Hiányposztok - III. rész

Utunk folytatódjon északi irányban, tekintsük át, mire számíthatunk az AFC és NFC North csapataitól.

AFC North

 

Cleveland Browns:

Az előzetes várakozásokkal, némileg ellentétes irányt vett a Browns fejlődése az elmúlt évben. Az újjáalakuló, fontos posztokon fiatal, vagy komoly sérülésből visszatérő játékossal és új koordinátorral bíró védelem egyértelműen a csapat napos oldalát jelentette 2011-ben, míg a támadók csak azt bizonyították, hogy nagyon sok hiányossággal küzdenek, amit a jó hozzáállás sem képes elfedni. Rengeteg hely áll a Browns rendelkezésére a fizetés sapka alatt, és bár Tom Heckert (GM) nem agresszivitásáról ismert, valószínűsíthető, hogy az elmúlt évhez képest ezúttal szélesebbre nyílik a pénztárca.

 

Legfontosabb hiányposztok:

Irányító: Ugyan Colt McCoy még a jelenlegit megelőző rezsim választása, de Holmgren és csapata is kitartott mellette az elmúlt években. A nagy előrelépés ezúttal is elmaradt, McCoy nem képes megbirkózni a nyomással, ami ebben a divízióban nem jó ómen. Nem is sikerült csoportellenfél ellen győzni tavaly, így viszont nagyon nehéz lesz eredményt elérni. Robert Griffin III már nem realitás, így instant megoldáshoz a FA piacon is érdemes nézelődnie a csapatnak. Ha nem is találják meg idén (lassan 20 év után) a Bernie Kosar óta első franchise QB-t, egy adekvát backup akkor is elférne Seneca Wallace ill. Jake Delhomme helyett.

Támadófal: Amennyiben Eric Steinbach egészséges, akkor a center és tőle balra állók hármasa a legjobb az egész csoportban, ám ha Alex Macktől jobbra tekintünk, igen komoly gondokkal szembesülhetünk. Alapvetően egy stabil RT sokan lendítene a problémákon, de a Steinbach körüli kérdőjelek miatt, legalább egy Guard szerződtetése is valószínű. Bárki lesz az irányító, létkérdés, hogy meg tudjon állni a zsebben és legyen ideje végigmérni a célpontjait.

Elkapó: Abszolút hiányposzt, gyakorlatilag senki említésre méltó ember nincs a keretben. A mai passzorientált ligában megengedhetetlen, hogy (minden tisztelettel) Josh Cribbs legyen az elsőszámú elkapó. Gregg Little az elejtett labdái ellenére, már újonc évében bizonyította, hogy lehet rá számítani, szezon végére mind az elkapások számában, mind yardban a legtöbbet érte el a csapatban, de az összesen két TD nagyon kevés. Igazi #1 WR KELL!

Külső linebacker: D’Qwell Jackson megvan évekre (ez nagyon jó), de mellette mindkét OLB pozícióra ráférne némi frissítés. Chris Gocong és Scott Fujita sem a megbízhatóság szobra, Jackson mégsem oldhat meg mindent egyedül.

Védőfal: A fiatalok nagyon beváltak, mögéjük kell némi erősítés, illetve ha Sheard marad az erős oldalon, akkor egy domináns RE elférne, hogy még egy szintet lépjen az egység.

 

Draftjogok:

A Browns a tavalyi, Atlantával történt draftnapi cserének köszönhetően, két választási lehetőséggel bír az első körben, a 4. illetve a 22. helyen, továbbá egy idei negyedik kört is hozott a Julio Jones-üzlet.

 

 

Cincinnati Bengals

 

Az elmúlt évek jól sikerült draftjai tavaly már rájátszást hoztak a Bengalsnak, mindemellett bőven van hely az erősítésre, ráadásul számtalan játékos válik szabadügynökké március 13-án. A tulajdonos, Mike Brown nem híres arról, hogy két kézzel szórja a pénzt, a zavarosban szeret halászni, és máshol létszámon felülinek tartott, relatíve olcsó játékosokkal feltölteni a keretet. A nem hivatalos adatok szerint a Cincinnati rendelkezik a legtöbb elkölthető pénzzel, cca 45 millióval dollárral vannak a fizetési sapka alatt, hozzászámítva a 2011-ről átgörgethető pénzeszközöket, több mint 60 millió dollár áll rendelkezésre 2012-re, hogy megerősítsék a csapatot. Mégse lepődjön meg senki, ha végül nem kezdenek vele semmi érdemlegeset.

