Big Ten figyelő 12.

Még három csapat harcol a Rose Bowl részvételért. A hétvégén OSU-Iowa rangadó, és újra football meccs a Wrigley Fielden Chicagoban.

 

A 11. játékhéten történt

 

Már-már hagyományos mondható vereségét szenvedte el az Iowa Hawkeyes a Northwestern Wildcatstől, ezúttal Evanstonban, amivel minimális csökkent az esélyük, hogy ők képviseljék a konferenciát a Rose Bowlon, és a társ-bajnoki cím megszerzéséhez is a többi csapat botlására van szükségük. A forduló másik szenzációja, hogy a Minnesota megszerezte első győzelmét az első játékhét óta, ugyanis legyőzték az Illinois-t, amelyik régi önmagát idéző hibákat követett el, könnyen előfordulhat - ami még pár héttel ezelőtt elképzelhetetlen tűnt -, hogy ismét nem kell bowlra való felkészülés törődniük decemberben. A forduló előtt nagy médiaháborúba kezdett a Penn State, mert tiszteletlennek tartották a 18 pontos előnyt, amit Las Vegas adott az Ohio State elleni meccsre a fogadóirodáknak. Az első félidőben minden úgy is alakult, ahogy azt a Nittany Lions elképzelte. A védelem egy Terrelle Pryor hosszú passzt leszámítva remekül zárt, és Matt McGloin is parádézott, és hatékonyan vezette a támadókat, és a néző nehezen tudta elképzelni, hogyan veszíthette el nyáron a kezdő irányító posztjáért vívott küzdelmet. A félidő előtt azonban egy túlgondolkodott negyedik down során (túl sok volt a megtévesztés, elterelés, amire a labda kikerült volna a backfieldről, már több ponton áttörte a Buckeyes védelem a támadóvonalat) 14-3-as előnynél nem érték el az első downt. Igaz, mezőnygól távolságon belül voltak már, de a játéknak sokkal nagyobb jelentősége volt a meccs lélektanára, és a harmadik negyed elején megtett 96 yardos OSU TD-támadás, illetve az utána dobott McGloin „pick six” végleg megtörte a PSU ellenállását, és harci kedvét. Az Indiana még a félidő előtt elveszítette senior kezdő QB-ját, Ben Chappellt, akinek így nem a pályán kellett átélnie, ahogy megalázzák a Hoosierst a Badgers játékosai: 83 pont. A Michigan viszont sorozatban másodszor is győzött konferencia meccsen, ráadásul a védelem ismét mutatott bizakodásra okot adó életjeleket, és úgy tudtak győzni, hogy Denard Robinson négyszer adta el a labdát.

 

 

A Big Ten hivatalos díjazottjai

 

A hét támadója

 

Dan Persa egyéni csúcsot jelentő 43 kísérletből 32 jó átadást szerzett, amiből 318 passzolt yard született, és 3 touchdownt (1 futott) szerzett a Northwestern az irányító közreműködésével. Az utolsó passzával végleg megfordította a Wildcats a találkozót a negyedik negyedben 10 pontos hátrányból, amivel legyőzték a top25-ben rangsorolt Iowát. Az utolsó negyedben a junior irányító 85 és 91 yardos TD-vel végződő támadást vezényelt le. 1:22-vel a meccs vége előtt adta a győztes, 20 yardos TD passzt, ami után súlyos Achilles-ín sérülést szenvedett, ami azonnal véget vetett az idényének. Emiatt már nem fog változni a 73.5 százalékos passz pontossági mutatója, ami új iskola, és Big Ten rekordot jelent.

