Politika
64 feliratkozó
1 hónapja
hát ha azt az öntöttvas radiátort így fel tudja kapni, akkor el tudom róla képzelni, hogy mindentől IS meg tud minket védeni
RadiátORBÁN.
Sjoelleer van de Vrij
Szerkesztette: slowmotion
1 hónapja
Ez ok. De mi értelme listán rájuk szavazni ha ezzel senki nem fog mandatumot szerezni tőlük mert nem fogják az 5%-ot elérni?A választási rendszer igen, de a politikai logika nem: az MKKP konkrétan a Tisza támogatását ajánlja az evk-kban.Aha, értem. Viszont ez meg nem így van. Az egyéni jelöltekre leadott szavazatok nem vesznek el, ahogy írtam, azok töredékszavazatok, mennek a listás szavazatokhoz. A kutyákra vetített példa: ha a kétfarkú egyetlen egyéni választókerületben sem nyer, de eléri a listán leadott szavazatok 5%-át, akkor mondjuk azt, hogy bejutottak, megugrották a küszöböt. Mindenképpen lesz frakciójuk. De hogy mekkora lesz a frakciójuk, tehát hány képviselőjük lesz a parlamentben, az nemcsak a listán rájuk leadott szavazatoktól függ, hanem attól is, hogy hány töredékszavazatot tudnak összeszedni az egyéni képviselőjelöltjeik. Tehát nagyon is fontos nekik, hogy az egyéniben is gyűjtsenek voksokat. Így működik a magyar választási rendszer.Hű, megkavarodtam.Bocs, de itt most mit akartál írni? Olyan nincs, hogy listán egyéniben.Ha listán a kicsire szavazol, akkor egyéniben is érdemes, hiszen azért szavaztál rá listán, mert azt gondolod, bejut a parlamentbe.Ez nem így van, mert tisztában vagy vele, hogy listán egyéniben semmi esélye, ez így valóban elvesztegetett voks lenne.
Assurbanapli
Persze egy ideális világban mindenki a legrátermettebb jelöltre szavazna vagy lehetne többes választás.
Dzsokijuing
Assurbanapli
Szóval újra:
Ez nem így van, mert tudod, hogy EGYÉNIBEN semmi esélye, ez így valóban elvesztegetett voks lenne.
Persze egy ideális világban mindenki a legrátermettebb jelöltre szavazna vagy lehetne többes választás.
Dzsokijuing
Assurbanapli
Dzsokijuing
Mondjuk nem tudom jelenthet-e plusz mandatumot ha a Tiszara szavaz listán az a 3-3.5%. Ha nem akkor mindegy.
1 hónapja
telex.hu/gazdasag/2026/01/21/rezsicsokkentes-orban-viktor-bejelentesHu baszki ez mennyibe fog nekünk, adófizetőknek kerülni? Ha kicsiben akarok fogadni akkor ezzel 2 hétig haknizik aztán elfelejtik, de ha nagyban akkor, sok analfabéta beveszi, hogy megvédte őket a nagy rezsitol és ezzel közelebb kerül a választás megnyeréséhez. 😭
én nem is a kutyákra, egyenesen a fideszre fogok szavazni ezek után
NB2
1 hónapja
Az unalomig ismételt viccpártozás helyett ítt egy értelmes kutyapárti anyag: tett.merce.hu/2023/05/07/evertekelo-ertekelo/Háát. Nekem nincs bajom a Kutyákkal - eddig (eddig!) viccpártként kezeltem őket, és nem volt kétségem, hogy az általam ismert vezetői alapvetően tisztességesek -, de én a DK-tól több nyilvánosságra hozott visszaélésre emlékszem, mint a Kutyáktól. Pedig én aztán a DK-t tényleg a NER integráns részének gondolom réges rég óta. Az sem hat meg, hogy van néhány megnyert önkormányzati posztjuk, amit tisztességesen vezetnek. Mert ehhez elég egy Podmanitzky mozgalom, vagy valami helyi "a városért" alapítvány is, ahogy sok helyen látjuk és működik. Ehhez nincs szükség országos pártra.en maskepp ertelmezem ezt a mondatot. sztem itt Nagy David azt mondja, hogy meg ha a Tisza 2/3mal nyer akkor is marad a NER (maximum mashogy hivjuk, masok fogjak vezetni, de lenyegeben NER lesz tovabbra is -ezt mar en teszem hozza). erre szoktam azt mondani, hogy a NER-t nem Orban hozta letre, mert a NER az bennunk volt, van es lesz.azert mert vki olyat mond, amivel te nem ertesz egyet, az nem 'dk-tempo' (bar pontosan nem vagyok azzal tisztaban, hogy az mit jelent.)A nyílt beismerése annak, hogy nem is akarsz kormányt váltani, hanem csak a parlamentbe bekerülni.
