USA és a világ
32 feliratkozó
több mint 1 éve
Supreme Court rules Trump administration must unfreeze foreign aid payments
több mint 1 éve
Próbálta az EU a nyersanyaggyártást felpörgetni, találtak is Portugáliában lelőhelyet, rajta egy faluval, tudtommal azóta megy a huzavona.Nem lehet elhozni Taiwnaról a félvezetőgyártást. Ez nem így működik. Egy nagyon jó barátom dolgozik ezen a vonalon, ő vele beszélgettem erről, és annyi problémát vetett fel, hogy kb 10-15 év lenne, mire kiépülne ugyanaz a kapacitás. Párhuzamosan (értsd redundánsan) nem lehet megcsinálni, annyi pénz lenne, feleslegesen. Taiwannak meg nem érdeke feladni ezt a pozíciót, mert kb ez az életbiztosítása. Kína sem tudná működtetni a TSMC-t, elég lenne a mérnököket elhozni onnan, még a gyár is maradhat. Maga a technológia is annyira érzékeny, hogy a vizet évekig tisztítják, amit majd a technológiához használnak. Egy kopra a fejedről beszennyezheti az egész folyamatot.444.hu/2025/03/05/trump-nem-tudja-elengedni-gronlandot-es-a-vamokatFelkészül Taiwan. Vélelmezem azért akarja a félvezető gyártókat onnan az USA-ba csábítani, mert egyébként a CPU/GPU szektornak gyomorlövés lenne egy esetleges kínai D-day a szigeten.
"Grönland. A vasárnapi választás előtt üzenettel fordult Grönland lakóihoz. Azt mondta, az USA szívesen látja őket polgárként, és kész védelmet biztosítani nekik. A sziget megszerzéséről nem tett le, a nemzet és a világ biztonsága miatt fontos."
Na, megnyugodtam végre, most már tiszta víz van a pohárban.
Tehát ha Oroszországnak, Kínának vagy bárkinek fontos valami terület, akkor azt megszerezheti, így vagy úgy.
Lúdas Solymi
Ebbe a sorba illeszkedik be Gáza is, Koszovó is.
Amadeus the Young
Szóval Taiwant nem megvédeni kell, hanem a lehetőségét is el kell kerülni, hogy Kína meg akarja szerezni.
Lecsó
Nézz egyenesen előre. Mi van ott?
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
(Bassui Tokusho zen mester tanácsa a Line of Scrimmage-en)
több mint 1 éve
ugye Pogi is mondta, hogy az evakualasi tervben (marmint a teljes szigeteben) legelso helyen a mernokok szerepelnek. nem az allami vezetok. mert ok jelentik az eletbiztositasat a szigetnek.Nem lehet elhozni Taiwnaról a félvezetőgyártást. Ez nem így működik. Egy nagyon jó barátom dolgozik ezen a vonalon, ő vele beszélgettem erről, és annyi problémát vetett fel, hogy kb 10-15 év lenne, mire kiépülne ugyanaz a kapacitás. Párhuzamosan (értsd redundánsan) nem lehet megcsinálni, annyi pénz lenne, feleslegesen. Taiwannak meg nem érdeke feladni ezt a pozíciót, mert kb ez az életbiztosítása. Kína sem tudná működtetni a TSMC-t, elég lenne a mérnököket elhozni onnan, még a gyár is maradhat. Maga a technológia is annyira érzékeny, hogy a vizet évekig tisztítják, amit majd a technológiához használnak. Egy kopra a fejedről beszennyezheti az egész folyamatot.444.hu/2025/03/05/trump-nem-tudja-elengedni-gronlandot-es-a-vamokatFelkészül Taiwan. Vélelmezem azért akarja a félvezető gyártókat onnan az USA-ba csábítani, mert egyébként a CPU/GPU szektornak gyomorlövés lenne egy esetleges kínai D-day a szigeten.
"Grönland. A vasárnapi választás előtt üzenettel fordult Grönland lakóihoz. Azt mondta, az USA szívesen látja őket polgárként, és kész védelmet biztosítani nekik. A sziget megszerzéséről nem tett le, a nemzet és a világ biztonsága miatt fontos."
