Baker Mayfield a Panthersnél!

Big East figyelő 14.

A nem túl eseménydús játéknapon az eddig remeklő Syracusenak sikerült kikapnia a sztár futóját és kezdő QB-jét nélkülöző Louisvilletől, a USF és a Rutgers pedig az utolsó pillanatig harcban állt a győzelemért.

A tizedik játékhét mérkőzéseinek összefoglalói:

South Florida Bulls-Rutgers Scarlet Knights 28-27
Mindvégig szoros mérkőzésen diadalmaskodott Skip Holtz csapata a Rutgers ellenében, megszakítva négy mérkőzéses vereségsorozatát a piscatawayiekkel szemben. Terence Mitchell remek punt returnje után BJ Daniels passzából Evan Landi szerezte meg a vezetést a USF-nek, de erre talán az év legkomikusabb special team playével hamarosan válaszolt a Schiano csapat. Marcus Robinson, a Scarlet Knights returnere a Bulls védők gyűrűjében úgy gondolta, hogy nem jelez fair catchet, és megiramodik. A védők közben valószínűleg elképzelték, hogy már jelzett Robinson, mert érintés nélkül engedték az endzoneba szaladni a játékost... A második negyed elején San San Te FG-jára Dontavia Bogan egy elkapott TD-vel válaszolt, és így a USF-hez került az előny ismét, de nem sokáig. Két play múlva ismét vezetett a Rutgers, előbb Chas Dodd találta meg 40 yardos passzával  Mark Harrisont, majd a mindenes, Mohamed Sanu idei második passzolt TD-je következett, ismét Harrison volt a címzett. A szünet előtt Maikon Bonani kiegyenlítette az állást egy 47 yardos FG értékesítésével. A második félidő első driveja tökéletesen sikerült a Rutgersnek, Joe Martinek 1 yardos TD-jével ért véget a támadássorozat. Ezután előbb Bonani FG-jával szépített a USF, majd egy safety következett. A Rutgers a saját négy yardosán állva screen passzal próbálkozott, amelyet nagyszerűen olvasott le a védelem, és sikerült a passzt elkapó Kordell Youngot az endzoneban szerelniük. A záró játékrész elején öt pontosra növelte előnyét a Scarlet Knights San San Te FG-jával, de a válasz nem maradt el. Moise Plancher 1 yardról futhatott, de sikerült elejtenie a labdát (a mérkőzésen immár másodszor), de szerencséjére az endzoneban, a falember, Jacob Simms rá tudott vetődni, egy pontos előnyhöz segítve a USF-et. A két pontos sikertelen maradt, de a hátralevő időben a Bulls védelme egész egyszerűen megsemmisítette a Rutgers támadóegységét, dominálva a falat.  A USF-nél az RB, Moise Plancher karrierje legjobb estéjét zárta a két fumble ellenére is, míg a Rutgersnél hiába passzolt 19/22-es mutatóval Chas Dodd, passzai általában csak kis térnyerést eredményeztek. A mérkőzés érdekessége volt, hogy Mohamed Sanu helyett Jeremy Deeringet láthattuk a wildcat formációból futva Rutgers oldalon.
A mérkőzés legjobbja: Jacquian Williams (SLB, South Florida) 11 szerelés, 2,5 negatív yardért, 1,5 sack

Syracuse Orange-Louisville Cardinals 20-28
A Louisville rossz előjelekkel várta a mérkőzést, hiszen nem szerepelhetett náluk sem a kezdő QB, Adam Froman, sem az egész FBS egyik legjobban teljesítő RB-je, Bilal Powell. Fromant Justin Burke, Powellt pedig a Jeremy Wright-Victor Anderson duó igyekezett pótolni. Az összecsapás első igazán nagy playe Daniel Brown nevéhez kötődött, aki sackelte Ryan Nassibot, a Cuse QB-ját, és kiharcolta a fumblet, amit a csapat meg is szerzett. Pár játék múlva Jeremy Wright váltotta pontokra a lehetőséget egy 28 yardos TD futással. Nem volt sok ideje a Cardsnak az ünneplésre, mert kis idő múlva Ryan Nassib passza után Alec Lemon szerzett 51 yardos elkapott TD-t, és egyenlített a hazai csapat. Az akadozó futójáték ellenére a Louisville képes volt még egy TD-re az első negyedben, Justin Burke passzát Andrell Smith kapta el. Innentől azonban a szünetig a Syracuse irányította a játékot. A Cards nem nagyon tudott futni, Burke-öt pedig állandóan siettették. A Syracuse is nehezen haladt, de legalább nekik a futás ment ezúttal is, Delone Carter egy 8 yardos futott TD-vel egyenlített is. Ahhoz, hogy a szünetben az Orange vezessen, azonban kellett a védelem is. Mikhail Marinovich sack-fumbleje nyitotta meg az utat Ross Krautman sikeres FG-ja előtt. A szünet után hatékonyabb lett a Louisville futójátéka, amelyet a mérkőzés hátralevő részében már nem tudott kordában tartani a Cuse. Előbb Wright szerzett újabb futott TD-t, majd erre a Cuse részéről ismét Krautman válaszolt egy FG-vel. A negyedik negyed elején Josh Chichester TD elkapásával nyolc pontra nőtt a Cards előnye, és az eredmény már a meccs végéig nem is változott. A Syracuse remek idegenbeli játéka után ismét kudarcot vallott saját szurkolói előtt, a Louisville pedig bravúros győzelmet ért el idegenben két kulcsjátékosa hiányában, megszakítva 11 mérkőzéses Big Easten belüli idegenbeli vereségsorozatát.
A mérkőzés legjobbja: Jeremy Wright (RB, Louisville) 98 futott yard, 2 TD

