NCAA beharangozó - 5. játékhét

Ezúttal is tíz olyan mérkőzést emelünk ki, amelyeknek megtekintése ajánlott a college futball elkötelezett hívei, és az egyetemi focival csak most ismerkedő olvasóink számára.

1.    Wisconsin Badgers (7.)-Nebraska Cornhuskers (8.)
Október 2. vasárnap 02:00 (TV: ESPN America, felvételről, vasárnap 09:30)

A Nebraska idén lépett be a Big Tenbe, és azonnal a konferencia favoritjai közé emelkedtek. Taylor Martinezék azonban ezúttal nem mindennapi akadállyal néznek szembe, hiszen a másik oldalon a Russell Wilson vezette Wisconsin szerepel majd. Wilson, a Badgers új irányítója egészen elképesztő szezont produkál eddig, a Heisman Trófea egyik esélyesévé lépett elő eddigi játékával. A Wisconsint a kiváló QB játék mellett egy zseniális fal, és két remek futó jellemzi. Sokan a Big Ten legjobb támadócsapatának tartják a Badgerst, és NCAA szinten is a legjobbak között a helyük, nehéz elképzelni, hogy bárki ellen is akadozó játékot tudnának nyújtani. Talán egy olyan csapat lehet a Nebraska, amely képes lehet arra, hogy valamilyen szinten limitálja a Badgers offenset, azonban érdemes kiemelni, hogy az eddig egyéni képességekhez képest alulteljesítő defense sztárjai közül többen is kisebb-nagyobb sérülésekkel küzdenek. A támadósor mellett kevesebb visszhangot kapó, de meglehetősen jó Badgers védelemnek elsősorban a Cornhuskers futásaira kell figyelnie. Legyen az a QB Martinez, vagy éppen a futó Rex Burkhead, eléggé nehéz megállítani ezt az egységet. Ha Martinezt passzjátékra „kényszerítik”, akkor már hibára hajlamosabb, elsősorban ezen a téren marad el a csapat a Badgerstől. Jósolni nehéz, de talán ez az a pont, ami miatt komplettebb csapatnak tűnik jelenleg a Wisconsin, amely egy fontos játékosát, a kicker Philip Welchet kénytelen lesz nélkülözni a rangadón.

Akikre érdemes figyelni
Wisconsin – Russell Wilson (QB), Montee Ball (RB), Chris Borland (LB), James White (RB), Peter Konz (C), Kevin Zeitler (OG), Travis Frederick (OG), Ricky Wagner (OT), Aaron Henry (S), Patrick Butrym (DT)
Nebraska – Jared Crick (DT), Lavonte David (LB), Taylor Martinez (QB), Alfonso Denard (CB), Cameron Meredith (DE), Kyle Reed (TE), Baker Steinkuhler (DT), Rex Burkhead (RB), Sean Fisher (LB), Ben Cotton (TE)

2.    Virginia Tech Hokies (11.)-Clemson Tigers (13.)
Október 2. vasárnap 00:00

A Clemson az elmúlt héten élni tudott a nagy lehetőséggel, sikerült legyőzniük az Oklahoma elleni mérkőzés jeleit még magán viselő Florida State-et. Ismét neves ellenfél, a Virginia Tech áll velük szemben, és a mérkőzés előtt ezúttal sem ők a favoritok. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a Hokiesnak mindig is erőssége volt a passzjáték elleni védekezés. Tajh Boyd, a Clemson irányítója ezen a héten szembenéz Jayron Hosleyval, akit nagyon sokan az egyetemi foci legjobb CB-jének tartanak, Hosley igazi shutdown corner egyetemi szinten. Azonban ő is csak az egyik oldalon szerepelhet, és valószínűleg a freshman Sammy Watkins jut majd rá. Az elmúlt pár hétben berobbanó Watkins elleni csatáját érdemes lesz követni. A Hokies egyelőre védelmi oldalon nagyon impresszív, mind passz, mind futás ellen, azonban igazán komoly csapat ellen eddig még nem játszottak. A Clemson van olyan jó együttes, hogy ellenük a támadósortól is több kell majd a Techtől, mint a labda adogatása David Wilsonnak, a csapat futójának. Logan Thomasnak is kicsit többet kell majd nyújtania a győzelemhez, pláne, látva a sok hibát, amit a passz ellen a Clemson védelme elkövetett az elmúlt hetekben. Elsősorban safety poszton vannak nagy problémák.

