Hiányposztok - II. rész

Ezúttal keletre folytatjuk utunkat, következzen az NFC és az AFC East áttekintése.

AFC East:

 

Buffalo Bills:

Szépen indult a szezon, a Patriots legyőzése után a rájátszásról is elkezdődtek az álmok, de a szezon második felében újra győzött a valóság, a támadójáték Fred Jackson kiesése és Fitzpatrick állítólagos bordasérülése miatt visszaesett, a védelem pedig nem tudott meccseket nyerő egységgé fejlődni.

 

Legfontosabb hiányposztok:

Pass rusher: Akármilyen alapfelállást is fog használni a Bills védelme a következő szezonban, egyszerűen nincs olyan játékos a keretben, aki akár csak időnként is megfelelő nyomást tudna helyezni az ellenfelek irányítóira. Mindenképpen kell a posztra akár két játékos is.

Elkapó: Steve Johnson új szerződésével a legfontosabb problémaforrás elhárult, de ettől függetlenül a csapat támadórendszere megköveteli az elit elkapók jelenlétét, márpedig Johnson mellett nem nagyon van ilyen játékos jelenleg.

Cornerback: Terrence McGee 32 évesen már nem hosszútávú megoldás, Leodis McKelvin sosem lesz az, Drayton Florence pedig igen gyenge volt tavaly. Hiába a tavaly draftolt Aaron Williams, a jelenlegi passzőrület miatt kell még legalább 1 normális CB.

 

Fontosabb szabadügynökök:

A csapat kiváló munkát végzett, hiszen szinte minden fontosabb szabadügynökét újraszerződtette még a piacnyitás előtt. Jelenleg egyedül Demetrius Bell LT távozása okozna komoly problémákat.

 

Draftjogok:

A 4. körben plusz egy választási joggal rendelkeznek Lee Evans ellenértékeként, az 5. körben pedig a Seattle jogán húzhatnak még egyet Marshawn Lynch elengedésért cserébe.

 


Miami Dolphins:

A borzalmas szezonkezdés után sikerült ugyan kozmetikázni a mérlegen (0-7 után a következő 9 meccsből 6 győzelmet húzott be a csapat), de ez nem volt elég ahhoz, hogy Tony Sparano HC a helyén maradjon. Az új vezetőedző a Green Bay korábbi támadásokért felelős szakembere, Joe Philbin lett hosszas huzavona után.

 

Legfontosabb hiányposztok:

Irányító: Chad Henne korán megsérült, a beugró Matt Moore jó teljesítményt nyújtott, de ő egyszer már megtette ezt a Panthers csapatában is, a következő szezonban teljes értékű kezdőként viszont kudarcot vallott. A csapat kapcsán gyakran emlegetik Matt Flynn nevét, aki távozik Green Bay-ből, és így továbbra is Philbin keze alatt játszhatna.

Jobb oldali tackle: Marc Colombo tragikus teljesítményt nyújtott egész évben, rengeteg sack jött róla, és a futójáték segítésében sem jeleskedett. Helyére mindenképpen kell az erősítés.

Védőfal: Akár marad a 3-4, akár átáll a csapat 4-3-ra, mindenképpen kelleni fog a frissítés. Paul Soliai, Kendall Langford és Phillip Merling egyaránt szabadügynökök, így vészesen lecsökkent a bevethető játékosok névsora.

Pass rusher: Cameron Wake mellett nem igazán akad olyan játékos, aki kellő nyomást tudna helyezni az irányítóra, mindenképpen kell erősíteni ezen a csapatrészen.

Secondary: FS poszton nem sikerült eddig megnyugtató megoldást találni, CB poszton pedig van kb. két NFL-szinten is hasznos játékos, ami nem túl bőséges kínálat.

 

Legfontosabb szabadügynökök:

Vernon Carey G, Paul Soliai NT, Kendall Langford DE, Chad Henne QB, Will Allen CB

 

Draftjogok:

Minden körben 1 választási joggal rendelkezik a csapat, a 6. körben a New Orleans-szal helyet cserélnek Reggie Bush megszerzésének ellentételezéseként.

