Baker Mayfield a Panthersnél!

Big Ten figyelő 11.

Paterno 400. győzelme még a Michigan pontrekordot hozó diadalát is túlragyogta, míg az Iowa és a Wisconsin majdnem megégette magát.

 

A 10. játékhéten történt

 

21 pontos hátrányból állt talpra a Penn State a Northwestern ellen, köszönhetően, hogy a védelmük pont nélkül tartotta Dan Persát és társait a teljes második félidőben. Matt McGloin irányítóként a második negyed legvégén egy perc alatt vezetett TD-vel végződő támadást, majd ezt megismételte a harmadik negyed legelső támadásánál is. Ez kellő lökést adott a csapatnak, amely végül hazai pályán megszerezte idei hatodik győzelmét. A sikert csak növelte, hogy edzőlegendájuk, Joe Paterno pályafutása 400. győzelmét aratta ezzel! Az egyetemi amerikaifutball első osztályában ez még senkinek sem sikerült. A Nittany Lions vezetőedzőjeként 535 mérkőzésen van túl, 45. idényében. A tíz másik Big Ten vezetőedző összesen tudhat 610 mérkőzést a háta mögött.

 

 

Nem nehéz kitalálni, hogy a hétvége JoPa-ról szólt, és ezen még az sem tudott változtatni, hogy a Big House-ban háromszori hosszabbításban dőlt csak el a küzdelem a vendég Illinois és a hazai Michigan között. 132 pontot szerzett a két csapat, ami konferencia rekord (korábbi csúcs 115 pont volt 1993-ban a Purdue 56 Minnesota 59 meccsen). Legutóbb 2000-ben született legalább 105 pont, amikor a Northwestern verte meg 54-51-re a Michigant. Múlt hétvégén az Illini és a Wolverines támadói 1237 yardot tettek meg, és 58 first downt szereztek.

 

 

Nem sok kellett volna, hogy más szenzáció is legyen a konferenciában, de Ricky Stanzi vezetésével sikerült az Iowának az utolsó pillanatban meccs-nyertes támadást vezetni a mindenki által lesajnált, illetve konf utolsó Indiana ellen, és ezzel garantálni Kirk Ferentz vezetőedző 100. diadalát. Azonban egyetlen, a gólterületen elejtett labda Damarlo Belcher elkapó részéről negyedik down során fél perccel a meccs vége előtt megakadályozta, hogy sikeres extra ponttal megszerezzék idén az első konf győzelmüket. Ráadásul Bill Lynch vezetőedző is a 100. sikerét ünnepelhette volna.

 

 

A Wisconsin is bajban volt még félidőben a Purdue ellen. Sérülések miatt ezúttal Montee Ball futó (21-127, 2 TD) rugdosta előre a Badgers szekerét. A Michigan State is kiemelkedő futóteljesítménnyel gyalogolt át szegény Minnesotán. Edwin Baker 4 TD-t is szerzett, miközben 27 futásból 179 yardot hozott össze.

 

A Big Ten hivatalos díjazottjai

 

A hét támadói

 

Mikel Leshoure, az Illinois futója 5 touchdownt, és 172 yardot szerzett a Michigan ellen. Az általa szerzett 5 TD franchise csúcsbeállítás: a legendás Red Grange szerzett 5 TD-t a Michigan ellen 1924-ben.

 

Roy Roundtree, a sophomore elkapó iskolarekordot jelentő 246 yardot kapott el (1966-ban Jack Clancy az Oregon State ellen szerzett 197 elkapott yardot) kilenc elkapás során 2 TD mellett, amivel csapata a Michigan legyőzte az Illinois-t.

 

A hét védői

 

Michael Mautilehet a linebacker egyetem következő nagy klasszisa. Három szerelést mutatott be negatív yardért, és emellett összesen 11 szerelése volt, ami karriercsúcs. A sophomore játékosnak kulcs szerepet vállalt abban, hogy a harmadik negyedben 10 játék alatt csak 32 yardot haladt előre a Northwestern.

