Politika
64 feliratkozó
1 hónapja
Lázár ma nagyot megy, a cigányozás után kibaszta ezt www.facebook.com/lazarjanosfidesz/posts/pfbid027VViFKkmbLeNEkgDLNSzwjU6yvZgUaUB8UTJjitAmmanbUVxsZ7YgMnqu5Ezz7vWl
Szerkesztette: atapapa
1 hónapja
Ez így nem teljesen igaz, mert Angliában is nagyon úgy néz ki, hogy simán négy párti lesz a következő parlament (ha addig a Toryk nem szűnnek meg létezni). A két párti parlament a kultúra miatt alakult ki, nem a választási rendszer miatt.Azokban az országokban tud több pártot kitermelni a tisztán egyéni körzet, ahol nagy területek vannak, régiók, töredezett nyelvi/vallási/stb. viszonyokkal.
A magyar választási eredményeket nem lehet ilyen egyszerűen visszamodellezni, akkor 358 (annyi volt? lustva vagyok megnézni) körzet lett volna, és koránt sem ennyire egyszerű helyzet. Jelenleg a briteknél agyon nyerte magát a Labour, de így sem 98% tőlük van, ráadásul 16 párt jutott be, és a liberálisoknak is van 72 képviselője. Ha lennének a választások pl. nem biztos hogy koalíció nélkül a Reform tudna kormányt alakítani. Változott a választási rendszer? Nem. A politikai kultúra és -környezet változott meg.
Gyurma Pappa
De jellemzően azért nem szeretik a tisztán listát mert brutálisan torzít a győztes felé és az 5-10 százalékos pártoknak nincs gyakran egy helyük sem. Pl a Nemzeti Frontnak Franciaországban volt olyan választása, hogy 10%-nyi voks mellett egyetlen képviselője se jutott be a Nemzetgyűlésbe... Mondjuk pont ezért is szeretik néhányan a tisztán egyénit, mert a szélsőségeket bizonyos szintig képes kizárni a hatalomból.
Mo.-n 2010-ben 176 EVK volt, abból 173-t nyert a fidesz, nem hiszem hogy sokkal másabb lett volna a vége, ha az emberek tudják hogy nincs listás választás, csak egyéni.
1 hónapja
De bizony, még annál is jobban igaz, mint amennyire első pillantásra tűnik. Tényleg közhely az alkotmányjogi irodalomban, hogy a választási rendszer felépítése predesztinálja a pártrendszer tagozódását. Ezért megyünk mi is most a kétpártrendszer irányába. A magyar választási rendszer kényszeríti a szereplőket a kétpátrendszer felé.Ez így nem teljesen igaz, mert Angliában is nagyon úgy néz ki, hogy simán négy párti lesz a következő parlament (ha addig a Toryk nem szűnnek meg létezni). A két párti parlament a kultúra miatt alakult ki, nem a választási rendszer miatt.Nincs tökéletes választási rendszer, ez egy értékdöntés, amit az adott ország politikai közgondolkodása eldönt, hogy melyik mellet teszi le a voksát, mi számára a fontos.a tisztán egyéni. főleg egy fordulóval a kétpártrendszer melegágya.
Anélkül hogy hibrid rezsimeznék vagy diktátoroznék, a mai magyar választópolgárok jelentős része a stabilitást részesíti előnyben mindenféle homályos igazságosság meg méltányossági kérdések helyett. Ezt a mostani rendszer (kiváltképp a győztes kompenzáció) erősen támogatja. Máshol is van győztes kompenzáció (németek pl.) de ott a célja, hogy egyáltalán lehessen kormányt alakítani.
Magyarországon szerintem első körben az önkormányzatiságot kellene visszaállítani, és csökkenteni a központi túlhatalmat. Visszaadni a megyéknek valódi döntéseket, megszünteti a járás kormányhivatalokat. És EZUTÁN foglalkozni a választási rendszerrel.
