Politika

64 feliratkozó

4 hónapja
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 26 739 — Lucas Scott
Szóval kéne önreflexió. A Fidesz egyik fő erőssége volt az elmúlt 1,5 évtizedben, hogy simán elengedtek korábban megdönthetetlennek gondolt intézményeket is (vasárnapi boltzár, közig bíróságok átszervezése, "civil" törvény), ha a visszajelzések ezt hozták. Ha igaz, hogy a Tisza elől van, akkor ez lenne a logikus lépés, hogy OV átadja a kampány irányítását.
Gyurma Pappa
konnyu onreflexiot tolni ha jol megy a gazdasag, emberek ugy erzik, hogy jol elnek.
amivel sztem nem tudnak mit kezdeni, hogy az emberek nem igy erzik. ugye volt errol elejtett mondat ("azemberek nem tudjak milyen jo dolguk van Magyarorszagon") es nem csak elejtett mondat ez hanem sztem tenylegesen igy gondoljak.

En alapvetoen nem tudom hibaztatni OV-t, hogy nem adja at a kampany iranyitasat.
ad1: ove a felelosseg, ove a siker
ad2: ha ugy nez ki nincs siker akkor megvaltoztatja a szabalyokat, hogy megis siker legyen ebbol.
tovabbra sem latom, hogy ne OV nyerne. lehet a Tisza legelol, de vegul vhogy megiscsak OV fog gyozni.

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
4 hónapja
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 570 — zászló zászló szív
A Direkt36 cikkében egyetlen olyan elem volt, ami "meglepett" (hogy kiderült), hogy OV stratégiai zseninek gondolta magát Simeon támogatása miatt. Ez volt a kulcs eleme az egész cikknek, csak valahogy mindenki átsiklik felette, pedig jól bemutatja, hogy mi a baj a Fidesz kampányával, és miért nem működik (nagyjából) semmi, amit elkezdenek: mert OV egyszemélyben átvette az irányítást, saját tévedhetetlenségébe vetett hite közben.

Ha tényleg igaz, hogy a belső felmérésekben is egyértelmű a Tisza előny (egyre több helyről hallom, nem csak Sobritól), akkor le kéne vonni a következtetéseket, és nem hagyni a Fónöknek kézzel irányítani mindent. Már hogy maga által nem hagyni. Szóval kéne önreflexió. A Fidesz egyik fő erőssége volt az elmúlt 1,5 évtizedben, hogy simán elengedtek korábban megdönthetetlennek gondolt intézményeket is (vasárnapi boltzár, közig bíróságok átszervezése, "civil" törvény), ha a visszajelzések ezt hozták. Ha igaz, hogy a Tisza elől van, akkor ez lenne a logikus lépés, hogy OV átadja a kampány irányítását.

Szóval két lehetséges verzió van: 1) nem vezet a Tisza a felmérésekben, mindenki téved (a Nézőpnt is 40% fölé mutatta a Tiszát, ez sokat elárul azért..), és OV-nak igaza van, működik a kampány 2) tényleg vezet a Tisza, erről OV is tud, és meggyőződése, hogy csak ő tudja megfordítani (ami ő baszott el, de mindegy). Mindkét verziónak lehet az a kifutása, hogy az utolsó pillanatig nem nyúlnak a választási törvényhez, de ha hozzányúlnak, akkor egyértelműen a második verzió a valóság, de a Fidesz megtalálta az önreflexióját a célegyenesre.

Ezt és semmi mást nem állít MC. Én kizártnak tartom, hogy OV 15 év után csak úgy elengedje a hatalmat, ha és amennyiben meg van győződve arról, hogy nyerhet vagy nyernek, akkor tényleg lehet olyan, hogy nem lép semmit, nem hiszem hogy hirtelen újra demokrata lesz belőle.

Szerkesztette: Gyurma Pappa

4 hónapja
zacknorb Green Bay Packers Cincinnati Bearcats 22 882 — Kinek mit intézett a kormánya
Sajnos a közmédia mai híradója valahogy elfelejtett megemlékezni a Magyar Tudományos Akadémia alapításának 200. évfordulójáról. Sőt, sikerült olyan összeállítást közölni, ami úgy számol be a Magyar Tudomány Ünnepéről, hogy az MTA-ról egy szó sem esik.