Tehát ha Oroszországnak, Kínának vagy bárkinek fontos valami terület, akkor azt megszerezheti, így vagy úgy.
Lúdas Solymi
Amadeus the Young
Szóval Taiwant nem megvédeni kell, hanem a lehetőségét is el kell kerülni, hogy Kína meg akarja szerezni.
Lecsó
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 1 éve
Nem lehet elhozni Taiwnaról a félvezetőgyártást. Ez nem így működik. Egy nagyon jó barátom dolgozik ezen a vonalon, ő vele beszélgettem erről, és annyi problémát vetett fel, hogy kb 10-15 év lenne, mire kiépülne ugyanaz a kapacitás. Párhuzamosan (értsd redundánsan) nem lehet megcsinálni, annyi pénz lenne, feleslegesen. Taiwannak meg nem érdeke feladni ezt a pozíciót, mert kb ez az életbiztosítása. Kína sem tudná működtetni a TSMC-t, elég lenne a mérnököket elhozni onnan, még a gyár is maradhat. Maga a technológia is annyira érzékeny, hogy a vizet évekig tisztítják, amit majd a technológiához használnak. Egy kopra a fejedről beszennyezheti az egész folyamatot.mondjuk sokat segített volna ha az intel nem teljsen retardált és stock buyback helyett csinálja végig az RND-t
Lecsó
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 1 éve
mondjuk már Biden is azon dolgozott a chips act-tel444.hu/2025/03/05/trump-nem-tudja-elengedni-gronlandot-es-a-vamokatFelkészül Taiwan. Vélelmezem azért akarja a félvezető gyártókat onnan az USA-ba csábítani, mert egyébként a CPU/GPU szektornak gyomorlövés lenne egy esetleges kínai D-day a szigeten.
Lúdas Solymi
Amadeus the Young
amit persze az adócsaló szexuális bűnöző lelőtt mer nem az ő neve volt rajta
The Stronger you become, the Weaker you really are.
I wanted Champ to be champ!
több mint 1 éve
Nem lehet elhozni Taiwnaról a félvezetőgyártást. Ez nem így működik. Egy nagyon jó barátom dolgozik ezen a vonalon, ő vele beszélgettem erről, és annyi problémát vetett fel, hogy kb 10-15 év lenne, mire kiépülne ugyanaz a kapacitás. Párhuzamosan (értsd redundánsan) nem lehet megcsinálni, annyi pénz lenne, feleslegesen. Taiwannak meg nem érdeke feladni ezt a pozíciót, mert kb ez az életbiztosítása. Kína sem tudná működtetni a TSMC-t, elég lenne a mérnököket elhozni onnan, még a gyár is maradhat. Maga a technológia is annyira érzékeny, hogy a vizet évekig tisztítják, amit majd a technológiához használnak. Egy kopra a fejedről beszennyezheti az egész folyamatot.444.hu/2025/03/05/trump-nem-tudja-elengedni-gronlandot-es-a-vamokatFelkészül Taiwan. Vélelmezem azért akarja a félvezető gyártókat onnan az USA-ba csábítani, mert egyébként a CPU/GPU szektornak gyomorlövés lenne egy esetleges kínai D-day a szigeten.
Lúdas Solymi
Amadeus the Young
több mint 1 éve
Educated guess ✅telex.hu/kulfold/2025/03/05/keir-starmer-kozvetit-zelenszkij-trump-talalkozo-bekulesVolt rá 50% esélyed:
Háá' mi, eltaláltam valamit yay
Gyurma Pappa
vagy közvetít, vagy nem. 😀
Lecsó

több mint 1 éve
telex.hu/kulfold/2025/03/05/keir-starmer-kozvetit-zelenszkij-trump-talalkozo-bekulesVolt rá 50% esélyed:
Háá' mi, eltaláltam valamit yay
Gyurma Pappa
vagy közvetít, vagy nem. 😀
több mint 1 éve
telex.hu/kulfold/2025/03/05/keir-starmer-kozvetit-zelenszkij-trump-talalkozo-bekulesHáá' mi, eltaláltam valamit yay

több mint 1 éve
Oké.Megpróbálnék neked olyan választ adni igen, amire nem kérdezel vissza tizenhatodjára is ugyanúgy, mert így elég nehéz kiszolgálni az igényeidet és mellesleg unalmas is.És ha válaszolok, akkor te is megteszed, vagy csak kérdezel?Lehet.Mielőtt írok egy itt egy Magyarisztán - 2030 disztópiát, előtte én is hagy kérdezzek valamit. Mi indokolja, hogy egy globális világban, Európa közepén, az EU és a NATO tagjaként, a világgazdaság integráns részeként, egy 15 éve meghackelt autoriter, illiberális, hibrid demokráciában, egy oligarchikus maffiaállamban úgy viselkedjünk, mint a legolcsóbb szajhái a cárutyuskának? Persze értem én, hogy egyelőre ezek nagyrésze színjáték, mert az orosz ejnyebejnyék nagy részét csak megszavazzuk az EU-ban, de mi arra a garancia, hogy így lesz 5, 10, 50 év múlva is?
