Big Ten figyelő 13.

Ebben a fordulóban eldől: melyik csapat képviseli a konferenciát a Rose Bowlon, illetve ki mondhatja el magáról, hogy megszerezte a Big Ten bajnoki címét.

 

1. #11 (AP), #10 (BCS) Michigan State Spartans, 6-1 (10-1)

 

Bajnoki cím: 1990 óta először nyerhetnek bajnoki címet a konferenciában (összesen a hetedik siker lehet). Az utolsó fordulóban aratott győzelem esetén legalább megosztott bajnokai lesznek a Big Tennek, illetve ha a jelenleg másik két egy vereséggel álló csapat is kikap, akkor az utolsó fordulóban elvesztett mérkőzés ellenére is megosztott bajnoki címet szereznek.

 

Rose Bowl

 

A Big Ten bajnoka alanyi jogon résztvevője a Rose Bowlnak, kivéve azt az esetet, amikor a BCS rangsor első vagy második helyét foglalja el, mert ilyenkor az Országos Döntőben játszik. Jövőre már minden évben egyedüli győztese lesz a konferenciának a bajnoki döntő bevezetésével, de idén még könnyen kialakulhat holtverseny.

 

Az MSU a Rose Bowl résztvevő, HA

 

  1. nyernek, ÉS az OSU kikap, mert a UW ellen az egymás elleni eredmény miatt ők állnak jobban.
  2. nyernek, ÉS az OSU és a UW is kikap.

 

Vigaszdíj: A Capital One (SEC #2) illetve az Outback Bowl (SEC #3/4) jöhet szóba náluk. Valószínűbb az utóbbi.

 

@ Penn State

 

Újabb mérkőzést éltek túl a Purdue ellen, és bár ezek a menekülések már-már az Iowa tavalyi produkciójára emlékeztetnek, egyáltalán nem lehetnek nyugodtak az utolsó fordulóban, mert gyakorlatilag a Wolverines legyőzése óta nem képesek, folyamatosan, kiegyensúlyozott, jó játékra. Ez részben tulajdonítható Keshawn Martin sérülés miatti hiányzásának, de most már egy meccsel a lábában talán újra régi önmaga tud lenni. A probléma másik oldala Kirk Cousins bizonytalankodása, ami visszavezethető az el-eltünedező futójátékra. Happy Valley-be kell utazniuk, hogy életben tartsák a „rózsás” álmot, egy év végére magára találó ellenféllel szemben. Telis-tele csapdákkal, mindenhol. Mintha aknamezőn sétálnának. Vajon győzedelmeskednek?

 

Díjleső (a csapat játékosai, edzői a különböző országos díjak, elismerések listáin): Greg Jones a Chuck Bednarik Award (Az Év védője) és a Butkus Award (Legjobb Linebacker) elődöntőse; Dan Conroy a Lou Groza Award (Legjobb Rúgó) elődöntőse; Kirk Cousins a Davey O’Brien Award (Legjobb Irányító) elődöntőse. 

 

1. #8, #8 Ohio State Buckeyes, 6-1 (10-1)

 

Bajnoki cím: 2005 óta a hatodik bajnoki címet nyerhetik sorozatban (összesen a harmincötödik siker lehet). Az utolsó fordulóban aratott győzelem esetén legalább megosztott bajnokai lesznek a Big Tennek, illetve ha a jelenleg másik két egy vereséggel álló csapat is kikap, akkor az utolsó fordulóban elvesztett mérkőzés ellenére is megosztott bajnoki címet szereznek.

 

Rose Bowl

 

A Big Ten bajnoka alanyi jogon résztvevője a Rose Bowlnak, kivéve azt az esetet, amikor a BCS rangsor első vagy második helyét foglalja el, mert ilyenkor az Országos Döntőben játszik. Jövőre már minden évben egyedüli győztese lesz a konferenciának a bajnoki döntő bevezetésével, de idén még könnyen kialakulhat holtverseny.

 

Az OSU a Rose Bowl résztvevő, HA

 

  1. nyernek, ÉS a UW kikap, mert az MSU-nál valószínűleg előkelőbb helyet foglalnak majd el a BCS rangsorban.
  2. nyernek, ÉS az MSU és a UW is kikap.