 

A hét védője

 

Ryan Kerrigan 10 szerelést, 5 negatív yardos szerelést, 4 sacket, 2 kikényszerített fumble-t, és egy megszerzett fumble-t produkált a Michigan elleni, Purdue szempontjából vesztes találkozón. A senior defensive end ezzel pályafutása során már 14 fumble-t harcolt ki, ami NCAA rekord beállítás, és új Big Ten csúcs. A Purdue védelme jelentősen az éves átlaga alatt tudta tartani a Wolverines támadósort (395 yard, 27 pont). Emellett 5 labdát szereztek, és csak négy pontra voltak az ellenféltől, amikor a Michigan touchdownt szerzett kevesebb, mint két perccel a találkozó vége előtt. Az 5 TFL és 4 sack a legjobb teljesítmény Big Ten védőtől idén egyetlen meccsen.

 

A hét special teams játékosa

 

Troy Stoudermire két kickoff returnje során 112 yardot haladt az Illinois ellen. A meccs végeredményét befolyásolta 90 yardos returnje, amivel hatalmas lökést adott a Minnesotának, hogy a negyedik negyedben 10 pontos hátrányból álljanak talpra, és megszerezzék idei első konferencián belüli sikerüket. A 90 yardos játékával első és 10 helyzetet teremtett az Illini 4 yardos vonalán. A mérkőzést végleg lezárta az utolsó pillanatokban szerzett interceptionje. 2920 kickoff return yarddal ő tartja jelenleg a Big Ten csúcsot, és második az örökranglistán a 114 returnnel, és még csak junior.

 

A hét újonca

 

James White 19 futásból 144 yardot és 2 touchdownt szerzett, miközben a Wisconsin támadók 83 pontot szereztek az Indiana ellen, ami 1950 óta a legtöbb egy Big Ten mérkőzésen. Idén már harmadik alkalommal futott 100 yard felett, és John Clay távollétében 7.6 yard/futás átlaggal robogott át a Hoosiers védelmén. Ezzel a freshman futó idén már 714 yardnál és 11 TD-nél tart.

 

Eredmények és összefoglalók

 

A forduló legszebb pillanatai

Illinois 34 Minnesota 38 

Wisconsin 83 Indiana 20 

Purdue 16 Michigan 27 

Northwestern 21 Iowa 17 

Ohio State 38 Penn State 14

 

Szabadnapos: Michigan State

 

A főcsoport állása

 

#

Csapat

Konferencián belüli, illetve összmérleg

Top 25-be tartozó ellenfél ellen

1.

Michigan State Spartans

5-1 (9-1)

2-1

Ohio State Buckeyes

5-1 (9-1)

1-1

Wisconsin Badgers

5-1 (9-1)

2-1

4.

Iowa Hawkeyes

4-2 (7-3)

3-2

5.

Michigan Wolverines

3-3 (7-3)

0-2

Northwestern Wildcats

3-3 (7-3)

1-1

Penn State Nittany Lions

3-3 (6-4)

1-3

8.

Illinois Fighting Illini

3-4 (5-5)

0-2

9.

Purdue Boilermakers

2-4 (4-6)

1-2

10.

Minnesota Golden Gophers

1-6 (2-9)

0-4

11.

Indiana Hoosiers

0-6 (4-6)

0-4

 

 

 

A 12. játékhét mérkőzései, és Rose Bowl elemzés

 

Eddig hét csapat szerezte meg a bowl részvételt jelentő, legalább hat győzelmet a konferencia 11 csapata közül, és matematikailag még ketten csatlakozhatnak hozzájuk. Ehhez a Purdue-nak mindkét hátralévő meccsét meg kellene nyerni, míg az Illinois-nak elég egy győzelem akár ezen a hétvégén, akár a záró fordulóban a Fresno State ellen.

