New England Patriots
75 feliratkozó
több mint 8 éve
Ha figyelmesen olvasnál akkor tudnád, hogy a problémám röviden Wyattel az volt, hogy a AB JJ vitában, hogy ki a jobb nem volt nála döntő tényező, kétszer annyi TD egy 5 éves ciklus alatt, míg az összes más stat amiről beszéltek ott a különbség kicsi volt. Közben a Denver topicban azt írta, hogy hiába kap kevés yardot a Denver D, de sok pontot, ő jobban örül annak, h a Ti Dtek sok yard kevés pont! Erre nem kaptam választ csak személyeskedést. Én nem kérten számon semmit rajta csak tettem egy kijelentést ami még csak sértő sem volt!Sztem meg kicsit szállj magadba , mielőtt hülyeségeket írsz. Én nem személyeskedtem veled és nem is fogok, rólad ez már nem mondható el! Én ott már őt nem akartam semmivel meggyőzni és úgy általánosságban sem akarok feltétlen senkit sem meggyőzni, főleg nem olyasvalakit aki oldalakon keresztül győzködi egy egész csapat szurkolóit valamiről és közben egy másik csapat topicjában pont az ellenkezőjét állítja! Szóval csak ismételni tudom magam kösz a hsz.-t ezzel is csak alátámasztod, h sokan közületek felsőbbrendűnek gondoljátok magatokat, ez megy neked is kisdef ! Akkor végső soron ki is a rasszista?Érdekes, majdnem annyit írsz ide, mint a Giants topikba. Szerintem te ne kérd számon senkin, hogy hogyan viselkedik egy másik csapat topikjában. 😉
Isti81
kisdef
több mint 8 éve
Sztem meg kicsit szállj magadba , mielőtt hülyeségeket írsz. Én nem személyeskedtem veled és nem is fogok, rólad ez már nem mondható el! Én ott már őt nem akartam semmivel meggyőzni és úgy általánosságban sem akarok feltétlen senkit sem meggyőzni, főleg nem olyasvalakit aki oldalakon keresztül győzködi egy egész csapat szurkolóit valamiről és közben egy másik csapat topicjában pont az ellenkezőjét állítja! Szóval csak ismételni tudom magam kösz a hsz.-t ezzel is csak alátámasztod, h sokan közületek felsőbbrendűnek gondoljátok magatokat, ez megy neked is kisdef ! Akkor végső soron ki is a rasszista?Érdekes, majdnem annyit írsz ide, mint a Giants topikba. Szerintem te ne kérd számon senkin, hogy hogyan viselkedik egy másik csapat topikjában. 😉
Isti81
több mint 8 éve
Sztem meg kicsit szállj magadba , mielőtt hülyeségeket írsz. Én nem személyeskedtem veled és nem is fogok, rólad ez már nem mondható el! Én ott már őt nem akartam semmivel meggyőzni és úgy általánosságban sem akarok feltétlen senkit sem meggyőzni, főleg nem olyasvalakit aki oldalakon keresztül győzködi egy egész csapat szurkolóit valamiről és közben egy másik csapat topicjában pont az ellenkezőjét állítja! Szóval csak ismételni tudom magam kösz a hsz.-t ezzel is csak alátámasztod, h sokan közületek felsőbbrendűnek gondoljátok magatokat, ez megy neked is kisdef ! Akkor végső soron ki is a rasszista?Figyu, ezt intézd priviben vagy a steelers topicban, ahol kezdődött vagy a saját oldalon, de ne itt. Danke. Go Giants! 😊
Isti81
több mint 8 éve
Sztem meg kicsit szállj magadba , mielőtt hülyeségeket írsz. Én nem személyeskedtem veled és nem is fogok, rólad ez már nem mondható el! Én ott már őt nem akartam semmivel meggyőzni és úgy általánosságban sem akarok feltétlen senkit sem meggyőzni, főleg nem olyasvalakit aki oldalakon keresztül győzködi egy egész csapat szurkolóit valamiről és közben egy másik csapat topicjában pont az ellenkezőjét állítja! Szóval csak ismételni tudom magam kösz a hsz.-t ezzel is csak alátámasztod, h sokan közületek felsőbbrendűnek gondoljátok magatokat, ez megy neked is kisdef ! Akkor végső soron ki is a rasszista?