 

Antonio Feneluscornerback létére 9 szerelést szerzett, illetve ami még fontosabb egy interception return TD-t a Wisconsinnak a Purdue ellen, miközben egy fumble-t is sikerült felszednie, amit később mezőnygólra váltott a támadósor.

 

A hét special teams játékosa

 

Mike Meyera szenvedő Iowa támadóalakulatot kisegítve négy mezőnygólt értékesített, közte egy 42 yardos FG-t, ami karriercsúcs az újonc rúgónak.

 

A hét újonca

 

Nathan Scheelhaasea múlt hét után ismét a díjazottak között találta magát. 4 touchdownt szerzett 312 összyard mellett az Illinois irányítójaként. Ebből 211 passzolt yard, és 3 passzolt TD, nulla interception mellett.

 

Eredmények és összefoglalók

 

Indiana 13 Iowa 18

Michigan State 31 Minnesota 8

Purdue 13 Wisconsin 34

Penn State 35 Northwestern 21

Michigan 67 Illinois 65 (3 hosszabbítás után)

 

Szabadnapos: Ohio State

 

A főcsoport állása

 

#

Csapat

Konferencián belüli, illetve összmérleg

Top 25-be tartozó ellenfél ellen

1.

Michigan State Spartans

5-1 (9-1)

2-1

2.

Ohio State Buckeyes

4-1 (8-1)

1-1

Wisconsin Badgers

4-1 (8-1)

2-1

Iowa Hawkeyes

4-1 (7-2)

3-2

5.

Penn State Nittany Lions

3-2 (6-3)

1-2

6.

Illinois Fighting Illini

3-3 (5-4)

0-2

7.

Michigan Wolverines

2-3 (6-3)

0-2

Northwestern Wildcats

2-3 (6-3)

0-1

Purdue Boilermakers

2-3 (4-5)

1-2

10.

Indiana Hoosiers

0-5 (4-5)

0-3

 

Minnesota Golden Gophers

0-6 (1-9)

0-4

 

 

A 11. játékhét mérkőzései

 

Szombaton papírforma eredmények érvényesítésére lehet számítani, ami valószínűleg Illinois, Wisconsin, Michigan és Iowa győzelmet fog jelenti, amivel tovább fokozódik az izgalom a Rose Bowlt jelentő első hely megszerzésért. Valamint az Illini arra készül, hogy végre megszerezze idei hatodik győzelmét, amivel újra bowl részvételt harcolna ki Ron Zook legénysége, amivel a vezetőedző jó eséllyel meg is menti az állását, ami a pasadanai látogatásuk óta nagyon bizonytalan lábakon állt. A Northwesternnek hagyományos jól megy az elmúlt években az Iowa ellen, azonban a támadósor elsősorban a támadófal kiegyensúlyozatlan játéka, és a futójáték túlzott erőltetése miatt hosszú percekre képes eltűnni, ami túl nagy terhet rak a védelemre, különösen a sebezhető secondaryre. Ennek kihasználása nem okozhat gondot az Iowának.

 

A legérdekesebbnek ígérkező összecsapás az egymás után kettő nagy győzelmet arató Penn State és a pihenőhétről érkező Ohio State között fog zajlani. Matt McGloin irányítóval nagyon jól fest a Nittany Lions támadósor, ami ha jó napot fog ki, megtréfálhatja a Buckeyes védelmét, akik könnyen abba a hibába eshetnek, hogy már az Iowa elleni jövő heti csúcsrangadón jár majd az eszük.

 

 

Illinois v Minnesota, 18:00

#7 Wisconsin v Indiana, 18:00

Purdue v Michigan, 18:00

Northwestern v #13 Iowa, 18:00

#9 Ohio State v Penn State, 21:30

 

A találkozók szombat este kezdődnek.

 

Szabadnapos: Michigan State

 

Dávid László (DoM)