 

Ami a Rose Bowlért folytatott versenyfutást illeti. Elsőként a konferencia mérleg számít, utána a hat győzelemnél kevesebb győzelmet szerződ ellenfelek nélküli mérleg, majd (ha lehet alkalmazni) egymás elleni eredmény. Ezt követően összmérleg (konferencián kívüli meccsek is számítanak), végül a BCS rangsorban elfoglalt helyezés. Ez alapján az Iowának akkor marad esélye, ha a Wisconsin mindkét meccsét elveszíti, és a Michigan State is bukik egyszer, mert így egymás elleni eredmény miatt az MSU és OSU ellen is ők mennének Rose Bowlba. Ez természetesen feltételezi, hogy a Hawkeyes még kettő meccset nyer idén (Ohio State és Minnesota ellen).

 

Ezek után a három fő esélyesről, holtverseny esetén.

 

  1. Wisconsin, OSU, MSU holtverseny minden tekintetben ---> BCS rangsor dönt (valószínűleg Badgers lesz legelőrébb).
  2. MSU, OSU holtverseny minden tekintetben ---> BCS rangsor dönt (valószínűleg Buckeyes lesz előrébb).
  3. Wisconsin, MSU holtverseny ---> egymás elleni eredmény miatt MSU.
  4. Wisconsin, OSU holtverseny ---> egymás elleni eredmény miatt Wisconsin.

 

Harc a Land of Lincoln Kupáért

 

Illinois v Northwestern, 21:30 (semleges helyszín: Wrigley Field, Chicago)

 

A Northwestern sportigazgatója az elmúlt időszakban agresszív médiakampányba fogott, hogy football és egyéb programok népszerűségét növeljék Chicagóban, és környékén, amelynek fő eseményére ezen a hétvégén kerül sor: az Illinois állami rangadót a Fighting Illini ellen a Wrigley Fielden, semleges pályán rendezik meg. A baseball pálya eredetileg a Chicago Cubs otthona, de nem rég már NHL mérkőzésnek is otthont adott. Szombaton 1938 óta először játszanak egyetemi football mérkőzést a pályán, és 1970 óta ez lesz első bármilyen football meccs, amit itt rendeznek (ezen évig a Chicago Bears hazai pályájának is számított).

 

Az Fighting Illini és a Wildcats csupán a második alkalommal küzd meg „Abraham Lincoln kalapjáért”. Párharcuk egészen 1892-ig nyúlik vissza. 1945 óta a Sweet Sioux Tomahawk-ért játszottak, ezt a kupát azonban 2008-ban az NCAA őslakosok jelképeit védő irányelve miatt nyugdíjazni kellett. Ennek a helyét vette át a Land of Lincoln Kupa, amelyet tavaly először a Northwestern szerzett meg.

 

Nem lesz egyszerű dolga Pat Fitzgeraldéknak, ha ismételni akarnak az Illini ellen. Hiába vesztettek Ron Zookék két meccset sorozatban, de a támadók megállás nélkül szállítják a pontokat, és akár a Michigan, akár a Minnesota elleni tűzijátékkal erősen kérdéses, hogy Dan Persa nélkül tartani tudják-e a lépést. Evan Watkins lesz az új kezdő irányító, aki közel 2 méteres magasságával, 110 kilójával és rakéta karjával nem sokban emlékeztet olyan QB-re, aki folytatni fogja a Mike Kafka és Persa irányításával megszokott NU támadójátékot. Annak ellenére, hogy méreteihez képest nagyon jól futónak tartják. Az RS freshman irányítónak kellő számú célpont áll rendelkezésére, hogy felvegye a versenyt a Nathan Scheelhaase és Mikel LeShoure vezette Illinois támadóalakulattal. A mérkőzés végeredményt döntően befolyásoló párharc azonban valószínűleg az NU front seven és az Illini támadófal között fog zajlani.

 

A többi találkozó

 

Penn State v Indiana, 18:00 (semleges helyszín: FedEx Field, Landover)

Michigan v #7 Wisconsin, 18:00

#12 Michigan State v Purdue, 18:00

#20 Iowa v #9 Ohio State, 21:30

 

A találkozók szombat este kezdődnek.

 

Szabadnapos: Minnesota

 

Dávid László (DoM)