Vagy az is lehet, hogy mégis így lesz egy darabig. (A "sokáig" nem túl egzakt, 5 év? 10? 50?)
De ami biztos, hogy most ez EU tagjai vagyunk, holnap is azok leszünk, holnapután is, március 15-én is, és semmi konkrétum nincs, ami ezen változtatna (persze tippelni, jósolni lehet bármit, bármikorra, őrült világban élünk, minden megtörténhet), így ezügyben nincs okunk mással kalkulálni, csak azzal, ami most tényszerű.
Szerinted mit takar az eltaposódásunk?
Mert az optimális létezéshez képest a jelenlegi helyzet se felemelő, mondhatni letaposott, de ehhez a valósághoz képest meg ki tudna, akarna minket eltaposni, és azt miként tenné, és az mit jelentene nekünk?
Őszentsége Sobri Jóska
Hanni
Őszentsége Sobri Jóska
Hanni
Szerintem semmi sem indokolja, de az oka nem országérdek, hanem simán Orbán személyes ambíciói, hogy azt hiszi, úgy véli, hogy számára ez a fajta "táncikálás" a kifizetődő politikailag, így biztosítja saját maga számára a konstans hatalmat/túlélést. És eddig be is jött neki. Márpedig ha valami működik évtizedekig, akkor azon nehéz változtatni, nem is igen szoktak.
Én csak annyit kérdeznék, hogy mit jelent, hogy el leszünk taposva? Mi fog változni számunkra az eltaposás által?
És azért kérdezem többedjére, mert érdemi válasz nem érkezett még rá, és őszintén érdekel.
több mint 1 éve
Kirov reporting!444.hu/2025/03/05/trump-nem-tudja-elengedni-gronlandot-es-a-vamokatEz már Command & Conquer Red Alert 2 világ, a következő 4 évben hozzá kell szokni ehhez, ha addig nem robban ki valami amiből nem maradhatunk ki.
Lúdas Solymi
KeyG
Szerkesztette: resistance is futile
több mint 1 éve
444.hu/2025/03/05/trump-nem-tudja-elengedni-gronlandot-es-a-vamokatEz már Command & Conquer Red Alert 2 világ, a következő 4 évben hozzá kell szokni ehhez, ha addig nem robban ki valami amiből nem maradhatunk ki.
Lúdas Solymi
Real Madrid & Boston Celtics & Los Angeles Dodgers
We are just the Ravens!
több mint 1 éve
444.hu/2025/03/05/trump-nem-tudja-elengedni-gronlandot-es-a-vamokatFelkészül Taiwan. Vélelmezem azért akarja a félvezető gyártókat onnan az USA-ba csábítani, mert egyébként a CPU/GPU szektornak gyomorlövés lenne egy esetleges kínai D-day a szigeten.