csebi
De mostanában mintha nem menne a szövegértelmezés, mert egy szóval nem írtam azt, hogy nem értek vele egyet, sőt, ezért is lenne az egyetlen felelős lépés most az mkkp-tól, ha ugyanúgy eggyel hátrébb lépne, mint a momentum tette.
r.baggio
ezert en latom azt az ertelmet annak, hogy elindulnak, mert latni lehet tobb peldabol is, hogy meg ha nem is vezetnek onkormanyzatot milyen sokat er a jelenletuk. akar Hegyvidek 19-24 kozott, de szulohelyem Eger mostani peldajan is latszik, hogy rohadt sok mindent kihoznak a nyilvanossagba, aminek toredeke jonne, ha a regi mszps meg szadeszos bacsikak, nenikek ulnek ott csutortokon delelott a bizottsagban, kepviselo testuletekben.
csebi
Egyébként, ha egy viccpárt - nevezzük inkább görbe tükör pártnak, számomra ez jobb jelző arra, amit egy viccpárttól várok - az elmúlt négy évben nem tudott kivirágozni, akkor semmikor nem tud. És akkor saját maga is inkább tükörbe nézésre szorul, minthogy ő tartsa azt a tükröt.
peterk2005 udvari bolond
Szerkesztette: Dzsokijuing
Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
1 hónapja
en azt hittem, hogy a bejelentes az lesz, hogy Trumpnak egy radiatort visz ajandekba most Davosban.En meg azt, hogy Kazincbarcikára viszi azoknak akiknél nincs fűtés. Bár a tied realistább!
csebi
1 hónapja
A választási rendszer igen, de a politikai logika nem: az MKKP konkrétan a Tisza támogatását ajánlja az evk-kban.Aha, értem. Viszont ez meg nem így van. Az egyéni jelöltekre leadott szavazatok nem vesznek el, ahogy írtam, azok töredékszavazatok, mennek a listás szavazatokhoz. A kutyákra vetített példa: ha a kétfarkú egyetlen egyéni választókerületben sem nyer, de eléri a listán leadott szavazatok 5%-át, akkor mondjuk azt, hogy bejutottak, megugrották a küszöböt. Mindenképpen lesz frakciójuk. De hogy mekkora lesz a frakciójuk, tehát hány képviselőjük lesz a parlamentben, az nemcsak a listán rájuk leadott szavazatoktól függ, hanem attól is, hogy hány töredékszavazatot tudnak összeszedni az egyéni képviselőjelöltjeik. Tehát nagyon is fontos nekik, hogy az egyéniben is gyűjtsenek voksokat. Így működik a magyar választási rendszer.Hű, megkavarodtam.Bocs, de itt most mit akartál írni? Olyan nincs, hogy listán egyéniben.Ha listán a kicsire szavazol, akkor egyéniben is érdemes, hiszen azért szavaztál rá listán, mert azt gondolod, bejut a parlamentbe.Ez nem így van, mert tisztában vagy vele, hogy listán egyéniben semmi esélye, ez így valóban elvesztegetett voks lenne.
Assurbanapli
Dzsokijuing
Assurbanapli
Szóval újra:
Ez nem így van, mert tudod, hogy EGYÉNIBEN semmi esélye, ez így valóban elvesztegetett voks lenne.
Dzsokijuing
Assurbanapli
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
1 hónapja
Háát. Nekem nincs bajom a Kutyákkal - eddig (eddig!) viccpártként kezeltem őket, és nem volt kétségem, hogy az általam ismert vezetői alapvetően tisztességesek -, de én a DK-tól több nyilvánosságra hozott visszaélésre emlékszem, mint a Kutyáktól. Pedig én aztán a DK-t tényleg a NER integráns részének gondolom réges rég óta. Az sem hat meg, hogy van néhány megnyert önkormányzati posztjuk, amit tisztességesen vezetnek. Mert ehhez elég egy Podmanitzky mozgalom, vagy valami helyi "a városért" alapítvány is, ahogy sok helyen látjuk és működik. Ehhez nincs szükség országos pártra.en maskepp ertelmezem ezt a mondatot. sztem itt Nagy David azt mondja, hogy meg ha a Tisza 2/3mal nyer akkor is marad a NER (maximum mashogy hivjuk, masok fogjak vezetni, de lenyegeben NER lesz tovabbra is -ezt mar en teszem hozza). erre szoktam azt mondani, hogy a NER-t nem Orban hozta letre, mert a NER az bennunk volt, van es lesz.azert mert vki olyat mond, amivel te nem ertesz egyet, az nem 'dk-tempo' (bar pontosan nem vagyok azzal tisztaban, hogy az mit jelent.)A nyílt beismerése annak, hogy nem is akarsz kormányt váltani, hanem csak a parlamentbe bekerülni.
