Big 12 beharangozó, II. rész

Növeljük a csapásszámot, következzenek a konferencia végső győzelemre és erős bowlszereplésre esélyes csapatai!

5. Texas Longhorns (a tippem: 8-4, 5-4)

A 2010-es nemzeti nagydöntő első percei: Colt McCoy QB (azóta Cleveland Browns) a karját töri egy ütközés során, s bár a helyére beállt Garrett Gilbert 2 TD & 4 INT bemutatkozásával helyenként megizzasztotta az Alabamát, az a törés a támadóegységben a mai napig nem forrt össze.

A tavalyi 5-7, 2-6-os szezon borzalmát nehéz lefelé rangsorolni (totális D-kapituláció a UCLA pistol offense-től, zakó az Iowa, a Kansas State és a Baylor ellen), de a fő ok kétségkívül a támadó játék iránytalansága és fantáziátlansága volt. Az ex-középiskolai „év játékosa” Gilbert kezdő irányítóként hozta le az évet, de 10 TD/17 INT-je és 6.2-es yard-átlaga nem vonul be a Horns aranykönyvébe. Pro-style képességeit próbálták kamatoztatni, mégis akkor játszott a legjobban (a Nebraska elleni sikernél), mikor spread QB-ként futtatták. GG tavasszal sem tündökölt és az idénynyitón mögötte toporog a Case McCoy-Connor Wood duó és az újonc David Ash is. A csapatvezetés végül tegnap úgy döntött, hogy Gilberttel vág neki a 2011-es szezonnak.

Az offense legerősebb pontjai sorrendben az elkapók, a fal és a sor végén a futójáték, ezt kell a leginkább gatyába ráznia a Major Applewhite/Brian Harsin koordinátor-párosnak. Harsint a Boise State-től csábították el Austinba, vele várhatóan a pro-style offense trükkös játékokkal és agresszív futással kéz a kézben jár majd. A támadófal feje a senior center David Snow, őt és Gilbertet a vakoldalon Troy Allen fogja támogatni, ha bokasérüléséből teljesen felépül. A két guard Trey Hopkins és Mason Walters lesz, nekik kéne a tavaly halott futást levegőhöz juttatni. A futójátékról mindent elmond, hogy a tavalyi vezető running back Cody Johnson (134 kísérletből 592 yard és 6 TD) valódi szerepköre end-zone FB, mögötte a szépreményű Fozzy Whitaker (351 yard, két hatpontos tavalyról) pedig máig nem nőtt fel a feladathoz. Az idei nagy játékokat a freshman Malcolm Browntól várják; a hat láb magas, 215 fontos erő- és sebességgép a legendás Texas-futók nyomdokaiba léphet.

Az elkapók vezére, a flanker Mike Davis, aki 47 labdából 478 yardot és két TD-t jegyzett tavaly. Davis a spring game-en is tündökölt. Mögötte a H-backet is játszó Malcolm Williams lépett elő második számú WR-nek, miután Marquise Goodwin londoni olimpiai atlétikai felkészülése miatt kihagyja az idei szezont. Rajtuk kívül DeSean Hales rendelkezik még jelentékeny meccstapasztalattal. Említést érdemel az újonc Jaxon Shipley , a Cincinnati Bengalsben játszó Jordan öccse.
A védelem korábbi edzővezére, Will Muschamp megunta a McBrown főedző mögötti ácsorgást és igent mondott a Florida Gators HC-hívásának. Utóda, az ESPN sportújságírói székéből a Mississippi State védőedzői posztjáig repült Manny Diaz kiváló emberanyagot és mentalitást örökölt. Diaz blitz-központú, agresszív kottájából olyan védő frontemberek játszhatnak, mint a junior DT Alex Okafor (30 tackle, 2,5 sack), akit DE-ből transzportáltak erre a posztra. Sam Acho NFL-be távozásával jó kezekben lesz a futás elleni védekezés. Okafor mellett Jackson Jefcoat próbálja megkeseríteni a támadó falak életét, s ő még nem futotta ki a valódi formáját. A DT-pár domináns alakja, a 6-5-ös, 295 fontos Kheeston Randall, aki tavaly konferenciaelső volt 12 tackle for loss-szal. Őt Calvin Howell és Taylor Bible segítheti a rombolásban. Dravannti Johnson és Reggie Wilson szerephez juthat a pass rush gyengélkedése esetén. A linebacker corps a defense legerősebb szeglete. A vezérürü Keenan Robinson 113 szereléssel, 2 sack és 8 TLF abszolválásával az egész D legjobbja volt tavaly. A 6-3, 235 fontos SLB még magasabb szintre emelheti a pass rusht, olyan segítőtársakkal, mint Emmanuel Acho és Jordan Hicks, a top ohioi recruit. A secondary az NCAA-statok 6. helyén végzett passzvédekezésben, de csak 5 interceptiont produkált. A 2008-ban a Texas Tech elleni elejtett labdájáról ismertté vált free safety, Blake Gideon szerencsére magára talált és tavaly megcsillogtatta valódi képességeit: 68 szereléssel, 2 labdaszerzéssel és 4 elütött passzal ő az egység vezére. Mellette Kenny Vaccaro aspirál a kezdő strong safety posztra. Erős ütköző, óriási kezdősebességgel. A főleg nickelben játszatott Kristin Scott mellett a tavaly jórészt sérült Nolan Brewster is bevetésre kész. A Big 12 legnagyobb ígéretének kikiáltott Quandre Diggs cornerback várhatóan special teamerként kap először szerepet.

