Hiányposztok - I. rész

Miután előző cikksorozatunkban végignéztük, kikből lehet válogatni a szabadügynök-piacon, most tekintsük át, melyik csapat milyen posztokon szorul erősítésre.

Négyrészes sorozatunkban kettesével vesszük sorra a divíziókat, kezdjük a nyugatiakkal, vagyis az AFC West és az NFC West csoportokkal.

 

AFC West:

 

 

Denver Broncos:

 

A szezon meglepetéscsapata lett a Broncos, új edzővel, 1/2 helyen draftolva futottak neki az idénynek, amit 1 győzelem mellett 4 vereséggel kezdtek. Ekkor lépett színre Tim Tebow, innentől pedig mindenki ismeri a sztorit, a gárda rájátszásba jutott, ott megverte a Steelers-t, és csak a későbbi döntős New England ellenében vérzett el.

 

A legfontosabb hiányposztok:

Cornerback: Champ Bailey sem fiatalodik, a másik kezdő, Andre Goodman pedig már elég messze jár karrierje csúcsától. A tavalyi újonc Chris Harris pedig inkább nickel poszton hasznos.

Támadófal: A tavaly draftolt Orlando Franklin nem igazán alkalmas Tebow vak oldalának védelmére, így elképzelhető, hogy Ryan Clady vándorol át RT posztra. Franklin esetleg guard is lehet, de mindenképpen kell egy tackle, ráadásul J.D. Walton sem váltotta meg eddig a világot centerként.

Defensive tackle: Mind Brodrick Bunkley, mind Marcus Thomas szerződése lejár, és mivel a DT már tavaly is az egyik legnagyobb hiányposztként volt számon tartva, meglepő lenne, ha ide nem érkezne erősítés.

Safety: Brian Dawkins nyaksérülése miatt várhatóan visszavonul, így egy kezdő SS nem ártana.

Linebacker: Joe Mays hasznos játékos futás ellen, de egy univerzális MLB jól jönne, akit passz ellen is pályán lehet hagyni.

 

Fontosabb szabadügynökök

Matt Prater K, Brodrick Bunkley DT, Marcus Thomas DT, Eddie Royal WR/Returner, Joe Mays MLB

 

Draftjogok:A csapat a 6. körös draftjogát elcserélte, viszont egy plusz 5. körös választással rendelkezik Brandon Lloyd ellenértékeként.

 

 

Kansas City Chiefs:

 

Mivel a szezon legelejére 3 kulcsjátékos is a sérültlistán landolt, nagyjából kialakult, hogy a Chiefs nem lesz versenyben a rájátszásért. Ettől függetlenül az idény közbeni vergődésnek áldozatul esett Todd Haley vezetőedző, helyét eleinte ideiglenes, majd állandó jelleggel átvette Romeo Crennel, akinek munkája az utolsó meccseken már látszott a csapaton.

 

Legfontosabb hiányposztok:

Irányító: Hatalmas kérdés, hogy mi lesz Matt Cassel sorsa, aki a megbízható 2010-es szezon után eleinte pocsékul játszott, majd megsérült. A szezon végén Kyle Orton vette át a stafétát, de ő sem az a QB, akivel nyugodt szívvel neki lehet vágni a rájátszásért folyó harcnak. A tavaly draftolt Rick Stanzi pedig egyelőre nem kapott lehetőséget.

Jobb oldali tackle: Szerencsés helyzetben van a divízió, ugyanis az NFL 3 legrosszabb RT-je közül kettő az AFC Westet boldogítja. Barry Richardson helyett mindenképpen kell egy olyan játékos (akár draftról, akár a szabadügynökök közül), aki minőségi javulást jelent.

Belső támadófal: Casey Wiegmann 39 évesen várhatóan visszavonul, utódja a tavaly draftolt, de centerként tapasztalatlan Rodney Hudson lehet. Ebben az esetben viszont mindössze két guard marad a keretben, mindenképpen mélyíteni kell a cseresort.

Nose tackle: Minden 3-4-es védelem alapja az elit NT, ehhez képest a Chiefs jelenleg a 36 éves Gregg és a tavaly draftolt, rendkívül nyers Powe személyében két nem túl meggyőző versenyzőt tud kiállítani a posztra. Vannak olyan hírek is, miszerint esetleg Dorsey mozogna beljebb, de ő elég jól beilleszkedett DE-ként a 3-4-be, nem biztos, hogy érdemes bolygatni.