Akikre érdemes figyelni
Virginia Tech – Jayron Hosley (CB), David Wilson (RB), Jaymes Brooks (OG), Eddie Whitley (S), Blake DeChristopher (OT), Jarrett Boykin (WR), Bruce Taylor (LB), Logan Thomas (QB), Danny Coale (WR), Antoine Hopkins (DT)
Clemson – Andre Ellington (RB), Sammy Watkins (WR), Brandon Thompson (DT), Rashard Hall (S), Dwayne Allen (TE), Tajh Boyd (QB), Andre Branch (DE), DeAndre Hopkins (WR), Landon Walker (OT), Xavier Brewer (CB)

3.    Arkansas Razorbacks (18.)-Texas A&M Aggies (14.)
Október 1. szombat 18:00

A Cowboys Stadiumban mérkőzik meg egymással a két, elmúlt hétvégén fontos mérkőzést veszítő rivális. Az Arkansas komoly verést kapott az Alabamától, a Texas A&M pedig az Oklahoma State ellen maradt alul. Ezek a vereségek megmutatták azt, hogy valószínűleg az idei év sem hozza majd magával a két csapat nagy áttörését. Mindketten maradhatnak a jó, de nem kimagasló csapat kategóriában, ezen azonban a mérkőzés győztese változtathat. A listákon egymáshoz közel álló riválisok hasonló stílusú játékot játszanak. Elsősorban a QB passzoló képességére esküsznek az edzők, amely mellé egy hatékony kiegészítő futójáték párosul. Az Arkansas WR állománya erősebb, de a legjobb WR, Jeff Fuller az Aggiesben játszik. Az irányítóknál sem Tyler Wilson, sem Ryan Tannehill nem a legrutinosabb QB-k sorát gazdagítják, de mindketten hihetetlenül tehetségesek, egyszer talán az NFL-ben is sokra vihetik. A futójáték az Aggies oldalán a jobb, Cyrus Gray kiemelkedik a mérkőzésen pályára lépő futók mezőnyéből. A védelmek esetében is valamivel jobb a Texas A&M egysége, amely idén a legtöbb sacket jegyezte eddig átlagosan, Wilsonnak gyorsan szabadulnia kell majd a labdáktól. Ez a veszély a másik oldalon kisebb, mivel az Arkansas defense sztárja, Jake Bequette továbbra sem bevethető, és a Bama ellen még Tenarius Wright, a másik kezdő DE is kidőlt.

Akikre érdemes figyelni
Arkansas – Joe Adams (WR), Tyler Wilson (QB), Jerry Franklin (LB), Jarius Wright (WR), Cobi Hamilton (WR), Tramain Thomas (FS), Alvin Bailey (OG), Greg Childs (WR), Travis Swanson (C)
Texas A&M – Jeff Fuller (WR), Cyrus Gray (RB), Ryan Tannehill (QB), Ryan Swope (WR), Christine Michael (RB), Garrick Williams (LB), Patrick Lewis (C), Damontre Moore (LB), Tony Jerod-Eddie (DE), Coryell Judie (CB)

4.    Florida Gators (12.)-Alabama Crimson Tide (3.)
Október 2. vasárnap 02:00 (TV: ESPN America, felvételről, vasárnap 12:00)

Az Alabama a hétvégén meggyőzően múlta felül az Arkansast, talán az sem lett volna túlzás, ha a ranglisták élére ugranak, annyira dominálták a találkozót. A Swampba tett látogatásuk azonban elsősorban arra adhat választ, hogy mennyire is erős jelenleg a Muschamp féle Gators. Láthattuk a Florida győzelmét a Tennessee elleni rangadón, de azt még mindig nem igazán tudjuk, hogy egy elit védelem ellen mire képes ez a régi-új, Chris Rainey vezette támadójáték. Felvethetnénk úgy is a témát, hogy vajon mire lesz képes a passzjáték a Tide védelme ellen. Ha a védelem múlt heti, Tyler Wilson elleni produkcióját vesszük figyelembe, akkor bizony retteghet a szurkolók által többször elátkozott QB, John Brantley. Érdekes, hogy a két együttes eddig idén nagyon hasonló stílusban játszik. Mindkét oldalra jellemző a kisebb-nagyobb kérdőjelekkel rendelkező passzjáték, a jól működő futójáték, és a remek védelem. A különbség, jelenlegi ismereteink szerint elsősorban az, hogy az Alabama mind játékosállományt tekintve, mind a pályán nyújtott teljesítmény alapján jobb csapat.