csebi
De mostanában mintha nem menne a szövegértelmezés, mert egy szóval nem írtam azt, hogy nem értek vele egyet, sőt, ezért is lenne az egyetlen felelős lépés most az mkkp-tól, ha ugyanúgy eggyel hátrébb lépne, mint a momentum tette.
r.baggio
ezert en latom azt az ertelmet annak, hogy elindulnak, mert latni lehet tobb peldabol is, hogy meg ha nem is vezetnek onkormanyzatot milyen sokat er a jelenletuk. akar Hegyvidek 19-24 kozott, de szulohelyem Eger mostani peldajan is latszik, hogy rohadt sok mindent kihoznak a nyilvanossagba, aminek toredeke jonne, ha a regi mszps meg szadeszos bacsikak, nenikek ulnek ott csutortokon delelott a bizottsagban, kepviselo testuletekben.
csebi
Egyébként, ha egy viccpárt - nevezzük inkább görbe tükör pártnak, számomra ez jobb jelző arra, amit egy viccpárttól várok - az elmúlt négy évben nem tudott kivirágozni, akkor semmikor nem tud. És akkor saját maga is inkább tükörbe nézésre szorul, minthogy ő tartsa azt a tükröt.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
1 hónapja
telex.hu/gazdasag/2026/01/21/rezsicsokkentes-orban-viktor-bejelentesEgyèbkènt ez tök jó csak pont január a legnagyobb a rezsivèdett rèsz ès igazából a február, március a necces ahol sok esetben mèg mindig fűteni kell de a rezsivèdett rèsz már jóval kisebb ès könnyedén átlèpi az ember ha nincs nagyon hideg akkor is.... ráadásul mindjárt kb itt a diktálasi időszak (nálunk vasárnap) tehát kicsit "kèsőn" engedi el a gyeplőt....tudomsemmisejó.....
NB2
Szerkesztette: dande2
1 hónapja
Töredékszavazatok szempontjából lehet értelme, de egyrészt az esélyes ellenzéki jelölt megverheti a fideszest, ráádásul a győztes is kap kompenzációt és ha a vesztes ellenzéki nagyon lemarad a győztes kormánypárti sokkal jobban jár a győzteskompenzációval. Nem véletlen lett a rendszer kitalálva.Aha, értem. Viszont ez meg nem így van. Az egyéni jelöltekre leadott szavazatok nem vesznek el, ahogy írtam, azok töredékszavazatok, mennek a listás szavazatokhoz. A kutyákra vetített példa: ha a kétfarkú egyetlen egyéni választókerületben sem nyer, de eléri a listán leadott szavazatok 5%-át, akkor mondjuk azt, hogy bejutottak, megugrották a küszöböt. Mindenképpen lesz frakciójuk. De hogy mekkora lesz a frakciójuk, tehát hány képviselőjük lesz a parlamentben, az nemcsak a listán rájuk leadott szavazatoktól függ, hanem attól is, hogy hány töredékszavazatot tudnak összeszedni az egyéni képviselőjelöltjeik. Tehát nagyon is fontos nekik, hogy az egyéniben is gyűjtsenek voksokat. Így működik a magyar választási rendszer.Hű, megkavarodtam.Bocs, de itt most mit akartál írni? Olyan nincs, hogy listán egyéniben.Ha listán a kicsire szavazol, akkor egyéniben is érdemes, hiszen azért szavaztál rá listán, mert azt gondolod, bejut a parlamentbe.Ez nem így van, mert tisztában vagy vele, hogy listán egyéniben semmi esélye, ez így valóban elvesztegetett voks lenne.
Assurbanapli
Dzsokijuing
Assurbanapli
Szóval újra:
Dzsokijuing
Assurbanapli
1 hónapja
Úgy értem, nem hittem volna, hogy ez OV Fb-oldalára került fel. Pedig de.Ja mert hogy nem az?Nem akarom elhinni. Bármennyibe fogadtam volna, hogy ez mém.
