NCAA: BCS összefoglaló, 10. játékhét, 2. rész

Az Évszázad Mérkőzése: LSU Reiders - Alabama Kicker Wide 9-6.

 

SEC:

 

Az év meccse: Alabama Crimson Tide – Louisiana State (LSU) Tigers 6-9

 

           Az Évszázad Meccsének kikiáltott ütközet nem cáfolt rá a hírére, csak a támadójáték szerelmesei maradtak hoppon. A liga két legjobb védelme lélegzetnyi teret sem engedett az ellene nyomulóknak. Az első negyedben Trent Richardson Alabama RB és Heisman-várományos rögvest labdavesztéssel mutatkozott be a hazai nagyérdeműnek: az élete meccsét játszó Eric Reid mutatta meg neki, ki a legény a tuscaloosai gáton. Saban a futás hatástalaságát látva screen passzokkal próbálkozott, Brad Smelley tight end megjátszása FG távra is vitte az Elefántok névre is hallgatót Bamát. Cade Foster rúgó pokoljárása 44 yardról kezdődött, erről a távról hibázta el első kísérletét.

A vendég Tigrisek ellentámadása hasonló stratégiát követett: Spencer Ware futójátékának eredménytelensége rövidpasszos játékba kergette Les Milest, de Rueben Randle vagy Odell Beckham elkapásait rögtön lefülelte a Dante Hightower dirigálta Bama D. Brad Wing punter káprázatos rúgásainak első példányát az Alabama 5 yardosára ekkor mutatta be.

Az Alabama ellendrive-ja ekkor már mutatott életjeleket: Marquis Maze WR 19 yardos játéka vagy Eddie Lacy RB 20 yardos rohanása újra mezőnygólra pedesztinálta a hazaiakat, de Cade Foster, a negatív hős ekkor 50 yardról mutatta meg, hogy a hazai pályán gyakorlás sem mindig elegendő.

Az első negyed utolsó momentuma az újabb esélyt kapott LSU irányító, a Mississippi State elleni meccs óta nem hibázó Jarrett Lee labdaeladása volt, amit Robert Lester halászott le a levegőből.

 A második játékrész eredményesnek látszó Alabama drive-jának egy 19 yardos Darius Hanks catch ágyazott meg, de AJ McCarront Tide irányítót egy Sam Montgomery sack visszatolta, a csererúgó Jeremy Shelley 49 yardos FG-próbáját pedig Mark Logan blokkja után Eric Reid 25 yardos visszahordással tette semmissé. Az LSU visszatámadása újra egy csodás Brad Wing puntban csúcsosodott ki, ezúttal a Bama 4 yardosán landolt a tojás.

Az Alabama újabb támadási kísérlete már pontokka zárult: egy 39 yardos McCarron-Richardson passzjáték alapozta meg Shelley 34 yardos sikeres FG-ját (3-0), amire a z LSU Michael Ford futásaira alapozva válaszolt. Egy másodperccel a féidő vége előtt Drew Alleman döntetlenre hozta a pontszivárgásos csatát (3-3).

            A nagyszünet után LSU-futójátékkal indult a harmadik negyed, de Jordan Jefferson karmesterségének legjellemzőbb pillanata egy Courtney Upshaw-sack volt, ami újabb puntig vetette vissza a Tuigrisek. Brad  Wing egyetlen rossz (igaz, szörnyű) próbélkozása 22 yardot ért, kirepülve a 48 yardos vonalnál. Egy Bama puntválasz után, Jarrett Lee tért vissza Louisiana büszkeségeinek élére, de gyorsan megdobta második INT-ját is, ezúttal Mark barron kezébe varázsolva a labdát. A labdaszerzést a Crimson Tide egy 48 yardos FG-al ünnepelte a poraiból feltámadt Cade Foster jóvoltából  (6-3).

3 perc volt hátra a harmadik negyedből, amikor újabb LSU-punt után az Alabama támadhatott, de AJ McCarron kockázatos dobását Morris Claiborne lehalászta és 48 yardot futott vissza vele, egészen a Bama tizenötöséig. Drew Alleman 30 yardos mezőnygólra váltotta az esélyt (6-6). Az ellentámadásnál , tizenegy perccel a meccs vége előtt láthattuk a mérkőzés kulcsjelenetét. Újra Maze-elkapást és Richardson-futást alkalmazott a hazai csapat és az LSU 28 yardosán McCarron középső passzal kínálta meg Michael Williamstt, aki sikeres elkapást mutatott volna be, ha földet érés közben, szó szerint az utolsó pillanatban Eric Reid, az LSU safetyje ki nem bírkózza a labdát a kezéből. Ezzel végleg bealkonyult az eddig sem dicsőséges offense-eknek a meccsen, puntokkal pozicionálták magukat a csapatok a hosszabbításra.

Az Alabama kezdhette a hosszabbítást, de mivel két McCarron sikertelen passz után Sam Montgomery még egy 5 yardos TFL-t is bemutatott rajta,  csak 52 yardos mezőnygóllal próbálkozhatott Cade Foster, sikertelenül.

