Politika
70 feliratkozó
21 napja
Amikor Jon Stewart azt mondja a videó végén, miközben önfeledten ünneplő honfitársaink láthatóak Budapest utcáin, hogy reméli nemsokára náluk is ez lesz, kicsit elérzékenyül az ember.youtu.be/g6k55WQ5GAk?si=k6Z_7FovmZB_uWZy
21 napja
Most jutottam csak oda, hogy megnézzem a kutyapártos vezér nyilatkozatát a választások estéjéről. Bocs, mindig elfelejtem a nevét. Elmondta a kötelezőt, hogy örül a tiszának, ésatöbbi. Aztán magukról, hogy hát szar ami történt, de még mindig azt nem érti, hogy miért lettek ennyire az utálat célpontjai, miért bűn az, hogy egy demokráciában valaki elindul a választásokon. Érti, hogy választási rendszer, meg rendszerváltás, össze kell fogni, de közben meg nem az lett, ami 4 meg 8 éve is, hogy elindultak, az emberek döntöttek, és ők semmiben nem befolyásolták, hogy ki kormányoz majd. És ezt elmondta kb. háromszor, három különböző módon átfogalmazva, arra hivatkozva, hogy ők "csak" demokraták és kész.Egy dolog nem jött szóba: az, hogy most, hogy egyértelműen buktak, az 1% se lett meg, vissza kell fizetni a kampány pénzt is, lemondjon a pártelnöki posztjáról. Ahogy azt a demokraták szokták.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
21 napja
Ebben a kérdésben nem is állhatna messzebb a véleményem a tiédtől. Ha lehet ilyent mondani, ha te a számegyenes pozitív oldalán vagyy, akkor én a mínusz végtelenben. Azt is elmondom, hogy miért. Az van, hogy lassan negyven éve esett szét a szovjet blokk, és ahelyett, hogy fokozatosan lépdelnénk a polgárosodás felé vezető lépcsőkön felfelé, jó esetben is kettőt előre, kettőt hátra van. A politikai rendszerünk sem a pluralizáció felé tart, hanem éppen ellenkezőleg, a két pólus, az egyre kevesebb alternatíva felé. Ez sajnos világ tendencia is. Ezek mind annak a veszélyét növelik, hogy egy adott politikai erő, politikai vezető "hatalomban ragad". És akkor erre még ráadásul Közép-Európában vagyunk, ahol újra meg újra fel-fel tűnnek a Meciarok, Kacinsky-k, Fico-k, Babicok, Vucicok és Orbánok, akiktől mindenhol rohadt nehéz aztán megszabadulni.Amugy a foni mit emberkedik az ujraszervezessel, ha egyszer nem lehet tobbet miniszterelnok ugysem? O ugysem engedi masnak at az iranyitast, de szvsz egy rakat agymosott ember miatta is rak x-et, nelkule meg nem fog, mert az o hivei.Némileg furcsállom, hogy a topik ezt ennyire könnyen elengedi. Az történik ugyanis, hogy a kétharmados többséget szerzett párt adminisztratív eszközökkel (szerintem jogsértő módon) megpróbálja kizárni a választási versenyből az egyik potenciális kihívót. Teljesen mindegy, hogy mit gondolok OV-ról, vagy arról, hogy mennyi esélye van a visszatérésre. Az ilyesfajta hatalomgyakorlásnak rögtön az elején megálljt kellene parancsolni.
