NCAA: BCS összefoglaló 14. játékhét, 2. rész

Eldőlt: LSU-Alabama a nagydöntőben, az Oklahoma State és az Oregon konferenciagyőzelme.

Big 12:

 

A hét mérkőzése: Oklahoma State Cowboys – Oklahoma Sooners 44-10

 

A hazai Pokes kiütéses győzelmét hozta a hagyományosan Sooners-dominanciával jellemezhető Bedlam. A konferenciaelsőségéért és a Cowboys (akkor még) reménybeli nagydöntős helyéért vívott párbajban az első negyed 5. percéig váratott magára az első nagy játék. Brandon Weeden, a liga legidősebb irányítója 53 yardos passzal találta meg Tracy Moore-t, a red zone-ban aztán a kötelező feladatot Jeremy Smith egy 9 yardos TD-al elvégezte (7-0)). A vendég Telepesek ellenakciójánál Landry Jones átadását Brodrick Brown lefülelte, amit az Okie State O egy 70 yardos drive-val és sikeres mezőnygóllal váltott pontokra (10-0).

A második negyed puntháborúját újra a hazaiak remeklő védelme törte meg. A játékrész közepén a Poke red zone-jában Landry Jones-t  Alex Elkins sackkelte, a labdát Jamie Blatnick kaparta össze és 59 yardos visszafutással meg sem állt a Sooners 1 yardosáig, onnan pedig Joseph Randle büntetett (17-0). Amikor egy újabb Sooners 3 és out után Randle több részletben TD-ig futiott végig a pályán (24-0), már látszott, hogy a Stoops-fiúk nem sok kenyeret esznek meg ezen a rivalizáláson. Michael Hunicutt 48 yardos mezőnygóljával legalább a táblára felkerültek (24-3) a nagyszünet előtt.

A harmadik negyed ugyanott folytatódott, ahol az előző abbamaradt. Egy sikeres Sharp FG (27-3) után az Oklahoma első támadójátékánál Richetti Jones takarta be névrokonát, Landry Jones-t a Sooners 20 yardosán, majd összeszedte a fumble-t és meg sem állt hat pontig (34-3).

A teljesen kilátástalan Oklahoma-támadójátékot ezután egy Caleb Lavey-fumble törte meg, a Brandon Williams kezéből kiütött labdát  Davidell Collins vitte vissza. Két drive-val később újabb Jeremy Smith TD-futás (37 yardért) következett és 41-3-as előnynél a hazai szurkolók már javában ünnepeltek. Quinn Sharp újabb FG-ja (44-3) után az utolsó negyedben a teljesen szétesett Landry Jones újabb interceptiont dobott és az Oklahoma gyors labdavisszaszerzése Travis Lewis és Demontre Hurst által már csak szépségtapasz volt. Blake Bell 28 yardos TD-futása a vendégek részéről kialakította a végeredményt. A Sooners legnagyobb arányú vereségét szenvedte el a 2005-ös USC elleni Orange Bowl-fiaskó óta. Az Oklahoma State 44 szerzett pontja a második legtöbb volt a Bedlam történetében (az 1945-ös 47-0-s siker után meg sem álltak a Cotton Bowl győzelemig).

 

 

További eredmények:

 

Kansas State Wildcats  -Iowa State Cyclones 30-23 (Collin Klein K-State QB 1377 futott yarddal és NCAA-másodiknak számító 26 futott TD-al zárta az alapszakaszt, a zárómeccs hőse pedig csapattársa, a RB John Hubert volt 120 yarddal és győztes hatpontossal)

 

Baylor Bears – Texas Longhorns 48-24 (24-24-ig meccsben volt a Horns, de Case MacCoy 4 labdaeladása, csapata 105 yardnyi büntetése és ezzel szemben a Heismanra aspiráló Robert Griffin III két-két futott és passzolt TD-ja eldöntötte az összecsapást)

 

 

 

Pac-12 konferenciadöntő:

 

Oregon Ducks – UCLA Bruins 49-31

 