A másik oldalon Michael Ford 15 yardos futása megadta az esélyt a végső győzelemre, amit Drew Alleman 25 yardról be is biztosított (6-9).

Egy kezünkön meg tudjuk számolni az offense, a másikon pedig a defense kulcsjátékait és mind a két kezünkön az LSU-ujjak kerülnének többségbe. A lábunkat pedig nem is számoljuk, az Alabama kickerek elfelejtették, hogy az is van nekik.

 

 

További eredmények:

 

Arkansas Razorbacks – South Carolina Gamecocks 44-28.

 

Két meccsvégi futott TD-al fordították a javukra a Vadkanok a végig kiegyenlített meccset.  Connor Shaw SC-irányító ugyan csak 128 passzolt yardig és egy labdaeladásig jutott, de 2 futott TD-ja, és Devin Taylor 48 yardos INT visszahordása meccsben tartotta a Fajdkakasokat. A Hogsnál Tyler Wilson tartotta megbízhatóan jó formáját, 299 yardot és 2 TD-t hintett az SEC harmadik legjobb védelmének. Jarius Wright két hatpontos elkapása, Ronnie Wingo és Broderick Green az életben maradást jelentette a BCS-versenyfutásban a Hogs számára.

 

Florida Gators – Vanderbilt Commodores 26-21 (és Jeff Demps RB szemszögéből)

 

Georgia Bulldogs – New Mexico State Aggies (WAC) 63-16 (és egy sövény szemszögéből)

 

Kentucky Wildcats – Ole Miss Rebels 30-13 (Houston Nutt, a Lázadók főedzője az állásával fizetett a meccsért)

 

Tennessee Volunteers – Middle Tennessee Blue Raiders (Sun Belt) 24-0

 

Mississippi State Bulldogs – Tennessee-Martin Skyhawks (másodosztályú) 55-17

 

Big 12:

 

A hét meccse: Oklahoma State Cowboys – Kansas State Wildcats 52-45.

 

Brandon Weeden iskolacsúcsot jelentő 502 yardnyi passzmennyisége kellett a Vadmacska-karmolások elsimítására. Collin Klein, a tebowi magasságok felé szárnyaló K-State irányító 231 yardot passzolt (1-1 TD/INT) és 144 yardot futott (3 TD). Az Alabama-LSU védőcsata teljes ellentéteként támadóorgia zajlott  a pályán, a kulcsjáték 4 perccel a vége előtt Justin Blackmon (205 yard, 2 TD, újabb goal-line fumble) ötvennégy yardos TD-elkapása volt, majd 2 perccel a vége előtt  Joseph Randle  23 yardos futása már a veretlenséget és a BCS 2. helyet jelentette a nagydöntőért hajtó Pokes-nak.

 

 

 

További eredmények:

 

Oklahoma Sooners – Texas A&M Aggies 41-25

Texas Longhorns – Texas Tech Red Raiders 52-20

Iowa State Cyclones – Kansas Jayhawks 13-10

Baylor Bears – Missouri Tigers 42-39

 

Pac-12:

 

A hét meccse: Washington Huskies – Oregon Ducks 17-34.

 

A sérüléséből visszatért LaMichael James (156 yard és TD) és a Kacsa-védelem három labdaszerzése hozta azt a pluszt, ami a konferencia meglepetéscsapatának számító Washington legyőzéséhez kellett. A negyedik negyed feléig nyílt volt a meccs, 24-17-es Ducks-előnynél, Oregon-támadásnál és harmadik és kilencnél meccsdöntő momentum volt, hogy Darron Thomas megtalálta egy középső passzal David Paulson TE-t. A 34 yardos nyereség vezetett el De’Anthony Thomas TD-futásáig és a 31-17-es vezetésig. Keith Price Huskies QB sérülése újra megnyitotta az utat Nick Montana csereirányító előtt, aki egy 53 yardos passzal tette le a névjegyét.

 

 

 

A hét bukása: UCLA Bruins – Arizona State Sun Devils 29-28.

 

Alex Garoutte Napördög-kicker 48 yardos rúgása egy másodperccel a meccs vége előtt a megváltást jelenthette volna az esélyesebb Arizona State-nek, de az FG-kísérletet elhibázta. Brock Osweiler A-State QB (264 yard, 2 TD) teljesítménye ugyan elhomályosította Kevin Prince (196 yard, TD) mutatóit, mégis Prince játszotta élete meccsét: 61 yardnyi futómennyisége a pistol-rendszerben és 76 yardos TD-átadása  Nelson Rosariónak csapata életben maradását jelentette a Csendes-óceáni Konferencia versenyében.

 

További eredmények:

 

Colorado Buffaloes – USC Trojans 17-42

 

Oregon State Beavers – Stanford Cardinal 13-38

 

California Golden Bears – Washington State Cougars 30-7

 

Arizona Wildcats – Utah Utes 21-34

 

Mészáros Gergely (Dzsokijuing)