8. New England Patriots

Írta: Habi — 2013. augusztus 28., 02:20

Lobog-e még a tűz?

8. New England Patriots

 Kulcsjátékosok: Tom Brady (QB), Rob Gronkowski (TE), Danny Amendola (WR), Nate Solder (LT), Logan Mankins (LG), Vince Wilfork (DT), Chandler Jones (DE), Jerod Mayo (LB), Aqib Talib (CB), Devin McCourty (FS)

Fontosabb távozók: Wes Welker (WR, Denver), Danny Woodhead (RB, San Diego), Donald Thomas (G, Indianapolis), Brandon Lloyd (WR, csapat nélkül), Pat Chung (SS, Philadephia), Aaron Hernandez (börtön)

Az idei draft osztály:

2/52: Jamie Collins (DE/OLB, Southern Mississippi)

2/59: Aaron Dobson (WR, Marshall)

3/83: Logan Ryan (CB, Rutgers)

3/91: Duron Harmon (SS, Rutgers)

4/102: Josh Boyce (WR, TCU)

7/226: Michael Buchanan (DE/OLB, Illinois)

7/235: Steve Beauhernais (LB, Rutgers)

Kiemelt mérkőzések:

2. hét vs New York Jets (TNF)

4. hét @ Atlanta Falcons (SNF)

11. hét @ Carolina Panthers (MFN)

12. hét vs Denver Broncos (SNF)

16. hét @ Baltimore Ravens (SNF)

2012 dióhéjban:

A szezont elég döcögősen kezdte a Patriots, a 6. héten már 3 vereségük is volt, igaz összesen 4 ponttal sikerült kikapni ezeken a mérkőzéseken. A 7. héttől azonban megindult a szekér és egy hetes győzelmi vágtát zavartak le a támadósor remeklésével. Közben érkezett a védelem javítására Aqib Talib Tampából és elmondhatjuk, hogy vele azért stabilizálódott a passz elleni védekezés. Ugyan a 49ers megállította a nagy sorozatot, ám győzelmekkel zárták az alapszakaszt és megköszönvén a Texans botladozását, a 2. helyen végeztek a AFC-ben, ezzel biztosítva egy hét extra pihenőt. A főcsoport elődöntőben épp a Houston látogatott Foxborough-ba, ám az alapszakaszbeli pontszámot a rájátszásban is beszedték, így érdemi esélyük nem volt a győzelemre. A főcsoport döntőben a Denvert búcsúztató Baltimore érkezett a massachusettsi télbe és esélyt sem adva küldte el golfozni a hazafiakat. Furcsa ezt leírni, de nem ez a vereség volt 2013 legsötétebb napja a franchise életében.

2013 balhéi:

A szezon végeztével kiderült, hogy Gronkowski alapszakaszban eltörött karját újra kell műteni. A szurkolók már ennél rosszabb hírt sem várhattak, ám erről gondoskodott Gronkowski „párja”, Aaron Hernandez. A fiatal összekötő (TE) egész életét megváltoztatta egy júniusi éjszaka, amikor is testvérének udvarlóját hidegvérrel meggyilkolták. Hernandezhez eleinte még nem kötötték a gyilkosságot, ám később az ügyészség már őt jelölte meg, mint gyanúsított, és egy 1 évvel korábban történt kettős gyilkosságot is hozzá kötöttek. A Patriots még a vád alá helyezés előtt kirúgta az előző szezonban 5 évre, 40 millió dollárért hosszabbító Hernandezt. Ezek után nem sokkal, a másodéves CB, Alfonso Dennard tett tanúbizonyságot kevés eszéről és ittasan ült autóba, természetesen le is kapcsolták. Tette ezt úgy, hogy felfüggesztett börtönbüntetést kapott 1 évvel ezelőtt egy szolgálatát végző rendőr megütése miatt. Tárgyalását szeptember elején tartják. Példátlan események történtek tehát a szünidőben a Patriots játékosaival, kérdés, ez hogyan fog kihatni a csapatvezetés filozófiájára a következő években.