Én (minden hátrányával együtt) a tiszta evk-s rendszert tartom a legjobbnak. Ezekben muszáj a képviselőnek ott lennie, cselekvő politikusként fellépni. Az országos trendek bizonyára segítenék vagy gyengítenék egyes jelöltek munkáját, de pl. (ahogy ezt az angol példa is mutatja) egy jó helyi ellenzéki képviselő, aktív munkával tudja ellensúlyozni a fővárosba utazgató képviselő esetleg koncentrációs zavarait.
De ez csak az én ízlésem, nem hiszem hogy valaha megvalósulna.
Gyurma Pappa
olyanról nem is szólva hogy ha 2010-ben tiszta egyéni van, a parlament 98%-t viszi a fidesz,...
atapapa
A magyar választási eredményeket nem lehet ilyen egyszerűen visszamodellezni, akkor 358 (annyi volt? lustva vagyok megnézni) körzet lett volna, és koránt sem ennyire egyszerű helyzet. Jelenleg a briteknél agyon nyerte magát a Labour, de így sem 98% tőlük van, ráadásul 16 párt jutott be, és a liberálisoknak is van 72 képviselője. Ha lennének a választások pl. nem biztos hogy koalíció nélkül a Reform tudna kormányt alakítani. Változott a választási rendszer? Nem. A politikai kultúra és -környezet változott meg.
Magyarország alkalmatlan lenne egy ilyen választási rendszerre, leginkább nem azért, mert kétpárti lenne, hanem mert nem lenne elegendő politikus, aki értelmesen tud beszélni. Képzeld el, hogy Pócsnak önerőből kellene kampányolni...
Gyurma Pappa
Pedig a miénk nem is klasszikus többségi rendszer, hanem vegyes, de a sok egyéni vk, valamint a győzteskompenzáció egyértelműen tolja az aránytalan felé a struktúrát. De az angoloknál a klasszikus többségi rendszer az aránytalan rendszer típuspéldája. Nézd csak meg, hogy a liberálisoknak mekkora szokott lenni az országosan mért támogatottsága, és ahhoz képest mennyi képviselőjük szokott lenni.
Magyarország egyébként tényleg alkalmatlan lenne a többségi rendszerre, de nem azért, amit írtál, hanem azért, mert egypárti lenne. Angliában ugyanis van még egy jellegzetesség, ami működőképessé teszi. A területi tagoltság. Az, hogy tömegével vannak hagyományosan ide vagy oda húzó körzetek, és ezek egy kissé ellensúlyozzák az országos folyamatokat. Magyarországon ilyen nincs, itt pár képviselői hely kivételével az aktuálisan népszerű párt nyerne mindenhol, aztán folyton minősített többsége lenne a győztesnek.
1 hónapja
Nem az ország alkalmatlan, hanem a jelenlegi politikai garnitúra.Ez így nem teljesen igaz, mert Angliában is nagyon úgy néz ki, hogy simán négy párti lesz a következő parlament (ha addig a Toryk nem szűnnek meg létezni). A két párti parlament a kultúra miatt alakult ki, nem a választási rendszer miatt.Nincs tökéletes választási rendszer, ez egy értékdöntés, amit az adott ország politikai közgondolkodása eldönt, hogy melyik mellet teszi le a voksát, mi számára a fontos.a tisztán egyéni. főleg egy fordulóval a kétpártrendszer melegágya.
Anélkül hogy hibrid rezsimeznék vagy diktátoroznék, a mai magyar választópolgárok jelentős része a stabilitást részesíti előnyben mindenféle homályos igazságosság meg méltányossági kérdések helyett. Ezt a mostani rendszer (kiváltképp a győztes kompenzáció) erősen támogatja. Máshol is van győztes kompenzáció (németek pl.) de ott a célja, hogy egyáltalán lehessen kormányt alakítani.