 

Vigaszdíj: ha győzelmük ellenére lemaradnak a pasadenai kirándulásról, akkor elképzelhető, hogy kapnak egy at large helyet valamelyik BCS bowlra. Különben a Capital One Bowlra van a legnagyobb esélyük.

 

vs Michigan

 

Terrelle Pryor negyedik és 10-re futott első downjával a győztes támadás során nagy győzelmet arattak a Hawkeyes otthonában, ami különösen azok után volt nagy teljesítmény, hogy a média által inkább túlértékelt, mint helyén kezelt DeVier Posey senki által nem zavartatva ejtett el a gólterületen állva halálpontos Pryor átadást. Ezzel a sikerrel még mindig versenyben vannak a kaliforniai repülőjegyekért. Idei szereplésükre immáron jó szokásuk szerint a Wolverines elleni diadallal tehetik fel a pontot. A hazai pálya előnyét nem lehet alulbecsülni Jim Tressel csapatánál.

 

 

Díjleső: Chimdi Chekwa a Chuck Bednarik Award és a Jim Thorpe Award (Legjobb Defensive Back) elődöntőse, Terrelle Pryor a Walter Camp Award (Év Játékosa), a Maxwell Award (Év Játékosa) és a Davey O’Brien Award elődöntőse, Devin Barcley a Lou Groza Award elődöntőse, Jim Tressel a Joe Paterno Coach of the Year Award (Legjobb Edző a Pályán, Osztályteremben, Közösségben) elődöntőse.

 

1. #5, #7 Wisconsin Badgers, 6-1 (10-1)

 

Bajnoki cím: 1999 óta nyerhetnek először Big Ten bajnokságot (összesen tizenkettedik siker lehet). Az utolsó fordulóban aratott győzelem esetén legalább megosztott bajnokai lesznek a Big Tennek, illetve ha a jelenleg másik két egy vereséggel álló csapat is kikap, akkor az utolsó fordulóban elvesztett mérkőzés ellenére is megosztott bajnoki címet szereznek.

 

Rose Bowl

 

A Big Ten bajnoka alanyi jogon résztvevője a Rose Bowlnak, kivéve azt az esetet, amikor a BCS rangsor első vagy második helyét foglalja el, mert ilyenkor az Országos Döntőben játszik. Jövőre már minden évben egyedüli győztese lesz a konferenciának a bajnoki döntő bevezetésével, de idén még könnyen kialakulhat holtverseny.

 

Az UW a Rose Bowl résztvevő, HA

 

  1. mindhárom csapat nyer, mert valószínűleg ők lesznek a legelőkelőbb helyen a BCS rangsorban.
  2. mindhárom csapat kikap, mert valószínűleg ők, lesznek a legelőkelőbb helyen a BCS rangsorban.
  3. nyernek, ÉS az MSU kikap, mert az OSU ellen az egymás elleni eredmény miatt ők állnak jobban.
  4. nyernek, ÉS az MSU és az OSU is kikap.

 

Vigaszdíj: ha győzelmük ellenére lemaradnak a pasadenai kirándulásról, akkor nagyon jó eséllyel kapnak egy at large helyet valamelyik BCS bowlra.

 

Záró forduló: vs Northwestern

 

Ideális a helyzetük, hogy visszavágjanak a Wildcatsnek a tavalyi vereségért. Nem lehet eleget írni a támadófaluk hatékonyságáról, amelynek segítségével ellenőrzésük alatt tudják tartani a mérkőzéseket hétről-hétre. John Clay sérülése sem vett vissza semmit a lendületükből: James White és Montee Ball is már 13-13 futott TD-nél tart idén. Ehhez jön még az előző évhez képest nagyon sokat fejlődött Scott Tolzien: higgadt, elsőrangú döntéshozó lett, aki szinte nem tud hibázni, és mindig talál üres elkapót. Nekik van a legnagyobb esélyük a Rose Bowlra, és az egész idényt tekintve ők játszották a legmegbízhatóbb, legjobb footballt a labda mindkét oldalán a konferenciában.

 

 

Díjleső: J.J. Watt a Chuck Bednarik Award és a Lott Trophy (Év Legnagyobb Hatású Védője) elődöntőse, Lance Kendricks a John Mackey Award (Legjobb Tight End) döntőse, John Clay a Doak Walker Award (Legjobb Futó) elődöntőse, Bret Bielema a Joe Paterno Coach of the Year Award elődöntőse.