Remek riportot láthattunk arról, hogy a torockói Duna-házban hogyan emlékeztek meg a Bolyaiak örökségéről. Ki lehetett például próbálni VR-szemüveggel, hogyan vívhatott Bolyai János. Tény, hogy Bolyai János temesvári levele („a semmiből egy ujj, más világot teremtettem”) szintén november 3-án kelt, de annak 200. évfordulóját két éve ünnepeltük. Természetesen a riportból a levélről sem derül ki sok.

A 2003. évi XCIII. törvény viszont egyértelműen kimondja, hogy „1. § Az Országgyűlés november 3-át – azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak évi jövedelmét Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását – a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánítja.”

Sajnos a még regnáló hatalom szemében az Akadémia kegyvesztetté vált, így ebben az esetben is megkezdődött a történelem újraírása.

Poloska vagyok.
4 hónapja
MC12 New Orleans Saints Kennesaw State Owls 7 405
demokrácia felé - full listás választás, 1%-os küszöbbel. Erre azért nehéz
Ez mire elég?
Janek
Káoszra 😊 Holland politikai berendezkedés magyar mentalitással.

“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
4 hónapja
somoskovig Jacksonville Jaguars 12 188 — Chiefs GM
Ez mire elég?
Janek
A győztesnek lesz 47%-a, nem jogy 2/3, kormányalakitás is necces.
gabokocka
Ja, és akkor lehet matekozni, hogy Fidesz + mi tanyánk vs Tisza és kicsoda? DK tuti nem szerintem, MKKP esetleg, de elég necces lenne minden szcenárió. Arról nem is beszélve, hogy az 1% küszöbbel bejuthatna pár léhűtő párt is (MSZP, Párbeszéd, ilyesmik), csak hogy bonyolultabb legyen a képlet.

4 hónapja
gabokocka Carolina Panthers North Carolina Tar Heels 27 243 — Keep pounding
Ez mire elég?
Janek
A győztesnek lesz 47%-a, nem jogy 2/3, kormányalakitás is necces.

http://www.youtube.com/watch?v=BwwrLgAuvUE&feature=related
Ron Rivera: We were trying to make them systematically beat us.
4 hónapja
NB2 New England Patriots 28 185 — nabege2@yahoo.com
Én OV-től magától kevésbé félek, inkább a Kocsis Máté, Bájer, Menczer, stb. féle véresszájú fröcsögőktől és az általuk felhergelhető tömegektől. Persze ha OV kiáll és azt mondja, hogy elfogadja az eredményt, az lecsillapíthatja a kedélyeket, de ha ő csak 2-3 napig csendben marad, akkor lehetnek gondok...
StormST
Milyen Fidesz tömegekről beszélsz? Az egy dolog, hogy még elég nagy a támogatottságuk, de a falu szegényei azért annyira nem mozgósíthatók. Ilyen szempontból ha az utcára kell menni a Tisza több embert tudna az utcára vinni, nyilván azok viszont inkább demokratikusabbak, a Fidesznél lehet több az erőszakosabb fajta.
4 hónapja
KB23 Seattle Seahawks Washington Huskies 1 589
Esküszöm én már szédülök a sok Tisza konspirációs elmélettől. Akkor most az ukránok törtek fel az ukránok által készített applikációt, ahol a fidess állítása szerint alig regisztráltak, mégis 200 ezer felhasználó adat kikerült a világhálóra. És most akkor jön ez a bankos elemző kikezdes, több frontos letámadása, ahol gondolom megmerik melyik narratívat lehet jobban beilleszteni a kommunikációba.

444.hu/2025/11/04/a-kozmedia-netto-hirhamisitassal-igyekszik-a-tisza-ellen-forditani-egy-banki-elemzo-szavait-akire-orban-is-raszallt
4 hónapja
 telex.hu/belfold/2025/11/04/policy-solutions-felmeres-a-tisza-es-a-fidesz-kormanyzokepessegerol-es-a-gazdasagi-varakozasokrol

Tudom, 1000 fős minta, de mivel vannak korábbi körök is, azért trendeket lehet belőle figyelni. Nekem két dolog szúrta ki a szememet igazán, egyrészt a gazdasági hangulat vidéken, főleg falvakban és alacsony iskolai végzettségűek között sokkal rosszabb, ugye az ő köreikben vezet a Fidesz. A másik, hogy a bizonytalanok körében megfordult a kormányzati alkalmasság szinte minden témában, bár nem túl lelkesek a Tisza kapcsán, de szinte mindenben jobbnak látják, mint a Fideszt.

