Mi újság van edzői fronton?

Ezen cikk segítségével előre szeretnénk tekinteni a hamarosan következő edzőkeringőre.

Mi újság van edzői fronton?

Az alapszakasz végén a rájátszás mellett az edzőkeringő a footballszurkolók legfőbb témája. Az alábbiakban kezdésnek a veszélyben lévő NFL főedzőkről láthattok egy listát, majd a potenciális utódok is bemutatásra kerülnek.

Kirúgási TOP5:

  1. Gary Kubiak, Houston Texans: Rick Smith GM lenyilatkozta a szezon előtt, hogy ha nincs playoff, akkor repül Kubiak, a Houston idén mindig talál módot arra, hogy hogyan lehet elveszíteni egy meccset, úgy gondolom, hogy Kubiak a kórházba kerülésére sem foghatja az idei eredménytelenséget.
  2. Greg Schiano, Tampa Bay Buccaneers: Sokáig úgy tűnt idén, hogy elvesztette az öltözőt Schiano, azonban az utóbbi hetekben a Bucs elkezdett a bennük rejlő potenciálnak megfelelően játszani, kíváncsian várjuk, hogy ez csak pillanatnyi fellángolás volt, vagy pedig megmenekül.
  3. Joe Philbin, Miami Dolphins: Az Incognito-Martin botrány után számomra egyértelmű, hogy Philbin csak akkor menekülhet meg, ha a 2. idényében (általában ha nincs rájátszás eddig tart az NFL GM-ek türelme) megkaparintják az utolsó wild card helyet az AFC-ben.
  4. Mike Munchak, Tennessee Titans: Bud Adams halála valószínűleg szervezeti kultúraváltozást fog hozni Nashville-ben, Munchaknek is az idei a 3. idénye, ha nem jut rájátszásba a Titans nem igazán látni okot arra, hogy miért tartsák meg.
  5. Mike Smith, Atlanta Falcons: Körülbelül Texans-szintű bukást mutat be idén a Falcons is, ami miatt ennyivel Kubiak mögé sorolom Smitht az az, hogy neki híresen jó a kapcsolata a csapat general managerével, Thomas Dimitroff-fal

 

Most pedig alfabetikus sorrendben bemutatnék 10 potenciális NFL főedző-jelöltet:

Todd Bowles: Az 50 éves szakember jelenleg az Arizona Cardinals védőkoordinátora, hasonló minőségben dolgozott már Philadelphiában és Miamiban is. Sőt a Dolphinsnál Tony Sparano kirúgása után az utolsó három alapszakasz-mérkőzésen ideiglenes főedző is volt, a mérlege 2-1, csak a későbbi AFC-bajnok Patriotstól szenvedett vereséget. A játékosai általában nagyon szeretik és a koordinátori munkáját is kifejezetten hatékonyan végzi. Rutinos interjúzó, járt már főedzői meghallgatáson a Miami Dolphinsnál, az Oakland Raidersnél és a Temple egyetemnél is. Ő azon edzők közé tartozik, akik játékosként is tettek le valamit az asztalra, anno kezdő safetyje volt a XXII. Super Bowlon diadalmoskodó Washington Redskinsnek.

 

Adam Gase: A Denver Broncos offensive coordinatora, az idei az 1. szezonja ebben a minőségben és rögtön a liga legeredményesebb támadósorát vezényli. Korábban az irányítók munkájáért volt felelős, már a Tim Tebow-féle rájátszásba jutásnál is komoly szerepe volt a jelenlegi Chargers főedző Mike McCoy mellett. 2009-10-ig az elkapók edzője volt Denverben. Ő a legfiatalabb jelölt ezen a listán, mindössze 35 éves, ennek ellenére több NFL-csapat szervezeti kultúráját is ismeri, hiszen dolgozott korábban Detroitban és San Franciscóban is. Olyan szakemberek stábjának volt a tagja korábban mint Nick Saban, Mike Martz vagy Steve Mariucci. Állítólag maga Peyton Manning kérte, hogy McCoy San Diegoba távozása után Gase legyen az OC és emellett pontosan McCoy kezdeti sikerei lehetnek a fő okai annak, hogy lehetséges főedzőként beszélnek róla.

Jon Gruden: A Monday Night Footballok 50 éves szakkommentátorának a neve évről évre előkerül, ha az edzőkeringőről van szó. 2008 óta nem dolgozik edzőként a Tampával Super Bowl-győztes szakember, de pár hete nyilatkozta, hogy szeretné még majd edzősködni. Jason La Canfora értesülései szerint legszívesebben a Falcons vagy a Raiders csapatát venné át. Jelen állás szerint Atlantában lehet üresedés, az idei szezon alapján Dennis Allen elküldése kevéssé valószínű.