Running back: Jamaal Charles súlyos sérülésből tér vissza, Thomas Jones pedig rendkívüli mértékben vesztett hatékonyságából, így ide mindenképpen kell új ember.

 

Legfontosabb szabadügynökök:

Dwayne Bowe WR, Brandon Carr CB, LeRon McClain FB, Jovan Belcher LB (RFA), Kyle Orton QB

 

Draftjogok:

Egy extra 7. körös választási lehetőség a New England-től.

 

 

Oakland Raiders:

 

A tavalyi szezon reménykeltően indult, aztán jött Al Davis halála, Jason Campbell és Darren McFadden sérülése, a nagy vitákat kiváltó Carson Palmer-trade, és az újabb rájátszás nélküli szezon. Az idény után az új GM el is küldte Hue Jackson vezetőedzőt, helyére a Denvertől érkezett Dennis Allen, és szinte a teljes stáb kicserélődött. A hírek szerint ráadásul a védelem is 3-4-re készül átállni, ami komoly mozgásokat hozhat, mindezt szinte draft nélkül kellene megoldani, nagyon rossz cap szituációval megfűszerezve.

 

A legfontosabb hiányposztok:

Cornerback: Miután Stanford Routt is távozott, a csapat két év alatt két igen jó CB-t veszített, a jelenlegi állomány pedig igen vékonynak tűnik.

Nose tackle: Ha valóban átáll 3-4-re a csapat, akkor Seymour és Houston köze kelleni fog egy domináns, futás ellen hatékony játékos.

Külső LB: Kamerion Wimbley szerződése miatt veszélyben lehet, és ha ő marad, akkor sem nagyon van a másik oldalra 3-4-kompatibilis OLB. Ráadásul Wimbley 3-4-ben nem volt különösképpen hatékony korábban…

Támadófal: Samson Satele center és Khalif Barnes RT szabadügynökök lesznek, míg Cooper Carlisle 35 évesen már nem számít hosszú távú megoldásnak. Legalább 2 ember akkor is kell a támadófalba, ha a fiatalok teljesen beválnak.

Running back: Darren McFadden állandóan sérült, Michael Bush pedig szabadügynök, így a futó szekció sem tűnik túl bíztatónak.

 

Fontosabb szabadügynökök:

Marcell Reece FB, Tyvon Branch SS (franchise tag-et kapott), Michael Bush RB, Samson Satele C, Desmond Bryant DE

 

Draftjogok:

Az idei draft nem a Raiders húzásaitól lesz hangos, 1-1 választásuk van az 5. és 6. körben.

 

 

San Diego Chargers:

 

Egy újabb csalódást keltő szezonon van túl a Chargers, pedig a kezdet ígéretes volt, de a szezon második fele maga volt a tömény borzalom. Ehhez képest Norv Turner felé a bizalom töretlen, ami garancia az újabb szenvedésekkel teli idényre.

 

A legfontosabb hiányposztok:

Támadófal: Marcus McNeill LT állandó sérülései miatt állítólag a visszavonulás gondolatával is kacérkodik, helyettese, Jared Gaither szintén elég sérülékeny, ráadásul lejárt a szerződése. A túloldalon a divízió RT-borzalom duójának másik tagja, Jeromey Clary tevékenykedik a szurkolók nagy bánatára. Ha mindez nem lenne elegendő, Kris Dielman guard visszavonult, Nick Hardwick, a liga egyik legjobb centere pedig szintén szabadügynök…

Külső linebacker: A pass rush hiánya komoly gondokat okozott tavaly, sajnos be kellett látni, hogy az egykori 1. körös Larry English nem megoldás a posztra. Szituációs játékosok akadnak, de nem ártana egy domináns OLB.

Cornerback: Quentin Jammer kifejezetten pocsék idényt zárt, és lassan 33 évesen nem valószínű, hogy hirtelen újra visszatérne a korábbi szintjére.

Elkapó: Ha Vincent Jackson távozik, akkor a szezononként 10 meccset bíró Malcom Floyd mellett szinte csak nagyon tapasztalatlan fiatalok alkotják a WR-gárdát.