Akikre érdemes figyelni
Florida – Chris Rainey (RB), Ronald Powell (DE), Jeff Demps (RB), Jelani Jenkins (LB), Shariff Floyd (DT), Jaye Howard (DT), Matt Elam (SS), Jordan Reed (TE), Jon Bostic (LB), Jeff Driskell (QB)
Alabama – Trent Richardson (RB), Courtney Upshaw (LB), Dont’a Hightower (LB), Mark Barron (SS), Barrett Jones (OT/OG), William Vlachos (C), Dre Kirkpatrick (CB), DJ Fluker (OT), Marquis Maze (WR), Robert Lester (FS)

5.    Pittsburgh Panthers-South Florida Bulls (16.)
Szeptember 30. péntek 02:00 (TV: ESPN America és Digisport Plus, élő és ismétlés)

A veretlen (4-0) South Florida eddigi játéka alapján a Big East esélyesei közé lépett elő, ezzel szemben a Panthersnél csak kérdőjelek sokaságát hozta magával a Todd Graham éra. Négy mérkőzés után 2-2-vel áll a Pittsburgh, de túl sok pozitívum nem mondható el az idei szereplésről. Az Iowa és a Notre Dame ellen is alulmaradtak, és ezért elsősorban a passz elleni védekezés, és a passzjáték volt okolható. Míg a USF kiegyensúlyozott és nagyon hatékony offense játékot mutat eddig, addig a Pittsburghnél egyelőre leginkább minden a kiváló RB-ről, Ray Grahamről szól. Köszönhető ez annak is, hogy a QB, Tino Sunseri a várakozások alatt teljesít. A védelmeknél a USF esetében kisebb visszaesést láthatunk a passz elleni védekezésben, futás ellen pedig javulást a szezon első négy mérkőzésén. A Panthers a futójáték ellen még csak-csak megállja a helyét, de passz ellen jelenleg az FBS egyik legrosszabb csapata a Pittsburgh. Erre próbál már hetek óta válaszlépéseket tenni Graham, de eddig akármit próbált ki, a húzás nem volt hatással a secondary teljesítményére. Nagy fejlődés kell ahhoz a Pittsburghtől, hogy a szezon első Big East konferencián belüli mérkőzésén sikerrel vonuljanak le a pályáról.

Akikre érdemes figyelni
Pittsburgh – Ray Graham (RB), Max Gruder (LB), Brandon Lindsey (DE), Jarred Holley (FS), Lucas Nix (OT), Tino Sunseri (QB), Zach Brown (RB), Mike Shanahan (WR), Chas Alecxih (DE/DT)
South Florida – Jon Lejiste (S), Jeremiah Warren (OG), Ryne Giddins (DE), BJ Daniels (QB), Quenton Washington (CB), Terrence Mitchell (WR), Sam Barrington (LB), DeDe Lattimore (LB), Darrell Scott (RB), Demetris Murray (RB)

6.    Kansas State Wildcats-Baylor Bears (15.)
Október 1. szombat 21:30

A Kansas State viszonylag csendben jutott el három győzelemig, míg a Baylor annyira jól játszott az idei mérkőzésein, hogy egyszerűen nem lehetett teljesítményüket szavak nélkül hagyni. Robert Griffin III (QB) vezetésével a csapat támadójátéka megállíthatatlan, a WR-ek (elsősorban Kendall Wright) óriási gondot okoznak a cornereknek, és még egy igazán jó futót is találtak Terrance Ganaway személyében. A média azonban csupán Griffin nevét harsogja, aki megérdemli a kiemelt figyelmet, hiszen mind a levegőben, mind a földön halmozza a yardmennyiséget, három mérkőzésen passzolt majdnem 1000 yardot, adott 13 TD passzt, és még nem adott el labdát. Különösen első heti, TCU elleni teljesítménye volt kiemelendő. Az már az első mérkőzések alapján is látszik, hogy idén megint nem lesz erősség a védelem, de kinek van rá szüksége, ha a támadósor megállíthatatlan... A másik oldalon nagy előrelépést mutatott fel idénre a Kansas State a védekezésben, különösen igaz ez a futás elleni védelemre, ahol idén elfogadható a teljesítmény a tavalyi átjáróház után. Azonban továbbra is úgy nyerik mérkőzéseiket, hogy futnak, a passzjáték nem kellően hatékony. Collin Klein QB veszélyesebb még jelenleg megiramodásaival, mint kezeivel.