 

 

New York Jets:

A zsinórban két AFC-döntő után mindenképpen csalódás volt, hogy a gárda a rájátszásba sem jutott a tavalyi szezonban. A futójáték nagyon visszaesett, Sanchez nem javult eleget, hogy ezt kompenzálja, és a védelem sem volt olyan domináns, mint korábban. Emellett az öltözői hangulat sem volt túl rózsás, belső feszültségekről szóló hírek röppentek fel időről időre. Ehhez képest a napokban Mark Sanchez új szerződést kapott, így csak a támadó koordinátor poszton történik csere.

 

Legfontosabb hiányposztok:

Pass rusher: Bár a Bills-től kiebrudalt egykori első körös Aaron Maybin legalább szituációs pass rusherként használhatónak tűnik, elég komoly kritika, hogy ő volt a csapat legveszélyesebb fegyvere az ellenfelek irányítóira...

Futó: LaDainian Tomlinson szinte már csak passzok elkapására használható, Shonn Greene pedig nem érte el azt a szintet, amit kezdőként vártak tőle. Egy ennyire futásorientált csapatban ennél sokkal jobb RB-állomány kell.

Safety: Jim Leonhard szabadügynök, ráadásul nem szokása végigbírni a szezonokat, rajta kívül nagyítóval sem találni normális safety-t a Jets keretében.

Elkapó: Santonio Holmes körül eléggé forrt a levegő a szezon vége felé, Plaxico Burress pedig csak egy évre szerződött a börtönből kijövet, így akár mindketten más csapatnál kezdhetik a következő idényt.

Right tackle: Wayne Hunter is dobogóesélyes lehetne a liga legrosszabb RT játékosa versenyben, 11 engedett sack és 11 büntetés került a neve mellé, bárkire lecseréli a csapat, nem járhatnak rosszul.

 

Fontosabb szabadügynökök:

Jim Leonhard S, Brodney Pool S, Aaron Maybin OLB, Plaxico Burress WR

 

Draftjogok:

Minden körben egy választással rendelkezik a csapat.

 

 

New England Patriots:

Újabb Super Bowl részvétel, ami elégedettséggel töltheti el a szurkolókat. Újabb vereség a Giants ellen, ami viszont újfent rámutatott, hogy van még mit javítani a csapaton, hiába az alapszakasz legjobb mérlege az AFC-ben.

 

Legfontosabb hiányposztok:

Secondary: Ha egy Sterling Moore megváltóként tud feltűnni CB poszton a rájátszásban, az jelzi, hogy mennyire komoly gondok voltak a hátsó alakzattal egész idényben. Egy kezdő CB és egy FS azonnal beférne a keretbe.

Pass rusher: Andre Carter megsérült, a helyén a rájátszásban jól teljesítő Mark Anderson pedig szabadügynök, ha mindketten visszatérnek és teljesen bevethetőek lesznek, még akkor is elférne egy domináns pass rusher.

Defensive line: Szerencsétlen Vince Wilfork kis túlzással többet volt a pályán a szezon során, mint a védőfal összes többi tagja együttvéve, köszönhetően annak, hogy nem nagyon van minőség 3-4-es DE poszton a keretben. Akármilyen felállást fog jövőre játszani a Patriots, kell egy azonnal bevethető belső falember.

Center: Dan Koppen túl van a csúcson, Dan Connoly pedig nem volt kiugró, pedig az egyik legjobb guard páros segíti. Ráadásul mindkét játékos szabadügynök.

Elkapó: Chad Ochocinco nem vált be, így továbbra is hiányzik egy olyan WR, aki mélységben meg tudná nyitni a pályát, még több teret biztosítva a Gronkowski-Hernandez-Welker triónak.

 

Fontosabb szabadügynökök:

Wes Welker WR (franchise taget kapott), Deion Branch WR,  Dan Koppen C, Dan Connoly C, Andre Carter DE, Mark Anderson DE

 

Draftjogok:

Az első körben kétszer választanak, mivel a New Orleans 1. körös pickje is náluk van a Mark Ingram trade következtében. A 2. körben az Oakland jogát szerezték be extraként, viszont 5. körös választási jogukat a Cincinnati kapta meg Ochocincoért cserébe, a 6. körös pick pedig Philadelphiába vándorolt. míg a 7. körössel a Kansas City rendelkezik.