 

Legfontosabb hiányposztok:

Cornerback: Jonathan Joseph tavaly nyáron ellovagolt egy szebb világba, állandó párja Leon Hall szerződést hosszabbított, majd elszakította Achillesét, ordító hiányt teremtve ezzel a hátsó négyesben. Egykoron a Bengals erősségének tartott pozíció még Hall visszatérésével is nagyon vékony. Nate Clements még mindig nagyot üt, kár, hogy nem mindig ér már oda, de Pacman Jones legalább nem is nagyon tudja, hova kellene odaérni. Kelly Jennings pedig…. Szóval elfér bármilyen helyre (LCB, nickel) erősítés, mert nagyon komoly gondok vannak. Illetve lehet imádkozni, hogy Leon Hall visszatérjen korábbi jó formájához az ebben a pozícióban különösen kényes sérüléséből.

Támadófal: Mindkét kezdő Guard szerződése lejár, valamint a két Tackle poszton is elsőszámú cserének számító Anthony Collins is szabadügynök lesz, tehát mindenképpen fontos a Bengals számára, hogy több emberrel is erősítse keretét. A kor illetve a gyenge teljesítmény miatt nem elsősorban a saját játékosok megtartása lesz a prioritás, de az árverseny hamar változtathat a viszonyokon. Minden szinten, szinte minden elférne, és Andy Dalton fejlődéséhez nem is ártana a minőségi javulás.

Futó: Cedric Benson szerződése lejár, a kedve sem túl jó a miatt, ahogy Jay Gruden keveri a kártyáit, így minden bizonnyal megszakad az együttműködés Benson és a csapat között. Tekintve a veterán játékos lelkesedését és hozzáadott értékét, ezzel a Bengals csak nyerhet, jobb opciók elérhetőek akár a lejáró szerződésű játékosok, akár a draftra jelentkezők közül.

Elkapó: AJ Green és Jordan Shipley személyében a három WR posztból kettő megvan évekre, Chad Ochocinco egykori helye azonban még kiadó. Jerome Simpson elképesztő atletikusságát mindenki megcsodálhatta tavaly a Cardinals ellen, de sajnos szellemileg nem volt képes felnőni a feladathoz. Ezért vár rá előbb a szabadügynök piac, majd némi börtönbüntetés, utána a várható eltiltás. Ha a Mike Brown által preferált okokból mégis visszaigazolná a csapat, akkor is szükség lesz erősítésre. Ha jól sikerült választani, Jermaine Greshammel kiegészülve, igen megbízható négyes állna Gruden és Dalton rendelkezésére hosszú időn keresztül.

Védőfal: Mindenképpen 2011 fénypontja volt a Bengals védelmi frontja, de a szezon második fele bizonyította, hogy nincs olyan, hogy elég jó játékosokból áll a keret, és olyan sincs, hogy elég mély. Ez a csoport a bivaly védelmekről szól, ehhez pedig pusztító front kell. Nem sok hiányzik hozzá. Bele kell tenni.

 

Draftjogok:

A Carson Palmer üzletnek köszönhetően, egy extra első körrel rendelkezik a Cincinnati (Oakland 17. választási joga), illetve Chad Ochocinco egyik ellenértéke, egy idei ötödik körös választás, a saját jogok mellé.

 

 

Pittsburgh Steelers:

 

A Steelers hagyományosan inaktív a piacon, nagy nevet szinte soha nem igazolnak, maximum egy-két kiegészítő embert. Tekintve, hogy a Pittsburgh volt (van?) a leginkább gondban, hogy beszorítsa a keretet a fizetési sapka alá, ezúttal sem várható nagy mozgolódás. A saját lejáró szerződésű játékosok megtartása lesz a legfontosabb feladat, egy jó draft mellett.

 

Legfontosabb hiányposztok:

Támadófal: Maurkice Puncey (C) illetve a tavalyi második körös Marcus Gilbert (2012-től LT) kivételével bármely posztra ráfér az erősítésre a támadófalon belül. Évek óta az egyik szégyenfoltja az egység a Steelersnek. A tavalyi szezonban épp csak a szertáros nem játszott valamelyik helyen, annyit változott az összeállítás. Ben Roethlisberger egészsége is megsínylette ezt a „teljesítményt”, mindenképpen stabilizálni kell a frontot, hogy legalább egymást megszokhassák az urak.