Akikre érdemes figyelni
Kansas State – Collin Klein (QB), Ty Zimmerman (S), Tysyn Hartman (S), Brandon Harold (DE), Arthur Brown (LB), Broderick Smith (WR), David Garnett (CB), Chris Harper (WR), John Hubert (RB), Bryce Brown (RB)
Baylor – Robert Griffin III. (QB), Kendall Wright (WR), Philip Blake (C), Cyril Richardson (OT), Terrance Williams (WR), Nicolas Jean-Baptiste (DT), Terrance Ganaway (RB), Ahmad Dixon (S), Tevin Elliot (DE), Elliot Coffey (LB)

7.    Georgia Bulldogs-Mississippi State Bulldogs
Október 1. szombat 18:00

Két eddig felemás idényt produkáló csapat találkozik a Sanford Stadiumban. A Georgia két vereséggel nyitott a Boise és a South Carolina ellenében, azonban onnan felálltak, és 2-2-re módosították a mérlegüket. Eközben a játék is fejlődött, és egyre nagyobb szerepet kapott a tehetséges RB, Isaiah Crowell is. Bármennyire is sajnálták Aaron Murrayéket korábban, és tüntettek Richt főedző elküldése mellett, úgy tűnik, jelenleg ellenfelük, a Mississippi State van rosszabb helyzetben. Ugyan szintén 2-2-vel állnak, de 0-2-vel az SEC-ben, saját csoportjukban és a múlt héten a Louisiana Techet is csak hosszabbításban tudták legyőzni. Érthetetlen ez, mert egészen jó játékosállományuk van, pár kiemelkedő játékossal, főleg támadóoldalon. A mérkőzés fontos a két csapatszempontjából, hiszen egy újabb Georgia vereség után felerősödhetnének az újabb Richt ellenes hangok, illetve a Miss. State esetében egy 0-3-as SEC-n belüli kezdés már sejtetné azt, hogy a tavalyi remek teljesítmény csupán egyszeri csoda volt.

Akikre érdemes figyelni
Georgia – Aaron Murray (QB), Isaiah Crowell (RB), Brandon Boykin (CB), Jarvis Jones (OLB), Ben Jones (C), Cordy Glenn (OT), Orson Charles (TE), Baccari Rambo (S), Kwame Geathers (NT), Malcolm Mitchell (WR)
Mississippi State – Vick Ballard (RB), Chris Relf (QB), Charles Mitchell (SS), Johnathan Banks (CB), Addison Lawrence (OT), Chad Bumphis (WR), Corey Broomfield (CB), Fletcher Cox (DT), Brandon Maye (LB), Josh Boyd (DT)

8.    Utah Utes-Washington Huskies
Október 2. vasárnap 01:00

A Utes pihenhetett egy hetet a BYU kiütése után, ellenfelük az a Huskies lesz, amely meglepően jól játszik a Jake Locker utáni éra kezdetén. Keith Price mérkőzésről mérkőzésre jobb teljesítményt nyújt QB poszton, és egyre biztosabban használja fő célpontjait, Jermaine Kearset és Austin Seferian-Jenkinst. Price még a Nebraska sem tudta igazán megfogni, ellenük is kiosztott 4 TD passzt, összesen pedig már 14-nél jár négy mérkőzésen. Azonban a védelem, amely ráadásul a héten elvesztette Hau’oli Jamora DE-t is, nagyon gyengén teljesít, emiatt még a „többször megnyert” mérkőzések is szorosak az utolsó percig. A Utes ezzel szemben meglehetősen kiegyensúlyozott csapat, Price ide vagy oda, ők ennek a mérkőzésnek a favoritjai.

