Politika

65 feliratkozó

több mint 11 éve
Őszentsége Sobri Jóska Jacksonville Jaguars 35 183 — #NoStress
az egész Biszku-ügy legjobb summázása talán az, amit az egyik tanárom mesélt, aki a mai napig jó kapcsolatban van a Biszku-ügy kutatásában résztvevő egyik future kollégával (személyiségi jogok ugye, meg egyébként sem személyes ismeretség), aki cirka 2,5 évnyi kutatómunka után beszélgetett el a tanárommal, majd amaz, csak annyit válaszolt rá, hogy "de nem lennék a helyedben, amiket te tudsz erről az országról". Ez megint a gumicsont, arra jó, hogy többek közt te is verd a klaviatúrát és örülj, hogy leültetünk egy 92 éves vén faszit, aki valószínűleg soha az életben nem fog kijönni a börtönből. Nem, nem azt mondom, hogy ártatlan és még csak azt sem, hogy nem érdemli meg, csak maga az eljárás 1, értelmetlen már 2, gumicsont, lásd feljebb, megint elfedi a valós problémákat, vagy ha már mindenképpen levéltáras-kutatósdit akarunk játszani, akkor kiáshatunk mást is, csak lehet olyan dolgot sikerülne, amitől holnap lángolna Pest. (pl. ügynökakták ugye...)
Btw, ha az öreg nyilas miatt - Csatáry - verte mindenki a nyálát, hogy mekkora geciség már ilyen idősen basztatni, akkor Biszkut hagyni lehetne meghalni nyugiban.
tudom, gecihülye vagyok.Amadeus91
Neked gumicsont, akit megnyomorítottak, annak meg lehet hogy az utolsó és egyetlen célja az életében.
Azt elismerem, hogy már az önmagában probléma, hogy ezzel a kérdéssel most kell foglalkoznunk. Erre 20 éve kellett volna pontot tenni.

Továbbá én azonosan ítélem meg a baloldali és a jobboldali diktatúrák áldozatait és az elkövetőit, és szerintem ezzel a közvélemény nagyobb része is így van. Vagyis ha Csatáry bűnös volt, neki is bűnhődnie kellett volna, bármennyire is vén volt, bármennyire is régi történetről van szó.atapapa
igen, 2014-ben, ez egy gumicsont. Egyetértek veled, a rendszerváltáskor kellett volna borítani az asztalt. Akkor lett volna értelme, ma már nincs (sőt, ahogy haladunk az idővel, lassan az ügynökaktákkal is egy catfight-t érnénk el a nyugdíjas otthonban). Még egyszer, nem tagadom, hogy bűnös, nem tagadom, hogy megérdemli, de nem látom az értelmét a szabadságvesztésnek meg a 10 éves közügyektől való eltiltásnak. Biszkunak nincs már 10 éve. Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy hogy lehetne egy 90+n éves öregembert megbüntetni, hogy azt ő tényleg büntetésként élje meg. (Sobri, ez kb. az életfogytos rabok dolgoztatása a kajáért c. történet)Amadeus91
Megmondom hogyan lehet megbüntetni:
A bíróság kimondja, hogy bűnös.
Ennyi a lényeg.
Nem a bezárás, se nem a dolgoztatás, és társai.
Pusztán annyi, hogy egy öreg náci vagy komcsi se ússza meg, pusztán mert már elmúlt x éves.
Mivel jogász leszel, már most jó ha nem kevered össze az ítélethozatalt és az ítéletvégrehajtást.

több mint 11 éve
resistance is futile Las Vegas Raiders Michigan Wolverines 34 218
az egész Biszku-ügy legjobb summázása talán az, amit az egyik tanárom mesélt, aki a mai napig jó kapcsolatban van a Biszku-ügy kutatásában résztvevő egyik future kollégával (személyiségi jogok ugye, meg egyébként sem személyes ismeretség), aki cirka 2,5 évnyi kutatómunka után beszélgetett el a tanárommal, majd amaz, csak annyit válaszolt rá, hogy "de nem lennék a helyedben, amiket te tudsz erről az országról". Ez megint a gumicsont, arra jó, hogy többek közt te is verd a klaviatúrát és örülj, hogy leültetünk egy 92 éves vén faszit, aki valószínűleg soha az életben nem fog kijönni a börtönből. Nem, nem azt mondom, hogy ártatlan és még csak azt sem, hogy nem érdemli meg, csak maga az eljárás 1, értelmetlen már 2, gumicsont, lásd feljebb, megint elfedi a valós problémákat, vagy ha már mindenképpen levéltáras-kutatósdit akarunk játszani, akkor kiáshatunk mást is, csak lehet olyan dolgot sikerülne, amitől holnap lángolna Pest. (pl. ügynökakták ugye...)
Btw, ha az öreg nyilas miatt - Csatáry - verte mindenki a nyálát, hogy mekkora geciség már ilyen idősen basztatni, akkor Biszkut hagyni lehetne meghalni nyugiban.
Neked gumicsont, akit megnyomorítottak, annak meg lehet hogy az utolsó és egyetlen célja az életében.
Azt elismerem, hogy már az önmagában probléma, hogy ezzel a kérdéssel most kell foglalkoznunk. Erre 20 éve kellett volna pontot tenni.

Továbbá én azonosan ítélem meg a baloldali és a jobboldali diktatúrák áldozatait és az elkövetőit, és szerintem ezzel a közvélemény nagyobb része is így van. Vagyis ha Csatáry bűnös volt, neki is bűnhődnie kellett volna, bármennyire is vén volt, bármennyire is régi történetről van szó.atapapa
igen, 2014-ben, ez egy gumicsont. Egyetértek veled, a rendszerváltáskor kellett volna borítani az asztalt. Akkor lett volna értelme, ma már nincs (sőt, ahogy haladunk az idővel, lassan az ügynökaktákkal is egy catfight-t érnénk el a nyugdíjas otthonban). Még egyszer, nem tagadom, hogy bűnös, nem tagadom, hogy megérdemli, de nem látom az értelmét a szabadságvesztésnek meg a 10 éves közügyektől való eltiltásnak. Biszkunak nincs már 10 éve. Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy hogy lehetne egy 90+n éves öregembert megbüntetni, hogy azt ő tényleg büntetésként élje meg. (Sobri, ez kb. az életfogytos rabok dolgoztatása a kajáért c. történet)
több mint 11 éve
atapapa New Orleans Saints LSU Tigers 10 261 — #neverpunt
Ez a TE jogfelfogásod. Az enyém és Sólyomé pedig más. A nagy kérdés, hogy mit kezdjünk vele? Egy bankrabló esetén nem lenne különösebb füstje a dolognak, eldönthetné kettőnk közül az, akit éppen megbízott a demokratikus többség. De a múltunk sorskérdéseit valószínűleg nem fogunk tudni úgy nyugvópontra tenni, hogy abban valahol ne találjuk meg mindketten az elfogadhatót.peterk2005
Ez még csak nem is jogfelfogás, hanem a jogi helyzet szülte igazságos-igazságtalan kérdésre adott morális válasz.

