NCAA: BCS összefoglaló 13. játékhét, 1.rész

Az ACC, Big East és Big Ten főcsoportokban történt az utóbbi fordulóban.

 

Örökrangadók, vándorkupák

 

Victory Bell

 

Nem szakadt meg a North Carolina 2004 óta tartó győzelmi sorozata a Duke ellen. Giovani Bernard (30-165, TD) és Dwight Jones (10-101, 3 TD) tett róla, hogy a támadóknál ne akadozzon a játék. A védelmük pedig négy labdát is szerzett.

 

Clean, Old-Fashioned Hate vagyis a Governor’s Cup

 

Passzjáték nélkül (6/17 112, 2 INT) esélytelen volt a zsinórban tizedik győzelmére törő Georgia ellen a Georgia Tech a kiváló futójátékuk ellenére, amelyik azonban a félidő után csak hetvenkilenc yardot termelt (31-17).

 

Commonwealth Cup

 

Elmaradt a várt nagy ütközet. Michael Rocco irányítót végig terror alatt tartotta a Virginia Tech védelme. Egy perc nyugtot sem hagytak neki a zsebben. A futójátékukat teljesen kikapcsolták. Parks és Jones harminc yardig jutott tizenhárom próbálkozásból. A túloldalon David Wilson hozta a kötelezőt (24-153, 2 TD), a pontfiestát még Logan Thomas irányító kezdte egy futott touchdownnal, amit később a szokásos hatékony passzjátékkal egészített ki (13/21 187, 2 TD). A VT készülhet a bajnoki döntőre. A Virginia még így is az idény egyik meglepetés csapataként nyolc győzelemig jutott (38-0).

 

 

Battle of Palmetto State vagyis a Hardee’s Cup

 

A játék minden egyes elemében dominált a South Carolina az állam amerikaifutballjának legnagyobb eseményén. Tajh Boyd irányító csak 89 passzolt yardig jutott. Kollégája viszont uralta a pályát. Száz yard felett futott (19-107, TD) kétszáz felett (14/20 210, 3 TD) passzolt. Egyik TD-vel Alshon Jefferyt találta meg 18 yardért a negyedik negyed végén. A South Carolina 1984 óta először nyert legalább tíz meccset egy idényben. A Clemson két vereséggel hangolt a bajnoki döntőre (34-13).

 

Sunshine Showdown

 

Kilencvenöt támadóyarddal tudta legyőzni a Florida State a Floridát az állami rangadón. A Gators három interceptiont dobott az első félidőben, aminek köszönhetően a két touchdownért összesen 24 yardot kellett megtenni a Seminolesnak. A John Brantley helyére beállt Jacoby Brissett sem váltotta meg a világot, ő egy pick 6-szel járult hozzá csapata égéséhez. Egymás hibáiból éltek a csapatok. A Florida pontszerzése is Jermaine Thomas labdavesztése (fumble) után történt, amikor az ellenfél 20 yardjáról kezdhették a támadásukat. A Florida State idei teljesítménye nagy csalódás, és csak apró szépségtapasz a nagy rivális elleni győzelem. 2010 után immáron a második gyors egymás után (21-7).

 

Backyard Brawl

 

Öt punttal és 14 pont hátránnyal kezdte a West Virginia a találkozót, majd menetrendszerűen érkezett Stedman Bailey touchdown elkapása (63 yard). A második félidőt sérülés miatt már nem tudta a pályán tölteni a Pittsburgh támadósor katalizátora: Zack Brown (15-67, TD) futásai nélkül a Panthers sorsát a védelem kezébe helyezte. Különösen, amikor Brown cseréje is lesérült. A West Virginia nyomását azonban nem lehetett sokáig tartani. Shawne Alston két touchdownt is futott, így hazai pályán képesek voltak megfordítani a találkozó sorsát (21-20).

