Politika
46 feliratkozó
4 hónapja
fulkeforradalom elotti megallapodas az establishment reszerol. 70%t a beruhazasokbol a kormanyparti cegek kapnak, 30t az ellenzekiek.mi az a 70-30?ezzel vitatkoznek.Mondja ezt a Fidesz 12 évvel az Alkotmánybíróság kicsinálása, az Alaptörvény elfogadása, 10 évvel a rendeleti kormányzás bevezetése, 14 évvel a 70-30 felrúgása, uszkve 24 évvel az ügyészség kicsinálása után.A 70-30 felrúgásáért mondjuk nem volt kár, nem volt vele előrébb az ország.
Puhapöcsű bohócok.
Amadeus the Young
Kampman
azert ennek a felrugasa kevesbe szolt a penzrol mint a hatalomrol. ez biztositotta azt lenyegeben, hogy a nagytokesek (ha mar ez a leggyakrabban ismetlodo szo a napokban a forumon) egytol-egyig lekotelezettjei legyenek a NERnek. mert ha meghagyod a 70-30t akkor a nem fideszes nagytokesek is tulveszelnek 4 evet ellenzekben, sot nyolcat. viszont ha a 30 leesik 0-ra onnantol mar veszeled tul igy pedig a nagytokes kozvetlenul erdekelt lett, hogy szerepet vallaljon a NERben, es ne kacsintgasson mashova.
osszesegeben sztem ennek is van olyan hatasa, hogy egyszeruen nem volt lehetoseg arra, hogy levaltsd a fideszt. szoval en ezt nem mondanam, hogy nem volt elorebb az orszag, barmennyire is tudathasadasos allapot ez igy.
csebi
YoungZeeZee
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
4 hónapja
Remélem, doktorminiszterelnökúr is beöltözik.444.hu/2024/07/24/origamidivat-tusvanyoson-a-trump-merenyletre-utalva-papirdarabot-hajtogatott-a-fulehez-tobb-felszolalo
Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
4 hónapja
YoungZeeZee
8 566
mi az a 70-30?ezzel vitatkoznek.Mondja ezt a Fidesz 12 évvel az Alkotmánybíróság kicsinálása, az Alaptörvény elfogadása, 10 évvel a rendeleti kormányzás bevezetése, 14 évvel a 70-30 felrúgása, uszkve 24 évvel az ügyészség kicsinálása után.A 70-30 felrúgásáért mondjuk nem volt kár, nem volt vele előrébb az ország.
Puhapöcsű bohócok.
Amadeus the Young
Kampman
azert ennek a felrugasa kevesbe szolt a penzrol mint a hatalomrol. ez biztositotta azt lenyegeben, hogy a nagytokesek (ha mar ez a leggyakrabban ismetlodo szo a napokban a forumon) egytol-egyig lekotelezettjei legyenek a NERnek. mert ha meghagyod a 70-30t akkor a nem fideszes nagytokesek is tulveszelnek 4 evet ellenzekben, sot nyolcat. viszont ha a 30 leesik 0-ra onnantol mar veszeled tul igy pedig a nagytokes kozvetlenul erdekelt lett, hogy szerepet vallaljon a NERben, es ne kacsintgasson mashova.
osszesegeben sztem ennek is van olyan hatasa, hogy egyszeruen nem volt lehetoseg arra, hogy levaltsd a fideszt. szoval en ezt nem mondanam, hogy nem volt elorebb az orszag, barmennyire is tudathasadasos allapot ez igy.
csebi
4 hónapja
ozibozi
17 191
A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) adatai szerint idén július elejéig már 2297 külföldi embercsempészt engedtek szabadon a magyar börtönökből – Mint ismert, tavaly év elején a kormány kinyitotta a börtönök kapuját a bűnözők egy kiváltságos csoportja előtt, az úgynevezett reintegrációs őrizetbe helyezett külföldi embercsempészeknek pedig a szabadulásuk után 72 órán belül el kell hagyniuk az országot.
