Baker Mayfield a Panthersnél!

Big Ten figyelő 10.

A Spartans vereségével nincs többé veretlen csapat a főcsoportban...

 

A Spartans vereségével nincs többé veretlen csapat a főcsoportban, és négy fordulóval a bajnokság vége előtt négy csapat áll harcban a Rose Bowlon való részvételért, míg a többiek éppen jobb bowlokért vagy a lélektani határt jelentő hatodik győzelemért küzdenek.

 

A 9. játékhéten történt

 

A várt nagy küzdelem elmaradt az Iowa és a Michigan State között, a hétvége legjobban várt találkozóján, ugyanis a Hawkeyes megsemmisítő csapást mért a veretlen idényről álmodozó Spartansra. Az első félidőben dobott két Kirk Cousins interception után nem volt visszaút a vendégeknek, ezúttal nem élték túl a gyenge kezdést, mint a legutóbbi két fordulóban. Ricky Stanziék viszont feledtetni tudták a Badgers elleni keserű vereséget, és újra beszálltak a Rose Bowlért vívott küzdelembe. A Northwestern Tyrell Sutton távozása után ünnepelhetett újra 100+ yardos futott Mike Trumpy személyében, miközben legyőzték az Indianát, mindössze 20 szerzett ponttal. A Minnesota mellett a Purdue is a konferencia pofozógépének szerepét töltötte be, másik oldalról az Ohio State és az Illinois is magabiztos győzelmet aratott. A bye weekről visszatérő Michigan Happy Valley-be látogatott, de a Penn State már a félidőre 18 pontos előnyt kiépítve, végig kézben tartva a találkozót, megnyugtató sikert ünnepelhetett.

 

A Big Ten hivatalos díjazottjai

 

A hét támadója & újonca

 

Nathan Scheelhaase irányító rövid egyetemi pályafutását új szintre emelte a Purdue ellen. Karriercsúcsot jelentő yardot futott, összyardot szerzett, touchdownt dobott, passz-hatékonysági mutatót produkált. 16-20, 195 passzolt yard, 4 TD és 118 futott yard 21 futásból, és hozzásegítette csapatát, hogy végre ismét elhódítsa a „Purdue Cannon” vándorkupát. Az újonc játékossal nem sokan látták, hogyan kerüli el a Fighting Illini a főcsoport utolsó helyeit, de még négy hátralévő mérkőzéssel a tarsolyban, csak egyetlen győzelemre vannak a bowl részvételtől.

 

A hét védője

 

Shaun Prater a saját térfelének közepén szerzett interceptiont a Spartans ellen, amivel megállította a 17 pontos hátrányból felzárkózást jelentő támadásukat. A támadók három játékkal később touchdownt szereztek, amivel a második negyed közepére 23 pontost előnyt szerezve gyakorlatilag eldöntötték a találkozót, és teljesen demoralizálták az ellenfelet. A junior cornerback emellett még 10 szerelést is fel tud mutatni, egy elütött passz és 0.5 TFL mellett.

 

A hét special teams játékosa

 

Collin Wagner a negyedik negyedben szerzett 42 yardos mezőnygóllal touchdown távolságon kívülre lőtte a Nittany Lionst Denard Robinsonék ellen, akik így rontott negyedik down után elúszott a találkozó. Bármilyen utolsó pillanatban lehetséges feltámadást megakadályozandó, a senior kicker szűk négy perccel a találkozó vége előtt biztos mezőnygól helyett hét yardot futva first downt szerzett, miután már nem került vissza a labda az ellenfélhez. 5/5 sikeres extra ponttal és 2/2 mezőnygóllal zárta a találkozót.

 

Az eredmények

 

Indiana 17 Northwestern 20

Illinois 44 Purdue 10

Iowa 37 Michigan State 6

Penn State 41 Michigan 31

Minnesota 10 Ohio State 52

 

Szabadnapos: Wisconsin

 

A főcsoport állása

 

1. Michigan State (4-1, 8-1) & Ohio State (4-1, 8-1)

3. Wisconsin (3-1, 7-1) & Iowa (3-1, 6-2)

5. Illinois (3-2, 5-3)

6. Northwestern (2-2, 6-2) & Penn State 2-2, 5-3) & Purdue (2-2, 4-4)

9. Michigan (1-3, 5-3)

10. Indiana (0-4, 4-4) & Minnesota (0-5, 1-8)

 

A Big Tennel szerződésben álló bowlokról a figyelő első számában már részletesen szó volt. Ezúttal egy rövid helyzetjelentés: a Michigan State, Ohio State, Wisconsin, Iowa és Northwestern már biztos bowl résztvevő. A Wildcats története során először játszhat bowlon sorozatban harmadik alkalommal. A Purdue és Indiana csapatának még matematikai esélye van, de a sorsolásuk, csak egy nyerhető meccset tartogat számukra, mikor is az utolsó fordulóban egymás ellen játszanak az „Old Oaken Bucket” kupáért. Az Illinois, Penn State, Michigan hármasnak csak egy-egy győzelem szükséges, az év végi egy bónusz mérkőzéshez.

