ACC figyelő 11.

Mindenki bukott, aki előnybe kerülhetett volna az Atlantic konferencia trónjáért vívott harcban.

 

A csütörtöki rangadó

Georgia Tech @ Virginia Tech 21-28

 

Azért számít ez kiemelt párosításnak az ACC-ben, mert a 2005 óta zajló konfdöntőkben a Coastal csoportot csak ez a 2 gárda képviselte eddig.

A Hokies csak egy meccsvégi kick return TD-vel tudott nyerni annak ellenére, hogy a Jackets két TD-t futó irányítója, Josh Nesbitt karja már az első félidőben megsérült. A cseréje, Tevin Washington a korai lámpaláz után tetszetős meccsvégi egyenlítő drive-ot vezetett, amire válaszként David Wilson második touchdownja érkezett. Az újabb nagy drive azonban a red zone-ban Rashad Carmichael interceptionnel ért véget, így a Ryan Williams-t újra soraiban tudó VT megőrizte veretlenségét a konferenciában.

A Hokies mióta csatlakozott az ACC-hez 21-2 a mérlege novemberben, és idén is tartja a konf legértékesebb csapata címet a top25 huszadik helyén.

 

 

A hét pontzuhataga

Virginia @ Duke 48-55

 

Az NCAA idei 4 legpontgazdagabb meccséből hármat a múlt hétvégén játszottak le. Az ACC-t ez az összecsapás képviselte, ami amellett, hogy 103 pontot hozott, az utolsó percig változatos is volt. A negyedik negyedben 41 pont született. Hogyan is lehetne röviden összefoglalni? Mark Verica 417 yardot passzolt, ami virginiai iskolarekod. Cserébe dobott 3 picket, amit 4 TD-vel igyekezett orvosolni. Ebben Dontrelle Inman volt segítségére, aki 10 elkapásból 239 yardot tett meg. A mindig nagyot alakító RB, Keith Payne 3 touchdownnal vitte a showt előre.A Duke-ban meglepetésre nem Vernon vagy Varner, hanem a TE, Cooper Helfet lett a legeredményesebb elkapó, és a QB-k inkább futott touchdownokkal jeleskedtek. Ráadásul Sean Renfree még a labdát sem adta el ezúttal.

A mérkőzés legszebb jelenete Robert Randolph vendég kicker nevéhez fűződik, akinek egy trükkös FG variáció során a holder háttal dobta oda a labdát, hogy a rúgó 20 yardos TD-re váltsa.

A Virginia a legutóbbi bravúrgyőzelem után nagyot léphetett volna a Bowl meccs felé, ehelyett a Duke 8 meccses rossz szériája szakadt meg az ACC meccseken. Talán ha nem szednek be 103 yard büntetést, könnyebben ment volna.

 

 

A hét kihasználatlan lehetősége I

North Carolina State @ Clemson 13-14

 

Ha nyert volna a NC State, első helyre ugrott volna a csoportjában, így viszont ugyanúgy 2 vereséggel áll, mint a Florida State és a Maryland, ráadásul a Seminoles már egy plusz nyert meccsel előttük jár. A Clemson ellen a futójátékot teljesen, a passzjátékot félig-meddig kapcsolta ki a Tigers, 180 yarddal kevesebb totál yardot engedélyezve a farkasok átlagánál. A hazaiak sem parádéztak támadásban, két fumble, 1 pick, két kihagyott FG, egy holding miatt visszafújt TD a mérleg többek közt. Nem véletlen, hogy a meccs MVP-je Dawson Zimmerman, a punter lett. Hasonlóan járt a Wolfpack is. Blokkolt FG, visszafújt defenzív TD, és Russell Wilson end zoneba dobott interceptionje borzolta a kedélyeket. A clemsoniaknál nem csoda a szenvedés, hiszen futóik közül Ellington lábujja eltört, Harper pedig beteg.

Jelen állás szerint még mindkét csapatnak van esélye döntőbe jutni, de a tigrisek reményei még így is nagyon haloványak.

