Heti körkép - AFC South, 13. hét

A Titans támadói nem tudnak TDket szerezni, a Jaguars továbbra is vezeti a csoportot.

Indianapolis Colts – Dallas Cowboys                       35 – 38

 

A Dallas ellen elszenvedett hosszabbításos vereséggel 2002 után első alkalommal 3 egymás utáni meccset veszített el a Colts. Manning igazán kétarcú volt a meccsen. Láthattuk az elmúlt hetek buta hibákat elkövető interception gyárosát, de a remek 4-szeres MVP irányítót is. Igazából az az ember érzése, hogy elhatározza mit fog csinálni és azt végrehajtja akkor is, ha a védelem máshogy védekezik és 3 védő is pont a kiszemelt elkapó mellett van. Manning 2 interceptionje is a rookie Blair White irányába ment, de azokat sem nagyon lehet az összeszokottság hiányára fogni, mivel mindkettő nagyon rossz passz volt. Ezen kívül Reggie Waynenek szánt passzból is lett interception, pedig a meccs többi részében megmutatkozott, hogy nagyon egy hullámhosszon voltak. A Waynenek szánt interceptionnél látszott, hogy volt egy jó elképzelés, ami meghiúsult, de ennek ellenére Manning mindenképp Waynenek akart passzolni. Annál a playnél a safety Ball hátra húzódott, ezért egy az egyben maradt Wayne és a cornervackje Jenkins. Wayne próbált kifelé vágni, de Jenkins egy jó jameléssel bent tartotta Wayne, így a Waynenek szánt labdára könnyen érkezhetett a hátul maradt Ball és sikerült is megszereznie a labdát Wayne előtt.

A falban ezúttal ismét Mike Pollak játszott az előző meccseken katasztrofális Linkenbach helyett, ami a futások segítésében nem hozott változást, de a pass protection jelentősen javult a Chargers elleni meccshez képest. Érdekesség, hogy Manning sokkal többet hibázott, amikor nem volt rajta nyomás. Amikor nyomás volt Manningen, akkor 1 kivételével az összes passz sikeres volt, míg extra nyomás hiányában az átadásainak csak a 2/3-a ért el a kívánt célponthoz.

Szinte már hihetetlen, de a secondary még mindig hétről hétre tovább tud gyengülni a Coltsnál. Az előzőhéten Hayden esett ki, a Cowboys elleni meccsen pedig a másik kezdő cornerback Powers sérült meg. Powers sérülése annyira súlyos volt, hogy már IRre tették tehát idén már semmiképp se játszhat. Ennek ellenére a Cowboys nem a levegőben, hanem a földön gyilkolta a Colts védelmét. Choice és Jones több mint 200 yardott futott. Hiába tért vissza a meccsre a kezdő MLB Gary Brackett a védelem teljes átjáró ház volt a futóknak középen is és a széleken is.

A 3 Manning turnoverből szerzett 17 pont ellenére a Coltsnak sikerült visszajönnie a meccsbe, hála annak, hogy Pierre Garcon elkezdett magára találni és hogy Taj Smith bekerült a Colts special teamjébe. Smith a negyedik negyed elején blokkolt egy puntot ráadásul a labdát sikerült TDre visszahordania, amivel a meccsen már első alkalommal a Colts tudott vezetni. Ezt követte egy 10 perces Cowboys drive, amiben a meccsen addig jól játszó Eric Foster végzetes hibát követett el. A Coltsnak sikerült 3 alkalommal is megállítani a Cowboyst a saját 1 yardos vonalukon, ezért a Cowboys csak mezőnygóllal próbálkozott, hogy megszerezze a vezetést, de Foster a field goal kísérlet közben rámászott egy dallasi falember hátára, ami szabálytalan és a Cowboys újabb 4 kísérletet kapott a pontszerzésre. Ezt követően a Cowboys játékosai már nem hibáztak és touchdownt szereztek, ráadásul egy sikeres két pontos variációval 7 pontos előnyre tettek szert kevesebb, mint 3 perccel a lefújás előtt. A hátralévő idő azonban még így is sok volt Manningnek, aki vezetett egy 80 yardos driveot úgy, hogy 1 alkalom kivételével csak Waynenek passzolt. Jöhetett a hosszabbítás, amit a Colts kezdhetett. Az első driveból egyik csapatnak sem sikerült pontot szereznie. A második Colts driveban viszont Manning passzába Jenkinsnek sikerült beleütni és a labda a rookie linebacker Sean Lee kezében kötött ki. A jó mezőnypozícióból pedig a Cowboys már könnyedén megnyerte a meccset.

