csapatot. Csak egy kis szőrszálhasogatásként jegyzem meg, hogy sorozatban csak másodszorra jutottak be tavaly az utószezonba. (A harmadik reményeim szerint idén meglesz.)H_Marko
Ha idén nem jutnak playoff-ba az lenne szerintem a nagy meglepi!
több mint 10 éve
Imádom ezeket ilyenkor visszaolvasgatni... 😀

Andy Larkin Dalton a mókamester!

több mint 10 éve
Nemes samu09 Houston Texans 15 — I like the Texans, I like who we are
Tetszik a cikk, jól áttekinti az egész csapatot. Csak egy kis szőrszálhasogatásként jegyzem meg, hogy sorozatban csak másodszorra jutottak be tavaly az utószezonba. (A harmadik reményeim szerint idén meglesz.)H_Marko
Ha idén nem jutnak playoff-ba az lenne szerintem a nagy meglepi!TeeRPaaK
nagy meglepi lett 😀 😀