Big 12 figyelő - 12.

Északon a Nebraska csatavesztése újra nyílttá tette a Missourival vívott küzdelmet, Délen hármas holtverseny állhat elő. A Nagy Tizenkettek 12. játéknapja.

A hét mérkőzése: Texas A&M Aggies – Nebraska Cornhuskers 9-6

A hétvége kiemelt meccse mindkét csapat szempontjából döntő jelentőséggel bírt. A hazai texasi Őstermelők sikerük esetén versenyben maradnak a Déli Divízió elsőségéért, míg egy Huskers-diadal pontot tett volna az északi verseny végére. Ennek megfelelően hatalmas vehemenciával és óriási hangulatban (a 12. ember nézőcsúcsot jelentő 90079 főt számlált) esett egymásnak a két gárda. A meccs első felében Taylor Martinez vendégirányító először labdát dobott Trent Hunter Aggies DB kezébe, majd a jobb lába egy szerencsétlen falember-ütközés után megsérült. A helyére beállt Cody Green is megkínálta Trent Huntert egy interceptiont érő átadással és a játéknak ebben a szakaszában már komoly védőcsata folyt. Lavonte David , a vendégek vezető linebackere 7 szereléssel és sackkel, Jared Crick pedig két sackkel próbálta Ryan Tannehillt kiiktatni a játékból, de velük szemben az Aggies defense-nek ez sokkal jobban sikerült: Garrick Williams hét tackle-t, Von Miller 6 tackle-t és két sacket könyvelhetett el és a védelem vezére, a LB Michael Hodges a htán cipelte a csapatot. A passzjátéknak bealkonyult és az irányítók inkább futójátékok menedzselésével próbálták szétzilálni az ellenfelet. Ez is a texasiaknak sikerült jobban: a zsinórban az ötödik meccsén 100 yard fölött teljesítő Cyrus Gray RB háromszor is FG-távolságba juttatta a hazaiakat és az esélyt Andy Bullock ki is használta. A másik oldalon a liga talán legjobb kickere, Alex Henery hiába köszönt be újra egy 48 yardos bombával, csapata vesztesen távozott a gyepről. Bo Pelini nebraskai vezetőedző nehezen tolerálta a gyenge támadójátékot, először a sérült T-Magic fejét üvöltötte le, majd a bírókkal folytatott egyoldalú szájkaratét. Pelini sérelmezte, hogy a zebrák 16 büntetéssel sújtották csapatát 145 yard rovására, a mérközés után lehiggadva aztán bocsánatot kért. Az már csak a hab volt a keserű tortán, hogy Bo öccse, a védőkoordinátor Carl Pelini a helyi tévé kameráját inzultálta. A csata végén T-Magicről is felröppentek olyan pletykák, hogy a negatív történések hatására elhagyja a Nebraskát, de a legutolsó hírek ezt cáfolják. Ami bizonyos, hogy sérülése nem jön rendbe a Colorado elleni szezonzáró rangadóig, így újra Cody Green kezdhet a Huskers támadófrontjának élén.

 

 

A hét meglepetése: Colorado Buffaloes – Kansas State Wildcats 44-36

A szezon végéig kinevezett főedző, Brian Cabral akár még bolwba is juttathatja a feltámadt Bölényeket, aki immár második hete ihletett formában játszanak. Cody Hawkins az irányítóposzton újabb hibátlan meccset hozott le, 202 yard és három TD került a neve mellé. A vendégek QB-ja, Carson Coffmann sem hibázott, 270 yardja és 2 TD-ja jelzi , hogy nem az irányítók közti különbség döntött. A meccs és a forduló embere a futó Rodney Stewart lett: karriercsúcsnak számító 195 yardot termelt 2 hatpontossal harmincnégy kísérletből. Emellett 49 elkapott yardot is produkált és egy trükkös játékkal 23 yardos TD-passzt is kiosztott Toney Clemonsnak. Vele szemben RB-vetélytársa, Daniel Thomas csak 58 yardig jutott és labdát is vesztett, legemlékezetesebb momentuma kétpontos passza volt egy trükkös játék végén. Josh Hartigan, a Buffs sackkirálya újabb három rovátkát véshetett fel a statisztikákba, utolsó akciója ráadásul meccsvégi 4th down stop volt.

 

 

A hét bukása: Baylor Bears – Oklahoma Sooners 24-53

Amikor a meccs elején minden idők talán legjobb Baylorjának Landry Jones Sooners QB gyorsan kiosztott egy 76 yardos TD-passzt DeMarco Murray RB irányába, majd az ellentámadást Austin Box 4th és 1-né visszanyomta, már érezhették a Mackók hívei, az este nem lesz egyszerű történet. Ráadásul a forgatókönyv ismétlődött: DeMarco Murray futott TD, majd Jeremy Beal sack Robert Griffin rovására. Döntően befolyásolta a végkimenetelt, hogy az első negyed végén a Mackók punt returnjénél Krys Buerck elejtette a labdát és a vendégek ellenakcióját Roy Finch hatpontossal fejezte be. Brad Taylor szépítése után Ryan Broyles gyorsan válaszolt és a 34-7-es első félidő Sooners-dominanciája szünet után sem változott. Griffin harmadik negyedbeli első passzát Ronnell Lewis vadászta le és interception TD-ja teljes kiütéssé változtatta a meccset. 53-10-es vezetés után az utolsó játékrész két Jared Salubi futott hatpontosa a Baylor részéről már csak ragtapasz volt a nyílt sebre.