Lúdas Solymi
több mint 1 éve
444.hu/2025/03/05/trump-nem-tudja-elengedni-gronlandot-es-a-vamokat"Grönland. A vasárnapi választás előtt üzenettel fordult Grönland lakóihoz. Azt mondta, az USA szívesen látja őket polgárként, és kész védelmet biztosítani nekik. A sziget megszerzéséről nem tett le, a nemzet és a világ biztonsága miatt fontos."
több mint 1 éve
Trumpék is lehettek volna profik, ha nem akarják szétbaszni a dealt, (vagy mindenkelőtt azt tartják szem előtt) ugyanúgy ki lehetett volna farolni a Zelenszkij féle baszakodás elől. Ez csak választás kérdése lett volna. Vagy inkább profizmusé. Aztán majd az ebédnél megbeszélik, hogy még egyszer ne térj el a témától Zele, mert baj lesz. Ehelyett a fasz JD elment ebbe a hála irányba, ami szerintem felbaszta igazából Z agyát. Mondjuk nekem is felbaszta volna. Egyrészt: Kezdjük ott, hogy a támogatások nem klubdélutánokra mentek el, hanem háborúra. Szóval ne tegyünk már úgy, mintha ez valami kurva nagy ajándék lenne. USA lényegében aprópénzért plusz pár 100ezer ukrán vérén megvásárolta, hogy az egyik geostratégiailag fontos ellenfelét szépen ledarálták anélkül, hogy egyetlen amerikai katona vére serkent volna. A járulékos haszonról most nem is beszélek: pl mekkora negatív marketing volt ez a háború mondjuk az orosz fegyvereknek??? Aki a jövőben fegyverrendszereket nézeget vásárlás céljából, biztos nem az orosszal fogja kezdeni. Másrészt: most üzletelünk vagy hálálkodunk??? Nekem a kettő nem fér össze. Ha üzletet próbálunk kötni, akkor nem várom el a hálát, hanem az ellentételezést várom el. Ha meg hálát várok el, akkor az nem üzlet. Vagy a szerződésben benne volt vajon, hogy 500 MRD ásvány plusz 12 nyilvános hála (6 nagy meg 6 kicsi)?Eleve ott szaródott el taktikailag is ez az egész médiaesemény, hogy 50 percesre nyújtották. 10-20 percben Z - bármennyire is konfrontatív volt a fogadtatása és a (le)kezelése - simán bírta volna türelemmel.
Nekem az egésznek volt egy olyan szaga, hogy itt a megalázás kicsit bele volt írva a forgatókönyvbe. Kezdjük azzal, hogy a kapuban beszóltak Z-nek, hogy milyen "fasza a ruhája". Na aki ebben nem lát geciskedést, az egy kő alatt élt az elmúlt 3 évben. Z mosolyog. Majd MTG élettársa beszól neki, hogy nincs pénze öltönyre? Z lazán kezeli, de nyilván érzed már ilyenkor, hogy mire megy ki a játék. Aztán jön JD ezzel a "nyugi, ha Putyin nekünk megígér valamit, az biztos úgy lesz" dumával...
Mindkét fél hibázott nyilván, de én úgy látom (és nem azért mert rajonganék Zelenszkijért) hogy Trumpék belehergelték magukat (vagy hagyták belehergelni magukat) az önimádatukból fakadó sértődős hülyegyerek szerepbe, ahogy az egész eddigi kormányzást tolták, és tolni is fogják. Ez ugyanaz a beképzelt attitűd, amivel idehaza Bicskéig hosszabítják a kisvasutakat. Nulla profizmus.
Lecsó
A deal után meg Trump tetszeleghetett volna akár 8 órát is egy showműsorban.
Szerkesztette: Willie Parker
több mint 1 éve
Hozzá a classic orosz nacionalista hülyét. Azt nem érti meg, hogy az orosz birodalomban kevés nép volt, amelyik önként, dalolva volt a része. Most egy ukrán, örmény, grúz vagy kazah biztos nem fog csápolni azért, hogy megint mother russia legyen. A balti népekről vagy a lengyelekről nem is beszélve.Egy biztos....nem annyira egyszerű ezt az időszakot behozni EU-nak. A 2. világháború óta itt nincs komoly fegyverkezés (szerencsére, mert azért azt látjuk a történelemkönyvekben, hogy Európa néhány évtizedenként ki akarja csinálni magát) így aztán ha most el is indul valami, az évtizedekbe kerülhet. Igaz a gazdaságot is pörgeti, de mindig ott van, hogy olyan dolgokat kell előállítani, ami jó esetben sosem kerül elő a raktárakból és Európa bizony elszokott ettől.Putyin tényleg hisz a
Ilyen világ van, és tény ami tény, ez Amerika nélkül most baromira nem működne, hiszen Oroszországban a vezetésnek mutatnia kell valamit a népnek, különben megkérdeznék, hogy a nagy szavak ellenére mi ez a szar a mindennapokban. Persze nincs kétségem abban sem, hogy ha valakik, akkor az oroszok aztán ezt nagyon megélik, hogy megfagynak ugyan sokan, de legalább Iphonnal mászkálhatnak a csili-vili plázákban. És mondom továbbra is, félek hogy egy Putlernél is nagyobb őrült jön oda, aki aztán tényleg a Szovjetunió feltámadásában hisz, pl a Balti-államokkal.
