Baker Mayfield a Panthersnél!

Big East figyelő 15.

A USF, a Syracuse és a WVU kivívta a bowl szereplést a héten, a Pittsburgh pedig hatalmasat bukott országos nyilvánosság előtt, nyílttá téve a konferencia további küzdelmeit...

A tizenegyedik játékhét mérkőzéseinek összefoglalói:

Connecticut Huskies-Pittsburgh Panthers 30-28
A mérkőzés elején úgy tűnt, hogy a Pitt nagyon könnyedén fog nyerni, interceptiont szereztek Frazer flea-flickere után, majd hamarosan TD-t futott Dion Lewis. Aztán fordulat történt, a korábban remeklő QB, Tino Sunseri elkezdte dobálni az interceptionöket, dekoncentráltan játszott, és közben Jordan Todman, a kiváló RB elkezdett kibontakozni a Huskiesnál. A UConn D nagyon jól játszott a szünetig, Sunseri pedig egyre rosszabbul. Todman az idő előrehaladtával egyre jobb lett, nem tudta megállítani a Panthers D, neki is köszönhetően vezetett a szünetben 10-7-re a UConn. A harmadik negyed közepén jött ismét a fordulat, a Pitt és Sunseri feléledni látszott. Baldwin hosszú elkapása után lendületbe jöttek, és 21-13-ra elhúztak Lewis és Graham két futott TD-jével. Elúszni látszott a mérkőzés a Connecticut számára, azonban hamarosan visszakerült hozzájuk a momentum egy KR TD révén. A meccset a negyedik negyed közepén, 23-21-es UConn vezetésnél Ray Graham KR fumbleje döntötte el, amiből pár playjel később TD-t ért el a Huskies Isiah Moore elkapása után. Aztán még lehetett volna esély Wannstedték előtt, mert visszajöttek a mérkőzésbe Jonathan Baldwin idei ötödik elkapott TD-jével, mindössze két pont volt a hátrányuk ekkor. Randy Edsall, a UConn HC-ja viszont úgy gondolta, nem ad nekik újabb lehetőséget. Les Milest megszégyenítő playhívást produkált a mester, a Huskies a saját 19 yardjánál nekiment a 4. és 1-nek. Ha nincs meg, valószínűleg nyer a Pitt 1 ponttal (FG értékesítése után), de Todman megfutotta, biztossá téve a Connecticut meglepetés sikerét, amelyért a Big East összes csapata hálás lehet nekik, hiszen ismét nyílttá tették a konferencia küzdelmeit.
A Pitt D nem tudott semmit sem kezdeni Todmannel, és nem tudta kihasználni azt sem, hogy Frazerrel enyhén szólva nem acélos a Huskies passzjátéka. Támadóoldalon az elmúlt hetek nagyszerű játéka után jött a visszaesés, Sunseri gyenge volt a meccs nagy részében, és nem nagyon tudott a Pitt haladni a fegyelmezett Huskies D ellen. Ráadásként még egy hétfői hír is elszomoríthatta a Panthers rajongóit. A hátműtét után visszatérő sztár DE, Greg Romeus rögtön első mérkőzésén elszakította az ACL-jét, így idén már nem léphet a pályára. Mi több, egyetemi karrierje is véget ért, hiszen végzős, és a draftra való felkészülését is akadályozni fogja a sérülés, valószínűleg nem vehet részt majd a workoutokon sem.
A mérkőzés legjobbja: Jordan Todman (RB, Connecticut) 222 futott yard