RadiátORBÁN.
Sjoelleer van de Vrij
nagylaza, főpohárnok
Mikey
1 hónapja
telex.hu/gazdasag/2026/01/21/rezsicsokkentes-orban-viktor-bejelentesHát…erre mit lehet mondani? Kár, hogy nincs választás évente 😂 mondjuk már rég csődben lennénk, vagy kénytelenek lennének kevesebbet lopni.
NB2
1 hónapja
youtu.be/ocpPoGRjqCY?si=2R7y6L6YgZnBXo9qA német-francia közszolgálati tévé azorbánról meg a haverokról
Szerkesztette: ozibozi
1 hónapja
telex.hu/gazdasag/2026/01/21/rezsicsokkentes-orban-viktor-bejelentesén nem is a kutyákra, egyenesen a fideszre fogok szavazni ezek után
1 hónapja
Aha, értem. Viszont ez meg nem így van. Az egyéni jelöltekre leadott szavazatok nem vesznek el, ahogy írtam, azok töredékszavazatok, mennek a listás szavazatokhoz. A kutyákra vetített példa: ha a kétfarkú egyetlen egyéni választókerületben sem nyer, de eléri a listán leadott szavazatok 5%-át, akkor mondjuk azt, hogy bejutottak, megugrották a küszöböt. Mindenképpen lesz frakciójuk. De hogy mekkora lesz a frakciójuk, tehát hány képviselőjük lesz a parlamentben, az nemcsak a listán rájuk leadott szavazatoktól függ, hanem attól is, hogy hány töredékszavazatot tudnak összeszedni az egyéni képviselőjelöltjeik. Tehát nagyon is fontos nekik, hogy az egyéniben is gyűjtsenek voksokat. Így működik a magyar választási rendszer.Hű, megkavarodtam.Bocs, de itt most mit akartál írni? Olyan nincs, hogy listán egyéniben.Ha listán a kicsire szavazol, akkor egyéniben is érdemes, hiszen azért szavaztál rá listán, mert azt gondolod, bejut a parlamentbe.Ez nem így van, mert tisztában vagy vele, hogy listán egyéniben semmi esélye, ez így valóban elvesztegetett voks lenne.
Assurbanapli
Dzsokijuing
Assurbanapli
Szóval újra:
Dzsokijuing
1 hónapja
Mea culpa.Ez is biztos első lenne a világon, egyfajta hungarikum, hogy adott lenne egy kormány, és a közszolgálati hírszervek az aktuális kormány szarozásából és ellehetetlenítéséből állna…még nálunk sem ez lenne az első, az Antall-kormány pont így járt.
Cowboykarcsi90
deyell
90’-es vagyok, a műanyag katonákkal játszottam még javába akkor…
The ring dang doo, now what is that?
Its soft and round like a pussy cat!
Got a hole in the middle, and it's split in two
and that's what you call the ring dang doo!
1 hónapja
Hű, megkavarodtam.Bocs, de itt most mit akartál írni? Olyan nincs, hogy listán egyéniben.Ha listán a kicsire szavazol, akkor egyéniben is érdemes, hiszen azért szavaztál rá listán, mert azt gondolod, bejut a parlamentbe.Ez nem így van, mert tisztában vagy vele, hogy listán egyéniben semmi esélye, ez így valóban elvesztegetett voks lenne.
Assurbanapli
Dzsokijuing
Assurbanapli
Szóval újra:
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
1 hónapja
"Munkába"... jót nevettem.A kedvenc kommentem A Vak harmonikás munkába indul.Az volt az első reakcióm, hogy már a radiátort is viszi az öreg?
RadiátORBÁN.
Sjoelleer van de Vrij
Wester
Dzsokijuing
P-A-N-I-C
LaFleurt a kávé!
1 hónapja
Ez is biztos első lenne a világon, egyfajta hungarikum, hogy adott lenne egy kormány, és a közszolgálati hírszervek az aktuális kormány szarozásából és ellehetetlenítéséből állna…még nálunk sem ez lenne az első, az Antall-kormány pont így járt.