Építek és fenntartok egy diktatúrát emberi életek és sorsok árán, a sértettek ellenkezni nem tudnak, jogi elégtételt venni nem tudnak, majd addig uralkodom, amíg ezek az ügyek el nem évülnek. Onnan már jöhet a demokrácia, sőt, én leszek a legnagyobb demokrata, én alkotom az első demokratikus sarkalatos törvényeket és én védem a legjobban az olyan nagyszerű jogintézményeket, mint az elévülés.
Az ilyen alapokon épült jogállamot csak a csicsás vakolat tartja össze.

Sólyom szerint (és szerinted) a németek, a csehek, Strasbourg, stb. is alkotmányellenesen rendelkeztek vagy vélekedtek erről a kérdésről.
Szerintem meg Sólyom pápább akart lenni a pápánál.
Mindegy, olyan szintű ellentét van a témáról alkotott véleményünk között, hogy három fórum teleírásával se fogunk egyetérteni.

több mint 11 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 404 — The only discipline that lasts, is self discipline
Így is hozzá lehet állni, bár szerintem voltak korszakok mindkét időszakban, amihez lehet nyúlni. Persze megértem azokat is, akik azt mondják, hogy nem lehet egy adott időszakból a nekünk megfelelőt lehámoznunk és a többi felett szemet hunynunk.atapapa
Ha már ilyen megközelítésből nézzük, akkor bevallom, nekem nem is azzal van/volt a bajom, hogy megpróbáljuk kihámozni a múltunk pozitív szeletkéit, hanem azzal, hogy túl sok erőfeszítést feccölünk bele, túl kevés eredménnyel. Eközben pedig nem érzem, hogy mindez a lényeget szolgálná: hogy ráakadjunk egy olyan helyes 21.sz-i identitásra, amivel a következő századot jobb szaldóval tudhatnánk le. Lehet, hogy bizonyos csoportok hol egyik hol másik ideológiai irányzat alatt lelkileg megtalálni érzik a saját identitásukat, de az egyelőre inkább a múltbeli igazságokat rendbetevő, sőt időnként újraértelmező, nem pedig előremutató. A társadalom többsége pedig eközben elveszett és meg is csömörlött a vitáktól, és ezt az egész Európa meg demokrácia játékot, amibe egyébként évszázadok óta vágytunk, olyan se veled se nélküled módon közelíti meg. Az eszével tudja, hogy arra kéne menni, de lelke mélyén meg utálja mégis az egészet, mert csak a salakját tapasztalta eddig.

Szóval nem tudom, hogy mi lenne a helyes, mert el is kéne számolnunk és egyenesbe jönni a múltunkkal, ugyanakkor jó ideje képtelenek vagyunk rá, inkább csak rontjuk is a helyzetünket. Emiatt lehet, hogy akkor meg kéne fordítani, és azzal törődni mi lesz a közeljövőben, aztán nekifutni a múltnak még egyszer, ha már kitaláltuk. De az is lehet, hogy ez se menne. Affene tudja. Lehet, hogy nincs mese, át kell esni a nehéz szülésen, akármeddig is tart.

Gondolom emlékszel még a választáson győztes MDF kampányára: elvtársak vége, tavaszi nagytakarítást, vagy hogy milyen indulatok övezték, amikor az SZDSZ nekiállt támadni a törvényt. Az biztos, hogy 1990-ben a társadalom többségének nem az volt az elvárása, hogy minden menjen tovább, a diktatúra vezetői érezzék jól magukat kiemelt nyugdíjakkal, esetleg privatizáljanak maguknak állami vállalatokat, vagy maradjanak továbbra is állami vezetők, de semmi esetre se legyen személyükre nézve büntetőjogi konzekvenciája annak, amit tettek.atapapa
Nem volt azért egy ilyen egyszerű véleményem szerint. Volt azért annak jogalapja, hogy akkor sokan úgy érezzék - benne a Fidesszel is egyébként -, hogy lehet tartani attól, hogy valódi elszámoltatás helyet látszat-intézkedések fognak történni. Azért a négy-igenes népszavazás, az eltűnő dossziékról áramló hírek, az MDF padsoraiban ülő nem is egy volt MSZMP káder azért bőven megteremtette erre az alapot. Valószínűleg az lehetett volna a megoldás, ha még a Kerekasztal idején erről is megállapodnak, de erre vagy nem volt lehetőség, vagy idő, vagy úgy gondolták, ezt utána is el tudják intézni. Aztán mint kiderült, nem tudták.

(Egyébként nem gondolom, hogy 1990-ben a társadalom elsősorban 56-al akart volna szembenézni. Azzal is, de ennél sokkal inkább az aktuális ügyek érdekelték az embereket. Azok amit írtál is: a volt állampárti elitet szerették volna leginkább eltávolítva látni. Na, ez sikerült aztán a legkevésbé.)

Azért, mert háborús bűnöknek azért nincs elévülése, mert azok speciális bűnök. Minden más esetén viszont visszamenőleges - és ezért igazságtalan - utólagosan az elévüléssel matatni.peterk2005
Nem az. Az igazságosságnak amúgy is van pár perspektívája, pl. mennyire igazságos rendszerszintű bűnözőket elévülés miatt futni hagyni, akkor, amikor őket állam az államban módon nem fenyegette a büntetőeljárás veszélye?atapapa
Ez a TE jogfelfogásod. Az enyém és Sólyomé pedig más. A nagy kérdés, hogy mit kezdjünk vele? Egy bankrabló esetén nem lenne különösebb füstje a dolognak, eldönthetné kettőnk közül az, akit éppen megbízott a demokratikus többség. De a múltunk sorskérdéseit valószínűleg nem fogunk tudni úgy nyugvópontra tenni, hogy abban valahol ne találjuk meg mindketten az elfogadhatót.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 11 éve
bergerdani Atlanta Falcons USC Trojans 4 960
Ha valaki esetleg nem tudná, ma este Kálmán Olga vendége lesz Vona Gábor. Szvsz rendkívül szórakoztató adásra van kilátás (Olgácskát a Schiffer-hisztije óta nem néztem)

Mindig jövőre
több mint 11 éve
Amiket itt leírtál, az egy bizonyos nézőpontból való interpretálása az akkori vitának. A vita gyökere az volt, hogy vissza lehet-e nyúlni a két háború közötti időkbe gyökerekért, vagy az is olyan hiba, mint az, hogy átviszünk valamilyen folyonosságot a negyven év kádárizmussal.peterk2005
Így is hozzá lehet állni, bár szerintem voltak korszakok mindkét időszakban, amihez lehet nyúlni. Persze megértem azokat is, akik azt mondják, hogy nem lehet egy adott időszakból a nekünk megfelelőt lehámoznunk és a többi felett szemet hunynunk.

