NCAA: BCS összefoglaló 8. játékhét, 2. rész

Big 12, SEC, Pac-12: oklahomai hullámvasút a BCS-vidámparkban.

Big 12:

A hét meccse: Oklahoma Sooners – Texas Tech Red Raiders 38-41.

A hazai Telepesek a végére értek. Hogy minek? Először is a száraz, csapadékmentes ősznek. Özönvízszerű eső szakadt a pályára, 3 óra kényszerszünettel eltolva a kickoffot. Amikor a bőrig ázott Sooners-fanok visszaszivárogtak a lelátóra, az itt-ott foghíjas széksorok már sejttették, nem éppen napsugaras mérkőzés vár kedvenceikre. 
Másodszor véget ért a Sooners 39 meccses hazai veretlenségi sorozata, a leghosszabb az NCAA aktuális történetében. Norman és az Oklahoma Memorial Stadium bevehetetlen várként magasodott az ellenfelek előtt, de a Vörös Lovagok eredményes ostromot vezényeltek.
És ami a legfájóbb, véget ért a Sooners idei veretlensége és nemzeti nagydöntős reményeik a minimálisra csökkentek.
A Telepesek kifutottak a zöld gyepre és mikor igazán nekiálltak játszani, már véget ért a nagyszünet és 7-31-et mutatott az eredményjelző. A lubbocki vendégeknek az első félidőben minden sikerült, elkapóik lyukacsos ementáli sajttá rágták az Oklahoma secondaryjét. Alex Torres 44, 30 és 11 yardról is TD-t ért el, végül 94 yarddal zárt, mellette a kiváló slot segítséggel: Eric Ward (6 labdából 78 yard). A kiváló napot kifogó irányító, Seth Doege (33-52, 441 yard, 4 TD vezetésével a Red Raiders az eső után pontzuhatagot szórt a bénult hazaiakra. A Sooners Kenny Stills elkapásaival próbálta tartani a meccset, de a második negyedet first down nélkül zárta és a végén kulcsnak bizonyuló possession-csatát Michael Hunnicut kicker két rontott mezőnygól-kísérletével (28 és 39 yardról) elvesztette; a végső onside kick sem sikerült. A két edző közti taktikai hozzáállást jól mutatja, hogy amíg Tommy Tuberville, a vendég Texas Tech mestere 31-17-es előnynál is (sikeres) fake puntot hívott a labda megtartásáért, addig Bob Stoops 34-24-es hátrányban, 10:45-el a vége előtt 4th és 3-nál puntot választotta és újra átadta a kezdeményezés lehetőségét. Hét és fél perccel a vége előtt Tramain Swindall gyönyörű, egylábas elkapása már 41-24-re növelte a különbséget a két csapat között és ezt a kései hatponokkal zárt Sooners drive-ok már nem tudták ellensúlyozni. A Telepesek 572 yardot adtak fel védekezésben és ezt a 100+-os futójáték és a 400 yard körüli passzmennyiség nem tudta ellensúlyozni.

 

Missouri Tigers – Oklahoma State Cowboys 24-45.

A Kovbojok eddig is csodált támadójátéka mellé most a védők is felléptek néhány nagy játékkal. James Franklin Mizzou-irányítót négy labdaeladásba kergették bele a második félidőben, Shaun Lewis fumble-t és interceptiont is szerzett ellene. Az Oklahoma State idei veretlenségének a kulcsa ez: az elmúlt öt meccsen 22 turnovert küzdöttek ki és ilyen védőmunka mellett az offense nagyszerűsége csak hab a tortán. Brandon „Jó az Öreg a Háznál” Weeden 338 yardot és 3 TD-t passzolt egy labdaeladással, három hatpontos handoffja pedig Joseph Randle kezében landolt, aki karriercsúcsot jelentő 138 yarddal és majdnem 10-es yardátlaggal zárta a meccset. Rá is fért az erős futójáték a Pokes-ra: Justin Blackmon WR nyolc yardos TD-elkapása után elhagyta a játékteret, miután ütést kapott a fejére., Hubert Anyam pedig csonttörést szenvedett a bal lábában. T.J. Moe, a Mizzou vezető elkapója hiába próbált fellépni 103 yardos és TD-t érő teljesítményével, a labdaeladások a Tigrisek összes reményét semmivé tették: Egyetlen pickjük, E.J. Gaines INT-je és 54 yardos visszahordása ugyan megakasztotta Weeden 194 passzos sikerszériáját, de a végeredménybe érdemben nem tudott beleszólni.

Kansas Jayhawks – Kansas State Wildcats 21-59.