A USC Trojans (10-2, 7-2) idei eltiltásai miatt kurta-furcsa fináléra került sor a Csendes-óceáni Konferencia északi és déli elsője között. Míg a Kacsák 10-2-es mérleggel és egy konfvereséggel kerültek a végső konfgyőzelem kapujába, addig a UCLA 6-6-os győzelem-vereség aránnyal, egy már kirúgott főedzővel és egy 58-0-és USC-vereséggel a háta mögött érkezett a fináléba. Ugyan az első negyedben Patrick Larimore 35 yardos interception returnjével még ráijesztett jóval esélyesebb ellenfelére, de az Oregon előszedte a jól bevált futójátékot: LaMichael James 219 yardjával és 3 TD-jával a Pac-12 örökranglista második helyére jött fel 52 hatpontosával (Ken Simonton az Oregon State-ből 1998 és 2001 között ötvenkilencet szerzett). Darron Thomas Ducks QB egy futott hatpontos mellé még kiosztott egy-egy TD-passzt Daryle Hawkins és David Paulson irányába. A teljesen nevetséges módon bowlra engedett UCLA-t a támadóedző Mike Johnson fogja felkészíteni az elbocsátott Rick Neuheisel helyett. Az Oregon Chip Kelly-érájának újabb csúcsára ért, a tavalyelőtti Rose Bowl és a tavalyi nemzeti nagydöntő után a mester újra a Rózsák mezejére vezette fiait.

 

 

 

SEC konferenciadöntő:

 

LSU Tigers – Georgia Bulldogs 42-10

 

Hiába vezetett 10-0-ra az első negysed végén a hétről-hétre jobb teljesítmény nyújtó Dawgs, a Tyrann Mathieu-vezette ligaelső Tigris D ellen nem volt ellenszere. Blair Walsh 40 yardos FG-ja és Aaron Murray 12 yardos TD-passza Aron White felé még az SEC East győztesének esélyeit javították, de a második negyed közepén mathieu 69 yardos punt return hatpontosa megadta a jelet a Bayou’ Bengalsnek a fordításra.

Nagyszünet után Aaron Murray Dawgs QB-t egy 9 yardos futás közben Michael Brockers ütötte ki, amit Mathieu szedett össze a Georgia 27-esén, ezt Kenny Hilliard futotta TD-ra (14-10). A következő LU drive-ot is ő fejezte be egy 4 yardos erőfutással (21-10), ezt az akciót a meccs MVP Mathieu 47 yardos punt visszahordása alapozta meg. Aaron Murray ellendrive-jánál a védők már jól olvasták a passzjátékot: Tharold Simon vadászta le a Dawgs irányító újabbátadását a levegőből. Az ellentámadásból Kenny Hilliard mesterhármast ért el, ezúttal Jordan Jefferson 8 yardos átadását váltotta TD-ra (28-10).

A végjáték Aaron Murray folyamatos terror alatt tartása (Lavar Edwards és Jermauria Rasco sackje) jegyében telt, a másik oldalon a Geiorgia védőfront viszont csúnyán benézte Alfred Blue futását, aki meg sem állt 48 yardig és hat pontig (34-10). Hat perccel az atlantai finálé vége előtt dőlt el végérvényesen az SEC trónjának sorsa: Morris Claiborne szedte le Murray újabb célt tévesztett passzát és meg sem állt vele a 45 yardos távolságban lévő end zone-ig (42-10).

 

 

Az LSU SEC-bajnoki címével és veretlenségével (13-0) természetesen automatikusan biztosította helyét a nagydöntőben. Annál nagyobb viták dúlnak a nagydöntő másik szerepője és a BCS-bowlhelyek kiosztása körül. Korábban prognosztizálható volt, hogy az Oklahoma State nagyarányú Bedlam-győzelme esetén befoghatja a rangsorban előtte álló Alabamát. Az Oklahoma elleni kiütés megtörtént és a számítógépes rangsorokban a Cowboys meg is előzte a Crimson Tide-ot, de az edzők és a Harris szavazatai mégis az alabamai Elefántoknak adták meg a visszavágás lehetőségét. 2012. január 9-én New Orleansben, a Tigers-campus veszélyes közelségében csaphat össze az NCAA két legjobb védelme, hogy eldöntsék, az LSU/Bama párosból kié lesz az egyetemi futball idei koronája.

Mészáros Gergely (Dzsokijuing)