A konferencia állása:
 

1. Pittsburgh 3-0 5-3
2. Syracuse 3-2 6-3
3. South Florida 2-2 5-3
4. Louisville 2-2 5-4
5. West Virginia 1-2 5-3
6. Connecticut 1-2 4-4
  Rutgers 1-2 4-4
8. Cincinnati 1-2 3-5


Erősorrend:
 

Helyezés Csapat Indoklás Előző hét
1. Pittsburgh Panthers Minden nekik kedvez játék nélkül is. A többi csapatnak már van két veresége a Big Easten belül, ők pedig veretlenek. A jelenlegi játékuk alapján a UConn, a USF és a Cincy legyőzhető, és a WVU ellen még egy kudarc is beleférhet, akkor is nyernék a konferenciát... 1.
2. Louisville Cardinals Kezdő QB és RB nélkül legyőzni - a USF-et, a WVU-t és a Cincyt korábban felülmúló - Syracuset nem akármilyen teljesítmény. 4.
3. Syracuse Orange Otthon annyira nem megy a Cusenak, mint idegenben. Amint elkezdenek jó eredményeket felmutatni, mindig jön egy kijózanító pofon... De az az egy győzelem előbb-utóbb megszületik, és mehetnek bowlt játszani. 2.
4. West Virginia Mountaineers Bill Stewartnak volt egy hete gondolkodni, hamarosan meglátjuk, hogyan alakul az ő és csapata sorsa. 3.
5. South Florida Bulls Szoros, de nem túl színvonalas meccset nyertek a Rutgers ellen. Továbbra sem túl meggyőző a játékuk, de már csak egy győzelmet kell összehozniuk a bowlhoz. 7.
6. Rutgers Scarlet Knights Egyre távolabb kerülnek a bowl részvételtől Schiano „fiai”. Jól tartották magukat a USF ellen, de szerencsétlen vereségbe futottak bele. Elég nehéz a sorsolás, két győzelem kellene a Syracuse, Cincy, Louisville, WVU négyes ellen, jelenleg ez lehetetlennek látszik. 5.
7. Connecticut Huskies Pihentek a héten, előtte szerencsés sikert jegyeztek a WVU ellen, de túl sok remény nincs a további jó szereplésre... Talán kicsivel több esélyük van a bowlra, mint az előttük szereplő Rutgersnek. 6.
8. Cincinnati Bearcats A bye week után visszatér Zach Collaros, talán majd az ő segítségével sikerül előrelépni... Másban már nem nagyon bízhatnak. 8.


Szereplés a ranglistákon:

AP Top 25: - (az elmúlt héten: -)
BCS rangsor: - (az elmúlt héten: -)

Bowl figyelő
 

Erősorrend a szezon előtt

Esélyek változása az előző Bowl figyelő óta

Hátralevő mérkőzések száma Szükséges győzelmek a kvalifikációhoz Jósolt bowl
Pittsburgh növekvő 4 mérkőzés 1 győzelem BCS Bowl
West Virginia csökkenő 4 mérkőzés 1 győzelem Champs Sports Bowl
Connecticut csökkenő 4 mérkőzés 2 győzelem Beef O’Brady’s St. Petersburg Bowl
Cincinnati csökkenő 4 mérkőzés 3 győzelem -
South Florida növekvő 4 mérkőzés 1 győzelem BBVA Compass (Birmingham) Bowl
Rutgers csökkenő 4 mérkőzés 2 győzelem -
Syracuse növekvő 3 mérkőzés 1 győzelem* New Era Pinstripe Bowl
Louisville növekvő 3 mérkőzés 1 győzelem Meineke Car Care Bowl

* A bowl kvalifikáció során csupán egy FCS csapat elleni győzelem vehető figyelembe, így a Syracusenak legalább 7 mérkőzést kell nyernie a bowl részvételhez, nem 6-ot.