Középső linebacker: Lawrence Timmons tavaly nyáron egy masszív szerződéssel kötelezte el magát, és bár önmagához képest gyengébb szezont zárt, helye megkérdőjelezhetetlen. Mellette azonban még tavaly is az a James Farrior játszott, aki idén januárban múlt el 37 esztendős. Ennek örömére március elején fel is bontották a szerződését. Egy Steelers D-hez méltó helyettes megtalálása az elsők között szerepel az idei „to do” listán.

Nose Tackle: Chris Hoke 11, acélfüggöny mögött eltöltött év után, bejelentette visszavonulását, míg a poszton elsőszámú játékosnak számító Casey Hampton is 35 éves lesz mire a következő szezon elkezdődik, ráadásul már csak egy évre van szerződése. Egyelőre nincs a keretben az az ember, aki a helyükre fog lépni, megtalálása elodázhatatlan lett az idei évre.

Cornerback: Nem égető a hiány, de Ike Taylor sem lesz fiatalabb, és William Gay sem lesz sokkal jobb, mint amit eddig láttunk tőle. Tavaly érkezett két játékos, a draft 3. illetve a 4. körében, de egy új, veterán játékos keretbe kerülése sem elképzelhetetlen.

Elkapó: Egyedül a Mike Wallace körüli (esetleges) bizonytalanság (ill. Antonio Brown jövőre lejáró szerződése) miatt jöhet szóba a pozíció. A Steelersnek nem volt lehetősége franchise taggel illetni Wallace-t, így egy jó ajánlattal és első körös kompenzációval megszerezhető. Ha elveszti a Steelers, ha nem, kiegészítő embereket akkor is találniuk kell.

 

Draftjogok:

A Pittsburgh valamennyi körben birtokolja a saját választási jogát, jelen állás szerint, a 24. helyen választanak először.

 

 

Baltimore Ravens

 

A Ravens, mint azt a csoportgyőzelem és az AFC döntő is bizonyítja, inkább finomhangolásra szorul, mint nagy átalakításra vagy bevásárlásra. Vannak természetesen hiányosságok, de a figyelem most elsősorban saját szabadügynökökre összpontosul, akikkel mindenképpen hosszabbítania kell a csapatnak, ha a sikeres magot egyben akarják tartani, és miért ne akarnák.

 

Legfontosabb hiányposztok:

Támadófal: Alapvetően egy jó színvonalú egységről beszélhetünk, de ellentétben a Brownsszal, itt a jobb (erős) oldal van rendben, a fontosabb (gyenge) már kevésbé. Matt Birk (C) vállalja továbbra is, ami több mint jó hír, Marshal Yanda (RG) az egyik legjobb a posztján, és Michael Oher is hozza az elvártat. Ha balra indulunk, Ben Grubbs (LG) szerződése lejár, Ray Rice mellett az ő megtartása a legfontosabb feladat a FO előtt, míg Bryant McKinnie (LT) helyett már bőven jobbat is el lehetne képzelni. De ez nem az a pozíció ahova könnyű leakasztani valakit szabadügynökként, vagy akár az első kör végén, ahol a Ravens (rendszerint) draftol. Az egység mélyítése annál inkább elképzelhető a piacról.

Linebacker: Terrell Suggs helye megkérdőjelezhetetlen, a többi pozícióban azonban sorakoznak a görbe írásjelek. Ray Lewis lassan nyugdíjas bérlettel utazhat a Baltimore KV járatain, sérüléssel is bajlódott tavaly, de még mindig érzi magában az erőt a folytatásra. Helyettesét viszont rövidesen meg kell nevezni, főleg, ha a fiatalember tanulni is szeretne az instant Hall of Famer legendától. Jarret Johnson és Jameel McClain szerződése is lejár, ahogy  Brendon Ayanbadejora is ez a sors vár. Van esély rá, hogy mindhárom úriember visszatér, de várható minden posztra erősítés, már csak a Sergio Kindle körüli bizonytalanságok miatt is.

Elkapó: Joe Flacconak kellenek a minőségi fegyverek, Anquan Boldin mellett lassan Torrey Smith-t is ebbe a kategóriába sorolhatjuk. Azt a tényt, hogy a két játékos mennyire nem elég, bizonyítja a trade, mely keretében megszerezték Lee Evans-t Buffalóból tavaly nyáron. A kísérlet azonban nem vált be, Evans már nem is tagja a csapatnak. A Ravens újra próbálkozhat valakivel.

Futó: Ray Rice szerződése lejárt, megállapodni eddig nem sikerült a hosszú távú szerződésről, ennek megfelelően meg is kapta a franchise tendert. Minimális az esélye, hogy nem tér vissza Baltimore-ba, azonban helyettese, Ricky Williams bejelentette visszavonulását, meglepő lenne, ha nem szerződtetne a Ravens egy veterán cserét Rice mögé.

