Hogy teljesítenek az újoncok?

2007. április 28-án New Yorkban tartották az NFL draftját, ahol rengeteg fiatal tehetség talált magának anyacsapatot. Ennek az eseménynek lassan már fél éve. Rövid áttekintő írásomból megtudhatjátok mire jutottak az első kö

Ha a számok tükrében nézzük az újoncok eddigi teljesítményét, akkor két mérkőzés lejátszása után megállapíthatjuk, hogy eddig kevesen dobbantottak igazán nagyot. Példátlan eset, de rookie QB még nem állt pályára a 2007-es idényben. JaMarcus Russell a hosszúra nyúlt holdoutjának, Brady Quinn pedig a rossz depht chart pozíciójának köszönheti a mellőzést. Kevin Kolb csapatánál Donovan McNabb a kezdő, John Becknél pedig a frissen igazolt, ámbár eddig rosszul teljesítő Trent Green a biztos elsőszámú QB.
Futójátékosok terén lényegében az történik amit várni lehetett. Adrian Peterson az első fordulóban (Chester Taylor sérülésének köszönhetően) mindenki számára egyértelművé tette miért is választották az első kör hetedik helyén. Marshawn Lynch pedig Willis McGahee méltó utódjaként tartja a frontot a Bills gyengécske offensének tengelyében. A Nebraska egyetemétől érkezett Brandon Jackson egyenlőre csak vergődik a Packers OL mögött, azonban a Sajtfejűek DeShawn Wynn (7. kör / 228. pick) szintén rookie RB-nek is köszönhetően meglepetésre 2 győzelem mellett még nem szenvedtek vereséget. Bíztató jeleket mutat Selvin Young játéka is, a ex-texasi RB talán előrébb verekedheti magát a rendkívül mély denveri futó depthben. Kenny Irons (Cincinnati) egy sajnálatos preszezon meccsen történt sérülés miatt nem fog idén pályára lépni. Chris Henrynek (Tennessee) pedig még várnia kell a bemutatkozásra. Az újonc elkapójátékosok közül jónéhányan igyekeztek minél hamarabb elhelyezni a névjegyüket az NFL asztalán. Calvin Johnson egy 1/2-es draft válaszottól elvárható fantasztikus teljesítményt produkált az eddigi mérkőzéseken. Mindkét mérkőzésen elkapott egy-egy TD-t. Az ő és az egész Lions kiegyensúlyozott teljesítménye azt sejteti, hogy talán nem is volt annyira blőd Jon Kitna szezon előtti kijelentése, miszerint idén legalább 10 győzelmet fognak aratni. Hasonlóan hasznos játékos csapata számára az újonc James Jones, akit a Green Bay a 3. körben választott ki magának. Talán Brett Favre Jones személyében karrierjének sokadik elsőszámú opciójára talál. A történelem azt bizonyítja, ebben a koprodukcióban elkapó még nem járt rosszul. Dwayne Bowe játéka talán csak szépségtapasz lehet az impotens kansasi offense számára. A messiásként várt Ted Ginn Jr. a Dolphins támadójátékában eddig nem vesz részt, azonban kickoff és punt returnjei nagyon is fontosak a Dolphins számára.
Tight endek közül a Pittsburgh-i Matt Spaeth játékát tudnám kiemelni, aki a redzoneban érzi igazán otthon magát. Eddigi 3 elkapásából kettőt touchdownra váltott csapata és Ben Roethlisberger legnagyobb örömére.
A támadófal elemzéséhez érve megállapíthatjuk, hogy az előkelő draft pozíció nagyobb biztosíték arra, hogy az illetőből biztos kezdőjátékos váljék. Joe Thomas (1/3) Clevelandben, Levi Brown (1/5) pedig Arizonában mondhatja magát a támadófal alapemberének. Thomas kiváló játékának is köszönhetően a legutóbbi fordulóban Jamal Lewis bő 200 yardot futott és nyert a Browns 51 pontot szerezve. Az első kör végén válaszott Joe Staley kiváló ómen a 49ers számára, hiszen a 74-es mezben játszó játékos eddig csak győzelmeket hozott a friscoiak konyhájára. Érdekesség, hogy az elsőként választott Guard Ben Grubbs csak csere csapatánál a Baltimore Ravensnél. Arron Sears (2/35) viszont kezdő Tampában illetve Justin Blalock (2/39) is rendre kapott lehetőséget a Falcons eleddig vergődő csapatánál. Ryan Kalilt (2/59) Centerként draftolta a Carolina csapata a nagymultú USC egyeteméről, azonban Kalil jelenleg a jobboldali Guard poszton játszik kezdőként.

Az újonc védőkre áttérve a legjobban eddig a két leginkább várt játékos szerepel. Paul Posluszny Buffalóban, Patrick Willis pedig San Franciscoban vált rögtön a csapat drukkereinek kedvencévé. A két linebacker poszton szereplő játákos előtt még rengeteg sikerekben gazdag év állhat. Érdemes megemlíteni, hogy az első két fordulóban csupán két újonc védőjátékos szerzett interceptiont. Egyikük a Detroit Lions fiatal DB-je Gerald Alexander, aki az Oroszlánok második körös válaszottja volt idén áprilisban. A másik újonc pedig Marcus Thomas a Broncos atletikus védőfalembere. Sackelések terén már telítettebb a mezőny. Három olyan rookie is van a ligában, akiknek már kétszer is sikerült földredönteniük az ellenfél irányítóját. Amobi Okoye az első defensive tackle volt aki elkelt a drafton rögtön bizonyította tehetségét és a Houston szárnyalását kihasználva remekül játszik. Brian Robison (4/102) a Vikings fiatal DE-je is két sackelést hajatott végre az első két mérkőzésen. Clifton Ryan (5/152) pedig meglepetésemberként került fel a 2 sackesek listájára.

Írta: Benke Márk (Benki)