több mint 8 éve
Az általánosítás az lett volna, ha azt írod, az összes Patses gyökér! Ellenben te a hovatartozást használtad végső érv gyanánt. Na ez a rasszizmus! És kérlek na adj olcsó tanácsokat, tudok mit kezdeni a saját szabadidőmmel!Az maximum általánosítás volt!batyu köszönöm értelmes hozzászólásodat a Steelers topicban, ezzel sikerült alátámasztanod azt amit írtam. Még 1szer is kösz! Foglalkozz inkább a meccsetekkel sztem!Már megbocsáss, de a rasszizmus minden megnyilvánulása ostobaság, még ha az NFL rasszizmus is!
Isti81
batyu
Isti81
több mint 8 éve
Sztem a drukkolást hagyd meg a meccsetekre! Kösz!batyu köszönöm értelmes hozzászólásodat a Steelers topicban, ezzel sikerült alátámasztanod azt amit írtam. Még 1szer is kösz! Foglalkozz inkább a meccsetekkel sztem!Nem tudom mit tett tönkre az életedben egy Pats szurkoló, de azért remélem egyszer túl teszed magad rajta. Én drukkolok nagyon!
Isti81
kisdef
több mint 8 éve
batyu köszönöm értelmes hozzászólásodat a Steelers topicban, ezzel sikerült alátámasztanod azt amit írtam. Még 1szer is kösz! Foglalkozz inkább a meccsetekkel sztem!Nem tudom mit tett tönkre az életedben egy Pats szurkoló, de azért remélem egyszer túl teszed magad rajta. Én drukkolok nagyon!
Isti81
több mint 8 éve
Az maximum általánosítás volt!batyu köszönöm értelmes hozzászólásodat a Steelers topicban, ezzel sikerült alátámasztanod azt amit írtam. Még 1szer is kösz! Foglalkozz inkább a meccsetekkel sztem!Már megbocsáss, de a rasszizmus minden megnyilvánulása ostobaság, még ha az NFL rasszizmus is!
Isti81
batyu
több mint 8 éve
batyu köszönöm értelmes hozzászólásodat a Steelers topicban, ezzel sikerült alátámasztanod azt amit írtam. Még 1szer is kösz! Foglalkozz inkább a meccsetekkel sztem!Már megbocsáss, de a rasszizmus minden megnyilvánulása ostobaság, még ha az NFL rasszizmus is!
Isti81
Szerkesztette: batyu
több mint 8 éve
Szerintem nálunk R. Nix- nek is valami hasonló nyakvédője ( protectora😁) van/ volt.Jó hogy a blitzet nem próbáljátok meg magyarítani... 😊 "Villám!" Nekem az adekvát kifejezések - falember, futó, elkapó, irányító - kivételével az angol fogalmak használata sokkal jobban passzent. Amúgy pld. a futó szó sem adja vissza, hogy milyen futóról - pld. fullback vagy tail back - van szó.)
Burkus
Ha már fullback, azt meg tudjátok mondani miért csak Develinnek van ilyen fura nyakhoz puposodó védőcucca?
| Höhövédőcucc pedig támadó. |
Erre gondolok:
Máson nem láttam ilyet.
vpi
több mint 8 éve
Jó hogy a blitzet nem próbáljátok meg magyarítani... 😊 "Villám!" Nekem az adekvát kifejezések - falember, futó, elkapó, irányító - kivételével az angol fogalmak használata sokkal jobban passzent. Amúgy pld. a futó szó sem adja vissza, hogy milyen futóról - pld. fullback vagy tail back - van szó.)
Burkus
Ha már fullback, azt meg tudjátok mondani miért csak Develinnek van ilyen fura nyakhoz puposodó védőcucca?
| Höhövédőcucc pedig támadó. |
Erre gondolok:

Máson nem láttam ilyet.