Pep Hamilton: Gase-hez hasonlóan az egyik legjobb fiatal (39 éves) támadószakembernek tartja a média az Indianapolis Colts offensive coordinatorát. Ez az első éve a Coltsnél, előtte a Stanford egyetemen dolgozott kezdetben mint WR-, majd mint QB-edző és támadókoordinátor. Hatalmas szerepe volt abban, hogy Andrew Luckból 1/1 lett a 2012-es drafton, ennek ellenére eléggé futásorientált gondolkodású szakember. Jim Harbaugh révén láttuk, hogy a Stanfordnál kialakult egy szakmai műhely, amely a profiknál is sikeres edzőket nevel. Ráadásul Hamiltonnak is van múltja NFL-csapatoknál hiszen 2003-09 között a Jetsnél, a 49ersnél és a Bearsnél is dolgozott.

Ray Horton: Az idei évtől ő a Cleveland Browns védelmi koordinátora, az itteni munkája hasonló színvonalú, mint amit az előző 2 szezonban mutatott az Arizona Cardinalsnál ugyanezen pozícióban. Tavaly járt a Cardsnál, a Billsnél és a Brownsnál is főedzői interjún, azaz van rutinja az ilyesmiben. 53 éves, összesen 3 Super Bowl-győzelme van, 2 mint a Pittsburgh Steelers DB-edzője, 1 mint a Dallas Cowboys játékosa.

Greg Roman: A 41 éves Roman a San Francisco 49ers offensive coordinátora. Kaepernick idei visszaesése ellenére a Niners offense idén is 24.9 pontot átlagol. Tavaly trend volt, hogy inkább támadó szakembereket bíznak meg főedzői teendőkkel, tavaly hívta volna interjúra a Jaguars, a Browns és az Eagles is, de mivel a Frisco Super Bowlba jutott, így nem tudott megjelenni az interjúkon, tavaly előtt jelölt volt a Penn State egyetem főedzői posztjára, idén pedig a USC-nél került elő a neve. Jim Harbaugh mellett dolgozott már a Stanfordon is, előtte 13 évig dolgozott az NFL-ben, egész pontosan a Ravensnél, a Texansnál és a Panthersnél. Az elmúlt 3 idényben mutatott 49ers támadójáték úgy gondolom megfelelő rezümé ahhoz, hogy belőle is vezetőedző váljon akár már a 2014-es szezontól.

David Shaw: 4 évnyi offensive coordinatori munka után ő vette át Jim Harbaughtól 2011-ben a Stanford egyetem főedzői posztját és semmit sem esett vissza vele a program, az utóbbi 2 évben ő volt az Év Edzője a Pac-12-ben. 41 éves támadó szakember, NFL múlttal (Philadelphia, Oakland, Baltimore). Mint arról már megemlékeztem feljebb a Jim Harbaugh által kialakított, Shaw által folytatott szakmai műhely tökéletesen alkalmas NFL-edzők kinevelésére. Korábban azt állította, hogy nem érdekli a profi ligában történő edzősködés, de egy bőkezű ajánlatra valószínűleg nem mondana nemet.

Lovie Smith: 9 szezont húzott le a Chicago Bears vezetőedzőjeként, ezalatt a macik mérlege 81-63, stabilitást hozott a szeles városba. Mindösszesen háromszor jutott a Bears Smith-szel a rájátszásba (abból egyszer a Super Bowlig meneteltek), de például utolsó szezonjában 2012-ben 10-6-tal maradtak le a playoffról. Mind a játékosai mind a kollégái tisztelik és szeretik Loviet, anno Tony Dungy volt a mentora. A Chicagoban töltött évei alatt a védelem és a special team szinte mindig a liga élmezőnyébe tartozott, azonban támadóoldalt nem sikerült komolyabb produktumot összerakni még a Cutler-trade után sem. Az 55 éves szakember készen áll a visszatérésre (egyes pletykák szerint már a USC egyetemnél járt is interjún), Andy Reid kansas citybeli másodvirágzása pedig arra sarkallhat több tulajdonost is, hogy inkább bízzanak Smithben, mintsem az NCAA-ből érkező kockázatosabb választásokban.