Cornerback: Egy éve még egy diszkrét mosollyal nyugtázhattuk a Ravens corner helyzetét, de egy év alatt nagyot változott a világ. Draftolták Jimmy Smith-t az első körben, Lardarius Webb és Cary Williams kiugró szezonja pedig megoldani látszik a korábbi gondokat. Némi veterán jelenlét nem árthat, különösen úgy, hogy Dominique Foxworth és Chris Carr is elküldésre került.

 

Draftjogok:

A Ravens, a negyedik kör kivételével, ami Buffaloba vándorolt Evans ellenértékeként, minden körben rendelkezik a saját választási jogával, elsőként a 29. helyen.

 

 

NFC North:

 

 

Chicago Bears:

 

A szezon érdemi része Jay Cutler sérüléséig tartott, amikor az irányító kiesett, nagyjából meg is szűnt a támadójáték. A csapat 7-3-as mérlegről 8-8-ra végzett, és el kellett viselni, hogy két divízió-rivális is rájátszásba jutott. A szezon után távozott Mike Martz támadásokért felelős edző, akinek helyére a korábbi támadófal-edző, Mike Tice került.

 

A legfontosabb hiányposztok:

Támadófal: Bár tavaly az első körben érkezett a sokat sérült Gabe Carimi, a támadófal még mindig a liga legrosszabbjai közé tartozik. Egy jó bal oldali tackle és egy elit guard mindenképpen kellene, főleg az irányító jobb megvédése érdekében.

Elkapó: Earl Bennett mellett nem nagyon volt tavaly olyan elkapó, aki megbízhatóan szállította volna a jó teljesítményt, ő viszont maximum 2. Wr-nek elég, ráadásul lejárt a szerződése. Így mindenképpen várható egy valódi 1. számú célpont érkezése akár szabadügynökként, akár a draftról.

Cornerback: 3 játékosnak is lejár a szerződése a jelenlegi keretből, és ha mindhárman maradnak, akkor sem mondható átlag felettinek az állomány.

Csere-irányító: Bár ez a poszt nem szokott különösen nagy figyelmet kapni, a tavalyi szezon után nem valószínű, hogy a csapat még egyszer nekifutna az idénynek megbízható csere-QB nélkül.

Fiatalítás a védelemben: A húzónevek bőven 30 év felett járnak, ebben a korban pedig fokozottan veszélyes lehet egy-egy sérülés vagy formahanyatlás. Mind a védőfal, mind a linebacker-sor elbírna egy kis vérfrissítést.

 

Fontosabb szabadügynökök:

Matt Forte RB (franchise tag-et kapott), Earl Bennett WR, Israel Idonije DE, Tim Jennings CB, Josh McCown QB

 

Draftjogok:

A csapat plusz egy 3. körös joggal rendelkezik Greg Olsen tavalyi elcserélésért kapott ellenértékként.

 

 

Detroit Lions:

 

A tavalyi szezon végre a Lions felemelkedését hozta, Matt Stafford QB 5.000 passzolt yard felett zárt, Calvin Johnson WR a liga legjobbja lett posztján, és a csapat a rájátszásba jutott hosszú évek után. A védelem a sorozatos sérülések miatt azonban a szezon második felére nagyon visszaesett, így a rájátszás egy pontzuhatagos vereséggel gyorsan véget ért.

 

A legfontosabb hiányposztok:

Támadófal: Jeff Backus fénykorában sem tartozott a jobb vakoldali tackle-ök közé, 35 évesen, egy súlyos sérülés után pedig valószínűleg nem ő az ideális megoldás a támadófal kulcsposztjára. A center, Dominic Raiola helyére is érkezhet minőségi javulást jelentő játékos.

Defensive end: Cliff Avril franchise tag-et kapott a csapattól, de ettől még el kell gondolkodni az ő esetleges pótlásán, illetve a 33 éves, egyre sérülékenyebb Kyle Vanden Bosch helyére is érkezhet javulás.

Secondary: Mind cornerback, mind safety poszton igen vékony a keret, a kezdősoron is lehetne javítani, 1-2 sérülésre pedig rámehet a szezon.

Linebacker sor: Stephen Tulloch szerződése lejárt, az ő esetleges távozása hatalmas űrt hagyhat maga után. Ha marad, egy jó külső LB akkor is beférne.

Running back: Jahvid Best sokadik agyrázkódása után erősen kérdéses, hogy mennyire tud visszatérni, a tavaly draftolt LeShoure Achilles-szakadást szenvedett, Kevin Smith is többet sérült, mint egészséges.