 

 

Kansas Jayhawks – Oklahoma State Cowboys 14-48

A Kéksólymok ugyan kétszer is vezetést szereztek, de a két csapat közti szintkülönbség végül kiütközött. A döntő momentum 27-14-es Cowboys-vezetésnél Michael Harrison punt blokkja és TD-ja volt, végül a második játékrészt 28-0-ra hozták a vendégek. Brandon Weeden újra elképesztő volt, 389 yardot és három TD-t passzolt hiba nélkül, 3708 yardos szezonbeli termésével lekörözte Zac Robinson utóbbi két idényét. Kendall Hunter újabb 100+-os meccset futott le, míg Justin Blackmon és Josh Cooper igazságosan elosztották maguk között az elkapásokat, 1-1 TD-t és 135/94 yardot beletéve a közösbe. A Pokes támadógépezetét bámulva kétséges, lesz-e védelem, aki megállítja őket, pénteken a Bedlam rivalizáláson az Oklahoma Sooners defense próbálkozhat.

 

 

Iowa State Cyclones – Missouri Tigers 0-14

Blaine Gabbert vendégirányító itt is hiba nélkül hozta le a meccset, 172 yardja és 1 TD-ja mellé 32 yardnyi futást is feljegyezhettünk. Fő célpontja a TE Michael Egnew volt, aki posztja egyik legjobbjaként az idei Mackey Award döntőse. A Ciklonoknak 77 yardot és egy hatpontost pakolt be, mellyel szezonális teljesítményét 78 elkapásra és 663 yardra tornászta fel. A Mizzou sikerével életben tartotta reményeit az Északi Divízió koronájáért, győzelme a Border Waron a Kansas ellen egy esetleges Nebraska-kudarrcal párosítva konferenciadöntőt eredményezhet.

 

 

A Texas Tech Red Raiders és a Texas Longhorns előrehozott egymás elleni ütközetük miatt ebben a fordulóban alacsonyabb osztályú (Weber State) vagy Sun Belt-es (Florida Atlantic) ellenféllel meccseltek és papírforma győzelmet arattak. Kiemelendő momentum talán csak a Longhorns –Owls első félidejének végén történt sikeres Hail Mary volt.

Texas Tech Red Raiders – Weber State Wildcats 64-21

 

Texas Longhorns – Florida Atlantic Owls 51-17

 

A teljes mérkőzés itt megtekinthető.

 

A hét támadója: Rodney Stewart RB, Colorado. A részleteket lásd fent.

A hét védője: Michael Hodges LB, Texas A&M.14 szereléséből tizenkettőt szólóban érte el, az Aggies-defense vezéreként kapott TD nélkül hozta le a Huskers elleni meccset.

 

Egyéni díjvárományosok:   Kendall Hunter RB (Oklahoma State) – Doak Walker Award

                                                 Justin Blackmon WR (Oklahoma State) – Biletnikoff Award

                                                 Ryan Broyles WR (Oklahoma) – Biletnikoff Award

                                                 Dan Bailey K (Oklahoma State) – Lou Groza Award

                                                 Prince Amukamara CB (Nebraska) – Jim Thorpe Award

                                                 Nate Solder OT (Colorado) – Outland Trophy

 

A konferencia állása (zárójelben a konf- és az összmutató):

Észak:     Nebraska (5-2, 9-2)

                 Missouri (5-2, 9-2)

                 Kansas State (3-5, 6-5)

                 Iowa State (3-5, 5-7)

                 Colorado (2-5, 5-6)

                 Kansas (1-6, 3-8)

Dél:         Oklahoma State (6-1, 10-1)

                Oklahoma (5-2, 9-2)

                Texas A&M (5-2, 8-3)

                Baylor (4-4, 7-5)

                Texas Tech (3-5, 6-5)

                Texas (2-5, 5-6)

 

Az utolsó forduló előtt Északon tisztább a képlet. Ha Nebraska hozza a Colorado elleni rivalizálást, divíziógyőztes, függetlenül a Mizzou-meccs végkimenetelétől, hiszen ők korábban legyőzték a Tigerst. A Missouri egyetlen esélye a Cornhuskers veresége lenne, ők várhatóan behúzzák az idei Határháborút a Kansas ellen.

Délen bonyolultabb a helyzet. Ha a szombati főmeccsen az Oklahoma State megveri a Soonerst, az övé a konferenciadöntő déli helye. Viszont ha az Oklahoma nyer és a Texas A&M kikap a Longhorns elleni meccsen, a Sooners nevethet a végén. A Texas A&M-nek egyetlen esélyemaradt: ha verik a Texast és az Oklahoma is nyer, de csak egy hely a különbség köztük és a Sooners között a BCS rangsorban, a konferenciaszabályok az alacsonyabban rangsorolt csapat javára figyelembe veszik az egymás elleni eredményt, ez pedig az Aggies-nek kedvez.

A Hálaadás hétvégéjén szinte minden a Big 12 körül forog majd. Csütörtökről péntekre éjjel kettőkor a híres-neves Lone Star Showdown, a texasi futball legnagyobb ünnepe az Aggies és a Longhorns csatájában kifejezve. Az A&M a divízióelsőségért, a Horns a bowlképességért hajt. Az ESPN America csak felvételről adja a meccset pénteken délután háromkor, úgyhogy marad a stream. Pénteken este fél tízkor Nebraska-Colorado, a megroggyant Huskers fogadja a feljövőben lévő Buffaloest, nagyobb csata lesz a vártnál. Szombaton fél hatkor Missouri-Kansas rivalry, tétje már csak akkor lesz, ha a Huskers veszít. A Bedlam rivalizálás, az Oklahoma State-Oklahoma győztese várhatóan a Dél nyertese is lesz egyben, kötelező néznivaló. Érdekes mellékmeccs lesz a Texas Tech-Houston is ugyanebben az idősávban, a Cougars a Longhornshoz hasonlóan bowlba jutásért játszik.

Mészáros Gergely (Dzsokijuing)