 

 

Heroes Game

 

Ingerszegény találkozón kapitulált az Iowa a Nebraska vörös tengerében és engedte át a kukoricaföldek lovagja címet Taylor Martinezéknek. Marvin McNutt képtelen volt kibontakozni Alfonzo Dennard mellett, így a Hawkeyes támadójátékának minden terhe Marcus Coker futóra nehezedett, aki ezzel most nem tudott megbirkózni (18-87, 1 TD). Első és egyben utolsó pontjaikat a negyedik negyed végén szerezték (20-7). A Nebraska könnyed győzelemmel és Rex Burkhead iskolarekordot jelentő 38 futásával zárta első idényét a Big Ten főcsoport tagjaként. Sokan a bajnoki döntővel, sőt annak megnyerésével számoltak. Végül kilenc győzelem lett belőle.

 

The Game

 

A Michigan szurkolóinak véget ért a hét szűk esztendő. Denard Robinsonék véget tudtak vetni a párharc leghosszabb Wolverines nyeretlenségi sorozatnak, amikor Brady Hoke vezetőedző első nekifutásra 40-34-es győzelmet ért el csapatával hazai pályán az Ohio State ellen. Braxton Millerrel a mélységi passzjátékra fektették a hangsúlyt, amiben nagy szerepet játszhatott, hogy DeVier Posey már jászhatott eltiltását követően. 200+ yard és két touchdown alapján el is mondható, hogy a stratégia működött, sikerült a Michigan secondary mögé kerülni. A Buckeyes védelem azonban elbukta a háborút. Sem a passzjátékban nem sikerült hibákba kényszeríteni Robinsont (3 TD, csak három rontott dobás), sem a futójátékot nem tudták korlátok közé szorítani (Robinson: 26-170, 2 TD; Toussaint 20-120). A hazaiak egyetlen komoly special teams betlijét sem sikerült kihasználniuk, amikor öt yardra a gólvonaltól képtelenek voltak touchdownt elérni három kísérletből. Negyedikre viszont már nem mertek kockáztatni, és csak mezőnygólra futotta. 2006 óta nem nyert a Michigan 10 vagy annál több meccset. Most ez a sorozat is megszakadt. Jövőre akár Urban Meyer vezetheti harcba az OSU-t. Az egyelőre minden tagadó szakember a hétvégén már szakkommentátori állását sem töltötte be a „the game” során.

 

 

Old Oaken Bucket

 

Az Indiana nem tudta megszerezni idei második győzelmét, így a tavaly váratlanul megnyert vándorkupát is elveszítették. A Purdue-nál Ralph Bolden futó megint térdsérülést szenvedett, melynek mértéke egyelőre nem ismert (33-25).

 

ACC

 

Hiába futott 79 yardért touchdownt Lamar Miller még az első félidőben, mert Jacory Harris majdnem megduplázta éves interception mennyiségét, amikor négy alkalommal adta el a labdát a Boston College védelme ellen. Egyikből a negyedik negyedben Luke Kuechly interception return TD-t is szerzett, amivel tíz pontra növelte a két csapat közötti különbséget. A találkozó végén szerzett mezőnygól már nem változtatott a meccs kimenetelén. Az Eagles így győzelemmel búcsúztatta az évet, amelyik csalódást okozó négy győzelemmel ért véget. A Miaminál a meccs közben jelentették be, hogy 2020-ig szerződést hosszabbítottak Al Goldennel, aki még csak első évét tölti a vezetőedzői székben. Hat győzelmük ellenére nem mennek bowl mérkőzésre a program ellen folytatott NCAA nyomozás miatt, önként vállalt büntetésként (24-17). 

 

Huszonhét ponttal vezetett a Maryland a harmadik negyed derekán, mégsem tudtak véget vetni hét mérkőzés óta tartó nyeretlenségüknek. A North Carolina State 42 megválaszolatlan pontot szerzett, miközben a teknősök fumble-t vesztettek el, két interceptiont dobtak és csak négy first downt szereztek (56-41).

 

 

A Wake Forest hazai pályán asszisztált a forduló negyedik ACC vs. SEC összecsapásán a Vanderbilt mellett, akiknek a teljesítménye előtt le a kalappal, hiszen ezzel a győzelemmel biztosították, hogy 2008 után ismét bowl mérkőzésen léphetnek pályára (41-7).