Akikre érdemes figyelni
Utah – Jordan Wynn (QB), Tony Bergstrom (OT), John Cullen (OT), John White (RB), DeVonte Christopher (WR), Brian Blechen (LB), Chaz Walker (LB), Dave Kruger (DE/DT), Star Loutelei (DT), Derrick Shelby (DE)
Washington – Keith Price (QB), Chris Polk (RB), Jermaine Kearse (WR), Alameda Ta’amu (DT), Desmond Trufant (CB), Austin Seferian-Jenkins (TE), Cort Dennison (LB), Senio Kelemete (OT), Nate Fellner (S), Quinton Richardson (CB)

9.    Ohio State Buckeyes-Michigan State Spartans
Október 1. szombat 21:30

A szezon harmadik hetében mindkét csapat beleszaladt egy nagy pofonba, a Buckeyes a Miami, a Michigan State a Notre Dame ellenében maradt alul. Mindketten el is veszítették azóta rangsorolt helyüket, a mérkőzés győztesének azonban ismét lehetősége lesz arra, hogy visszaküzdje magát a top 25-be. Az Ohio Statenél ezúttal is Braxton Miller kezd majd QB poszton, ahogy tette azt az elmúlt mérkőzésen is, de továbbra is hiányoznak a januárig visszanyúló NCAA botrány miatt eltiltott játékosok, akiknek ez az utolsó mérkőzése a partvonalakon kívül. A Michigan State játékosai nagyon csalódottak voltak a Notre Dame elleni vereséget követően, hiszen idén is Big Ten győzelemről álmodoztak. A védelmmel nincsenek gondok, meglepetésre inkább a támadójáték döcög, amely egy annyi tehetséges játékossal rendelkező csapatnál, mint a Spartans, igencsak meglepő.

Akikre érdemes figyelni
Ohio State – Mike Brewster (C), John Simon (DT), Etienne Sabino (LB), Travis Howard (CB), Jake Stoneburner (TE), Orhian Johnson (S), Johnathan Hankins (DT), Braxton Miller (QB), JB Shugarts (OT), Andrew Sweat (LB)
Michigan State – Jerel Worthy (DT), Edwin Baker (RB), BJ Cunningham (WR), Le’Veon Bell (RB), Krik Cousins (QB), Dion Sims (TE), Johnny Adams (CB), Joel Foreman (OG), Trenton Robinson (S), Keshawn Martin (WR)

10.    Navy Midshipman-Air Force Falcons
Október 1. szombat 18:00

Annapolisban az idei első mérkőzést rendezik meg a Commader-in-Chief’s Trófeáért való versengésben, amelyen a Navy (Haditengerészet) és az Air Force (Légierő) akadémiáinak hallgatói csapatnak össze egymással. (A trófeáért való versengésbe számít majd még az Air Force-Army és Army-Navy mérkőzés is.) A két triple optiont játszó csapat impozáns futójátékot varázsol majd ezúttal is a gyepre, és mivel különösebben egyik csapat sem kimagasló futás ellen, így feltehetőleg pontgazdag is lesz a mérkőzés. A passzjátékkal valamivel veszélyesebb az Air Force és a védelmük is erősebbnek tűnik idén, így ők a mérkőzés esélyesei.

Akikre érdemes figyelni
Navy – Alexander Teich (RB), Kriss Proctor (QB), Gee Gee Greene (RB), Jabaree Tuani (DE), Brady DeMell (C), John Dowd (OG), Matt Warrick (LB), Kwesi Mitchell (CB), Traves Bush (S), Aaron Santiago (RB)
Air Force – Tim Jefferson (QB), Anthony Wright (CB), Jordan Waiwaiole (LB), Asher Clark (RB), Brady Amack (LB), Jon Davis (S), Wesley Cobb (RB), Jonathan Warzaka (WR), Mike DeWitt (RB), AJ Wallerstein (OG)

Egyéb ajánlott mérkőzések
South Carolina-Auburn, Syracuse-Rutgers, USC-Arizona, New Mexico-New Mexico State, Illinois-Northwestern

Egyéb Magyarországon elérhető TV csatornák által közvetített mérkőzések
Eurosport 2: Michigan-Minnesota
Digisport: BYU-Utah State

Gaál Sándor (gsn)