 

 

A hét kihasználatlan lehetősége II

North Carolina @ Florida State 37-35

 

Két közeli mezőnygólt is kihagyott a negyedik negyedben Dustin Hopkins, ezzel a Florida State elvesztette hazai veretlenségét a szezonban, a North Carolina viszont már biztosan bowlozni fog a millió eltiltottjuk ellenére is. A Tar Heels-nek most sikerült mindössze másodszor két vállra fektetni a Seminolest. TJ Yates iskolarekordot döntött a 439 yardjával, és a tavalyi arcpirító éve után már lassan standard helye van a draftlistákon. Tizenöt éve nem passzoltak ennyit a Noles ellen, akkor a floridai Heisman nyertes, Danny Wuerffel volt a hóhér. Az elkapók közül Dwight Jones vitte e prímet 233 elkapott yardjával, semlegesítésének elmaradása már-már a tavalyi FSU védelmet idézte. Persze ez annyira nem meglepő, ha egy 6'4 magas WR-t szinte végig az 5'8-as méretekkel bíró Greg Reid őriz. Azért is került előtérbe a passz, mert Johnny White korai vállsérülésével nem maradt megbízható futója a kékeknek. A másik oldalon Christian Ponder a jobb estéiből fogott ki egyet (264yard, 3 TD) de Yates űradatait nem tudta megismételni. Lonnie Pryor fullback két rövid yardos TD-t is szerzett,, szóval az offense-n ezúttal semmi sem múlott.

Hatalmas harc lesz még az Atlantic bajnoki címért, amiben jelenleg egy fél lépés előnyben van a Florida State, de a sorsuk nem a saját kezükben van a múltheti, NC State elleni fiaskó óta.

 

 

A hét kihasználatlan lehetősége III

Maryland @ Miami 20-26

 

A Terrapins sem tudta kihasználni ellenfelei botlását, de ők legalább nem egy underdog ellen kaptak ki. A Miami azért jobb csapat, még csereirányítóval is. Stephen Morris most volt először kezdő, és bár a yardokat szállította, de megint volt két interceptionje, igaz ez nem lényeges ha az ember győztes drive-ot is vezet a meccs végén. Az említett támadássorozatban egy 3és11-es helyzetet 16 yardos futással oldott meg, a győztes TD-t pedig Leonard Hankersonnak dobta oda. Lehetett volna simább a végjáték, ha Marcus Robinson 55 yardos fumble return TD-jét nem fújják vissza facemask miatt, vagy ha nem szerencsétlenkedik az első félidőben a Hurricanes két pontos kísérlettel és blokkolt extraponttal. A Maryland védelmének oszlopa, Alex Wujciak egy 60 yardos picksixxel hívta fel magára a figyelmet. Később a Miami 17 yardos vonalán is szerzett egy labát az MLB, de a jó mezőnypozíciót elbénázta Danny O'Brien az end zoneba dobott pickkel Ray-Ray Armstrongnak. A kezdő QB-n kívül újra aktív volt Jamarr Robinson, akit bekültek egy goalline helyzetnél, de fumbled snap után ezt gyorsan megbánta Friedgren mester. A hurrikánoknál ezúttal Travis Benjamin volt a legeredményesebb támadó, 127 yarddal.

 

 

Ahol érvényesült a papírforma

Boston College @ Wake Forest 23-13

 

Azt eddig is tudtuk, hogy a Boston College offense Montel Harris-ből áll, de ezt minden héten ki kell hangúlyozni. A junior futónál soha senki nem futott több yardot első három szezonjában az ACC-ben. A konf utolsó helyre pályázó Wake Forest ellen 36 cipelésből 183 yard és 3 TD volt a mérlege. Mivel a passzjáték ismeretlen fogalom, így a védelemnek kellet felnőni Harris mellé a győzelemhez. Ez meg is történt, négy INT és egy fumble utáni labda vándorolt át a sasok birtokába.

A Boston College ugyan 4-5-tel áll, de a hátralévő schedule alapján simán lehet ebből 7-5 is. A Duke, a Virginia és a Syracuse is verhető kategória, főleg ha Chase Rettigék némi passzjátékot is fel tudnak majd mutatni olykor.

 

Az állás

 

Coastal

Virginia Tech (5-0, 7-2)

Miami (4-2, 6-3)

North Carolina (3-2, 6-3)

Georgia Tech (3-3, 5-4)

Duke (1-4, 3-6)

Virginia (1-4, 4-5)

 

Atlantic

Florida State (4-2, 6-3)

Maryland (3-2, 6-3)

North Carolina State (3-2, 6-3)

Clemson (3-3, 5-4)

Boston College (2-4, 4-5)

Wake Forest (1-5, 2-7)

 

A 11. hét menetrendje

 

November 13.

18:00 Boston College @ Duke

18:00 Miami @ Georgia Tech

20:00 Wake Forest @ North Carolina State

21:30 Virginia Tech @ North Carolina

21:30 Maryland @ Virginia

 

November 14.

2:00 Clemson @ Florida State

 

Herczeg Ádám (Höri)