Klaci79Szovjetunióorosz birodalom feltámadásában, minden őrület nélkül, csak nincs hozzá ereje, hogy visszaszerezze, ami elveszett. Egy valódi őrültnek se lenne.
ender1112
több mint 1 éve
Putyin egy minden ízében XX. századi diktátor, meghaladta az idő, max. középhatalom, csak próbálja nagyra fújni magát.Egy biztos....nem annyira egyszerű ezt az időszakot behozni EU-nak. A 2. világháború óta itt nincs komoly fegyverkezés (szerencsére, mert azért azt látjuk a történelemkönyvekben, hogy Európa néhány évtizedenként ki akarja csinálni magát) így aztán ha most el is indul valami, az évtizedekbe kerülhet. Igaz a gazdaságot is pörgeti, de mindig ott van, hogy olyan dolgokat kell előállítani, ami jó esetben sosem kerül elő a raktárakból és Európa bizony elszokott ettől.Putyin tényleg hisz a
Ilyen világ van, és tény ami tény, ez Amerika nélkül most baromira nem működne, hiszen Oroszországban a vezetésnek mutatnia kell valamit a népnek, különben megkérdeznék, hogy a nagy szavak ellenére mi ez a szar a mindennapokban. Persze nincs kétségem abban sem, hogy ha valakik, akkor az oroszok aztán ezt nagyon megélik, hogy megfagynak ugyan sokan, de legalább Iphonnal mászkálhatnak a csili-vili plázákban. És mondom továbbra is, félek hogy egy Putlernél is nagyobb őrült jön oda, aki aztán tényleg a Szovjetunió feltámadásában hisz, pl a Balti-államokkal.
Klaci79Szovjetunióorosz birodalom feltámadásában, minden őrület nélkül, csak nincs hozzá ereje, hogy visszaszerezze, ami elveszett. Egy valódi őrültnek se lenne.
ender1112
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
több mint 1 éve
Egy biztos....nem annyira egyszerű ezt az időszakot behozni EU-nak. A 2. világháború óta itt nincs komoly fegyverkezés (szerencsére, mert azért azt látjuk a történelemkönyvekben, hogy Európa néhány évtizedenként ki akarja csinálni magát) így aztán ha most el is indul valami, az évtizedekbe kerülhet. Igaz a gazdaságot is pörgeti, de mindig ott van, hogy olyan dolgokat kell előállítani, ami jó esetben sosem kerül elő a raktárakból és Európa bizony elszokott ettől.Putyin tényleg hisz a
Klaci79
több mint 1 éve
Egy biztos....nem annyira egyszerű ezt az időszakot behozni EU-nak. A 2. világháború óta itt nincs komoly fegyverkezés (szerencsére, mert azért azt látjuk a történelemkönyvekben, hogy Európa néhány évtizedenként ki akarja csinálni magát) így aztán ha most el is indul valami, az évtizedekbe kerülhet. Igaz a gazdaságot is pörgeti, de mindig ott van, hogy olyan dolgokat kell előállítani, ami jó esetben sosem kerül elő a raktárakból és Európa bizony elszokott ettől.Ilyen világ van, és tény ami tény, ez Amerika nélkül most baromira nem működne, hiszen Oroszországban a vezetésnek mutatnia kell valamit a népnek, különben megkérdeznék, hogy a nagy szavak ellenére mi ez a szar a mindennapokban. Persze nincs kétségem abban sem, hogy ha valakik, akkor az oroszok aztán ezt nagyon megélik, hogy megfagynak ugyan sokan, de legalább Iphonnal mászkálhatnak a csili-vili plázákban. És mondom továbbra is, félek hogy egy Putlernél is nagyobb őrült jön oda, aki aztán tényleg a Szovjetunió feltámadásában hisz, pl a Balti-államokkal.