4 hónapja
ezzel vitatkoznek.Mondja ezt a Fidesz 12 évvel az Alkotmánybíróság kicsinálása, az Alaptörvény elfogadása, 10 évvel a rendeleti kormányzás bevezetése, 14 évvel a 70-30 felrúgása, uszkve 24 évvel az ügyészség kicsinálása után.A 70-30 felrúgásáért mondjuk nem volt kár, nem volt vele előrébb az ország.
Puhapöcsű bohócok.
Amadeus the Young
Kampman
Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
4 hónapja
A 70-30 akkor működik (mint anno Ausztriában), ha nagykoalíció van és nem akarják egymást kinyírni mindenáron.Mondja ezt a Fidesz 12 évvel az Alkotmánybíróság kicsinálása, az Alaptörvény elfogadása, 10 évvel a rendeleti kormányzás bevezetése, 14 évvel a 70-30 felrúgása, uszkve 24 évvel az ügyészség kicsinálása után.A 70-30 felrúgásáért mondjuk nem volt kár, nem volt vele előrébb az ország.
Puhapöcsű bohócok.
Amadeus the Young
Kampman
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
4 hónapja
A fociban is mindig mosolyt csal az arcomra, amikor valami sportszerűtlen suttyó ellen a saját fegyverét vetik be.444.hu/2024/07/23/hogy-merik-ragadozok-kikelt-magabol-a-fideszes-ep-kepviselo-miutan-elszigeteltek-az-uj-szelsojobbos-csoportjukat-az-ep-vezeteseben"felrúgják a szabáJokat (sicc) brühüühühühühühühüh"
akkor brüsszelt mégse tudják elfoglalni? 😀
Negritis, a vajda
Mondja ezt a Fidesz 12 évvel az Alkotmánybíróság kicsinálása, az Alaptörvény elfogadása, 10 évvel a rendeleti kormányzás bevezetése, 14 évvel a 70-30 felrúgása, uszkve 24 évvel az ügyészség kicsinálása után.
Puhapöcsű bohócok.
Amadeus the Young
Asszem a politikával is így vagyok...
4 hónapja
Kampman
28 331
Mondja ezt a Fidesz 12 évvel az Alkotmánybíróság kicsinálása, az Alaptörvény elfogadása, 10 évvel a rendeleti kormányzás bevezetése, 14 évvel a 70-30 felrúgása, uszkve 24 évvel az ügyészség kicsinálása után.A 70-30 felrúgásáért mondjuk nem volt kár, nem volt vele előrébb az ország.
Puhapöcsű bohócok.
Amadeus the Young
4 hónapja
YoungZeeZee
8 566
Kis magyar valóság, urambátyám, haveri körök:de sztem ezt mindenki meglepne ha lenne ra alkalma.nem mondom jo dolog ez csak el kell fogadni h van ilyen.
Hallottam egy bájgúnár sztorizgatását, miszerint apja megy az Olimpiára mint néző.
Jegy az úgy lesz, hogy apa haverjának a fia birkózó aki megy Olimpiára, meg a gyerek apja amúgy is benne van a szövetségben, így bájgúnár apukájának intéznek jegyet valszeg okosba.
Lúdas Solymi
sok egyszeru ember jut hasonloan elonyokhoz.orvos,nav stb...
4 hónapja
Lúdas Solymi
8 027
Kis magyar valóság, urambátyám, haveri körök:Hallottam egy bájgúnár sztorizgatását, miszerint apja megy az Olimpiára mint néző.
Jegy az úgy lesz, hogy apa haverjának a fia birkózó aki megy Olimpiára, meg a gyerek apja amúgy is benne van a szövetségben, így bájgúnár apukájának intéznek jegyet valszeg okosba.