A speciális egységben K/P poszton egyaránt bevethető Justin Tucker 23-27-es FG-aránya és 41.2 yardos puntátlaga alapján a liga legjobb rúgói közé sorolható.
Akire figyelni érdemes: Keenan Robinson LB, Kheston Randall DT, Mike Davis WR, Malcolm Brown RB, Garrett Gilbert QB.
A meccs, amit látni kell: The Lone Star Showdown @ Texas A&M (november 26.)

 

4. Missouri Tigers (a tippem 9-3, 7-2)

A tavalyi szezon során fantasztikus rajtot vett a Mizzou, ám a szezon közepén kettő vereség becsúszott, mellyel odalettek a nagy álmok, csak az Insight Bowl maradt. Annak a csapatnak az erősségét jelzi, hogy két tagja is az idei draft során az első körben kelt el. A legnagyobb kérdés pontosan ez, mennyire sikerül őket pótolni, főleg Blaine Gabbert irányítót. A feladatra James Franklin lesz kijelölve. Franklin nem sztárirányító, de annyira nem is rossz, tud vigyázni a labdára, igaz, kockázatot sem vállal, nagy játékot sem igazán hoz levegőben. Ellenben bármikor képes földön megindulni, tavaly Gabbert mögött párszor ezt bizonyította is. Ami azonban biztos, egyelőre nem lesz megváltó, sok esetben fognak a csapat fanjai miatta kiakadni. Az ő fejlődésének legnagyobb segítői az elkapói lehetnek, illetve a támadófal. Az elsődleges célpontja szinte biztosan TJ Moe lesz, aki tavaly robbant be, 1000 elkapott yard feletti teljesítményével. Moe mellett Jerrell Jackson és Wes Kemp kaphatja a legtöbb labdát Franklintől. Jackson tavaly a Sooners ellen talán a mezőny legjobbja volt, de később mutatta, hajlamos eltűnni negyedekre. Az ő igazi erőssége a third down szituáció, képes több yardot megtenni az első tackle után, ezzel átérve a „vonalon”. Kemp pedig igazából labda nélkül veszélyes, nagyon jól blokkol az open fielden a labdás társ előtt. Meglepetést okozhat még Marcus Lucas is, aki szépen csendben a nyár legjobbjai között volt. Az elkapókhoz szorosan kapcsolódik talán a legjobb végzős TE, Michael Egnew. Nincsenek fantasztikus kezei, nem erős blokkoló, de mindegyikben átlag feletti, cover ellen életveszélyes Moe-val együtt. Tehát az elkapói megvannak Franklinnek, nézzük a falat. A tavalyi támadófalból 3 játékos újra visszatér a Mizzou-ba: Dan Hoch (26 kezdőmeccs); Jayson Palmgren (12 kezdőség); Austin Wuebbels (26 kezdő találkozó). Mellettük Elvis Fisher (40 kezdő meccsel a háta mögött) is a csapat játékosa, de 2012-ban tud újra pályára lépni egy szerencsétlen sérülésnek köszönhetően. Középre Tim Barnes, C örökébe Travis Ruth fog lépni. Az ötödik ember pedig várhatólag Jack Meiners lehet. Önmagában ez a fal nem rossz, de igazán jövőre robbanthat nagyot, van kellő depth, lesz rutin. A legnagyobb kérdés szerintem, hogy Hoch és Wuebbels páros együtt marad-e a jobb oldalon, ha igen, akkor ott nem lesz gond. Illetve Palmgren a büntetések ellen fejlődött-e. Nem ejtettem még szót a futókról, akiknél nincs változás, minden játékos visszatér, idén is De’Vion Moore, Kendial Lawrence, Henry Josey hármas fog osztozkodni a futásokon, várhatólag a felsorolás sorrendjében elosztva a carryket. Moore fogja a redzone futásokat is kapni, kemény, középen futó játékos; Josey a leggyorsabb a trióból, igazi szélső futó, míg Lawrence a kettő ötvözete.