több mint 1 éve
dawyd728
4 125
2008 Bukarest megítélése már-már orosz propaganda váddal is illethető lenne pro-ukrán szemüvegen keresztül.www.valaszonline.hu/2025/03/05/egyesult-allamok-szovjetunio-oroszorszag-wayne-merry-diplomata-interju/ugy latszik, hogy Zelenszkijt nem igazan gyozte meg a londoni talalkozo arrol, hogy Europa meg tudna vedeni. ami eleg elszomorito.Zelenskyy közben becsicskult Trumpnak, kirakott egy közleményt X-re.Nagyon kemény.
Cruyffista
MC12
ha alairjak a megallapodast a nyersanyagokrol ezek utan akkor vszeg beke lesz tenyleg. megalazzak Ukrajnat (es foleg Zelenszkijt), visszakerul a szovjet erdekszferaba ugy, hogy a megallapodast nem erinto dolgokat az USA siman megkapja tovabbiakban is (legalabb egy ideig).
csebi
"Nem szabad alábecsülni Ukrajna képességét saját függetlensége és szuverenitása megőrzésére. Nem fog összeomlani; nem lesznek belőle orosz oblasztyok; nem lesz olyan, hogy Putyin besétál és elveszi, amit akar. 2014 óta számos alkalommal, sokfelé jártam Ukrajnában: nagyon erős a nemzeti identitás és az ország iránti lojalitás. Az oroszok alábecsülték ezt, amit a háború csak tovább erősített. Hogy pontosan mi lesz a vége, nem tudom, de az biztosan nem fog működni, hogy az amerikai elnök leül az orosszal – vagy az ukránnal –, és egyszerűen leírja Ukrajnát. "
Zsellér van de Vrij
több mint 1 éve
Az en joszandeku reakcios jobboldali ( 😊 ) elmeletem, hogy egesz egyszeruen beutott a realitas es a kifele torteno Trump vs EU ellenszenvre epulo kommunikacion tul a realitas az (amit minden bizonnyal le is tisztaztak zart ajtok mogott), hogy europa jelenleg is az amerikai vedernyo alatt van csak biztonsagban, jelenleg is az USA ved minket es europanak abszolut nem erdeke elengedni ezt a vedelmet az ukran vezetes diplomaciai manoverezese vagy a Trump-ellenszenv miatt.Vagy pont, hogy meggyőzték, hogy írja alá.ugy latszik, hogy Zelenszkijt nem igazan gyozte meg a londoni talalkozo arrol, hogy Europa meg tudna vedeni. ami eleg elszomorito.Zelenskyy közben becsicskult Trumpnak, kirakott egy közleményt X-re.Nagyon kemény.
Cruyffista
MC12
ha alairjak a megallapodast a nyersanyagokrol ezek utan akkor vszeg beke lesz tenyleg. megalazzak Ukrajnat (es foleg Zelenszkijt), visszakerul a szovjet erdekszferaba ugy, hogy a megallapodast nem erinto dolgokat az USA siman megkapja tovabbiakban is (legalabb egy ideig).
csebi
Trumpnak nagyon kellenek a sikerek, a pollokon elindult lefelé,
9) Viszont akiktől nem kell félnie Trumpnak, azok a demokraták. Abszolút nem tudják, hogy merre induljanak el. Amikor a House Minority Leader kiáll a sajtó elé, és azt mondja, hogy nem tudja, hogy mit kéne csinálni, meg közben a arról győzködik a sajtót, hogy vannak kedves (egészen pontosan JÓ) milliárdosok, akkor azért nem tőlük várja az ember a nagy megújulást. Szerintem fogalmuk sincs, hogy mit kéne csinálni. Persze, igaza van Sobrinak, messze még 2028. De 2026 nincs annyira, és ugye ott már be kell majd rúgni az elnökjelölteket is szépen lassan.