Az edzői stáb:

Bill Belichick 39. évét kezdi az edzőszakmában, 14.-et a Patriots vezetőedzőjeként. Sok mindent elmond róla, hogy a 2000-es kezdő szezonja zárult egyedül negatív mérleggel. Az NFL valaha volt egyik legsikeresebb edzője, gyakorlatilag minden statisztikában az élmezőnyben találjuk, az állandóság megtestesítője a hazafiaknál. Sok bajjal kellett megbirkóznia az uborkaszezonban, ám az ő jelleme valószínűleg túllendíti ezeken a sötét időkön a franchise-t. Több koordinátora is főedző lett más csapatnál az idők folyamán, ám egyikük sem alkotott maradandót. Nagyon sok ellendrukkere van, igazán egyedi stílusa miatt.

Josh McDaniels az egyik Belichick ex-koordinátor - aki megbukott, mint főedző - ám rá igényt tartottak. A Penn Statehez távozó Bill O’Brient váltotta a támadókoordinátor poszton tavaly, s elmondhatjuk, csak részleges sikereket tudott elérni a rendelkezésre álló fegyverarzenállal. Néha nagyon jó játékokat hívott, ám sokszor tudták olvasni az ellenfél védőkoordinátorai. Van még bőven mit tanulnia. Sokan gondolnak rá, mint Belichick utódjára, ám jelenleg szerintünk igen kevés Patriots drukker van, aki örülne ennek a lépésnek.

Matt Patricia tavaly kapta meg hivatalosan is a védőkoordinátor posztot, ám kezeljük ezt óvatosan. A meccseken rengetegszer láthatjuk, hogy Belichick leginkább a védőkkel foglalkozik, gyakorlatilag leredukálva Patricia szerepét. Már az is haladás volt, hogy védőkoordinátort nevezett ki tavaly, idén valószínűleg tovább kell engednie a gyeplőn, nagyobb terepet adva a 10. évét a csapatnál kezdő védőszakembernek.

Scott O’Briennek ez az 5. éve, mint a speciális csapat edzője. Tapasztalatban nincs hiánya, már a 23. évét kezdi a ligában, a Patriots előtt 2 évet Denverben húzott le, hasonló szerepkörben. Olyan jó visszahordója, mint Leon Washington még nem volt, kíváncsian várhatjuk, bekövetkezik-e a várt javulás.

A támadók:

Az a támadósor, amely a liga talán legjobb neveit vonultatta fel tavaly, alapjaiban változott meg 2013-ra. Távozott az utóbbi év 5 legtöbb elkapását bemutató játékosból 4, míg Gronkowski jelenleg még műtétből lábadozik. Nagy feladat vár tehát Tom Brady-re, aki nem éppen arról híres, hogy túl gyorsan összeszokna elkapóival. Érkezett Danny Amendola, aki ha egészséges tud maradni az egész szezonban, még talán Welker számait is felül tudja múlni. Rajta kívül azonban a rutintalanság a legjobb szó a Patriots elkapóinak jellemzésére. Aaron Dobson, Josh Boyce és a nem draftolt szabadügynökként megszerzett Kenbrell Thompkins azonban eddig felülmúlja a várakozásokat, főleg Thompkins, aki gyakorlatilag az összes passzt behúzza valahogyan, láthatóan kiérdemelve Brady bizalmát. Hármójuk közül talán Boyce mutatta eddig a legkevesebbet, ám ő is alkalmas lehet, mint mélységi célpont. Úgy fest, hogy a már említett Hernandez elvesztését is sikerült átvészelni, méghozzá a Thompkins-hoz hasonlóan, egy nem draftolt játékos, Zach Sudfeld személyében. A Nevada egyetemen ő is Hernandez-féle szerepet látott el és az előszezonban, illetve az edzések során sorra mutatja be a remekebbnél remekebb elkapásokat. Bár az előszezon eddig nem róla szólt, ám Jake Ballard is szerezhet jó pillanatokat, azonban sérüléséből még nem épült fel teljesen. A futóknál Ridley volt tavaly az első számú, ez valószínűleg idén sem fog változni, 1200 yardot meghaladó teljesítménye szép jövőképet mutat és ő volt az, aki hosszú idő után végre hozta a nagy játékokat is, nem csak a 4-5 yardos futásai voltak. Mögötte nagy szerep hárul idén Shane Vereenre is, aki remek kezekkel megáldott futó, valószínűleg sok játékot fognak rá hívni. A kezdő támadófal megmaradt tavalyról, ám Donald Thomas-t, aki sérülések alkalmával megragadta a lehetőséget és nagyon jó szezont futott, nem tudták megtartani, a Colts gárdájába távozott immáron kezdőpozícióba. A kezdő támadófalból Dan Conolly még vállműtétjéből lábadozik, ráadásul az első számú csere, Marcus Cannon szintén a maródiak listáján van. Távollétükben RG poszton valószínűleg Will Svitek fog kezdeni. A keretszűkítések alkalmával egy kegyvesztett veteránt még mindenképpen szerezni kellene, hogy megnyugtatóbbá váljon a helyzet.