Cowboykarcsi90
chemicals keep me under control
1 hónapja
Ez is biztos első lenne a világon, egyfajta hungarikum, hogy adott lenne egy kormány, és a közszolgálati hírszervek az aktuális kormány szarozásából és ellehetetlenítéséből állna…A közmédia megváltoztatása nem egyszerű feladat.engem egyébként kifejezetten érdekel, mi lesz a médiával HA a Fidesz rendszer bukik. nem Tisza 2/3-ra gondolok, hanem sima többségre.És honnan tudjuk, hogy ez az "őrségváltás a Fideszben" a jobb, nem pedig a rosszabb? Nyilván sehonnan, reménykedni lehet, hogy MP a megváltó; de az is lehet, hogy ő az antikrisztus 😉lehet. de neki nincs akkora beágyazottsága, mint Viktornak. rengeteg értelmiségi nem azért áll mellé, mert annyira szimpatikus ember, hanem mert benne látják az utolsó lehetőséget arra, hogy Viktort leváltsák, mielőtt végleg elvág minden lehetőséget arra, hogy választásokon le lehessen győzni.
ender1112
egy Magyar Pétert négy év után sokkal könnyebben lehet leváltani, ha nem válik be, mint egy Orbán Viktort húsz év után.
slowmotion
az érdekesebb az MTI meg a közmédia, hogy mekkora lesz a pálfordulás (ha lesz) és főleg ki vállalja magára a "megregulázást"
attól tartok két teljesen párhuzamos, alternatív valóság további kiépülése lesz látható
rva
Amit nagyon leegyszerűsítve mi "közmédiának" nevezünk, az egy borzasztóan összetett struktúrában működő és 4 különböző jogalanyt jelentő megfogalmazás.
Egyrészt van a "megrendelő", aki eldönti, hogy legyen olyan, hogy "közmédia". Ez a Duna Médiaszolgáltató Zrt., amely meghatározza a közmédia irányát (műsorrend, műsorpolitikai alapelvek meghatározása stb.). Ennek vezetője a vezérigazgató (Altorjai Anita) és mindenki az ő beosztottja a Zrt.-n belül, egészen a tartalomért felelős igazgatótól kezdve, aki második számú ember a szervezetben, főszerkesztőkön át, mindenki. Őt határozatlan időre nevezték 2022-ben.
Másrészt ezen "megrendelőnek", tehát a Duna Médiaszolgáltató Zrt.-nek nyilván van egy tulajdonosa, ami lényegében az Országgyűlés lenne, de az Országgyűlés a tulajdonosi jogok gyakorlását átengedte az általa létrehozott Közszolgálati Közalapítványnak, illetve egész pontosan annak Kuratóriumának. A Kuratórium hoz mindenben döntést a Zrt.-t illetően, így például a vezérigazgatót is ő tudja visszahívni, ha nem tetszik neki az által meghatározott "megrendelői" irány. A Kuratórium egy 8 tagú testület, amelyben 5-3 arányban vannak Fideszesek és ellenzékiek. Ugyanis az Országgyűlésből az ellenzék és a Fidesz is 3-3 tagot javasolhat, a maradék 2 viszont -- hogy a Fidesznek kényelmes legyen -- a Médiatanács elnöke és egy onnan delegált tag lesz. A Kuratórium választott tagjait 2019-ben nevezték ki 9 évre, 2028-ig maradnak.
Harmadrészt, amit leginkább "közmédiának" hívnak, az az MTVA, ő a "gyártó", aki teljesíti a "megrendelő" által elvárt irányt. Így nyilván az MTVA felel a Híradó készítésért, annak napi tartalmáért, stb.. Tehát nagyon leegyszerűsítve, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója megszabja azt, hogy pl. 2026-ban milyen "műsorpolitikai irányú" tartalommal kell legyártani a híradókat, a mindennapi Híradó tartalmát viszont nyilván az MTVA-sok rakják már össze. Itt is a vezérigazgató (Papp Dániel) dönt mindenről, nyilván az egész szervezetnek ő a tótumfaktuma. Őt 2019-ben nevezték ki határozatlan időre.
Negyedrészt, és hát persze az MTVA-nak is van egy felügyeleti szerve (kvázi "tulajdonosa"), ez pedig az NMHH Médiatanácsa. A Médiatanács elnöke nevezi ki és menti fel az MTVA vezérigazgatóját. A Médiatanács 5 fős testület, amelyből 3 tagot 2019-ben választottak meg kilenc évre, egyet 2021-ben ugyancsak 9 évre és mindenki Fideszes (nincs ellenzéki kinevezett). A Médiatanács elnöke az 5. tag, az pedig NMHH elnöke is egyben (Koltay András), őt 2021-ben nevezték ki 9 évre.