Ezek után térjünk át a védelemre, elsőnek a DE-ekre. Mindenki azonnal Aldon Smith pótlását említi, de szerintem ez túl van tárgyalva. Tavaly, a szezon közepén Aldon pár mérkőzést kihagyott és szinte jobb volt a védelem, mint vele. Hogy ez idén is így legyen, abban nagy szerep lesz Jacquies Smith, Brad Madison párosnak. Smith igazi playmaker, bármikor képes fumble-t kiharcolni, rúgást blokkolni, passzt leütni. A legnagyobb gond vele a hosszabb távú biztos játék, futás ellen sem annyira domináns. De ne lepődjünk meg, ha jövő tavasszal ő érte egy csapat korábbi picket áldoz, mint a szakértők szerint kellene. Madison tipikus mindent, vagy semmit játékos, erre a legjobb jelző, tavaly szerelései 42%-át mínusz yardon hozta. De a potenciál óriási benne, akár a védelem legjobbjai is lehet a junior játékos idén. Mögöttük még kiemelném a red shirted freshman Kony Ealy-t. A DT egység is hozza ezt a kissé változó szintet: Dominique Hamilton az egész védelem kulcsa lehet, mennyire sikerül a lyukakat betömnie és középen nyomást gyakorolnia az irányítóra, mindezt úgy, hogy nagy játékra, sok szerelésre ne számítsunk tőle, mellette Terrel Resonno nem igazi kezdőszint, inkább elsődleges backup. Marvin Foster okozhat még kellemes perceket. A front seven másik fele, a LB-sor ígéretes, de tavaly is az volt, csak sérüléshullám jött. Zavair Gooden lehet az egység vezetője, aki fantasztikus atléta (korábban safety volt), gyors, múltjából adódóan képes hátra lépni, de futás ellen kell még fejlődnie. Luke Lambert pótolhatja ezt a hiányt, magabiztosan szerelő játékos, aki képes a rövid passzokat is levadászni, elütni. Az egység igazi biztosítója pedig Andrew Wilson, aki nem playmaker, de biztosan állítja meg a játékokat pár yard után. Will Ebner pedig ha egészséges tud lenni, bárhol bevethető. Talán az egész védelem legnagyobb kérdése a secondary, elsősorban a CB-szekció, ahol nincs visszatérő kezdő, mindkettő tavalyi játékos távozott. Eléggé bizonytalan is a kezdők szerepe, talán majd a Miami (OH) ellen tudjuk meg a végső döntést. Szerintem a két legesélyesebb a posztra Kip Edwards és EJ Gaines, de Trey Hobson is szorosan követi őket. Az ő segítségükre lehet a SS Kenji Jackson, aki a csapat mentális vezetője lehet a pályán és azon kívül is. De Kenji-nek félszemmel mindig a másik safetyt is kell figyelnie, ahova még tippelni sem könnyű, ki fog kezdő lenni. Esélyesek: Matt White, Tavon Bolden és Braylon Webb. A rúgásokat Grant Ressel fogja végezni.

Látható, a csapat alapmagja megvan tavalyról, de kulcsfontosságú távozók is akadnak. Ha őket sikerül pótolni, főleg Gabbert-et, illetve a védőfal kellő nyomással siettetni tudja az irányítókat, ezzel megkönnyítve a secondary dolgát, akkor jó év is jöhet. Előzetesen 8-4-es végeredményt tippelnék a szezonra, de ez tényleg tipp, ellenben bowl szereplésre lehet tippelni, hiszen a gárda edzője, Gary Pinkel évek óta összerakja a csapatát, elismert szakember.
Akire érdemes figyelni: TJ Moe (WR), Michael Egnew (TE), Dan Hoch (OT), Dominique Hamilton (DT), Jacquies Smith (DE), Brad Madison (DE), Zavair Gooden (LB), Kenji Jackson (SS)

A meccs, amit látni kell: @ Oklahoma (szeptember 24.)