Magyarországon szerintem első körben az önkormányzatiságot kellene visszaállítani, és csökkenteni a központi túlhatalmat. Visszaadni a megyéknek valódi döntéseket, megszünteti a járás kormányhivatalokat. És EZUTÁN foglalkozni a választási rendszerrel.
Én (minden hátrányával együtt) a tiszta evk-s rendszert tartom a legjobbnak. Ezekben muszáj a képviselőnek ott lennie, cselekvő politikusként fellépni. Az országos trendek bizonyára segítenék vagy gyengítenék egyes jelöltek munkáját, de pl. (ahogy ezt az angol példa is mutatja) egy jó helyi ellenzéki képviselő, aktív munkával tudja ellensúlyozni a fővárosba utazgató képviselő esetleg koncentrációs zavarait.
Gyurma Pappa
olyanról nem is szólva hogy ha 2010-ben tiszta egyéni van, a parlament 98%-t viszi a fidesz,...
atapapa
Magyarország alkalmatlan lenne egy ilyen választási rendszerre, leginkább nem azért, mert kétpárti lenne, hanem mert nem lenne elegendő politikus, aki értelmesen tud beszélni. Képzeld el, hogy Pócsnak önerőből kellene kampányolni...
Gyurma Pappa
Szerintem igen hamar lenne mindegyik ellen egy jól és meggyőzően beszélő fiatal, igaz jó részük ugyanúgy egy opportunista, léhűtő gazember lenne, aki a HÖK-ből ül át politikusi pályára, de növekedne a színvonal és lennének életképes választások.
1 hónapja
Ez így nem teljesen igaz, mert Angliában is nagyon úgy néz ki, hogy simán négy párti lesz a következő parlament (ha addig a Toryk nem szűnnek meg létezni). A két párti parlament a kultúra miatt alakult ki, nem a választási rendszer miatt.Nincs tökéletes választási rendszer, ez egy értékdöntés, amit az adott ország politikai közgondolkodása eldönt, hogy melyik mellet teszi le a voksát, mi számára a fontos.a tisztán egyéni. főleg egy fordulóval a kétpártrendszer melegágya.
Gyurma Pappa
atapapa

1 hónapja

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
1 hónapja
Úgy látom ez a Kapitány rendesen beleállt a kampányba. Amióta bemutatkozott, folyamatosan posztol, jön, megy, fát oszt, távhő szolgáltatást "ellenőriz" ésatöbbi. Engem a hideg ráz ettől a fajta kimegyek a gátra, felhúzom a gumicsizmát oszt odébbtoszok két homokzsákot, mert faszagyerek vagyok féle akcióktól, úgyhogy magukat az akciókat inkább nem minősítem. Ami számomra érdekesebb, hogy úgy látom ő is komolyan gondolja és a tisza is nagy tétet tesz a faszira.Nem is vele vagy Hegedűs Zsolt dokival akar vitázni a fidesz...inkább mennek a képviselőjelöltekhez, hátha valakibe bele tudnak állni
peterk2005 udvari bolond
1 hónapja
Úgy látom ez a Kapitány rendesen beleállt a kampányba. Amióta bemutatkozott, folyamatosan posztol, jön, megy, fát oszt, távhő szolgáltatást "ellenőriz" ésatöbbi. Engem a hideg ráz ettől a fajta kimegyek a gátra, felhúzom a gumicsizmát oszt odébbtoszok két homokzsákot, mert faszagyerek vagyok féle akcióktól, úgyhogy magukat az akciókat inkább nem minősítem. Ami számomra érdekesebb, hogy úgy látom ő is komolyan gondolja és a tisza is nagy tétet tesz a faszira.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
1 hónapja
orosz putyinfan szopránra gerjed valaki?Igen, alltime egyik legnagyobb kedvencem, Maria Callas mellett.
https://24.hu/kultura/2026/01/23/anna-netrebko-operahaz-lady-macbeth/
Josszi
Főleg a 2005-ös salzburgi operafesztiválon előadott Traviata főszerepben. Zseniális produkció minden szempontból.
