NCAA: BCS összefoglaló 14. játékhét, 1.rész

ACC és a B1G bajnoki döntő valamint a végjáték a Big East elsőségért az utolsó fordulóban.

 

ACC bajnoki döntő: Clemson 38 Virginia Tech 10

 

A Clemson Tigers utolsó négy mérkőzéséből hármat bukott el 8-0-s idénykezdet után, míg a Virginia Tech Hokies hetet nyert sorozatban, miután hazai pályán még október legelején kikaptak mostani ellenfelektől. Minden előjel a visszavágásra mutatott. Logan Thomasék favoritként várták a találkozót. A bajnoki döntőt azonban pont azért kell lejátszani, hogy borulhasson a papírforma. Hiába vesztette el a VT a labdát az első támadásuk első játékánál, amikor a futó iránytó kezéből esett ki a játékszer, és szenvedtek el belőle touchdownt pár játékkal később, végig kiegyensúlyozott játék folyt az első félidőben. Annak ellenére, hogy David Wilson a főcsoport legjobb játékosának választott futó, csak hat alkalommal futhatott a labdával 23 yardért. A szünet után azonban Tajh Boydék állva hagyták ellenfelüket. Első labdabirtoklásukból 10 játék alatt 87 yardot tettek meg, és érték el a gólterületet, amikor Dwayne Allen tight end kapta el ott az irányítója átadását. A VT támadók első down nélkül hagyták el a pályát. A demoralizációról Sammy Watkins gondoskodott. Az elmúlt hetekben sérüléssel bajlódó elsőéves játékos 53 yardos TD elkapással azonnal 14 pontra növelte a két csapat közötti különbséget. Watkins 1153 elkapott yarddal zárta így az évet, amivel az iskola történetének legeredményesebb évét produkálta – freshman létére. Újabb első downt nélkülöző VT támadás után félpályáról két Andre Ellington futásra volt csak szükség az újabb touchdownhoz. 31-10 és még húsz perc volt hátra a találkozóból, de az érdemi kérdésekre már választ kaphatott a közönség. Győzelmével a Clemson 1991 után ünnepelhetett ismét bajnoki címet és 1988 óta először szereztek legalább 10 győzelmet. Ezzel automatikus BCS bowl résztvevők is lettek: az Orange Bowlon várhatóan a West Virginiával fognak találkozni.

 

 

Big Ten bajnoki döntő: Wisconsin 42 Michigan State 39

 

Két év alatt a harmadik örök klasszikusok közé tartozó összecsapással ajándékozta meg a nézőket a Badgers és a Spartans a főcsoport történetének legelső bajnoki döntőjén. A végeredményből is látszik, hogy pontháború zajlott és nem a védelmek csatája. Mark Dantonio vezetőedzőnek a teljes repertoárt fel kellett vonultatni, hogy tartani tudják a lépést Montee Ball futószörnyeteggel, aki ismét tanúbizonyságát tette, hogy az ország egyik legjobb játékosa. 137 yarddal büntetett 4 touchdownnal fűszerezve, és ebből már az is kiderülhetett, hogy a Spartans védelme ezúttal nem tudta kellőképpen lelassítani Russell Wilson támadógépezetét. Kirk Cousins még az első félidőben negyedik és 1-re dobott 36 yardos TD passzt B.J. Cunninghamnek, aki 115 yarddal és három touchdownnal zárt – egyiket Keith Nichol lateral passzából szerezve, ami után még sikeres fake extra pontot is teljesítettek, amivel 14 pont hátrányból vették át a vezetést a második negyedben. Ha Dan Conroy 51 yardról be tudja varázsolni mezőnygólját a nagyszünet előtt, akkor 25 sorozatban szerzett ponttal és 11 pont előnnyel várhatták volna a folytatást a harmadik negyedben. Az utolsót azonban ezúttal a Wisconsin nevette. Ball futott TD-t négy perccel a meccs vége előtt, majd a kétpontos értékesítésével kialakult a végeredmény. Az elkapóként is remek napot záró Keshawn Martin (9-115) hiába robogott vissza a punttal a Badgers 5 yardos vonaláig 1:37-tel a lefújás előtt, mert a blokkra utazó Spartans special teams eltrafálta a puntert, így maradt a labda a Wisconsinnál. Michigan State időkérés hiányában, már nem tudta megállítani az órát. Nyert a Wisconsin! Bónusznak Wilson irányító Graham Harrell NCAA rekordját döntötte meg, hiszen 37. mérkőzésén dobott legalább egy touchdown passzt. Bret Bielema vezetőedző az egyetem tizenharmadik főcsoport bajnokságát nyerte a csapattal és 2010 után ismét BCS bowlon játszhatnak. A legendás Rose Bowlon a Pac-12 bajnok Oregon Ducks lesz az ellenfelük. 

 

 

Big East végjáték: nyert a West Virginia

 

A Big 12 mellett idén csak ebben a BCS főcsoportban nem rendeztek bajnoki döntőt, cserébe valóban mindenki játszott mindenkivel. Még pénteken hiába nyert a WV Tyler Bitancurt utolsó másodperces mezőnygóljával a South Florida ellen (30-27) egy olyan meccsen, ahol a Mountaineers special teams és védelem is szerzett touchdownt.

 

 

A Cincinnati Bearcats segítségére volt szükségük, hogy megszerezzék a BCS bowl részvételt a Louisville Cardinals csőre elől, mert a jobb egymás elleni eredmény Charlie Strong csapatának kedvezett. A negyedik negyedben szerzett 14 ponttal a UConn végül szorosabbá tudta tenni a végeredményt, mint amit a játék képe tükrözött, de az utolsó közel hat percben már nem jutott vissza hozzájuk a labda (35-27). A Cincinnati győzelmével tehát Dana Holgorsen első nekifutásra az egyik kiemelt bowlra jutatta be csapatát, amelyet minimális eredményként a többség el is várt a WV-től. Várhatóan az Orange Bowlon játszhatnak az ACC bajnoka ellen.

 

 

A Pittsburgh Syracuse találkozónak az volt a tétje, hogy a győztes csapat megszerezheti a bowl részvételt jelentő hatodik győzelmét. Ez végül a Pittsburgh Panthersnek sikerült (33-20).

 

Mivel a főcsoport bajnoki cím esetén nem az összmérleg, hanem csak a csoporton belüli találkozókon elért eredmény számít, így 2011-ben társbajnokot avattak a Louisville (második Big East koronájuk) és a West Virginia (2003 óta már hatodszor) személyében.

 

Dávid László (DoM)