Gyurma Pappa
Sot, nem csak hogy nem erdeke es kifejezetten hulyeseg lenne, nem is tudnank kivaltani. Evek kellenek amig a leepult europai vedelmi kapacitas gyartasban es katonai keszultsegben oda jut, hogy ki tudjuk valtnai. El kell kezdeni felallitani egy europai sereget, novelni a biztonsagunkat, de ennek nem resze az, hogy osszerugjuk a port az USA-val.
Nem tudom van-e ennel frisebb, de decemberben meg azt mondtak a pollok, hogy egyetertenek a nyugati allampolgarok azzal, hogy tobbet adjunk ukrajnanak, de amikor megkerdeztek, hogy a sajat orszaguk novelje-e az emlitett tamogatast, mar az jott ki, hogy a tobbseg nem szeretne ha a "sajat penztarcajabol" menne a tobblet tamogatas. (Magyaran, mindenki empatikus az ukranokkal, de azert a sajat kis erdeke fontosabb) A csorte ezen talan valtoztatott, de nemreg meg ez volt az allaspont:

Demokratak: Kijott nemreg egy poll, 21%-on all a kongresszusban ulo demokratak tamogatottsaga (elegedettek-e veluk vagy sem), ami 2009 ota amiota ez a poll letezik, a legalacsonyabb szam. 2017-ben, az elozo Trump admin elejen ez a szam 59%-os tamogatottsag volt. Jelenleg nem csak az uzenetatadas a problemajuk, de egyszeruen uzenetuk sincs.
www.msnbc.com/opinion/msnbc-opinion/democrats-polls-approval-trump-schumer-rcna193431
Kozben Trump februarban 45-50% kozott volt merve a kulonbozo pollokban, ami nala kifejezetten jo, most is jobb az aggregator szama, mint a megelozo evekben. El lehet rontani a gazdasaggal es ha lassan kezdenek el hatni az inflaciocsokkento rendelkezesek vagy a vamok rosszul sulnek el, de egyelore a demokratak nagyon melyen vannak.
projects.fivethirtyeight.com/polls/favorability/donald-trump/
Szerkesztette: undisputedly
több mint 1 éve
Mivel túl nagy fantáziájuk nincs, majd előhúzzák a boszniai rendezési forgatókönyvet és elüldögélnek a puskaporos hordón.www.valaszonline.hu/2025/03/05/egyesult-allamok-szovjetunio-oroszorszag-wayne-merry-diplomata-interju/ugy latszik, hogy Zelenszkijt nem igazan gyozte meg a londoni talalkozo arrol, hogy Europa meg tudna vedeni. ami eleg elszomorito.Zelenskyy közben becsicskult Trumpnak, kirakott egy közleményt X-re.Nagyon kemény.
Cruyffista
MC12
csebi
"Nem szabad alábecsülni Ukrajna képességét saját függetlensége és szuverenitása megőrzésére. Nem fog összeomlani; nem lesznek belőle orosz oblasztyok; nem lesz olyan, hogy Putyin besétál és elveszi, amit akar. 2014 óta számos alkalommal, sokfelé jártam Ukrajnában: nagyon erős a nemzeti identitás és az ország iránti lojalitás. Az oroszok alábecsülték ezt, amit a háború csak tovább erősített. Hogy pontosan mi lesz a vége, nem tudom, de az biztosan nem fog működni, hogy az amerikai elnök leül az orosszal – vagy az ukránnal –, és egyszerűen leírja Ukrajnát. "
Zsellér van de Vrij
Ha annak látod, ami,
Sohasem hibázol.
több mint 1 éve
persze, meg ott van az az opcio is, amit Gyurma allit.www.valaszonline.hu/2025/03/05/egyesult-allamok-szovjetunio-oroszorszag-wayne-merry-diplomata-interju/ugy latszik, hogy Zelenszkijt nem igazan gyozte meg a londoni talalkozo arrol, hogy Europa meg tudna vedeni. ami eleg elszomorito.Zelenskyy közben becsicskult Trumpnak, kirakott egy közleményt X-re.Nagyon kemény.