Zsebi, Pilla, Szuszi, Pizsi, Pulcsi, Bolka, Bendegúz, Tihamér, Lolka és Pacsi
több mint 8 éve
batyu köszönöm értelmes hozzászólásodat a Steelers topicban, ezzel sikerült alátámasztanod azt amit írtam. Még 1szer is kösz! Foglalkozz inkább a meccsetekkel sztem!
több mint 8 éve
Lehet itt erőltetni a magyar forditasokat, de csak olyanoknal van szerintem értelme amit a kozvetitesekben is mondanak. Szóval a nemzetisport elkezdene használni az összekötő vagy fedezet szavakat, a a közvetítés meg nem akkor csak egy nagy katyvasz lenne. Kb amit Wyatt leírt a söprögető kivételével a kozvetitesekben is elhangzanak.mikor a közkedvelt szakkommentátor még az offense és defense szavak magyar megfelelőjét se hajlandó használni, akkor tényleg felesleges ezzel foglalkozni
fodi91

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 8 éve
fodi91
196
Lehet itt erőltetni a magyar forditasokat, de csak olyanoknal van szerintem értelme amit a kozvetitesekben is mondanak. Szóval a nemzetisport elkezdene használni az összekötő vagy fedezet szavakat, a a közvetítés meg nem akkor csak egy nagy katyvasz lenne. Kb amit Wyatt leírt a söprögető kivételével a kozvetitesekben is elhangzanak.
több mint 8 éve
Jó hogy a blitzet nem próbáljátok meg magyarítani... 😊 "Villám!" Nekem az adekvát kifejezések - falember, futó, elkapó, irányító - kivételével az angol fogalmak használata sokkal jobban passzent. Amúgy pld. a futó szó sem adja vissza, hogy milyen futóról - pld. fullback vagy tail back - van szó.)akkor még egyszer
Burkus
www.nyest.hu/hirek/magyar-sporthoz-magyar-szavakat
és szerinted a bliccelés szó hogy került a magyar nyelvbe?

---
"Nincs igazság és nincs emberiség. Csak igazságok vannak és emberek." - Szerb Antal
több mint 8 éve
A "Villám" az a fordítás.Jó hogy a blitzet nem próbáljátok meg magyarítani... 😊 "Villám!" Nekem az adekvát kifejezések - falember, futó, elkapó, irányító - kivételével az angol fogalmak használata sokkal jobban passzent. Amúgy pld. a futó szó sem adja vissza, hogy milyen futóról - pld. fullback vagy tail back - van szó.)Ha zónáznak is emberfogó, de zónázik épp. 😊Az emberfogót amúgy kísérleti szinten használtam, de ugye, van, amikor zónáznak, és maradt a hátvéd végülÉn a CB-re az elkapóra figyelő védő terminológiát, és ennek mutációit javallanám, játékfüggően. (Emberfogó, oldalsó védő, stb.)Nem minden back van hátvédezve, csak a secondary tagja, és azokat hívjuk együttesen hátvédsornak.Úgy gondolom, hogy ezeket a dolgokat akkor sem érti senki - azokon kívül akik benne vannak - ha lefordítod. Ha kiírod, hogy sorvédő, legalább annyira érthetetlen, mint a linebacker. Pláne, ha hátvédnek fordítanak minden backet. Pedig itt aztán végképp nem védőt jelent, hanem azt, hogy hátrébb áll a line of scrimmage mögött. Egy újságíró, kommentátor dolga az, hogy ezeket elmagyarázza, nem az, hogy lefordítsa.Mivel az átlagolvasó nem tud angolul.Ezen rugóznak már kb. 10-15 éve, mióta újra elkezdték játszani ezt a sportot idehaza. Mindig az a vége, hogy legjobb lenne sehogyse.Király cikkek, de ezektől a fordításoktol, mint a hátvéd sor, meg soprogeto a fejemet fogom... 😁Te miképp fordítanád?
DeX
Sobri Jóska
Kollega
Ha tudna, akkor eredetiben olvasna minderről, nem az nso-n.
És pl. ha te tudsz is angolul, nem igazán kötne le egy cikk, amiben azt olvasnád az év pókerpartijáról, hogy: a flop floatolás után az egyébként tight grinder a preflop betelőt checkraiselte, aki hosszas tankelést követően foldolt. Potoddstól függetlenül plus EV-s dobás volt.
Amit lehet, szerencsés magyarul írni, ha nem csak bennfentesek olvassák.
Sobri Jóska
Történetesen a pókeres szakkifejezéseket se nagyon magyarítják, csak akkor, hogy a tükörfordítás is pontosan ugyanazt jelenti. A tight, loose, agressive például. De a flopot még nem hallottam magyarul, és szerintem a river is hülyén hangzik lefordítva. (Mondjuk legalább 5 éve nem foglalkozok pókerrel. Lehet, hogy már más a módi.)