Stez
nagylaza, főpohárnok
Namost,, ha van egy sok demokráciában már jól, sőt NAGYON JÓL vizsgázott lehetséges alkotmányos korlát, ami segít megszabadulni ezektől a mini ducektól, akkor én a fent leírt okok miatt támogatom. Csak gondoljunk bele, hogy mi lenne, ha az amerikai alkotmányban nem lenne a 8 éves szabály, és Trump maradhatna. Az egy kétszáz éves demokrácia, és még most is kurva jól jön nekik, nehogy a narancs fejű hatalomban maradjon. A miénk meg alig 40 éves. És itt élünk Kelet-Európában, és éppen most szabadultunk meg - összevetésben a többiekkel, a leghosszabb idő alatt, és legnehezebben - a saját duce-nktől, Olyan isten nincs, hogy ne támogassak egy ilyen alkotmányos korlátot. És eközben olyan messziről szarom le, hogy az éppen elzavart mini duce számára ez előnyös vagy hátrányos, hogy azt elmondani nem lehet. Legyen már vége annak, hogy Orbán fingja a passzát szelet, mindent hozzá viszonyítunk. Nem érdekelnek a szempontjai. Én a 8 évet nem miatta, hanem például MP miatt akarom. Meg az utódai miatt, akárki is jön majd. Azért, hogy ha a jövőben bárki másnak elmenne az esze, akkor ne 16 évünkbe kerüljön elzavarni.
És nem, nem gondolom, hogy egy alkotmányozó felhatalmazással, alkotmányosan ezt ne lehetne SIMÁN megtenni. Ne vicceljünk már ezzel a visszamenőleges hatállyal. Komolytalan. Aki ezzel érvel, az nem érti, hogy mit jelent a visszamenőleges hatály ... már bocsánat.
(Bocsánat, én ezt tényleg fontos dolognak gondolom, hogy meglépjük. És egyébként örülök, hogy végre ilyenek is előkerülnek, és vitázunk róla ... még ha ebben az esetben én "szélsőség" is vagyok ezek szerint. Szerintem nem vagyok az, de mindegy. Legalább vitázunk valamiről aminek tartalma van.)
Szerkesztette: peterk2005 udvari bolond

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
21 napja
Apa kezdődik! 🤣🤣Tok erdekes a meta, csak mert nekem az elmult ket honapban sorra tolta a pofamba a narancs tartalmakat, cikkeket, videokat, hergelest, gyuloletkeltest, mikozben en alapbol sosem foglalkoztam a politikaval, de peldaul ellenzeki dolgokkal csekelynyi reszben talalkoztam. Szoval eselyegyenloseg... Biztosan.
444.hu/2026/04/14/a-meta-beavatkozasa-miatt-megovja-a-valasztasokat-a-mi-hazank
KB23
En nem igazan vagom ezt az embert, meg annyit hallok, hogy az o partjuk naci szinten van, de igazabol meghallgattam az eredmenyvaron a pali beszedet, es abbol a tiz percbol mar leszurtem, hogy ez a pali valami egeszen visszataszito szinten lehet.
21 napja
Apa kezdődik! 🤣🤣444.hu/2026/04/14/a-meta-beavatkozasa-miatt-megovja-a-valasztasokat-a-mi-hazank
21 napja
Ma meeting a full fidess-es vezetéssel. Érdekes lesz látni őket. 😁Barátosném a hasonlóan fideszes vezetésű környezetben az ajtaján a húsvéti dekor közepén diszkréten elhelyezett egy macskás fadíszt.
KB23
Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
21 napja
Ezért ne használd hülyén az AI-t, 3x kérdeztem vissza. Meaculpa az utolsó visszacsekk nem volt meg.Igen, ez a lengyel köztársasági elnökről, azaz az államfőről szól.Lengyelország (127. cikk): A szöveg („Ta sama osoba może być wybrana prezydentem tylko dwukrotnie”) egyértelműen a személyre fókuszál. Ha valaki kitöltött két ciklust, végleg elveszíti a passzív választójogát az elnöki posztra.Én nem így tudom.Max 2. amúgy annyira sok helyen nincs, de Romániában es Lengyelországban amúgy van.Mellesleg ugyanez van az amcsi alkotmányban is, ott is csak max. két ciklust vihet vki. És sok országban (demokráciákban) pont ugyanez van.Mondj egyet.
Go Vikings!
Őszentsége Sobri Jóska
Toca
Egyikünk téved.