Ez nem igaz. Éppen az a problémánk, hogy eddig mindig minden győztes fél úgy gondolta, hogy amit ő gondol, azt gondolja a társadalom ispeterk2005
Gondolom emlékszel még a választáson győztes MDF kampányára: elvtársak vége, tavaszi nagytakarítást, vagy hogy milyen indulatok övezték, amikor az SZDSZ nekiállt támadni a törvényt.
Az biztos, hogy 1990-ben a társadalom többségének nem az volt az elvárása, hogy minden menjen tovább, a diktatúra vezetői érezzék jól magukat kiemelt nyugdíjakkal, esetleg privatizáljanak maguknak állami vállalatokat, vagy maradjanak továbbra is állami vezetők, de semmi esetre se legyen személyükre nézve büntetőjogi konzekvenciája annak, amit tettek.

Azért, mert háborús bűnöknek azért nincs elévülése, mert azok speciális bűnök. Minden más esetén viszont visszamenőleges - és ezért igazságtalan - utólagosan az elévüléssel matatni.peterk2005
Nem az.
Az igazságosságnak amúgy is van pár perspektívája, pl. mennyire igazságos rendszerszintű bűnözőket elévülés miatt futni hagyni, akkor, amikor őket állam az államban módon nem fenyegette a büntetőeljárás veszélye?
Nagy vonalakban az elévülés olyan körülményekre van kitalálva, amikor lehetősége van az adott félnek élnie a joga érvényesítésével, pl. elmehet a bíróságra valamilyen panaszával, a hatóságoknál feljelentést tehet, majd ennek nyomán eljárás indul. Ha valamiért nincs lehetősége, akkor az elévülési idő nyugszik.
Ott értelmetlen elévülésről beszélni, ahol a sértettnek nincs lehetősége feljelentést tennie, sőt, egy esetleges feljelentéssel még a saját sorsát tenné nehezebbé.

több mint 11 éve

Továbbá én azonosan ítélem meg a baloldali és a jobboldali diktatúrák áldozatait és az elkövetőit, és szerintem ezzel a közvélemény nagyobb része is így van. Vagyis ha Csatáry bűnös volt, neki is bűnhődnie kellett volna, bármennyire is vén volt, bármennyire is régi történetről van szó.

több mint 11 éve
peterk2005 udvari bolond Indianapolis Colts Stanford Cardinal 24 404 — The only discipline that lasts, is self discipline
Tehát szépen levezetted, hogy bizony nincs reálisan meghúzható korhatár egy bűnös náci vagy komcsi esetében.Sobri Jóska
Tehát megértettél. 😊

Azt meg ugye te se gondolod komolyan akceptálható érvnek, hogy egy jogilag tiszta szitut minek érzel.Sobri Jóska
Én viszont nem értelek. Vagy nem ugyanarról beszélünk.

Nem tudjuk eldönteni, hogy mi a jogilag tiszta szitu, hiszen nem vagyunk az információk birtokában. Feltételezéseket tudunk tenni. Illetve azonosulni tudunk a bírósági ítélettel, vagy pedig nem tudunk azonosulni. Ezek az opcióink. Ez nem jogi kategória természetesen. Jogilag egy bírósági ítéletet elfogadunk és pont. Viszont itt társadalmi jóvátételről, igazságtételről beszélgetünk, amikor is a bírósági ítéletekkel kapcsolatos szubjektív értékítéleteknek ugyanolyan - ha nem nagyobb - jelentősége van, mint magának a bírói végzésnek.

“Pressure is something you feel when you don't know what the hell you're doing.” (Peyton Manning)
több mint 11 éve
És ezzel a logikával hol a korhatár, ahol szerinted megúszhatja valaki?
Mondjuk Biszkut hagyjuk a gyíkba, lévén 92 éves. És aki 91? Vagy 90? Esetleg 84? Vagy 75? 68? 53? 42? Mennyi az a határ, amit átlépve egy bűnös az életkora miatt már ne legyen felelősségrevonható? Te, mint jogot tanuló ember, akinek valószínűleg igénye van az egzakt megfogalmazásokra, ha rajtad múlna miképpen írnád a törvénybe? Hanyadik születésnapot követően nem bűnös a bűnös?Sobri Jóska
Annyiban egyetértek Amadeus91-el, hogy a gyakorlatban azt látom, hogy amikor egy vén szerencsétlen volt náci matuzsálemet kap el a Wiesenthal központ és citálják bíróság elé, akkor a széljobb prominensei nem restek a bírósági teremben is tiltakozni, hogy ez már túlzás, holokauszt biznisz megatökömtudja. Azaz a kor hol számít, hol nem, attól függően, hogy kinek a komcsijáról vagy nácijáról van szó. De még a nem széljobbról is sokan - például jómagam is, aki messzebb nem is lehetne a széljobbtól, gyakorlatilag "szélközép" vagyok 😀 - még én is úgy vagyok vele, hogy inkább szánalmasnak érzem már ezeket a pereket, mint felemelőnek. A náci trotty perét is meg a Biszkuét is. Ergo, aki társadalmi igényről, meg erkölcsi megtisztulásról beszél az megint csak a saját nevében beszél, mert nagyon sokan nem úgy gondolják, gondoljuk már.

Hangsúlyozom, nem azt mondom, hogy ne ítéljék el ezeket a matuzsálemeket. De. Van erre is igény, ráadásul valamelyest korrekt jogi lehetőség is, a háborús bűnön keresztül megközelítve. És valóban nincs értelme a korral matatni, mert nem lehet helyesen meghúzni a határokat. Viszont éppen ugyanezért gondolom azt, hogy az egyértelmű háborús bűnként megítélhető eseteken kívül a visszamenőlegességgel, illetve elévüléssel se kéne babrálni, mert ott is hasonló a helyzet, abban az esetben sem lehet meghúzni értelmes határokat.peterk2005
Tehát szépen levezetted, hogy bizony nincs reálisan meghúzható korhatár egy bűnös náci vagy komcsi esetében.
Azt meg ugye te se gondolod komolyan akceptálható érvnek, hogy egy jogilag tiszta szitut minek érzel.

több mint 11 éve
Mondjuk Biszkut hagyjuk a gyíkba, lévén 92 éves. És aki 91? Vagy 90? Esetleg 84? Vagy 75? 68? 53? 42? Mennyi az a határ, amit átlépve egy bűnös az életkora miatt már ne legyen felelősségrevonható? Te, mint jogot tanuló ember, akinek valószínűleg igénye van az egzakt megfogalmazásokra, ha rajtad múlna miképpen írnád a törvénybe? Hanyadik születésnapot követően nem bűnös a bűnös?Sobri Jóska
Annyiban egyetértek Amadeus91-el, hogy a gyakorlatban azt látom, hogy amikor egy vén szerencsétlen volt náci matuzsálemet kap el a Wiesenthal központ és citálják bíróság elé, akkor a széljobb prominensei nem restek a bírósági teremben is tiltakozni, hogy ez már túlzás, holokauszt biznisz megatökömtudja. Azaz a kor hol számít, hol nem, attól függően, hogy kinek a komcsijáról vagy nácijáról van szó. De még a nem széljobbról is sokan - például jómagam is, aki messzebb nem is lehetne a széljobbtól, gyakorlatilag "szélközép" vagyok 😀 - még én is úgy vagyok vele, hogy inkább szánalmasnak érzem már ezeket a pereket, mint felemelőnek. A náci trotty perét is meg a Biszkuét is. Ergo, aki társadalmi igényről, meg erkölcsi megtisztulásról beszél az megint csak a saját nevében beszél, mert nagyon sokan nem úgy gondolják, gondoljuk már.