 

Idén utoljára fordulhat elő, hogy a Big Ten társbajnokot avat, ugyanis azonos konferencián belüli eredmény esetén nincsen szétlövés az elsőségért (ez jövőre változik a bajnoki döntő bevezetésével, és a két divízió létrehozásával). A Rose Bowl részvételért azonban valahogy mégis el kell dönteni a sorrendet az élen (mivel már nincs veretlen csapat elképzelhetetlen a bajnoki döntő és a BCS rangsor első két helyének valamelyik a konf bármelyik csapatának).

 

Két csapat közötti holtverseny esetén (= azonos konferencia mérleg százalékban): hat győzelemnél kevesebbet szerzett csapat eredménye nem számít a mérlegükben; (ha még mindig él a holtverseny) egymás elleni mérkőzés győztese; (ha még mindig él a holtverseny) a jobb összmérleg dönt; ha ez is azonos, akkor a BCS rangsorban elfoglalt jobb helyezés. 

 

Három csapat közötti holtverseny esetén: ha valamely csapat legyőzte a másik kettőt, akkor ő a résztvevő; ha valamelyik csapatot a másik kettő legyőzte, akkor ez a csapat kiesik, és a maradék kettő között a két csapatra érvényes szétlövést kell alkalmazni; ha nem játszottak mindhárman egymással, akkor a jobb összmérleg dönt; ha ez alapján egy csapat kiesik, akkor a maradék kettőre ismét a két csapatra érvényes szabályokat kell alkalmazni; ha mindhárom csapat összmérlege azonos, akkor a BCS rangsorban elfoglalt legelőkelőbb helyezés számít.

 

A 10. játékhét mérkőzései

 

Purdue v #7 Wisconsin, 17:00

 

Egyoldalú találkozó, semmi jele annak, hogy a bye weekről visszatérő Badgerst komoly kihívások elé tudná állítani a Boilermakers. Egyedül abban bízhatnak, ha lebecsüli őket Bret Bielema csapata, amire kicsi az esély, mert a jövő héten is csak az Indiana vár rájuk, nem olyan rangadó, ami elterelné a figyelmüket.

 

A Purdue további mérkőzései: Michigan, @Michigan State, Indiana

A Wisconsin további mérkőzései: Indiana, @Michigan, Northwestern

 

#16 Michigan State v Minnesota, 17:00

 

Három idegenbeli meccs és bye week előtt hazatért a Spartans, és minden bizonnyal kellő elszántsággal felvértezve lépnek pályára, hogy feledtessék az Iowa elleni fiaskót. A Golden Gophersnél a baj nem jár egyedül: a héten tanulmányi okok miatt felfüggesztették két védőjüket, valamint meg nem nevezett ok miatt a védelem csapatkapitányát, DT Brandon Kirkseyt a hétvégi meccsre.

 

A Michigan State további mérkőzései: Purdue, @Penn State

A Minnesota további mérkőzései: @Illinois, Iowa

 

Michigan v Illinois, 17:00

 

Valamelyik csapat a találkozó után hatodik győzelmét fogja ünnepelni. A Wolverines védőinek nem lesz egyszerű napja, azok után, hogy Evan Royster idén először ellenük jutott 100 yard fölé, az Illinois futójátékának lelassításában. Az Illini idén már aratott nagy idegenbeli győzelmet a PSU ellen, ezúttal a Big House-ban tehetnek próbát Ron Zookék.

 

Michigan további mérkőzései: @Purdue, Wisconsin, @Ohio State

Illinois további mérkőzései: Minnesota, Northwestern (Chicagoban, Wrigley Field), @Fresno State

 

Indiana v #15 Iowa, 17:00

 

Országos kettes. Mindkét vezetőedző 100. győzelmét készül megszerezni. Bill Lynchnek valószínáleg várnia kell a Purdue elleni állami derbi napjáig, hogy reális esélye legyen a megszerzésére.

 

Indiana további mérkőzései: @Wisconsin, Penn State (Landoverben, FedEx Field), @Purdue

Iowa további mérkőzései: @Northwestern, Ohio State, @Minnesota

 

Penn State v Northwestern, 20:30

 

A forduló mérkőzése az Illinois michigani vendégszereplése mellett. A főcsoport legjobb 3rd down védelme, az egyik legjobb 3rd down támadósor ellen lép pályára. A Wildcats eddig nem volt meggyőző a konferencia-mérkőzéseken, míg a PSU a korábbi walk-on irányító Matt McGloin vezetésével visszatalált a győztes útra, és még tisztességes évet tudhat maga mögött az Illinois elleni katasztrófát követően.

 

Penn State további mérkőzései: @Ohio State, Indiana (Landoverben, FedEx Field), Michigan State

Northwestern további mérkőzései: Iowa, Illinois (Chicagoban, Wrigley Field), @Wisconsin

 

A forduló találkozói szombat délután, illetve este kezdődnek.

 

Szabadnapos: Ohio State

 

Dávid László (DoM)