Őszentsége Sobri Jóska
Románia (81. cikk): Itt a megfogalmazás („Nicio persoană nu poate îndeplini funcția de Președinte al României decât pentru cel mult două mandate”) szintén gátat szab minden próbálkozásnak a harmadik ciklus megszerzésére, legyen szó akár szünet beiktatásáról.
Toca
Az nálunk is 2 ciklust viselhet.
De kormányfőről, miniszterelnökről van szó a diskurzusban.
Viszont ha még ennek a két pozíciónak a megkülönböztetése is ilyen gyötrelmes, akkor én el tudom ezt engedni, pláne, hogy nagylazát zavarja igazán az orbáni hatalomtechnika. Nekem azzal sose volt bajom, könnyedén együtt tudok élni vele MP esetében is, engem valójaban csak az egzakt kivitelezése, a cél pontos megfogalmazasa érdekel, de arról ráérünk akkor diskurálni ha kész a tervezet, és el lehet olvasni miként deffiniálták pontosan a 2 ciklus 8 évet.
Őszentsége Sobri Jóska
Akkor karad a Thaiföldi “demokrácia” 🤣🤣🤣🤣
Tényleg érdekes, hogy sehol sincs ilyen.
22 napja
3 szűk fideszes körzet valószínű változik, ott a külföldi és átjelentkező szavazatok billentenek majd. 139-141 lesz a vége.Közben javában számolnak, tegnap reggel óta két helyet vesztett a Tisza, remélem, ez valahol visszajön.Zala 2(?)-ben kb 100 szavazat volt a különbség a Tiszás javára, itt újraszámlálást kért a fityiszes jelölt. Ez jelenleg szürke még, senkihez sincs számolva. A másikat gondolom az erdélyi szavazatok átbillentették, de az átjelentkezők és a levélszavazatok még nincsenek benne, így az is vissza is fordulhat.
Dzsokijuing
dancogo
22 napja
Közben javában számolnak, tegnap reggel óta két helyet vesztett a Tisza, remélem, ez valahol visszajön.Zala 2(?)-ben kb 100 szavazat volt a különbség a Tiszás javára, itt újraszámlálást kért a fityiszes jelölt. Ez jelenleg szürke még, senkihez sincs számolva. A másikat gondolom az erdélyi szavazatok átbillentették, de az átjelentkezők és a levélszavazatok még nincsenek benne, így az is vissza is fordulhat.
Dzsokijuing
22 napja
Közben javában számolnak, tegnap reggel óta két helyet vesztett a Tisza, remélem, ez valahol visszajön.
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
22 napja
Ma meeting a full fidess-es vezetéssel. Érdekes lesz látni őket. 😁
22 napja
a célt értem, de a validálást hogyan?Sokkal egyszerűbb, de az is számtalanszor el lett mondva. Az ügynökakták - amihez immár 2 rendszerváltás lesz befűzve - vonatkozásában megállapít politikai funkció tiltásokat. Mittudomén politikai kinevezett államtitkari szintig soha nem lehet párttag, politikai tisztségre nem jelölhető, nem választható.Igen, ez a lengyel köztársasági elnökről, azaz az államfőről szól.Lengyelország (127. cikk): A szöveg („Ta sama osoba może być wybrana prezydentem tylko dwukrotnie”) egyértelműen a személyre fókuszál. Ha valaki kitöltött két ciklust, végleg elveszíti a passzív választójogát az elnöki posztra.Én nem így tudom.Max 2. amúgy annyira sok helyen nincs, de Romániában es Lengyelországban amúgy van.Mellesleg ugyanez van az amcsi alkotmányban is, ott is csak max. két ciklust vihet vki. És sok országban (demokráciákban) pont ugyanez van.Mondj egyet.
Go Vikings!
Őszentsége Sobri Jóska
Toca
Egyikünk téved.