Louisville Cardinals-South Florida Bulls 21-24, hosszabbítás után
A Louisvillenél kisebb meglepetésre helyet kapott a kezdőben Bilal Powell, a Cards kiváló RB-je, aki egy mérkőzés kihagyás után tért vissza. Hiányzott viszont a kezdő QB, Adam Froman, akit a múlt hetihez hasonlóan ezúttal is Justin Burke pótolt. Az első félidőben szinte minden a Louisvillenek kedvezett. Működött a futó és passzjátékuk is, bár ennek hatékonyságát próbálta limitálni az ezúttal is jól játszó USF védelem. Míg a Cards D egyenesen eltűntette a pályáról a USF passzjátékát és a futást is jól állították meg. Ennek fényében kissé furcsa lehet, hogy csupán 4 ponttal vezetett a szünetben a Strong csapat. A Louisville Andrell Smith TD elkapásával jutott előnyhöz, miután a USF térfelén labdát szerzett a defense. A kiharcolt előnyt azonban hamar sikerült csökkenteni, hiszen Philpott 22 yardos puntjának köszönhetően gyakorlatilag ajándék FG-hoz juttatták a Bullst. Josh Chichester TD-je után is hamar érkezett a válasz, Lindsey Lamar idei második KR TD-jét szerezte, és ezzel lendületet adott a USF-nek, amely innentől kezdve elkezdett feljavulni. A második félidő első Bulls driveja majdnem 90 yardosra sikeredett, köszönhetően főleg Demetris Murray 67 yardos futásának, de végül a TD elmaradt, így 1 pontra zárkóztak a Bonani FG-lal Danielsék. A következő két Cards drive interceptionnel ért véget, előbb Burke passzát húzta le Jerrell Young, majd a Wildcatből passzoló freshman QB, Dominique Brown adta el a labdát a DE Ryne Giddinsnek. Egy újabb botrányos, 17 yardos Philpott punt nyitotta meg a lehetőséget arra, hogy a USF először vezethessen a mérkőzésen a negyedik negyed elején. BJ Daniels 48 yardos TD átadással találta meg legmegbízhatóbb elkapóját, Dontavia Bogant, és a két pontos kísérlettel is beszaladt az endzoneba a sophomore QB. És innentől kezdve futhatott az eredmény után a Louisville, annak ellenére, hogy jól működött az O és a D is. A két rövid punt és a két labdaeladás viszont visszaütött, ezekből profitálhatott az egyébként ezúttal is eléggé impotens Bulls támadójáték. Másfél perccel a meccs vége előtt aztán csak egyenlített a Strong gárda, miután Burke kiosztotta harmadik TD passzát Josh Bellamynak. Azonban az ezt követő returnnek hála mérkőzésnyerő helyzetbe került a USF. A FG-t többször újra kellett rúgni az időkérések miatt, és természetesen Bonani akkor hibázta el az 52 yardos kicket, amikor már nem kérhetett időt a Louisville. A hosszabbításban Charlie Strong érdekes döntést hozott. Nekiment a csapatával a 4. és 1-nek a USF 4 yardján, és a QB sneak nem sikerült. A másik oldalon Bonani ezúttal nem hibázott. A jobb csapat maradt alul ezen a mérkőzésen, a Louisville csak magát okolhatja a vereségért, a korábban említett labdaeladások, rossz puntok és a vitatható edzői döntés miatt mit sem ért az egyébként ellenfelükénél sokkal jobb játék és Bilal Powell dicsőséges (31 futás/140 yard) visszatérése... Skip Holtz csapata első győzelmét érte el a Louisville ellen idegenben, és ha szerencsével is, de kivívta a bowl részvételt.
A mérkőzés legjobbja: Lindsey Lamar (WR/KR, South Florida) 100 yardos kickoff return TD