Mindegyik törvényi rendelkezés, amely ezt az egész fenti "közmédia mamut" működését szabályozza, 2/3-os törvény, tehát a Tisza biztos nem tudja megváltoztatni (nem lesz 2/3-a).
Ha tehát szervezeti oldalról nézzük az egészet, hogy ha a Tisza nyer és nem változna meg a "közmédia" iránya (miért is változna?), akkor Tisza vezette Országgyűlés abszolút tehetetlen, egy Tiszás Kormány meg azt pláne, a Kormánynak semmilyen "lapot nem osztottak" ebben az egészben, tehát olyan nincs, hogy a Kormány vagy miniszterelnök majd jól megváltoztat valamit egy egyszerű rendelettel.
A "megrendelő" vezérigazgatóját csak a Kuratórium tudná visszahívni, amelyben 2028-ban lesz legközelebb választás. A "híradó gyártásáért" felelőst csak a Médiatanács tudná visszahívni, de ott is 2028-ban lehet majd úgy új Médiatanács tagokat választani, hogy Tisza jelöltjei kerüljenek többsége.
Mindazonáltal persze, a "közmédia" központi költségvetésből befolyó pénzekből működik (meg az MTVA-nak van nem túl jelentős reklámbevétele, de azt hagyjuk most), tehát elméletileg ha a Tisza nyer, akkor az új, 2027-es költségvetés összeállításakor tudja azt mondani az Országgyűlés, hogy jó, akkor az egész közmédia 2026-os 150 milliárdos költségvetését megvágjuk mondjuk a felére 75 milliárdra, hogy így gyakoroljon nyomást rá, hogy más irányt kövessenek. De ez nem feltétlenül lenne eredményes, mivel egyrészt a "kisemberekkel" csesznének ki, hiszen vélhetően őket küldenék el kapásból, ha kevesebb a pénz (pl. technikus, sminkes, adminisztratív munkát végzők), nem pedig a fejeseket. Másrészt az irányt vélhetően akkor sem változtatnák meg, hiszen kisebb költségvetésből is fog jutni mindig Híradóra, ami olyan lesz, amit ők akarnak. Szóval ebből az irányból sem tudnánk eredményt elérni.
A közmédiát szerintem a választás után több mint két évig fogja tudni tartani a Fidesz a mostani embereivel és a Tisza ebben kb. tehetetlen lesz.
Amit egyedül tudna tenni a Tisza, de erre is nagyon halovány az esély, hogy létrehoz egy "második közmédiát", amelyet megpróbál berakni minden egyes háztartásba épp úgy, ahogy az MTVA is ott van. Pl. azt mondja, megvágjuk a felére ezen közmédia költségvetését, és maradék 80 milliárdból pedig csinálunk egy új "Tiszás" "köztévét", amelyet minden Tv-szolgáltató felvesz a kínálatába. Csak épp egy új közmédia beindítása nyilván jó pár hónap, ha nem egy évet is jelenthet, meg lesznek ott bőven jogi hercehurcák (a Fideszes NMHH nyilván ott fog keresztbe feküdni ennek, ahol csak tud, hiszen ő a szabályozó, engedélyező minden hatóság), szóval nem biztos, hogy erre akarnak rengeteg energiát fecsérelni (és szerintem nem is fognak).
FuckYoElonMusk
The ring dang doo, now what is that?
Its soft and round like a pussy cat!
Got a hole in the middle, and it's split in two
and that's what you call the ring dang doo!
1 hónapja
Ja mert hogy nem az?Nem akarom elhinni. Bármennyibe fogadtam volna, hogy ez mém.
RadiátORBÁN.
Sjoelleer van de Vrij
nagylaza, főpohárnok
KYLE LARSON – TWO-TIME NASCAR CUP SERIES CHAMPION
A Liverbird upon my chest
We are men of Shankly's best
A team that plays the Liverpool way
And wins the championship in May
1 hónapja
A közmédia megváltoztatása nem egyszerű feladat.engem egyébként kifejezetten érdekel, mi lesz a médiával HA a Fidesz rendszer bukik. nem Tisza 2/3-ra gondolok, hanem sima többségre.És honnan tudjuk, hogy ez az "őrségváltás a Fideszben" a jobb, nem pedig a rosszabb? Nyilván sehonnan, reménykedni lehet, hogy MP a megváltó; de az is lehet, hogy ő az antikrisztus 😉lehet. de neki nincs akkora beágyazottsága, mint Viktornak. rengeteg értelmiségi nem azért áll mellé, mert annyira szimpatikus ember, hanem mert benne látják az utolsó lehetőséget arra, hogy Viktort leváltsák, mielőtt végleg elvág minden lehetőséget arra, hogy választásokon le lehessen győzni.