Beharangozók, tizenegyedik játékhét:

A hét mérkőzése: West Virginia Mountaineers-Cincinnati Bearcats

Az elmúlt években a Big East legjobbjai között számon tartott csapatok jelenleg komolynak mondható válságban vannak. A WVU néhány hete még a konferencia favoritjának tűnt, de a csapatnál valami elpattant. A védelem továbbra is hozza magát, a Mountaineers az egyetlen csapat az FBS-ben, amely egyetlen ellenfelének sem engedélyezett többet 21 pontnál. A támadóoldalon és a playhívásban azonban nem várt gondok jelentkeztek. Egy újabb vereséggel már semmi sem mentené meg Bill Stewart HC-t a bukástól. Az elmúlt két évben a Cincy nyerte a csapatok összecsapását, de az idei szereplésük alapján meglepetés lenne a sorozat meghosszabbítása egy újabb esztendőre. A Bearcats irányítójának, Zach Collarosnak a visszatérése legalább egy kis esélyt biztosít a győzelemre. A kitűnő QB nélkül a Syracuse két hete átgázolt a Cincyn. Ő azonban továbbra is csak egy alkotórésze a gyengélkedő együttesnek... A WVU esélyesebb a játéka alapján is és otthon is játszanak, ami szintén segíthet a kisebb válságban levő csapatnak. Egy biztos, a vesztes csapatnál sorsfordító következményei lesznek ennek a találkozónak. Ha a WVU veszít, valószínűleg azonnal, vagy szezon végén távoznia kell a HC-nak. A Cincinnati - veresége esetén - pedig nagy eséllyel búcsút mondhat az idei bowl szereplésnek, márpedig az egy kétszeres Big East címvédőtől eléggé szégyenteljes dolog.

Kiemelkedő mérkőzés: Louisville Cardinals-South Florida Bulls

A mérkőzés győztese már biztos bowl résztvevő lesz, a vesztesnek még lesz néhány mérkőzése ennek bebiztosítására. A South Florida szépen csendben építkezik, az idei Big Eastben már említésre méltó két meccses győzelmi sorozatuk van konferencia riválisaik ellen. A néha kissé szürkének tűnő csapatban támadóoldalon érzékelhető a fejlődés. BJ Daniels az utóbbi két mérkőzésen sokkal kevesebb labdát ad el, és magabiztosabb játékot nyújt QB poszton, a futójáték pedig hatékonyan működik. A védelem továbbra is hozza a tőle elvártat. A Louisville tartalékosan is legyőzte a Cuset idegenben, ami igazán nagy bravúr volt. A kezdő QB, Adam Froman egyelőre biztosan nem térhet vissza, helyén ezúttal is Justin Burke kezd majd. Bilal Powell szerdán megkezdte az edzéseket, de játéka továbbra is kérdéses, ha játszik is, valószínű, hogy Jeremy Wright és Victor Anderson is nagyobb szerepet kap majd nála. Hazai pályán a Cards az esélyesebb, és a múlt is mellettük szól, hiszen a USF még sohasem nyert Louisvilleben.

Egyéb mérkőzések: Connecticut Huskies-Pittsburgh Panthers; Rutgers Scarlet Knights-Syracuse Orange

A Pittsburgh remek formában van, így nekik áll a mérkőzés a UConn ellen, még akkor is, ha a Rentschler Fielden még nem kapott ki idén a Huskies. A WVU elleni siker hatalmas meglepetés volt azok után, hogy a UConn totális összeomlás képét mutatta az előző két meccsén. A játék képe azonban továbbra sem azt mutatja, hogy a csapat feltámadt volna. A támadójáték esetleg kibontakozhat a Pitt ellen, de a védelemmel kapcsolatban kérdéses, hogy képesek lesznek-e megállítani a mostanában passzjátékban és futásban is remeklő Wannstedt csapatot. A Panthersbe visszatérhet a csapat legnagyobb sztárja, a szezon nagy részét kihagyó DE, Greg Romeus, aki a múlt héten kezdte el az edzéseket. A Connecticut kezdő QB-je pedig ezúttal is Zach Frazer lesz annak ellenére, hogy Michael Box felépült sérüléséből.

A Syracuse futball programjának feltámadása pontosan egy évvel ezelőtt vette kezdetét egy november végi szombat délutánon, amikor a Marrone csapat 31-13-ra kiütötte a 25. helyen rangsorolt Rutgerst. Ezt a kínos mérkőzést valószínűleg nem felejtették el Mohamed Sanuék... A két defenzív orientáltságú csapat meccsén azonban ezúttal megfordult a helyzet. Az egy évvel ezelőttihez képest most a Cuse lesz az esélyes. Marrone gárdája idegenben nagyon jól szerepel ebben a szezonban. Az Orangenak kedvez az is, hogy a támadóoldalon jobbak, mint a Scarlet Knights, amely egész idényben szenved. Különösen igaz ez a támadófal szintjén, a Rutgers engedélyezte a legtöbb sacket az FBS-ben idén. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a blitzelésben nagyon aktív Cuse ellen lépnek pályára, az eredményt nem nehéz elképzelnünk... Nagyon nagy változás kell a Rutgers játékában ahhoz, hogy itt esetleges meglepetésről beszélhessünk.

Kezdési időpontok és tippek:

november 12. péntek
01:30 Connecticut-Pittsburgh (14-31), tv: ESPN America, felvételről

november 13. szombat
18:00 Louisville-South Florida (24-17)
18:00 West Virginia-Cincinnati (27-19)
21:30 Rutgers-Syracuse (14-27)

Szabadnapos: -

Gaál Sándor (gsn)