Big 12 figyelő - 11.

Északon a Nebraska egyeduralkodóvá vált, míg Délen a Texas A&M rangadógyőzelme versenyben tartotta az Aggiest az oklahomai egyetemekkel szemben. A Nagy Tizenkettek 11. játéknapja.

A hét rivalizálása és mérkőzése Délen: Baylor Bears – Texas A&M Aggies 30-42

A Battle of the Brazos komoly hagyományokkal bírt már az ősidőkben is és a texasi Brazo folyó két partján fekvő iskolák most is a szokásos vehemenciával estek egymásnak. A vendég Őstermelők sikerrel másztak ki abból a gödörből, amit Robert Griffin, a hazaiak irányítója egy 71 yardos futással ásott nekik. A TD utáni kickoffból Coryell Judie 84 yardos visszahordással és hatpontossal válaszolt és a hazaiak első félidei Finley-showját is úgy-ahogy ellensúlyozni tudta az Aggies. Mivel Jay Finley az első két negyedben a hátán vitte a Bearst (3 TD-t és 146 yardot futott), a vendégek meccsfordításának kulcsmomentuma volt, hogy Finleyt a második játékrészben 23 yardon tudták tartani, köszönhetően Von Miller óriási alakításának. A korábban már félig-meddig temetett Miller most valódi tudását csillogtatta: 5 szóló tackle-t (összesen kilencet), sack/fumble-t  és egy kulcsfontosságú 4th down stopot mutatott be a hazai támadófal őszinte bánatára. A Texas A&M támadói pedig éltek a védőik nyújtotta lehetőséggel: Cyrus Gray szétfutotta a Medvéket, 137 yarddal és 4 touchdownnal zárt, tökéletesen pótolva a sérült Christine Michaelt. Mellette Ryan Tannehill vendégirányító 280 yardot és TD-t passzolt, Jerrod Johnson pótlása itt is kiválóan sikerült. A teljesen kétarcú meccs döntő momentuma Aaron Jones Baylor kicker csődje volt: a második negyed utolsó pillanatában kihagyott mezőnygól-kísérletét Terrence Frederick 71 yardon keresztül a hazaiak 1 yardos vonaláig cipelte és ez a meccs képét látva fordulópontnak bizonyult. Jones is megszenvedte ezt a hibát, még két kísérletét és egy extra pontját is elszúrta, a „Gólya” becenévre hallgató játékos ezúttal csak „sántikált”. A Texas A&M hetek óta régi erényeit csillogtatja, könnyen célba juttathatja őket. Ez egy színvonalas szurkolói videó, alább pedig az összefoglaló:

 

 

A hét mérkőzése Északon: Missouri Tigers – Kansas State Wildcats 38-28

A harmadik negyedig kiegyenlített küzdelem folyt a pályán. A vendég K-State sikerrel rotálta irányítóit, a jobban passzoló Coffman option játékokkal tömte Daniel Thomas RB-t, aki meg sem állt 66 yardig és két touchdownig. Mellette a jobban futó QB, Collin Klein 18 kísérletből 141 yardig jutott, 1 meccsvégi TD-átadással.. Velük szemben Blaine Gabbert Mizzou-vezér egymaga vitte a prímet, először Wes Kemp óriási blokkjával 32 yardos végzónába futást mutatott be és emellett T.J. Moe-t is remekül kiszolgálta, az elkapó két TD-t is szerzett. A meccs kulcsjátéka a hazai Tigrisek védőfrontjának Smith-duója hajtotta végre: Aldon labdaszerzéses sackjét Jacquies felkapta és 53 yardos fumble return TD-al koronázta meg a playt. A Vadmacskák innen már nem tudtak visszajönni a meccsbe, ezen a héten ráadásul Boulderbe, a hét legnagyobb meglepetését szolgáltató Coloradóhoz látogatnak.