 

Fontosabb szabadügynökök:

Stephen Tulloch LB, Cliff Avril DE, Jeff Backus LT, Eric Wright CB, Sammie Lee Hill DT (RFA), DeAndre Levy LB (RFA)

 

Draftjogok:

A csapat minden körben 1 választási joggal rendelkezik.

 

 

Green Bay Packers:

 

Domináns alapszakasz után kijózanító vereséget szenvedett a Packers a rájátszásban hazai pályán, így a címvédésről szőtt álmok gyorsan szertefoszlottak. A támadóegység az egész alapszakaszban tündökölt, Aaron Rodgers irányító rekordokat döntött, de a védelem nem tudta megközelíteni az előző szezonban nyújtott teljesítményét, és ez a Giants ellen visszaütött. A szezon után ráadásul megcsappant az edzői állomány is, leginkább Joe Philbin támadásokért felelős edző távozása lehet fájó.

 

A legfontosabb hiányposztok:

Külső linebacker: A csapat védelmi felfogása az ellenfél irányítójának állandó kergetésére és hibára kényszerítésére épül, de tavaly ez nem igazán működött. Clay Matthews egyedül kevés veszélyt jelent, szükséges a túloldalra is egy olyan játékos, aki képes odaérni a QB nyakára.

Secondary: Charles Woodson még mindig zseni, de 35 éves, és egyre inkább jolly joker lesz a védelemben, nem állandó kezdő CB. A safety poszton pedig Nick Collins súlyos nyaksérülése és bizonytalan visszatérése miatt lehet szükség bővítésre.

Defensive end: Cullen Jenkins távozása után nem lépett előre senki, aki állandóan nyomást tudna helyezni DE posztról az ellenfél irányítójára, így ide mindenképpen kell egy domináns játékost szerezni.

Center: Amennyiben Scott Wells lejáró szerződését nem sikerül meghosszabbítani, komoly hiány keletkezik a Packers támadófalának közepén.

 

Fontosabb szabadügynökök:

Scott Wells C, Matt Flynn QB, Ryan Grant RB, Eric Walden OLB, Jarrett Bush CB

 

Draftjogok:

A csapat minden körben 1 választási joggal rendelkezik.

 

 

Minnesota Vikings:

 

A csapat elmúlt szezonja az átalakulás jegyében telt, de a 3 győzelem mellé begyűjtött 13 vereség azért megfeküdhette a szurkolók gyomrát. Az újonc irányító, Christian Ponder nem remekelt, gyakran meccs közben is váltogatták egymást Joe Webbel, ráadásul Adrian Peterson futó súlyos térdsérülést szenvedett, amiből várhatóan a szezon rajtjára nem fog felépülni.

 

Legfontosabb hiányposztok:

Támadófal: Az egyik legbiztosabb tippnek tűnik Matt Kalil választása a drafton, mivel a vakoldali tackle poszton nincs NFL-kezdő szintű ember a keretben. Steve Hutchinson és Anthony Herrera egyaránt elküldésre került, így jelenleg kezdő szintű guard sem igazán akad.

Wide receiver: Percy Harvin mellett nem nagyon van még egy olyan elkapó, aki állandó segítséget jelentene Ponder számára, Harvin pedig inkább egy RB/slot WR hibrid, mint igazi szélső elkapó.

Cornerback: Ha a 35 éves Antoine Winfield hosszú sérüléséből visszatérve is magasan a legjobb CB tud lenni, akkor komoly gondok vannak az állománnyal. Nem lenne meglepő két CB érkezése sem.

Safety: Tavaly mintegy 6 különböző páros tevékenykedett a védelem hátsó alakzatában, közülük egyedül az újonc Raymond Mystral nyújtott elfogadható teljesítményt. Ha ő lesz a kezdő SS, akkor is kell egy jó FS is mellé.

Linebacker: Mindkét Henderson szabadügynök, így jelenleg Chad Greenway az egyetlen szerződéssel rendelkező játékos a tavalyi kezdők közül. E.J. Henderson ráadásul 32 évesen egyre inkább kifelé tart a ligából, passz ellen már komoly sebességbeli gondokkal küzd.

 

Fontosabb szabadügynökök:

Erin Henderson OLB, E.J. Henderson MLB, Vishante Shiancoe TE, Husain Abdullah S

 

Draftjogok:

A csapat minden körben 1 választási joggal rendelkezik.

 

Zandler Gábor (gabtsi), Somoskövi Gergely (somoskovig)