ender1112
egy Magyar Pétert négy év után sokkal könnyebben lehet leváltani, ha nem válik be, mint egy Orbán Viktort húsz év után.
slowmotion
az érdekesebb az MTI meg a közmédia, hogy mekkora lesz a pálfordulás (ha lesz) és főleg ki vállalja magára a "megregulázást"
attól tartok két teljesen párhuzamos, alternatív valóság további kiépülése lesz látható
rva
Amit nagyon leegyszerűsítve mi "közmédiának" nevezünk, az egy borzasztóan összetett struktúrában működő és 4 különböző jogalanyt jelentő megfogalmazás.
Egyrészt van a "megrendelő", aki eldönti, hogy legyen olyan, hogy "közmédia". Ez a Duna Médiaszolgáltató Zrt., amely meghatározza a közmédia irányát (műsorrend, műsorpolitikai alapelvek meghatározása stb.). Ennek vezetője a vezérigazgató (Altorjai Anita) és mindenki az ő beosztottja a Zrt.-n belül, egészen a tartalomért felelős igazgatótól kezdve, aki második számú ember a szervezetben, főszerkesztőkön át, mindenki. Őt határozatlan időre nevezték 2022-ben.
Másrészt ezen "megrendelőnek", tehát a Duna Médiaszolgáltató Zrt.-nek nyilván van egy tulajdonosa, ami lényegében az Országgyűlés lenne, de az Országgyűlés a tulajdonosi jogok gyakorlását átengedte az általa létrehozott Közszolgálati Közalapítványnak, illetve egész pontosan annak Kuratóriumának. A Kuratórium hoz mindenben döntést a Zrt.-t illetően, így például a vezérigazgatót is ő tudja visszahívni, ha nem tetszik neki az által meghatározott "megrendelői" irány. A Kuratórium egy 8 tagú testület, amelyben 5-3 arányban vannak Fideszesek és ellenzékiek. Ugyanis az Országgyűlésből az ellenzék és a Fidesz is 3-3 tagot javasolhat, a maradék 2 viszont -- hogy a Fidesznek kényelmes legyen -- a Médiatanács elnöke és egy onnan delegált tag lesz. A Kuratórium választott tagjait 2019-ben nevezték ki 9 évre, 2028-ig maradnak.
Harmadrészt, amit leginkább "közmédiának" hívnak, az az MTVA, ő a "gyártó", aki teljesíti a "megrendelő" által elvárt irányt. Így nyilván az MTVA felel a Híradó készítésért, annak napi tartalmáért, stb.. Tehát nagyon leegyszerűsítve, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója megszabja azt, hogy pl. 2026-ban milyen "műsorpolitikai irányú" tartalommal kell legyártani a híradókat, a mindennapi Híradó tartalmát viszont nyilván az MTVA-sok rakják már össze. Itt is a vezérigazgató (Papp Dániel) dönt mindenről, nyilván az egész szervezetnek ő a tótumfaktuma. Őt 2019-ben nevezték ki határozatlan időre.
Negyedrészt, és hát persze az MTVA-nak is van egy felügyeleti szerve (kvázi "tulajdonosa"), ez pedig az NMHH Médiatanácsa. A Médiatanács elnöke nevezi ki és menti fel az MTVA vezérigazgatóját. A Médiatanács 5 fős testület, amelyből 3 tagot 2019-ben választottak meg kilenc évre, egyet 2021-ben ugyancsak 9 évre és mindenki Fideszes (nincs ellenzéki kinevezett). A Médiatanács elnöke az 5. tag, az pedig NMHH elnöke is egyben (Koltay András), őt 2021-ben nevezték ki 9 évre.
Mindegyik törvényi rendelkezés, amely ezt az egész fenti "közmédia mamut" működését szabályozza, 2/3-os törvény, tehát a Tisza biztos nem tudja megváltoztatni (nem lesz 2/3-a).
Ha tehát szervezeti oldalról nézzük az egészet, hogy ha a Tisza nyer és nem változna meg a "közmédia" iránya (miért is változna?), akkor Tisza vezette Országgyűlés abszolút tehetetlen, egy Tiszás Kormány meg azt pláne, a Kormánynak semmilyen "lapot nem osztottak" ebben az egészben, tehát olyan nincs, hogy a Kormány vagy miniszterelnök majd jól megváltoztat valamit egy egyszerű rendelettel.