 

3. Oklahoma State Cowboys (a tippem: 10-2, 7-2)

A Mike Gundy-éra zenitjére ért. Hol van már 2005 és az egygyőzelmes Big 12 leszereplés? A Pokes az utolsó két konfszezont 12-4-es mérleggel zárta, köszönhetően az egekben szárnyaló támadójátéknak. Dez Bryant, Zac Robinson, vagy Kendall Hunter neve garancia volt a pontzuhatagra és a Cowboys-program idén is méltó utódokat ad az NCAA világának. Kijelenthetjük, hogy tavaly az egyetem történetének legjobb csapata játszott Stillwater polgárai előtt: Justin Blackmon WR elnyerte a legjobb elkapónak járó Biletnikoff díjat (111 labdából 1782 yard és 20 TD), aki az idén Brandon Weedennel, a Big 12 tavalyi legjobb és legöregebb irányítójával (28 évesen 4277 yard és 33 TD-passz) a konferencia legfélelmetesebb párosát alkotják.

Blackmon mögött acélos elkapósor áll bevetésre készen. Hubert Anyiam sérülésből tér vissza, a senior Josh Cooper (68 elkapás 736 yardért) pedig már tavaly is bizonyított. A támadófalba az összes kezdő visszatér: Levy Adcock RT posztján a Big 12 egyik legjobbja, de centerben Grant Garner és LT-ben Nick Martinez is all-conference esélyes. Az offense relatíve leggyengébb pontja a futószekció: Kendall Hunter 4181 karrieryarddal és 37 touchdownnal diplomázott, kérdés, hogy Joseph Rangle és Jeremy Smith felveszi-e vele a futócipőt. S végül beszéljünk a támadóegység legnagyobb kérdőjeléről, Dana Holgorsen koordinátor távozásáról. Az őrült zseni az idei ősztől West Virginia kocsmáit látogatja főedzői minőségében és az utódának szerződtetett Todd Monken (ex-Jacksonville Jaguars) felé az elvárás „csak” annyi, hogy ismételje meg 2010 sikeres stratégiáját. A Jaguárok volt elkapóedzőjeként Monken nem árul zsákbamacskát, a Blackmon-légiparádé hétről hétre garantált lesz.

A védőegység statjai eltörpülnek a támadók produktivitása mögött, de jellemző, hogy még a 115. helyen rangsorolt passzvédekezés terhét is elviselte a csapat. A védőfront mindkét kezdő DE-je visszatér, Jamie Blatnick és Richetti Jones igazi pass rush specialisták. Az újoncok közül kiemelendő James Castleman, aki már az idén pályára léphet. A tavalyi Big 12-védőújoncnak választott Shaun Lewis a linebacker-sor legkiemelkedőbb játékosa, hibridposzton erősoldali linebackerként és strong safetyként is láthatjuk. Középső linebacker poszton tátong a legnagyobb lyuk, ott Orie Lemont kell pótolni, jó eséllyel Caleb Lavey-nek. Lavey a 6-3-as magasságához 231 fontosra küzdötte fel magát és a sebessége sem veszett el. Az egység veteránja James Thomas, több package-ben is játszathatják, Lewis megfelelő kiegészítő embere lesz. A secondary ugyan tavaly passzvédekezésben meccsenként 276 yardot feladott, de hatékonyságban már a 46. helyen végzett, ami három kezdő visszatérésével komoly reményekre ad okot. A hátsó alakzat sztárja Markelle Martin: a 6-1-es, 192 fontos ütköző 4.4-es sebességével, atletikusságával és széltől szélig játékával egyike a liga legjobb strong safetyjeinek. Free safety párja, Johnny Thomas ugyancsak produktív, 63 szereléssel és 3 labdaszerzéssel zárta az előző évet.

A speciális csapatrész nagy kérdése Dan Bailey pótlása. A Lou Groza-díj győztes rúgó utódlása még bizonytalan, de a punter, Quinn Sharp a konferencia talán legjobbja (46.2 yard, 16 fair catch elérése és 15 húsz yardon belüli rúgás). A kick returner Justin Gilbert tavaly fenomenális volt, 26.8 yardos átlagot vitt 2 touchdownnal.