A vereség ellenére nem túl borús a Colts helyzete, mivel még mindig a saját kezükben van a sorsuk, és ha a hátralévő összes meccsüket megnyerik, akkor biztosan ők fogják megnyerni a csoportot.

 

Houston Texans – Philadelphia Eagles                   24 – 34

 

Ismét a gyakori vereséghez vezető receptet követte a Texans. Nagy előnyt adtak az ellenfelüknek, de a második félidőben így is megszerezték a vezetést, hogy aztán pár rövidzárlatnak köszönhetően még fájóbb legyen a vereség. A meccset lehengerlően kezdte az Eagles offense és úgy tűnt, hogy a Texans már azzal elvesztette a meccset, hogy az egyik labdabirtoklásából nem tudott pontot szerezni. A második negyedben azonban kezdtek beindulni a Texans sztárjai Andre Johnson és Arian Foster és Johnson gyönyörű double movejával előkészítette az első Texans TDt. Ezután még egyenlíteni is lett volna lehetőségük, de Schaub egy nagyon buta interceptiont dobott és még a szerencse is elpártolt a Texanstól, mivel Fosternek hiába sikerült kiütnie a labdát a visszahordó játékos kezéből az pont egy másik philadelphiai elé pattant. A félidő végére még maradt egy vicces jelenet. 1 másodperccel a félidő vége előtt Schaub csúnyán beverte a fejét a földbe és átmenetileg le kellett cserélni, ezért Dan Orlovskynak kellett beállni az utolsó playre. A korábban az NFL egyik legviccesebb safetyjét elérő Orlovsky most is tartogatott egy mosolyogtató jelenetet, mivel annyira meglepte, hogy be kéne állni, hogy nem találta a saját sisakját. Ezért kénytelen volt a csere TE Garrett Graham sisakját elkérni, ami jóval nagyobb volt a fejénél.

A mókás jelenet jó hatással volt a Texansra és egy negyed alatt megfordították a meccset. Foster először elkapás után, majd futva szerzett touchdownt, a kettő között pedig a Kareem Jackson helyét átvevő Jason Allen vadászta le Vick egyik passzát. Érdekes, hogy az egyik leggyengébb secondary volt, aki a ligában idén a második alkalommal tudta kierőszakolni, hogy Vick rossz passzt adjon. A fontos turnovert viszont nagy védelmi hibák követték. Az Eagles csak 3 ponttal vezetett, de 2 play megpecsételte a meccs kimenetelét. Először McCoy kapott egy rövid passzt a saját 20 yardosa környékén majd végigszlalomozott 4-5 védő között és meg sem állt a Texans 30 yardosáig. Ezután még reménysugár gyúlt, mivel az Eagles két büntetéssel 3&19-et hozott össze magának, de Brent Celeknek pont annyi helyet hagytak, hogy meg tudja csinálni a first downt. Az ezt követő Eagles TD után már tudni lehetett, hogy a Texans nem fogja megfordítani a meccset, ami a szokásos módon egy sack fumblelel végződött.

A mérkőzést az döntötte el, hogy hiába sikerült nyomást gyakorolni Vickre, a védők rendre nagyon rossz szögeket választottak és nem sikerült befejezni a playeket. A támadóknál jó volt egy a széleken domináns Andre Johnsont látni és Arian Foster még sok szép pillanatot fog okozni a Texansnak, de idén a csapatnak csak az a kérdés, hogy sikerülni fog-e 50% mérlegre menteni az évet.