Őszentsége Sobri Jóska
Románia (81. cikk): Itt a megfogalmazás („Nicio persoană nu poate îndeplini funcția de Președinte al României decât pentru cel mult două mandate”) szintén gátat szab minden próbálkozásnak a harmadik ciklus megszerzésére, legyen szó akár szünet beiktatásáról.
Toca
Viszont ha még ennek a két pozíciónak a megkülönböztetése is ilyen gyötrelmes, akkor én el tudom ezt engedni, pláne, hogy nagylazát zavarja igazán az orbáni hatalomtechnika. Nekem azzal sose volt bajom, könnyedén együtt tudok élni vele MP esetében is, engem valójaban csak az egzakt kivitelezése, a cél pontos megfogalmazasa érdekel, de arról ráérünk akkor diskurálni ha kész a tervezet, és el lehet olvasni miként deffiniálták pontosan a 2 ciklus 8 évet.
Őszentsége Sobri Jóska
Nem szükséges semmiben visszaható erejű machináció, kihúzzák azt kész, nem azért mert már kéccő vót ezelőtt, hanem mer 1gáci.
sanyi
sutianap
¯\_(ツ)_/¯ Csak egészség legyen, meg kerozin a repcsibe!
22 napja
Pedig a hosszú ideig tartó tömegpárti dominancia nem ördögtől való, mint azt a XX. századi skandináv baloldal példája, mint marxi best practice mutatja.Ezek a történelmi példák azért sántítanak, mert ott valójában nem volt parlamentarizmus. A dualizmusban ilyan durván lejtett a pálya a Szabadelvű Párt felé, hogy Orbán még a lábujjait is megnyalná utána. Amikor pedig ennek ellenére egyszer mégis az ellenzék győzött (egyezer az egész korszakban!), akkor a király nemes egyszerűséggel nem adott nekik a kormányzásra megbízást. Aztán megzsarolták őket a választójog kiterjesztésével...A kétharmad nagyon ritka. Az is nagyon ritka, hogy nem kell koalíció, hanem egy párt tud kormányt alakítani. Ezek nálunk tűnnek gyakorinak, de ez valójában valami diszfunkciót jelez.Visszatérő magyar gyakorlat az egyetlen tömegpárt akár hosszú ideig tartó dominanciája, még többé-kevésbé demokratikus, többpártrendszerek idején is.
Assurbanapli
Szabadelvű Párt, Egységes Párt, Fidesz, talán most Tisza, ha meg akarjuk előlegezni nekik.
Nyilván az MSZMP-t nem sorolom ide, nekik nem volt sose még látszatkihívójuk se.
Kampman
A Horthy-rendszerben meg nem egyszerűen lejtett a pálya, hanem ki volt zárva, hogy más nyerhessen.
Szóval ezek a dominanciák nem úgy alakultak ám ki, mint a németeknél, hogy hosszú ideig nyer a szabad választásokon a CDU/CSU, hanem egy erősen torzított környezetben. Orbán sem lett volna ennyi ideig hatalmon, ha tényleg szabad és egyenlő esélyekkel kiírt választások lettek volna mindig az elmúlt 16 évben.
Tehát nem az a magyar sajátosság oka, hogy itt valamiért a választók így döntöttek, és hosszú ideig van domináns erő, hanem az a magyar sajátosság, hogy ez a domináns erő csal.
Assurbanapli
Side note, de a világ legjobb demokráciájában, Svájcban pedig még ellenzék sincs.