 

Fontosabb szabadügynökök:

Nick Hardwick C, Vincent Jackson WR, Jared Gaither OT, Mike Tolbert RB, Jacob Hester FB, Antonio Garay NT

 

Draftjogok:

Minden körben 1 választással rendelkezik a csapat.

 

 

NFC West:

 

Arizona Cardinals

 

Gyenge kezdés (1-7) után a szezon második felében nagy hajrát és javuló játékot mutatva 8-8-ra kihozták a mérleget, ami bizakodásra adhat okot a sivatagban. Első évben nagy melléfogásnak tűnik Kevin Kolb megszerzése, sérülések és kiegyensúlyozatlan teljesítménye miatt. A védelem is a szezon második felére érett össze.

 

Legfontosabb hiányposztok:

Támadófal: Levi Brown (LT) nem érte el azt a szintet, amit vártak tőle. Ráadásul hatalmas fizetése miatt várhatóan távozni fog a csapattól és máshol próbál szerencsét. Brandon Keith (RT) utóbbi két éve sérülésekről és rossz játékról emlékezetes. Így a fal két szélére új emberek érkeznek majd. A belső posztokon Rex Hadnot (RG) mögé érkezhet egy fiatalabb játékos. A két biztos pont Daryn Colledge (LG) és Lyle Sendlein (C).

Külső linebacker: Igaz a két kezdő poszt majdnem biztosan betöltött Sam Acho és O’Brien Schofield személyében, de ők még fiatalok. Egy tapasztalt játékos el fog kelleni, ráadásul olyat keresnek, aki Horton rendszerében járatos, mint a szabadügynök Clark Haggans volt.

Cornerback: Patrick Peterson berobbant a ligába, igaz főleg a visszahordásai miatt, eredeti posztján még sokat kell fejlődnie. Az A.J. Jefferson project nem annyira jött be. Szerencsére Greg Toler keresztszalag-szakadás (ACL) után visszatér, kérdés milyen formában.

Védekező fal mélység: A kezdő hármas (Dockett-Dan Williams-Campbell) adott, de mögöttük csak David Carter és Nick Eason, akik képesek beugrani esetleges sérülés esetén. Ne feledjük Campbell franchise tagel fog játszani (ha nem egyeznek meg hosszú távú szerződésben) a következő szezonban.

 

Fontosabb szabadügynökök:

Richard Marshall CB, Jay Feely K, Early Doucet WR, Clark Haggans OLB

 

Draftjogok:

A tavalyi Kevin Kolb csere miatt a második körös választási joguk a Philadelphia Eaglest illeti. A többi körben megvan az egy draft pickjük.

 

 

San Francisco 49ers

 

Jim Harbaugh első évében konferencia döntőbe vezette a csapatot. Már a szezon elején egyértelmű volt, hogy a csoport legerősebbjei, főleg a védelmüknek köszönhetően. A támadóknál voltak gondok, de pont annyit tettek le az asztalra, ami a sikerekhez elegendő volt.

 

Legfontosabb hiányposztok:

Elkapó: Michael Crabtree egyedül kevés. Josh Morgan bokatörés után térne vissza, de  Tedd Ginn Jr szintén szabadügynök. Kyle Williams gyors és fejlődött is, de második (első?) számú opciónak kevés. Valamint ott a Braylon Edwards project, ami nagyon bedőlt.

Támadófal: A baloldal nagyjából rendben van. Joe Staley bajlódott ugyan sérülésekkel, de megbízhatóan játszott. Mellette Iupati a futásoknál remekül blokkol. középen Goodwin lassan veterán korban van, mögé már illene egy fiatal reménységet szerezni. A jobboldalon azonban gondok vannak. Jobb guardban Chilo Rachal és Adam Snyder sem voltak hatékonyak, ráadásul mind a ketten szabadügynökök. Snyder előnye, hogy a futásokat jobban támogatja. Jobb oldali tackleben Anthony Smith okoz gondot, mert sokszor megverték az emberei és ezzel irányítója nyomás alá került.

Cornerback: Carlos Rogers szabadügynök, jelenleg Shawnte Spencer, Tarell Brown, Chris Culliver bírnak szerződéssel. Nem egy veretes névsor. Utóbbi kettő még fiatal, de egy igazi elsőszámú corner kelleni fog.