Szerkesztette: Lúdas Solymi
4 hónapja
MC12
6 379
A legtöbb színház nem érintett ennyire konkrét ideológiai csatában. A nemzeti uralása a lényeg bármelyik kurzusnak, mert - szerintük - aki a nemzetit viszi, az irányítja kb. a kultúra egy jelentős részét. Ez szerintem persze marhaság, mert a lőtéri kutyát se érdekli hogy ki van a Nemzeti élén - azokat kivéve akik ebből élnek, meg az a pár tízezer pesti értelmiségi aki ezen vernyog pro vagy kontra.Laikus kerdes de Vigszinhaz hogy tud kimaradni ebbol a cirkuszbol evek ota? Fovarosi tulajdon ha jol tudom, nem gondolnam hogy Karigeriek allnak utjaban a neresedesnek. En szinte kizarolag oda jarok szinhazba es borzasztoan szeretem az egesz tarsulatot meg amit kepvisel, foleg Rudol Peter ota.27.140 forint: ennyi minisztériumi támogatás jutott a Nemzeti Színház minden egyes nézőjére. A 2,9 milliárddal támogatott repertoár 129 milliós jegybevételt hozott – a Nemzeti Színház 2023-as beszámolója szerint a közönsége harmada nem fizet a megtekintett előadásért. Erről a Revizor közölt beszámolót.A nemzetivel nem az a baj, hogy mínuszos. Sőt. Egy nemzeti színháznak szerintem nem kell törekednie arra, hogy profitábilis legyen. Olcsó jegyek - érthető, minden korosztály számára befogadható nemzeti kultúra és ennek népszerűsítése. Ennyi.
a 99 ezer nézőből a beszámoló szerint a fizető nézők aránya 66,8%. Tehát míg 34 ezer néző színházi élményhez jutását finanszírozta az állam a kultúraközvetítés jegyében, 65 ezer néző volt annyira kíváncsi a nemzet színházára, hogy teljes vagy kedvezményes árú jegyet váltson egy előadására. Ez az arány rosszabb, mint a megelőző évben, amikor 72,3% volt
ozibozi
Mióta én a nemzetibe járok alkalmanként (15éve kb) ez nagyon - nagyon ritkán valósult meg. Alföldinek is, Vidnyánszkynak is a saját frusztrációit, nyomorát, egy szűk rétegnek szóló értelmiségi pettingelését kell nézni. Csak Alföldi Párizsnak meg belpestnek próbált rendezni, Vidnyanszky meg a Karmelitának.
Mind a kettő félreértette a Nemzeti lényegét, az ugyanis nem a magas kultúra. Nagyon nem. Erre tökéletes ellenpélda a MÜPA. Ahol 0 éves kortól 12 éves korig konkrétan minden korosztálynak van saját műsora, ahol eszközöket lehet kipróbálni, népszerű darabokat lehet egy méterről nézni és hallgatni, a zenészek dumálnak a gyerekekkel és a zongorista az ölébe ülteti a háromévest mert az milyen poén - azóta is emlegeti a gyerek. És a MÜPA-ba maguktól akarnak menni, színházba meg eszükbe se jut (pedig voltunk gyerek előadáson).
MC12
JéBé
Hogy mit csinál, és ki igazgatja a Vígszínházat, a Radnótit vagy a Madáchot ezek “odafenn” korlátosan érdekesek, amíg nem folynak bele nagyon napi poltikai vagy kultúrharcos kérdésbe, addig virágozzék ezer virág. Persze, vannak emberek akik nem lehetnek igazgatók, és vannak társulatok akik nem mehetnek be kőszínházba. De ez nagyon sose volt máshogy.
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
4 hónapja
Ez egy az egyben az ábrahám vs puzsér "vita", csak nagyobb pályán. Ők is hivatkozhattak volna még a magyar gyerekekre, úgy lenne tökéletes a párhuzam.444.hu/2024/07/23/hogy-merik-ragadozok-kikelt-magabol-a-fideszes-ep-kepviselo-miutan-elszigeteltek-az-uj-szelsojobbos-csoportjukat-az-ep-vezeteseben"felrúgják a szabáJokat (sicc) brühüühühühühühühüh"
Negritis, a vajda
Mondja ezt a Fidesz 12 évvel az Alkotmánybíróság kicsinálása, az Alaptörvény elfogadása, 10 évvel a rendeleti kormányzás bevezetése, 14 évvel a 70-30 felrúgása, uszkve 24 évvel az ügyészség kicsinálása után.