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
22 napja
Lelki szemeim előtt megjelent egy szitu, ahol ketten diskurálunk poszt apokaliptilus settingben egy Fallout/Mad Max tipusú világban erről. 😀Azért lassan a posztmodern embernek is el kell kezdenie átgondolni dolgokat, mert pl. a post truth előbb-utóbb valamilyen kataklizmikus katasztrófát fog előidézni, aztán nézgethetünk, már akik túlélik.Ne nekem mondd. Legfeljebb ha majd mindketten túléljük és szerinted miattam történt.
iktriad
Őszentsége Sobri Jóska
22 napja
Ezek a történelmi példák azért sántítanak, mert ott valójában nem volt parlamentarizmus. A dualizmusban ilyan durván lejtett a pálya a Szabadelvű Párt felé, hogy Orbán még a lábujjait is megnyalná utána. Amikor pedig ennek ellenére egyszer mégis az ellenzék győzött (egyezer az egész korszakban!), akkor a király nemes egyszerűséggel nem adott nekik a kormányzásra megbízást. Aztán megzsarolták őket a választójog kiterjesztésével...A kétharmad nagyon ritka. Az is nagyon ritka, hogy nem kell koalíció, hanem egy párt tud kormányt alakítani. Ezek nálunk tűnnek gyakorinak, de ez valójában valami diszfunkciót jelez.Visszatérő magyar gyakorlat az egyetlen tömegpárt akár hosszú ideig tartó dominanciája, még többé-kevésbé demokratikus, többpártrendszerek idején is.
Assurbanapli
Szabadelvű Párt, Egységes Párt, Fidesz, talán most Tisza, ha meg akarjuk előlegezni nekik.
Nyilván az MSZMP-t nem sorolom ide, nekik nem volt sose még látszatkihívójuk se.
Kampman
A Horthy-rendszerben meg nem egyszerűen lejtett a pálya, hanem ki volt zárva, hogy más nyerhessen.
Szóval ezek a dominanciák nem úgy alakultak ám ki, mint a németeknél, hogy hosszú ideig nyer a szabad választásokon a CDU/CSU, hanem egy erősen torzított környezetben. Orbán sem lett volna ennyi ideig hatalmon, ha tényleg szabad és egyenlő esélyekkel kiírt választások lettek volna mindig az elmúlt 16 évben.
Tehát nem az a magyar sajátosság oka, hogy itt valamiért a választók így döntöttek, és hosszú ideig van domináns erő, hanem az a magyar sajátosság, hogy ez a domináns erő csal.
22 napja
A kétharmad nagyon ritka. Az is nagyon ritka, hogy nem kell koalíció, hanem egy párt tud kormányt alakítani. Ezek nálunk tűnnek gyakorinak, de ez valójában valami diszfunkciót jelez.Visszatérő magyar gyakorlat az egyetlen tömegpárt akár hosszú ideig tartó dominanciája, még többé-kevésbé demokratikus, többpártrendszerek idején is.
Assurbanapli
22 napja
ezekkel egyet értek, illetve tisztában voltam. de azt a társadalmi diszfunkciót muszájnak gondolnám valami módon ilyen szempontból korlátozni. mert az a tankönyvi demokrácia amiről beszélsz egy legújabb generációs versenybicikli, egy 4 évest nem olyanon fog senki megtanítani. nem lenne szégyen szerintem kisegítő kerekeket, térd- és csuklóvédőt meg bukósisakot hordani és türelemmel elhagyni szép lassan ezeket, mint egyből azt várni, hogy egy ovis pogacar biciklijén rakétázzon felfelé az alpe d'huezen. az a 4 éves most jött ki a kórházból egy nyílttörés utánAlkotmányjogi szempontból még csak az sem igaz, hogy annyira nagy hatalma lenne a miniszterelnöknek. Parlamentáris rendszerben a legtöbb hatáskör a parlamentnél van, nem a kormánynál. A prezidenciális rendszer elnökéhez képest a parlamentáris miniszterelnök gyenge.rendben, de azt is látjuk, hogy egy kezdetleges demokráciában elég kicsi az esély, hogy belülről buktassák meg a kormányfőt. szerintem inkább legyen feleslegesen sok fék a rendszerben, a keveset már gyakorlatban is láttuk hova vezet. az meg, hogy máshol nincs rá példa az számomra nem érv. ha van praktikus oka hatalomtechnikai vagy országvezetési szempontból, úgy tudnék ezzel egyet érteni.Azért, mert parlamentáris rendszerben a kormányfő függ a parlament politikai bizalmától. A parlament bármikor mwgbuktathatja. A prezidenciális rendszerben az elnök nem függ, nem a parlamenttől kapja a megbízatását, hanem a választásokon.úgy gondoltam, hogy praktikusan hasonlítom ezeket össze. mivel nálunk a miniszterelnöknek van hasonló hatalma, mint prezidenciális rendszerben a köztársaságinak. nem látom át mitől lenne ez rendszeridegen, de kíváncsi lennék és meggyőzhető vagyokDe mind az usa, mind mexikó prezidenciális. Nálunk ez rendszeridegen.mexikóban 1 ciklus 6 év és taka vanMellesleg ugyanez van az amcsi alkotmányban is, ott is csak max. két ciklust vihet vki. És sok országban (demokráciákban) pont ugyanez van.Mondj egyet.