Turner Gill és Bill Snyder állambeli vezetőedzői rivalizálása meglehetősen egyoldalú képet mutat: a tavalyi 59-7-es Sunflower Showdown után az idén sem zavart sok vizet a Kéksólymok támadó- ás védőbrigádja. Collin Klein, a konferencia talán legnagyobb pozitív QB-meglepetése 92 yardot és 4 TD-t futott (!), mellette 195 yardot és hatpontost passzolt. John Hubert K-State RB 92 yardot és touchdownt hintett irányítója teljesítménye mellé. A Jayhawks 105 yardnyi büntetése és a második félidő két korai fumble-ja végleg megpecsételte a sorsukat. Ráadásul meccsdöntő momentumként 31-14-es Vadmacska-előnynél a nagyszünet utáni első kickoffot 97 yardig TD-ra vitte vissza Tyler Lockett, aki ezt követően még egy 19 yardos passzt is hat pontra váltott. A Kansas teljesen eltűnt a mezőnyben: két gyors fumble után után is touchdownokat kaptak, egyetlen pozitív pillanatuk egy másodperccel a vége előtt a csereirányító Quinn Mecham end zone-passza volt Jimmay Mundine felé.

Iowa State Cyclones – Texas A&M Aggies 17-33.

A hazai Ciklonok az első negyedben meglepték az Őstermelőket, James White 19 yardos futásával a vezetést is megszerezték. A másodi negyedtől kezdve aztán a Christine Michael-Cyrus Gray futótandem (együtt 267 yard és TD) megalapozta Ryan Tannehill QB passzjátékát, aki Jeff Fullernek és Michael Lamothe-nak is kiosztott egy-egy TD-átadást. A harmadik negyed közepén már 30-7-re vezettek a vendégek és az ISU már nem is jött vissza a meccsbe.

 

SEC:

A hét meccse: Ole Miss Rebels – Arkansas Razorbacks 24-29.

17 meccses hátrányból állt fel a vendég Hogs a tartalékos és szebb napjait még Jeremiah Masoli előtt látott Lázadókkal szemben. Az első negyed védőháborúja után a másodikban Randall Mackey Mississippi QB egy passzolt és egy futott hatpontossal köszönt be. Bobby Petrino HC (aki elmondása szerint tíz mély levegőt vett a lefújás után) és az Arkansas fanok sokat köszönhetnek Dennis Johsnon RB-nek, aki karriercsúcsot jelentő 160 yardot és TD-t futott és 0-17-nél 52 yardos akcióval tartotta meccsben csapatát. A Rebels passz elleni védekezése kiváló volt, Tyler Wilsont, a konferencia legjobb irányítóját 282 yardon tartották, aki átadásainak több mint a felét a semmibe szórta. A hazai run D ennél gyászosabb volt, Johnson után Wilson a második negyed közepén egymás után két futott TD-t is szerzett és Jerry Franklin LB safetyjével 29-17-re fordítottak. Az újabb Mackey-Moncrief összjátékkal 29-24 feljött a Rebels éa Jamal Mosley TE az onside kicket is megszerezte, de az újabb fordításért és végső győzelemért indított Ole Miss drive második játékában egy szörnyű passzt Eric Bennett DB lehalászott és a Vadkanok győzelemmel utazhattak haza a Vaught-Hemingway Stadionból. Bennett 46 yardos INT visszahordása zsinórban a második, az Auburn ellen 19 yardos INT-et mutatott be.

LSU Tigers - Auburn Tigers 45-10

A Tiger Bowl eddigi legnagyobb különbségű győzelmét aratta a Bayou Bengals. A vendég Tigrisek futójátékban (a Dyer-McCalebb tandem 92 yardja) mindent megpróbáltak, de a hazai védőfront fenomenális napot fogott ki. Valódi elkapók hiányában a Tyrann Mathieu nélkül felálló LSU secondary pedig csak bolhacsípéseket érzékelt. A második negyed közepéig így is jól tartotta magát a Clint Moseley irányításával (12-201, 145 yard, INT) felálló vendégcsapat, de aekkor a Jarrett Lee  Jordan Jefferson QB-páros ugyanazt a passz playt dobta be egymás után kétszer Rueen Randle irányában és a nyilvánvaló mismatchet az Auburn secondary nem tudta levédekezni. 21-3-as LSU-vezetés után a harmadik negyed már teljes hazai dominanciát hozott. Russel Shepard 10 yardos elkapása, Kenny Hilliard futása és Ron Brooks 28 yardos interception returnje mind TD-t eredményezett, a végén Onterio McCalebb már csak szépíteni tudott.

Alabama Crimson Tide – Tennesse Volunteers 37-6.

