Big 12 figyelő - 13.

Oklahoma-Nebraska párbaj alakult ki a konferencia bajnoki címéért, a Texas bowlnélkülisége az év negatív szenzációja. A Nagy Tizenkettek utolsó alapszakasz-fordulója.

A hét meccse és rivalizálása: Oklahoma State Cowboys – Oklahoma Sooners 41-47

Az idei állambeli Bedlam rangadót Stillwaterben, a „kistestvér” Kovbojok campusán rendezték, akik történetük első Déli divíziós elsőségét zsebelhették volna be a sikerrel. A vendég Telepesek sikere hármas holtversenyt alakíthatott ki a csoport élén. A tét nagysága mind a támadók, mind a védők harci kedvét az egekbe emelte, a mindenki által várt irányító passzháború Brandon Weeden és Landry Jones között elképesztő számú átadási kísérletet, passzolt TD-t, labdaeladást és yardot hozott. Weeden, aki huszonhét évesen, profi baseball tapasztalatokkal a háta mögött vágott neki a szezonnak, már korábban megdöntött szinte minden iskolai passzrekordot és most sem hazudtolta meg önmagát. Lassan pörgött fel, meccseleji labdaeladásai miatt az első félidőben inkább Kendall Hunter-futójátékokat játszattak vele, de a harmadik negyedtől belendült és a célpontjaira is rábukkant: a két negyeden át altatott Justin Blackmont először egy 45 yardos átadással találta meg, majd Josh Coopernek egy 20 yardos TD-passzt osztott ki. Weeden ezt követően Blackmont is megajándékozta egy15 yardos hatpontossal, mellyel a Pokes 81-es mezszámú élő legendája zsinórban 11. meccsén ért el 100 yardot és TD-t.

Weeden ezzel a QB-teljesítménnyel akár az iskolai halhatatlanok közé is emelkedhetett volna, ha a győzelmet is Pistol Pete pisztolytáskájába gyömöszöli. Hogy nem így történt,arról leginkább Landry Jones, a vendég Sooners harmadéves vezére tehetett. Jones is megszenvedte a passz elleni védelmek tündöklését: Shaun Lewis Pokes LB először egy 52 yardos interception return TD-t csinált róla, majd Jones egy külső passzát Broderick Brown elképesztő ruganyossággal hozta vissza az oldalvonalon kívülről Lewis kezébe, az év interceptionjévé változtatva a playt. Jones mégsem tört össze és elsőszámű elkapói, Ryan Broyles és Kenny Stills fedezését látva előhúzta a tartalékkártyákat: Cameron Kenney 141, James Hanna 130 yardot kapott el és ami legalább ilyen lényeges volt, négyszer is mezőnygól távolságra kormányozta csapatát és a rúgó Jimmy Stevens ezen az éjszakán halálosan pontos volt. Jones igazi pillanatai a végjátékban jöttek el: három perccel a vége előtt, 33-31-es Sooners-előnynél 86 yardos TD-passzt varázsolt Kenney kezében, majd az ezt követő Justin Gilbert kickoff return touchdown sem törte meg, az év támadó playhívásával a totális blitzre küldött Cowboys secondary mögé löbbölte Hannának a labdát, aki hetvanhat yardon keresztül meg sem állt meg sem állt a végzónáig. A Pokes-nak már csak egy mezőnygólra futotta az erejéből és az onside kicket sem sikerült megszerezniük.

 

 

 

A hét rivalizálása 2: Texas Longhorns – Texas A&M Aggies 17-24

Az idei Lone Star Showdown az esélytelenebb Longhorns magára találásának jegyében indult. A nyitó pontszerző drive-ot ők vezették, melynek a végén Garrett Gilbert 31 yardos passzal találta meg Marquise Goodwint. Az Aggies a második negyedben válaszolt, Cyrus Gray 84 yardos touchdownt érő futással köszönt be a Darrell K. Royal Stadion elnémult szurkolóinak. Az egész meccsen brillírozó Gray ellen nem volt ellenszere a Texas D-nek, a harmadik játékrészben 48 yardos TD-t futott, s végül 27 kísérletből elért 223 yarddal zárta a meccset, ami pályája legjobbja. Randy Bullock 50 yardos FG-ja és Jeff Fuller végzóna-elkapása után Gilbert és a Horns támadók próbálták tartani a lépést, Gilbert QB sneakje azonban csak a szépítésre volt elegendő, utolsó drive-ja végén a korábban már tacklegyárkánt működő és két fumble-t is szerző Von Miller szedte le a levegőből Gilbert 17. szezobnbeli interceptionjét, a legtöbbet, mellyel Big 12 irányító „büszkélkedhet”. A Texas 1997 óta először zárta negatív mérleggel a szezont (ezután érkezett Mack Brown), az Aggies kilenc szezongyőzelme pedig a Cotton Bowlra lett elegendő. Mike Sherman TAMU-vezetőedzőnek kiválóan sikerült a szezonközi Jerrod Johnson – Ryan Tannehill irányítócsere, a Christine Michael sérülése után keletkezett RB-űrt pedig Cyrus Gray tökéletesen töltötte be.

Az összefoglalót itt találjátok.