Hangsúlyozom, nem azt mondom, hogy ne ítéljék el ezeket a matuzsálemeket. De. Van erre is igény, ráadásul valamelyest korrekt jogi lehetőség is, a háborús bűnön keresztül megközelítve. És valóban nincs értelme a korral matatni, mert nem lehet helyesen meghúzni a határokat. Viszont éppen ugyanezért gondolom azt, hogy az egyértelmű háborús bűnként megítélhető eseteken kívül a visszamenőlegességgel, illetve elévüléssel se kéne babrálni, mert ott is hasonló a helyzet, abban az esetben sem lehet meghúzni értelmes határokat.

több mint 11 éve
Én meg nem mondtam semmit arról, hogy kik hangsúlyozták.peterk2005
Dehogynem, az egész horthys szál ezzel a mondatoddal indult
"az ellenzék azzal vádolta a kormányoldalt, hogy a Horthy restaurációval próbálkozik"
BTW nem árt éles különbséget vonni Horthy-restauráció (ami kvázi az akkori politikai berendezkedés, a kisebbségekhez való viszony és egyéb negatív felhangoktól terhes vonás visszaállítását vizionálta) és egy olyan folyamat között, amikor a 40 éven keresztül de facto betiltott jobboldal gyökereket próbál keresni a hazai történelemben. Egyesek ezt Bethlenben meg Telekiben találták meg, mások Horthyban, megint mások Gömbösben. atapapa
Amiket itt leírtál, az egy bizonyos nézőpontból való interpretálása az akkori vitának. A vita gyökere az volt, hogy vissza lehet-e nyúlni a két háború közötti időkbe gyökerekért, vagy az is olyan hiba, mint az, hogy átviszünk valamilyen folyonosságot a negyven év kádárizmussal. A vége az lett, hogy mindkét hibát elkövettük/elkövetjük, de ez már következmény és erről nem beszéltem. Egyszerűen csak az akkori állapotokat akartam leírni. A "Horthy restauráció" pedig nem szó szerint Horthy szentté avatását jelenti, én sem ilyen értelemben használtam. Egy jelző, egy ragadvány amit akkoriban használtak. Ahogy a neoliberalizmus sem egy pontos jelző arra amit a baloldal művelt Gyurcsány alatt, de ez ragadt rajta. És a "komcsik" se igazán komcsik, mégis ez a jelző ragadt volt kádári elit ittmaradt kádereire.

WTF? Tényleges, de elévült bűncselekmények esetén miért is lenne szükség "jelképes kriminalizálásra"? Ugye ez nem elszólás akart lenni? Továbbá 1992-ben még '56 se volt 40 éves, nem hogy azok az esetek, amikor pl. a nyolcvanas években a március 15-t ünneplő tömeget brutálisan szétverték. atapapa
Azért, mert háborús bűnöknek azért nincs elévülése, mert azok speciális bűnök. Minden más esetén viszont visszamenőleges - és ezért igazságtalan - utólagosan az elévüléssel matatni. Ha olyan súlyú a bűn, akkor az háborús bűn. Ha nem olyan súlyú, akkor viszont ha egy sorozatgyilkosnak elévülhetnek a bűnei, akkor egyéb bűnöknek is. A nyolcvanak évek veréseit pedig első kézből volt szerencsém megtapasztalni. Nem a gumibotos oldalon. 😊 Említettem, hogy - mivel sorkatona voltam éppen, - még el is ítéltek miatta. (Végül csak 4 hónapot ültem, és utólag a "lőlapomról" is törölték, úgyhogy nincs jelentősége.) Egy ideig volt bennem emiatt "anyátokat" hangulat, de hamar kikopott belőlem. Ott van példának 2006. Már demokráciában történt, és azt se lehet igazán helyre tenni, mert betartva a jogi normákat nem lehet annyi rendőrt utólag elítélni amennyit a társadalmi elvárások megkívánnának "helyretételül". Még így is, hogy csak néhány esetben született elítélő végzés, még azok is elég neccesek, ha valóban korrekt jogi eljárást akarunk. Ehhez képest, ha a társadalmi elvárást követjük, ennek sokszorosában kellene ítéletet kimondani, ami korrekten lehetetlen, mert nem bizonyítható egyértelműen. Namost ha egy demokráciában, pár évre visszamenőleg ilyen nehézkes a dolog, akkor egy diktatúrában történteket, tíz, húsz, harminc, sőt több évre visszamenőleg még inkább illúzió megpróbálni jogilag rendezni. Legalábbis a retorzió oldalát, mert természetesen az utólagos felmentéseket, ártatlanná nyilvánításokat és kártalanításokat ettől függetlenül meg lehet és meg kell tenni.

Mindezért gondolom azt, hogy a kirívó - és akkor viszont háborús bűnként is megítélhető - eseteken kívül nincs sok értelme jogi úton keresni az igazságtételt, mert nem fog sikerülni. És csak társadalmi flusztráció lesz a vége, a sikertelenség miatt. Ellenberger, azt különösebb probléma nélkül ki lehetett volna mondani, hogy az X politikai beosztás feletti és az Y rendőri, Z belügyi, stb. hivatali dolgozók közéleti, politikai szerepet nem vállalhatnak az új demokráciában. És ezt lehetett volna elszámolásként is kommunikálni eredményesen.