Illetve a leírtak alapján márciusban szerintem várhatunk egy ukrán egyenruhába öltöztetett zsoldoscsapatot betörni Záhonynál, majd hatalmas hadi sikereket aratva megállítani és felszámolni őket, illetve április elejére senki ne vegyen vonatjegyet, mert lesz pár 10.000 betörő migráns, akik ott fognak táborozni.

4 hónapja
Janek Philadelphia Eagles Florida Gators 16 888 — Apu ökölbeszorított keze
Ez mire elég?

4 hónapja
StormST Denver Broncos 12 725 — SB 50 Champion @ Grund
Én OV-től magától kevésbé félek, inkább a Kocsis Máté, Bájer, Menczer, stb. féle véresszájú fröcsögőktől és az általuk felhergelhető tömegektől. Persze ha OV kiáll és azt mondja, hogy elfogadja az eredményt, az lecsillapíthatja a kedélyeket, de ha ő csak 2-3 napig csendben marad, akkor lehetnek gondok...

THIS ONE'S FOR PAT!!!!!!!!
4 hónapja
Klaci79 Pittsburgh Steelers Indiana Hoosiers 23 936
Egyébként én nem értem minek szarakodnak akkor már, csináljanak egy videót, ahol MP azt mondja, hogy "minden magyart rühellek, dögöljön meg az összes, nekem csak a pénzük kell", aztán hagyhatjuk az egész kampányosdit meg szavazósdit a fenébe...
StormST

r.baggio
"Fókaverő, kecskehágó"
B@zmeg, sírok 😀
4 hónapja
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 26 739 — Lucas Scott
Amikről ti írtok azok lehetséges csalási metodikák egy demokráciában, lokálisan, nem rendszerszinten.
Egy autokráciában, egy meghackelt demokráciában ezekre a bindzsizésekre semmi szükség, mert rendszerszinten lehet belenyúlni a törvényekbe, végrehajtási rendeletekbe, az egész választási rendszerbe, oda lehet csatornázni végtelen összegeket, ahova csak szükséges, stb.
Ha a NER megteheti, hogy bárkit kioffol a választásról, ha az szuverenitásvédelmileg nem okés, ha bárkit lekaraktergyilkolhat, ha rendeletileg kormányozhat, ha pikk-pakk létrehozhat bármilyen hatáskörrel bármilyen hivatalt, ha fél nap alatt elfogadhat bármilyen törvényt, akkor minek bindzsizne többezer helyi agyhalottal?!
Őszentsége Sobri Jóska
Én nem hiszek abban, hogy a Fidesz akarna a választási rendszer bármilyen drasztikus módosítását a hátralévő 5 hónapban.

Szóval ezek az eszközök bizonyosan hatékonyak lesznek a Fidesznek valamilyen szinten, de szerintem ’26-ban már jelentősen kisebb hatással lesz a szavazókra, mint ’22-ben.
FuckYoElonMusk
Tehát OV csettint egyet a választás éjszakáján, aztmondja, hogy: a teremburáját, győzött a népakarat, jöjjön, Péter! És csendben ellenzékbe vonul? Nyugodtan végignézi, hogy adott esetben egy Tisza 2/3 szétbombázza élete főművét, a 16 évnyi korszakát? Miközben előtte minden lehetősége megvolt a megakadályozására? Ha nagyon úgy néz ki, hogy veszítenek, nem kell az autokrácia felé menni, elég a demokrácia felé - full listás választás, 1%-os küszöbbel. Erre azért nehéz azt mondani, hogy diktatúra, de az életben nem tudod megváltoztatni.