 

 

NFC East:

 

Dallas Cowboys:

Ez a szezon sem úgy sült el ahogy a texasiak eltervezték. Utolsó 5 meccséből 4-et elvesztett a Cowboys, így nem meglepő hogy nem jutott rájátszásba a csapat. Jerry Jonesnak nem kevés munkája lesz a nyáron, ha a csoport élére akarja repíteni csapatát az ősszel kezdődő évadban.

 

Legfontosabb hiányposztok:

Offensive line: center poszton sok gondja volt a csapatnak, Phil Costa nem találta a helyét. A guardok között is elkél az erősítés, Montrae Holland decemberben megsérült és lejár a szerződése, Bill Nagy pedig egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Cornerback: passz ellen gyenge volt a Dallas, ez pedig főként a cornerek ingadozó teljesítményének volt köszönhető. Terence Newman helyére már elkéne a frissítés, és Mike Jenkins sem a megbízhatóság szobra finoman szólva. Mögöttük Orlando Scandrick nem több egy korrekt nickelnél, nehéz állandó kezdőként elképzelni.

Safety: Abram Elam nem volt az igazi strong safety-ként, ráadásul korlátlan szabadügynök lesz, nem valószínű hogy a csapat maradásra készteti. Mögötte a teljesen tapasztalatlan Mana Silva vár lehetőségre. Free safety poszton Gerald Sensabaugh hozza a kötelezőt, de extra teljesítményt tőle sem lehet várni.

 

Fontosabb szabadügynökök:

Montrae Holland OG, Tony Fiammetta FB, Matt McBriar P, Laurent Robinson WR, Bradie James ILB

 

Draftjogok:

Minden körben 1 választási joggal rendelkezik a gárda.

 

 

New York Giants:

Csak úgy mint 2007-ben, ezúttal is a legjobbkor lendültek formába Coughlin fiai, így az első felében sérülések miatt nyögvenyelős szezon végül diadalmenetbe torkollott. Foltozásra váró csapatrészek persze így is vannak, lássuk miben erősíthetne a címvédő.

 

Legfontosabb hiányposztok:

Guard: sok játékos megfordult left guard poszton év közben (Diehl, Petrus, Boothe), de gyökeret ereszteni senki sem tudott, így ez a hely kiadó.

Offensive tackle: Kareem McKenzie nem valószínű hogy visszatér, így a két kezdő jelen pillanatban William Beatty és James Brewer. Beatty a sérülései miatt kérdőjeles, míg Brewer a rutin hiánya miatt, így mindenképp erősítésre szorul ez a poszt is.

Inside linebacker: szezon végén a korábban elküldött Chase Blackburn visszatérése nagyot lendített a védelem játékán, de kérdés hogy Blackburn megoldás lehet-e az évek óta lyukas linebacker sor közepén. Ne feledjük hogy Jonathan Goff is felépül sérüléséből, de még így is átlag alattinak tűnik ez a csapatrész.

Tight end: Jake Ballardnak voltak szenzációs pillanatai épp úgy, mint borzalmas megmozdulásai, Travis Beckum pedig nem sok mindent tett hozzá a játékhoz. Egy vérbeli elkapó tight end jól jönne a csapatba, főleg, hogy a Super Bowl-on mindkét említett játékos térdszalag-szakadást szenvedett.

Safety: hatalmas hibákra volt képes a secondary tavaly, nem véletlenül volt nagyon gyenge passz ellen a Giants, még az erős pass rush ellenére is. Antrell Rolle a gyengébbik láncszem, nagyon ingadozó formában játszott egész évben.

 

Fontosabb szabadügynökök:

Terrell Thomas CB, Mario Manningham WR, Jonathan Goff LB, Chase Blackburn LB, Aaron Ross CB, Brandon Jacobs RB, Kareem McKenzie OT

 

Draftjogok:

A csapat minden körben egyszer választhat.