 

4. #24, #24 Iowa Hawkeyes, 4-3 (7-4)

 

Bowl figyelő: a konferencia negyedik csapataként a Gator Bowlon játszhatnak jó eséllyel SEC #6 ellenféllel szemben.

 

Záró forduló: @ Minnesota

 

Fájó vereséget szenvedtek a Buckeyestól hazai pályán, ami újabb szeg volt a koporsójukba: idén minden találkozót elbuktak, amelyiken hét vagy annál kevesebb pont döntött, ráadásul mindegyiken volt még náluk a labda, hogy megfordítsák a mérkőzés sorsát az utolsó pillanatban. Egyedüli kivétel az Indiana elleni találkozó, ahol ugye a Hoosiers elkapó TD-t ejtett el a gólterületen a negyedik negyed végén. Ilyen előjelekkel egyedül a Floyd of Rosedale trófea megszerzése motiválhatja őket, valamint a sok, neves senior játékos büszkesége hajthatja őket, hogy sikerrel jussanak túl életük utolsó konferencia mérkőzésén a Golden Gophers otthonában.

 

Díjleső: Adrian Clayborn a Lombardi Award (Év Falembere) döntőse, Chuck Bednarik Award elődöntőse, Ryan Donahue a Ray Guy Award (Legjobb Punter) elődöntőse, Ricky Stanzi a Maxwell Award és a Davey O’Brien Award elődöntőse, Tyler Sash a Jim Thorpe Award elődöntőse, Kirk Ferentz a Joe Paterno Coach of the Year Award elődöntőse.

 

4. Penn State Nittany Lions, 4-3 (7-4)

 

Bowl figyelő: az arizonai Insight Bowl a valószínű végállomás számukra Big 12 #4 csapatával szemben. Alternatíva a Texas Bowl Big 12 #6 ellenféllel.

 

Záró forduló: vs Michigan State

 

Matt McGloin újabb remek találkozón van túl. A Hoosiers ellen vezette győzelemre csapatát 315 passzolt yard (10.5 y/kísérlet, 71% pontosság) segítségével. Az idény közben elszenvedett, olykor megalázó (vs Iowa) vagy meglepő (vs Illinois) hazai vereségek ellenére, most mégis olyan helyzetben vannak, hogy megszerezzék nyolcadik győzelmüket, és öt győzelemmel zárják a konferencia küzdelmeket. Nem lesz könnyű összecsapás, de ha át tudják menteni a Buckeyes ellen egy félidőn át mutatott koncentrált játékot, és nem lesznek negyedekre áthúzódó kihagyások, akkor komoly esélyesei lehetnek a mérkőzésnek. Egyetlen sérülés adhat fejfájásra okot. Michael Mauti linebacker vállsérülés miatt kihagyta a legutóbbi találkozót. Az ő esetleges játéka nagy pluszt jelentene a védelemnek.

 

Díjleső: Collin Wagnera Lou Groza Award elődöntőse.

 

6. Illinois Fighting Illini, 4-4 (6-5)

 

Bowl figyelő: győzelmük esetén megcsíphetik akár az Insight Bowlt is, különben hat győzelmük miatt csak a Little Caesars Pizza Bowl marad nekik MAC #1 csapattal szemben (valószínűleg Northern Illinois) a Ford Fielden.

 

Záró forduló: @ Fresno State (WAC)

 

Részben sikerült feledtetni az előző két héten elszenvedett vereséget, de a Wrigley Fielden a Wildcats ellen is nehezen tudtak volna magyarázatot adni, hogy olyan domináns első két negyed után, amit ott nyújtottak, hogyan fordulhatott elő, hogy csak három ponttal vezettek? Az ellenfél kilátástalan támadásai miatt azonban nem kellett aggódniuk. Mikel Leshoure a wisconsini futószörnyek mellett is szó nélkül kaphatná a konferencia legjobb futója elismerést. Az utolsó héten pótolja be az Illini a negyedik Big Tenen kívüli párharcát, és ha nem is kell túlértékelni a Fresno State játékerejét, de ha figyelembe vesszük, hogy Ron Zookék korábban a Missourival is játszottak, nem óvatoskodtak az ellenfélválasztásnál. Győzelem esetén Zook 2005-ös regnálása óta második pozitív mérlegű idényét zárhatná a csapat.