Te egy nagyon demokratikus észjárású OV-t feltételezel. Az meg, hogy a Dirket 36 leír valamit, még nem lesz automatikusan igaz. Sőt. Lehet, hogy semmiféle piaci, jogállami vagy egyéb szépenhangzó megfontolás nem volt a civil-törvény bevezetésének elhalasztása mögött, csak egyszerűen többet hozott, mint vitt a mérések szerint és jónapot. A fidesz eddig is így működött, simán dobtak szimbolikus ügyeket a népszerűség oltárán, lásd. vasárnapi boltzár.
MC12
igen, de ez asszem benne is van a direkt cikkbe, hogy a fideszes ogy kepviselok sem jogallami erzuletbol voltak bizonytalanok az ellehetetlenitesi torveny miatt (civil torveny na persze, azert ilyen eufemizmust meg kormanyszovivo sem hasznalt kb) hanem mert tul sok kerdes jott a bazis felol, akik feltek, hogy oket is erintheti.
ennyi tortent es kesz.

en is ugy gondolom, hogy ha a szamok rosszak akkor legvegso esetben februar vegen jon vmi hasonlo, amit irtal.

ugye OV 3 eve is azt mondta a szavazokor elott, hogy mindig elfogadja a valasztasok eredmenyet. mivel nem mondott mast azota ezert ebbol kell kiindulni. amugy sztem itt vannak olyan otletek, amiket nalam okosabbak ki tudnak talalni, hogy meg jobban lejtsen. ne csak listas legyen hanem mondjuk megyei listas, amibe nyilvan azok a jellegu telepulesek nem szamitanak be, ahol gyengebb a fidesz (meg lehet huzni 5-10-15 ezer lakosnal is akar). tehat orszagos lista mellett legyen megyei is, nekik legyen dupla szavazatuk. vagy volt szo a hataron tuli szavazatok jobb felhasznalasaban h ne csak 1-2 helyet jelentsenek es stb.
te javaslatod inkabb vereseg optimalizalasra jo, de ahhoz nagyon rossz szamok kellenek, hogy ne probaljanak meg olyan rendszert kihozni, hogy nyerhetnek.

Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
4 hónapja
MC12 New Orleans Saints Kennesaw State Owls 7 405
Amikről ti írtok azok lehetséges csalási metodikák egy demokráciában, lokálisan, nem rendszerszinten.
Egy autokráciában, egy meghackelt demokráciában ezekre a bindzsizésekre semmi szükség, mert rendszerszinten lehet belenyúlni a törvényekbe, végrehajtási rendeletekbe, az egész választási rendszerbe, oda lehet csatornázni végtelen összegeket, ahova csak szükséges, stb.
Ha a NER megteheti, hogy bárkit kioffol a választásról, ha az szuverenitásvédelmileg nem okés, ha bárkit lekaraktergyilkolhat, ha rendeletileg kormányozhat, ha pikk-pakk létrehozhat bármilyen hatáskörrel bármilyen hivatalt, ha fél nap alatt elfogadhat bármilyen törvényt, akkor minek bindzsizne többezer helyi agyhalottal?!
Őszentsége Sobri Jóska
Én nem hiszek abban, hogy a Fidesz akarna a választási rendszer bármilyen drasztikus módosítását a hátralévő 5 hónapban.

Szóval ezek az eszközök bizonyosan hatékonyak lesznek a Fidesznek valamilyen szinten, de szerintem ’26-ban már jelentősen kisebb hatással lesz a szavazókra, mint ’22-ben.
FuckYoElonMusk
Tehát OV csettint egyet a választás éjszakáján, aztmondja, hogy: a teremburáját, győzött a népakarat, jöjjön, Péter! És csendben ellenzékbe vonul? Nyugodtan végignézi, hogy adott esetben egy Tisza 2/3 szétbombázza élete főművét, a 16 évnyi korszakát? Miközben előtte minden lehetősége megvolt a megakadályozására? Ha nagyon úgy néz ki, hogy veszítenek, nem kell az autokrácia felé menni, elég a demokrácia felé - full listás választás, 1%-os küszöbbel. Erre azért nehéz azt mondani, hogy diktatúra, de az életben nem tudod megváltoztatni.

Te egy nagyon demokratikus észjárású OV-t feltételezel. Az meg, hogy a Dirket 36 leír valamit, még nem lesz automatikusan igaz. Sőt. Lehet, hogy semmiféle piaci, jogállami vagy egyéb szépenhangzó megfontolás nem volt a civil-törvény bevezetésének elhalasztása mögött, csak egyszerűen többet hozott, mint vitt a mérések szerint és jónapot. A fidesz eddig is így működött, simán dobtak szimbolikus ügyeket a népszerűség oltárán, lásd. vasárnapi boltzár.