A védelem:

Az az egység, ahová az utóbbi években folyamatosan áramlanak az 1. és 2. körben választott fiatalok, ám többségük messze elmaradt a drafthelye által várható teljesítménytől. Tavaly azonban Talib érkezése után, több ígéretes meccse is volt a védelemnek, amely talán elindult a jó irányba. A védőfalba érkezett Tommy Kelly, aki Vince Wilfork párja lesz középen. A Raidersbe beleszürkült Kelly új lendületet adhat karrierjének, így harmincon túl. A két szélen az átlag feletti újonc idényt teljesítő Chandler Jones és a szinte minden poszton stabil teljesítményt nyújtó Rob Ninckovich fognak kezdeni. Mögöttük igen szerény a kínálat, leginkább eddig nem sok mindent mutató fiatal játékosok találhatóak a DE poszt rotációjában, tehát sokak számára adott a lehetőség nagyobb játékidőt kicsikarni. DT posztra akár még egy a keretszűkítések áldozatává váló rutinos róka is érkezhet, mert a kezdő kettős mögött tényleg nagy az űr. A LB sorban megítélésem szerint több potenciál lenne, de valahogyan nem jön ki belőlük a jobb teljesítmény. Brandon Spikes remek a futás megállításában, ám passzlefedezés területén igencsak átlag alatti. Újonc szerződésének utolsó évében van, nagyon sokat készült a szezonra, ám túlzottan sok jó teljesítménye nem volt az edzőtáborok alatt passz ellen. Jerod Mayo egy kicsit talány. Néha remekül játszik és playmakernek gondolja az ember, aztán eltűnik akár negyedekre is, több van benne. Dont’a Hightower első éve igazán átlagosra sikeredett. Passz ellen ő is verhető, és futásmegállításban messze elmarad Spikestól. Talán még egy kicsit fogyhatna, hogy jobb sebessége legyen. Az irányítók siettetésében mindhárman jól szerepelnek. Mögöttük a remek fizikai képességekkel megáldott újonc, Jamie Collins ácsingózik játéklehetőségért, ám eddig olyan sok pozitív hír nem érkezett róla az edzőtáborból. Dane Fletcher, ha egészséges tud maradni megfelelő csere lesz. CB poszton sok minden azon múlik, hogy kap-e valamiféle (börtön)büntetést Dennard. Talibot és Arringtont sikerült megtartani, mögöttük Logan Ryan ígéretes teljesítményt nyújtott is az előszezonban. A 2 év alatt összesen 10 meccset játszó Ras-I Dowling akár még a végső keretből is kimaradhat. A söprögető (S) poszton sem túlzottan jól a csapat. Devin McCourty, aki a CB posztról váltott FS-re, nagyon jól játszott új posztján, stabilitást adva a hátsó alakzatnak. Mellette azonban nincs olyan játékos, aki kiemelkedett volna pozitív irányba az edzések alatt. Adrian Wilsontól várták sokan, hogy betölthet egy egyfajta Rodney Harrison féle szerepet, ám eddig nem feltétlen váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Steve Gregorynak voltak egyaránt jó és nagyon rossz meccsei tavaly, Tavon Wilson tényleg inkább 7. körös játékos volt, mintsem 2. körös. Egy veterán még itt is elférne mindenképpen.

Speciális csapat:

Stephen Gostkowski nem fizetéséhez méltóan szerepelt tavaly. Több nagy hibája is volt a szezon folyamán. Ennek ellenére nem hoztak a nyakára konkurenciát, amit eddig nagyon gyenge teljesítménnyel hálált meg. Meskó Zoltán is erőteljes visszaesést produkált az előző évben, ám Ryan Allent már elküldték a csapattól, így valószínűleg kapott egy tiszta lapot a stábtól. Érkezett Leon Washington, akitől a kirúgások visszahordásának javulását várják a szurkolók, ám könnyen lehet, hogy a keretbe sem kerül. Szerepét Josh Boyce veheti át, míg a puntok utáni visszahordásban leginkább Julian Edelman szorgoskodik, nem is eredménymentesen.