Az a törvény sehogy se csapódott le a társadalomban, mivel elmeszelték, továbbá ez nem Zétényi szándékáról szólt, hanem - nem győzőm ismételni - meglévő társadalmi igényről, már a választási kampányban megfogalmazott ígéretről.atapapa
Ez nem igaz. Éppen az a problémánk, hogy eddig mindig minden győztes fél úgy gondolta, hogy amit ő gondol, azt gondolja a társadalom is. Nem így van, mindig csak a társadalom egy része gondolja azt, amit egy párt vagy politikai oldal gondol. Még, ha adott esetben relatív többség is az. A társadalomban volt egy széles körű igény a régi rendszerrel való elszámolásra, de az jóval árnyaltabb volt annál, mint amit a ZT törvény képviselt. In fact, a ZT törvény megítélése már akkor is erősen megosztotta a közvéleményt. Márpedig, így nem lehet elszámolni, ahhoz valamilyen társadalmi konszenzusra lenne, lett volna szükség. Csak az a baj, hogy amit a társadalmi konszenzus elfogadott volna, az meg nem állt a pártok érdekében. Se akkor, se most...

több mint 11 éve
ulpianus Kansas City Chiefs LSU Tigers 18 009 — Circus Maximus
 electionsnight2014.eu/post/85114748420/waiting-for-elections-everything-you-should-know

Állat vagyok, ami enni kér...
több mint 11 éve
Gyurma Pappa New Orleans Saints Tulane Green Wave 15 335 — zászló zászló szív
 mandiner.hu/cikk/20140518_morvai_krisztina_kagebelaval_varjuk_a_lancos_kutyat

Hátha valaki nem olvasta 😀 Eszméletlen jó cucchoz férhetnek hozzá a Jobbikosok, gondolom egyenesen valamelyik keleti országból 😀😀

több mint 11 éve
"az ellenzék azzal vádolta a kormányoldalt, hogy a Horthy restaurációval próbálkozik"

BTW nem árt éles különbséget vonni Horthy-restauráció (ami kvázi az akkori politikai berendezkedés, a kisebbségekhez való viszony és egyéb negatív felhangoktól terhes vonás visszaállítását vizionálta) és egy olyan folyamat között, amikor a 40 éven keresztül de facto betiltott jobboldal gyökereket próbál keresni a hazai történelemben.
Egyesek ezt Bethlenben meg Telekiben találták meg, mások Horthyban, megint mások Gömbösben.

Az lett volna az erkölcsi feloldozás, ha ezzel néz szembe - a közvetlen, megtapasztal múltjával - az ország, nem pedig az, hogy negyven évvel korábbi eseményeket próbál jelképesen kriminalizálni. peterk2005
WTF?
Tényleges, de elévült bűncselekmények esetén miért is lenne szükség "jelképes kriminalizálásra"? Ugye ez nem elszólás akart lenni?
Továbbá 1992-ben még '56 se volt 40 éves, nem hogy azok az esetek, amikor pl. a nyolcvanas években a március 15-t ünneplő tömeget brutálisan szétverték. atapapa
Mondjuk Biszkut hagyjuk a gyíkba, lévén 92 éves.
És aki 91? Vagy 90? Esetleg 84? Vagy 75? 68? 53? 42? Mennyi az a határ, amit átlépve egy bűnös az életkora miatt már ne legyen felelősségrevonható?
Te, mint jogot tanuló ember, akinek valószínűleg igénye van az egzakt megfogalmazásokra, ha rajtad múlna miképpen írnád a törvénybe? Hanyadik születésnapot követően nem bűnös a bűnös?

több mint 11 éve

BTW nem árt éles különbséget vonni Horthy-restauráció (ami kvázi az akkori politikai berendezkedés, a kisebbségekhez való viszony és egyéb negatív felhangoktól terhes vonás visszaállítását vizionálta) és egy olyan folyamat között, amikor a 40 éven keresztül de facto betiltott jobboldal gyökereket próbál keresni a hazai történelemben.
Egyesek ezt Bethlenben meg Telekiben találták meg, mások Horthyban, megint mások Gömbösben.

Az lett volna az erkölcsi feloldozás, ha ezzel néz szembe - a közvetlen, megtapasztal múltjával - az ország, nem pedig az, hogy negyven évvel korábbi eseményeket próbál jelképesen kriminalizálni. peterk2005
WTF?
Tényleges, de elévült bűncselekmények esetén miért is lenne szükség "jelképes kriminalizálásra"? Ugye ez nem elszólás akart lenni?
Továbbá 1992-ben még '56 se volt 40 éves, nem hogy azok az esetek, amikor pl. a nyolcvanas években a március 15-t ünneplő tömeget brutálisan szétverték. atapapa
nem, csak ellentmondásos. azt most leszögezném, hogy szerintem mindkettő megérdemli amit kap, életkortól függetlenül, de ha Csatáryt és Képírót elő lehetett venni, akkor Biszkut is (abba pedig bele se menjünk, hogy Képíró bűnösségét nem is sikerült bizonyítani - még a halála előtt felmentették.)

Mindig jövőre
több mint 11 éve
resistance is futile Las Vegas Raiders Michigan Wolverines 34 218

WTF?
tudom, gecihülye vagyok.
több mint 11 éve

WTF?
Továbbá 1992-ben még '56 se volt 40 éves, nem hogy azok az esetek, amikor pl. a nyolcvanas években a március 15-t ünneplő tömeget brutálisan szétverték.

Magának Zétényinek a szándékait egyébként nem akarom kétségbe vonni. El tudom fogadni, hogy az ember jót akart, de akkor törvénye nem azt szolgálta amit szeretett volna. Máshogy csapódott le a társadalomban. Körülbelül ugyanaz volt vele a baj, mint most a világháborús emlék-szoborállítással: az is a mának a máról szól, nem pedig arról amit állítanak róla. peterk2005
Az a törvény sehogy se csapódott le a társadalomban, mivel elmeszelték, továbbá ez nem Zétényi szándékáról szólt, hanem - nem győzőm ismételni - meglévő társadalmi igényről, már a választási kampányban megfogalmazott ígéretről.

több mint 11 éve
Nem állítottam ilyent, a szélsőjobbot szóba sem hoztam. Hogy téged idézzek, nem kéne a mai viszonyokat visszavetíteni húsz évvel korábbra. 😊 A "Horthy restaurációs viták" a volt demokratikus ellenzék és a lakitelkiek eltérő polgári magyarország-felfogásából adódtak. peterk2005
Én meg azt mondom, hogy Horthy restaurációját azok hangsúlyozták, akik úgy vélték hogy az összetett, idővel 3 pártra osztódó MDF-t Csurka uralja. Ami nem volt igaz, ki is zárták az MDF-ből.atapapa
Én meg nem mondtam semmit arról, hogy kik hangsúlyozták. 😊 Egyébként nem csak azok. Nekem is az volt a véleményem annak idején, hogy az MDF Csurka nélkül is kacsintgatott egyfajta Horthy időkhöz visszakötött folytonosság felé, pedig nem osztottam a Csurkával kapcsolatos aggodalmakat. Hogy ez azért volt-e mert a - mondjuk úgy - "lakitelki" jobboldal kereste a történelmi azonosságát és hirtelen nem talált jobbat, vagy valódi Horthy romantika miatt, azt nem elemezném, bár nyilván érdekes kérdés. (Ahogy pl. a kádári romantika jelenléte is az, de nem elemezni akartam, csak a tényt rögzíteni.)