Cruyffista
MC12
csebi
Zsellér van de Vrij
nem azt irtam, hogy leirjak Ukrajnat. jon majd egy Kadar a Zelenszkij helyett, aki ugyesen odairanyitja oket a szovjet erdekszferaba. nem latvanyosan, nem hangosan, csak ugyesen. lehet azt mondja, hogy fontos az europai integracio, de kozben meg semmit nem fog ezert enni, sot. es ehhez mki asszisztalni fog: Moszkva, Washington is. Europa meg nem tudom, hogy mit tud majd tenni ez ellen. jelenleg vszeg semmit.
Ha meg akarjuk védeni a demokráciánkat, újra kell épitenünk azokat a normákat, amelyek egykor védelmezték. Ám ennel többet kell tennünk. E normákat ki kell terjesztenünk úgy, hogy egy sokszínű társadalom minden tagja számára elerhetők legyenek.
több mint 1 éve
Megpróbálnék neked olyan választ adni igen, amire nem kérdezel vissza tizenhatodjára is ugyanúgy, mert így elég nehéz kiszolgálni az igényeidet és mellesleg unalmas is.És ha válaszolok, akkor te is megteszed, vagy csak kérdezel?Lehet.Mielőtt írok egy itt egy Magyarisztán - 2030 disztópiát, előtte én is hagy kérdezzek valamit. Mi indokolja, hogy egy globális világban, Európa közepén, az EU és a NATO tagjaként, a világgazdaság integráns részeként, egy 15 éve meghackelt autoriter, illiberális, hibrid demokráciában, egy oligarchikus maffiaállamban úgy viselkedjünk, mint a legolcsóbb szajhái a cárutyuskának? Persze értem én, hogy egyelőre ezek nagyrésze színjáték, mert az orosz ejnyebejnyék nagy részét csak megszavazzuk az EU-ban, de mi arra a garancia, hogy így lesz 5, 10, 50 év múlva is?
Vagy az is lehet, hogy mégis így lesz egy darabig. (A "sokáig" nem túl egzakt, 5 év? 10? 50?)
De ami biztos, hogy most ez EU tagjai vagyunk, holnap is azok leszünk, holnapután is, március 15-én is, és semmi konkrétum nincs, ami ezen változtatna (persze tippelni, jósolni lehet bármit, bármikorra, őrült világban élünk, minden megtörténhet), így ezügyben nincs okunk mással kalkulálni, csak azzal, ami most tényszerű.
Szerinted mit takar az eltaposódásunk?
Mert az optimális létezéshez képest a jelenlegi helyzet se felemelő, mondhatni letaposott, de ehhez a valósághoz képest meg ki tudna, akarna minket eltaposni, és azt miként tenné, és az mit jelentene nekünk?
Őszentsége Sobri Jóska
Hanni
Őszentsége Sobri Jóska
több mint 1 éve
www.valaszonline.hu/2025/03/05/egyesult-allamok-szovjetunio-oroszorszag-wayne-merry-diplomata-interju/ugy latszik, hogy Zelenszkijt nem igazan gyozte meg a londoni talalkozo arrol, hogy Europa meg tudna vedeni. ami eleg elszomorito.Zelenskyy közben becsicskult Trumpnak, kirakott egy közleményt X-re.Nagyon kemény.
Cruyffista
MC12
csebi
'csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz.'
"A világ igazságtalan. Ha elfogadod ezt, cinkos lesz a neved, ha pedig megváltoztatnád, hóhér." (Sartre)
Never forget Bucha, Borodyanka, Hostomel, Irpen, Kramatorszk, Mariupol, Rubizne, Popasna, Kremenchuk, Sievierodonetsk, Chasov Yar, Vinnytsia, Mikolajiv, Olenivka, Chaplyny, Izjum, Zaporizzsja, Kijiv, Bakhmut, Pravdyne, Marinka, Kherson, Dnipro, Soledar, Avdijivka, Slovyansk, Uman, Nova Kakhovka, Kryvyi Rih, Odessa, Pervomajszkij,Lviv, Pokrovsk, Chernihiv, Kostyantynivka, Hroza, Harkiv, 2023.12.29., Odessa, Chernihiv, Vovchansk, Harkiv, Okhmatdyt, Poltava, Lviv, Sumi, Ternopil