“A kiábrándult idealistákból lettek a cinikusok”
4 hónapja
r.baggio Miami Dolphins Indiana Hoosiers 64 863 — no es importante
Egyébként én nem értem minek szarakodnak akkor már, csináljanak egy videót, ahol MP azt mondja, hogy "minden magyart rühellek, dögöljön meg az összes, nekem csak a pénzük kell", aztán hagyhatjuk az egész kampányosdit meg szavazósdit a fenébe...
StormST

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
4 hónapja
rva 4 598 — Me for President!
Mindezek miatt szerintem nagyon alacsony annak az esélye, hogy a Fidesz – ahogy Te felvetetted – totálisan átalakítaná a választási rendszert, mert egyrészt jelentős az esély arra, hogy akkor ezzel – folytatódva a lemorzsolódás – akár százezres nagyságrendben bukhat választókat (akár úgy, hogy nem Tisza szavazók lesznek, hanem szimplán otthon maradnak és nem mennek el a Fideszre szavazni), és jó eséllyel csak kevés új szavazót tudna bevonzani ezzel (a bizonytalanokból fix, hogy nagyon keveset, inkább néhány mi hazánkosat, de abból se túl sokat). FuckYoElonMusk
költség-hozam
nem tudod úgy átalakítani a rendszert, hogy ne számítson a lemorzsolódó?
hogy a megmaradt 1,2 millió kiadja az 51%-ot?
csak kérdezem, én nem tudom.
4 hónapja
FuckYoElonMusk New England Patriots 380
Őszentsége Sobri Jóska

Értem én, hogy könnyű dobálódzni azzal, hogy a Fidesznek korlátlan jogalkotási hatalma van végtelen gonoszsággal és abszolút gátlástalansággal párosulva – de épp a mostani, Direkt36-os cikk ( telex.hu/direkt36/2025/10/30/direkt36-fidesz-orban-viktor-igy-probal-urra-lenni-a-fidesz-belso-valsagan) mutatta meg, hogy azért a Fidesz vezetésében nagyon is megvannak azok, akik értik, hogyan is működik és hogyan is áll össze az a kb. 2 milliós, nagyon max. 2,5 milliós Fidesz-tábor.

Itt most a cikknek azon részét emelném ki, hogy volt az a javaslat tavasszal, hogy a Szuverenitás Hivatal kapott volna némi hatalmat kb. a civil szervezetek vegzálására (1%-os adó felajánlások elvétele, plusz bürokratikus terhek, stb.). Tehát még nem is Tiszára céloztak volna, hanem mindig könnyű célpontnak számító civil szférára. Na és ezzel kapcsolatban emelnék ki a cikkből egy-két dologot: „Ráadásul mivel a javaslatban nagyon drasztikus intézkedések voltak, a kormányzatban többen is úgy látták, hogy annak elfogadása több választót vinne, mint amennyit hozna. „Csak a Mi Hazánktól hozott volna szavazókat, a régi, polgári szavazóink egy része elveszett volna” – fogalmazott az egyik fideszes politikus.” … „A javaslatról az egyik május végi kormányülésen vita alakult ki. Az egyik kormányzati forrás szerint itt több miniszter is arról beszélt, hogy a javaslatnak túlzottan nagy lenne a politikai ára. Orbán az elhangzottakra a kormányülésen érdemben nem reagált, a politikai kockázatok miatt azonban pár nap múlva a visszavonás mellett döntött. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője ezt követően jelentette be, hogy a törvénytervezetet leveszik az Országgyűlés napirendjéről.

Tehát a Fidesz vezetésben is vannak jópáran, akik képesek reálisan értékelni egy-egy ilyen drasztikusabb intézkedésnek a potenciális előnyét, kockázatait és veszélyeit, és már itt, alapvetően csak a civil szférát támadó törvényt is el tudtak kaszáltatni Orbánnal. Amely törvényjavaslat nem is érintette volna érdemben a választási rendszert. Na most képzeld el, hogy milyen hangok lennének a Fideszen belül akkor, amikor ennél durvább, ténylegesen bele akarnának nyúlni a választási rendszerbe.