West Virginia Mountaineers-Cincinnati Bearcats 37-10
Zach Collaros visszatért a Cincinnatibe, de ez mit sem jelentett a szombati morgantowni délutánon. A WVU ugyanis egy félidő alatt átlépett a borzalmasan játszó Bearcatsen. Az első negyedben Geno Smith két TD passzt osztott ki Tavon Austinnak, majd ezt megfelejte a második negyedben újabb kettővel, ezúttal Jock Sandersnek. A Cincinnati közben szenvedett, nem haladtak, nem ment a passzjáték, nem ment a futójáték, nem ment semmi. Collaros rossz formában volt, két interceptiont dobott, és ráadásként a második negyed vége felé még összehozott egy intentional grounding büntetést is az endzoneban, ami safetyt eredményezett. A safetyvel 30-0-ra változott az eredmény a WVU-nak, és még szünet sem volt. Végül aztán csak sikerült legalább egy FG-lal szépíteni a Cincynek a negyed utolsó másodperceiben. Ez azonban semmit nem változtatott, az első félidőben eldőlt a mérkőzés, és ennek megfelelően a második játékrészben már nem erőltette meg magát Bill Stewart csapata. A félpályánál a kétségbeesett Bearcats megpróbálkozott egy 4. és 2-vel az első driveban, és Isaiah Pead ebből egy 53 yardos TD-t futott. Kicsit ettől felébredt a már-már teljesen leeresztő West Virginia és az addigi passzjáték orientáltság miatt nagyon mellőzött RB, Noel Devine futott TD-jével visszaállították a 4 TD-s különbséget. A Cincy még próbálkozott a hátralevő 25 percben, de semmire sem jutottak. A WVU csupán egyetlen passzplayt hívott a továbbiakban, futtatták az órát és a labdát. Bill Stewartnak egy kis levegőt engedett az első félidei remek támadójáték illetve a bowl szereplés kiharcolása, míg a másik oldalon Butch Jones feje felett gyülekeznek a viharfelhők. Ha nem nyeri meg három hátralevő mérkőzését a Cincy, akkor a két BCS bowl szereplés után idén nem megy bowlt játszani.
A mérkőzés legjobbja: Keith Tandy (CB, West Virginia) 5 szerelés, 1 interception, 4 kivédekezett passz

Rutgers Scarlet Knights-Syracuse Orange 10-13
A hét legpocsékabb mérkőzését a Big Eastben, és talán az egész FBS-ben a Rutgers és a Cuse játszotta Piscatawayben. A védelmek végig uralták a játékot, alig haladtak a támadóegységek, a szép passzok ritkaságszámba mentek. A Syracuse szerezte meg a vezetést Antwon Bailey elkapásával az első negyed közepén, miután két play alatt két elvesztett fumblet is láthatott a közönség. Előbb a Syracuse TE-je, Nick Provo, majd a Rutgers RB-je, Kordell Young veszítette el a labdát. A Rutgers a szünetig feljött San San Te FG-ja révén 7-3-ra. A Scarlet Knights egész mérkőzésen megpróbálta a támadófal gyengeségét kivédeni azzal, hogy kevés lehetőséget adott a QB támadására a blitzspecialista Orangenak. Odaadták Jeremy Deeringnek a labdát, ő futott a Wildcatből, nem volt túl izgalmas Schiano playhívása. A második játékrészre Tom Savage váltotta a nem túl hatékony Chas Doddot QB poszton, annak ellenére, hogy utóbbinak igazán nagy lehetősége nem is volt a bizonyításra. Savage aztán két hosszú, Mark Harrisonnak dobott passzal a redzoneba vezette a vörösöket. A következő playből pedig Deering megfutotta a Rutgers vezetést eredményező TD-jét. Ezután azonban már csak három FG kísérlet következett. Ross Krautman az elsőt 48 yardról értékesítette, a másodikat a negyedik negyed közepén 10-10-es állásnál San San Te kihagyta, majd egy perccel a vége előtt ismét Krautman kísérlete volt sikeres. Ezzel nyert a Syracuse és harcolta ki a bowl részvételt 2004 óta először, miközben a Rutgerst éppen az fenyegeti, hogy 2005 óta először lemarad a bowl szereplésről. Az Orange ezen a héten nem játszott jól az elmúlt hetek remek idegenbeli teljesítményei után, a Rutgersnél hiába szakadt meg a védelem, a támadósor gyengesége ezúttal is bukást eredményezett.
A mérkőzés legjobbja: Jeremy Deering (RB/WR, Rutgers) 166 futott yard, 1 futott TD, 10 elkapott yard, 5 passzolt yard

A konferencia állása:
 