Go Vikings!
Őszentsége Sobri Jóska
a többit amit találtam az csak egymást követőeket szabályoz 2 ciklusban, később újraindulhat
fake.id
Assurbanapli
fake.id
Ez az elv. Abban igazad van, hogy a gyakorlatban ez nem ennyire egyszerű, de azért vannak rá példák, amikor működésben láttuk. Nézd meg pl azt, amikor a németeknél Kohl konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal lett kancellár. Vagy hogy hazai példát mondjak: Megyó megelőzte azt, hogy megbuktassák, mert lemondott, de ha nem tette volna, ott is egy bizalmi szavazás jött volna, amikor elfogyott mögüle a tábor.
Assurbanapli
egyébként valahol egyet értek az aggályokkal, de sztem ha olyasvalaki húzza ezt meg, aki ezzel egyszersmind a saját túlhatalmát is előre lekorlátozza, az nekem olyan, mint a királyvíz. visz mindent, de 100%ban csírátlanít. és lehet ide most sokkal inkább ez kell, mint erre a jogi- és közállapotbeli siralomtengerre benelux államokat tervezni
fake.id
Itt persze megint jön az az ellenvetés, hogy a gyakorlatban nem így van, pedig alapvetően de. A kétharmad nagyon ritka. Az is nagyon ritka, hogy nem kell koalíció, hanem egy párt tud kormányt alakítani. Ezek nálunk tűnnek gyakorinak, de ez valójában valami diszfunkciót jelez. Nálunk konkrétan azt, hogy kétpártrendszer alakult ki. Azt kellene orvosolni, mert az a betegség, a kormányfő túlzott hatalma csak tünet.
Mindazonáltal nem azt akarom mondani, hogy az valami borzasztó következményekkel jár, ha két ciklust tölthet csak be valaki miniszterelnökként, én csak azt akarom mondani, hogy ez parasztvakítás, nem ezzel lehet megoldani a valós problémát, csak populista fogás.
Assurbanapli
22 napja
Sokkal egyszerűbb, de az is számtalanszor el lett mondva. Az ügynökakták - amihez immár 2 rendszerváltás lesz befűzve - vonatkozásában megállapít politikai funkció tiltásokat. Mittudomén politikai kinevezett államtitkari szintig soha nem lehet párttag, politikai tisztségre nem jelölhető, nem választható.Igen, ez a lengyel köztársasági elnökről, azaz az államfőről szól.Lengyelország (127. cikk): A szöveg („Ta sama osoba może być wybrana prezydentem tylko dwukrotnie”) egyértelműen a személyre fókuszál. Ha valaki kitöltött két ciklust, végleg elveszíti a passzív választójogát az elnöki posztra.Én nem így tudom.Max 2. amúgy annyira sok helyen nincs, de Romániában es Lengyelországban amúgy van.Mellesleg ugyanez van az amcsi alkotmányban is, ott is csak max. két ciklust vihet vki. És sok országban (demokráciákban) pont ugyanez van.Mondj egyet.
Go Vikings!