Puhapöcsű bohócok.
Amadeus the Young
Szerkesztette: r.baggio
---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
4 hónapja
Amadeus the Young
32 910
444.hu/2024/07/23/hogy-merik-ragadozok-kikelt-magabol-a-fideszes-ep-kepviselo-miutan-elszigeteltek-az-uj-szelsojobbos-csoportjukat-az-ep-vezeteseben"felrúgják a szabáJokat (sicc) brühüühühühühühühüh"
Negritis, a vajda
Puhapöcsű bohócok.
criminal lawyer or criminal lawyer?
4 hónapja
YoungZeeZee
8 566
a penz nagy ur.Gondolom egy bizonyos szint felett át tudnak lépni ezen... Én is nagyon szeretem a Víg-et, a legnagyobb nézőtérrel rendelkező színház, ami azért mindig 90+%-on volt amikor ott voltam + azért vannak elég hosszú ideje futó sikerdarabjai is (PUF, Dzsungel könyve -igen az már Pesti - , Padlás stb.).Laikus kerdes de Vigszinhaz hogy tud kimaradni ebbol a cirkuszbol evek ota? Fovarosi tulajdon ha jol tudom, nem gondolnam hogy Karigeriek allnak utjaban a neresedesnek. En szinte kizarolag oda jarok szinhazba es borzasztoan szeretem az egesz tarsulatot meg amit kepvisel, foleg Rudol Peter ota.27.140 forint: ennyi minisztériumi támogatás jutott a Nemzeti Színház minden egyes nézőjére. A 2,9 milliárddal támogatott repertoár 129 milliós jegybevételt hozott – a Nemzeti Színház 2023-as beszámolója szerint a közönsége harmada nem fizet a megtekintett előadásért. Erről a Revizor közölt beszámolót.A nemzetivel nem az a baj, hogy mínuszos. Sőt. Egy nemzeti színháznak szerintem nem kell törekednie arra, hogy profitábilis legyen. Olcsó jegyek - érthető, minden korosztály számára befogadható nemzeti kultúra és ennek népszerűsítése. Ennyi.
a 99 ezer nézőből a beszámoló szerint a fizető nézők aránya 66,8%. Tehát míg 34 ezer néző színházi élményhez jutását finanszírozta az állam a kultúraközvetítés jegyében, 65 ezer néző volt annyira kíváncsi a nemzet színházára, hogy teljes vagy kedvezményes árú jegyet váltson egy előadására. Ez az arány rosszabb, mint a megelőző évben, amikor 72,3% volt
ozibozi
Mióta én a nemzetibe járok alkalmanként (15éve kb) ez nagyon - nagyon ritkán valósult meg. Alföldinek is, Vidnyánszkynak is a saját frusztrációit, nyomorát, egy szűk rétegnek szóló értelmiségi pettingelését kell nézni. Csak Alföldi Párizsnak meg belpestnek próbált rendezni, Vidnyanszky meg a Karmelitának.
Mind a kettő félreértette a Nemzeti lényegét, az ugyanis nem a magas kultúra. Nagyon nem. Erre tökéletes ellenpélda a MÜPA. Ahol 0 éves kortól 12 éves korig konkrétan minden korosztálynak van saját műsora, ahol eszközöket lehet kipróbálni, népszerű darabokat lehet egy méterről nézni és hallgatni, a zenészek dumálnak a gyerekekkel és a zongorista az ölébe ülteti a háromévest mert az milyen poén - azóta is emlegeti a gyerek. És a MÜPA-ba maguktól akarnak menni, színházba meg eszükbe se jut (pedig voltunk gyerek előadáson).