Még ha igazad is lenne, az egész társadalomnak arra lett volna szüksége, hogy lássa: az, ami velük történt, nem tűnhet el büntetlenül, nyomtalanul. Nem ért minden embert a kommunista rendszertől közvetlen sérelem, de mindenki tudott ilyenekről. Majd '90 után ez mindenkiben úgy csengett le, hogy ezeknek a cselekményeknek nem volt következménye, sőt, nem egy, az elkövetői minőségben érintett ember néhány éven belül ugyanott vagy még magasabb pozícióban volt, mint a rendszerváltás előtt. Vagyis ha csak néhány kirakatper is született volna elmarasztaló ítélettel, a közvéleménynek már ez adhatott volna néhány atomnyi elégtételt a rendszerváltás eredményeként.atapapa
A célról hasonlóan gondolkodunk, csak az eszközökről nem. Valóban a szembenézésre lett volna szükség, de éppen az nem történt meg, ZT törvény ide vagy oda. A rendszerváltás Magyarországának első kézből származó, kézzelfogható tapasztalata volt a kádári diktatúráról, mert abból jött. Az lett volna az erkölcsi feloldozás, ha ezzel néz szembe - a közvetlen, megtapasztal múltjával - az ország, nem pedig az, hogy negyven évvel korábbi eseményeket próbál jelképesen kriminalizálni. (Jelképesen, mert a jogi elszámoltatáshoz nem kellett törvény, háborús bűnökről beszélünk.) Máshogy fogalmazva, az élők által nagy számban megtapasztalt múlttal kellett volna JOGILAG foglalkozni, a történelmi múlttal kapcsolatban pedig ERKÖLCSILEG. Ez utóbbinak a módja a Terror Háza, az újratemetés, a 301-es parcella rendbetétele. Jogilag pedig a volt koncepciós perek semmissé tétele és az elítéltek hősnek nyilvánítása. Ezek mind meg is történtek. A közelmúlt ügynökaktái viszont eltűntek, a volt kádári káderek meg százával szóródtak szét a politikai szélrózsa minden pártjába.

Magának Zétényinek a szándékait egyébként nem akarom kétségbe vonni. El tudom fogadni, hogy az ember jót akart, de akkor törvénye nem azt szolgálta amit szeretett volna. Máshogy csapódott le a társadalomban. Körülbelül ugyanaz volt vele a baj, mint most a világháborús emlék-szoborállítással: az is a mának a máról szól, nem pedig arról amit állítanak róla.

Ezt írtad: A nagyon de nagyon szűk réteg menjen börtönbe. A sortűzet leadó katona és a parancsnoka, a koncepciós perben részt vevő bíró, stb. A többit egyszerűen csak ne engedjük oda a politikához. Én a volt rendszer politikusait csak azért mert a volt rendszer politikusai voltak, bűnösnek nem tartom. Ők politikailag tévedtek, nem bűnöztek. Ebből következtettem arra, hogy Biszkut, mint a volt rendszer politikusát te nem vonnád felelősségre.atapapa
Ezt írtam, de nem látom ebből hogyan is lehet arra következtetni, hogy a Biszkukat nem vontam volna felelősségre? Még példákat is írtam pedig. Magától értetődik, hogy nem a Biszkukra gondoltam, hanem a Medgyessy-kre, Pozsgay-kra. Őket nem vegzáltam volna a bírósággal, de csíptem volna, ha nem egy volt kádári politikus kiáltja ki a köztársaságot, ha egy volt kádári politikusból nem lesz Miniszterelnök, egy másik meg nem lektorálja az új alkotmányunkat.

több mint 11 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 25 947 — Lucas Scott
Ata melyik EJEB ítéletről beszélsz?csebi
 caselaw.echr.globe24h.com/0/0/czech-republic/2011/06/21/case-of-polednova-v-the-czech-republic-105985-2615-10.shtmlatapapa
köszi, ezt mképpen átolvasom majd.

Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 11 éve
....Zoli
Ja túlpörögted, dehát tanácsot kérni, hogy kire szavazzon az ember...
Mennyivel vagy beljebb ha az a válasz: Fidesz, Mszp, Jobbik, Lmp?
Egy választáson nem te döntöd el, hogy mi történjen. Ha meg nem tudod, hogy hova tedd az x-ed, akkor tök mindegy hova teszed az x-ed.
Ismered a régi viccet biztosan:
Étteremben:
- Főúr, lehet Önöknél szarvaspörköltet kapni?
- Uram, evett Ön már egyáltalán szarvast?
- Nem én.
- Akkor lehet.

több mint 11 éve
Ata melyik EJEB ítéletről beszélsz?csebi
 caselaw.echr.globe24h.com/0/0/czech-republic/2011/06/21/case-of-polednova-v-the-czech-republic-105985-2615-10.shtml

több mint 11 éve
Nem állítottam ilyent, a szélsőjobbot szóba sem hoztam. Hogy téged idézzek, nem kéne a mai viszonyokat visszavetíteni húsz évvel korábbra. 😊 A "Horthy restaurációs viták" a volt demokratikus ellenzék és a lakitelkiek eltérő polgári magyarország-felfogásából adódtak. peterk2005
Én meg azt mondom, hogy Horthy restaurációját azok hangsúlyozták, akik úgy vélték hogy az összetett, idővel 3 pártra osztódó MDF-t Csurka uralja. Ami nem volt igaz, ki is zárták az MDF-ből.

Ez vezérelte az akkori ideológiai és napi politikai ellentéteket is.peterk2005
Bármilyen ellentétek is voltak a politikában a '90-es évek elején, a ZT-törvényt hiba beállítani úgy, mintha ezekre a viszonyokra akart volna választ adni, ezt a vitát akarta volna befolyásolni. Ez a törvény a '90-es választási kampány nyomán simán nevezhető egy széleskörű társadalmi igény kielégítésének. Ezt az igényt a választások előtt legalább annyira hizlalta a legantikommunistább SZDSZ, mint a későbbi kormánypártok.

A ZT törvénnyel kapcsolatban a kritika leginkább az volt, hogy az ahelyett, hogy rendezné a múltat, inkább kirakatperek megrendezésére alkalmas. Szerintem jogos volt a kritika, amit úgy vélem az idő igazolt.peterk2005
Még ha igazad is lenne, az egész társadalomnak arra lett volna szüksége, hogy lássa: az, ami velük történt, nem tűnhet el büntetlenül, nyomtalanul. Nem ért minden embert a kommunista rendszertől közvetlen sérelem, de mindenki tudott ilyenekről. Majd '90 után ez mindenkiben úgy csengett le, hogy ezeknek a cselekményeknek nem volt következménye, sőt, nem egy, az elkövetői minőségben érintett ember néhány éven belül ugyanott vagy még magasabb pozícióban volt, mint a rendszerváltás előtt.
Vagyis ha csak néhány kirakatper is született volna elmarasztaló ítélettel, a közvéleménynek már ez adhatott volna néhány atomnyi elégtételt a rendszerváltás eredményeként.

De egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy ez csak ennyi lett volna. Ez a törvény sokkal szélesebb kört érintett volna, mint az '56-ban és közvetlenül utána elkövetett háborús bűncselekmények, ráadásul időben sokkal kevésbé voltak távol.
Igen, most 20 évvel később bevették a ZT elvi alapjait az alaptörvénybe (szegény Sólyom, de sajnálom :p), de teljesen más már a közhangulat, továbbá legalább 30-40 évvel vagyunk a legtöbb eset után, és a ZT által érintett ügyek sokkal kisebb horderejűek voltak, mint a sortűzperek, így sokkal kevésbé dokumentáltak azokat.
Egyszóval ennek a jelentősége ma már inkább csak elvi, és képmutatás széttárt kezekkel eljátszott naivitással rácsodálkozni: lám, nem rohangálnak 70 éves emberek a bíróságra, hogy az őket vegzáló, még élő 80 éveseket feljelentsék és a még élő tanúkat felkutassák, hát akkor ugyanezek 50 évesen, a rendszerváltás eufóriájában se tették volna meg ezt.
Ahogy ennek az alaptörvénybabrálásnak már alig volt visszhangja a sajtóban, ellentétben azzal a cirkusszal, ami zajlott 20 éve.

Ezek szerint nem értetted meg amit írtam. peterk2005
Ezt írtad
A nagyon de nagyon szűk réteg menjen börtönbe. A sortűzet leadó katona és a parancsnoka, a koncepciós perben részt vevő bíró, stb. A többit egyszerűen csak ne engedjük oda a politikához. Én a volt rendszer politikusait csak azért mert a volt rendszer politikusai voltak, bűnösnek nem tartom. Ők politikailag tévedtek, nem bűnöztek.
Ebből következtettem arra, hogy Biszkut, mint a volt rendszer politikusát te nem vonnád felelősségre.

Hozzáteszem, hogy nem csak háborús bűnt követhetett el az ötvenes vagy a hatvanas években a diktatúra alapjait újrafogalmazó politikus, hanem egyéb olyan bűncselekményeket, amelyeket azért nem bűntettek, mert ő politikus volt.
Ahogy a náci Németországról is fogalmazott Ernest Fraenkel: a dual state egyik szinten (normative state) jogállamként működött azokkal szemben, akik a rendszer barátai voltak, viszont a "prerogative state"-ből kaptak azok, akikre az állam ellenségként tekintett. És az itt elkövetett bűncselekmények az állam mindennapi működésének velejárói voltak, amit egy ponton túl nem lehet megtévedt politikusokkal magyarázni.

több mint 11 éve
csebi New York Giants Notre Dame Fighting Irish 25 947 — Lucas Scott
Ata melyik EJEB ítéletről beszélsz?

Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, a tüske a köröm alatt. Mi vagyunk, akikbe beletörik a fog és a bicska, és beleszorul a fejsze is. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül, a Góliát. A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke.
több mint 11 éve
Zoli Minnesota Vikings 198 — VIKING
Az EP-s választáson kire szavazzak ? Ti hova teszitek a X-et - vagy melyik irányba ?
Az EP-ben majdnem 1:1 arányba van a néppárt és a szocilisták (a felmérések szerint) ... 10-15 év néppárti többség után érdemesebb lenne átadni a stafétát balra, nem ? ...Zoli
Anyukád mit mondott?
És a tanítónéni?Sobri Jóska
Amikor a fórumon megtaláltam ezt a topicot, akkor úgy voltam vele, hogy "áhhh nem írok ide - mi értelme lenne"? Majd átfutott bennem, hogy mégis "hátha kialakulhat egy normális párbeszéd, amiből mindenki profitál"... Aztán írtam! S kiderült, hogy túlzottan optimista voltam. Itt is ugyanolyan emberek vannak, mint bárhol máshol - nem is kell jellemeznem mindezt - már magadról kialakítottad a bizonyítványod "SOBRI JÓSKA" (ha ez még bizonyítvány).
Azt gondoltam, hogy itt nem lesznek "SOBRI JÓSKÁK"; mert az ember mindenütt csak "SOBRI JÓSKÁKKAL" találkozik és kezd elege lenni ebből a tipikusan alpári, igénytelen stílusból; amikor azt hiszik, hogy ők "tudják" a világot... Ez a baj a környezetünkkel; a "SOBRI JÓSKÁK" mindig tudják és mindig magyaráznak feleslegesen is.
Azért tartunk ott, ahol tartunk, mert a "SOBRI JÓSKÁK" vagánysága, menősége nagyon-nagyon vonzó.

Mivel élnek a "SOBRI JÓSKÁK" ma Magyarországon? A megmondással! Mindenkit ócsárolni és köpködni, mert 'csak én tudom itt a fotelben, hogy mi kell a buta hazafinak'.
Képmutatás, amiben most vagyunk, az ország. Az egykori fiatalok, a "SOBRI JÓSKÁK", a '60-as korosztály azt hitte, hogy majd ők megváltják a világot. S itt állunk... A "SOBRI JÓSKÁK" vezetnek minket és annyi, de annyi van belőlük, hogy a selejtesebbje és feleslegje csak a gép előtt ül. A '60-as fiatalok, a "SOBRI JÓSKÁK" nagy liberális eszmékkel indultak neki a világnak és a rendszerváltásnak. Ordibálták mindenütt, hogy "Csuhások, térdre, imára!" és mára ez a 'szent' korosztály, meg a kereszténység nagy pajzsa alatt akarja megvédeni az eldeformálódott, elajasult "SOBRI JÓSKÁK" országát. Persze rájönnek nemsokára, hogy ez nem út. Tehát az igazi és valódi (ahogy mondaná József Attila) "SOBRI JÓSKÁK" a foguk között tartva az embereket - ugye mert mindez vonzó - tovább ócsárolnak, mert a tudásuk nem tudás, hanem senkiházi képmutatás. S a ferde zavarokkal élő "SOBRI JÓSKÁK" fognak a szélsőségekhez elvezetni minket és tönkretenni. A "SOBRI JÓSKÁK" miatt sodródunk a jobboldal felé, ami egyre radikálisabb - mind Európában, mind Magyarországon. A "SOBRI JÓSKÁK" miatt futkároznak az utcáinkon neonácik - mert ők mást és jobbat tudtak mondani, de csak... sajnos... csak mondani - nem tenni! Mára rémálom lett élni, de nem ez a szörnyű, hanem az hogy rémálom lett elkezdeni egy párbeszédet pl. itt. Mert itt is megszólalnak olyanok, akiknek nem kellene (de szépen fogalmaztam még).
S nem akarok senkit se megbántani, mert nem akarok "SOBRI JÓSKA" lenni.

Ahogy mondtam túlon túl is optimista voltam. Azt hittem, hogy itt jobb közösség van, de nem ...
Itt is csak a "SOBRI JÓSKÁK" értelmetlen, utálkozó dumája érvényesül, és ezért a félig normális ember elkerüli a politika topicot - az egész életében! Persze tisztelet és fejhajtás a Kivételeknek (!!!), mert hála Isten mindig vannak akik a méltó utat járják és méghozzá jól.