1. Pittsburgh 3-1 5-4
2. Syracuse 4-2 7-3
3. South Florida 3-2 6-3
4. Connecticut 2-2 5-4
5. West Virginia 2-2 6-3
6. Louisville 2-3 5-5
7. Rutgers 1-3 4-5
8. Cincinnati 1-3 3-6


Erősorrend:
 

Helyezés Csapat Indoklás Előző hét
1. Pittsburgh Panthers Gyengén játszottak ismét a nézők millióinak szemei előtt, de van remény arra, hogy ismét az elmúlt három heti jó játékot lássuk tőlük. Továbbra is saját kezükben van a sorsuk. 1.
2. Syracuse Orange Nem játszottak jól, de továbbra is idegenbeli varázslók, a többi mérkőzés szerencsés alakulása esetén, egy nem lehetetlennek tűnő UConn elleni sikerrel még a konferenciát is megnyerhetik. 3.
3. West Virginia Mountaineers Bill Stewart levegőt vehet egy darabig, de a szurkolók ismét elkezdenek kampányolni a bukásáért, ha újfent kikap az ’Eers valakitől... 4.
4. Connecticut Huskies A WVU után megverték a Pittet is, ami nem akármilyen tett, de sok minden hiányzik ebből a csapatból a futójátékon kívül. De ha egyszer ez is elég a legjobb csapatok ellen, akkor nem lehet ok a panaszra... 7.
5. Louisville Cardinals Saját magukat verték meg, és feltehetőleg a Big Eastért való versengésből már ezzel kiszálltak. Jobb ez a csapat, mint azt a mérlege mutatja. 2.
6. South Florida Bulls Szerencsés a USF idén, hiszen nem az első szoros meccsüket nyerték meg. Annyira azért nem jók, hogy megnyerjék a Big Eastet, de reális esélyük jelenleg még van rá. 5.
7. Rutgers Scarlet Knights Egyre inkább úgy tűnik, hogy megszakad a bowl résztvevői sorozata Greg Schiano együttesének. Nem meglepő, hiszen támadóoldalon reménytelenek. 6.
8. Cincinnati Bearcats Collaros ide vagy oda, a Bearcats megmutatta a hétvégén, hogy ennél már csak feljebb lehet... 8.


Szereplés a ranglistákon:

AP Top 25: - (az elmúlt héten: -)
BCS rangsor: - (az elmúlt héten: -)

Beharangozók, tizenkettedik játékhét:

A hét mérkőzése: South Florida Bulls-Pittsburgh Panthers

Dave Wannstedtnek és csapatának van mit javítania az elmúlt heti gyenge játék után. Egy újabb vereséget már nem engedhet meg magának a csapat a továbbiakban, ha BCS bowlon akar szerepelni. A védelemmel kell kezdeni a problémamegoldást. A Pitt idén egyetlen futójátékossal szemben sem engedélyezett 100 yard feletti teljesítményt, egészen az elmúlt hétig. Todman 222 yardig jutott ellenük, és mint ismert, a USF is a futójátékáról híres. Ha nyerni akar a Panthers, elsődleges a futójáték megfogása, hiszen annak hiányában BJ Danielsnek passzolnia kell, ami idén kevés sikerrel történik meg. Eközben a Pittsburgh támadósorának egy veszélyes védelemmel kell szembenéznie, amely mind futás, mind passz ellen képes remek teljesítményt nyújtani. A USF-nek segít majd a hazai pálya, és ne feledjük, győzelmük esetén még esélyük lehet a Big East megnyerésére is, ami miatt nagyon hajtani fognak. Wannstedték azonban esélyesebbek, csupán egy dolgot kell tennie Dion Lewiséknak, valahogy előhúzni a kalapból azt a három héten át tartó remeklést, amivel a Big East küzdelmeit elkezdték. Vajon sikerül-e ez?