Mert ugyebár a Fidesz vezetésében is tudják azt, hogy a Fidesz tábor az nem egy homogén választói közösség. Vannak a magszavazók, akik mindig és minden körülmények között a Fideszre fognak szavazni. Ez nagyon maximum 1,2 milliós bázis lehet – kiindulva a legutóbbi Nemzeti Konzultációt visszaküldők, kitöltők Fidesz által bemondott számából –, de ha a Békemenet részvételi számait nézzük, akkor reálisan ennél azért kevesebb (nehogy már csak 80-100 ezer Fidesz szavazó legyen egy ekkora nagyságú Fidesz magszavazóból, aki részt vesz Minden Idők Békemenetén, azért ez így nagyon kevés egy ennyire vasmarokkal szervezett párttól).

Ugyanakkor van egy kb. egymilliós Fidesz szavazó réteg, amelyben vannak erősebben a párthoz kötődők (de nem annyira, hogy két percet áldozzanak az életükből arra, hogy ezt a nyamvadt konzultációt kitöltsék, avagy sétáljanak egyet Margit-hídon) és lazábban a párthoz kötődő szavazók, akik néhány dolog nem tetszik, de ilyen-olyan érvek, okok miatt majd a Fideszre szavaznak.

Pontosan amiatt, mert nem homogén a Fidesz szavazói bázisa, ezért is egyértelmű az a trend, hogy a Fidesz tábor folyamatosan morzsolódik, lásd ennek példájaként a 21 Kutatóközpont ezen kutatását:  www.21kutatokozpont.hu/szavazatvandorlas.html És ha megnézed, tényleg nincs nagyon erőteljes elvándorlás a Mi Hazánkból vagy a bizonytalanokból a Fidesz felé, tehát potenciálisan nincs olyan nagy mértékű pótlás ezekből a rétegekből, amely kiváltja a drasztikus intézkedés miatti Fidesz táborból való lemorzsolódást, sőt hát ugye az nem is elég, hanem ezt a mérleget majd pluszba fogja átlökni.

Mindezek miatt szerintem nagyon alacsony annak az esélye, hogy a Fidesz – ahogy Te felvetetted – totálisan átalakítaná a választási rendszert, mert egyrészt jelentős az esély arra, hogy akkor ezzel – folytatódva a lemorzsolódás – akár százezres nagyságrendben bukhat választókat (akár úgy, hogy nem Tisza szavazók lesznek, hanem szimplán otthon maradnak és nem mennek el a Fideszre szavazni), és jó eséllyel csak kevés új szavazót tudna bevonzani ezzel (a bizonytalanokból fix, hogy nagyon keveset, inkább néhány mi hazánkosat, de abból se túl sokat).

De tegyük fel, csak a játék kedvéért, hogy Orbán lesöpör minden ilyen megfontolást és bevállalna valami nagyon durva választási rendszerbe való belenyúlást. Ebben az esetben szerintem Orbánnak a legfájóbban a pénzpiacok reagálnának erre, mivel az erős forint mögötti egyik tényező az a kormányváltás magas potenciálja ( www.forbes.hu/uzlet/magyar-peter-tisza-part-forint-arfolyam/). Ha ez a tényező kiesik, meg amúgy is azt szűrnék le egy ilyen döntésből, hogy akkor itt egy nagyon is masszív autokrácia fog hamarosan és elkerülhetetlenül kiépülni, akkor bizonyára menekülőre foghatják a szereplők jó része és egészen gyorsan összeomolhat az euró árfolyam, amit pedig nyilván magával hozna egy szemmel látható áremelkedést, és nem nagyon hiszem, hogy a mondjuk mindez a választások előtt két héttel begyűrűzve, majd a Fidesz azt el tudná magyarázni a Fidesz magszavazókon kívüli választóknak, hogy mindezt nem ő okozta, hanem külső erők támadják Magyarországot.

Szóval én úgy gondolom, hogy a Fidesz eddig alakíthatta a választási rendszert, most már drasztikusan nem tud belenyúlni, ezen keretek között lesz választás ’26-ban.

A többivel egyetértek, hogy lesznek karaktergyilkolások, meg osztogatás, stb., ahogy eddig is. Csak épp, ha megnézzük az édesanyák SZJA mentessége, nyugdíjasoknak utalvány juttatás, vagy bármi más, közelmúltbéli osztogató jellegű intézkedések, azért olyan nagyon nem lendítettek a Fidesz támogatottságán, inkább csak a morzsolódást állították meg. Szóval egyelőre nem tűnik úgy, hogy ennek olyan drámai nagy hatása lenne a választókra, hiszen akkor már most is valamilyen határozott és érdemi emelkedő trendet kellene látni a Fidesz számaiban, de a közvélemény kutatások alapján nem úgy tűnik, hogy ez bekövetkezne.

