Heti körkép - AFC South, 12. hét

Nem az AFC South hete volt a mostani. A Coltsot csúnyán elintézte a Chargers. A Jaguars elfogyott a meccs végén a Giants ellen. A Titans pedig teljesen impotens volt a 3. számú irányítójával Houstonban.

Indianapolis Colts – San Diego Chargers14 – 36

 

Csúnya vereséget szenvedett a Colts és már évek óta nem sok babér terem a számukra a Chargers ellen. A katasztrofális támadófal megölte a teljes Colts támadójátékot. Az eredetileg OT Jeff Linkenbach ismét guardot játszott Mike Pollak helyén. Ennek döntő következménye lett a meccs kimenetelére. Linkenbachot többször effektíve hozzávágták Manninghez és még minimális ellenállás kifejtésére is alkalmatlan volt. A futójáték teljes hiánya és az összeomló támadófal több rizikós dobásba is belekergette Manninget, aki a meccset 4 interceptionnel zárta. Ennek ellenére egy félidő végi TD drive segítségével még szoros 14-16-os eredménnyel fordultak a csapatok, de ezt követően a Colts vagy turnoverrel vagy puntokkal zárta a drivejait és igazi kiütés lett a vége. Gyakorlatilag mindenki teljesítményét negatívan lehet kiemelni, kivéve talán Pierre Garcont, Kavell Connert és a red zone védekezést. Reggie Wayne a szezonban már 9 elejtett passznál jár és elmondása szerint hazai pályán a világítás miatt többször nem látja rendesen a labdát. Emellett a meccs végén még meg is sérült és a héten egy edzésen sem vett részt. Hozzá hasonlóan Hayden is a meccs már lefutott szakaszában sérült meg és ő sem tudott edzeni. Nem túl jó előjel elveszteni egy kezdő cornerbacket, ha az ember a Dallas Cowboysal készül játszani. Rajtuk kívül Session és Sanders visszatérésre is még várni. Ezen kívül Addai, Collie és Charlie Johnson hiányzására is lehet számítani. Potenciális visszatérő lehet viszont Hart és Brackett. Összességében a sok sérült és az inkompetens támadófal már túl soknak bizonyult az évek óta menetelő Coltsnak, de a nagyon gyengén teljesítő csoport ellenfelek miatt még így is esélyük van, hogy tovább folytatódjon a több éves playoff sorozat.

 

Houston Texans – Tennessee Titans                       20 – 0

 

Nem sok öröme volt ezen a meccsen a Titans szurkolóknak. Még azt sem lehet mondani, hogy ott volt Finnegan-Andre Johnson bunyó, mert ott Finnegan inkább csak provokálta Johnsont, de elővigyázatosan nem próbálta megütni. Végül azonban hiába püfölte őt egy kicsit Johnson, mindkettőjüket csak a meccsről állították ki, későbbi meccsekről nem tiltották el őket. Rusty Smith lehet, hogy igazából a Texans PR osztályának beépített embere, ha ez nem is igaz, azért mindent megtett, hogy jobb színben tüntesse fel a Texans secondaryjét. A rossz heteket megélt Glover Quin élt is a Smith által nyújtott lehetőségekkel és megszerezte élete első interceptionjét, ráadásul, ha egy üzlet beindul alapon végül 3 pickel zárt. Mivel Smith passzaitól nem nagyon kellett félni ezért a Texans nyugodtan feltölthette a boxot és Cushing vezetésével teljesen levették Chris Johnsont a pályáról. Szintén nem jó hír a Titans szurkolóknak, hogy nem tűnt úgy, mintha Moss nagyon megerőltetné magát. A Titans támadók gyengélkedésének Arian Foster örülhetett igazán. A biztos előnnyel a zsebükben a Texansnak lehetősége volt több futát biztosítani Foster számára, aki élt is vele és 30 futásából majd 150 yardot tett meg. A Titansnek azonban nincs ideje a 0-ázás miatt keseregni. Vasárnap már ismét Kerry Collins vezetésével lépnek majd pályára a Jaguars ellen. Ha sikerül azt a meccset nyerniük, akkor még a csoportgyőzelem sem elképzelhetetlen a számukra, hiszen akkor már egyből a Jacksonville elé került és tekintve, hogy még kétszer fognak játszani a Coltsal is.

 

Jacksonville Jaguars – New York Giants                 20 – 24

 

Szokatlan érzés volt a Jaguars számára, hogy az évnek ebben a szakaszában ők vezetik a csoportot. Ennek ellenére nem voltak megilletődöttek New Jerseyben és jobban kezdték a meccset a Giantsnél. A Giants két buta büntetéssel kétszer fosztotta meg magát a TDtől és csak mezőnygóllal kellett beérnie. A momentum egyértelműen a Jaguároknál volt a félidő végén, miután Garrard kétszer is keresztbe oda-vissza futkározott a pályán, hogy a 3rd downt előbb 1st downra majd touchdownra váltsa. De hiába vezettek 17-6-ra, ezúttal ők kerültek a szoros meccs vesztes oldalára. A második félidő első playében Mike Sims-Walker kezéből pattant ki a labda úgy, hogy interception legyen belőle. Fordulat annak volt köszönhető, hogy a második félidőben már beindult a Giants pass rush és Jacobsot sem tudták már megállítani a védők. A Giants 3 perccel a lefújás előtt szerezte meg először a vezetést, hála a tight end Kevin Bossnak, akiről lepattant a védője miután elkapta a labdát és ezután könnyedén tudott begyalogolni az endzoneba. Az idei évben nem szokatlan a Jaguars számára, hogy az utolsó driveal kell megszerezniük a győzelmet és Garrard is igazán brillírozott a 4. negyedben, de most a támadó falat ért sérülések átalakították a történet végét. Az utolsó 3 play mindegyikében sackelték Garrardot, ráadásul az utolsónál még a labdát is elvesztette. A vereség azonban nem volt annyira fájó, mivel a Colts San Diego elleni zakójával továbbra is a Jacksonville áll a playoffba jutást jelentő első helyen. A vereség ellenére elmondható, hogy amilyen lassan indult be olyan nagy formában van Maurice Jones-Drew. Az edzők ki is emelték, hogy a futójáték megerősödésében Jones-Drew felépülésén kívül nagy része van még a guard Vince Manuwai és a center Brad Meester játékának is. A hétvégi fontos Titans elleni meccsre már vissza tud térni Eugene Monroe, akire szükség is lesz Garrard megóvásában, de Mike Sims-Walker már biztosan nem fog pályára lépni. A Titans elleni siker nem csak a +1 győzelem miatt lenne fontos a Jaguars számára, hanem azért is, mert egy Tennessee elleni vereséggel egyből a Titans mögé kerülnének és elvesztenék azt az előnyüket, hogy ők rendelkeznek a legjobb mérleggel a csoporton belüli mérkőzéseken.