Őszentsége Sobri Jóska
Toca
Egyikünk téved.
Őszentsége Sobri Jóska
Toca
Őszentsége Sobri Jóska
Nem szükséges semmiben visszaható erejű machináció, kihúzzák azt kész, nem azért mert már kéccő vót ezelőtt, hanem mer 1gáci.
sanyi

Aki nem hiszi, annak utánajárnak
22 napja
Alkotmányjogi szempontból még csak az sem igaz, hogy annyira nagy hatalma lenne a miniszterelnöknek. Parlamentáris rendszerben a legtöbb hatáskör a parlamentnél van, nem a kormánynál. A prezidenciális rendszer elnökéhez képest a parlamentáris miniszterelnök gyenge.rendben, de azt is látjuk, hogy egy kezdetleges demokráciában elég kicsi az esély, hogy belülről buktassák meg a kormányfőt. szerintem inkább legyen feleslegesen sok fék a rendszerben, a keveset már gyakorlatban is láttuk hova vezet. az meg, hogy máshol nincs rá példa az számomra nem érv. ha van praktikus oka hatalomtechnikai vagy országvezetési szempontból, úgy tudnék ezzel egyet érteni.Azért, mert parlamentáris rendszerben a kormányfő függ a parlament politikai bizalmától. A parlament bármikor mwgbuktathatja. A prezidenciális rendszerben az elnök nem függ, nem a parlamenttől kapja a megbízatását, hanem a választásokon.úgy gondoltam, hogy praktikusan hasonlítom ezeket össze. mivel nálunk a miniszterelnöknek van hasonló hatalma, mint prezidenciális rendszerben a köztársaságinak. nem látom át mitől lenne ez rendszeridegen, de kíváncsi lennék és meggyőzhető vagyokDe mind az usa, mind mexikó prezidenciális. Nálunk ez rendszeridegen.mexikóban 1 ciklus 6 év és taka vanMellesleg ugyanez van az amcsi alkotmányban is, ott is csak max. két ciklust vihet vki. És sok országban (demokráciákban) pont ugyanez van.Mondj egyet.
Go Vikings!
Őszentsége Sobri Jóska
a többit amit találtam az csak egymást követőeket szabályoz 2 ciklusban, később újraindulhat
fake.id
Assurbanapli
fake.id
Ez az elv. Abban igazad van, hogy a gyakorlatban ez nem ennyire egyszerű, de azért vannak rá példák, amikor működésben láttuk. Nézd meg pl azt, amikor a németeknél Kohl konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal lett kancellár. Vagy hogy hazai példát mondjak: Megyó megelőzte azt, hogy megbuktassák, mert lemondott, de ha nem tette volna, ott is egy bizalmi szavazás jött volna, amikor elfogyott mögüle a tábor.
Assurbanapli
egyébként valahol egyet értek az aggályokkal, de sztem ha olyasvalaki húzza ezt meg, aki ezzel egyszersmind a saját túlhatalmát is előre lekorlátozza, az nekem olyan, mint a királyvíz. visz mindent, de 100%ban csírátlanít. és lehet ide most sokkal inkább ez kell, mint erre a jogi- és közállapotbeli siralomtengerre benelux államokat tervezni
fake.id
Itt persze megint jön az az ellenvetés, hogy a gyakorlatban nem így van, pedig alapvetően de. A kétharmad nagyon ritka. Az is nagyon ritka, hogy nem kell koalíció, hanem egy párt tud kormányt alakítani. Ezek nálunk tűnnek gyakorinak, de ez valójában valami diszfunkciót jelez. Nálunk konkrétan azt, hogy kétpártrendszer alakult ki. Azt kellene orvosolni, mert az a betegség, a kormányfő túlzott hatalma csak tünet.
Mindazonáltal nem azt akarom mondani, hogy az valami borzasztó következményekkel jár, ha két ciklust tölthet csak be valaki miniszterelnökként, én csak azt akarom mondani, hogy ez parasztvakítás, nem ezzel lehet megoldani a valós problémát, csak populista fogás.