Kiemelkedő mérkőzés: Louisville Cardinals-West Virginia Mountaineers

A Cards 5-5-tel áll jelenleg, de ez a mutató csalóka. Sokkal jobb játékot nyújtanak ugyanis, mint amit egy 50 %-kal álló csapattól elvárnánk. Ezért is lesz nehéz dolga a WVU-nak Louisvilleben. A Cards futójátékot nehéz megállítani, és a passzjáték sem esett vissza azzal, hogy Justin Burke szerepel kezdő QB-ként Adam Froman helyett. Most azonban komoly kihívás előtt áll Bilal Powell és a passzjáték. A Mountaineers védelme szépen lassan visszakerült az NCAA elitjébe. Mind futás, mind passz ellen kiválóan védekeznek. Az elmúlt pár hétben a futás elleni defense tűnt kicsivel sebezhetőbbnek, így talán Powell helyzete lesz könnyebb. Támadóoldalon a West Virginia nem engedheti meg a szokásos gyengélkedést, ha nyerni akar. A Louisville védelme sokat fejlődött, és ha jelentkeznek a playhívásban a gondok, ismét saját magát verheti meg az ’Eers. Geno Smith az a játékos, aki eldöntheti ezt a mérkőzést teljesítményével. A QB a Cincinnati ellen végre ismét a szezon első felében látott remeklését hozta.

Egyéb mérkőzések: Syracuse Orange-Connecticut Huskies; Cincinnati Bearcats-Rutgers Scarlet Knights

Nem emeltük ki a Syracuse UConn elleni mérkőzését, de ennek ellenére nagyon nagy tétje van a találkozónak. A Syracuse esetleges győzelmével és a többi meccs kedvező alakulásával a Big East konferencia megnyerésére is esélyes. A Connecticut pedig azért küzd, hogy a bowl szereplést kivívja, és bekerüljön a Big Eastért való versenyfutásba. A mérkőzést leginkább a Cuse védelem és a UConn támadósor összecsapása fogja eldönteni. A Big Easten belül eddig a Louisville-en kívül egyetlen csapat sem volt képes arra, hogy Jordan Todmant megállítsa, és ténylegesen is győztesen kerüljön ki a Zach Hurd vezette Huskies támadófal elleni küzdelemből. Nem kedvez Edsalléknak a passzjáték gyengesége, bizony könnyen zavarba hozhatja Frazert a hiperaktív Orange D. Az utóbbi időben egyre jobb teljesítményt nyújtó UConn védelemnek a mostanában eléggé visszafogott teljesítményt nyújtó Ryan Nassib vezette passzjátékot, és a Delone Carter vezette futást kell a múlt hetihez hasonlóan kordában tartania, ha nyerni szeretnének. Bár a Syracuse tűnik esélyesnek, úgy érzem, meglepetés születik, és a UConn a WVU és a Pittsburgh után Doug Marrone csapatát is felülmúlja.

Az utolsó helyért rendezett mérkőzésen, vagy ha úgy jobban tetszik, a bowlról valószínűleg lemaradó csapatok találkozóján nem lehet igazán esélyesről beszélni. Mondhatnánk, hogy a Cincy az, de azok után, amit a múlt héten összeszenvedtek a WVU ellen a támadók, nagy bátorság kellene ehhez. Nem sokkal rosszabb a Rutgers D ugyanis, mint a West Virginia védelme, még ha a statisztikák szerint annyira nem is elit idén, mint azt várhattuk tőlük.Valószínűleg az a csapat fogja nyerni a mérkőzést, amely ebben a párharcban, az erősségek összecsapásából győztesen kerül ki. A Rutgers O vs. Cincy D párharc akár idézőjeles is lehet. A Scarlet Knights támadósora katasztrofális, akárcsak a Cincy defense idei teljesítménye. A meccs győztesének marad még hajszálnyi esélye a bowl szereplésre, a vesztes viszont szinte biztos, hogy elfelejtheti az utószezont.

Kezdési időpontok és tippek:

november 20. szombat
18:00 Louisville-West Virginia (17-23)
18:00 South Florida-Pittsburgh (14-24)

november 21. vasárnap
01:00 Syracuse-Connecticut (21-23)
01:30 Cincinnati-Rutgers (26-19)

Szabadnapos: -

Gaál Sándor (gsn)