Big 12 figyelő - 9.

Északon a Nebraska újra kétszereplőssé tette az elsőségért folytatott küzdelmet, délen Oklahoma állam és a Baylor küszködik egymással. A Big 12 konferencia kilencedik játéknapja.

A forduló mérkőzése: Nebraska Cornhuskers – Missouri Tigers 31-17

A Mizzou a veretlensége és a divízióelsősége megtartásáért utazott Lincolnba és a múlt heti Oklahoma elleni teljesítményük láttán nem alaptalanul. Más kérdés, hogy a hazai Nebraska utolsó szalmaszála volt ez a mérkőzés, esetleges vereségük végképp betette volna az idei szezonnak a kaput.

Rögtön a meccs elején megmutatta a Huskers, milyen támadóstratégiára számíthatnak a vendég Tigrisek: futóplayt hívtak, melynek során a tight end Ben Cotton tökéletes cut blockkal ütötte ki Aldon Smith-t, a Mizzou védőfrontjának csillagát. A helyén támadt résen Roy Helu Jr. running back 66 yardos TD-futással köszönt be, megadva az ütközet alaphangját. Helu vérszemet kapott és az egész mérkőzésen megállíthatatlan volt: az első mellé futott még egy 73 és egy 53 yardos touchdownt és végül 28 kísérletből 307 yarddal és tizenegy yardos átlaggal zárt. Helu lett a szezon első játékosa, aki 300 futott yard felett végzett egy meccsen és sikerrel tehermentesítette az utóbbi hetekben kissé meggyűrődött Taylor Martinez irányítót. T-Magic dolga ezen a napon a passzolás maradt: 6/9-es statisztikája tétlennek mutathatja, de a legjobb pillanatokban osztott ki egy 40 yardos átadást Kyle Reednek és végül 115 passzolt yarddal és TD-nal végzett. A Mizzou védőegység átjáróháza láttán a Tigers egyetlen reménye az offense produktivitása maradt, de a Nebraska védelme felhúzta a Sötét mezeket és ízekre szedte a falat, vele együtt pedig mögötte a jobb napokat látott Blaine Gabbert irányítót. Jared Crick, Lavonte David, Pierre Allen és Courtney Osborne is sackkel zárt, az utóbbi meg is rendítette Gabbert egészségi állapotát. Az első negyed 24-0-s Nebraska-vezetésével el is dőlt a meccs, a Mizzou a harmadik játékrészre ugyan felzárkózott tíz pontra, de az ellentámadásnál Roy Helu újra hellúzott egyet és innen már nem volt feltámadás a vendégoldalról.

 

 

A hét bukása: Texas Longhorns – Baylor Bears 22-30

Hetekkel ezelőtt ígértem, hogy nem számolok be többé a Baylorról mint pozitív meglepetéscsapatról, de amit a hazai „nagyágyú” Texas védelme művelt ezen a meccsen, nem lehet elmenni szó nélkül. Miközben a Longhorns offense Garrett Gilbert irányító megbízható játékával valamennyi mutatóban (passzolt/futott yardok, első kísérletek) ellenfele fölé kerekedett, az eddig rettegett Muschamp-dirigálta D sorsdöntő helyzetekben hibázott. A harmadik negyedben 19-10-es hazai előnynél méretes lyukon hagyták kitörni Jay Finley Mackó RB-t, aki köszönte és 69 yardos TD-ig meg sem állt. Az utolsó játékrész rögvest Robert Griffin quarterback sneakjével indult és Antonio Johnson labdaszerzése után Kendall Wright biztosította be a győzelmet. A Texas 11 büntetéssel 103 yardot vesztett, a punt return katasztrofális, Curtis Brownt és Aaron Williamst le is cserélik Kenny Vacaróra és Adrian Phillipsre, a red zone offense mutató pedig 115. a ligában. Az egyetlen üdítő kivétel Gideon-Williams csattanás túlésésén túl a hazaiaknál talán Sam Acho DT volt, aki 10 tackle-t, sacket és 4 forced fumble-t mutatott be, az már más kérdés, hogy ebből csak kettőt sikerült a védelemnek megszereznie. A Baylor velük szemben pedig azt adta, mi lényege: a Heisman-farvizen evező Griffin 219 yardot és 2 TD-t passzolt egy labdaeladással, Jay Finley 119 yardot futott, Terrance Williams pedig 77 yardot egy hatpontossalkoronázva meg mérlegét. A vendégvédelem is produktív volt: Byron Landor újra a támadófal rémálma lett, két perccel a vége előtt pedig Marquis Goodwin Horns WR fumble-ját Rodney Chadwick szedte össze, így a Baylor reális esélyekkel küzdhet tovább a Déli Divízió elsőségéért. A Bevo Boulevard lakói pedig a lelátóról és a partvonal mellől is tovább szomorkodhatnak.

 

 

Kansas State Wildcats – Oklahoma State Cowboys 14-24

Sokáig úgy tűnt, a Vadmacskák képesek legyűrni a Dél egyik élcsapatát, de az eltiltás miatt nem játszó Justin Blackmont megfelelően helyettesítette a Bo Bowling – Michael Harrison - Josh Cooper elkapóhármas. Kendall Hunter 143 yardot futott a vendég Pokes-nál, a döntő momentum 17-7-es vendégvezetésnél Johnny Thomas 26 yardos interception return TD-ja lett. A Kovbojok utoljára 1988-ban győztek Manhattanben, akkor mai vezetőedzőjük, Mike Gundy volt az irányító.