 

 

Philadelphia Eagles

Hatalmas várakozások, majd pofára esés. Így jellemezhetnénk röviden a Philadelphia szezonját, és bár a legtöbb szurkoló már pár forduló után elküldte volna legszívesebben az egész edzői kart, nem történt változás.

 

Legfontosabb hiányposztok:

Linebacker: talán Brian Rolle az egyetlen aki értékelhetőt nyújtott ebben az egységben. Casey Matthews és Jamar Chaney sem ütötte meg a szintet, nem lenne meglepő ha a drafton ez a poszt élvezné a legmagasabb prioritást.

Cornerback: Asante Samuelnek kifelé áll a szénája, Dominique Rodgers-Cromartie pedig nagy reményekkel érkezett, hogy aztán pocsék játékot nyújtva elveszítse a szurkolók kegyeit. Asomugha szintén megszenvedett Castillo defense-ében, ritkán tudta felvenni a ritmust. Ide is jöhetne tehát a vérfrissítés.

Offensive line: itt a depth-tel van baj, ha a kezdőket sérülés éri, nem sok lehetősége marad Andy Reidnek. Tackle-ben Winston Justice az egyedüli értékes csereember, guardban pedig még kevesebb a lehetőség, főleg akkor lesz nagy az űr, ha Evan Mathist elengedi a csapat.

Safety: a Nate Allen – Jaiquawn Jarrett páros nem éppen álomszerű. Allen még hagyján, de Jarrett nagyon zöldfülű még, egyértelmű hogy még idő kell neki amíg ténylegesen kezdő szint lesz. Addig nem ártana ide egy azonnal bevethető ember.

 

Fontosabb szabadügynökök:

Evan Mathis OG, Derek Landri DT, Anthonio Dixon DT, King Dunlap OT

 

Draftjogok:

Plusz egy 2. körös pick Kevin Kolbért cserébe, egy extra 4. körös húzás a Tampától, a 6. körben a Denver helyén húzhatnak, 7. körös pickjük pedig nincs.

 

 

Washington Redskins

Ez az év sem volt a fővárosi csapaté, pedig ígéretesen kezdtek Shanahanék, aztán jött a szokásos leengedés, és november közepén már bőven az offseasonra gondolhattak a szurkolók.

 

Legfontosabb hiányposztok:

Quarterback: Tulajdonképpen biztosra vehető hogy a csapat azért mozdult fel a draft második helyére hogy megszerezhesse Robert Griffint. A Baylorról érkező irányító végre hosszú távú megoldást adhat a hosszú évek óta igazi vezérét kereső csapatnak, Rex Grossman pedig visszatérhet oda ahova képességei alapján való, a backup szerepbe.

Wide receiver: nincs vérbeli első számú elkapója a csapatnak, Santana Moss egykor az volt, most már közel sem, Jabar Gaffney-ről ugyanez mondható el. Szükség van egy playmakerre, aki bármikor képes robbantani.

Offensive line: a fal közepével vannak gondok főleg, a bal oldali guard Kory Lichtensteiger nem játszott rosszul tavaly, de októberben súlyos sérülést szenvedett,, így erősen kérdéses hogy milyen formában kezdi az új szezont. Ha ő nem lesz bevethető, marad Chris Chester és Maurice Hurt a két guard posztra, ez pedig nem mondható életbiztosításnak. Tackle-ben is van hova fejlődni, Jammal Brown folyamatos sérülései miatt a jobb oldal elég ingatag.

Cornerback: DeAngelo Hall és Josh Wilson mögött nincs használható ember.

Inside linebacker: London Fletcher fáradhatatlannak tűnik, de mégiscsak 36 éves, a végtelenségig ő sem játszhat, talán ideje lenne elkezdeni az utód keresését a csapatnak.

 

Fontosabb szabadügynökök:

London Fletcher ILB, LaRon Landry S, Rocky McIntosh ILB, Tim Hightower RB

 

Draftjogok:

Az 1. körben helyet cseréltek a Rams csapatával, emiatt nincs 2. körös pickjük, 6. körös cetlijük New Orleans-ba vándorolt, a 4. körben viszont az Oakland helyett is ők választhatnak.

 

Borsik Tamás (Tomeee), Somoskövi Gergely (somoskovig)