Irányító: Ezt csak feltételesen rakom bele a felsorolásba arra az esetre, ha Alex Smith valami csoda folytán nem igazolna újra. Nem hinném, hogy ez előfordulna.

 

Fontosabb szabadügynökök:

Carlos Rogers CB, Alex Smith QB, Josh Morgan WR, Ted Ginn Jr. WR/returner

 

Draftjogok:

Minden körben 1 választással rendelkezik a csapat.

 

 

Seattle Seahawks

Nem sikerült megismételni a tavalyi bravúros rájátszásba jutást, köszönhetően leginkább annak, hogy Tarvaris Jackson személyében a liga egyik leggyengébb irányítója tevékenykedett kezdőként. A szezon első fele ráment a megújult támadófal összecsiszolódására, de az idény végére látszott, hogy a kőkemény védelem és a hatékony futójáték már adott az új szezonra.

 

Legfontosabb hiányposztok:

Defensive End: Chris Clemons az egyetlen hatékonynak mondható irányító siettető. Mellette, mögötte senki. A másik oldalon Red Bryant inkább a futások ellen hatékony és Raheem Brock is mutatott életjeleket, de mind a ketten szabadügynökök.

Linebacker: Két tavalyi kezdő is szabadügynök lesz, így csak K.J. Wright van, aki kezdőként számításba jöhet. Rajta kívül senki.

Irányító: Tarvaris Jackson ha kap 5-6 másodperc időt a fal mögött, néha elég jó irányítónak tűnik. Viszont ilyen nagyon ritkán fordul elő és nem látszódott rajta a fejlődés tavaly. Nem valószínű, hogy elküldik, viszont kell mögé (elé) egy fiatal játékos.

Cornerback: Marcus Trufant a múlté, de a Brandon Browner-Richard Sherman páros nem tűnik rossznak. Viszont mögöttük nincs megfelelő csere, aki a harmadik, negyedik számú elkapókat hatékonyan le tudná védekezni.

 

Fontosabb szabadügynökök:

David Hawthorne LB, Red Bryant DE, John Carlson TE, Leroy Hill LB

 

Draftjogok:

A hetedik kör kivételével mindegyikben egy választási joggal rendelkeznek. Az utolsó körben a tavalyi Aaron Curry csere egyik ellenértékeként megkapták a Raiders idei 7. körös draft pickjét.

 

 

St. Louis Rams

 

A 2010-es felemelkedést egy kiábrándító 2011-es év követte. Rengeteg sérülésnek és rossz teljesítmények sorának is köszönhető a 2-14-es eredmény. Ennek eredményeképpen a teljes stábot lapátra tették, új vezetés érkezett a csapathoz, így kezdődhet az újabb építkezés.

 

Legfontosabb hiányposztok:

Elkapó: Nincs elsőszámú elkapó és Brandon Lloyd sem valószínű, hogy visszatér. Danario Alexandert sérülései hátráltatják. Az egyetlen biztos célpont Danny Amendola, aki tendert kapott, de csúnya sérülés után tér vissza. Kellenek Bradfordnak a célpontok.

Külső linebacker: Chamberlain és Brady Poppinga sem az elit kezdő kategória. helyettük kellene szerezni jobbat, mert a jelenlegi keretben nincs olyan, aki átvehetné a helyüket.

Támadófal: Kiegyensúlyozatlan játék majdnem mindegyik poszton. Jason Smith agyrázkódásai aggasztóak a jövőre nézve, Roger Saffold sem vált be vak oldali tacklenek és a belső posztok is elférne az erősítés, hogy ne törjék össze Bradfordot.

Cornerback: Ugyan a tavalyi szezonban szinte mindegyik CB előbb-utóbb beszedett egy súlyos sérülést, de ha mindenki teljesen egészségesen tér vissza, akkor sem félelmetes a névsor.

 

Fontosabb szabadügynökök:

Brandon Lloyd WR, Chris Chamberlain LB, Gary Gibson DT, Donnie Jones P,

 

Draftjogok:

A Washingtonnal kötött csere alapján az első körben a hatodik helyen választanak. A második körben kétszer választhatnak. Továbbá az ötödik körös draft jogukat a Denver kapja meg Brandon Lloyd cserének következtében. Ezeken kívül egy választási joggal rendelkeznek körönként.

 

Kiss Ferenc (Fucu), Somoskövi Gergely (somoskovig)