 

Ezt a találkozót december 4-én éjjel 4:15 órakor rendezik (14. játékhét).

 

Díjleső: Derek Dimke a Lou Groza Award elődöntőse, Anthony Santella a Ray Guy Award elődöntőse.

 

7. Michigan Wolverines, 3-4 (7-4)

 

Bowl figyelő: Insight és Texas Bowl a leginkább valószínű, végső esetben marad a TicketCity Bowl Dallasban újév napján a Big 12 #8 csapatával szemben.

 

Záró forduló: @ Ohio State

 

2003 novembere óta képtelenek legyőzni az ősi riválist. Ennél többet nem kell tudni erről a találkozóról. Rich Rodriguez támadógépezete esik neki majd a konferencia legjobb védelmének.

 

 

Díjleső: Denard Robinson a Walter Camp Award, a Maxwell Award és a Davey O’Brien Award elődöntőse.

 

7. Northwestern Wildcats, 3-4 (7-4)

 

Bowl figyelő: a Texas, TicketCity és Little Caesars Pizza Bowl van a kalapban, elsősorban az Illinois meccs eredményétől függően.

 

Záró forduló: @ Wisconsin

 

Evan Watkins nem Dan Persa, és nem Mike Kafka. Az RS freshman irányítónak lehet nagyon erős karja, amiről az Illinois ellen a szurkolók is meggyőződhettek, de emellett rémesen pontatlan, és lassú. Ehhez hozzáadva, hogy bármit is állítottak az edzők korábban, nem jelent futóveszélyt az ellenfélre nézve, így nem lesz egyszerű dolga felvenni a tempót a Badgers támadóival pontgyártásban. Különösen akkor, ha a védelem ugyanazt a lélektelen játékot mutatja fel, amelyik 500+ futott yard engedélyezéséhez asszisztált a Wrigley Fielden. Ami egyértelmű pozitívuma az évnek, hogy soha nem látott nézőszám növekedést sikerült elérni agresszív médiakampánnyal a sportigazgatónak: +12000 átlagos nézőszám a hazai meccseken (volt honnan). Valamint sorozatban harmadik bowl részvétel.

 

Díjleső: Pat Fitzgerald a Joe Paterno Coach of the Year Award elődöntőse.

 

9. Purdue Boilermakers, 2-5 (4-7)

 

Bowl figyelő: - (már nem lehet meg a minimális hat győzelem)

 

Záró forduló: vs Indiana

 

Nem sok hiányzott, hogy legyőzzék a Spartanst az előző fordulóban. Rob Henrynek voltak szép dobásai, annak ellenére, hogy inkább futó irányítónak könyvelhette el őt az ember. A védelmük két héttel korábban idén először 400 összyard alatt tartotta a Wolverines támadóit. Az állami rangadón mindig fontos a győzelem, és most erre egyértelmű esélyesként készülhetnek. Kérdés, hogy milyen nyomott hagyott bennük az előző heti szoros, utolsó pillanatban elszenvedett vereség a konferencia egyik élcsapata ellen. A Hoosiers ellen 1891 óta elvétve találni olyan évet, hogy elmaradt volna ez a rivalizálás.

 

Díjleső: Ryan Kerrigan a Chuck Bednarik Award és a Lott Trophy elődöntőse.

 

10. Minnesota Golden Gophers, 1-6 (2-9)

 

Bowl figyelő: -

 

Záró forduló: vs Iowa

 

Szabadnaposként rápihenhettek az év utolsó meccsére. Ha a Hawkeyes a Buckeyes vereség után már nem lesz kellően motivált, akkor lehet némi esélyük győzelemmel búcsúzni az idénytől, egy csalódásoktól teli idénytől. Hazai pályán búcsúzik a szurkolóktól Adam Weber senior irányító. Ráadásul vándorkupáért is játszanak, ami mindig pluszt jelent a résztvevőknek.