Október Harmadik Szombatja szintén egyenlőtlen erők küzdelmévé fajult, pedig a nagyszünetben még 6-6 állt az eredményjelzőn. A vendég Vols meglepően jól tartotta magát, pedig a továbbra is sérült Tyler Bray hiányában Matt Simms (8-17, 58 yard, INT) továbbra sem kápráztatott el egetverő irányítójátékkal. Cserébe az alabamai AJ McCarron is labdaeladással nyitott, de a sokat próbált Tide-defense újra kitett magáért. 92 yardon tartották a Vols futásait és a műásodik félidőben McCarron is magára talált. TD-futással nyitott, majd egy 39 yardos passzt osztott ki Kenny Bellnek és a nehezen magára találó Trent Richardson is beköszönt 2 TD-al. A Volsnál Tauren Poole futójátéka volt a pislákoló fény az éjszakában, de ez csak FG-távok menedzselésére volt elég.

További non-konf eredmények:
Vanderbilt Commodores – Army Black Nights 44-21
Kentucky Wildcats – Jacskonville State Gamecocks (másodosztályú) 38-14

 

Pac-12:

A hét meccse: Notre Dame Fighting Irish – USC Trojans 17-31

A egyetemi futball legnagyobb coast-to coast rivalizálása a Jewelled Shillelagh trófeáért a négymeccses nyerésben lévő Íreket és egy 6-1-es álló Trójaiakat küldte pályára és kettejük közül a Dél-Kaliforniai Egyetem harcosai tudtak élni a győzelmi lehetőséggel. Matt Barkley passzjátéka a korábbi nagyokat idézte, az első negyedben Randall Telfernek és Robert Woodsnak  is kiosztott egy-egy TD-passzt és amikor 17-0-ál a Harcoló Írek George Atkinson III 96 yardos kickoff returnjével visszakapaszkodtak 17-7-re, újra megragadták a meccsmomentumot. Tommy Rees Notre Dame QB térdsérülés szenvedett és a helyére beállt Dye Crist a red zone-ba kormányozta csapata hajóját. Egy gólvonali playnél azonban labdát vesztett és Jawanza Starling 80 yardos fumble return TD-je már a 24-10-es USC-vezetést jelentette a várt ND-egyenlítés helyett. A vendégvédelm szintet lépett, Chris Galippo újabb fumble-t, Nickell Robey pedig INT-et ért el. A futás elleni védekezés 41 yardon tartotta az Íreket, míg elsőszámú elkapójuk, Michael Floyd négy labdából 28 yardra volt képes. A USC futójátéka a McNeal-Tyler párossal 183 yardot tolt az Írek térfelére. Az utolsó negyed közepén Barkley csodálatos pump fake passza újra megtalálta a 119 yardig jutó Robert Woodsot, beállítva a végeredményt.

A hét meglepetése: Arizona Wildcats – UCLA Bruins 48-12

A kirúgott Mike Stoops helyére került Tim Kish annyit kért játékosaitól, hogy hazai pályán élvezzék a játékot. Ez a vártnál jobban sikerült: a Vadmacskál az első hat drive-jukat TD-al fejezték be és 42-0-val vonulhattak a nagyszünetre. A második játékrész már csak formalitás volt, a szinte semmi ellenállást nem tanúsító Bocsok korábban rettegett pistol offensét 26 yardon tartották futásban és a hét legjobb elkapóteljesítményét nyújtó Juron Criner 10 labdából 101 yarddal és 3 TD-al terhelte meg a UCLA-secondaryt. A mérkőzés végét egy ál-zebra és tömegverekedés színesítette.

Stanford Cardinal – Washington Huskies 65-21

Igazi támadóparádé alakult ki a meccsen, de Keith Price vendégirányító varázslatát felülmúlta az Andrew Luck dirigálta futó- és passzjáték. Az utóbbiban még fel tudta venni a Huskies a lépést (a Seferian-Jenkins – Aquilar WR-páros 148 yardjával), de Chris Polk 144 yardnyi futását a Stanford RB-k, Stepfan Taylor és Tyler Gaffney vezetésével futásban 446 yardos iskolarekordot és 5 TD-t ért el, mindezt a Pac-12 egyik legjobb futás elleni védelmével szemben. A Stanford veretlenségi sorozatát 15-re növelte, ami aktuálisan a leghosszabb  az NCAA-ben. Price azzal vigasztalódhatott, hogy TD-passzával 21-re növelte hatpontos átadásainak számát, amivel holtversenyben második Kellen Moore-ral (Boise State) együtt.

További eredmények:

Colorado Buffaloes  – Oregon Ducks 2-45

Washington State Cougars – Oregon State Beavers 21-44

California Golden Bears – Utah Utes 34-10

 

Mészáros Gergely (Dzsokijuing)