Kevin Sumlin: A Texas A&M egyetem 49 éves vezetőedzője talán a legfelkapottabb név mostanában. Ha marad College Stationben sem jár rosszul, hiszen igen magas a fizetése, és elég jól halad egy domináns futballprogram kialakításával. Karrierje töretlenül ível felfelé, hiszen az Oklahománál töltött sikeres offensive coordinatori évek után a Houston Cougarsnél mint főedző is sikeres volt, jelenleg pedig az Aggiesnél 19-5-ös rekorddal bír. Ha pedig más jellegű kihívásokat keres ott az NFL, nagyon sokan kíváncsiak arra, hogy a támadószisztémáját hogyan működtetné a profik között. Chip Kelly philadelphiai munkássága az eddigiekben inkább pozitív, ez megnyithatja Sumlin előtt is az ajtót, az egyetlen probléma vele, hogy nincs semmiféle tapasztalata az NFL-ben.

Dave Toub: A liga talán legjobb special team coordinatora ettől az évtől a Kansas City Chiefsnél dolgozik, korábban 9 évig töltött be hasonló pozíciót a Chicago Bearsnél. ST coordinatorokat ritkán neveznek ki főedzőnek, de John Harbaugh révén van sikeres példa a közelmúltból. A speciális egység mellett egyébként van tapasztalata OL- és DL-edzőként is a Missouri egyetemről. Az 51 éves szakember korábban járt már főedzői interjún Miamiban és Chicagoban is.

 

Papp Gábor (empty taxi)


Hozzászólások

több mint 8 éve
Kampman Green Bay Packers Wisconsin Badgers 14
Philibinnek ez csak a 2. idénye, 2011-ben még nálunk volt.
több mint 8 éve
Cardinalis Arizona Cardinals 37 — Cardinal(i)s fan
majdnem szívbajt kaptam amikor megláttam Arians-unk képét a "Ezen cikk segítségével előre szeretnénk tekinteni a hamarosan következő edzőkeringőre." mondat alatt... 😉
a félreértések elkerülése végett lehet, hogy elférne egy képaláírás valami hasonló szöveggel, hogyaszongya: A tavalyi edzőkeringő egyik nyertese BA 😊

THIS IS THE WAY
több mint 8 éve
Azért én még ide tettem volna Leslie Frazier-t is. Lehet, hogy nem a legjobb játékosállománnyal rendelkezik a Vikings. De nem hiszem, hogy csak ennyit lehet kihozni a csapatból...
több mint 8 éve
Farky Indianapolis Colts 9 — ॐ & ℧
Hamiltont tényleg vihetné valaki HC-nek...

Hungarian Indianapolis Colts Fan Club I'll always be a Colt. Always. That will never change. - Peyton Manning
több mint 8 éve
Miska84 Indianapolis Colts 13 — bandiszerencse
Hamiltont tényleg vihetné valaki HC-nek...Farky
(Y)

I have two secret weapons -- my legs, my arms and my brain.-- Michael Vick
több mint 8 éve
slowmotion Dallas Cowboys 57 — Cowboys fan
empty, ne vedd bántásnak, de ha már ilyen cikket írsz, akkor nem ártana figyelembe venni, hogy Blank nyilatkozta: egyetlen rossz szezon miatt nem fogja kirúgni Mike Smith-t, főleg hogy hatodik szezonjából ez mindössze a második olyan lesz, amikor nem viszi rájátszásba az együttest.
több mint 8 éve
mind közül szerintem az lenne a legnagyobb meglepetés, ha valaki Mike Zimmert nem vinné el szezon végén a Bengalstól HC-nak.

Burrow > Luck valaha is
több mint 8 éve
Sajnos nem lesz váltás Atlantában padig a rossz mérlegen túl is van alaphiba (nagy vezetésről bukta). Grudenre kiváncsi lennék!
több mint 8 éve
🤘gaben🤘 Las Vegas Raiders Texas Longhorns 99 — Longhorns Still Strong
A Raiders - Gruden téma örök sláger, és szerintem mi mindig is ebben reménykedtünk. De amilyen a szerencse, tuti akkor jön rá az edzősködés amikor jól fog menni a csapatnak és nem kell Oakland-be. Most nem kellene bolygatni a stábot.

!GIVE ME THE CUP!
több mint 8 éve
agent T Washington Football Team 28 — 'Skins (& Sens) fan
Shannyék kivágása a fővárosból csak wishful thinking?

Braves on the warpath!!!

Leszarom, hogy elment Daniella Heatley, akkor is hajrá Ottawa Senators 😊
több mint 8 éve
vsanyi132 Minnesota Vikings Minnesota Golden Gophers 1 — Vikings fan
Na és Leslie Frazier? A Vikings a keze alatt teljesítette eddigi leggyengébb szezonját, 3-10-el, és idén se leszünk jobbak, a rájátszás és a SB fényévekre van. Ha a szép új stadionunkban SB esélyesként szeretnénk szezont kezdeni még most kellene váltani, kell 3 év egy új HC-nek, Frazier-nek egy élet se lenne elég.....