Az emberek lejáratásába pedig előbb-utóbb belefáradnak az emberek, illetve közönyössé válnak. Egyrészt információs túlterhelés lesz abból, hogy ha a Fidesz a saját pozitív üzenetei hangoztatása mellet, a Tiszát üti, Magyar Pétert sározza, és még egyes jelölteket is elkezdi lejáratni, úgy, hogy valamennyire még DK-t is utálni kell... A Fidesz által mindig is gerjesztett médiazaj, hogy naponta akár több tucat hír között elvesszen az ellenzék (Tisza) pozitív üzenetei meg a Fidesznek ártó hírek, azt is magával hozza, hogy ebben a zajban nem tud akkor ütni egy-egy karaktergyilkolás, mert csak aznap még másik hat ugyanilyen erejű hír megy ki, meg aztán jön a holnap, termeli az újabb híreket. Meg hát minél többször ismételgeti ezeket a lejáratásokat, úgy csökken az ereje, elinflálódik ez is sok ember fejében, hogy ki mindenkit is kel és miért is utálni. Éppen ezért karaktergyilkolás hatása, ha ez nem valami nagyon ütős és erős dolog, max néhány napig tarthat és aztán elülhet.

4 hónapja
StormST Denver Broncos 12 725 — SB 50 Champion @ Grund

THIS ONE'S FOR PAT!!!!!!!!
4 hónapja
vpi New England Patriots Rutgers Scarlet Knights 4 531 — Patriot
 x.com/jancseee/status/1985272874517626945
4 hónapja
Literally annyi volt a kaja, hogy anyám már odaadta a vacsiját haveromnak mert ő ennyit nem szokott enni 😀
zacknorb
Theoretically fáj leírni, hogy “szó szerint”?
szaba
Máig egyik kedvenc pillanatom, amikor Gulyás Marci egy Magyarországon felvett, magyar emberrel készített, magyar közönségnek szánt magyar nyelvű interjúban megkérdezte valami ellenzéki akárkitől, hogy "endorszálja" e ezt meg azt a dolgot.
Kampman
Mert ő hisz az ewoke ideológiában.
Dzsokijuing
Lehet ő is Jedi.

4 hónapja
Dzsokijuing Dallas Cowboys Texas Longhorns 10 266 — Saturday Night Lights
Literally annyi volt a kaja, hogy anyám már odaadta a vacsiját haveromnak mert ő ennyit nem szokott enni 😀
zacknorb
szaba
Máig egyik kedvenc pillanatom, amikor Gulyás Marci egy Magyarországon felvett, magyar emberrel készített, magyar közönségnek szánt magyar nyelvű interjúban megkérdezte valami ellenzéki akárkitől, hogy "endorszálja" e ezt meg azt a dolgot.
Kampman
Mert ő hisz az ewoke ideológiában.

Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
4 hónapja
Kampman Green Bay Packers Wisconsin Badgers 31 697
zacknorb
szaba

4 hónapja
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 36 189 — #NoStress
zacknorb
szaba
actually nem fáj, csak minek
fake.id
Ally Pally.
Én nyertem.

4 hónapja
fake.id 1 707 — tush push aficionado
zacknorb
szaba
actually nem fáj, csak minek
4 hónapja
Josszi San Francisco 49ers Nevada Wolf Pack 4 480
Nekem lenne még ötletem arra, hogy miként toborozhatnának szavazókat.
Először is, törvényt hoznék rá, hogy lehessen végrendelkezni arról, hogy az ember szavazatát egy adott pártnak adják elhalálozása után és X évre visszamenőlegessé tenném, hogyha a család tudja dokumentumokkal igazolni, hogy az elhunyt a hozzátartozójuk és azt, hogy ez elmúlt X évben szavazott.

Természetesen ha egy párt már nem létezik, akkor annak a szavazata elvész illetve a korábbi szavazatot nem lehet átkonvertálni.
Lúdas Solymi
vagy ne indulhasson olyan párt amelyik nem indult az előző szavazáson, meg mert közben háború tört ki

¯\_(ツ)_/¯ Csak egészség legyen, meg kerozin a repcsibe!