 

Díjleső: -

 

11. Indiana Hoosiers, 0-7 (4-7)

 

Bowl figyelő: -

 

Záró forduló: @ Purdue

 

Egyedüli csapatként nyeretlenek a konferenciában, pechjükre idén nem hozta őket össze a sors a Minnesotával. A csapatról sok újat nem lehet elmondani. Legutóbbi fordulóban a Washington Redskins otthonában a PSU ellen is a védelem közel 500 összyardot engedett, amit a támadók ismét nem tudtak megfelelően kompenzálni. Ben Chappell sajnálatos módon nem tud hatékony futójátékra támaszkodni, és ezt megsínyli a passzjáték (5.7 yard/kísérlet).

 

Díjleső: -

 

A 13. játékhét mérkőzései

 

Floyd of Rosedale kupáért (1935 óta, 76. alkalommal): Minnesota v Iowa, 21:30

Old Oaken Bucket kupáért (1925 óta, 76. alkalommal): Purdue v Indiana, 18:00

Land Grant Trófeáért (1993 óta 14. alkalommal): Penn State v Michigan State, 18:00

Wisconsin v Northwestern, 21:30

Ohio State v Michigan, 18:00 tv: ESPN America

 

Szabadnapos: Illinois

 

Mindegyik találkozót szombaton rendezik.

 

Az előző fordulóból

 

Big Ten hivatalos díjazottjai

 

A hét támadója

 

Mikel Leshoure iskolarekordot állított fel 330 futott yarddal (33 futásból), és emellett két touchdownt is szerzett. A junior futó egy 70, illetve egy 62 yardos futással az első és a negyedik negyedben foglalta keretbe produkcióját, amivel 10 yardos átlaggal futott keresztül a Northwestern védelmén. Legutóbb a Wisconsin futója, Ron Dayne járt ilyen magasságokban a Hawaii ellen szerzett 339 yardjával 1996-ban a konferencia játékosaként.

 

A hét védője

 

Brian Rolle, a senior linebacker 10 szerelést, és 3 LOS mögötti szerelést mutatott be annak a védelemnek a vezéreként, amelyik győzelemre segítette az OSU-t az Iowa ellen, és 300 összyard alatt tartotta Ricky Stanziéket.

 

A hét special teams játékosai

 

Denicos Allen, az MSU freshman játékosa öt perccel a találkozó vége előtt blokkolta a Purdue egyik puntját, melyet csapattársa az ellenfél három yardos vonalánál szerzett meg. Két játékkal később Kirk Cousins megszerezte a győzelmet érő touchdownt.

 

Andrew Dailey az Indiana ellen a harmadik negyedben egyenlő állásnál blokkolta az ellenfél egyik puntját, melyet csapattársa James Van Fleet szerzett meg, és 21 yard return után touchdownt szerzett. A junior safetynek ez volt pályafutása második blokkolt puntja.

 

A hét újonca

 

James White rövid NCAA pályafutása legjobb teljesítményét nyújtotta a Michigan ellen, amikor 23 futásból 181 yardot, és 2 touchdownt szerzett. A freshman futónak emellé még volt két elkapása is 19 yardért. Csapattársa Montee Ball 173 yardot futott, és ezzel az ő párosuk lett a második az iskola történetében, amelyben két futó is 150+ yardot szerzett egy mérkőzésen.

 

Rekordok

 

Denard Robinson 121 yardot futott a Badgers ellen, amivel 1538 yardra növelte idei mutatóját, amivel megelőzte az eddigi csúcstartót, Beau Morgant, az Air Force játékosát, aki 1996-ban irányítóként 1494 yardig jutott.

 

Scott Tolzien a Wolverines ellen 15 passzkísérletből 14 jó átadást produkált, amivel idén passz pontosságban átvette a vezetést 73.9 százalékkal az eddigi éllovas Dan Persától, aki sérülése miatt már biztosan nem tud javítani. Az eddigi Big Ten idénycsúcs 67.8 százalék volt, és Darrell Bevell (Wisconsin) érte el 1993-ban. Ezzel a majdnem 74 százalékkal, Tolzien az ország legpontosabban passzoló irányítója az NCAA első osztályában.

 

Eredmények

 

Northwestern 27 Illinois 48

 

 

Penn State 41 Indiana 24

 

 

Michigan 28 Wisconsin 48

 

 

Michigan State 35 Purdue 31

Iowa 17 Ohio State 20

 

 

Szabadnapos: Minnesota

 

Dávid László (DoM)