Kollega
Amit mi használunk általában:
QB: irányító
RB: futó
WR: elkapó
TE: marad tight end
OL: támadófal (külső, belső, középső támadófalember)
DL: védőfal (külső, belső védőfalember, adott esetben posztspecifikusan irányítósiettető)
LB: marad linebacker
CB: hát ez a legnagyobb talány, én szoktam szélső hátvédnek nevezni (de a slotban lévőkre ez kevésbé igaz)
S: söprögető teljesen jó szerintem
K: rúgó
P: marad punter
LS: marad long snapper
Szerintem azért ebben mindegyik érthető, egyedül a hátvédsorba lehet kicsit belekötni, de szerintem felesleges
Wyatt
Ha nem is emberezik egy CB, akkoris az esetek döntő részében az elkapó nyakán lóg, amikor a képernyőre kerül.
Sobri Jóska
Wyatt
A támadó is védekezhet gurulósban is, attól még középcsatár marad.
Nem a konkrét "munkavégézése" a lényeg, hanem az eredeti feladata.
A safety is mehet blitzre, attól még söprögető marad. 😊
Sobri Jóska
Burkus
A magyarítás az a passzsiettetés, rárontás, irányítótámadás/zavarás, stb.
több mint 8 éve
Jó hogy a blitzet nem próbáljátok meg magyarítani... 😊 "Villám!" Nekem az adekvát kifejezések - falember, futó, elkapó, irányító - kivételével az angol fogalmak használata sokkal jobban passzent. Amúgy pld. a futó szó sem adja vissza, hogy milyen futóról - pld. fullback vagy tail back - van szó.)Ne állj a fejlődés útjába! 😊
Burkus
Valóban nem, viszont az adott embernél bőven lehet részletezni, hogy mire gondolunk (ez inkább csak a full backeknél kérdéses ugye, mert alapesetben futónál az RB-re gondolunk, de a full backek azért annyira gyakran nem fordulnak elő a szövegekben)

több mint 8 éve
Jó hogy a blitzet nem próbáljátok meg magyarítani... 😊 "Villám!" Nekem az adekvát kifejezések - falember, futó, elkapó, irányító - kivételével az angol fogalmak használata sokkal jobban passzent. Amúgy pld. a futó szó sem adja vissza, hogy milyen futóról - pld. fullback vagy tail back - van szó.)Ha zónáznak is emberfogó, de zónázik épp. 😊Az emberfogót amúgy kísérleti szinten használtam, de ugye, van, amikor zónáznak, és maradt a hátvéd végülÉn a CB-re az elkapóra figyelő védő terminológiát, és ennek mutációit javallanám, játékfüggően. (Emberfogó, oldalsó védő, stb.)Nem minden back van hátvédezve, csak a secondary tagja, és azokat hívjuk együttesen hátvédsornak.Úgy gondolom, hogy ezeket a dolgokat akkor sem érti senki - azokon kívül akik benne vannak - ha lefordítod. Ha kiírod, hogy sorvédő, legalább annyira érthetetlen, mint a linebacker. Pláne, ha hátvédnek fordítanak minden backet. Pedig itt aztán végképp nem védőt jelent, hanem azt, hogy hátrébb áll a line of scrimmage mögött. Egy újságíró, kommentátor dolga az, hogy ezeket elmagyarázza, nem az, hogy lefordítsa.Mivel az átlagolvasó nem tud angolul.Ezen rugóznak már kb. 10-15 éve, mióta újra elkezdték játszani ezt a sportot idehaza. Mindig az a vége, hogy legjobb lenne sehogyse.Király cikkek, de ezektől a fordításoktol, mint a hátvéd sor, meg soprogeto a fejemet fogom... 😁Te miképp fordítanád?
DeX
Sobri Jóska
Kollega
És pl. ha te tudsz is angolul, nem igazán kötne le egy cikk, amiben azt olvasnád az év pókerpartijáról, hogy: a flop floatolás után az egyébként tight grinder a preflop betelőt checkraiselte, aki hosszas tankelést követően foldolt. Potoddstól függetlenül plus EV-s dobás volt.
