Heti körkép - AFC South, 16. hét

A Colts már fél lábbal a playoffban, a csoport többi csapata pedig főleg IRen van.

Indianapolis Colts – Oakland Raiders                      31 – 26

 

A Colts tét nélkül játszhatta le a Raiders elleni meccsét, mivel nem sokkal a kezdő kickoff után a Jaguars vereséget szenvedett a Redskinstől. Így már nem zavarta annyira a Colts szurkolókat, hogy Jacoby Ford egy kickoff return touchdownnal kezdte a meccset. A rémálomba illő kezdés ellenére a Colts hamar átvette az irányítást, hála a már 2006-ból ismert Rhodes-Addai futó kettősnek és annak, hogy a Raiders a meccs elején passzokkal és nem futásokkal próbált áttörni a Colts védelmén. Nem a Raiders támadóin múlt, hogy 26 pontot tudtak szerezni. A 26 pont közelébe sem kerülhettek volna, ha nincs Ford return TDje vagy ha nem Sebastian Janikowskinak hívják a kickert. Janikowski 4 field goalt rúgott be, ráadásul köztük egy 51 és egy 59 yardosat is. Az 59 pedig nem elírás. Manning 3 TD passzt adott, de nem volt igazán jó meccse. A győzelem a továbbra is hihetetlennek tűnő futójátéknak volt köszönhető. Az 1 hónapja még munkanélküli Rhodes régi önmagát idézte és majdnem 100 futott yardal zárt, ráadásul még eredményes kickoff returner is volt, Colts játékosokat tekintve pedig kiemelkedőnek mondható teljesítménye. A hosszú pihenő után Addai végre vissza tudott térni, de Rhodes remeklésével nem kellett nagy szerepet vállalnia. A futók teljesítményét a legjobban az az adat mutatja, hogy a Colts több futott, mint passzolt yardal zárta a meccset, de a legviccesebb, hogy a különbség pont Peyton Manning a meccset megnyerő futásának volt köszönhető. Az elkapók közül egyedül Tammenek sikerült rendre megnyerni a párharcát a safety Tyvon Branch ellen. A Raiders vakoldali tackleje Jared Veldheer a meccs nagy részén meg tudta fékezni Freeneyt, de a támadó falemberek tragédiája, hogy hiába sikeres a playek nagy részében elég pár elrontott play, hogy ellenfelük döntő hatással legyen a meccsre, és a Mathis-Freeney páros sikerült is ez.

A Colts végül megszerezte a Raiders onside kick kísérletét és Manning taktikus döntésével megnyerték a tét nélküli meccset és győzelemmel hangoltak a mindent eldöntő Titans elleni meccsre. A héten kiderült, hogy 4 játékos Freeney, Mathis, Wayne és Manning azok, akiket beválasztottak az idei AFC Pro Bowl keretébe. Négyük közül egyedül Manning az, aki csak, mint csere került be.

 

Jacksonville Jaguars – Washington Redskins        17 – 20

 

A Redskins védelme romokban hever és már a sokadik cserejátékosok kénytelenek kezdeni. A Jaguarsnak pedig mindenképp szüksége lett volna a győzelemre, hogy egy esetleges Colts botlás esetén a saját kezükbe vegyék a sorsukat. Ez azonban nem sikerült Maurice Jones-Drew nélkül.

A meccset a Redskins kezdte jobban és az első negyed után még úgy tűnt, hogy csúnya vereség is lehet a meccsből, de a 4. negyedben Garrardnak sikerült egy egyenlítő driveot is vezetnie, és a védelem is megállította Grossman utolsó próbálkozását, így jöhetett a hosszabbítás. A hosszabbításban azonban David Garrard megpecsételte a csapat sorsát egy interceptionnel.

A Jaguars ismét a szezon végére fogyott el és senkinek sem sikerült előlépnie és vezetnie a csapatot, amikor a legjobban kellett volna. Jenningsnek csak Drew mellett sikerült csillognia, nélküle már könnyedén meg tudták őt fékezni. Scobee a szezon nagy részében nem volt képes hibázni, de most kihagyott egy field goalt, ami a győzelmet is jelenthette volna. Marcedes Lewis is a legrosszabbul zárta a szezont, elkapások és blokkolás terén is alulmúlta önmagát. Garrardot nem tudta megvédeni a fala, ami a meccset eldöntő turnoverhez is vezetett. Ráadásul Garrardot azóta megműtötték és ha playoffba is jutna a Jaguars ő már biztos nem tud idén játszani. Rajta kívül Maurice Jones-Drewt se fogjuk jó ideig játszani látni. A reális playoff álmok elvesztése után a vezetők már nem erőltetik, hogy MJD továbbra is játsszon a még a preseasonben összeszedett sérülésével. Az egyedüli playmakernek Mike Thomas maradt meg, de ő kevés volt a győzelemhez.

A Jaguars láthatóan már lemondott a playoffról és ha esetleg be is jutnának, akkor is max a tisztes helytállást lehetne elvárni tőlük a szezon végi kipukkadás után. Egyedül azzal vigasztalódhatnak, hogy ők adták volna az AFC Pro Bowl csapatának kezdő futóját, Gates mögött sikerült Lewisnak is bekerülne illetve még a special team játékos Montell Owens utazhat majd Hawaiira.

 

Houston Texans – Denver Broncos                         23 – 24

 

A Texans jól kezdte a meccset és vezetett a 4. negyed elején szóval borítékolható volt, hogy ki fognak kapni. Pedig az első félidő nagyon biztató volt, még Andre Johnson nélkül is. Azonban a 17-0-s félidőt már csak denveri touchdownok és egy minden eldöntő megpattanó labda zárta, ami a Denver védőinek kezében kötött ki. A Texansnál csak annak örülhetnek, hogy jobb pozícióban fognak draftolni és hogy Foster a második draftolatlan játékos lehet, aki a legtöbb futott yardal zár. Még Jacoby Jonesnak lehetett fontos a meccs és úgy tűnik, már megszilárdítja helyét, mint a csapat 2. számú elkapója. A meccs legnagyobb vesztese Neil Rackers volt, aki hiába rúgott be egy 54 és egy 57 yardos mezőnygólt a csapata mégis 1 ponttal kikapott.

Jó hír lehet a szurkolók számára, hogy a csapat defensive coordinatora Frank Bush nem fog visszatérni jövőre. A helyét sokak szerint Wade Phillips fogja majd átvenni, ami ha bekövetkezik, akkor a 3-4-es védelemre való átállást vonja majd magával. Ha ez megtörténik, akkor majd mindenképp egy új nose tacklet kell majd szerezni az offseason során. Az belső linebackerek majd Ryans és Cushing lennének az egyik pass rusher pedig a visszatérő Connor Barwin lehetne majd.

A csapat összességében három játékost a Foster-Leach-Johnson hármast delegálja majd Hawaiira.

 

Tennessee Titans – Kansas City Chiefs                   14 – 34

 

A Titans szezonjának a vége elég dicstelenre sikeredik. A Chiefs átgázolt rajtuk és nem volt semmi ellenszerük Dwayne Bowera vagy Jamaal Charles gyorsaságára. Az egyedüli pozitívum a másodéves Jared Cook teljesítménye volt. Nehéz elképzelni, hogy ez a Titans majd megfékezi a remek sorozatban lévő Coltsot, de a lehetőségük még megvan arra, hogy berugdossák a playoffba a Jaguarst. Chris Johnson idén már nem került be a Pro Bowl csapatba, de Jason Babin és a rookie Marc Mariani készülhet élete első utazására.