Sajnos azóta megjelenésben, és -ami a nagyobb baj-, hangban is túl van a csúcson, de a 10-20 évvel ezelőtti előadásait rendszeresen hallgatom. És szerintem amikor topon volt, korának egyik legnagyobb szopránja volt. De persze ez szubjektív.
1 hónapja
De az is lehet, hogy a buditakaító épp home office-ban volt...Véletlen, hogy ugyanazon a napon jött ki, hogy Lázár a hazai cigányságra bízná a vasúti buditakarítást és az, hogy Csepelen az utca végébe hordták az exkrementumot, mert elromlott a vécéjük?Na jó, azt hiszem kezdünk elmenni abszurdba. 😀akkor welcome to hungary
peterk2005 udvari bolond
Negritis, a vajda
Dzsokijuing
1 hónapja
telex.hu/techtud/2026/01/22/a-fideszes-digitalis-szabadsagharcosok-adaz-haborut-vivnak-a-nevetesselEzen csak nevetni tudok.😂😂😂😂
😀
warr_b
1 hónapja
maximum az énekkart szeretem az operákban, a szólóének nem mozgat megorosz putyinfan szopránra gerjed valaki?Múlt héten volt a Müpában.
Josszi
Amúgy ha van benned kicsi nyitottság az Opera irányába, hallgasd meg. Lenyűgöző a hangja.
vpi
¯\_(ツ)_/¯
1 hónapja
Ehh. Megy ez jobban is.Szebben szól, mint a zuhanó rakéta becsapódás előtt egy random ukrán lakónegyedben?orosz putyinfan szopránra gerjed valaki?Múlt héten volt a Müpában.
Josszi
Amúgy ha van benned kicsi nyitottság az Opera irányába, hallgasd meg. Lenyűgöző a hangja.
vpi
somoskovig
Ezt az egy cikket olvastad vagy tudod is kiről van szó?
1 hónapja
Nincs tökéletes választási rendszer, ez egy értékdöntés, amit az adott ország politikai közgondolkodása eldönt, hogy melyik mellet teszi le a voksát, mi számára a fontos.a tisztán egyéni. főleg egy fordulóval a kétpártrendszer melegágya.
Gyurma Pappa
1 hónapja
Szebben szól, mint a zuhanó rakéta becsapódás előtt egy random ukrán lakónegyedben?orosz putyinfan szopránra gerjed valaki?Múlt héten volt a Müpában.
Josszi
vpi
1 hónapja
orosz putyinfan szopránra gerjed valaki?Múlt héten volt a Müpában.
Josszi
1 hónapja
telex.hu/techtud/2026/01/22/a-fideszes-digitalis-szabadsagharcosok-adaz-haborut-vivnak-a-nevetessel😀

Hail to the Redskins! - Ad augusta per angusta
"I don't break the horizon
I erase it when I'm born"
1 hónapja
telex.hu/gazdasag/2026/01/23/etolaj-aremelkedes-gazdasagi-versenyhivatal-vizsgalat-magyar-nemzeti-bank Uhh, remélem akkor mostantól még jobban megvédenek!

1 hónapja
mi van, ha a többi "ellenzéki" pártot meg a Tisza vette meg? asking for a friendÉn amúgy egyáltalán nem értem, hogy az MKKP mit akar, mert valszeg tudják ők is, amit te itt írtál. Gyakorlatilag az összes ellenzéki párt visszalépett (mivel az MH meg a DK nem az), akkor ők miért nem teszik.Az MKKP amióta létezik 3% körül billeg a kb. 150 ezer szavazójával. Majd pont most, amikor végre kinőtt a semmiből egy párt, aminek valamilyen szinten sikerült egyesíteni az eltérő politikai nézetű embereket is, és valami oknál fogva beállt mögé több millió ember (köztük valszeg MKKP szavazók egy része is), majd jön a Nagy Dávid (aki kb. taszítja a szavazatokat) és talál gyorsan még 100 ezer szavazatot az utolsó 4 hónapban, tehát kb. megduplázza a támogatottságát. Sima ügy!Nincs a kutyáknak már ekkora bázisa. Az a 150k szavazó a csúcson, az nagyon nagy százalékban mindentől megundorodó, de a választási jogát gyakorolni akaró protest szavazó volt. Ezeknek a nagyrészét fixen felszívta a Tisza. Meglepne, ha összejönne nekik 100k.