 

Big East

 

Főcsoportelsőségre törő csapatnak nem éppen álomszerű kezdés idegenben tizennégy pont hátránnyal bandukolni be az öltözőbe a félidei fejtágításra. A Louisville szerencséjére a South Florida túlokoskodta touchdownjuk után a kezdőrúgást csupán fél perccel a szünet előtt. Pattogós, rövidebb rúgásuk után a returner átcsúszott a coverage alakulat első sorain, és onnantól nem volt megállás. 54 yardos játékával kitűnő mezőnypozícióba hozta a támadókat, akik a már egyszer hibázó Chris Philpott rúgót is megkímélték, hogy nagyon stresszelje magát egy mezőnygól kísérlettel. Teddy Bridgewater TD passzával (17 yard) DeVante Parkert találta meg. Az állás már a könnyebben emészthető 17-10 volt ezzel csak a Bulls javára. A hazaiak támadójátéka Bobby Eveld irányító vezetésével megbénult, csak Demetris Murray futó passzából sikerült pontokat szerezni (37 yard TD elkapás, amit 60 yardos kickoff return alapozott meg). Bridgewater nyugodtan irányította csapatát, és ki tudta használni az adódott lehetőségeket. Végül három TD átadással zárt. 34-24-re nyertek és nagyon közel kerültek a bajnoki címhez és az automatikusan azzal járó BCS bowlon való rézvételhez.

 

 

A Rutgers első két támadás alatt olyan mély gödörbe ásta magát, amiből már nem vezetett kiút. Egy fumble illetve egy interception még a saját térfélen. Mindkét szerzett labdából később touchdownt tudott szerezni a UConn támadósor. Ezt a második negyedben újabb fumble-lal fejelte meg Chase Dodd irányító a saját gólvonala előtt, ami azonnal return touchdownt eredményezett. A tizennégy pont Huskies előny a szünet után hamar huszonegyre duzzadt. 54 yard kickoff return után jutottak el újból a gólterületre. Ezek után is a UConn képes volt rendre kitűnő mezőnypozícióból játszani. Lyle McCombs és a rendszeresen becserélt futóirányító Scott McCummings is két-két futott touchdownt szerzett. Mohamed Sanu ismét 100 yard felé jutott, de ez most semmire sem volt elég (40-22). Ezzel a vereséggel a Rutgers kijátszotta magát a bajnoki címért folytatott versenyfutásból. A UConn viszont még életbe tartotta egy bowl mérkőzésre a reményeit, ha képes lesz hatodik győzelmét is megszerezni a legutolsó fordulóban.

 

Munchie Legaux irányító ezúttal nem adta el a labdát, és két dobott touchdownnal szállította a győzelmet a Syracuse ellen. A Cincinnati támadójátékát Isaiah Pead bravúros játéka tartotta életben. A futónak ezúttal több elkapott (112), mint futott (80) yardja lett egy-egy TD-vel bolondítva. A harmadik negyed során sorozatban 16 pontot szereztek, amire nem volt válasza a Syracuse-nak (30-13). Az Orange még mindig egy meccsre a bowl részvételtől.

 

 

B1G

 

A Michigan State ellenfeléről a bajnoki döntőben volt hivatott dönteni a Penn State vendégjátéka a Wisconsin otthonában. A találkozó azonban durva mészárszékké változott. Egy 44 yardos TD elkapás kivételével a PSU támadói legrosszabb formájukat hozták. Montee Ball futó a túloldalon tett róla (25-156, 4 TD), hogy ne valami alacsony pontszámú védekező háborúból kerüljön ki a nyertes (45-7).

 

 

Keshawn Martin punt return touchdownja közvetlenül a szünet előtt végleg kibillentette egyensúlyából az összecsapást. B.J. Cunninghamre nem volt ellenszere a Northwestern secondarynek. A Michigan State győzelemmel hangolt az evanstoni borús, esős délutánon a bajnoki döntőre (31-17).

 

Az Illinois hat vereséggel zárta a bajnokságot. A Minnesota húsz pontot szerzett a második negyedben, közte Jordan Wettstein 51 yardos mezőnygóljával, amivel tárgytalanná tették a hátralévő két negyedet (27-7).

 

Dávid László (DoM)