Akire érdemes figyelni: Justin Blackmon WR, Levy Adcock OT, Markelle Martin SS, Brandon Weeden QB, Shaun Lewis LB.
A meccs, amit látni kell: The Bedlam vs. OKlahoma (december 3.)

 

2. Texas A&M Aggies (a tippem: 10-2, 8-1)

És a Földművesek végül kiásták magukat a fényre. Mike Sherman HC két szezon után 10-15-tel vágott neki a tavalyi évnek, majd gyorsan 13-18-as győzelem/vereség összmutatón és 0-2-es konferenciamérlegen találta magát. De Sherman NFL-edzett tréner. Két győzteset húzott: irányító poszton lecserélte az egyetem ikonját és rekordgyártóját, Jerrod Johnsont a tapasztalatlan Ryan Tannehill-re; másrészt elhitette a játékosokkal, hogy a szezonnak még korántsincs vége. Ezután bombameglepetés-siker a későbbi Big 12-bajnok Oklahoma és a Nebraska ellen, a Lone Star Showdown koronájának elnyerése a Texastól, mind-mind sulitörténelem. Az LSU elleni Cotton Bowl még nagy falatnak bizonyult, de a 18 kezdő visszatérése komoly reményekre jogosít a Big 12-ben, ahonnan az Aggies fél szemmel már az SEC felé kacsingat.

A támadóknál Tannehill irányítói ténykedése fél szezon után több, mint reménykeltő: 1638 yardot passzolt 13 hatpontossal, mindössze 6 labdaeladással és a passzai 65%-a célba értek. Magabiztosan menedzselte a futójátékot is. Mögötte a kiválóan passzoló Matt Joeckel vár bevetésre.

A pontgyártásra képzett csapatrészek a liga teteje táján foglalnak helyet. Kezdjük a kétfejű futószörnnyel: Christine Michael egészsége teljében tér vissza a pályára, miután 631 yard és 4 TD begyűjtése után tavaly a szezon közepén a lábát törte. Csapata szerencséjére Cyrus Gray felvette a földre ejtett futókarmesteri pálcát. Gray egyike az NCAA speedstereinek, már most NFL-kész kickoff returner és ha megtalálja a védőfalban a lyukat, senki sem éri utol. Tavaly 5.7 yardot átlagolt 1133 yarddal és 12 hatpontossal és elkapásban is használható (34/251 yard, 1 TD).  Az elkapósor minden mutatóban ligaelső-közeli. Vezére a biztos NFL-draftee Jeff Fuller, aki ereje teljében tért vissza 2009-es sérüléséből. 6-4 magas, 215 font, 72 labdából 1066 yardot és 12 TD-t abszolvált. Mellette a junior Uzoma Nwachukwu előtt kinyílik a tér. Mivel Fullert várhatóan az összes játékban lekettőzik, a 6-0 magas, 194 fontos flanker jócskán javíthat tavalyi 36/407 yardos, 4 touchdownos eredményén. Slot-pozícióban Ryan Swope tér vissza végzős évére: kiválóan játssza be az üres területeket és a YAC-átlaga is figyelemre méltó. Fuller talán dinamikusabb, de Swope, Texas állam ex-futóbajnoka sebességben verhetetlen. Mellettük fontos szerep hárul a Nehemiah Hicks TE-re, akire biztos keze mellett blokkolásban lehet igazán számítani. Az O legtöbb kérdőjelét a falban találjuk, ott is a belső részeken. Ami biztos, hogy a vakoldali tackle Luke Joeckel lesz, sebességében és erejével passzvédekezésben elsőrangú. RT poszton Jake Matthews vár bevetésre. Centerben várhatóan Patrick Lewis kezd, aki tavaly jobb guardként csalódást okozott. Lewis betlijei esetén a bal guard Brian Thomast tolják be középre.

A védelem koordinátorváltása tavaly jól sikerült, az Air Force-tól átcsábított Tim DeRuyter sikeresen állt át 3-4-re, és a Butkus-díjat elnyerő linebacker, Von Miller vezetésével valódi sackgyárat üzemeltetett.

A védőfront tavaly 130 yardot adott fel futásban meccsenként, amivel a liga első negyedében végeztek. Nose tackle-ben a várható kezdőnek Eddie Brown-t tippelném. Brown kiváló kezdősebessége miatt 4-3-ban pass rusherként is alkalmazható. Jobboldali defensive end-ben Jonathan Mathisra újfent számíthatnak, ő tavaly 41 szereléssel és 3.5 TFL-lel már letette a névjegyét. Baloldali tackle-ben Tony Jerrod-Eddie lesz a kezdő. Ő tavaly mind a 13 meccsen játszott.