 

 

Iowa State Cyclones – Kansas Jayhawks 28-16

Két mezőnygóllal a Kéksólymok vezettek, de Josh Lenz csodálatos 62 yardos punt returnje meghozta a hazai közönség hangját. Az eddig is erőn felül teljesítő védelem és Austin Arnaud Ciklon irányító kiválóan játszott, kiosztott egy-egy TD-snapet az Alexander Robinson – Jeff Woody – Shontrelle Johnson futóhármasnak, ő maga pedig 168 yardot passzolt és ötvenkilencet futott, dominálta a meccset. Quinn Mecham, a Kansas harmadik számú irányítója kezdett a sérülések miatt, 149 yardja, 1 TD-ja és 1 INT-je alapján talán nem kell őt végleg leírni.

 

 

Texas A&M Aggies – Texas Tech Red Raiders 45-27

A hazai Őstermelőknél megvárták, míg Jerrod Johnson irányító átadja a múltnak az iskolai passzrekordot, nyugdíjazták és utóda, Ryan Tannehill azóta brillírozik. Már a Kansas elleni összecsapáson megmutatta, hogy van benne potenciál, de az ezen a mérkőzésen passzolt 449 yardos iskolarekordja és négy TD-os attrakciója a vidéki Texas elsőszámú kedvencévé tette a fiatal irányítót. Cyrus Gray RB további 2 hatpontost hozott össze és a vendég Vörös Lovagok támadóteljesítménye ezt már nem tudta ellensúlyozni: Taylor Potts Texas Tech-kezdőirányító kétszer is labdát vesztett a gólvonal közelében, a helyére beállított Steven Sheffield 129 passzot yardja és két TD-ja azonban kevés volt az üdvösséghez. A Jeff Fuller – Detron Lewis hazai-vendég elkapópárbajból az előbbi került ki győztesen, 171 yardot és 2 TD-t pakolt be a közösbe az utóbbi 111 yardjával és pontnélküliségével szemben. A Technél Jacoby Franks és Alex Torres WR is szezonális sérülést szenvedett, az A&M-nél Christine Michael RB került fel az idény végéig a maródiak listájára.

A találkozó összefoglalója itt megtekinthető.

 

 

Oklahoma Sooners – Colorado Buffaloes 43-10

Normanben Ryan Broyles Telepes-elkapó döntött iskolarekordot, 208 elkapott yardja a legtöbb, amit Sooners WR valaha egy meccsen összeszedett. A vendégeknél Cody Hawkins nem játszott rosszul, de nem tudta megismételni a 2007-es Oklahoma elleni meglepetésgyőzelmet. Hawkins 187 yardjával és 1 TD-jával szemben a hazaiak QB-je, Landry Jones 453 yardot és 4 TD-t tehetett ki az ablakba, még az elsőszámú futónak, DeMarco Murraynek is kiosztott tíz átadást 73 yardért. És akiről végképp nem szabad elfeledkezünk, az újonc futó, Ray Finch. Az oklahomaiak zöldfülű reménysége eddigi 35 szezon carryjéből hatyardos átlagot produkált és a Buffs ellen is 59 yardot szorgoskodott össze. Ha Murray kimegy az NFL-be, a Sooners RB-utánpótlása biztosított.

 

 

A hét támadója: Roy Helu Jr. RB (Nebraska)

A hét védője: Byron Landor S, Baylor. Landor 15 tackle-t, ebből 9 szólót ért el a Texas elleni meccsen, két elütött passzal és egy irányító siettetéssel színesítve a palettát. Említsük meg, hogy a hét speciális játékosa is Baylor focista lett, Derek Petterson Bears punter 65, 64, 51, és 47 yardos rúgásokkal a saját gólvonalukhoz szegezte a texasi támadókat, így elmondhatjuk, hogy a Baylor futballprogram kiemelkedő hetet zárt.

 

A Big 12 állása (zárójelben a konf- és az összmutató):

Észak:  Nebraska (3-1, 7-1)

               Missouri (3-1, 7-1)

               Iowa State (3-2, 5-4)

               Kansas State (2-3, 5-3)

               Colorado (0-4, 3-5)

               Kansas (0-4, 2-6)

 

Dél:     Baylor (4-1, 7-2)

            Oklahoma (3-1, 7-1)

            Oklahoma State (3-1, 7-1)

            Texas A&M (2-2, 5-3)

            Texas (2-3, 4-4)

            Texas Tech (2-4, 4-4)

 

A 10. hétről kiemelendő szombaton magyar idő szerint este fél héttől a Baylor stillwateri vendégeskedése az Oklahoma State otthonában, a Medvék győzelmük esetén megléphetnek a déli versenyfutásban. A legérdekesebb északi meccsnek az Iowa State – Nebraska ígérkezik fél tíztől, míg a konfközi derbik közül kiemelendő a Texas vendégszereplése a Bill Snyder Stadionban a Kansas State ellen éjjel kettőkor. Ha sikerül a Hornsnak megismételmie a Nebraska elleni bravúrt, még van esélyük egy békafeneke bowlban játszaniuk.

Mészáros Gergely (Dzsokijuing)