 

A hét meglepetése: Colorado Buffaloes – Iowa State Cyclones 34-14

Az egyik Hawkins ment, a másik Brian Cabrallal együtt jött – mondhatnánk a Bölények produkcióját figyelve. Dan Hawkins, a kirúgott vezetőedző árnyékából és egyben apja nyomása alól kilépve Cody Hawkins Buffs QB élete játékával rukkolt elő. 266 yardot és 3 TD-t passzolt és olyan segítőtársai akadtak, mint az újonc elkapó Paul Richardson (5-ből 121 yard) vagy a veterán Scotty McKnight (3-ból 56 yard, TD). Rodney Stewart 2004 óta az első Buffs RB lett, aki átlépte az 1000 yardos határt, sikerrel idézve fel Rashan Salaam szellemét, aki 26 évvel ezelőtti heti futóteljesítményével jutott a Heisman-csúcsra. A vendég Ciklonok baját tetézte, hogy kezdőirányítójuk, Austen Arnaud egy Patrick Mahnke-sacknél súlyos térdsérülést szenvedett ( a play vége egy Michael Sipilo LB által elért TD lett), de a csereirányító Jerome Tiller biztatóan mozgott és egy szép touchdown passzt is kiosztott. Az Iowa State Paul Rhoads vezetésével 1960-as önmagát idézi és újra bowlba juthat.

 

A hét bukása: Oklahoma Sooners – Texas Tech Red Raiders 45-7

A Telepesek teljesen lejátszották a texasi Lubbock büszkeségeit a pályáról. Ryan Broyles komoly véghajrát indított a liga legjobb elkapója címért, 8 labdából 119 yardot és 3 TD-t szerzett és felnőtt mellé az újonc WR Kenny Stills is, aki gyönyörű 59 yardos Landry Jones-passzt szedett le a levegőből. Jones 5 TD-átadással zárt. A futásoknál a veteránok párosa működött, a DeMarco Murray – Mossis Madu RB duó 151 yardot termelt. Az Oklahoma védelme lekapcsolta a villanyt, Quinton Carter safety 17 tackle-t nyomott, a legtöbbet, amit OU-játékos 2002 óta egy meccsen produkált. Jeremy Beal, a védőfal óriása 6 tackle-t és 2 sacket pakolt a Vörös Lovagok zsákjába.

 

Nebraska Cornhuskers – Kansas Jayhawks 20-3

Taylor Martinez, a sérüléséből visszatért Huskers-irányító gyógyuló jobb lába sikerrel túlélte az összecsapást, a hazai védelem pedig szinte lenullázta a Kéksólymok támadóit: a Kansas offense összesen 5 first dowig jutott, a harmadik kísérleteket pedg 2/13-as mutatóval zárta. Az egykori nebraskai játékos és utána 14 évig Lincolnban edzősködő Turner Gill csapatának a Burkhead-Helu futópáros is berámolt 1-1 TD-t.

 

Texas Longhorns – Oklahoma State Cowboys 16-33

Tizenkét éves texasi vereségspirálból jött ki a Cowboys, Brandon Weeden QB, Kendall Hunter RB és Justin Blackmon WR tökéletes támadójátékával. Weeden 409 yarddal, TD-al és labdaeladással, Hunter 116 yarddal és 2 TD-al, Blackmon pedig 145 yarddal és egy TD-al vette ki a részét a diadalból. Blackmoné volt a meccs momentuma, második negyedbeli 67 yardos touchdown elkapása csapata 16-3-as vezetését jelentette, amit utána a szebb napokat látott Hosszúszarvúak nem bírtak közelebb kerülni. A Longhorns utoljára 1956-ban veszített négy hazai meccset egy szezonban, bowlesélyeik 4-6-os mérlegükkel minimálisra csökkentek.

 

A hét támadója: Cody Hawkins QB, Colorado. Karriercsúcsnak számító 201.02-es passer ratinggel zárta az Iowa State elleni meccset.

A hét védői: Orie Lemon LB, Oklahoma State és Von Miller LB, Texas A&M.Lemon 13 tackle-el, sackel és TFL-al büntette a Longhornst, Miller érdemeiről feljebb pedig már beszámoltam.

A konferencia állása (zárójelben az konf- és az összmutató):

Észak:  Nebraska (5-1, 9-1)

              Missouri (4-2, 8-2)

              Kansas State (3-4, 6-4)

              Iowa State (3-4, 5-6)

              Colorado (1-5, 4-6)

              Kansas (1-5, 3-7)

Dél:      Oklahoma State (5-1, 9-1)

             Texas A&M (4-2, 7-3)

             Oklahoma (4-2, 8-2)

             Baylor (4-3, 7-4)

             Texas Tech (3-5, 5-5)

             Texas (2-5, 4-6)

Szombaton, magyar idő szerint szombatról vasárnapra virradó kettőkor párhuzamosan követhetjük a Baylor-Oklahoma és a Texas A&M-Nebraska ütközetet. A Sooners és az Aggies hazai pályán tarthatja életben reményeit a Déli Divízió első helyéért és a konferenciadöntőért.

Mészáros Gergely (Dzsokijuing)