MC12
JéBé
Én sokat gondolkoztam azon, hogy pl. egy Kőszegi Ákos (akinek nincs meg: kb az összes Fidesz / kormányvideó mint a Gyurcsány-Show, Mini-Feri stb. alámondója) hogy tud kijönni egy Hegedűs D. Gézával egy színpadon / légkörben, de gondolom ha zavarná a dolog akkor nem ennek a társulatnak lenne a tagja egyik sem | vagy K.Á egy beépített ügynök, ki tudja 😀 | , meg hát gondolom nem együtt járnak kávézni stb.
bobi0092
4 hónapja
bobi0092
4 355
Gondolom egy bizonyos szint felett át tudnak lépni ezen... Én is nagyon szeretem a Víg-et, a legnagyobb nézőtérrel rendelkező színház, ami azért mindig 90+%-on volt amikor ott voltam + azért vannak elég hosszú ideje futó sikerdarabjai is (PUF, Dzsungel könyve -igen az már Pesti - , Padlás stb.).Laikus kerdes de Vigszinhaz hogy tud kimaradni ebbol a cirkuszbol evek ota? Fovarosi tulajdon ha jol tudom, nem gondolnam hogy Karigeriek allnak utjaban a neresedesnek. En szinte kizarolag oda jarok szinhazba es borzasztoan szeretem az egesz tarsulatot meg amit kepvisel, foleg Rudol Peter ota.27.140 forint: ennyi minisztériumi támogatás jutott a Nemzeti Színház minden egyes nézőjére. A 2,9 milliárddal támogatott repertoár 129 milliós jegybevételt hozott – a Nemzeti Színház 2023-as beszámolója szerint a közönsége harmada nem fizet a megtekintett előadásért. Erről a Revizor közölt beszámolót.A nemzetivel nem az a baj, hogy mínuszos. Sőt. Egy nemzeti színháznak szerintem nem kell törekednie arra, hogy profitábilis legyen. Olcsó jegyek - érthető, minden korosztály számára befogadható nemzeti kultúra és ennek népszerűsítése. Ennyi.
ozibozi
MC12
JéBé
Én sokat gondolkoztam azon, hogy pl. egy Kőszegi Ákos (akinek nincs meg: kb az összes Fidesz / kormányvideó mint a Gyurcsány-Show, Mini-Feri stb. alámondója) hogy tud kijönni egy Hegedűs D. Gézával egy színpadon / légkörben, de gondolom ha zavarná a dolog akkor nem ennek a társulatnak lenne a tagja egyik sem | vagy K.Á egy beépített ügynök, ki tudja 😀 | , meg hát gondolom nem együtt járnak kávézni stb.
Nekünk nem tetszik a szemed, nekünk nem tetszik a szád, nekünk nem tetszik a hangod, nekünk nem tetszik, hogy várni kell rád.
4 hónapja
JéBé
7 035
Laikus kerdes de Vigszinhaz hogy tud kimaradni ebbol a cirkuszbol evek ota? Fovarosi tulajdon ha jol tudom, nem gondolnam hogy Karigeriek allnak utjaban a neresedesnek. En szinte kizarolag oda jarok szinhazba es borzasztoan szeretem az egesz tarsulatot meg amit kepvisel, foleg Rudol Peter ota.27.140 forint: ennyi minisztériumi támogatás jutott a Nemzeti Színház minden egyes nézőjére. A 2,9 milliárddal támogatott repertoár 129 milliós jegybevételt hozott – a Nemzeti Színház 2023-as beszámolója szerint a közönsége harmada nem fizet a megtekintett előadásért. Erről a Revizor közölt beszámolót.A nemzetivel nem az a baj, hogy mínuszos. Sőt. Egy nemzeti színháznak szerintem nem kell törekednie arra, hogy profitábilis legyen. Olcsó jegyek - érthető, minden korosztály számára befogadható nemzeti kultúra és ennek népszerűsítése. Ennyi.