Véleményem szerint - a topichoz kapcsolódva - a normális és értelmes út a zöld baloldalban lehet, Európában és Magyarországon is. Nem könnyű út, de új arcok kellenek, hosszabb távú célok. De miért is mondjam, írjam tovább... (a "SOBRI JÓSKÁKNAK"? Felesleges.) ... ... ...

S hagyj zárjam most úgy, ahogy egy igazi és valódi "SOBRI JÓSKA" tenné ma és zárná 'hatalmas' és 'értelmes' mondandóját:
Hajrá magyarok! Hajrá Magyarország! Hajá "SOBRI JÓSKÁK"!

Én pedig így szoktam zárni:
Minden Jót!

zZoli
fogadj meg egy baráti jótanácsot, ami tényleg no offense:

vagy szokj hozzá Sobri hsz-eihez (egyébként érdemes, mert néha értelmes gondolat is megbújik közte, csak türelmesen kell várni), vagy töröld magad a fórumról, mert agyvérzést kapsz. ez egy ilyen műfaj. 😊berger90
Igen, megnéztem a hozzászólásait. Van egy stílusa az bizz Isten 😀 ! Nem akartam megbántani, csak általánosítottam a szituációt. Nekem nincs vele bajom. 😊 ... ... ... A hangnem és a stílus miatt lehet, hogy én olvastam rosszul a "játékot"... 😊 De szerintem ez a részemről is megérthető ...

SKÖL VIKINGS, SKÖL !!! LET' S GO MINNESOTA !!!
több mint 11 éve
Az EP-s választáson kire szavazzak ? Ti hova teszitek a X-et - vagy melyik irányba ?
Az EP-ben majdnem 1:1 arányba van a néppárt és a szocilisták (a felmérések szerint) ... 10-15 év néppárti többség után érdemesebb lenne átadni a stafétát balra, nem ? ...Zoli
Anyukád mit mondott?
És a tanítónéni?Sobri Jóska
Amikor a fórumon megtaláltam ezt a topicot, akkor úgy voltam vele, hogy "áhhh nem írok ide - mi értelme lenne"? Majd átfutott bennem, hogy mégis "hátha kialakulhat egy normális párbeszéd, amiből mindenki profitál"... Aztán írtam! S kiderült, hogy túlzottan optimista voltam. Itt is ugyanolyan emberek vannak, mint bárhol máshol - nem is kell jellemeznem mindezt - már magadról kialakítottad a bizonyítványod "SOBRI JÓSKA" (ha ez még bizonyítvány).
Azt gondoltam, hogy itt nem lesznek "SOBRI JÓSKÁK"; mert az ember mindenütt csak "SOBRI JÓSKÁKKAL" találkozik és kezd elege lenni ebből a tipikusan alpári, igénytelen stílusból; amikor azt hiszik, hogy ők "tudják" a világot... Ez a baj a környezetünkkel; a "SOBRI JÓSKÁK" mindig tudják és mindig magyaráznak feleslegesen is.
Azért tartunk ott, ahol tartunk, mert a "SOBRI JÓSKÁK" vagánysága, menősége nagyon-nagyon vonzó.

Mivel élnek a "SOBRI JÓSKÁK" ma Magyarországon? A megmondással! Mindenkit ócsárolni és köpködni, mert 'csak én tudom itt a fotelben, hogy mi kell a buta hazafinak'.
Képmutatás, amiben most vagyunk, az ország. Az egykori fiatalok, a "SOBRI JÓSKÁK", a '60-as korosztály azt hitte, hogy majd ők megváltják a világot. S itt állunk... A "SOBRI JÓSKÁK" vezetnek minket és annyi, de annyi van belőlük, hogy a selejtesebbje és feleslegje csak a gép előtt ül. A '60-as fiatalok, a "SOBRI JÓSKÁK" nagy liberális eszmékkel indultak neki a világnak és a rendszerváltásnak. Ordibálták mindenütt, hogy "Csuhások, térdre, imára!" és mára ez a 'szent' korosztály, meg a kereszténység nagy pajzsa alatt akarja megvédeni az eldeformálódott, elajasult "SOBRI JÓSKÁK" országát. Persze rájönnek nemsokára, hogy ez nem út. Tehát az igazi és valódi (ahogy mondaná József Attila) "SOBRI JÓSKÁK" a foguk között tartva az embereket - ugye mert mindez vonzó - tovább ócsárolnak, mert a tudásuk nem tudás, hanem senkiházi képmutatás. S a ferde zavarokkal élő "SOBRI JÓSKÁK" fognak a szélsőségekhez elvezetni minket és tönkretenni. A "SOBRI JÓSKÁK" miatt sodródunk a jobboldal felé, ami egyre radikálisabb - mind Európában, mind Magyarországon. A "SOBRI JÓSKÁK" miatt futkároznak az utcáinkon neonácik - mert ők mást és jobbat tudtak mondani, de csak... sajnos... csak mondani - nem tenni! Mára rémálom lett élni, de nem ez a szörnyű, hanem az hogy rémálom lett elkezdeni egy párbeszédet pl. itt. Mert itt is megszólalnak olyanok, akiknek nem kellene (de szépen fogalmaztam még).
S nem akarok senkit se megbántani, mert nem akarok "SOBRI JÓSKA" lenni.

Ahogy mondtam túlon túl is optimista voltam. Azt hittem, hogy itt jobb közösség van, de nem ...
Itt is csak a "SOBRI JÓSKÁK" értelmetlen, utálkozó dumája érvényesül, és ezért a félig normális ember elkerüli a politika topicot - az egész életében! Persze tisztelet és fejhajtás a Kivételeknek (!!!), mert hála Isten mindig vannak akik a méltó utat járják és méghozzá jól.

Véleményem szerint - a topichoz kapcsolódva - a normális és értelmes út a zöld baloldalban lehet, Európában és Magyarországon is. Nem könnyű út, de új arcok kellenek, hosszabb távú célok. De miért is mondjam, írjam tovább... (a "SOBRI JÓSKÁKNAK"? Felesleges.) ... ... ...

S hagyj zárjam most úgy, ahogy egy igazi és valódi "SOBRI JÓSKA" tenné ma és zárná 'hatalmas' és 'értelmes' mondandóját:
Hajrá magyarok! Hajrá Magyarország! Hajá "SOBRI JÓSKÁK"!

Én pedig így szoktam zárni:
Minden Jót!

zZoli
fogadj meg egy baráti jótanácsot, ami tényleg no offense:

vagy szokj hozzá Sobri hsz-eihez (egyébként érdemes, mert néha értelmes gondolat is megbújik közte, csak türelmesen kell várni), vagy töröld magad a fórumról, mert agyvérzést kapsz. ez egy ilyen műfaj. 😊

Mindig jövőre