Von Miller a Denver Broncosba távozott az LB-sorból, 68 szerelése 10.5 sackje és 17.5 TFL-je hiányozni fog. A helyén Damontre Moore töltheti be leginkább az űrt. Ő Miller mellett kitanulta a szakmát, 40 szerelése, 5.5 sackje, labdaszerzése és 3 kiharcolt fumble-ja legalábbis ezt mutatja. Moore mellett a safetyből átképzett Sean Porter játszhat gyengeoldali line backer poszton, míg középen a csapat vezető szerelőjét, Garrick Williamset láthatjuk. Williams 112 tackle-je és 5 elütött passz-elütése mellett széltől-szélig képes bejátszani a pályát, miközben hatalmas ütköző.

Az egyetemi futball 29. legjobb passzvédekezését bemutató secondaryjéből majdnem mindenki visszatér. Trent Hunter lesz újra a free safety, aki ugyan passz ellen gyakran hatástalan, de futásnál jól húzódik fel és strong safetyként is bevethető. A junior Steven Campbell lábsérüléssel küzd, de ha 100%-os, biztos kezdő. Campbell 6-0, 202 fontjához 4.3-as sebességet mellékeltek. Cover cornerben Terrence Frederick lép pályára, és mellette hatalmas várakozás övezi a volt JUCO-szupersztár Coryell Judie idei szezonját. Ő bokasérüléséből visszatérve a Big 12 legjobb cornerbackje lehet. Kiváló special teamer, visszahordásból 30.2 yard átlagot és két TD-t hozott tavaly.

Akire figyelni érdemes: Jeff Fuller WR, Christine Michael és Cyrus Gray RB, Ryan Tannehill QB, Eddie Brown DT, Coryell Judie CB/KR.
A meccs, amit látni kell: @ Oklahoma (november 5.)

 

1.Oklahoma Sooners (a tippem 12-0, 9-0)