22 napja
Igen, ez a lengyel köztársasági elnökről, azaz az államfőről szól.Lengyelország (127. cikk): A szöveg („Ta sama osoba może być wybrana prezydentem tylko dwukrotnie”) egyértelműen a személyre fókuszál. Ha valaki kitöltött két ciklust, végleg elveszíti a passzív választójogát az elnöki posztra.Én nem így tudom.Max 2. amúgy annyira sok helyen nincs, de Romániában es Lengyelországban amúgy van.Mellesleg ugyanez van az amcsi alkotmányban is, ott is csak max. két ciklust vihet vki. És sok országban (demokráciákban) pont ugyanez van.Mondj egyet.
Go Vikings!
Őszentsége Sobri Jóska
Toca
Egyikünk téved.
Őszentsége Sobri Jóska
Toca
22 napja
rendben, de azt is látjuk, hogy egy kezdetleges demokráciában elég kicsi az esély, hogy belülről buktassák meg a kormányfőt. szerintem inkább legyen feleslegesen sok fék a rendszerben, a keveset már gyakorlatban is láttuk hova vezet. az meg, hogy máshol nincs rá példa az számomra nem érv. ha van praktikus oka hatalomtechnikai vagy országvezetési szempontból, úgy tudnék ezzel egyet érteni.Azért, mert parlamentáris rendszerben a kormányfő függ a parlament politikai bizalmától. A parlament bármikor mwgbuktathatja. A prezidenciális rendszerben az elnök nem függ, nem a parlamenttől kapja a megbízatását, hanem a választásokon.úgy gondoltam, hogy praktikusan hasonlítom ezeket össze. mivel nálunk a miniszterelnöknek van hasonló hatalma, mint prezidenciális rendszerben a köztársaságinak. nem látom át mitől lenne ez rendszeridegen, de kíváncsi lennék és meggyőzhető vagyokDe mind az usa, mind mexikó prezidenciális. Nálunk ez rendszeridegen.mexikóban 1 ciklus 6 év és taka vanMellesleg ugyanez van az amcsi alkotmányban is, ott is csak max. két ciklust vihet vki. És sok országban (demokráciákban) pont ugyanez van.Mondj egyet.
Go Vikings!
Őszentsége Sobri Jóska
fake.id
Assurbanapli
fake.id
Assurbanapli
22 napja
Lengyelország (127. cikk): A szöveg („Ta sama osoba może być wybrana prezydentem tylko dwukrotnie”) egyértelműen a személyre fókuszál. Ha valaki kitöltött két ciklust, végleg elveszíti a passzív választójogát az elnöki posztra.Én nem így tudom.Max 2. amúgy annyira sok helyen nincs, de Romániában es Lengyelországban amúgy van.Mellesleg ugyanez van az amcsi alkotmányban is, ott is csak max. két ciklust vihet vki. És sok országban (demokráciákban) pont ugyanez van.Mondj egyet.
Go Vikings!
Őszentsége Sobri Jóska
Toca
Egyikünk téved.
Őszentsége Sobri Jóska
22 napja
Nincs beszorulva, teljesen kényelmesen elvan.Mexikó szövetségi prezidentális köztársaság, de kicsire nem adunk.mexikó 200 éve próbálkozik demokráciával, ez magyarország esetében hogy is jön ki? tehát ami nem európai, az nálad magától értetődően kulturálatlan, antidemokratikus és automatikus halálfélelem és hepa c kíséri. nájsz. egy igazi széleslátókörű világpolgár szorult beléd xd
Nincs valami olyan ország, ami legalább picit demokratikus, európai, kulturált, halálfélelem és gyomorrontás nélkül el lehet tölteni ott egy hetet?
Ha már mi is ilyet szeretnénk magunknak.
Őszentsége Sobri Jóska
fake.id