A "megrendelő" vezérigazgatóját csak a Kuratórium tudná visszahívni, amelyben 2028 decemberében lesz legközelebb választás. A "híradó gyártásáért" felelőst csak a Médiatanács tudná visszahívni, de ott is 2028 decemberében lehet majd úgy új Médiatanács tagokat választani, hogy Tisza jelöltjei kerüljenek többsége.
Mindazonáltal persze, a "közmédia" központi költségvetésből befolyó pénzekből működik (meg az MTVA-nak van nem túl jelentős reklámbevétele, de azt hagyjuk most), tehát elméletileg ha a Tisza nyer, akkor az új, 2027-es költségvetés összeállításakor tudja azt mondani az Országgyűlés, hogy jó, akkor az egész közmédia 2026-os 150 milliárdos költségvetését megvágjuk mondjuk a felére 75 milliárdra, hogy így gyakoroljon nyomást rá, hogy más irányt kövessenek. De ez nem feltétlenül lenne eredményes, mivel egyrészt a "kisemberekkel" csesznének ki, hiszen vélhetően őket küldenék el kapásból, ha kevesebb a pénz (pl. technikus, sminkes, adminisztratív munkát végzők), nem pedig a fejeseket. Másrészt az irányt vélhetően akkor sem változtatnák meg, hiszen kisebb költségvetésből is fog jutni mindig Híradóra, ami olyan lesz, amit ők akarnak. Szóval ebből az irányból sem tudnánk eredményt elérni.
A közmédiát szerintem a választás után több mint két évig fogja tudni tartani a Fidesz a mostani embereivel és a Tisza ebben kb. tehetetlen lesz, a legjobb esetben is 2029-ben tudná "átvenni" a Tisza a "közmédiát" (de az NMHH elnökének 2030 decemberéig van megbízatása, úgyhogy ő még tudja amúgy kicseszni velük még bőven ekkor is, pl. ő tehet javaslatot az MTVA vezérigazgatójának személyére, de ha nem tesz, erre nem kényszeríthető rá).
Amit egyedül tudna tenni a Tisza, de erre is nagyon halovány az esély, hogy létrehoz egy "második közmédiát", amelyet megpróbál berakni minden egyes háztartásba épp úgy, ahogy az MTVA is ott van. Pl. azt mondja, megvágjuk a felére ezen közmédia költségvetését, és maradék 80 milliárdból pedig csinálunk egy új "Tiszás" "köztévét", amelyet minden Tv-szolgáltató felvesz a kínálatába. Csak épp egy új közmédia beindítása nyilván jó pár hónap, ha nem egy évet is jelenthet, meg lesznek ott bőven jogi hercehurcák (a Fideszes NMHH nyilván ott fog keresztbe feküdni ennek, ahol csak tud, hiszen ő a szabályozó, engedélyező minden hatóság), szóval nem biztos, hogy erre akarnak rengeteg energiát fecsérelni (és szerintem nem is fognak).
Szerkesztette: FuckYoElonMusk
1 hónapja
en azt hittem, hogy a bejelentes az lesz, hogy Trumpnak egy radiatort visz ajandekba most Davosban.
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
1 hónapja
Bocs, de itt most mit akartál írni? Olyan nincs, hogy listán egyéniben.Ha listán a kicsire szavazol, akkor egyéniben is érdemes, hiszen azért szavaztál rá listán, mert azt gondolod, bejut a parlamentbe.Ez nem így van, mert tisztában vagy vele, hogy listán egyéniben semmi esélye, ez így valóban elvesztegetett voks lenne.
Assurbanapli
Dzsokijuing
1 hónapja
Pedig de Családi ház, havi diktálássalmivel futesz?nem hiszem h gazzal 12ertfigyeljétek meg kifizeti ez a fasz a januári gázszámlát azt a sok hülye meg megszavazza újraTehát kapok tőle kb 12.000 Ft-ot aztán van olyan barom aki ezért újraválasztja? Mondjuk simán el tudom hinni..
NB2
kapitnono
YoungZeeZee

1 hónapja
YoungZeeZee
9 509
mivel futesz?nem hiszem h gazzal 12ertfigyeljétek meg kifizeti ez a fasz a januári gázszámlát azt a sok hülye meg megszavazza újraTehát kapok tőle kb 12.000 Ft-ot aztán van olyan barom aki ezért újraválasztja? Mondjuk simán el tudom hinni..
NB2
kapitnono