Sobri Jóska
Történetesen a pókeres szakkifejezéseket se nagyon magyarítják, csak akkor, hogy a tükörfordítás is pontosan ugyanazt jelenti. A tight, loose, agressive például. De a flopot még nem hallottam magyarul, és szerintem a river is hülyén hangzik lefordítva. (Mondjuk legalább 5 éve nem foglalkozok pókerrel. Lehet, hogy már más a módi.)
Kollega
DL: védőfal (külső, belső védőfalember, adott esetben posztspecifikusan irányítósiettető)
CB: hát ez a legnagyobb talány, én szoktam szélső hátvédnek nevezni (de a slotban lévőkre ez kevésbé igaz)
Szerintem azért ebben mindegyik érthető, egyedül a hátvédsorba lehet kicsit belekötni, de szerintem felesleges
Wyatt
Ha nem is emberezik egy CB, akkoris az esetek döntő részében az elkapó nyakán lóg, amikor a képernyőre kerül.
Sobri Jóska
Wyatt
Sobri Jóska
több mint 8 éve
Ha zónáznak is emberfogó, de zónázik épp. 😊Az emberfogót amúgy kísérleti szinten használtam, de ugye, van, amikor zónáznak, és maradt a hátvéd végülÉn a CB-re az elkapóra figyelő védő terminológiát, és ennek mutációit javallanám, játékfüggően. (Emberfogó, oldalsó védő, stb.)Nem minden back van hátvédezve, csak a secondary tagja, és azokat hívjuk együttesen hátvédsornak.Úgy gondolom, hogy ezeket a dolgokat akkor sem érti senki - azokon kívül akik benne vannak - ha lefordítod. Ha kiírod, hogy sorvédő, legalább annyira érthetetlen, mint a linebacker. Pláne, ha hátvédnek fordítanak minden backet. Pedig itt aztán végképp nem védőt jelent, hanem azt, hogy hátrébb áll a line of scrimmage mögött. Egy újságíró, kommentátor dolga az, hogy ezeket elmagyarázza, nem az, hogy lefordítsa.Mivel az átlagolvasó nem tud angolul.Ezen rugóznak már kb. 10-15 éve, mióta újra elkezdték játszani ezt a sportot idehaza. Mindig az a vége, hogy legjobb lenne sehogyse.Király cikkek, de ezektől a fordításoktol, mint a hátvéd sor, meg soprogeto a fejemet fogom... 😁Te miképp fordítanád?
DeX
Sobri Jóska
Kollega
Sobri Jóska
Kollega
Wyatt
Sobri Jóska
Wyatt
több mint 8 éve
Az emberfogót amúgy kísérleti szinten használtam, de ugye, van, amikor zónáznak, és maradt a hátvéd végülÉn a CB-re az elkapóra figyelő védő terminológiát, és ennek mutációit javallanám, játékfüggően. (Emberfogó, oldalsó védő, stb.)Nem minden back van hátvédezve, csak a secondary tagja, és azokat hívjuk együttesen hátvédsornak.Úgy gondolom, hogy ezeket a dolgokat akkor sem érti senki - azokon kívül akik benne vannak - ha lefordítod. Ha kiírod, hogy sorvédő, legalább annyira érthetetlen, mint a linebacker. Pláne, ha hátvédnek fordítanak minden backet. Pedig itt aztán végképp nem védőt jelent, hanem azt, hogy hátrébb áll a line of scrimmage mögött. Egy újságíró, kommentátor dolga az, hogy ezeket elmagyarázza, nem az, hogy lefordítsa.Mivel az átlagolvasó nem tud angolul.Ezen rugóznak már kb. 10-15 éve, mióta újra elkezdték játszani ezt a sportot idehaza. Mindig az a vége, hogy legjobb lenne sehogyse.Király cikkek, de ezektől a fordításoktol, mint a hátvéd sor, meg soprogeto a fejemet fogom... 😁Te miképp fordítanád?