 

A hét rivalizálása 3.: Nebraska Cornhuskers – Colorado Buffaloes 45-17

A rangadón Rex Burkhead RB (Huskers) futóként és „irányítóként” is villogott, 101 yardja és TD-ja mellett két hatpontos átadást is kiosztott Brandon Kinnie-nek és Kyler Reednek. Kinnie-t Cody Green QB is megtalálta egy 16 yardos átadással és az edzőváltás óta fényesen szereplő endég Bölények ezúttal csak futottak az eredmény után. Cody Hawkins 31-3-as hátrányban hiába passzolt 2 TD-t, labdaeladásai DeJon Gomes és Eric Hagg kezébe nem engedték a Buffsot közelebb az Északi Divízió első helyééért küzdő Kukoricázókhoz. A Huskers Burkhead és Roy Helu (77 yard) futójátékával majdnem 40 percig birtokolta a labdát, az órát is ellopva a nagymúltú rivalzálás utolsó mérkőzésén.

 

 

A hét rivalizálása 4: Missouri Tigers – Kansas Jayhawks 35-7

Nem hiába érkeztek az USA minden tájáról Mizzou-szurkolók az aktuális Border Showdownra. A rivalizálás idei fordulója Kansas Cityben a Tigrisek teljes dominanciáját hozta. A Tigers D összesen 141 yardot engedélyezett a Jayhawks támadóinak, amiből James Sims RB egymaga 81 yarddal és TD-nal vette ki a részét. A Mizzou támadójátékába még az is belefért, hogy Blaine Gabbert QB egyik legrosszabb szezonális produkcióját nyújtva 179 yardot és két eladott labdát tett bele a közösbe. De’Vion Moore két futott TD-ja és T.J. Moe 83 yardnyi elkapása és futott hatpontosa így is csont nélkül hozta a meccset a rémületes szezont maga mögött hagyó Kéksólymok ellen. A Kansas egyetlen pozitívuma újra a LB Steven Johnson volt, aki 12 szereléssel és sackkel vétette magát része.

 

 

North Texas Mean Green – Kansas State Wildcats 41-49

Alaposan befűtöttek a Sun Belt-reprezentáns észak-texasi hazaiak a jóval esélyesebb Vadmacskáknak. Lance Dunbar és Daniel Thomas RB-háborúját hozta a meccs. A hazaiak futója az elején teljesen szétszedte a Wildcats D-t, 20-7-es előnyhöz juttatva őket. Carson Coffmann vendégirányító passzjátékával visszajöttek a meccsbe a Vadmacskák és el is húztak a hazaiaktól. 42-27-es vendégvezetésnék érdekes momentum volt az egyms utáni két kickoff return TD: Brelan Chancellor 93 yardról, majd a K-State-es Aubrey Quarles 92 yardról ért célba. Lance Dunbar 17 yardos TD-elkapása már csak a szépítése volt elegendő, Chaise Baine North Texas QB Hail Maryjét elszedték a vendégvédők.

 

Texas Tech Red Raiders – Houston Cougars  35-20

Taylor Potts irányító vezette diadalra a hazaiakat, 373 yardot és négy TD-t dobott, s bár a vendégek QB-ja, David Piland 441 yardjával túldobta őt (az összes yardban is verte a Cougs a Lovagokat 585-488-ra), de korai labdaeladásai olyan előnyhöz juttatta a hazaiakat, amit a meccs végig megőriztek. Detron Lewis 135 yardot és 2 TD-t kapott el, az előszeretettel blogoló Baron Batch RB pedig hozzátett ehhez még egyet. Lyle Leong 17 yardos elkapása állította be a végeredményt, amit megerősítette a Tech bowlhelyét és kiütötte a Houston az idei kupaszezonból.

 

 

A hét támadója: Cyrus Gray RB, Texas A&M

A hét védője: Von Miller DT, Texas A&M

 

Az év támadója: Justin Blackmon WR, OKlahoma State

Az év védője: Prince Amukamara CB, Nebraska

 

 

Az összes díjazott itt található, az év első és második csapata pedig itt.

 

A végeredmény (zárójelben a konf- és az összmutató):

Észak:     Nebraska (6-2, 10-2)

                Missouri (6-2, 10-2)

                Kansas State (3-5, 7-5)

                Iowa State (3-5, 5-7)

                Colorado (2-6, 5-7)

                Kansas (1-7, 3-9)

Dél:         Oklahoma (6-2, 10-2)

                Oklahoma State (6-2, 10-2)

                Texas A&M (6-2, 9-3)

                Baylor (4-4, 7-5)

                Texas Tech (3-5, 7-5)

                Texas (2-6, 5-7)

A konferenciadöntő szombaton éjjel kettőkor kezdődik, az Oklahoma-Nebraska ütközet a két egyetemi futball nagyhatalom újabb egymásnak feszülésnek jegyében telik majd. A Big Tenbe távozó Cornhuskers konferenciagyőzelme ellen komoly déli Big 12-összefogás jött létre, ami időlegesen a texasi-oklahomai ellentétek is háttérbe szorítja.

 

 

Mészáros Gergely (Dzsokijuing)