Amerika előszezonbeli első helyezettje újra nekivág a lehetetlen (?) küldetésnek az NCAA bajnoki kristályserlegének magasra emeléséért. Bob Stoops fiai 2000 óta nem nyertek nemzeti bajnoki címet és hiába a 75-3-as hazai mérleg és a Big 12-címek sora, utoljára 2008-ban sikerült nagydöntőig verekedniük magukat, ahol Sam Bradford vezetésével szoros csatában ugyan, de kikaptak a floridai Tebow-klántól.
Idén a Bradford-utódnak kikiáltott Landry Jones QB vezérletével fohászkodik neki újra a Sooners a nagy menetelésnek. Jonest Heisman-esélyesnek kiáltják ki, tavalyi 65%-os passzhatékonysága, 4718 yardja és 38 TD-ja jó ajánlólevél mindehhez. Hátránya, hogy kritikus helyzetben gyakran dob interceptiont, 12 labdaeladásának többsége nyomás alatt született. Az OU igyekszik elkerülni a 2009-es BYU elleni Bradford-szindrómát: ha Jones esetleg megsérül, a tavaszi edzőmeccsen szinte végig játszatott Drew Allen és Blake Bell irányítópáros bármelyike bevethető, elsősorban az erős karral rendelkező Allen.
A futásközpontú Sooners-támadások ugyan elvesztettek 1214 yardot és 15 hatpontost DeMarco Murray NFL-katapultálásával, de a trónját gyorsan betöltötték. A sophomore Roy Finch, amikor esélyt kapott, élt vele. A törpének számító, 5-8-as és 173 fontos atléta iszonyatos sebességgel és lyukérzékkel rendelkezik, a Mizzou ellen 59 yardot, az Iowa State ellen pedig 92 yardot hintett. Mögötte a kalifonai sztár recruit, Brennan Clay, a tavaly sérült Jonathan Miller és az idén érkezett Brandon Williams  - Dominique Whaley RB-pár juthat még momentumokhoz.
A futásdominálta oklahomai hagyományok felrúgói az elképesztően produktív és tehetséges elkapók. Tisztán látszik, hogy Ryan Broyles az OU-históriáskönyvek legjelentősebb receivereként megy el aprópénzt keresni a profik táborába: a viszonylag alacsony WR (5-11, 197) 266 labdából 3429 yardot és 35 TD-t gyártott, és mind fizikálisan (175 fontról indult), mind technikában folyamatosan építi magát. Eltüntetése esetén kiváló segítőtársa Kenny Stills, aki Broyles árnyékából előlépve 61 elkapással és 786 yarddal vétette magát észre. Harmadik számú WR-ként a végzős Dejuan Miller jöhet szóba, ő tavasszal tündökölt és sebességével (volt new jersey-i sprintbajnok) hasznos eleme a corpsnak. Ha az irányító nem találna üres célpontot, még mindig számíthat a mindig megbízható és tavaly Bedlam-győztes playt bemutató James Hanna TE szolgálataira. Hanna mögött Trent Ratterree és Austin Haywood várja a pályára intő kézmozdulatot.
A támadófal kiválóan muzsikált passzvédelemben, de a futások 3.3 yard/carry átlaga őket sem dicséri. Az egyetlen komoly kérdőjel a jobb tackle poszt, ahol a tight endből átképzett Erik Mensik vagy a sokáig sérült Jarvis Jones léphet pályára. A junior Ben Habern kezd középen (mellette Austin Woods is szerephez juthat) és külön figyelmet érdemel a jobb guard Gabe Ikard, aki szezonközbeni pályára lépése és csapatban ragadása után az év újonccsapatának is a tagja lett.
A védelem az idén a tragikus hirtelenséggel elhunyt Austin Box emlékéért fog küzdeni egész évben, plusz motivációt adva a csapatrésznek. A védőfront legjobbja, Ronnell Lewis tanulmányi problémákkal küszködik és könnyen kihagyhatja az őszt; ebben az esetben David King szerepelhet a helyén. Az erős pass rush kulcsembere a senior Frank Alexander, aki eddig az azóta távozó Jeremy Beal árnyékában éldegélt, de az idén több fényt kapva pokollá teheti az irányítók életét. Az ugyancsak harmadéves Stacy McGee mindkét tackle poszton bevethető, de futás ellen hasznavehetetlen. Az idén jöhet el az idő a texasi top recruit Jamarkus McFarland számára, hogy 6-1-es magasságát és 294 fontját végre jó ügy szolgálatába állíthassa. Ugyan bemutatott 23 szerelést és másfél sacket, de ez tőle édeskevés.
A linebacker sor közepén Box fájó és pótolhatatlan hiányát Tom Wort próbálja betölteni. Kirobbanó freshman éve és 4.4-es kezdősebessége alkalmassá kell tennie őt a feladatra, főleg, hogy a csapatrész esze, Travis Lewis OLB lábtörése után várhatóan csak októberben lép először pályára. Lewis 2010-ben csapatelső volt 109 tackle-el, másfél sackkel, 5.5 TFL-el és három labdaszerzéssel. Kulcsszerephez juthat a tavasszal kiváló teljesítményt nyújtó sophomore, Corey Nelson s bár 6-0-s magassága alacsony a MLB-poszthoz, playmaker-habitusa produktívvá teszi. Kiváló hibridjátékos a defensive back-méretekkel (5-10, 199 font) LB-t játszó Tony Jefferson, aki 5 DB-s felállásoknál extra safetyt is képes játszani, de főleg OLB-ként találkozunk vele.
A secondary liganyolcadik lett passzhatékonyságban, köszönhetően az egész évben kiválóan játszó Jamell Fleming CB-nek. Az öt INT-tel csapatelső Fleming bárhol bevethető, de leginkább Gabe Lynn/Demontre Hurst mellett corner párban tűnhet fel. Aaron Colvin átképzésre került és cornerback helyett strong safetyként találkozhatunk vele. Kezdőben vagy a mindkét S posztra alkalmas Sam Proctort láthatjuk, míg free safetyként Javon Harris játékát élvezhetjük.
A speciális csapatrészben izgalmas lesz figyelni Finch és Clay visszahordásait, főleg a kickoff coverage gyengélkedésének árnyékában. A punter Tress Way 44 yardos átlagával és ligaötödik statjaival az idén versenyben lesz a Ray Guy mezőnyrúgó-díjért.
Akire érdemes figyelni: Ryan Broyles és Kenny Stills WR, Landry Jones QB, Travis Lewis LB, Ronnel Lewis DE.
A meccs, amit látni kell: @ Florida State (szeptember 17.)

Mészáros Gergely (Dzsokijuing) és Fazekas Dániel (Deny)