DeX
Sobri Jóska
Kollega
Sobri Jóska
Kollega
Wyatt
Sobri Jóska

több mint 8 éve
Az a bajom az összekötővel és a fedezettel, hogy az a mai korosztály már fociban sem érti. Azokat azért nem szeretem használniNem minden back van hátvédezve, csak a secondary tagja, és azokat hívjuk együttesen hátvédsornak.ez már nagyon off, de ha nem lenne ma ennyire "menő" angol szavakat használni bájdövéj, akkor a tight endre simán illene az összekötő, a linebackerre a fedezet, a CB-re pedig akár a bekk, a front seven pedig hetes front és az alapokat ezzel le is tudtuk
Wyatt
de vatever, mikor azért küzdeni kell, HOGY az emberek ne h-zva makogjanak, ez már veszett fejsze nyele
baggio 🏈
Szerkesztette: r.baggio

több mint 8 éve
Én a CB-re az elkapóra figyelő védő terminológiát, és ennek mutációit javallanám, játékfüggően. (Emberfogó, oldalsó védő, stb.)Nem minden back van hátvédezve, csak a secondary tagja, és azokat hívjuk együttesen hátvédsornak.Úgy gondolom, hogy ezeket a dolgokat akkor sem érti senki - azokon kívül akik benne vannak - ha lefordítod. Ha kiírod, hogy sorvédő, legalább annyira érthetetlen, mint a linebacker. Pláne, ha hátvédnek fordítanak minden backet. Pedig itt aztán végképp nem védőt jelent, hanem azt, hogy hátrébb áll a line of scrimmage mögött. Egy újságíró, kommentátor dolga az, hogy ezeket elmagyarázza, nem az, hogy lefordítsa.Mivel az átlagolvasó nem tud angolul.Ezen rugóznak már kb. 10-15 éve, mióta újra elkezdték játszani ezt a sportot idehaza. Mindig az a vége, hogy legjobb lenne sehogyse.Király cikkek, de ezektől a fordításoktol, mint a hátvéd sor, meg soprogeto a fejemet fogom... 😁Te miképp fordítanád?
DeX
Sobri Jóska
Kollega
Sobri Jóska
Kollega
Wyatt
több mint 8 éve
Nem minden back van hátvédezve, csak a secondary tagja, és azokat hívjuk együttesen hátvédsornak.ez már nagyon off, de ha nem lenne ma ennyire "menő" angol szavakat használni bájdövéj, akkor a tight endre simán illene az összekötő, a linebackerre a fedezet, a CB-re pedig akár a bekk, a front seven pedig hetes front és az alapokat ezzel le is tudtuk
Wyatt
de vatever, mikor azért küzdeni kell, HOGY az emberek ne h-zva makogjanak, ez már veszett fejsze nyele
Szerkesztette: r.baggio

---
több mint 8 éve
Flop - első három lap.Úgy gondolom, hogy ezeket a dolgokat akkor sem érti senki - azokon kívül akik benne vannak - ha lefordítod. Ha kiírod, hogy sorvédő, legalább annyira érthetetlen, mint a linebacker. Pláne, ha hátvédnek fordítanak minden backet. Pedig itt aztán végképp nem védőt jelent, hanem azt, hogy hátrébb áll a line of scrimmage mögött. Egy újságíró, kommentátor dolga az, hogy ezeket elmagyarázza, nem az, hogy lefordítsa.Mivel az átlagolvasó nem tud angolul.Ezen rugóznak már kb. 10-15 éve, mióta újra elkezdték játszani ezt a sportot idehaza. Mindig az a vége, hogy legjobb lenne sehogyse.Király cikkek, de ezektől a fordításoktol, mint a hátvéd sor, meg soprogeto a fejemet fogom... 😁Te miképp fordítanád?
DeX
Sobri Jóska
Kollega
Sobri Jóska
Kollega
River - utolsó, mindent eldöntő kártya.
A fenti, pókeres fórumon teljesen hétköznapi leírás, ha sok emberhez íródik így hangozna:
A feszesen játszó, hivatásszerűen pókerből élő XY megadta ZW hívását az első három lap asztalrakerülése után azzal a céllal, hogy a következő - utolsó elötti- közös lapot követően ráemeljen ZW-re, és így is tett. Ezután ZW sokat gondolkodott, de úgy döntött, hogy eldobja a lapjait, és nem pakol több pénzt ebbe a partiba, elengedi, feladja, következzen egy új leosztás. Bár ránézésre sok pénz volt az asztalon, és ahhoz képest a visszaemelés mértéke nem volt elrettentő, de helyes volt a dobás, mivel se a megadás, se a visszaemelés nem hordozott magában várható értéket, vagyis ZW jól döntött.