Lehet, hogy igazad van abban, hogy a hárompárti parlament a létező legrosszabb forgatókönyv, és kellene a tisza mellé valaki (akár az mkkp), de ezer ilyen embert nem fogsz találni, aki ezen okból átszavaz a kutyákra, nemhogy 100 ezret.
Duff
Hanni
Egy-egy Nagy Dávid FB poszt/komment után teljesen olyan érzésem van, hogy megvette őket a fidesz (Kovács Gergő meg szarik már az egészbe, mióta polgármester), de ez részemről csak teória.
Duff
rva
Oszt mibű?
De tökmindegy, ha így is van, akkor jól tették. Komolyan nem értem, ti hol éltetek az elmúlt 12 évben? Ott akartok skandináv demokráciát játszani, ahol választásokkor a fidesz majd bejelent 3000 bangladeshit valami szabolcsi zsákfalu istállójába, borsodban feltűnik pár tucat halott nagymama, végül találnak "pár" elvesztett ellenzéki levélszavazatot valami hargitai medveetetőben.
Aztán meg majd megy a csodálkozás, amikor 2027-ben valami állami csecsen lógó majom megveszi az RTL Klubot is, a Telexet meg a Partizánt betiltják, a bíróságot ellehetetlenítik, Lázár Jánosnak meg 30 újabb kastéllyal bővül a repertoárja, ésatöbbi...
Tökre egyetértenék veletek, ha a legtöbb kutatóközpont olyan 7-8%-ra mérné az MKKP-t, mert az tényleg azt jelentené, hogy valszeg van esélyük, és ekkor én is támogatnám őket. De ennek még a fele sincs meg. És minden valószínűség szerint nem is lesz. Így tényleg érthetetlen az egész.
1 hónapja
orosz putyinfan szopránra gerjed valaki?nem a góth tabi énekel?
Josszi
mondjuk ő orbánfaszoprán 😀
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
1 hónapja
orosz putyinfan szopránra gerjed valaki?https://24.hu/kultura/2026/01/23/anna-netrebko-operahaz-lady-macbeth/
¯\_(ツ)_/¯
1 hónapja
Indiaiak mindenhova jönnek csőstűl, multikhoz is...már a cigányok se dolgozna a vasútállomásokon, legalábbis pestenVéletlen, hogy ugyanazon a napon jött ki, hogy Lázár a hazai cigányságra bízná a vasúti buditakarítást és az, hogy Csepelen az utca végébe hordták az exkrementumot, mert elromlott a vécéjük?Na jó, azt hiszem kezdünk elmenni abszurdba. 😀akkor welcome to hungary
peterk2005 udvari bolond
Negritis, a vajda
Dzsokijuing
hanem oda jönnek az indiaiak
Negritis, a vajda

1 hónapja
közös halmaz 😊már a cigányok se dolgozna a vasútállomásokon, legalábbis pestenVéletlen, hogy ugyanazon a napon jött ki, hogy Lázár a hazai cigányságra bízná a vasúti buditakarítást és az, hogy Csepelen az utca végébe hordták az exkrementumot, mert elromlott a vécéjük?Na jó, azt hiszem kezdünk elmenni abszurdba. 😀akkor welcome to hungary
peterk2005 udvari bolond
Negritis, a vajda
Dzsokijuing
hanem oda jönnek az indiaiak
Negritis, a vajda