Összegzés:

A csoport még mindig nem acélos, ennek idén pedig kiemelten is örülhetnek a hazafiak. Bradynek lesz ideje összeszokni a fiatalokkal, amire azért szükség is lesz mindenképpen. A futás valószínűleg idén is jól fog működni és egészen jó a kínálat is a poszton. Gronkowskira a szezon elején nincs szükség, kivárhatják, hogy meggyógyuljon teljesen. A támadófalba nagyon kellenek majd a jelenleg sérüléssel bajlódó játékosok. A védelemnek tovább kell fejlődnie főleg passz ellen, ám aggasztó a DT és a S poszt mélysége, ami a szezon végén könnyen visszaüthet. A LB sornak fel kell nőnie a feladathoz és a védelem vezéreivé kell, hogy váljanak. Láthattuk már, hogy ennél papíron jobb támadósorral sem sikerült felmászni a csúcsra, tehát idén a védelemnek hatványozottan fontos lesz a szerepe.

 

New England Patriots
briareos
7.
empty taxi
6.
gabokocka
10.
gabtsi
6.
habi
8.
kristof
9.
rajna
7.
shawnka
8.
vassadi
5.

 

Bowl.hu NFL Visszaszámláló
8. New England Patriots
9. Cincinnati Bengals
10. New York Giants
11. Washington Redskins
12. Indianapolis Colts
13. Minnesota Vikings
14. New Orleans Saints
15. Chicago Bears
16. Miami Dolphins
17. Pittsburgh Steelers
18. Tampa Bay Buccaneers
19. Dallas Cowboys
20. Carolina Panthers
21. St. Louis Rams
22. Kansas City Chiefs
23. Detroit Lions
24. Philadelphia Eagles
25. Buffalo Bills
26. Tennessee Titans
27. Cleveland Browns
28. San Diego Chargers
29. Arizona Cardinals
30. New York Jets
31. Oakland Raiders
32. Jacksonville Jaguars

 

Király Szabolcs (Habi)


Hozzászólások

több mint 10 éve
zinedine5 New England Patriots Arkansas Razorbacks 22 — Ajmo Vatreni
aaron hernandez (börtön) 😀
több mint 10 éve
jece 1
jó csapat a Patriots. viszont Hernandez nagyon hiányozni fog a játékokból!😊
több mint 10 éve
Igen ő Gronkowski-val halálos páros volt . A sok sérülés ellenére sima Playoff és ha addigra összeszokik a csapat akkor akár SB is lehet belőle .
több mint 10 éve
malkav Baltimore Ravens 8
Kimaradt a kulcsjátékosok közül Tebow, ezt azért majd pótoljátok. 😀
több mint 10 éve
Jakehomer Carolina Panthers Kentucky Wildcats 9 — Panthers fan
Nyelvtannáci megjegyzés: leredukál?

Ami meg Bradyt a tüzet illeti, mindenki tudja, hogy már kiégett. 😛

Perception is reality.
több mint 10 éve
Szerintem ez a Patriots még Így is erősebb mint a Houston vagy s Baltimore. Tebowról meg annyit hogy Mallettnál 10x jobb ezért simán helye van a keretbe .
több mint 10 éve
Dodó Pittsburgh Steelers 2
Ha első lesz a csoportjában, akkor a csoportelsők közül, tuti hogy ők a leggyengébbek, annyira szétesett a csapat az uborkaszezonban, viszont van egy olyan megérzésem, hogy a 'phins egy hangyafasznyival már idén beelőzi őket.
több mint 10 éve
Szerintem sima csoportgyőzelem lesz mert a miami passzjátéka nagyon gyenge ( irányító miatt ) Long távozásával a fal is gyengült 7-9-es vagy 8-8 lesz a Dolphins mérlege míg a Pats 10-6 vagy 11-5 os . Patriotsnak talán könnyebb a sorsolása 😊 Go Pats 😊
több mint 10 éve
gyeek LSU Tigers 57 — Stromfeld Aurél fan
Nyelvtannáci megjegyzés: leredukál?

Ami meg Bradyt a tüzet illeti, mindenki tudja, hogy már kiégett. 😛Jakehomer
Ha már tűz.... ez elég Faragó Ricsis alcím lett. De hova tűnt Damon Hill?!

blikk.hu : Sajnos ki vagy tiltva 9999-12-31 23:59:00-ig, mert •
Káromkodás, csúnya szavak használata, alapvető beszélgetési normák be nem tartása.