ozibozi
MC12
Szerkesztette: JéBé
4 hónapja
444.hu/2024/07/23/hogy-merik-ragadozok-kikelt-magabol-a-fideszes-ep-kepviselo-miutan-elszigeteltek-az-uj-szelsojobbos-csoportjukat-az-ep-vezetesebenakkor brüsszelt mégse tudják elfoglalni? 😀
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
4 hónapja
444.hu/2024/07/23/kotelezo-vetelkedo-a-honvedsegnel-az-elso-3-helyezett-jutalmat-kap-az-utolso-3-megvalhat-a-beosztasatolyoutu.be/AIXlze2xLkA?si=cvZxPfddbTNHwbVd
Szerkesztette: Dzsokijuing
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
4 hónapja
MC12
6 379
27.140 forint: ennyi minisztériumi támogatás jutott a Nemzeti Színház minden egyes nézőjére. A 2,9 milliárddal támogatott repertoár 129 milliós jegybevételt hozott – a Nemzeti Színház 2023-as beszámolója szerint a közönsége harmada nem fizet a megtekintett előadásért. Erről a Revizor közölt beszámolót.A nemzetivel nem az a baj, hogy mínuszos. Sőt. Egy nemzeti színháznak szerintem nem kell törekednie arra, hogy profitábilis legyen. Olcsó jegyek - érthető, minden korosztály számára befogadható nemzeti kultúra és ennek népszerűsítése. Ennyi.
ozibozi
“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
4 hónapja
Feri továbbra is jól mondja a semmit, van egy karizmája a csávónak, de ennyi bullshit már fájwww.youtube.com/watch?v=GqOk2r1PxE8
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
4 hónapja
ozibozi
17 191
Ez a 3 milliárd kb Nem zavarná a kutyát sem ha olyan színvonal lenne ami pont nincs, és az is eljuthatna a N Színházba aki nem tudna önerőből, de ez csak egy silány propagandista akivel terrorizálni próbálják a kultúra frontján is a libsiket.
4 hónapja
Aztán mégis fullon van az összes, akármikor megyünk akármilyen előadásra, és fél évvel előtte meg kell venni a jegyet, ha egyáltalán még akad.27.140 forint: ennyi minisztériumi támogatás jutott a Nemzeti Színház minden egyes nézőjére. A 2,9 milliárddal támogatott repertoár 129 milliós jegybevételt hozott – a Nemzeti Színház 2023-as beszámolója szerint a közönsége harmada nem fizet a megtekintett előadásért. Erről a Revizor közölt beszámolót.Normális darabra, normális helyre olyan árat kell fizetni, hogy mára kb. luxus lett a színház is. Az operáról nem is beszélve.
ozibozi
Amadeus the Young
Na persze mondjuk nem is a Nemzetibe szoktunk menni 😄
Ott egyszer voltam csak, nem sokkal a megnyitása után, III. Richárd talán, hát rakás szar volt, azóta eszembe se jutott oda menni.
Szerkesztette: warr_b
Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
4 hónapja
Amadeus the Young
32 910
27.140 forint: ennyi minisztériumi támogatás jutott a Nemzeti Színház minden egyes nézőjére. A 2,9 milliárddal támogatott repertoár 129 milliós jegybevételt hozott – a Nemzeti Színház 2023-as beszámolója szerint a közönsége harmada nem fizet a megtekintett előadásért. Erről a Revizor közölt beszámolót.Normális darabra, normális helyre olyan árat kell fizetni, hogy mára kb. luxus lett a színház is. Az operáról nem is beszélve.
ozibozi
4 hónapja
ozibozi
17 191
27.140 forint: ennyi minisztériumi támogatás jutott a Nemzeti Színház minden egyes nézőjére. A 2,9 milliárddal támogatott repertoár 129 milliós jegybevételt hozott – a Nemzeti Színház 2023-as beszámolója szerint a közönsége harmada nem fizet a megtekintett előadásért. Erről a Revizor közölt beszámolót.a 99 ezer nézőből a beszámoló szerint a fizető nézők aránya 66,8%. Tehát míg 34 ezer néző színházi élményhez jutását finanszírozta az állam a kultúraközvetítés jegyében, 65 ezer néző volt annyira kíváncsi a nemzet színházára, hogy teljes vagy kedvezményes árú jegyet váltson egy előadására. Ez az arány rosszabb, mint a megelőző évben, amikor 72,3% volt
4 hónapja
Amadeus the Young
32 910
m.hvg.hu/kkv/20240723_A-NER-elit-epp-annyi-penzt-dugdos-amennyi-hianyzik-az-idei-allami-koltsegvetesbol“tedd vissza, fiam”